Ø-udvalget – Referat – 23. januar 2024



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt. 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Det indstilles,

  1. at Ø-udvalget godkender dagsordenen.

 

 

 

 

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ad 1. Opfølgning på forespørgsel om hvorvidt Omøfærgen kan sejle langsommere ved de sidste 2 bestillingsafgange, når passagerer med bestilling er ankommet: 

Agersø & Omøfærgerne har drøftet forespørgslen. Erfaringen er at der ikke kommer yderligere passagerer end dem, der har bestilt på de sidste to bestillingsafgange om aftenen. Forslaget bliver indført som ny praksis for Omøfærgen.  

Ad 2. Månedskort til ø-biler. Er månedskortet personligt eller følger det bilen?:

Praksis er at månedskort til ø-biler er personligt. Denne praksis fastholdes, fordi det har vist sig vanskeligt at administrere en ordning, hvor månedskort til ø-biler følger bilen. Hvis der opstår gode idéer til, hvordan en sådan ordning kan administreres, genoptages drøftelsen.

Ad 3. Orientering om proces om udbedring af færgelejet på Agersø (bundsikring):

En undersøgelse af eksisterende forhold viser, at der er behov for fuld udskiftning af bundsikring af færgelejet på Agersø. Der er afsat midler til udskiftningen. Det er ambitionen, at udskiftningen skal ske i foråret, men den vil under alle omstændigheder blive gennemført i 2024. Processen omfatter indledende myndighedsbehandling, projektering og udbud og vil desuden afhænge af, hvorvidt der er håndværkere til rådighed, som har faglige kompetencer til at løse opgaven.

Ø-udvalget vil blive løbende orienteret om processen. Der vil blive orienteret om bundsikringen i Agersø-posten, når yderligere detaljer er på plads, særligt i forhold til tidslinjen/realiseringen.

Ad 4. Orientering om Byrådets beslutning den 27. november 2023 om bevilling af 630.000 kr. til færgedriften som følge af de stigende brændstofpriser: 

Pengene er bevilliget i 2023. .

Ad 5. Opfølgning på renovering af Agersøfærgens stolesæder samt mulighed for omrokering af sæder og rensning af snavsede sædebetræk:  

Der arbejdes på opsætning af bænke langs vinduerne samt omrokering af nogle af sæderne. Arbejdet vil være indeholdt i tilbudsindhentningen, som vil finde sted forud for næste værftsbesøg, hvorefter det vurderes om det kan indfris i forhold til økonomien.  

Ø-udvalget efterspurgte om mulighed for at lave overtræk til alle sæder for at skjule snavsede sædebetræk. 

Ad 6. Status på drift af færgernes kaffeautomater som drøftet på møde den 21. november 2023:

intet nyt.  

Ad 7. Andet. 

Billige færgebilletter

Ø-udvalget har modtaget en henvendelse fra rejsende, der efterspørger mulighed for en særlig ordning med nedsatte færgebilletter pga. bestyrelsesarbejde i livsnervevirksomhed på øerne.

Agersø & Omø færgerne oplyste, at man modtager mange henvendelser fra rejsende der efterspørger særlige ordninger med nedsatte priser. Agersø & Omø Færgerne henviser til, at der ikke kan administreres individuelle ordninger, og at der fra 1. februar er færgebilletter til yderligere nedsatte takster, samt at man kan opnå rabat ved at booke on line. 

Arbejdsgruppe om analyse af færgedrift

Ø-udvalget spurgte om mulighed for at nedsætte en arbejdsgruppe, der kan komme med input og bidrage til den kommende analyse af færgedriften, som besluttet i forbindelse med Budget 2024-2027.

Agersø & Omøfærgerne synes umiddelbart, at det er en god idé, men foreslår at man starter med at formulere ønsker til analysens indhold for at kunne vurdere i hvilken sammenhæng en eventuel arbejdsgruppe vil kunne bidrage med viden, input og opmærksomhedspunkter.

Ø-udvalget foreslog, at Agersø & Omøfærgerne holdt et møde med repræsentanter fra øerne med indsigt i færgedrift, for at indsamle input til analysens indhold. Agersø & Omøfærgerne vender tilbage om dette. 

