Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 10. august 2023


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt inklusiv tillægsdagsorden.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

2. Budgetopfølgning 2 for 2023 - Forventet regnskab 2023 (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

 

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids og Turismeudvalget skal godkende ”budgetopfølgning 2 - forventet regnskab 2023” for udvalgets økonomi, som indgår i den samlede budgetopfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.

Herunder skal Kultur-, Fritids og Turismeudvalget godkende aktuel handleplan for svømmehallerne.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

  • at Kultur-, Fritids og Turismeudvalget godkender budgetopfølgning 2 - forventet regnskab 2023
  • at Kultur-, Fritids og Turismeudvalget godkender aktuel handleplan for svømmehallerne

 

Sagens indhold

Formålet med at gennemføre budgetopfølgning 2 - forventet regnskab 2023 er at vurdere det forventede regnskab for 2023.  Med baggrund i kommunens økonomiske situation er der skærpet fokus på, at det forventede resultatet af budgetopfølgningen er så nøjagtigt som muligt.

Situationen er på nuværende tidspunkt den, at kommunens økonomi udvikler sig positivt, men fortsat vil være udfordret med risiko for yderligere fald i likviditeten og overskridelse af servicerammen.

Et retvisende billede giver udvalget mulighed for at foretage de nødvendige økonomiske tilpasninger, således at udvalgets samlede budgetramme overholdes ved forventet merforbrug og tilsvarende, at forventet mindreforbrug lægges i kassen.

Budgetopfølgning 2 - forventet regnskab tager derfor udgangspunkt i:

  • Det korrigerede budget pr. ultimo juni 2023,
  • Aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata
  • Forventninger til forbrugsudviklingen resten af året

 

Forventet resultat på drift og anlæg

Drift

Kultur-, Fritids og Turisme forventer ved denne budgetopfølgning et mindreforbrug for driftsudgifterne på 1 mio. kr. 

Der er for svømmehallerne udarbejdet handleplan som senest pr. 1/6 er udbygget med yderligere handlinger med henblik på bedring af den økonomiske situation omkring svømmehallerne. 

Årsagerne til merforbruget omkring svømmehallerne skyldes indtægtsbudgetter som ikke kan nås samt en ubalance mellem nuværende bevillingsniveau og det faktiske serviceniveau i svømmehallerne. De besluttede handlinger vedr. svømmehallerne følges tæt og udvalget forelægges status til november.

På turismeområdet forventes balance. Der er tilkommet ekstra udgifter fra Destination SJ, som egentlig vedrører 2022, men mindreforbruget på turismeområdet blev i forbindelse med regnskabsafslutning og overførselssag tilført kassen. Udvalget oplyses derfor om, at der på turismeområdet ikke er flere midler resten af 2023.

Nedenstående tabel viser forventet resultat for budgetopfølgning 2 - forventet regnskab 2023 og forventet resultat ved forrige budgetopfølgning, opdelt på serviceudgifter og øvrige udgifter.

 

Drift
(mio.kr)

Vedtaget budget

Korrigeret budget

Forventet resultat
BO2

Forventet resultat
BO1

Afvigelse

 

5.1 Kultur og Fritid

94,1

98,2

97,2

98,6

1,0

Kultur

9,0

9,3

8,5

9,9

0,8

Fritid

46,4

49,6

51,1

49,8

-1,5

Bibliotekerne

29,4

30,0

28,6

29,8

1,4

Musikskolen

9,2

9,2

9,0

9,2

0,3

5.2 Turisme

3,9

3,9

3,9

3,9

0,0

Turisme

3,9

3,9

3,9

3,9

0,0

I alt for udvalget

98,0

102,1

101,1

102,5

1,0

Ikke indregnet effekt handleplaner

 

0,0

 

0,0

 

Samlet resultat serviceudgifter

98,0

102,1

101,1

102,5

1,0

Samlet resultat øvrige udgifter

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

*Afvigelse på grund af afrundinger

 

Anlæg  

Kultur, Fritid og Turisme forventer et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 0,8 mio. kr., som flyttes fra 2023 til 2024.

I bilag 1 er forbruget på drift og anlæg specificeret nærmere.

 

Retligt grundlag

Det fremgår af Kasse- og Regnskabsregulativet, at der som udgangspunkt ikke gives tillægsbevillinger, der er kassefinansierede. Ved forventede budgetoverskridelser skal fagudvalgene finde kompenserende besparelser inden for egen budgetramme.

Styrelseslovens § 40 omhandler, at der ikke kan iværksættes foranstaltninger, som ikke er en del af det vedtagne budget, og som medfører indtægter eller udgifter uden kommunalbestyrelses bevilling. 

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes. I Kasse- og regnskabsregulativet for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres fire årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ultimo marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

 

Handlemuligheder

 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder i forhold til at sikre budgetoverholdelse:

A. at godkende budgetopfølgning 2 for udvalgets område

B. at godkende opdateret handleplan for svømmehallerne      

 

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der med fokus på svømmehallerne samt skarp prioritering og økonomiske mådehold på øvrige områder kan arbejdes i retning af balance på udvalgets budgetområde.

Det er administrationens vurdering at de konkrete handlinger og tiltag kan bidrage til bedring af økonomien omkring Slagelse Svømmehallerne. Det er ligeledes administrationens vurdering, at handlinger og tiltag søges gennemført og implementeret med begrænset påvirkning på serviceniveau samt brugeroplevelsen. Dog vil handlinger og tiltag på forskellig vis få betydning for brugerne. Dette håndteres i den løbende tilpasning og dialog med brugerne. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

 

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

 

Ingen bemærkninger.

3. B73 - Tilskud til etablering af petanquebaner (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om der skal ydes tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til B73 til etablering af 4 petanquebaner. 

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 62.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til etablering af 4 petanquebaner.

2. at  Tilskuddet ydes under forudsætning af, at B73 selv skaffer det resterende beløb gennem egenfinansiering og/eller ekstern finansiering, og at klubben selv står for al den efterfølgende drift/vedligehold af banerne på nær levering af grus eller sten til efterfyldning.

 

Sagens indhold

Administrationen har modtaget en ansøgning fra B73, der søger om tilskud på 124.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til etablering af 4 petanquebaner. 

Klubben havde oprindeligt ansøgt Flere skal med-puljen, men da denne pulje ikke kan støtte faciliteter, er ansøgningen blevet flyttet over i Idræts- og Fritidspuljen. Klubben er blevet orienteret om flytningen af ansøgningen. 

Formålet med projektet er ifølge B73 at gøre området, hvor klubben holder til, attraktivt for flere aldersgrupper og invitere flere aldersgrupper med ind i fællesskabet.  

Petanquebanerne er en del af et større projekt, hvor B73 på et bart område tæt på klubhus og banefaciliteter ønsker at skabe et aktivt område, som udover petanquebaner også skal indeholde multibaner og aktivitetsplads. 

Petanquebanerne skal spille sammen med de øvrige faciliteter i området, så brugerne af banerne kan gøre brug af både klubhus + toiletfaciliteter, parkeringspladser, overdækning mv.  

B73 har overvejet flere forskellige baneløsninger og har indhentet tilbud på disse. Og efter at have rådført sig med en erfaren petanquespiller har klubben valgt en løsning med 4 petanquebaner i størrelsen 4x15 meter som deres foretrukne løsning.

Prisen for den valgte løsning er 124.000 kr. inklusiv moms. 

B73 søger kommunen om det fulde beløb i tilskud og går med andre ord efter at få banerne finansieret 100 %. Klubben har endnu ikke søgt andre om tilskud til projektet, men er åbne for at søge tilskud hos relevante fonde. 

