Ø-udvalget – Referat – 24. september 2018



1. Godkendelse af dagsorden (G)

1.     Godkendelse af dagsorden (G)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485416                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Godkendt.

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

2.     Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485418                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Ø-udvalget har på møde den 27. februar 2018 godkendt kommissorium og forretningsorden for drøftelser af et fast punkt på udvalgets møder om færgerelaterede emner.
Fremsatte emne drøftes:
1. Sejlplan Agersø Omø Færgerne – vinterhalvåret 2019
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 3. september 2018 besluttet at sejlplanen, som sejles frem til 31. december 2018, fortsætter fra 1. januar til 28. februar 2019. Ekstraudgiften på anslåede 600.000 kr. blev foreslået finansieret af overførte midler fra 2018 til 2019.
Økonomiudvalget besluttede på møde den 10. september at give forhåndstilsagn om at finansieringen skulle tilvejebringes via overførte driftsmidler fra 2018-2019.
2. Status på færgedriften
Korsør Havn har opsagt administrationsaftalen med Slagelse Kommune om drift af kommunale havne og færger per 1. januar 2019. Som følge heraf skal der findes en løsning på den fremtidige færgedrift. Der foreslås 3 forskellige løsninger:
1. Udlicitering
Udlicitering efter udbud under det såkaldte ’light-regime’ som giver kommunen mulighed for at afdække interessen for at byde på opgaven ved at indhente interessetilkendegivelser. Hvis der er en interessetilkendegivelse, skal der herefter udarbejdes kontrakt og foretages en virksomhedsoverdragelse. Tidshorisonten for dette arbejde vurderes at kunne afsluttes primo 2019.
2. Fælles Kommunalt Færgeselskab
Kommunen har taget kontakt til Kalundborg og Lolland Kommuner for at høre om muligheden for at etablere et fælles kommunalt samarbejde om færgedriften. Begge kommuner har ikke afvist denne mulighed men vil, i fald det bliver aktuelt, undersøge fordele og ulemper nærmere. Løsningen vil dog fordre såvel administrative som politiske beslutninger i de pågældende kommuner, en proces, som vurderes at kunne være afsluttet i midten af 2019.
3. Kommunalt drevet selskab
Den enkleste løsning vil kræve at varetagelse af administrationen overdrages fra Korsør Havn til Slagelse Kommunen, og at der ansættes en maritim chef, som skal varetage administrationen af færgedriften. Det vurderes at stillingen vil kunne være besat i foråret 2019.
Sagen om den fremtidige færgedrift har været behandlet i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, i Økonomiudvalget og senest i Byrådet på møde den 17. september 2018. Her besluttede Byrådet at følge Økonomiudvalgets anbefaling om, at der skal ansættes en maritim chef til varetagelsen af færgedriften, at man skal undersøge mulighederne for den fremadrettede færgedrift - herunder egen drift, samarbejde med omkringliggende kommuner, udlicitering eller andet. Oplæg forelægges Økonomiudvalget medio 2019.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at de færgerelaterede emner drøftes.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Jimmi Jørgensen fra Agersø Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.
Administrationen har sendt brev til Korsør Havn for at bede om, at driftsaftalen for færgerne bliver forlænget til udgangen af marts 2019. Ø-udvalget ønsker, at der findes en løsning hurtigst muligt.
Ø-udvalget efterspørger oplysning om det statslige udligningstilskud jævnfør aftalen om Den Blå Landevej.
Ø-udvalget ønsker, at der tilbydes en udskiftning af Ø-kort hver 3. år.
Det blev påpeget, at der mangler lys på gavlen ved toilettet på Havnebygningen samt rengøring af venteværelset.
Kunde- og medarbejdertilfredshed drøftet.