Udbedringer af molen på Stigsnæs

Der blev spurgt om status på udbedringer af molen på Stigsnæs. Agersø & Omøfærgerne vil undersøge behovet nærmere. Der er midler til udbedringerne på kommunens anlægsbudget i 2025.

Ø-udvalget påpegede at forarbejdet bør igangsættes i god tid på grund af Kystdirektoratets behandlingstid.

Toilet på Stigsnæs

Det nyrenoverede toilet på Stignæs er åbent.

 


Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget skal drøfte færgerelaterede emner.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter færgerelaterede emner. 


Sagens indhold

 

Ø-udvalget har på møde den 15. februar 2022 godkendt kommissorium for drøftelse af færgerelaterede emner.

På dette møde drøftes:

1. Opfølgning på forespørgsel om hvorvidt Omøfærgen kan sejle langsommere ved bestillingsafgange, når passagerer med bestilling er ankommet som drøftet på møde i Ø-udvalget den 21. november 2023.

2. Månedskort til ø-biler. Er månedskortet personligt eller følger det bilen?

3. Orientering om proces om udbedring af færgelejet på Agersø (bundsikring).

4. Orientering om Byrådets beslutning den 27. november 2023 om at bevillige 630.000 kr. til færgedriften som følge af de stigende brændstofpriser (Budgetopfølgning 3).

5. Opfølgning på renovering af Agersøfærgens stolesæder samt mulighed for omrokering af sæder og rensning af snavsede sædebetræk som drøftet på møde den 21. november 2023. 

6. Status på drift af færgernes kaffeautomater som drøftet på møde den 21. november 2023: intet nyt.  

7. Andet. 

3. Drøftelse af mulig ændring af sejlplan i sommerperioden for Agersøfærgen (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget påpegede, at det ville være en reduktion af serviceniveauet, som ikke er hensigtsmæssig.

Ø-udvalget har intet imod at personalet på Agersøfærgen holder frokostpause, men at det ikke skal ske på bekostning af serviceniveauet.

Derfor foreslår Ø-udvalget nødtvunget, at der kan arbejdes med en løsning, hvor der på hverdage holdes pause fra kl. 9.50-10.20 på Stigsnæs, og at der herefter sejles fra Stigsnæs kl. 10.20 med ankomst og afgang fra Agersø kl. 10.40 og derefter afgang fra Stigsnæs kl. 11.10 og ankomst og afgang Agersø kl. 11.30. Denne løsning er også valgt på andre tider af dagen. Det vil bevirke, at antallet af afgange er uændrede, og det vil være en mindre forringelse af serviceniveauet.

Ø-udvalget bemærker, at forslaget vil medføre uacceptable serviceforringelser som vil få uhensigtsmæssige konsekvenser for øens turisterhverv. 

Ø-udvalget bemærker, at det foreslåede slet ikke vil fungere i weekenderne, hvor der vil være kollision med busbetjeningen.

Forslaget blev anerkendt af Agersø & Omøfærgerne og vil blive vurderet i forhold til en mulig realisering.  

 


Kompetence

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter mulig ændring af sejlplan i sommerperioden for Agersøfærgen.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter mulig ændring af sejlplan i sommerperioden for Agersøfærgen.  

 

Sagens indhold

Agersø & Omøfærgerne ønsker at drøfte mulighed for at ændre sejlplanen i sommerperioden for Agersøfærgen, hvorfor punktet sættes til drøftelse på Ø-udvalgets møde. 

Af hensyn til arbejdsmiljøet ønskes der også i sommerperioden indarbejdet en pause i sejlplanen som giver mulighed for at spise frokost, holde pause samt give mulighed for at gennemgå færgen inden resten af dagens sejladser genoptages. Det har for år tilbage været praksis og vil medføre at sejlplanen på hverdage er ens både i sommerperioden og udenfor sommerperioden. Dvs. forslaget vil være, at afgangene 10.30 og 11.00 vil udgå.