B73 vil selv finansiere det materiale/udstyr, der skal bruges i klubbens nye petanqueklub, fx kugler og pavilloner. 

Klubbens frivillige vil desuden selv stå for at forberede og klargøre området til petanquebanerne samt stå for vedligehold af banerne. 

Kommunens Entreprenørservice har oplyst, at de nuværende petanquebaner i kommunen bliver driftet af klubberne selv. Dog leverer Entreprenørservice grus eller sten, hvis der skal efterfyldes. Entreprenørservice anbefaler, at det samme bliver tilfældet for de evt. nye petanquebaner hos B73, således at klubberne behandles ens. 

For at kunne bevare banerne og området i god stand vil B73 starte en petanqueklub, hvor medlemskontingentet vil ligge i lejet 150 kr. pr. halvår, så alle kan være med. Prisen er sat på baggrund af erfaringer fra andre petanqueklubber.

Banerne anlægges på offentligt område og vil kunne benyttes af andre, når B73 ikke selv bruger dem.

Klubben vil bl.a. synliggøre de nye baner via sociale medier og ved at invitere til Åbent hus-arrangementer, hvor man kan prøve at spille petanque. B73 er desuden i dialog med andre petanqueklubber i byen om hjælp til opstart + afholdelse af små turneringer.  

B73's økonomi:

B73 kom ud af 2022 med et overskud på 53.239,95 kr.

B73 havde pr. 31.12.2022 i alt 537.376,75 kr. i likvide beholdninger. 

Tidligere modtagne tilskud:

Kommunen har i de senere år støttet flere store facilitetsprojekter ude hos B73:

  • Ny kunstgræsbane (Budget 2020)
  • Udvidelse af klubhus (Budget 2021)

Administrationen behandler aktuelt en ansøgning fra B73's Støtteforening om et tilskud på 50.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til en ny og større overdækning.  

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte borgernes aktive fritidsliv, jf. kommunalfuldmagten.

Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder: 

  1. Bevilge de ansøgte 124.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til etablering af 4 petanquebaner.
  2. Bevilge de indstillede 62.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til etablering af 4 petanquebaner.
  3. Bevilge et andet beløb fra Idræts- og Fritidspuljen til etablering af 4 petanquebaner.
  4. Beslutte at give afslag på ansøgningen.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at Idræts- og Fritidspuljen kan støtte projektet, idet puljen bl.a. giver tilskud til etablering af nye faciliteter.

Derudover vurderer administrationen, at ansøgningen lever op til følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:

  • Nytænkning (Der er tale om en helt ny facilitet og et helt nyt tilbud i klubben)
  • Omfang (Mange vil få glæde af den nye bane)
  • Inddragelse af frivillige + Medfinansiering (Klubbens medlemmer står for at forberede og klargøre området til petanquebanerne samt vedligehold af banerne)
  • Idrætspolitik (Banerne kan bidrage til at skabe øget bevægelse og fællesskab hos flere målgrupper, herunder seniorer)
  • Forskning (Undersøgelser viser, at der i Slagelse Kommune er flere ældre borgere end regionsgennemsnittet, der har multisygdomme og er overvægtige)

Administrationen vurderer dog, at der i tråd med de politisk vedtagne bærende principper for ansøgninger bør indlægges en væsentlig økonomisk medfinansiering af projektet.

Dette skal også ses i sammenhæng med, at klubben, jf. seneste årsregnskab, har 537.376,75 kr. i likvide beholdninger, og at kommunen i de senere år har støttet flere store facilitetsprojekter ude hos B73, ligesom administrationen pt. behandler en facilitetsansøgning til puljen fra klubbens støtteforening.

Derudover vurderer administrationen, at der vil være gode muligheder for, at klubben kan opnå tilskud til projektet fra fonde, da flere fonde har fokus på netop fysisk aktivitet og fællesskab, ligesom der også er fonde, som specifikt støtter projekter, der har seniorer som målgruppe. 

Administrationen har anbefalet klubben at ansøge en specifik fond, som tidligere har ydet tilskud til en lokal petanqueklub. 

Administrationen vurderer derfor på baggrund af ovennævnte, at der maksimalt bør ydes et tilskud på 62.000 kr. til projektet. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er pt. 337.259 kr. tilbage i årets Idræts- og Fritidspulje.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

4. Etablering af et §17,4 Integrationsudvalg (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse med bemærkning om, at deltagelsen fra civilsamfundet foreslås ændret, så det bliver med en repræsentation fra civilsamfundet med 3 - 8 deltagere.

(A) stemte i mod forankringen i Økonomiudvalget.

Udvalget bemærker desuden, at det er vigtigt at 17.4-udvalget har en rolle som høringsberettiget.


 

Kompetence

 

Byrådet (B)

 

Beslutningstema

 

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget, Kultur-, Fritid-, og Turismeudvalget, samt Økonomiudvalget beslutte at nedsætte et § 17, stk. 4 integrationsudvalg i Slagelse Kommune og godkende kommissoriet.

 

Indstilling

 

Chef for Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration indstiller,

1. at Byrådet beslutter at nedsætte et § 17, stk. 4 integrationsudvalg i Slagelse Kommune og godkender kommissoriet, som beskrevet i handlemulighed A.

 

Sagens indhold

 

Der er fra politisk side udtrykt ønske om etableringen af et § 17, stk. 4 integrationsudvalg efter styrelseslovens bestemmelser. Slagelse Kommune har i valgperioderne 2006-2009, 2010-2013 og igen i 2014-2017 tidligere haft et integrationsudvalg.

Et § 17, stk. 4 udvalg er et midlertidigt udvalg, som Byrådet kan nedsætte til at varetage særlige opgaver eller til at fungere som rådgivende eller forberedende udvalg for Byrådet, Økonomi- og Erhvervsudvalget eller et af de stående udvalg. Byrådet fastsætter rammer og indhold for udvalgets arbejde (kommissoriet). Når der vælges politiske medlemmer til udvalget, skal det ske ved forholdstalsvalg. I et § 17, stk. 4 udvalg kan der være eksterne medlemmer; både eksperter, interessenter, lokale borgere og repræsentanter fra administrationen.

Til forberedelse for nærværende indstillingssag er rammerne for et § 17, stk. 4 integrationsudvalg den 1. juni 2023 drøftet i henholdsvis Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget (EBU) samt Kultur-, Fritid-, og Turismeudvalget (KFT). 

Udvalgene havde forskellige overvejelser og drøftelser ift. til kommissoriets indhold. Drøftelserne i de to udvalg kredsede primært om:

  • Integrationsudvalgets formål
  • Reference til fagudvalg, Økonomiudvalg eller Byråd
  • Deltagelse af byrådspolitikere
  • Medlemssammensætning og størrelse
  • Økonomi
  • Relevansen af et §17 stk. 4 udvalg på integrationsområdet.

På baggrund af de politiske drøftelser har administrationen præciseret flere forhold i kommissoriet, herunder § 17, stk. 4 udvalgets rådgivende funktion, uddybet de forpligtende og tværfaglige opgaver i både den administrative og politiske opgaveopgavebeskrivelse samt indkredset tre fokusområder for integrationsudvalgets rådgivende funktion, der har et direkte implementeringsunderstøttende ophæng til oplægget til en revideret integrationspolitik, som Byrådet tager endeligt stilling til på sit møde den 25. september 2023.

Sammendrag fra kommissoriet 

Kommissoriet fastsætter rammerne for udvalget formål, aktiviteter og opgaver. Oplægget til kommissoriet indeholder følgende hovedpointer:

  • I alt 7 medlemmer, heraf 2 politikere, 2 ledelsesrepræsentanter fra kommunen, og 3 medlemmer fra civilsamfundet.
  • Udvalget refererer til Slagelse Kommunes Økonomiudvalg.