3. Høring af Budget 2019 (D)

3.     Høring af Budget 2019 (D)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485513                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Byrådet har indgået budgetaftale for Budget 2019 mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance.
Budgettet er sendt i høring, og der er deadline for høringssvar den 28. september kl. 9, så høringssvar kan indgå i ændringsforslag.
Høringsmateriale kan ses på (www.slagelse.dk/budget2019).
Der er andenbehandling af Budget 2019 på Byrådsmøde den 8. oktober 2018, hvor justerede takster også skal godkendes.
Færgetakster for 2018 og forslag til takster for 2019 vedlægges som bilag med henblik på drøftelse af proces i forhold til fastsættelse af takster. 
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Ø-udvalget drøfter høringssvar til Budget 2019.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Formanden udarbejder udkast til høringssvar, som rundsendes til Ø-udvalgets medlemmer med henblik på at komme med kommentarer og bemærkninger.
Ø-udvalget efterspørger gennemsigtighed i forhold til fremskrivningerne af færgetaksterne.

4. Status på revision af kommunens Ø-politik (B)

4.     Status på revision af kommunens Ø-politik (B)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485650                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
På møde den 7. maj 2018 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, at der skal foretages en revision af kommunens Ø-politik fra 2009, og at opgaven skal løftes i Ø-udvalget. I behandlingen af sagen besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget desuden, at Byrådet skal opfordres til at tage en samlet drøftelse af øernes fremtid, og at udvalget vil anmode Byrådet om input til revision af politikken.
Revisionen af Ø-politikken har været drøftet på en workshop i forbindelse med Ø-udvalgets 12-12 møde den 31. maj-1. juni 2018 på Agersø, hvor deltagerne kom med input til Ø-politikken. Det blev besluttet at revisionen af Ø-politikken skal tage udgangspunkt i den eksisterende ø-politik. Det blev også besluttet, at processen skulle forankres i en gruppe bestående af Ø-udvalget og 2 repræsentanter udpeget af Beboerforeningerne på de to øer.
Der blev holdt opstartsmøde den 21. august med Ø-udvalget og repræsentanter for de to øer, hvor følgende emner blev drøftet: 
Organisering
Det blev præciseret at Ø-udvalget er tovholder for processen, mens Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, der har besluttet at der skal foretages en revision af Ø-politikken betragtes som styregruppe.
Beboerforeningerne repræsenterer Ø-boerne og deres interesser i bred forstand og er ansvarlige for udarbejdelse af Ø-handlingsplanerne.
Der blev nedsat en projektgruppe bestående af medlemmer af Ø-udvalget og repræsentanter for Beboerforeningerne på Agersø og Omø.
Samspil med arbejdet med revision af Ø-handlingsplanerne.
Emner/aktiviteter fra Ø-handlingsplanerne kan indgå i Ø-politikken. Beboerforeningerne vil lave en proces hen over efteråret, hvor de to Ø-handlingsplaner bliver opdateret, og hvor der samtidig bliver informeret om arbejdet med Ø-politikken, og hvor deltagerne kan komme med input til Ø-politikkens temaer.
Temaer
Der er identificeret følgende temaer:
§ Erhverv og turisme,
§ Offentlig service
§ Digitalisering
§ Infrastruktur/vedligehold
§ Natur og bæredygtighed
§ Bosætning og boliger
§ Kultur og Fritid
§ Tværgående samarbejder
Bred involvering
Ø-Politikken udvikles på baggrund af en bred involvering med følgende aktiviteter i efteråret:
· Stormøder/workshops med øboerne på Agersø og Omø – set i samspil med opdatering af Ø-handlingsplanerne (september, oktober og november)
· Vidensmesse (31. oktober)
· Møde/drøftelse med politikerne
Konsekvenser for andre udvalg
Ø-politikken er tværgående og vil berøre emner der sorterer under flere fagudvalg.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Ø-udvalget drøfter og godkender proces for revision af Ø-politikken.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Procesplan drøftet. Der ønskes en drøftelse om Ø-politikken med Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i november 2018.
Det blev foreslået, at Erhvervsforeningen og KIT m. fl. i Skælskør inviteres til Vidensmessen den 31. oktober i Magleby Forsamlingshus med henblik på at undersøge muligheden for nye samarbejder, der kan skabe lokal udvikling.

