Ø-udvalget – Referat – 15. november 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt. Kommentarer til det fremsendte sparekatalog fremsættes under eventuelt.

 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Det indstilles,

  1. at Ø-udvalget godkender dagsordenen.

 

 

 

 

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Beslutning

Peter Johansen fra Agersø Omøfærgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

A1. 1: Vurderes muligt.  

Ad. 2: Ø-udvalget efterspørger endnu engang svar på, hvorvidt ankomsttider med Kattegat til Stigsnæs kl. 9.05, 13.05, 16.05 kan justeres under sejlads med nødplan, så afgangene passer til bus 907.  

Ø-udvalget blev orienteret om at shuttlerne, der er monteret på Omøfærgen ikke fungerer efter hensigten i forhold til manøvreegenskaber og besparelser på brændstof. Der pågår en dialog med firmaet, som har monteret dem.   

Ø-udvalget hilste på Peter Johansen, som er ny chef for Agersø Omøfærgerne med personalemæssig ledelsesansvar. Michael Due har rederansvar indtil øvrige ændringer i ledelsesstrukturen træder i kraft. Peter Johansen deltager i drøftelse af færgerelaterede emner på Ø-udvalgets møder.

Ø-udvalget påpeger, at omstruktureringen af ledelsesstrukturen bør medføre en besparelse på færgedriften.  

Der blevet spurgt til billetautomatens funktion. Der er ikke kommet fejlmeldinger, hvorfor den antages at fungere efter hensigten.    

Der blev spurgt til mulighed for at spare på belysningen på havneområderne i henhold til gældende lovgivning. Dette undersøges.

Der blev spurgt om mulighed for at låne mødelokalerne på Stigsnæs til afholdelse af møder. Administrationen vender tilbage om dette.

Ø-udvalget ønsker tidsfrister for færgernes værftsophold oplyst hurtigst muligt på Agersø Omøfærgerne hjemmeside.  

 

 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget har på møde den 25. februar 2022 godkendt kommissorium for drøftelse af færgerelaterede emner på udvalgets møder. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter færgerelaterede emner.

 

Sagens indhold

På dette møde drøftes opfølgning på emner som behandlet på Ø-udvalgets møde den 13. september 2022:

  1. Mulighed for at Kattegat, der ved nødsejlplan ligger stille mellem kl. 16 og 17, kan sejle fra Stigsnæs mod Omø kl. 16 for at transportere skolebørn hjem fra skole (behovet er først gældende fra det nye skoleår).
  2. Mulighed for at tilpasse nødsejlplan, så sejllads med Kattegat passer til 907. 

 

3. Beslutning om fastsættelse af takster for skuldersæson 2022 og i 2023 (B)

Beslutning

Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø Omøfærgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

A1. 1: Drøftet. Ø-udvalget fastholder tidligere beslutning om at nedsætte taksterne fra fredag den 16. december til og med den 31. december 2022.

A2 2: Ø-udvalget besluttede at nedsætte taksterne for øboerne fra 1. januar 2023 til 28. februar 2023, så de svarer til de takster, der var gældende fra 1. juli til 31. oktober 2022.

Perioden for skuldersæsonen 2023 besluttes på Ø-udvalgets møde i januar 2023.

Der blev omdelt en oversigt over billetindtægter fra 2019 til og med den 30. september 2022 (vedlægges som bilag). 

Der var stor anerkendelse til Tine Meyer for hendes assistance med at udarbejde diverse oversigter. 

Ø-udvalget blev orienteret om, at beslutninger i TPL-udvalget den 28. november 2022 om besparelser på færgedriften bliver videreført til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet inden udgangen af 2022.

 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal drøfte anvendelsen af tilskud til takstnedsættelser for resten af skuldersæson 2022 og beslutte perioderne for skuldersæson 2023. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter anvendelsen af tilskud til takstnedsættelser for resten af skuldersæsonen i  2022

2. at Ø-udvalget beslutter perioderne for skuldersæsonen i 2023.

 

Sagens indhold

Byrådet har på møde den 28. oktober 2019 givet Ø-udvalget kompetence til at beslutte placeringen af skulderperioden og til at beslutte fordelingen af statstilskuddet til nedsættelse af færgernes billettakster på passager- og godsområdet i perioden.

Beslutning på møde 24. november 2021: Ø-udvalget besluttede, at taksterne for Ø-boerne skal nedsættelse fra 1. januar til 31. oktober 2022. Der anmodes desuden om en opgørelse over anvendelsen af takstnedsættelserne for godstransport (december måned).