Formål

  • Udvalget rolle er at rådgive, vidensdele, og ideudvikle. 
  • Bidrage med viden og indsigt i forhold til relevante integrationstiltag, hvor udvalget skal være med til at udvide dialogen med borgerne, styrke mangfoldigheden, pulje kræfter fra flere områder med inddragelse af kultur- og netværksorganisationer og bidrage med faglig viden og indsigt til at kvalificere politiske beslutningsprocesser.
  • En særlig opgave i at følge og rådgive om implementeringen af kommunens tværgående integrationspolitik.

Mødeaktivitet og opgaver

  • 4-5 årlige udvalgsmøder med ad hoc inddragelse af videns- og fagpersoner efter behov.
  • Med udgangspunkt i integrationspolitikkens målsætninger peger kommissoriet på tre konkrete opgaver, som udvalget særligt bedes drøfte og komme med input til. De omhandler (kort gengivet):

    1. Inddragelse og mobilisering af civilsamfundet på integrationsområdet.
    2. Aktive deltagelse i fritidsfællesskaber og sociale interaktioner.
    3. Hvordan vi sikrer løbende opmærksomhed på sundhedsmæssige behov.

  • Et årligt offentligt møde om integrationsemner, som udvalget, det politiske niveau, administrationen og borgerne med fordel kunne få bedre belyst.
  • Et årligt samarbejds- og dialogmøde med Økonomiudvalget, hvor udvalget har til opgave at komme med anbefalinger der understøtter en succesfuld implementering af integrationspolitikken, med særligt fokus på ovenstående 3 opgaver.  

 

 

Retligt grundlag

 

Et integrationsudvalg kan nedsættes efter Lov om kommunernes styrelse §17, stk. 4. Udvalget vil være et midlertidigt udvalg, og rummer en vis handlefrihed for kommunen til at definere yderligere formål, sammensætning, og opgavebeskrivelse, i forhold til det, som bedst understøtter Slagelse Kommunes politiske kompetencefordeling på integrationsområdet jf. Styrelsesvedtægt 2022.

Lov om kommunernes styrelse
§ 17.
Stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg til varetagelse af bestemte hverv eller til udførelse af forberedende eller rådgivende funktioner for kommunalbestyrelsen, økonomiudvalget eller de stående udvalg. Kommunalbestyrelsen bestemmer de særlige udvalgs sammensætning og fastsætter regler for deres virksomhed.

 

Handlemuligheder

 

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan beslutte at nedsætte et § 17, stk. 4 integrationsudvalg i Slagelse Kommune og godkende kommissoriet.

B. Byrådet kan beslutte at nedsætte et § 17, stk. 4 integrationsudvalg i Slagelse Kommune og godkende kommissoriet, men afvise forankringen hos Økonomiudvalget og i stedet pege på forankring op mod et fagudvalg eller Byrådet selv.

C. Byrådet kan beslutte at nedsætte et § 17, stk. 4 integrationsudvalg, men afvise kommissoriet, idet Byrådet ønsker grundlæggende ændringer heri. Administrationen udarbejder et nyt udkast til kommissorium, som skal forelægges Byrådet. 

D. Byrådet kan afvise at nedsætte et § 17,4 integrationsudvalg.
 

 

Vurdering

 

Administrationen anbefaler, at Byrådet nedsætter et særligt § 17, stk. 4 udvalg til at arbejde med integrationsområdet på tværs af kommune og civilsamfund, og at Byrådet vedtager kommissoriet som forelagt.

Administrationen anbefaler, at integrationsudvalget forankres i Økonomiudvalget, med fokus på at integration foregår i alle aspekter af borgerens liv og arbejdes med på tværs af forvaltningsområder i Slagelse Kommune. Kommunes integrationspolitik har bl.a. fokus på såvel kultur- og fritidsområdet, sundhedsområdet, og beskæftigelsesområdet – hvilket er afspejlet i integrationsudvalgets tværgående opgaver.

Administrationen anbefaler, at der er politisk deltagelse i integrationsudvalget, idet medlemssammensætningen skal understøtte en styrket sammenhængskraft mellem det politiske niveau, forvaltningen, og civilsamfundet. Et § 17, stk. 4 udvalg er et politisk besluttet udvalg som Byrådet kan nedsætte til at varetage særlige opgaver af mere eller mindre politisk karakter. Til sammenligning er der politiske medlemmer i kommunes § 17, stk. 4 Ø-udvalg. Integrationsudvalget er et formelt forum som agerer rådgivende organ overfor de stående udvalg, hvor politikermedlemmer kan sikre en løbende sammenhæng ind i de politiske beslutningsprocesser.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

Finansiering af integrationsudvalget vil ske som led i budgetforhandlingerne for 2024-2027, såfremt det besluttes at etablere et integrationsudvalg. Der vil blive fremsendt et driftsforslag med afsæt i nedenstående økonomiske betragtninger.

Med afsæt i de tidligere erfaringer med betjening af de forrige integrationsudvalg anslås det, at udgifter til et kommende integrationsudvalg beløber sig til 150.000 kr. årligt. Foruden mødevirksomhed viste erfaringen med de forrige integrationsudvalg et behov for at afsætte ressourcer til sekretariatsbetjening af det stående udvalg.

 

Tværgående konsekvenser

 

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

 

Såfremt Byrådet beslutter at nedsætte et § 17, stk. 4 udvalg, igangsætter administrationen rekruttering af medlemmer fra civilsamfundet gennem presse annonceringer og/eller direkte henvendelser.  

Efter rekrutteringsperioden skal Byrådet endeligt godkende den samlede medlemssammensætning, herunder udpegning af politikere. Integrationsudvalget skal herefter konstituere sig og udarbejde en forretningsorden.

Det forventes, at integrationsudvalget kan afholde deres første møde i 2024.

 
 

5. Høring af opdateret integrationspolitik 2023 (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.

Med afsæt i de faldne bemærkninger udarbejder administrationen et udkast til høringssvar, der rundsendes til udvalgets godkendelse inden endelig udsendelse.


Kompetence

 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte forslag til en opdateret integrationspolitik 2023 for Slagelse Kommune, med henblik på afgivelse af høringssvar.

 

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter forslaget til en opdateret integrationspolitik 2023 for Slagelse Kommune, med henblik på afgivelse af høringssvar

 

Sagens indhold

 

Erhvervs-, Beskæftigelse-, og Uddannelsesudvalget har på møde den 1. juni 2023 besluttet at sende vedlagte forslag til en opdateret integrationspolitik for Slagelse Kommune til høring i relevante fagudvalg, råd og nævn, samt hos eksterne samarbejdspartnere. Frist for modtagelse af høringssvar er den 15. august 2023.

Den nuværende integrationspolitik fra 2013 har fungeret hensigtsmæssigt og været rammesættende for integrationsarbejdet i ti år. Det blev derfor besluttet at opdatere politikken, frem for at udarbejde en helt ny politik. Med opdateringen forenkles integrationspolitikken med henblik på at tilbyde et tidssvarende og visionært sigte for kommunens tværfaglige integrationsindsats, der taler op imod de justerede, statslige rammer.

Arbejdet med at opdatere integrationspolitikken er forankret i Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration (ARI), som i foråret 2023 har afholdt workshops med deltagere fra Kultur, Fritid og Borgerservice, Handicap og Psykiatri, Børn og Unge, samt Sundhed og Ældre. Politikken har været i administrativ høring hos de relevante kommunale centerchefer og er i processen drøftet på flere udvalgsmøder i EBU. Endvidere har politikken været i pre-høring hos henholdsvis Sundhedsudvalget, og Kultur, Fritid og Turismeudvalget. 