4. Drøftelse af borgermøde om standardfærgen for Omøfærgen (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget foreslår, at mødet får karakter af et informationsmøde, der har til formål at give øboerne mulighed for at blive orienteret om status på projektet.  

Borgermødet holdes tirsdag den 20. august kl. 17-20.30 i Magleby Forsamlingshus, hvis det er ledigt. Datoen kan eventuelt flyttes, hvis det er formålstjenligt set i forhold til den overordnede procesplan. Det er hensigten, at Ø-udvalget på det efterfølgende møde den 27. august drøfter udtalelse til den videre politiske behandling af sagen. 


Kompetence

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter borgermøde om standardfærgen for Omøfærgen.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter formål og indhold af borgermødet.

2. at Ø-udvalget fastsætter en dato for borgermødet sammen med Agersø & Omø Færgerne.

Sagens indhold

På Ø-udvalgets møde den 21. november 2023 blev det aftalt, at ønsker at der holdes et borgermøde om standardfærgeprojektet. Formålet skal være at informere om status på projektet forud for Byrådets endelige stillingtagen til, hvorvidt kommunen skal anskaffe en eldreven standardfærge for Omøfærgen. Dette skal ifølge procesplanen finde sted i august 2024.

I forhold til den videre planlægning af borgermødet er det nødvendigt at afstemme hvilke forventninger Ø-udvalget har til mødets indhold, idet formidling af status vil afhænge af input fra centrale samarbejdspartnere (som Færgesekretariatet og Odense Marine Technology). Derfor skal datoen for borgermødet ses i forhold til mulige leverancer (oplysninger om økonomi, tekniske forhold m.m.). 

I forbindelse med tidligere politiske behandlinger af sager om standardfærgen har Ø-udvalget udarbejdet en udtalelse til dette formål. Ø-udvalget opfordres derfor til at indtænke udarbejdelsen af en udtalelse i processen. 

5. Orientering om status på anvendelse af statslige tilskud til nedsættelse af færgetakster i 2023 (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Orienteringen blev taget til efterretning.

Ø-udvalget bemærker, at året er gået godt, og at midlerne til takstnedsættelse er anvendt på en sådan måde, så der kun er 12.000 kr. tilbage. Beløbet overføres til 2024.

 


Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget orienteres om status på anvendelse af statslige puljer til nedsættelse af færgetakster i 2023.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagens indhold

Ø-udvalget orienteres om status på anvendelse af statslige puljer til nedsættelse af færgetakster i 2023. 

Orienteringen tager udgangspunkt i oversigtsark (Bilag 1).

Af oversigtsarkene fremgår det at der er anvendt i alt 1.432.223,50 kr. til nedsættelse af takster til passagerer m.v.

 

Retligt grundlag

Bekendtgørelse nr. 991 af 28.06.2023 om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer.

Bekendtgørelse nr. 992 af 28.06.2023 om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer.

Ifølge kapitel 2. stk. 3 i Bekendtgørelsen om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v.t til og fra visse øer, kan kommuner med små øer anvende tilskuddet til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. hele året inden for en samlet tidsramme på maksimalt 46 uger opgjort på ugebasis i det pågældende kalenderår.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ifølge kommunens økonomicenter har kommunen i 2023 modtaget et tilskud på 1.260.000 kr. til nedsættelse af takster til godstransport og 1.428.000 kr. til nedsættelse af takster til passagerer m.v.

 

6. Drøftelse af skuldersæson og nedsættelse af takster i 2024 (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget besluttede følgende principper for nedsættelse af takster:

  • Perioden for nedsættelse af takster skal gælde hele året fra 1. februar 2024.
  • Taksterne nedsættes med 50 % for øboere inklusiv takster til trailere - for at forsøge at nærme sig landevejsprincippet.
  • Taksterne for turister/besøgende nedsættes med 35 % for personer og med 37 % på alle køretøjer inklusiv motorcykler og knallerter. 

Ø-udvalget udtrykte stor tilfredshed med de udleverede oversigtsark udarbejdet af Agersø & Omøfærgerne, og ønsker at de fortsat udarbejdes til brug for opfølgningen af hvordan midlerne anvendes. 

