Ø-udvalget – Referat – 11. maj 2023



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Det indstilles,

  1. at Ø-udvalget godkender dagsordenen.

 

 

 

 

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ad 1: Orientering fra øerne om sommerens aktiviteter: 

Øerne orienterede om de mange aktiviteter på øerne.

På Agersø er der eksempelvis DGI lejr den 8-14 juli, og efterspørger mulighed for, at der sejles ekstra ture ved denne lejlighed, ligesom man tidligere har gjort.

På Omø er der behov for at være på forkant i spidsbelastningsperioder, hvis der er ændringer i fartplanen ved sejlads med nødsejlplan. Det skal formidles, at man bliver prioriteret i den rækkefølge man har booket og ikke ved fremmøde ved opmarchbåsene.  

Det skal undersøges om øernes aktiviteter kan synliggøres på InSlag, slagelse.dk samt på pylonerne ved indgangen til Slagelse, Korsør og Skælskør.

Ø-udvalget blev oplyst om, at en bestillingstur koster 3.000 kr. for Agersøfærgen og 4.000 kr. for Omø, jævnfør vedtagne takster.

Ø-udvalget blev informeret om, at der kan være mulighed for ekstrature til Agersø indenfor fartplanen.

Ad 2: Orientering om retrofit af Agersøfærgen:

Projektet er udskudt et år. Det viser sig at blive dyrere end forventet, men der arbejdes videre med udbudsmaterialet.

Ad 3: Opfølgning på opstilling af el-ladestandere:

Opstillingen af el-ladestandere vedrører retrofit af Agersøfærgen og standardfærgen for Omøfærgen. En undersøgelse af el-kapaciteten, som beskrevet i Ea Energianalyses rapport om forhold vedrørende Agersøfærgen og Omøfærgen viser, at der ikke er tilstrækkelig elkapacitet på øerne. Som følge heraf arbejdes der med etablering af el-ladekapictet på Stigsnæs. 

Der arbejdes ud fra principperne om at færgerne skal overnatte på øerne af hensyn til beredskabet, og at de eksisterende antal færgeafgange fastholdes. Det undersøges, om der skal være en batteriopladningsperiode midt på dagen på Stigsnæs.

Ø-udvalget bemærkede flere mangler ved Ea Energianalyses rapport - herunder at der ikke er beskrevet behov for ladakapcitet ved trekantssejllads samt mulighed for opladning på øerne. 

Ø-udvalget blev orienteret om, at EA Energianalyses rapport er et oplæg og et arbejdsdokument. Rapporten er et input til det videre arbejde med at indfri de krav, som er stillet i forhold til udviklingen af standardfærgen vedrørende etableringen af den tilstrækkelige el-ladekapacitet. I den forbindelse skal der ses på muligheden for at etablere ladeforhold på øerne, så batterierne kan opretholde deres elkapacitet til den nødvendige sejllads.  

I forhold til Ø-udvalgets forespørgsel om mulighed for at komme med udtalelse til placering, blev det oplyst, at der tilstræbes åbenhed og transparens om de data og fakta, der indgår i arbejdet med udviklingen af el-ladekapaciteten, og at borgerne har mulighed for at udtale sig og kommentere på forholdene i udarbejdelsen af den.

Ad 4: Status og proces for standardfærgen:

EA Energianalyses rapport indgår i overfartsanalysen, som færdiggøres i midten af maj, og som beskriver forhold omkring elforsyning, sejlplaner, passageranalyse, sejlforhold og vanddybde med mere. Overfartsanalysen fremsendes til Ø-udvalget.  

Herefter opstartes designfasen og konceptdesign, som løber til sommerferien, hvor der træffes beslutninger om design og udarbejdes tegninger af færgen. I denne fase indgår input fra møde med Ø-udvalget og Beboerforeninger den 8. november 2022. Ø-udvalget og færgernes personale vil blive inviteret til møde i juni måned for at blive præsenteret for konklusionerne. Ø-udvalget foreslog at mødet holdes en tirsdag. 

Når designet af færgen er færdigt (august/september) 2023 opdateres projektbudgettet, hvorefter kommunen har mulighed for at udtræde af projektet mod betaling af projektets omkostninger (ca. 4,1 mio. kr.). Sagen genbehandles politisk.