 

Væsentligste opdateringer
Slagelse Kommunes Integrationspolitik 2023 er ændret på 5 væsentlige områder i forhold til den nuværende politik (2013-2016):

  1. Udvidet visionsgrundlag
    Den overordnede vision er foldet ud, så den omfavner alle aspekter af borgerens liv, og samtidig bibeholde budskabet fra den nuværende politik om aktiv deltagelse.

  2. Forenklet men relevant politik 
    Enkel i forhold til antallet af og detaljegraden i målsætningerne, og relevant fordi det er målsætninger som vurderes at have en konkret effekt på integrationsmuligheder, samt afledte og positive effekter ind i øvrige aspekter af borgerens liv. 

  3. Opdeling med de tematiserede fokusområder
    Politikken bibeholder fem tematiserede fokusområder, dog med en lidt anden opdeling, som lægger sig mere op ad, hvordan forvaltningerne i praksis arbejder sammen på tværs. 

    Fokusområderne er:
    • Fællesskaber, Kultur og Fritid
    • Beskæftigelse og Uddannelse
    • Bolig
    • Familie og Børn
    • Sundhed og Trivsel

    Fokusområderne indeholder fortsat individuelle målsætninger, som er opdateret i forhold til 2013 politikken. Nogle er sammenskrevet, så vi opnår en mere enkel politik, andre er tilrettet i forhold til, hvorledes integrationsområdet har udviklet sig.

  4. Tre overordnede målsætninger for hele kommunen
    I den nuværende politik er der formuleret målsætninger for de enkelte fokusområder. For yderligere at styrke det tværfaglige fokus og den helhedsorienterede integrationsindsats formulerer den opdaterede politik nogle overordnede målsætninger, der gælder for hele kommunen og på tværs af fokusområderne.

  5. Statistik og øjebliks-data er taget ud
    Integrationsområdet er et stærkt lovreguleret område, som løbende ændrer sig. Statistik og data, som viser et øjebliksbillede, er taget ud, så vi fremtidssikrer politikken og dens relevans.

 

Implementering og opfølgning
Der er fra politisk og administrationens side opmærksomhed på, at politikken kommer ud og leve, og bidrager til at understøtte dialog og samarbejdet med relevante borgere, civilsamfundet og netværksorganisationer. 

Når politikken er endeligt godkendt af Slagelse Kommunes Byråd, bliver den publiceret på kommunens hjemmeside, og skal drøftes på personale- og ERFA møder med medarbejdere på tværs i kommunen der arbejder med integration, med fokus på implementering i praksis. Politikken vil også være rammesættende for samarbejdsmøder med de eksterne samarbejdspartnere og civilsamfund og forvaltningerne imellem, hvor den sammen med høringssvarene vil danne grundlag for yderligere dialog og understøttelse af målsætningerne i politikken.

Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget er ligeledes ved at drøfte muligheden for etableringen af et integrationsudvalg, som skal understøtte implementeringen af integrationspolitikken samt sikre relevans og opfølgning.
 

Retligt grundlag

 

Ingen bemærkninger

 

Handlemuligheder

 

Ingen bemærkninger

 

Vurdering

 

Administrationen vurderer, at integrationspolitikken repræsenterer et godt afsæt for den nuværende og fremtidige retning for det samlede integrationsområde i Slagelse Kommune. Et afsæt, der bygger videre på den hidtidige politik, men samtidig opdaterer og fremtidssikrer politikken. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

 

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

 

Ingen bemærkninger.

 

6. Slagelse Guld 2022 - evaluering af arrangementet (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.



Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal på baggrund af resultaterne af den spørgeskemaundersøgelse, der blev udsendt til deltagerne efter Slagelse Guld, samt udvalgets egen deltagelse i arrangementet, evaluere årets Slagelse Guld-arrangement, herunder komme med inputs til næste års arrangement.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget evaluerer årets Slagelse Guld-arrangement, herunder kommer med inputs til næste års arrangement.

Sagens indhold

Det store Slagelse Guld-show blev i år afholdt fredag den 31. marts i Spar Nord Arena Slagelse og bød bl.a. på fejring af guld- og prisvindere, uddeling af Sports Team Slagelses støttemidler, underholdning ved lokale talenter inden for musik og idræt, 5 idrætsaktiviteter og 4 konkurrencer i B-hallen, mad og drikke, selfiebox og hyggeligt socialt samvær.

Ca. 380 personer deltog i årets arrangement, heraf 90 billetkøbere.

Fritidsafdelingen har efter showet udsendt en spørgeskemaundersøgelse til
deltagerne i årets show, herunder foreninger, samarbejdspartnere, Byrådsmedlemmer,
billetkøbere mv.

I alt 69 personer har deltaget i undersøgelsen, hvoraf 62 har svaret på alle spørgsmål. 

Hvad viser resultaterne?

Undersøgelsen viser, at der er stor tilfredshed med arrangementet hos deltagerne.

Således har 58 % af respondenterne svaret, at arrangementet var meget godt, og 38 % har svaret, at arrangementet var godt. Deltagertilfredsheden ligger med andre ord på 96 %. Det er 7 procentpoint højere end i 2022.

Kun 1 ud af de 69 respondenter har svaret, at arrangementet var dårligt. 

Der er også stor tilfredshed hos deltagerne med de forskellige delelementer/indslag:

  • Faciliteten (67 % har svaret meget godt, 29 % har svaret godt. Ingen har svaret dårligt/meget dårligt)
  • Tidspunktet for arrangementets afholdelse (96 % har svaret, at sidste fredag i marts er et passende tidspunkt)
  • Programmet, herunder balancen mellem de forskellige indslag/programpunkter (43 % har svaret meget godt, 39 % har svaret godt. Kun 4 % har svaret dårligt)
  • De underholdende indslag (32 % har svaret meget godt, 58 % har svaret godt). Ingen har svaret, at indslagene var dårlige/meget dårlige. 
  • Antallet af underholdende indslag (84 % mener, at antallet var passende, 13 % har svaret, at der var for få underholdende indslag)
  • Maden (45 % har svaret meget godt, 46 % har svaret godt. Ingen har svaret, at maden var dårlig/meget dårlig)
  • Konferencier (49 % har svaret meget godt, 39 % har svaret godt. Kun 6 % har svaret dårlig/meget dårlig)
  • Antallet af idrætspriser (80 % mener, at antallet var passende)
  • Idrætsaktiviteterne i B-hallen (49 ud af de 50 respondenter, som via deres svar har angivet, at de har prøvet idrætsaktiviteterne, synes, at aktiviteterne enten var meget gode eller gode)
  • Det nye indslag med konkurrencer i B-hallen (44 ud af de 48 respondenter, der via deres svar har angivet, at de har deltaget i konkurrencerne, synes, at konkurrencerne enten var meget gode eller gode. Kun 2 synes, at konkurrencerne var dårlige/meget dårlige.
  • Måden, hvorpå foreningen blev honoreret (42 ud af de 47 respondenter, der via deres svar har angivet, at deres forening blev honoreret til Slagelse Guld, er enten meget tilfredse eller tilfredse med, hvordan foreningen blev honoreret. De sidste 5 har svaret hverken eller.
  • Gaver (25 ud af de 31 respondenter, som har angivet, at de modtog en gave til Slagelse Guld, er enten meget tilfredse eller tilfredse med gaven. Kun en respondent er ikke tilfreds med den modtagne gave). 