Ø-udvalget ønsker at følge anvendelsen af tilskuddet på de følgende Ø-udvalgsmøder. 

Ø-udvalget efterspørger mulighed for at lave en kampagne for billige færgebilletter. 

Ø-udvalget bemærker at en fuld udrulning af landevejsprincippet vil koste 4 mio. kr., og at der mangler ca. 1,5 mio. kr. til den fulde udrulning. 


Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget skal drøfte skuldersæson og nedsættelse af takster i 2024.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter perioden for skuldersæson i 2024.

2. at Ø-udvalget drøfter nedsættelse af takster for perioden. 

 

Sagens indhold

Byrådet har på møde den 28. oktober 2019 givet Ø-udvalget kompetence til at beslutte placeringen af skulderperioden samt til at beslutte fordelingen af statstilskuddet til nedsættelse af færgernes billettakster på passager- og godsområdet i perioden.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sendt et brev til kommunen den 19. december 2023, hvoraf det fremgår, at der i forbindelse med vedtagelse af Finanslov for 2024-2027 er afsat 51,1 mio. kr. om året i ekstra tilskud til et fuldt landevejsprincip for færgetakser på passagerområdet i de 21 kommuner, der i dag modtager tilskud efter udligningslovens § 21 b. 

Beslutning på møde den 21. november 2023:

Ø-udvalget besluttede at nedsætte færgetaksterne fra 15. december til og med den 31. december 2023 for passagerer (børn og voksne) med samme beløb, som i skuldersæsonen.

På baggrund af det beløb, der er tilbage til nedsættelse af færgetakster for resten af året, vurderes det ikke muligt at nedsætte takster for biler.

Taksterne for ø-boerne nedsættes fra 1. januar 2024 med 20 % indtil videre.

Møde den 23. november 2023:

På baggrund af udmeldinger fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende tilskud om fuldt landevejsprincip samt udleverede oversigtsark opfordres Ø-udvalget til at drøfte anvendelsen af de statslige tilskud til nedsættelse af færgetakster i 2023.  

 

Retligt grundlag

Det ekstra tilskud kan jævnfør tekstanmærknink nr. 101 ad 16.71.05 til § 16 i Finansloven for 2024, anvendes til nedsættelse af færgetakster i hele året i alle 21 kommuner. 

Det er forventningen i forlængelse heraf ved lovforslag at tilpasse reglerne om periodebinding for ø-kommunerne til et fuldt landevejsprincip hele året. Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer forventes ligeledes tilpasset, så denne udvides med fordeling og opfølgning ved redegørelse for det samlede tilskud til nedsættelse af færgetakster på passagerområdet. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ifølge kommunens Økonomicenter vil Slagelse Kommune modtage 1.308.000 kr. i tilskud til nedsættelse af godstransport, samt 1.476.000 kr. til nedsættelse af færgetakster for passagerer m. mere i 2024.

Hertil skal lægges det nye tilskud vedrørende fuldt landevejsprincip på 1.224.000 kr. (jævnfør bilag 2: Tabel 8). 

Når det nye tilskud medregnes vil kommunen modtage i alt (1.476.000 kr. + 1.224.000 kr.) = 2.700.000 kr. til nedsættelse af takster til passagerer m.m. i 2024. 

7. Drøftelse af vejforhold i perioder med vintervejr på øerne (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen deltog i behandlingen af dette punkt.

Entreprenørservice orienterede om, at man tager udgangspunkt i kommunens vinter- og renholdelsesregulativ, hvor øernes veje er klassificeret som klasse 4 veje. Der gøres ikke forskel på klasse 4 veje på fastlandet og på øerne.

Ø-udvalget ønsker at gennemkørselsveje på øerne opklassificeres til klasse 3. 

Ø-udvalget besluttede, at man vil udarbejde et brev med input til det nye vinter- og renholdelsesregulativ, som er under udarbejdelse. Brevet sendes til teknik@slagelse.dk.


Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter vejforhold på øerne i perioder med vintervejr. 

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter vejforhold på øerne i perioder med vintervejr.