Beslutning på møde den 25. januar 2022: Sagen drøftet. De omdelte oversigtsark blev gennemgået. Oversigtsarkene skal danne baggrund for beslutning om fastsættelse af skuldersæson samt beslutning om nedsættelse af takster i skuldersæsonen med de øremærkede midler til formålet på næste møde.

Beslutning på møde den 15. februar 2022: Ø-udvalget opfordrer Agersø Omø Færgerne til at lave et forslag til takstnedsættelse fra den 8. april til og med den 23. oktober, undtagen juli måned (hvor der i udgangspunktet ikke skal være rabat for voksne) samt fra 19. december til og med 31. december 2022.

Forslaget skal afspejle en ens procentuel fordeling på begge færger. Der ønskes et overslag over, hvad det vil koste at give rabat for voksne i juli måned. Der vægtes en takstnedsættelse, der tilgodeser sommerhusejerne. Når forslaget foreligger indkaldes til et ekstraordinært møde i Ø-udvalget, hvor der træffes endelig beslutning.

Beslutning på møde den 30. marts 2022: Ø-udvalget godkendte det forelagte forslag til takstnedsættelse i 2022. Der bliver således nedsatte takster fra 8. april til 23. oktober og differentierede takster i juli måned. Ø-udvalget bemærker, at man med forslaget har ønsket at tilgodese erhvervene på øerne.

Ø-udvalget ønsker at få en opfølgning tilsendt i juni, og at takstnedsættelserne sættes på som punkt på udvalgets møde i september med mulighed for stillingtagen til eventuelle justeringer.

Beslutning på møde den 15. september 2022: Ø-udvalget fastholdt de allerede besluttede nedsættelser af taksterne resten af året. Der følges op på forbruget i november. 

Møde den 13. september 2022: 

På baggrund af oversigt over anvendelse af statstilskuddene for 2022, som fremlægges på mødet, kan Ø-udvalget tage stilling til behovet for en eventuel justering af deres anvendelse for resten af skulderperioden i 2022. 

Derudover fastsættes skulderperioden for 2023. 

Retligt grundlag

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer.

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer.

Ifølge kapitel 4 stk. 3 i Bekendtgørelsen om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v.t til og fra visse øer, kan kommuner med små øer anvende tilskuddet til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. hele året inden for en samlet tidsramme på maksimalt 46 uger opgjort på ugebasis i det pågældende kalenderår.

I Indenrigs- og boligministeriets evaluering af tilskudsordninger til nedsættelse af færgetakster for godstransport og personbefordring fra august 2022 anbefales det, at periodeafgrænsningen på 46 uger for tilskuddet til passagerområdet afskaffes. Der tages derfor forbehold for en eventuel ændring i bekendtgørelsen. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ifølge kommunens økonomicentret modtager Slagelse kommune modtage 1.236.000 kr. til nedsættelse af færgetakster til godstransport og 1.392.000 kr. til nedsættelse af færgetakser til biler og passagerer m.v. i 2022.

i 2023 vil kommunen modtage et tilskud på 1.260.000 kr. til nedsættelse af takster til godstransport og 1.428.000 kr. til nedsættelse af takster til passagerer m.v.

4. Opsamling på møder om en standardfærge for Omøfærgen (D)

Beslutning

Ø-udvalget drøftede udkast til udtalelse som skal forelægges Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i forbindelse med behandling af købsaftalen for en standardfærge for Omø den 28. november 2022. 

Udkastet tilrettes på baggrund af fremsatte kommentarer.

Ø-udvalget efterspurgte en oversigt over strømforsyningskapaciteten på begge øer set i forhold til behovet for strøm i forbindelse med opladningen af standardfærgen. 

 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter input fra informationsmøde den 2. november og workshop om færgens indretning den 8. november 2022.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter input fra informationsmøde og workshop

2. at Ø-udvalget udarbejder en udtalelse som forelægges Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i forbindelse med stillingtagen til en købsaftale for en standardfærge på udvalgsmøde den 28. november 2022. 


Sagens indhold

Der er holdt informationsmøde om kommunens arbejde med at anskaffe en standardfærge for Omøfærgen den 2. november 2022 i Magleby Forsamlingshus. Borgere på Agersø og Omø samt personer med interesse for øerne deltog i mødet, hvor der var mulighed for at stille spørgsmål og fremsætte refleksioner over projektet.  