Udbudsfasen løber fra efteråret 2023, hvor konklusioner fra overfartsanalysen samt designfasen og konceptdesign omsættes til udbudsspecifikationer og udbudsmateriale m.m. som indgår i skibsbygningskontrakt, som bydes ud efter gældende regler.

Efter endt udbud og opgørelse over projektets samlede økonomi vil der igen være mulighed for udtræden, hvilket forventeligt vil kunne ske i foråret 2024 mod betaling af omkostninger (ca. 5 mio. kr.). Projektet genbehandles politisk.

Skibsbygning: Færgen forventes bygget i 2024 og 2025.  

Levering forventes i slutningen af 2025 eller i starten af 2026.

Odder, Slagelse, Fåborg Midtfyn, Svendborg og Aalborg Kommuner er med i standardfærgeprojektet. Lolland og Ærø forventes at gå med.

Ø-udvalget foreslår, at kommunen søger uforbrugte midler fra den statslige pulje, som har givet støtte til udviklingen af standardfærgeprojektet.

Ø-udvalget blev orienteret om, at der er udarbejdet et prioriteringsforslag for standardfærgens drift som indgår i processen for Budget 2024.

Opfølgning på emner som behandlet på møde den 21. marts 2023

Opfølgning på mulighed for at tilpasse sejlplan for Kattegat til bus og tog: Dette er imødekommet.

Make-over af Agersø færgerne: Mulighed for at sæderne bliver renset undersøges.

Mulighed for at bytte færger ved blæsevejr: Det er ikke muligt at indføre en praksis hvor der byttes færger ved blæsevejr, da det afhænger af vindretning og vejrforhold. Men muligheden vil blive overvejet, når situationen opstår.

Ø-udvalget foreslår, at der informeres om færgebyt og skift af færgelejer på Stigsnæs af hensyn til passagererne.

Der blev spurgt til beredskab ved ildebrand på øerne i tilfælde af, at der sejles med nødsejlplan (og der kun sejles med én færge og Kattegat) og den færge, der sejler får nedbrud, hvormed det ikke vil være muligt at få beredeskabet til en af øerne. Dette undersøges.

Der blev også spurgt til beredskab ved brand i elbil ombord på en af færgerne. Udvalget blev informeret om, at der er udarbejdet en instruks om dette, og at proceduren er gennemgået på Agersø og Omøfærgerne sammen med Brand og Redning.

Ø-udvalget foreslog, at man på færgernes bookingside henviser til Agersø Omøfærgernes hjemmeside.

 

 

Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter færgerelaterede emner. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter færgerelaterede emner. 

Sagens indhold

Ø-udvalget har på møde den 15. februar 2022 godkendt kommissorium for drøftelse af færgerelaterede emner. 

På dette møde drøftes: 

  1. Orientering fra øerne om sommerens aktiviteter i forhold til udfordringer for havne og færger
  2. Orientering om status på retrofit af Agersøfærgen i forhold til udbud m.m.
  3. Opfølgning på opstilling af el-ladestandere:
    • Konklusioner i Ea Energianalyses rapport om elkapaciteten på Stigsnæs og på øerne. Hvordan arbejdes der på baggrund af konklusionerne, og hvilke principper ligger til grund for den videre indsats? 
    • Ø-udvalgets muligheder for at komme med en udtalelse inden der træffes beslutning om placering.
  4. Standardfærgen for Omøfærgen: Hvad er status og hvordan forløber processen?
  5. Opfølgning på emner drøftet på møde den 21. marts 2023:
    • Opfølgning på fremsat ønske om at tilpasse sejlplanerne for Kattegat så passagererne har mulighed for at opnå videre forbindelse med to og busser i Slagelse, Korsør og Skælskør.
    • Opfølgning på mulighed for at få lavet en 'make-over' af Agersøfærgen.
    • Opfølgning på forespørgsel om mulighed for at bytte færger ved aflysning af Omøfærgen pga. blæsevejr. 

 

3. Opfølgning på besparelser på færgedriften samt Budget 2024 (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ad 1: Færgernes regnskab for 2022:

Regnskabet blev gennemgået. Det blev oplyst at indtægter for Kattegat ikke opgøres særskilt, men lægges til indtægterne for Agersø og Omøfærgerne. 