Sagens indhold

I perioden med vintervejr med hård frost har det været vanskeligt at bevæge sig rundt på vejene på øerne. Eksempelvis har hjemmeplejen haft vanskeligt ved at komme rundt til borgerne på øerne på grund af glatte veje. 

Om kommunens retningslinjer for rydning af veje

På slagelse.dk kan man læse retningslinjerne for rydning og saltning af veje  (se ”hvornår saltes og ryddes vejene for sne?”)

Kommunens veje er prioriteret i 4 klasser. Det er vejklassen, der afgør om og i så fald hvornår, der saltes og ryddes for sne.

Et kort viser, hvordan de forskellige veje er klassificeret. Det fremgår, at vejene på Agersø og Omø er klassificeret som kategori IV-veje:

Øvrige veje

  • fx veje til enkeltbrugerområder og mindre boligvej saltes normalt ikke.
  • Ryddes for sne, når der er et meget stort behov, hvis klasse I, II og III-vejene er ryddet. 
  • Målet er at holde dem farbare, så ved sne og glatføre må du færdes med forsigtighed på disse veje

 

8. Opfølgning på Ø-politikken (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget besluttede, at det vil have særlig fokus på færger og boliger på øerne.


Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget drøfter hvilke indsatsområder, udvalget ønsker at behandle i regi af Ø-politikken i 2024.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter indsatsområder, som udvalget ønsker at behandle i regi af Ø-politikken i 2024. 

 

Sagens indhold

Kommunens Ø-politik rummer følgende målsætninger:

  • at langtidssikre en stabil og hyppig færgedrift til øerne.
  • at understøtte og sikre Agersø og Omø som aktive helårssamfund med fysisk og digital infrastruktur.
  • at fremme mulighederne for øget bosætning og et varieret udbud af boligmuligheder på øerne, samt tilstræbe at nybyggeri bliver energirigtigt.
  • at sikre et trygt liv for øboere i alle aldre og udvikle løsninger, der er tilpasset øerne uden at der af den grund gås på kompromis med kvaliteten.
  • at fremme nytænkning indenfor økonomisk og bæredygtig erhvervsudvikling på øerne. Der arbejdes for at understøtte etablering og drift af håndværksvirksomheder, kreative og liberale erhverv, turisme samt landbrug og fiskeri.
  • at genoprette og sikre øernes naturmæssige livsgrundlag for mennesker og dyr. at sikre rammer for varierede tilbud indenfor kultur, idræt og aftenskole.
  • at sikre øboerne indflydelse bl.a. via det kommunale ø-udvalg og sikre, at ø-udvalget bliver hørt i alle sager vedrørende øerne.

Mindre fælles varmeløsninger eller fælles energiprojekter

På Ø-udvalgets foranledning holdes et inspirationsmøde for borgerne på Agersø og Omø om energi og grøn omstilling den 23. januar kl. 17-18.45 i Magleby Forsamlingshus.

 

9. Drøftelse af Ø-udvalgets 12-12 møde (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø & Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

12-12 mødet starter med møde i Ø-udvalget kl. 10.

Ø-udvalget fremsatte følgende forslag til programmet: 

  • Inspiration til hvordan man kan formidle øernes værdier og attraktioner i forhold til turismeudvikling - eksempelvis af færgerejsen som en attraktion.
  • Information om hvad de nye Ø-udviklingsplaner kan/skal rumme jævnfør Planloven
  • Drøftelse af hvordan man kan arbejde med de strategiske udviklingsplaner set i forhold til øget bosætning
  • Drøftelse af flexboligordningen set i forhold til tomme boliger på øerne. 

Forslag til oplægsholdere og inviterede:

Morten Jensen fra Visit Sjælland (turismeudvikling), Minister for By-og Landdistrikter Morten Dallin, (Udrulning af Landevejsprincippet samt Ø-udviklingsplaner), Formanden for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, medlemmer af Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Kommunaldirektøren (øernes potentialer for kommunen) samt øvrige direktører. 

Det blev foreslået, at de inviterede bliver bedt om at bidrage med oplæg og/eller viden eller på anden måde bliver stillet en opgave.