Derudover er der holdt en workshop om standardfærgens indretning for Ø-udvalget og repræsentanter for øernes beboerforeninger den 8. november. 

Det foreslås, at input fra informationsmødet samt workshoppen danner baggrund for en udtalelse fra Ø-udvalget, som forelægges til den videre politiske behandling. 

Den videre proces: 

Købsaftale behandles i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget på møde den 28. november 2022, i Økonomiudvalgt den 12. december 2022 og i Byrådet den 19. december. 

Hvis der er politisk opbakning til det, skal købsaftalen underskrives inden årets udgang. 

 

5. Fastlæggelse af møder i Ø-udvalget i 2023 (B)

Beslutning

At 1 og At 2: Forslaget til datoer godkendes, dog med den ændring, at Ø-udvalget holder møde den 31. januar 2023.

At 3: Følgende temaer til 12-12 mødet blev foreslået:

  • Forslag om at invitere Slagelse Kommunes nye kommunaldirektør samt medlemmer af Folketingets Udvalg for Småøer
  • Konsekvenser af besparelser på færgedriften
  • Energi og grøn omstilling i øernes lokalsamfund
  • Jobskabelse på øerne
  • Status på grundvandsbeskyttelse - herunder det aktuelle projekt, som kommunen har søgt om midler til.

Kompetence

Ø-udvalget 

Beslutningstema

Ø-udvalget skal beslutte datoer for udvalgets mødeaktivitet i 2023. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget beslutter datoer for møder i 2023

2. at Ø-udvalget beslutter datoer for udvalgets 12-12 møde i 2023

3. at Ø-udvalget drøfter temaer for udvalgets 12-12 møde i 2023. 


Sagens indhold

Jævnfør Ø-udvalgets forretningsorden, som besluttet på møde den 25. januar 2022, skal der holdes 6 årlige møder, hvoraf det ene finder sted i forbindelse med udvalgets 12-12 møde. 

Det foreslås, at der holdes 5 møder på følgende datoer: 

  • Tirsdag den 24. januar 2023 kl. 12-15 på Stigsnæs
  • Tirsdag den 21. marts 2023 kl. 12-15 på Stigsnæs
  • Torsdag den 11. maj i forbindelse med Ø-udvalgets 12-12 møde, som foreslås holdt den 11.-12. maj 2023
  • Tirsdag den 12. september 2023 kl. 12-15 på Stigsnæs (datoen afstemmes med høringsprocessen for Budget 2024)
  • Tirsdag den 21. november 2023 2023 kl. 12-15 på Stigsnæs.

Derudover afholdes et møde i Ø-udvalget efter behov. Mødedatoen fastsættes senere.

12-12 møde

Ø-udvalget holder et årligt 12-12 møde for at drøfte temaer med relevans for øerne. 12-12 mødet i 2023 skal jævnfør forretningsordenen holdes på Omø. Det foreslås holdt den 11.-12. maj.

Af hensyn til planlægningen af programmet opfordres Ø-udvalget allerede nu til at komme med forslag til temaer.

  

6. Drøftelse af ansøgning fra Omø om at blive fri-ø (D)

Beslutning

At 1: Godkendt

At 2: Ø-udvalget bakker op om ansøgningen.

Anne Bjergvang bakker op om ansøgningen, men bemærker at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har anmodet om besparelsesforslag på 3.6 mio. kr. på færgedriften. Besparelser i den størrelsesorden vil på begge øer påvirke meget negativt og sætte udviklingen i stå.

 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal udarbejde udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget om Omø Beboerforenings ansøgning om at blive fri-ø.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter bosætningsproblematikken, som beskrevet af Omø Beboer- og Grundejerforening, set i forhold til de forhindringer som gældende regler og lovgivning sætter for en øget bosætning på øen. 

2. at Ø-udvalget udarbejder en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget til udvalgsmøde den 28. november 2022, hvor udvalget behandler ansøgningen om, at Omø bliver fri-ø.  

Sagens indhold

Omø Beboer- og Grundejerforening har søgt om at blive fri-ø i henhold til aftalen 'Mere liv i bymidter og landdistrikter', som flere af Folketingets partier står bag. Omø er blevet prækvalificeret og skal indsende en endelig ansøgning inden den 4. december 2022.