Ad 2: Opfølgning på nye fartplaner:

Ø-udvalget anmoder om, at de nye fartplaner med bestillingsture bliver formidlet på Agersø Omøfærgernes hjemmeside. 

Ø-udvalget anmoder om, at tidsfrister for bestillingsture bliver ajourført i henhold til tidligere beslutning.

Ad 3: Budgetopfølgning maj 2023: 

Ø-udvalget noterer sig, at der er besparelser ved langsommere sejlads. 

Ø-udvalget efterspurgte oplysninger om dieselpriserne, som ønskes fremsendt.  

Ø-udvalget tager opgørelsen over den økonomiske effekt af brændstoftillægget til orientering, men ønsker at drøfte brændstoftillægget på næste møde. 

Ad 4: Beslutning i Byrådet den 27. marts om korrektionen af servicerammen på 0,5 %:

Beslutningen medfører en samlet besparelse på færgedriften på 71.000 kr. Besparelsen indregnes i budgetposter, hvor der viser sig at være mindreforbrug og forventes ikke at medføre serviceforringelser. 

Ad 5: Orientering om Budget 2024:

Der skal laves prioriteringsforslag for 150 mio. kr. og spares 105 mio. kr. 

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal udarbejde prioriteringsforsag på 6 mio. kr. for de områder, som udvalget forvalter, herunder entreprenørservice, kollektiv transport, færgedrift og landdistriktsudvikling. I forhold til kollektiv transport er kommunen udfordret på ekstraregninger fra Movia, som skyldes inflation og et fald i passagertallet som følge af Corona. 

Ø-udvalget besluttede, at det vil udarbejde en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i forhold til færgedriften.  

 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget orienteres om færgernes økonomi herunder opfølgning på beslutninger om besparelser på færgedriften samt Budget 2024.

 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget orienteres om om færgernes økonomi herunder opfølgning på beslutninger om besparelser på færgedriften samt Budget 2024. 

Sagens indhold

Ø-udvalget orienteres om følgende:

  1. Gennemgang af færgernes regnskab for 2022
  2. Opfølgning på den nye fartplan for Agersøfærgen (hverdage og weekend) samt for Kattegat, som drøftet på møde i Ø-udvalget den 21. marts 2023. 
  3. Budgetopfølgning maj 2023 - hvordan har besparelsestiltagene virket? 
    • Hvilken økonomisk effekt har indførslen af brændstoftillægget haft for overholdelsen af budgettet for 2023?
    • Orientering om prisudviklingen på diesel og dieselforbrug? 
  4. Orientering om Byrådets beslutning den 27. marts 2023 om en korrektion af servicerammen på 0,5 % i Budget 2023, hvilket medfører en yderligere besparelse på færgedriften på 71.000 kr. 
  5. Orientering om Budget 2024 - herunder udarbejdelse af prioriteringsforslag.

 

4. Status på anvendelse af statsligt tilskud til nedsættelse af færgetakster (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Orienteringen taget til efterretning. 

Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget orienteres om status for anvendelse af statslige tilskud til nedsættelse af takster på gods- og passagerområdet i skuldersæsonen. 

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget tager orienteringen til efterretning. 

 

 

Sagens indhold

Byrådet har på møde den 28. oktober 2019 givet Ø-udvalget kompetence til at beslutte placeringen af skulderperioden samt til at beslutte fordelingen af statstilskuddet til nedsættelse af færgernes billettakster på passager- og godsområdet i perioden.

Beslutning på møde den 15. november 2022: 

Ad 1: Drøftet. Ø-udvalget fastholder tidligere beslutning om at nedsætte taksterne fra fredag den 16. december til og med den 31. december 2022. 

Ad 2: Ø-udvalget besluttede at nedsætte taksterne for øboerne fra 1. januar 2023 til 28. februar 2023, så de svarer til de takster, der var gældende fra 1. juli til 31. oktober 2022. 

Perioden for skuldersæsonen 2023 besluttes på Ø-udvalgets møde i januar 2023. 