Undersøgelsen viser også stor opbakning fra deltagerne til:

  • Slagelse Guld kører med "free seating" og uden bordplan (65 % bakker op om det)
  • At Sports Team Slagelses uddeling af støttemidler og prisen Årets Talent sker til Slagelse Guld (45 % har svaret meget godt, 35 % har svaret godt)
  • Billettyper til salg (kun 19 % savnede andre billettyper til arrangementet)
  • At drikkevarer skal hentes i baren (70 % har svaret meget godt, 26 % har svaret godt, ingen har svaret dårligt/meget dårligt.
  • Rammer, oppyntning, stemning, sceneshow og variation i program (bliver hyppigt fremhævet i kommentarfelterne)

Hvordan er resultaterne sammenlignet med sidste år:

På langt de fleste punkter er deltagertilfredsheden højere i år end i 2022. Det er bemærkelsesværdigt, da deltagertilfredsheden også var høj i 2022. 

Det er kun ved punkterne vedr. Sted for afholdelse, STE-uddeling, Free Seating og Afhentning af drikkevarer i baren, at der ses et lille fald i tilfredshed/opbakning sammenlignet med 2022 (1-5 procentpoints nedgang).  

Opmærksomhedspunkter

  • Selv om 71% af respondenterne mener, at arrangementet har en tilpas længde, så er der 20 %, der mener, at arrangementet er lidt for langt, mens 3 % synes, at det er alt for langt. Dog er deltagertilfredsheden med længden af arrangementet større i år end i 2022 (stigning på 7 procentpoint).
  • Selv om der er stor tilfredshed med maden hos deltagerne (91 %), så kan der på baggrund af kommentarerne med fordel kigges på, om der fx kan være flere buffetborde eller mere personale ved buffetbordene, så madkøen/ventetiden bliver kortere. 
  • Det er især de voksne deltagere, som har svaret på spørgeskemaet. Der kan derfor være behov for at tænke i andre metoder for også at få de yngste deltageres syn på arrangementet.
  • Respondenterne er også kommet med forslag til sideevents, gaver, underholdningsindslag osv., som vil blive taget med i det videre arbejde. 

En rapport med de udtrukne resultater (minus kommentarer) er vedlagt som bilag.

Udvalgets evaluering af arrangementet

Udvalget kan i nærværende sag komme med deres inputs til både dette års Slagelse Guld og
næste års arrangement.

Det står udvalget frit for, om udvalget vil gøre brug af spørgsmålene/temaerne i den
udsendte spørgeskemaundersøgelse, eller om udvalget vil gribe evalueringen an på anden
vis.

Retligt grundlag

Retningslinjer og rammer for Slagelse Guld

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger. 

Vurdering

Administrationen vurderer på baggrund af resultaterne af undersøgelsen, at der er stor tilfredshed
hos deltagerne med årets Slagelse Guld - både med arrangementet som helhed og de enkelte delelementer/indslag.

Administrationen vil tage alle resultater, inputs og forslag fra både spørgeskemaundersøgelsen og udvalgets evaluering med videre i planlægningen af næste års arrangement.

Såfremt der evt. skal tænkes i en forkortelse af arrangementet, vil dette kræve en politisk beslutning, da de fleste af programpunkterne er bundet op på politiske beslutninger. Det gælder fx, hvem der er berettiget til at modtage honorering, antal idrætspriser til showet, samt at Sports Team Slagelses uddeling af støttemidler + idrætspris sker til Slagelse Guld.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

Sagens forløb

01-06-2023 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Sagen udsat. Genoptages på mødet i august.

7. Drøftelse af mulig Eliteidrætspulje (D)

Beslutning

At 1-2: Drøftet.

Udvalget er enige om, at administrationen arbejder videre med de faldne bemærkninger med henblik på et rammeoplæg til drøftelse på et kommende møde. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal have den første drøftelse af perspektiver på en mulig ny Eliteidrætspulje.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter formål og politiske ambitioner for en evt. nye eliteidrætspulje.

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter perspektiver på rammer og kriterier for en evt. nye eliteidrætspulje.

 

Sagens indhold

På baggrund af politiske drøftelser og beslutninger i relation til Markedsføringspuljen, partnerskaber omkring eliteidrætten samt etableringen af Flere skal med-puljen er der udtrykt ønske om en drøftelse af perspektiver for etablering af en evt. Eliteidrætspulje.

Grundlaget for en evt. ny Eliteidrætspulje er at gentænke den nuværende Markedsføringspulje med det formål at forme en pulje, som har sigte mod at gøre det muligt politisk at støtte op om eksempelvis lokale eliteidrætspartnerskaber, udvikling af gode, lokale talentmiljøer og subelite, samt branding af Slagelse Kommune i mere bred forstand end køb af markedsføring.

Herunder et fokus på, at relevante klubber, både sportsligt og i deres organisation (Hel/deltidsansatte og organisering), i højere grad har mulighed for at løfte opgaver, der kan støtte udsatte målgrupper i Slagelse Kommune samt skabe et bedre fundament for eliteidrætten i Slagelse Kommune. 

Oprettelse af en evt. ny Eliteidrætspulje vil skulle ske inden for den nuværende økonomi under Markedsføringspuljen, hvorfor en konsekvens af oprettelsen vil være en samtidig nedlæggelse af Markedsføringspuljen i sin nuværende form.

Markedsføringspuljens budget er i år 800.000 kr. , mod 1.1 mio. kr. sidste år, da det blev politisk besluttet at flytte 300.000 kr. fra Markedsføringspuljen til den nyoprettede Flere skal med-pulje ved dennes oprettelse.  

En nedlæggelse af Markedsføringspuljen for at skabe en ny Eliteidrætspulje har den konsekvens, at Markedsføringspuljens helt store force, den eksterne vurdering, vil blive fjernet, og at tildeling af midler dermed vil foregå uden en objektiv vurdering. Det vil være relevant at drøfte, hvorvidt en ny Eliteidrætspulje, og de dertil hørende retningslinjer, bør stå på gode erfaringer med netop denne objektive vurdering. Dette bør ligeledes ses i lyset af, at modellen for Slagelse Kommunes Markedsføringspulje er blevet kopieret af flere andre kommuner, da modellen sikrer en objektiv vurdering og dermed sikrer, at købet af markedsføring afspejler markedsprisen/markedsværdien.

Indenfor de nuværende puljer og ordninger i Slagelse Kommune er det i dag kun muligt at indgå i et partnerskab indenfor Markedsføringspuljen (ren markedsføring) eller indenfor Slagelse Talent & Elite.

I Slagelse Talent & Elite  kan de prioriterede talentudviklingsmiljøer søge STE-puljen og kan derudover også få løbende sparring fra Slagelse Talent & Elite.
STE-puljen er på 250.000 kr. og kan kun søges af de prioriterede talentudviklingsmiljøer - lige pt. er det følgende foreninger: Slagelse Boldklub & idrætsforening, Volleyklubben Vestsjælland, Talentcenter Vestsjælland (badminton) og Svøm Slagelse Korsør.
Ansøgningerne behandles i Eliteboardet som indstiller til beslutning i Kultur-, Fritid-, og Turismeudvalget.
I Slagelse Talent & Elite arbejdes der også med de ikke prioriterede talentudviklingsmiljøer - disse foreninger kaldes for bobler miljøer. 6 miljøer indgår for nuværende i bobler arbejdet som består af et udviklingsforløb med Slagelse Talent & Elite med sigte på at løfte den enkelte klub, for på sigt at blive en del af de prioriterede talentudviklingsmiljøer i Slagelse Talent & Elite.

