Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (2018-2021) – Referat – 13. maj 2020



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-527                   Dok.nr.: 330-2020-207450                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Fagchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 13. maj 2020:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Drøftelse af ansøgninger til hjælpepakke, lokalråd og forsamlingshuse (D)

2.     Drøftelse af ansøgninger til hjælpepakke, lokalråd og forsamlingshuse (D)

Sagsnr.: 330-2020-26642               Dok.nr.: 330-2020-205339                                          Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Som følge af Corona situationen besluttede Økonomiudvalget på møde den 2. april 2020 at etablere en lokal hjælpepakke på 50 mio. kr., som gav mulighed for at søge om midler til projekter, der kunne skabe kommunal eller lokal merværdi for så bred en gruppe som muligt. Hjælpepakken blev blandt andet finansieret gennem en reduktion af ”centrale overførsler uden begrundelse” med 30 mio. kr. Fra denne post afgav Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget 2.357.195 kr. Midler under hjælpepakke 15 kan anvendes til renovering af forsamlingshuse.
Ovennævnte initiativ sendte Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget et brev til kommunens forsamlingshuse og lokalråd den 6. april 2020 med opfordring om at søge midler til projekter, der kunne komme det lokale erhvervsliv til gavn. 
Ansøgningskriterier
Der blev opstillet følgende ansøgningskriterier:
Projekterne skal bidrage til udviklingen af vores landdistrikter og gøre vores lokalsamfund mere attraktive samt understøtte lokale fællesskaber og netværk. Der stilles også krav om, at ansøgerne selv medvirker og/eller bidrager til projekternes gennemførelse. Som eksempel på projekter der kan støttes nævntes istandsættelse af forsamlingshuse, projekter der øger biodiversitet, forskønnelsesprojekter, renovering af faciliteter til rekreative formål – herunder legepladser, som lokalrådene selv har etableret.
Efter deadline den 1. maj 2020 er der indkommet 14 ansøgninger fra forsamlingshuse til et samlet beløb på 3.428.523 kr. samt 6 ansøgninger fra lokalråd til et samlet beløb på 586.920 kr. Alle ansøgninger kan ses i vedhæftede bilag.
Overordnet søges der om tilskud til renovering, forskønnelse og nye anlæg samt til initiativer, der kan øge biodiversitet.
Finansieringsmuligheder
Projekterne kan støttes med kommunens hjælpepakke nr. 15, med byfornyelsesmidler og/eller med midler fra Landdistriktsudvikling. Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal, når sagsbehandlingen er færdig, beslutte hvilke ansøgninger, der skal sendes til behandling i Økonomiudvalget i forhold til hjælpepakke 15.   
Byfornyelsesmidler
Staten har tildelt Slagelse Kommune 6,8 mio. kr., som kan bruges frem mod 2022. Slagelse Kommune har afsat 2,4 mio. kr., hvoraf kommunen får helt op til 60 % refusion af udgifterne afhængigt af det støttede projekt. I henhold til tidligere beslutninger i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget vedrørende byfornyelsespuljen er der kun få kommunale midler tilbage i puljen, hvorfor det skal undersøges nærmere, om ansøgningerne vil kunne støttes med disse midler.
For 2020 er der afsat 820.000 kr. til Landdistriktspuljen, som lokalråd og foreninger kan søge til initiativer i landdistrikterne. Af disse midler er 337.567 kr. bevilliget til driftstilskud og projekttilskud. Derudover forventes det, at der vil indkomme yderligere 17 ansøgninger fra lokalråd om driftstilskud til et samlet beløb på 255.000 kr. Det vil sige, at der er et restbeløb på 227.433 kr. som kan anvendes til støtte af ansøgningerne fra lokalrådene.
Til ovenstående kan lægges et beløb på 350.000 kr. fra Borgerstyrede Budgetter som endnu ikke er reserveret til aktiviteter inden for kommunens kampagne for Borgerne Bestemmer. Dette beløb kan også bringes i spil, hvis udvalget beslutter det. 
Retligt grundlag
Udbudslovgivning.
Handlemuligheder
1. Udvalget drøfter de indkomne ansøgninger med henblik på en prioritering i forhold til finansiering gennem hjælpepakken (15), ved hjælp af byfornyelsesmidler eller midler til landdistriktsudvikling.
2. Udvalget skal beslutte om midler fra Landdistriktspuljen og Borgerstyrede Budgetter skal bringes i spil i forhold til de indkomne ansøgninger fra lokalrådene. Hvis det besluttes at restbeløbet fra Landdistriktspuljen på 227.433 kr. skal anvendes til dette formål, vil der ikke kunne bevilliges projektmidler til senere ansøgninger fra lokalrådene resten af 2020.
Vurdering
Ansøgningerne fra forsamlinghusene er screenet i forhold til muligheder for at opnå støtte med Byfornyelsesmidler.
Administrationen er ved at indsamle oplysninger til sagsbehandlingen af indkomne ansøgninger. Eksempelvis skal der indhentes årsregnskab fra samtlige ansøgere. Derudover skal ansøgningerne vurderes i forhold til gældende udbudsregler og håndteres i henhold til kommunens indkøbspolitik for blandt andet at sikre transparens.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Fagchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at ansøgningerne drøftes med henblik på en prioritering i forhold til skitserede finansieringsmuligheder.
2.    at der tages stilling til hvorvidt midler fra landdistriktsudvikling skal bringes i spil i forhold til ansøgningerne fra lokalrådene
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 13. maj 2020:
Fraværende: 
Udvalget bringer ikke udvalgets  landdistriktsmidler i spil.
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at der gives tilskud finansieret af coronamidler
til følgende ansøgninger markeret i skema vedlagt som bilag.
Ved behandling af ansøgning Eggeslevmagle Landsbyråd erklærede udvalget Steen Olsen
(A) inhabil som formand for Eggeslevmagle Landsbyråd.
Steen Olsen (A) bemærkede, at Eggeslevmagle Landsbyråd ikke har ejerskab i Eggeslevmagle
klubhus, og der er på nuværende tidspunkt ikke lavet en samarbejdsaftale.
Ved behandling af ansøgning Lille Valby Forsamlingshus erklærede udvalget Pernille Ivalo
Frandsen (V) inhabil som kasser for Lille Valby Forsamlingshus.
3. Lukket: Algade 14, Korsør. Nedrivning
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
4. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.