Beslutning på møde den 24. januar 2023: 

Ø-udvalget besluttede, at skuldersæsonen overordnet set skal dække samme periode som i 2022, hvilket vil sige perioden fra 31. marts til 1. juli 2023. Fra 1. juli til 31. juli 2023 nedsættes takster for personer, cykler, campingvogne og autocampere. Skuldersæsonen fortsætter fra 1. august til 22. oktober 2023 (dvs. inklusiv efterårsferien i uge 42).

Ø-udvalget vil senere tage stilling til, om der er midler til at nedsætte takster i december.

Beslutning på møde den 21. marts 2023: 

Oversigtsarkene blev gennemgået og drøftet. De er ajourført til og med februar 2023. 

Møde den 11. maj 2023: 

På baggrund af oversigtsark (bilag) orienteres Ø-udvalget om anvendelsen af de statslige tilskud til nedsættelse af færgetakster i skuldersæsonen til og med marts 2023. 

Retligt grundlag

Bekendtgørelse nr. 603 af 06.04.2021 om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer.

Bekendtgørelse nr. 602 af 06.04.2021 om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer.

Ifølge kapitel 2 stk. 2 i bekendtgørelsen om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v.t til og fra visse øer, skal tilskudsperioden, der anvendes ved de tekniske beregninger af tilskudsbehovet efter stk. 1, afgrænses til april, maj, juni, de sidste to tredjedele af august, september, oktober og den første halvdel af november.

Ifølge kapitel 4. stk. 3 i samme bekendtgørelse kan kommuner med små øer anvende tilskuddet til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. hele året inden for en samlet tidsramme på maksimalt 46 uger opgjort på ugebasis i det pågældende kalenderår.

I Indenrigs- og boligministeriets evaluering af tilskudsordninger til nedsættelse af færgetakster for godstransport og personbefordring fra august 2022 anbefales det, at periodeafgrænsningen på 46 uger for tilskuddet til passagerområdet afskaffes. Der tages derfor forbehold for en eventuel senere  ændring i bekendtgørelsen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ifølge kommunens økonomicenter vil kommunen i 2023 modtage et tilskud på 1.260.000 kr. til nedsættelse af takster til godstransport og 1.428.000 kr. til nedsættelse af takster til passagerer m.v. 

 

5. Ændring af information om Ø-udvalget på slagelse.dk (B)

Beslutning

Ø-udvalget godkendte den foreslåede tekst. Udvalget ønsker desuden, at det fremgår, hvilken ø de enkelte ø-repræsentanter er valgt på. 

Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget skal beslutte tekst til formidling om Ø-udvalget på slagelse.dk

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget beslutter tekst til formidling om Ø-udvalget på slagelse.dk. 

Sagens indhold

Ø-udvalget har på møde den 21. marts 2023 drøftet formidling af udvalget på slagelse.dk og besluttet følgende:  

Beslutning i Ø-udvalget den 21. marts 2023

Fraværende: Ingen

Ø-udvalget ønsker, at det skal fremgå på slagelse.dk, at Ø-udvalget er et demokratisk valgt råd. Navne og kontakt oplysninger (mailadresser) på formand og næstformand skal formidles på siden.

______________________________________________________________________________

Møde den 11. maj 2023

På baggrund af Ø-udvalgets beslutning den 21. marts 2023, har administrationen udarbejdet forslag til ny tekst om Ø-udvalget til formidling på slagelse.dk: 

”Kommunen er ifølge Indenrigsministeriet (aktuelt Indenrigs- og Sundhedsministeriet) forpligtet til at nedsætte et Ø-udvalg for at sikre dialog mellem Byrådet og borgerne på Agersø og Omø. Ø-udvalgets er et høringsorgan og dets opgave er at behandle og udarbejde udtalelser om sager, der behandles i Byråd og fagudvalg samt at sikre, at udvalget får medindflydelse på beslutninger med særlig betydning for borgerne på kommunens øer. 

Ø-udvalget er et demokratisk valgt. Det består af 2 repræsentanter for Omø og 2 repræsentanter for Agersø samt et medlem som er politisk udpeget blandt Byrådets medlemmer. Medlemmerne fra øerne vælges blandt beboerne på Agersø og Omø i forbindelse med kommunalvalg.