Jf. Team Danmark aftalen er der hvert år afsat 250.000 kr. til STE-puljen og sammenlagt 2.275.000 kr. til alt arbejde i Slagelse Talent & Elite - derudover er der afsat 325.000 kr. fra Slagelse Kommune til Sports Team Slagelse pr. år, til uddeling blandt de prioriterede talentudviklingsmiljøer til blandt andet løft af træner kompetencer. Team Danmark aftalen i sin helhed er vedlagt som bilag 1. 


Inspiration til ny pulje:

Inspirationen til en mulig Eliteidrætspulje kommer fra erfaringer fra Roskilde Kommune, som har to forskellige puljer/aftaler til talentudvikling og eliteidræt. Roskilde Kommune er særlig på den vis, at de som den eneste af de nuværende Team Danmark-elitekommuner har en pulje, som ikke ligger direkte under deres Team Danmark-aftale. I vores research har vi måttet konstatere at de undersøgte Team Danmark-kommuner alle har deres aftaler dækket under deres Team Danmark-aftale. 

Lokal talentudvikling:

Roskilde Kommune har en talentudviklingspulje, hvor der hvert år uddeles 400.000 kr. til unge sportstalenter (både individuelle atleter og hold kan søge). Talentudviklingspuljen sigter primært mod at hjælpe unge sportstalenter med økonomisk støtte, så de kan udleve deres ambitioner. Dette ligner i høj grad samme model, som vi har i Slagelse Kommune, med Sports Team Slagelse.

Sports Team Slagelse:

Sports Team Slagelse har et støttekoncept, som henvender sig til idrætsforeninger, klubber, eliteidrætsudøvere og lokale talenter, såfremt klubben eller foreningen er medlem af Sports Team Slagelse.
Følgende parametre er afgørende for at modtage støtte fra Sports Team Slagelse:

Klubben/foreningens idrætslige placering:
1. Har idrætsgrenen international udbredelse, og i hvilken grad?
2. Har idrætsgrenen en eliteidrætslig kvalitet og betydning i forhold til DM?
3. Hvilke internationale konkurrencer og mesterskaber er relevante i forbindelse med klubben/foreningens elitesatsning?
4. Indgår klubben/foreningen i et samarbejde med andre klubber/foreninger i Slagelse Kommune?

Klubben/foreningens idrætslige faktorer:
1. Er der regional og national talentkvalitet?
2. Er der en national/international konkurrencekvalitet?
3. Er der en national/international træningskvalitet?
4. Er der en national/international træningskvantitet?

Konkurrence og resultatniveau:
1. Hvad er resultatperspektivet på regionalt, nationalt og internationalt niveau?
2. Hvordan er klubben/foreningens nuværende resultatniveau på såvel senior som på talentsiden?
3. Hvilke forventninger har klubben/foreningen til det fremtidige resultatniveau?
4. Er der i klubben/foreningen et tilstrækkeligt og kvalificeret talentgrundlag?

Organisatoriske og ledelsesmæssige faktorer:
1. Er der de nødvendige menneskelige ressourcer såvel kvantitativt som kvalitativt til at gennemføre talent- og eliteidrætsarbejdet fremover i klubben/foreningen?
2. Er der tilknyttet de nødvendige trænere med den nødvendige ekspertise og kompetence?
3. Har klubben/foreningen udarbejdet og implementeret en eliteidrætspolitik med strategier og handlingsplaner?
4. Er der udarbejdet handlingsplaner og målsætninger for den enkelte eliteidrætsudøver/hold?

Økonomi:
1. Har klubben/foreningen de tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at finansiere det påtænkte elitearbejde såvel for nuværende som fremover?
2. Hvilket budget er opstillet for eliteidrætssatsningen?                                                                 

3. Klubben kan søge om 1- eller 2-årige tilskud, hvis klubben/foreningen tilsvarende har en flerårig elitestrategi og handlingsplaner – der gives dog alene accept for et år ad gangen, og accept af år 2 sker dog tidligst 12 måneder efter, hvor klubben/foreningen fremviser status på handlingsplanerne, og herefter træffer bestyrelsen beslutning for år 2.

Kommercielle faktorer:
1. Er der national/international medieinteresse for den specifikke idrætsgren?
2. Er der tilskuerinteresse for den specifikke idrætsgren?
3. Kan den pågældende idrætsgren tiltrække store nationale og internationale stævner og arrangementer til Slagelse Kommune?
4. Er der lokalt de nødvendige faciliteter til dette?

Samarbejde med specialforbund:
1. Er den påtænkte eliteidrætssatsning forankret i forhold til specialforbund og idrætsorganisationer?
2. Er der sammenhæng og konsensus omkring eliteidrætsarbejdet mellem klubben/foreningen og relevante specialforbund?

Elitesportsaftaler:

Roskilde Kommune har derudover nogle forskellige elitesportsaftaler, hvor de har lavet 3-årige aftaler med forskellige klubber. Her er fokus på, at klubberne skal agere rollemodel for sund livstil og lyst til bevægelse. Disse elitesportsaftaler indgås efter en dialog med klubberne og ud fra en liste af kriterier, som skal efterleves for at komme i betragtning til en aftale. 

Kobling til nuværende lokale strukturer:

En evt. Eliteidrætspulje kan med fordel ses i forlængelse af arbejdet i Slagelse Talent & Elite og i særdeleshed STE-puljen og vurderes dermed at bidrage til en kontinuerlig udvikling af idrætterne i Slagelse Kommune. Der arbejdes i Slagelse Talent & Elite på at skabe en ny struktur for arbejdet med STE-puljen. En struktur, hvor der ikke kun bliver uddelt støttemidler til nye tiltag i de prioriterede talentudviklingsmiljøer, men at der laves mere fremtidssikrede planer med fokus på udvikling af hele foreningen.

STE-puljen er forbeholdt de prioriterede talentudviklingsmiljøer under Slagelse Talent & Elite, jf. aftalen mellem Slagelse Kommune og Team Danmark. Denne pulje og tilhørende midler er derfor låst til dette projekt i aftalens levetid (til og med 2024).

Retligt grundlag

Lov om eliteidræt foreskriver, at kommunen kan yde økonomisk støtte til eliteidræt, medmindre der er tale om erhvervsvirksomhed. Derudover kan kommunen efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritidsliv.

Kommunens indkøb af markedsføring og andre ydelser skal afspejle markedsprisen.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

STE-puljen:

Det er administrationens vurdering, at en evt. ny Eliteidrætspulje skal være opmærksom på at supplere den nuværende STE-pulje, og at disse to puljer har forskellige støttemuligheder og perspektiver på eliteidrætten. Dermed bør der ligeledes skabes en tydelighed omkring, hvornår noget er støttet af det ene fremfor det andet. 

Det vurderes, at en Eliteidrætspulje vil adskille sig fra STE-puljen og Sports Team Slagelse ved, at kompetencen for uddeling af midler og prioritering af indsatser og støtte vil ligge ved det politiske udvalg fremfor i Sports Team Slagelses bestyrelse og at flere idrætter vil kunne søge om støtte end det gør sig gældende for STE-puljen.

Hvis det besluttes at oprette en egentlig Eliteidrætspulje, er det administrationens vurdering, at dette bør ske i tæt samarbejde med Slagelse Talent & Elite for at sikre samspil mellem Eliteidrætspuljen og STE-puljen.

Markedsføringspuljen:
Administrationen vurderer, at der ved en evt. fremtidig Eliteidrætspulje bør være opmærksomhed på at basere støtten på objektive kriterier, jf. administrationens gode erfaringer med denne model fra Markedsføringspuljen. Eliteidrætspuljen bør adskille sig ved ikke at bruge ekstern vurdering, da der ikke er tale om køb af en vare til markedsværdi. 

