Ø-udvalget – Referat – 23. september 2019



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2019-1259                 Dok.nr.: 330-2019-373438                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Miljø, Teknik og Miljø indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Ø-udvalget den 23. september 2019:
Fraværende: 
Godkendt.
Rederichef Michael Due deltog ved mødets indledning, hvor der blev orienteret om klager omkring færgedriften i forbindelse med asfalttransporter til Omø. I forbindelse med asfalttransporterne er der indført timedrift til Omø. Af tekniske årsager er det desværre ikke muligt at booke i perioden, men der er som udgangspunkt altid plads, hvis man møder frem på havnen. Michael Due appelllerede til en større forståelse fra Omøborgernes side. Ø-udvalget ønskede fremadrettet en orientering til øboerne i god tid.
Michael Due orienterede desuden om, at der var opmærksomhed om, at perioden med den nedsatte takst var ophørt for tidligt på grund af en intern misforståelse. Michael foreslog, at takstbladet ændres, så den nedsatte takst igen indføres fra 30. september og 6 uger frem, dvs. til 10. november. Michael oplyste desuden, at kunder kan henvende sig på færgekontoret med henblik på at få refunderet differencen.
Bo Gabe oplyste, at Ø-udvalgets beslutning af den 21. maj 2019 skal godkendes af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, med henblik på at delegere kompetencen omkring beslutning af skuldersæson og anvendelse af statstilskuddet. Det forventes at sagen behandles på det kommende møde i Miljø-, Plan-, og Landdistriktsudvalget.
Tilføjelse til referatet:
Agersø Omø Færgerne har efterfølgende oplyst, at man skal henvende sig senest den 11. oktober 2019 og fremvise kopi af billet, hvis man skal have refunderet differencen som ovenover beskrevet.

