Kompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Klima- og Miljøudvalget orienteres om konkret redegørelse for vandløbenes målopfyldelse.
Indstilling
Chefen for Teknik-, Plan- og Erhverv indstiller,
1. at Klima- og Miljøudvalget tager redegørelsen til efterretning.
Sagens indhold
Sagen udspringer fra arbejdet med vandplanerne.
17. maj 2021 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, at der skulle udarbejdes en konkret redegørelse for, hvordan der kan sikres målopfyldelse i kommunens vandløb.
Vandplanerne er i virkeligheden et "katalog" over de indsatser, som staten kræver, at kommunen skal gennemføre, for at kunne opnå en god økologisk tilstand i vandløb inden for smådyr, vandplanter, fisk og kemisk tilstand. Alligevel skal der reelt mere til, hvis det skal lykkedes.
Administrationen har nu udarbejdet en redegørelse for, hvad der vurderes at der skal til, for at få målopfyldelse i kommunens vandløb (se bilag 1).
Her er hvert enkelt af kommunens 30 målsatte (142 km.) vandløb vurderet i forhold til, hvilke indsatser/restaureringer der er nødvendige, hvis vandløbet skal nå målopfyldelse. Vandløbene er blevet prioriteret, så de 9 vandløb der er tættest på målopfyldelse tages først.
I de gode vandløb kan det være "småting", der gør at målsætningen ikke er opfyldt. Måske kan en opfyldelse af målsætningen nås med en overskuelig indsats fx i forhold til en mere varieret flora. I andre vandløb skal der mere til. Det kan være åbning af rørlagte strækninger, egentlige restaureringsprojekter som fx genslyngning eller inddragelse af lavbundsområderne i en ådal.
Der er beskrevet mere end 50 restaureringsprojekter i kommunens målsatte vandløb, som vurderes nødvendige for at få forbedret de fysiske forhold til et niveau hvor man kan forvente målopfyldelse i vandløbene.
Redegørelsen beskriver ikke nærmere indsatsen på spildevandsområdet/kemisk tilstand, men også den indsats er nødvendig, hvis vi skal nå i mål med en god økologisk tilstand i vores vandløb. Arbejdet med indsatser ift. den kemiske tilstand beskrives nærmere i spildevandsplanen.
Til slut er der behov for skånsom vedligeholdelse af vandløbene, som sikres igennem revision af regulativerne og dygtige åmænd, som forstår at skære med hensyntagen til miljøforholdene.
Det er vigtigt at se arbejdet bredt. Målopfyldelse kan ikke nås, uden at der arbejdes både med spildevandsindsatsen, restaurering af vores åer og de å-nære arealer (lavbundsprojekter), samt sørger for skånsom vedligeholdelse.
På mødet vil administrationen nærmere redegøre for sagen.
Retligt grundlag
Kravet om vandløbenes målopfyldelse stammer fra EU's Vandrammedirektiv, som i dansk lovgivning er implementeret ved Lov om vandplanlægning, BEK nr. 126, 26. januar 2017.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
De foreslåede indsatser i vandløbene og de vandløbsnære arealer er afgørende for at kunne nå en målopfyldelse, men det skal understreges, at målopfyldelse ikke kan nås, hvis der ikke også sættes ind på spildevandsområdet (rensning, overløb, miljøfremmede stoffer etc.). Denne del beskrives i spildevandsplanen.
Prisoverslag er beregnet på erfaringstal fra tilsvarende projekter og pristalsreguleret til dagens priser. Beregningerne skal tages med et væsentligt forbehold, da der er rigtig mange parametre, der bestemmer den endelige anlægspris, men det giver alligevel en indikation af omfanget.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Samlet set vurderes det at der er behov for omkring 48 mio. kr. fordelt på mere end 50 restaureringsprojekter i kommunens målsatte vandløb, for at de fysiske forhold bliver forbedret nok til at man kan forvente målopfyldelse i vandløbene.
23 af projekterne er indsatser, som er beskrevet i statens vandplaner. Disse projekter skal være gennemført senest 22. december 2027 ifølge Indsatsbekendtgørelsen.
For at kunne nå realisering af disse projekter vurderes det, at der er behov for mindst 2 medarbejdere på fuld tid i 2024-2027. Der er for øjeblikket ansat én medarbejder til arbejdet med vandplansprojekter og klima- lavbundsprojekter.
Vandplanindsatserne er statslig finansieret, så en stor del af lønudgifterne og alle anlægsudgifter vil blive tilbagebetalt efter udførsel af hvert projekt.
Udover vandplansprojekterne er der beskrevet yderligere 29 projekter. 9 af disse er Klima- Lavbundsprojekter, som kommunen allerede arbejder på at få realiseret. Der er tilskudsordninger til disse indsatser.
Anlægsudgifter til realisering af de resterende 20 projektet vil udgøre 6 mio. kr. Hertil skal lægges ca. 7 årsværk svarende til ca. 3,5 mio. kr. Der er ikke nogen tidsfrist eller statslig finansiering til disse indsatser
Projektarbejderne vil derudover også afføde ekstra myndighedsarbejde for vandløbs- natur- og planmyndigheden. Det vil betyde mindre tid til andre sagsområder.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.