Ø-udvalget – Referat – 24. november 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt. Ø-udvalget bemærkede at sparekataloget for færgedriften blev fremsendt meget sent i forhold til Ø-udvalgets møde.

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Det indstilles,

  1. at Ø-udvalget godkender dagsordenen.

 

 

 

 

2. Drøftelse af sparekatalog for færgedriften (D)

Beslutning

Rederichef Michael Due deltog i behandlingen af dette punkt.

Sparekataloget blev gennemgået og drøftet. 

Ø-udvalgets høringssvar er vedhæftet som bilag til sagen.

Høringssvar fra Ø-udvalget og øernes beboerforeninger forelægges Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i forbindelse med udvalgets behandling af sag om besparelser på færgedriften på møde den 28. november 2022. 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal drøfte sparekatalog for Slagelse Kommunes færgedrift. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter sparekatalog for færgedriften

2. at Ø-udvalget samler kommentarer i en udtalelse som forelægges Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget på møde den 28. november 2022 i forbindelse med udvalgets stillingtagen til besparelser på færgedriften. 

Sagens indhold

Administrationen vurderer, at der er behov for at finde en samlet besparelse på færgedriften på 3.6 mio. kr. i 2023. Ifølge Budget 2023 skal der spares 1.2 mio. kr. Derudover forventes det, at der skal spares 2.4 mio. kr. som følge af forhøjede dieselpriser.

Sparekataloget beskriver en række forslag til besparelser på færgedriften, hvoraf flere kan implementeres på kort sigt, mens andre bygger på en række forudsætninger, som skal undersøges nærmere med henblik på kvalificering.

Besparelsesforslagene bygger på princippet om at besparelser, der medfører ændringer i fartplanen, i videst muligt omfang implementeres i perioden for vintersejllads, mens der i sommerperioden, hvor der er flest passagerer, sejles mest muligt for at sikre størst mulig indtjening.

Besparelseskataloget rummer forslag til besparelser opdelt i følgende kategorier: 

Besparelsesforslag eller -tiltag, som kan implementeres eller allerede er iværksat

  • Administration og generelt råderum
  • Forhøjelse af takster
  • Brændstoftillæg
  • Tab af billetindtægter
  • Ophævelse af rabatordning

Besparelser vedrørende passagerfartøjet Kattegat

Bestillingsture

  • Indførsel af bestillingsture på Agersøfærgen

Besparelsesforslag der medfører ændringer af fartplaner

  • nedlæggelse af morgenafgange på Omøfærgen
  • indførsel af trekantssejllads i vinterperioden

Besparelser ved ombygning af Agersøfærgen til eldrift (retrofit)

Øvrige besparelser

  • Besparelse ved langsom sejllads 
  • Besparelse på havnene i 2023

Besparelsesforslagene udgør en samlet sum på 3.975.000 kr.  

 Retligt grundlag

Bekendtgørelse for Lov om færgefart.

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer. 

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer. 

Handlemuligheder

Ø-udvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Ø-udvalget kan udarbejde en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget som forelægges på udvalgets møde den 28. november 2022 i forbindelse med stillingtagen til besparelser på færgedriften, for at sikre at øernes perspektiver på besparelserne indgår i den politiske behandling af sagen. 

  2. Ø-udvalget kan undlade at udarbejde en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget. 

Vurdering

Ifølge kommunens Ø-politik er det kommunens målsætning at arbejde for at sikre en stabil og hyppig færgedrift til øerne samt at understøtte og sikre Agersø og Omø som aktive helårssamfund med fysisk og digital infrastruktur. Besparelsesforslagene antages imidlertid at ville medføre en nedsættelse af serviceniveauet, som kan få negative konsekvenser for bosætningen og opretholdelse af institutioner på Agersø og Omø.  

Den fulde effekt ved flere af besparelsesscenarierne forventes først at indtræde i 2024.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Slagelse Kommune har et samlet budget for Havne og Færger på 15.561.221 kr. i 2023. Af dette beløb er 14.051.020 kr. afsat til færgedrift.

Generelt statsligt tilskud

Kommunen vil i 2023 modtage 12.732 mio. kr. i § 20 tilskud som kommune med mindre øer. Beløbet er et generelt tilskud, og der er ikke krav om, at det specifikt anvendes til færgedriften. Tilskuddet anvendes til at dække udgifter til færgedriften samt merudgifter i forbindelse med opretholdelsen af institutioner og serviceydelser på Agersø og Omø.

Til sammenligning har kommunen i 2022 modtaget 12.468 mio. kr. Det vil sige, at det generelle tilskud i 2023 forhøjes med 264.000 kr. jævnfør Ministerens udmelding om, at man i reguleringen af det statslige tilskud vil tage højde for den generelle prisudvikling i samfundet.

Statstilskud til nedsættelse af færgetakster til transport af gods og passagerer m.m.

Kommunen har i 2022 modtaget et statsligt tilskud på 1.236 mio. kr. til nedsættelse af takster for transport af gods og 1.392 mio. kr. til nedsatte takster for passagerer m.m. for at styrke udviklingen af øernes lokalsamfund i forhold til erhverv, bosætning og turisme. Midlerne fra disse puljer kan ikke anvendes til at dække stigende udgifter til færgedriften. Men de kan i nogen tilfælde tilstræbes anvendt på en sådan måde, at de delvist opvejer prisstigninger på færgetaksterne for at mindske risikoen for et faldende passagertal som konsekvens af de generelle prisstigninger på færgetaksterne. Tilskudsordningerne forvaltes af Ø-udvalget, der fastsætter perioden for takstnedsættelser, også kaldet skuldersæson, samt taksterne for passagerer m.m. i den pågældende periode.    

I 2023 vil kommunen modtage et tilskud på 1.260 mio. kr. til nedsættelse af takster til transport af gods og 1.428 kr. til nedsættelse af takster for passagerer m.m., hvilket vil sige en mindre forhøjelse på 14.000 kr. på godsområdet og 36.000 kr. på passagerområdet set i forhold til 2022.    

Tværgående konsekvenser

Flere af besparelserne må forudses at få konsekvenser for opretholdelsen af serviceydelser på øerne.

Sagens videre forløb

Det foreslås at sparekataloget opdateres i takt med at besparelsesforslag kvalificeres og at behovet for besparelser på færgedriften revurderes i efteråret 2023.

3. Eventuelt (O)

Beslutning

Rederichef Michael Due deltog i behandlingen af dette punkt.

Taget til efterretning. 

Ø-udvalget blev orienteret om, at Omøfærgen er på værft for at få afmonteret dysserne. Der bliver også udført reparationer.   

Kompetence

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Under dette punkt kan Ø-udvalgets medlemmer fremsætte kommentarer og forslag til punkter til drøftelse på næste møde.

Indstilling

Det indstilles, 

  1. at orienteringen tages til efterretning.