Eliteidrætspuljen:

Det er administrationens vurdering, at der ved udformningen af en Eliteidrætspulje kan være en opmærksomhed på at gøre puljen tilgængelig for individuelle atleter. Atleter som ikke har en forening eller klub bag sig, fordi de evt. dyrker en nicheidræt eller rejser meget i forbindelse med deres sport, kan have svært ved at få ekstra tilskud til deres idræt, da de er meget alene om deres sportslige projekt. Disse atleter beror kraftigt på sponsorer eller har et arbejde ved siden af deres sportslige karriere. 
Der kan også skabes en mulighed for, at idrætter, der ikke nødvendigvis har en organisation, der er gearet til eliteidræt, ikke falder igennem, og at der dermed bliver skabt større afstand mellem de største klubber (SBI, VKV og TSS) og til resten af kommunens klubber.

Administrationen vurderer, at en ny pulje til eliteidræt kan fokusere på udviklingen af de mindre klubber eller nicheidrætter, som har svære vilkår grundet manglende Team Danmark-støtte, og/eller fordi de ikke er attraktive i et mere kommercielt perspektiv (partnere, sponsorer osv.).

I Slagelse Kommune er det mange af de mindre klubber/foreninger, der leverer atleter i verdensklasse, fx Viktor Hald Thorup (Slagelse In-Line Klub) eller Niklas Larsen (Slagelse Cykle Ring).

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

8. Overblik over tilskud, aftaler o.lign med Slagelse Boldklub & Idrætsforening, Team Skælskør Slagelse og Volleyklubben Vestsjælland (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Kompetence

 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om, hvilke aftaler, tilskud og lign. som kommunen har med SBI, TSS og VKV. 

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering.


Sagens indhold

Udvalget har løbende, og senest ved. det ekstraordinære møde 9. maj, været optaget af betydningen af ophør af tidligere prioriterede partnerskaber og oprettelse af Flere skal med-puljen for aftaler og tilskud til hhv. SBI, VKV og TSS. 

Nedenfor præsenteres kort et overblik over, hvad klubberne modtog i 2022, og hvad de kan forvente at modtage i 2023.

SBI:

                                     20222023
Partnerskabsaftale380.000,00 kr.- kr.
Markedsføringsaftale 245.000,00 kr. 85.000,00 kr.
Flere skal med-puljen - kr. 85.000,00 kr.
STE-puljen 60.668,00 kr. - kr.
Navnesponsorat Stadion 77.000,00 kr. - kr.
Lokaletilskud 300.000,00 kr. 99.057,79 kr.
Medlemstilskud 77.000,00 kr. 82.250,00 kr.
Morgentræning STE 100.000,00 kr.100.000,00 kr.
Div. (HEL Fritid og støvler) 14.975,00 kr. 9.825,00 kr.
I alt1.384.643,00 kr.651.132,79 kr.

Partnerskabsaftale

I 2021 indgik Slagelse Kommune og SBI en 2-årig partnerskabsaftale, som indeholdte forskellige indsatser og ydelser som SBI skulle byde ind med. Her i blandt skulle SBI agere vært på Stadion ved arrangementer, arrangere et klub netværk for kommunens fodboldklubber, lave div. indsatser såsom Ombold, fodbold for hjertet og. lign. 

Markedsføringsaftale

Slagelse Kommune har i 2022 og 2023 indgået markedsføringsaftaler med SBI via. markedsføringspuljen

Flere skal med puljen

Slagelse kommune og SBI har indgået et partnerskab via Flere skal med puljen om en indsats for de 15-25 årige hvor fokus er på at skabere mere bevægelses og fællesskab.

STE-puljen

jf. Slagelse kommunes Team Danmark aftale er det muligt for de prioriterede talentudviklingsmiljøer at søge STE-puljen om finansiering af nye tiltag i klubberne og udstyr. Tildelingen indstilles af Eliteboardet i Slagelse Talent & Elite og besluttes af Kultur-, Fritid-, og Turismeudvalget.

Navnesponsorat

Slagelse Kommune og Harboe indgik en aftale omkring navnesponsoratet af Slagelse stadion, hvor en procent sats af dette beløb tilgik SBI.

Lokaletilskud

Jf. folkeoplysningsloven kan alle godkendte foreninger i Slagelse kommune ansøge om tilskud til foreningens driftudgifter

Medlemstilskud

Jf. folkeoplysningsloven kan alle godkendte foreninger i Slagelse kommune ansøge om tilskud til foreningens aktiviteter til medlemmer under 25 år. 

Morgentræning - STE

I STE er der morgentræning for alle fodboldspillere på ordningen, denne træning står SBI for og får derfor betaling for dette.

Div (Hel fritid og støvler )

Dette dækker over kontingentbetalinger til Hel Fritid børn og tilskud til indkøb af støvler til selvsamme børn.

 

TSS

  20222023 
Markedsføringspulje 435.000 kr.  212.500 kr. 

Der er kun trukket data på den professionelle overbygning TSS og ikke amatørforeningen Skælskør Badmintonklub. Sidstnævnte modtager bl.a. folkeoplysende tilskud og lejlighedsvist tilskud fra puljer. 

Markedsføringsaftale

Slagelse Kommune har i 2022 og 2023 indgået markedsføringsaftaler med TSS via. markedsføringspuljen

 

VKV

20222023
Breddeidrætsaftale (Åben Skole, Åben Dagtilbud & DIF Get2Sport)120.500,00 kr.148.500,00 kr.
Markedsføringspuljen206.250,00 kr.148.750,00 kr.
Slagelse Talent & Elite morgentræning 19.876,00 kr. 19.876,00 kr.
STE-puljen 47.464,00 kr. 59.228,00 kr.
Hjælp til Slagelse Guld 12.000,00 kr. 7.125,00 kr.
Hjælp til valg 20.500,00 kr.0 kr.
Medlemstilskud 76.300,00 kr. 76.825,00 kr.
Instruktørbidrag 11.678,00 kr.0 kr.
Assistance til Tour de France 7.000,00 kr.0 kr.
Hjælp til skolefest, Dyhrs Skole 6.500,00 kr.0 kr.
Div. (HEL Fritid, DIF Get2Sport o.lign). 2.375,00 kr. 500,00 kr.
Jubilæumstilskud0 kr. 5.000,00 kr.
Kompetenceudvikling v./ Kim Buchwald 2.500,00 kr.0 kr.
I alt532.943,00 kr.465.804,00 kr.

 

Breddeidrætsaftale (Åben Skole, Åben Dagtilbud & DIF Get2Sport)

VKV havde i 2022 og i 2023 en Breddeidræts-samarbejdsaftale med leverancer som eksempelvis indsatser/forløb i regi af Åben Skole, Åben Dagtilbud og DIF Get2Sport. I kraft af aftalen modtager VKV i 2023 et tilskud på 148.500 kr. Denne aftale udløber med udgangen af 2023. Dog kommer midlerne fra DIF Get2Sport direkte fra DIF og ikke fra Slagelse Kommune.

Markedsføringsaftale

Slagelse Kommune har i 2022 og 2023 indgået markedsføringsaftaler med VKV via. markedsføringspuljen

 Morgentræning - STE

I STE er der morgentræning for alle Volleyspillere på ordningen, denne træning står VKV for og får derfor betaling for dette.

STE-puljen

jf. Slagelse kommunes Team Danmark aftale er det muligt for de prioriterede talentudviklingsmiljøer at søge STE-puljen om finansiering af nye tiltag i klubberne og udstyr. Tildelingen indstilles af Eliteboardet i Slagelse Talent & Elite og besluttes af Kultur-, Fritid-, og Turismeudvalget.