Ø-udvalgets medlemmer:

Ebba Lawaetz (formand) + mailadresse

Anne Bjergvang (næstformand) + mailadresse

Dorthe Winther

Gitte Carlsen

Poul Bek-Pedersen”

Teksten er formuleret på baggrund af Lov nr. 540 af den 24. juni 2005 hvor Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet har fastslået kommunens forpligtelse til at nedsætte et Ø-udvalg.

Formålet med at nedsætte et Ø-udvalget er ifølge Indenrigsministeriet (1989) "at sikre, at de direkte valgte repræsentanter kan udveksle synspunkter med Byrådet vedrørende øernes særlige interesser og få medindflydelse på beslutninger, der er af særlig betydning for øernes befolkning".

Der er også taget udgangspunkt i Ø-udvalgets forretningsorden, hvoraf det  fremgår, at "Ø-udvalget skal høres og kan behandle og afgive udtalelse til Byrådet og stående udvalg i alle sager, der vedrører forhold, som har betydning for Agersø og Omø. Ø-udvalget kan nedsætte arbejdsgrupper, som behandler opgaver – eksempelvis i henhold til Ø-politikken" (Punkt 4).

Ifølge Ledelsessekretariatet kan Ø-udvalget fremover kategoriseres som 'udvalg' og ikke som § 17 stk. 4 udvalg, som det aktuelt formidles på slagelse.dk.

 

 

 

6. Genoptaget - Retningslinjer for kommunikation mellem Ø-udvalget og kommunens administration (B)

Beslutning

Ø-udvalget besluttede en praksis, hvor det på møder besluttes, om der skal rettes henvendelser til forvaltningen med forespørgsler, anmodning om oplysninger, afklaringer eller lignende. Mellem møderne kan formanden på foranledning af udvalgets øvrige medlemmer rette henvendelse til forvaltningen med forespørgsler, anmodning om oplysninger og afklaringer, som er relevant for udvalgets virke. 

At 2: Godkendt.

Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget beslutter retningslinjer for kommunikation mellem Ø-udvalget og kommunens administration.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget beslutter retningslinjer for kommunikation mellem udvalget og kommunens administration i forhold til fremtidig praksis.

2. at Ø-udvalget beslutter, om retningslinjerne skal tilføjes udvalgets forretningsorden. 

Sagens indhold

På baggrund af henvendelse til kommunaldirektøren, som har tilkendegivet, at det er et enigt Ø-udvalg eller formanden, som kan kommunikere eller anmode om ”bestillinger” hos forvaltningen, drøftes retningslinjer for kommunikation med forvaltningen i forhold til fremtidig praksis.

Beslutning i Ø-udvalget den 21. marts 2023

Fraværende: Ingen

Ad 1): Punktet genoptages på næste møde med henblik på en nærmere præcisering af rammer for udvalgets kommunikation med administrationen. 

__________________________________________________________________________

Møde den 11. maj 2023:

Kommunens Ledelsessekretariat påpeger, at Ø-udvalget ikke er et fagudvalg, og derfor ikke betjenes på lige fod med et sådant.

Ø-udvalget er nedsat for at sikre dialog mellem Byråd og fagudvalg og for at afgive udtalelser og høringssvar og sikre medindflydelse i anliggender, som har betydning for borgerne på Agersø og Omø. 

Ledelsessekretariatet har undersøgt betjeningen af kommunens Handicapråd, som benytter en praksis, hvor det på møderne besluttes, om der skal rettes henvendelse til en fagforvaltning, eller at formanden - mellem møderne - på foranledning af et medlem, retter henvendelse til forvaltningen. 

På baggrund heraf foreslås der en lignende praksis, hvor Ø-udvalget på sine møder beslutter, om der skal rettes henvendelser til forvaltningen med forespørgsler, anmodninger om oplysninger,  afklaringer eller lignende. Mellem møderne kan formanden på foranledning af udvalgets øvrige medlemmer, rette henvendelser til forvaltningen med anmodning om oplysninger, besvarelse på spørgsmål eller andet, som er relevant for udvalgets virke.  

 

7. Sager til udtalelse i Ø-udvalget (D)

Beslutning

At 1: Drøftet. 