5. Genoptaget - Drøftelse af Velkomstpunkt Stigsnæs Havn (D)

5.     Genoptaget - Drøftelse af Velkomstpunkt Stigsnæs Havn (D)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485590                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Beboerforeningerne på Agersø og Omø har sammen med Korsør Havn og Stigsnæs Kystbatteri drøftet indretning af dele af havnebygningen ved Stigsnæs Færgehavn (herunder blandt andet ’billethullet’) med det formål at skabe et fremskudt og en central placeret fælles markedsføring af Omø, Agersø, Stigsnæs Havneområde og Kystbatteriet samt mulighed for formidling af færgedriften gennem tiden.
I den forbindelse har arbejdsgruppen også drøftet nuværende drift og vedligeholdelse af bygningerne, et emne der flere gange har været nævnt på Ø-udvalgets møder. Arbejdsgruppen har set på mulighederne for en udvendig og sammenhængende renovering, og i den forbindelse set på løsninger udført af andre aktører i samarbejde med Realdania samt undersøgt muligheden for at indgå et samarbejde med fonde om opgaven.
Initiativet ønskes set i samspil med det forestående arbejde med at få området langs kommunens sydkyst godkendt som naturpark samt færgedriften.
På mødet orienteres Ø-udvalget om ejerforholdet af havnebygningen.
Retligt grundlag
Konsekvenser for andre udvalg
Drift af kommunale bygninger er Erhvervs- og Teknikudvalgets ressortområde.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at orientering om arbejdsgruppens aktiviteter tages til efterretning.
2.    at Ø-udvalget drøfter perspektiverne i en helhedsløsning, der løfter ’Velkomsten til Stigsnæs Havn’ og udnytter nærområdets potentialer til glæde for borgere og besøgende.
Beslutning i Ø-udvalget den 16. august 2018:
Fraværende:  Ebba Lawaetz
Sagen genoptages.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.     at orienteringen om arbejdsgruppens aktiviteter tages til efterretning
2.     at Ø-udvalget drøfter perspektiverne i en helhedsløsning, der løfter ’Velkomsten
        Stigsnæs Havn og udnytter nærområdets potentialer til glæde for borgerne og besø-
        gende.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Orienteringen taget til efterretning.
Sagen genoptages, når der er nyt om projektet.

6. Orientering til udvalget (O)

6.     Orientering til udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485488                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Fleks-trafik
Kommunens borgere har mulighed for at benytte flekstrafik. Flekstrafikken omfatter ordninger der tilbydes af Region Sjælland eller Slagelse Kommune alt efter formålet med rejsen og den enkelte borgers behov. Kommunen har udarbejdet en folder, der beskriver retningslinjerne for anvendelse af flekstrafik, og som uddeles på mødet. Der henvises endvidere til kommunens kørselsguide som kan ses på https://www.slagelse.dk/borger/sundhed-og-sygdom/koerselsguide.
Kollektiv trafik mellem Stigsnæs og Skælskør
Region Sjælland har varslet besparelser på den kollektive trafik, hvilket blandt andet indebærer forslag om at nedlægge regionens andel af buslinje 460, som kører fra Korsør Havn til Stigsnæs Havn.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Orienteringen taget til efterretning.
Flekstrafikordningen tages op på næste møde.
Der blev desuden orienteret om dialogen mellem kommunen og fiskerne. Referat fra møde med fiskerne tidligere på året sendes til orientering til udvalgets medlemmer.

7. Eventuelt (O)

7.     Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2018-2909                 Dok.nr.: 330-2018-485417                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 24. september 2018:
Fraværende:  Renny Rosenlund
Der efterspørges en status på grødeskæringen af gadekærene på Agersø og Omø.