2. Færgetakster for skuldersæson 2020 (B)

2.     Færgetakster for skuldersæson 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2016-36984               Dok.nr.: 330-2019-381368                                          Åbent
Kompetence: Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Ø-udvalget skal over for Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget anbefale fordeling af tilskudsmidlerne til skuldersæson 2020.
Baggrund
Det nye takstblad for 2020 (bilagt) fremlægges med en mindre regulering og afrunding til nærmeste ”5-krone” i forhold til 2019. Basistaksterne i dette takstblad er udgangspunktet for den yderligere nedsættelse, som statstilskuddene giver mulighed for.
Taksterne for skuldersæson 2019 blev fastlagt med udgangspunkt i de statstilskud, der var kendte på daværende tidspunkt, samt delvist også med en forventning om yderligere tilskud på passagerområdet.
Det samlede tilskud for 2019 udgør 1.320.000 kr. Eventuelt ikke brugte tilskud i 2019 på passager- og godsområdet overføres til 2020 til brug inden for de 46 uger, hvor der kan være nedsat takst (skuldersæsonen).
For 2020 og frem har vi 1.350.000 kr. til rådighed til nedsættelse på passagerområdet.
De nye regler gør det muligt at bruge midlerne inden for en ramme på 46 uger. Der skal altså være 6 uger, hvor der ikke anvendes statstilskud til nedsættelse af færgetakster.
Det bemærkes, at blot én ugedag omfattes med en ordning, hvor statstilskuddet anvendes, vil hele ugen tælle som en af de 46 uger.
Der er vedlagt beregninger med nedsatte takster til øboerne i skuldersæsonen på hhv. bil, motorcykel og knallert. Beregningerne er gennemført for 10, 20 og 30% (bilagt). Desuden er det tilsvarende beregnet, hvad det koster at nedsætte personbilletterne med ca. 40%. (bilagt) Billetpriserne er afrundet til nærmeste 5 kr., så der er en lille variation.
I runde tal vil en nedsættelse på 30 % for ø-boernes bil/ motorcykel og knallert samt 40 % på personbilletter koste ca. 1.150.000 kr., hvorefter der er ca. 190.000 til yderligere fordeling.
1% yderligere nedsættelse på persontaksten koster ca. 20.000 kr.
1% på ø-boernes bil/ motorcykel og knallert koster ca. 11.000 kr.
På godsområdet vil tilskuddet være stort set uforandret med et tilskud på ca. 1,1 mio. kr. Budget og regnskab på godsområdet passer fint med de nuværende takster, som derfor foreslås fastholdt på det hidtidige niveau med den maksimalt mulige takstnedsættelse på 80%.
Bekendtgørelser, følgebrev samt bilag med tilskud på passagerområdet er bilagt sagen.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer
Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer
Handlemuligheder
Det foreslås, at fastholde takstgrundlaget for godstransport som hidtil, hvor taksterne nedsættes med lovbekendtgørelsens maksimale 80%, hvorefter tilskuddet til godsområdet vil være anvendt.
Alle takstgrupper på passagerområdet foreslås nedsat med 50% procent i skulderperioden. Billetpriserne til ø-boernes bil/ motorcykel og knallert nedsættes tilsvarende med 30%. Herefter forventes tilskuddet for 2020, at være anvendt, forudsat at passagertal ikke ændres markant.
Det bemærkes, at prisen på månedskort reguleres, hvis det besluttes at nedsætte ø-boernes bil/ motorcykel og knallert. Der er dog ikke beregnet på dette i skrivende stund.
Eventuelle uforbrugte tilskudsmidler fra 2019 opgøres i foråret 2020, hvorefter der tages stilling til anvendelsen af disse midler, herunder en eventuelt yderligere nedsættelse af udvalgte takstområder.
Alternativt kan Ø-udvalget vælge at anbefale en anden løsning.
Det er muligt at fordele tilskuddet til specifikke billetgrupper, ændre på antal af uger med nedsat takst og hermed gøre specifikke uger særligt billige, eller man kan skrue på, hvor mange procent taksterne nedsættes med videre.
Hvis en alternativ løsning vælges, skal der tages stilling til, hvilke parametre der ønskes ændret.
Vurdering
Det kan anbefales at anvende det fremlagte forslag som beskrevet, da disse forventes at kunne overholde den opstillede budgetramme.
Hvis takstbladet skal holdes overskueligt og enkelt, anbefales en simpel takstmodel, hvor tilskuddet fordeles med takster jf. ”basistaksterne” i det fremlagte takstblad i de 6 sommerferieuger, og en anden med de nedsatte takster i skuldersæsonen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Centerchefen for Miljø Plan og Teknik indstiller, at det over for Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget anbefales:
1.    at det fremlagte takstblad (basistaksterne) godkendes.
2.    at en del af statstilskuddet på passagerområdet anvendes til en nedsættelse på 50% af personbilletter i skuldersæsonen.
3.    at det resterende statstilskud anvendes til at nedsætte ø-boernes bil/ motorcykel og knallert billetter med 30% i skuldersæsonen.
4.    at uforbrugte midler fra 2019 disponeres i foråret 2020, når regnskabet for 2019 er kendt.
5.    at godstaksterne forbliver uændret i forhold til 2019 (dog med almindelig fremskrivning) med en nedsættelse på 80%.
Beslutning i Ø-udvalget den 23. september 2019:
Fraværende: 
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: For ikke-øboere (turister og besøgende): Takster nedsættes fra 1. april til 31. oktober dog undtaget sommerferieperioden på 6 uger fra 29. juni til 9. august.
I denne periode reduceres billetprisen for ikke øboere, for cykler, biler, motorcykler, autocampere og campingvogne på samme måde i 2019. (bil f.eks. Agersø 143 nedsat til 78 og Omø 257 til 139 og tilsvarende for andre køretøjer - ca. 50%).
For Ø-boere: Takster nedsættes perioden 01.01.-28.06. og fra 10.08.-31.12. Taksterne nedsættes med 20% for øbo-bil, motorcykel og knallert jfr. Bilag 330-2019-385326. Månedskort for øboerne reduceres med samme %, dog undtaget 6 ugers sommerferieperiode.
Hvis statstilskuddet på kr. 1.350.000 overskrides, hæves den nedsatte billetpris for ikke voksne ikke-øboere (besøgende og turister) med 5 kr. i perioden 1. april til 31. oktober, dvs. kr. 35 til Agersø og kr. 55 til Omø.
Åben-Ø dage sættes til en pris pr. person på 15 kr. Samme pris skal gælde for efterårsferien (uge 42).
Ø-udvalget har fokus på at sikre, at det er muligt at rejse til billigtakst i perioden op til jul | dvs. indtil 31/12 2020, hvis der er overskydende midler til rådighed.
De nedsatte takster for øboerne skal ses i et ønske om at fremme bosætning på øerne.
Forvaltningen gennemregner ovenstående, og sender det til Ø-udvalget til kommentering. Punktet kan genoptages på næste møde, hvis Ø-udvalget ønsker der.
Ad 3: Det resterende statstilskud anvendes til at nedsætte øboernes bil/ motorcykel og knallert billetter med 20% hele året undtagen i sommerferien, jævnfør ad. 2.
Ad 4: Godkendt, idet Ø-udvalget henleder opmærksomheden på, det allerede har besluttet, at det skal være muligt at rejse billigt i julen 2019.
Ad 5: Godkendt.

3. Eventuelt (O)

3.     Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2019-1259                 Dok.nr.: 330-2019-373504                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 23. september 2019:
Fraværende: 
Steen Olsen orienterde om medborgerpolitikken.
Der blev udtrykt ønske om at der blev orienteret om erhvervstaksterne på næste møde i Ø-udvalget den 22. oktober 2019 - herunder hvorvidt personbiletten kan indgå i erhvervsrabbatten.