Omø Beboer- og Grundejerforening ønsker med ansøgningen at sætte fokus på bosætning. Øen har et dalende befolkningstal (der bor aktuelt 160 borgere på øen), og har brug for tilflyttere, så man kan holde liv i øens dagpleje, skole, købmandsbutik og foreninger samt færge. Der mangler imidlertid boliger, som tilflyttere kan flytte ind i. En øget boligmasse er derfor en forudsætning for, at der kan flytte flere borgere til øen. Flere regler og love forhindrer dog opførslen af flere boliger. Der ønskes en dispensation fra: 

  • Planlovens kapitel 8, hvoraf det fremgår at ejere med sommerhus på en småø, kan udleje sit sommerhus til anden person til helårsbeboelse. Her ønsker Omø Beboerforening dispensation, så ordningen også omfatter selve husejeren.
  • Den statslige pulje til bygning af almene boliger på småøer, som udelukkende kan søges til almennyttige boliger. Man ønsker kredsen ændret/udvidet, så Omø Boligforening, der er et privat boligselskab, også kan søge puljen til opførsel af 2 nye boliger på øen. Boligforeningen drives på frivillig basis og drifter 4 lejeboliger med en venteliste på 15 interesserede. 

For at komme med i ordningen, er det en betingelse, at kommunen viser sin opbakning ved at forpligte sig til at: 

  • understøtte projekter med indsatser der understøtter lokalsamfundet
  • samarbejde med Omø og give øen rådighed over midler til borgerstyrede budgetter
  • udarbejde en tilsagnsskrivelse, hvoraf det fremgår at kommunen støtter initiativet. 

I forbindelse med tilsagnsskrivelsen opfordres Ø-udvalget til at udarbejde en udtalelse, som kan forelægges Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget på møde den 28. november 2022, hvor udvalget  skal tage stilling til, hvorvidt kommunen vil bakke op om ansøgningen.

Sagens videre forløb

Ansøgninger i henhold til 'Mere liv i bymidter og landdistrikter' skal senere behandles i Folketinget. 

7. Orientering til Ø-udvalget (O)

Beslutning

At 1: Taget til efterretning. 

Vedrørende stiansøgning: Der er givet tilsagn om 23.000 kr. fra Friluftsrådets afmærkning af stier på Omø.

Derudover bemærker Ø-udvalget at Slagelse Kommune har indgået lejekontrakt om Sundhedsbygningen på Agersø for yderligere to år. 

Borgerservice kommer til Omø mandag den 21. november for at hjælpe borgere med at oprette Mit ID.

Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget orienteres om emner af interesse for borgerne på Agersø og Omø.

 

Indstilling

Miljø-, Plan og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget tager orienteringen til efterretning. 

 

Sagens indhold

Slagelse Kommune har søgt Miljøministeriet drikkevandspulje om tilskud til beskyttelsesforanstaltninger til sikring af rent drikkevand på Agersø og Omø. 

Kommunens årlige landdistriktskonference afholdes onsdag den 23. november 2022 kl. 17-21 på Korsør Kulturhus. 

Omø Beboer- og Grundejerforening har modtaget tilskud fra Friluftsrådet til etablering af stisystem på Omø. 

 

8. Eventuelt (O)

Beslutning

Ø-udvalget bemærker, at Ø-udvalget fejlagtigt er kategoriseret som § 17 udvalg på kommunens nye hjemmeside.  

Ø-udvalget drøftede proces for dialog på øerne set i forhold til Ø-udvalgets behandling af sparekataloget for færgedriften den 24. november. 

Der blev fremsat en række spørgsmål til sparekataloget, som besvares efterfølgende. 

Derudover efterspurgte Ø-udvalget: 

Beskrivelse af konsekvenserne af de enkelte besparelsesforslag. 

Opgørelse over forbrug af diesel på Omøfærgen og på Agersøfærgen (opgjort i liter) samt oplysning om den pris, der ligger til grund for udregninger af dieseludgifter.  

Statistik for rejsende og biler udarbejdet af Agersø Omøfærgerne.

Leverancer i henhold til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets protokollering den 10. oktober 2022 i forbindelse med behandling af scenarier til sparekataloget - herunder besparelsesforslag på rengøring samt bilag om statstilskud.

 

Kompetence

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Under dette punkt kan Ø-udvalgets medlemmer fremsætte kommentarer og forslag til punkter til drøftelse på næste møde.

Indstilling

Det indstilles, 

  1. at orienteringen tages til efterretning.