Ø-udvalget noterer sig, at 'input til kommende møder' indgår som fast punkt på fagudvalgenes møder. Udvalget foreslår, at der under dette punkt anføres hvilke aktører, der er høringsberettigede, og som man ønsker at høre i forbindelse med behandlingen af kommende sager.  

Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter sagsgang for høring og indgivelse af udtalelser.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter sagsgang for høring og udtalelser.

 

Sagens indhold

Ø-udvalget ønsker at drøfte sagsgang for indgivelse af høring og udtalelser til fagudvalg og Byråd for at sikre at udtalelser kommer med i den politiske behandling jævnfør udvalgets forretningsorden, hvoraf det fremgår "at Ø-udvalget skal høres og kan rejse sager samt behandle og afgive udtalelse til Byrådet og stående udvalg i alle sager, der vedrører forhold, som har betydning for Agersø og Omø" (punkt 4).

Drøftelserne tager udgangspunkt i konkret sag, hvor Ø-udvalget har sendt en udtalelse til Klima- og Miljøudvalget i forbindelse med behandling af sag om finansiering af grundvandsbeskyttelse på Agersø og Omø på møde den 29. marts 2023. 

 

8. Orientering til Ø-udvalget (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Orienteringen taget til efterretning. 

Derudover bemærkede udvalget følgende: 

Ad 2: Status på asfaltering på øerne:

Der eftersendes et kort, som illustrer, hvor der vil blive asfalteret, samt hvad der er muligt i henhold til det gældende budget. 

Ad 3: Status på RGS:

Administrationen mødes med Miljøstyrelsen den 12. maj 2023 med henblik på overdragelse af sagen. Miljøstyrelsen skal herefter udarbejde en miljøgodkendelse.

Ad 4. Kommuneplanen:

Der er stillet forslag om ændringer i Kommuneplanen, som er af en sådan karakter, at den skal genbehandles i Byrådet den 22. maj 2023. Herefter forventes den sendt i høring i 8 uger.

Ad 5: Revision af bæredygtighedsstrategien:

Bæredygtighedsstrategien skal revideres, og forventes behandlet politisk til efteråret. Ø-udvalget er velkommen til at komme med input.

Ad 6: Online kursus i rygestop

Kommunen udbyder rygestopkurser i flere lokalsamfund til september. Et af kurserne er digitalt, og vil være forbeholdt borgere på Agersø og Omø. Ø-udvalget bakker op om initiativet og afventer, om der interesse for kurset blandt borgene på øerne. 

Ad 7: Omø - årets ø 2023:

Der er kåringsfest den 10. juni kl. 14. Aller er velkomne.

Andre emner: 

Ø-udvalget efterspørger en orientering om sammenhæng mellem genoptræning og pleje på øerne. 

Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget orienteres om emner af interesse for borgerne på Agersø og Omø.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget tager sagerne til orientering. 

 

Sagens indhold

Ø-udvalget orienteres om følgende sager af interesse for borgerne på øerne: 

 

  1. Biofuel Technology Grenaa ApS og E.ON (bygherre) ønsker i fællesskab at etablere et biogasanlæg på et areal beliggende bag ved Stigsnæsværket i det eksisterende erhvervsområde ved Stigsnæs. Der skal udarbejdes en miljøkonsekvensvurderingsrapport samt forslag til miljøgodkendelse, som skal behandles politisk til efteråret. Efter den politiske behandling vil der være en høring. 
  2. Status på asfaltering på øerne
  3. Status på RGS. Hvad sker der nu?
  4. Kommuneplanen behandles i Byrådet den 22. maj 2023 og forventes herefter sendt i 8 ugers høring.
  5. Revision af bæredygtighedsstrategien
  6. Planer om at opstarte et online kursus i rygestop for borgerne på Agersø og Omø til september.
  7. Omø - årets ø 2023.

 

9. Eventuelt (O)

Beslutning

Bæredygtighedsstrategien ønskes drøftet som selvstændigt punkt på næste møde.

Kompetence

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Under dette punkt kan Ø-udvalgets medlemmer fremsætte kommentarer og forslag til punkter til drøftelse på næste møde.

Indstilling

Det indstilles, 

  1. at orienteringen tages til efterretning.