Hjælp til Slagelse Guld

VKV blev i forbindelse med Slagelse Guld hyret ind til at hjælpe med opsætning og nedtagning af borde, stole og. lign.

Hjælp til valg

VKV blev i forbindelse med folketingsvalget ind til at hjælpe med div. opgaver. 

Medlemstilskud

Jf. folkeoplysningsloven kan alle godkendte foreninger i Slagelse kommune ansøge om tilskud til foreningens aktiviteter til medlemmer under 25 år

Instruktørbidrag

Godkendte foreninger hjemmehørende i Slagelse kommune kan ansøge om tilskud til uddannelse af deres ledere, trænere, instruktører og dommere. 

 Assistance til Tour De France

I anledning af Tour De Frances gennemkørsel i Slagelse Kommune hjælp VKV med div. forefaldende opgaver.

 Hjælp til Dyhr skolefest

Betaling for VKV's hjælp til Dyhrs skolefest

 Div (Hel fritid)

Dette dækker over kontingentbetalinger til Hel Fritid børn.

Jubilæumstilskud

Udbetalt i anledning af VKV's 50 år jubilæum

Kompetence udvikling v./ Kim Buchwald

Kursus for klubbens trænere og ledere ved Kim Buchwald.

 

VKV har foreløbigt modtaget i alt 420.554 kr. fra Slagelse Kommune i 2023. Nogle tilskud/betalinger udbetales dog først senere i 2023.  

 

Retligt grundlag

Lov om eliteidræt foreskriver, at kommunen kan yde økonomisk støtte til eliteidræt, medmindre der er tale om erhvervsvirksomhed. Derudover kan kommunen efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritidsliv.

Kommunens indkøb af markedsføring og andre ydelser skal afspejle markedsprisen.

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at det præsenterede overblik besvarer udvalgets forespørgsel.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

9. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Der blev orienteret om:

  • Aquactive days og beach volley turnering 19. august 2023
  • Halskov Færgehavn og de gule containere
  • Sjællands Teater
  • Lokaler til Slagelse Garden

 


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

 

Sagens indhold

1. Orientering fra Udvalgsformanden

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

3. Orientering fra administrationen

 

Puljer på kultur- og Fritidsområdet

Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

PuljeForbrugRestbudget
KULTUR:
Puljen til kulturelle formål1.967.5471.872.05095.497
Børn og unges møde med kunsten100.00097.0003.000
FRITID:
Idræts- og Fritidspuljen612.678260.419337.259
Markedsføringspuljen830.946834.500-3.554
Flere skal med-puljen640.000544.75095.250

 

 

Kulturområdet:

 

 

Fritidsområdet:

Stadionaftale forlænges ikke:

Harboes Bryggeri A/S har meddelt administrationen, at de ikke ønsker at forlænge aftalen om navnerettigheden til Slagelse Stadion, når aftalen udløber den 30/6 2023. SBI er orienteret om Harboes beslutning.

Som følge af Harboes beslutning vil alle reklame-/navneskilte, som er en del af aftalen, blive taget ned i løbet af sommerferien. I samme periode vil vejskilte blive udskiftet, så de fremadrettet kommer til at bære navnet Slagelse Stadion, ligesom stadionnavnet vil blive rettet på kommunikationskanaler. 

Administrationen vil evt. afsøge, om andre firmaer kunne være interesseret i at købe navnerettigheden til Slagelse Stadion.

Tilbagebetaling af bevilget tilskud:

Formanden for Sørbyhallen har i en mail den 15/6 til administrationen oplyst, at hallen alligevel ikke ønsker at modtage det af udvalget bevilgede tilskud på 75.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af belysning i hallen. Hallen har derfor tilbagebetalt tilskuddet til kommunen. 

Det skyldes, at Sørbyhallen ikke kan se et økonomisk incitament til at fortsætte projektet, når hallen selv skal bidrage økonomisk via egenfinansiering og/eller ekstern finansiering fra fx eksterne fonde, puljer og sponsorer.

Hallen ønsker ikke at bidrage økonomisk eller lægge arbejde i at søge fonde, som kan yde tilskud til udskiftning af lys, når andre haller også får økonomisk gavn af energibesparelsen efterfølgende. 

Administrationen har været i dialog med hallen om ovennævnte og har i den forbindelse oplyst hallen om, at gevinsten ved energioptimeringen ikke fordeles ud til kommunale haller, som hallen ellers har angivet i deres begrundelse, og at Sørbyhallen også har fået og får del i gevinsten, når de andre 7 selvejende haller foretager lignende energibesparende tiltag. Energibesparelser forbliver med andre ord i rammen til de selvejende haller og fordeles ud til hallerne. 

Sørbyhallen har dog fastholdt beslutningen om at tilbagebetale tilskuddet. Tilbagebetalingen er derfor ført ind i vedlagte skema. 

10. Input til kommende møder (B)

Beslutning

At 1: Udvalget ønsker på et kommende møde en orienteringssag til inspiration med erfaringer omkring Idrætsråd i andre kommuner, herunder økonomi, virke mv.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

11. Kommunikation (B)

Beslutning

At 1: Ingen bemærkninger.



Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

Indstilling

Kultur og Fritid  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

 

 

12. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet

13. Tilbudsindhentning - 1-årig forpagtningsaftale vedr. Slagelse Teater 2024 (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Kulturkonsulent Ditte Westergaard og udbudsjurist Johanne Lam Rasmussen deltog under oplysningen af punktet.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. 

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om, at der foretages en tilbudsindhentning i forhold til forpagtning af Slagelse Teater fra 1.1.2024 - 31.12.2024 i henhold til udbudsloven. 

 

Indstilling

Direktøren for børn, unge og kultur indstiller, 

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering. 

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om, at der indhentes tilbud på forpagtningen af Slagelse Teater 2024 - en 1-årig periode med optioner på 2 x 1 år for at sikre mulighed for forlængelse.  

På Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets udvalgsmødet 1. juni besluttede udvalget at standse processen om at sende forpagtningen af Slagelse Teater i udbud for en flerårig periode. Der skulle derimod undersøges, hvorvidt nuværende forpagter kunne stå for yderligere 1 års forpagtning af Slagelse Teater. 

På baggrund af nuværende forpagters regnskab, som viser et overskud på over 500.000 kr., skal der, jf. udbudslovens §193, gennemføres et officielt udbud af forpagtningen. 

Udbuddet vil tage form af tilbudsindhentning med udgangspunkt i brugerrådet på Slagelse Teater. 

Tilbudsindhentningen vil blive igangsat i uge 33 med deadline 14. september. 

Indkomne tilbud vil blive forelagt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i oktober/november. Endelig beslutning skal træffes af Slagelse Byråd og endelig underskrift kan finde sted i uge 51. 

Retligt grundlag

Udbudsloven § 193, stk.1. Foretagelse af tilbudsindhentning sikrer de markedsmæssige vilkår. 

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

For at følge udbudsloven og sikre de markedsmæssige vilkår, vurderer administrationen, at der skal foretages en tilbudsindhentning på forpagtningen af Slagelse Teater. Ved at indhente tilbud fra brugerrådet bliver alle faste brugere af Slagelse Teater involveret i processen og har mulighed for at give et tilbud på forpagtningen. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I den kommende forpagtningsaftale vil Slagelse Kommune yde tilskud på 50.000 kr. til vedligeholdelse og indkøb af småt inventar og 50.000 kr. til administration. Dette er en 50% reduktion af tidligere aftales tilskud jf. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets beslutning 30. marts 2023 pkt. 4.

Overskud af årets resultat på over 600.000 kr. deles mellem Slagelse Kommune og forpagter med 25% til Slagelse Kommune og 75 % til forpagter.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.