Ø-udvalget – Referat – 16. august 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2021-4536                   Dok.nr.: 330-2021-264175          Åbent

Kompetence:

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Ø-udvalget skal godkende dagsorden for dagens møde.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknikchefen indstiller,

1.    at dagsorden godkendes.

Beslutning i Ø-udvalget den 16. august 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

2. Høring af hensigstserklæring om bygning af ny standardfærge for Omø (D)

2.     Høring af hensigstserklæring om bygning af ny standardfærge for Omø (D)

Sagsnr.: 330-2021-59326                 Dok.nr.: 330-2021-264238          Åbent

Kompetence:

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal høres forud for Økonomiudvalgets stillingtagen til, hvorvidt kommunen skal indgå en hensigtserklæring om bygning af en ny standardfærge for Omø.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 10. august 2021 anbefalet overfor Økonomiudvalget, at man tilsluttede sig hensigtserklæringen. Udvalget besluttede desuden at Ø-udvalget skulle høres inden sagen behandles i Økonomiudvalget.

Færgesekretariatet – en sammenslutning af 18 danske kommuner med ø-færgedrift - indledte sidste år en udbudsproces for udvikling af et standardfærgekoncept og serviceydelser til brug ved medlemskommunernes fremtidige anskaffelse af færger. Et konsortium bestående af PensionDanmark og Odense Maritime Technology vandt udbuddet.

Udbuddet har en anslået samlet værdi på DKK 1 mia. og skal munde ud i en rammeaftale, som medlemskommunerne kan benytte i de kommende år ved fornyelse af deres færger.

Et fælles færgekoncept medfører stordriftsfordele og synergier for de kommunale færger. En samtænkning af den danske færgedrift har været på tale i færgebranchen over de seneste årtier og konceptet bidrager til en moderne, fleksibel og bæredygtig løsning for færgedriften til de danske småøer.

Der er nu igangsat udviklingsproces med deltagelse af konsortiet (benævnt Danske Standardfærger), Færgesekretariatet og kommunerne.

Som led i udviklingsfasen pågår der pt. miljø-, drifts- og økonomiske analyser / vurderinger om hvorvidt konceptet – i første omgang - kan være relevant for Omøfærgen.  

Færgesekretariatet sammen med pionerkommunerne Svendborg, Ålborg, Kalundborg og Slagelse fået udarbejdet en hensigtserklæring mellem den enkelte kommune og konsortiet med henblik på indgåelse af en efterfølgende indkøbsaftale.

I hensigtserklæringen fremgår det at Slagelse Kommune har til hensigt at tilgå det standardfærgekoncept og serviceydelser, der udvikles i henhold til standardfærgekonceptet og derved anskaffe sig færgekapacitet ved at chartre færge fra konsortiet.  Ligeledes og på samme måde har parterne til hensigt at indgå aftale om facilitering af driftssupport til Kommunen

Hensigtserklæringen er som udgangspunkt ikke juridisk bindende. Den dokumenterer blot en hensigt fra kommunens side om at tilgå indkøbsaftalen, når udviklingsfase er afsluttet. Hvis kommunen til den tid skulle finde, at indkøbsaftalen - herunder Standardfærgekonceptet og serviceydelserne - ikke skulle være tilfredsstillende, så er der ingen pligt til at tilgå indkøbsaftalen. Det samme gælder, hvis det færgedesign, som leverandøren p.t. udvikler for de enkelte pionérkommuner, ikke er tilfredsstillende.

Ovenstående skal også ses i lyset af at der i alt er afsat 285 mio. kr. primært til de kommunale indenrigsfærger til tilskud til grøn omstilling (nedbringelse af CO2 og øvrige emissioner). Midlerne skal primært fordeles i indeværende år, mens en mindre del af puljen er afsat i 2022.

Tidsplan og oversigtsnotat er vedlagt.

Handlemuligheder

A.    Ø-udvalget kan vælge at udarbejde høringssvar.

B.    Ø-udvalget kan vælge ikke at udarbejde høringssvar.

Vurdering

Ud fra såvel driftsmæssige, økonomiske og miljømæssige vurdering (herunder realisering af kommunens bæredygtighedsstrategi / DK2020 og mål for reduktions af drivhusgasser) anbefales at kommunen i forhold til Omøfærgen tilslutter sig hensigtserklæringen.

Når der er tilvejebragt et tilstrækkeligt analysearbejde, vil en mulig indkøbsaftale blive forelagt udvalg og Byråd.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknikchefen indstiller:

1.    at Ø-udvalget udarbejder et høringssvar, som videresendes til Økonomiudvalget.

Bilag

330-2021-255691

Bilag 1 - Template hensigtserklæring, pioner-kommune(15596332.5)

330-2021-255692

Bilag 2 - Tidsplan standardfærge

330-2021-259793

Bilag 3 - Intro Standardfærge Slagelse Kommune

330-2021-265478

Høringssvar vedr. hensigtserklæring om standardfærge for Omø - 16.08.2021

Beslutning i Ø-udvalget den 16. august 2021:

Fraværende: 

Ø-udvalget besluttede at afgive høringssvar sammen med Beboerforeningerne fra henholdsvis Agersø og Omø. Høringssvaret vedlægges referatet fra aftenens ø-udvalgsmøde.