Ø-udvalget nedsatte en arbejdsgruppe bestående af udvalgets medlemmer fra Agersø, som skal udarbejde forslag til program for 12-12 mødet.

12-12 mødet drøftes på næste møde den 19. marts 2024.


Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget kommer med input til programmet til 12-12 mødet og fremsætter forslag til temaer til drøftelse under arrangementet. 

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at Ø-udvalget kommer med input til programmet for årets 12-12 møde. 

2. at Ø-udvalget foreslår temaer, som skal behandles på mødet.  


Sagens indhold

Ø-udvalget har på møde den 21. november 2023 besluttet, at årets 12-12 møde skal holdes den 30.-31. maj på Agersø. Der har været dialog med Agersø Kro om mulighed for at holde arrangementet på kroen. 

Til arrangementet inviteres øernes beboerforeninger, medlemmer af Byrådet, medlemmer fra administrationen samt eventuelle eksterne parter.

Der er praksis for at udvalget vælger 2-3 temaer som drøftes i forbindelse mødet.

På 12-12 møde i 2023 blev der drøftet følgende temaer: 

  • Grundvandssikring og biodiversitet på øerne
  • Fra overlevelsesstrategi til turismeudvikling: Erfaringsudveksling mellem øernes dagligvarebutikker, iværksættere og lokale fødevareproducenter
  • Værdien af bevarende lokalplaner for øerne

Ø-udvalget opfordres til at komme med input til programmet og drøfte forslag til temaer til årets 12-12 møde.

 

 

10. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Omø & Agersøfærgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Orienteringen blev taget til efterretning. 

Derudover bemærkede udvalget:

Ad 1: Drikkevandssituationen på Agersø og Omø - jævnfør udvalgets årshjul:

Punktet udsættes til næste møde. I forhold til Agersø efterspørges information om mulighed for at udvikle byen set i forhold til det prioriterede indsatsområde om sikring af rent drikkevand på øen.

Ad 2: Opfølgning på Ø-udvalgets drøftelse flexboligtilladelser:

Ø-udvalget blev orienteret om forslag til kriterier for tildeling af flexsboligtilladelser, som skal forelægges for Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i forbindelse med stillingtagen til et nyt administrationsgrundlag. 

Ø-udvalget efterspørger mulighed for at forholde sig til kriterierne inden sagen forelægges for TPL-udvalget.

Ad. 3: Beredskab på øerne:

På Omø er man ved at udarbejde en ny beredskabsplan i forhold til blandt andet højvandssikring.

Ø-udvalget efterspørger tragte til brug for påfyldning af sandsække.

Ad 4. Småøernes Kommunekonference den 23. oktober 2023: 

Flere af udvalgets medlemmer deltog i konferencen i forskellige roller. Der blev blandt andet drøftet Ø-udviklingsplaner, fysiske strategiske udviklingsplaner, havmiljø og standardfærgeprojektet.

Ad 5. Fondsansøgning Porten til Omø:

Kommunen arbejder på en fondsansøgning. Det er pt. ambitionen, at den skal afleveres i midten af marts med henblik på behandling i Nordea Fondens bestyrelse i starten af juni. 

Andet:

Borgmester Knud Vincents og Direktør for Erhverv, Kommunale Ejendomme og Teknik, Jesper Schlüter, vil besøge øerne i løbet af foråret.


Kompetence

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

Ø-udvalget orienteres om emner af interesse for borgerne på Agersø og Omø.

 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1. at orienteringen tages til efterretning. 

 

 

Sagens indhold

På dette møde orienteres Ø-udvalget om følgende emner:

  1. Drikkevandssituationen på Agersø og Omø - jævnfør udvalgets årshjul
  2. Opfølgning på Ø-udvalgets drøftelse af sag om flexboligtilladelser på møde den 12. september - herunder flexboligtilladelse ved erhverv samt oversigt over boliger på øerne uden flexboligtilladelse og uden registreret folkeregisteradresse (bilag 1 og 2). 
  3. Beredskab på øerne: Lektor Nina Baron fra Københavns Professionshøjskole har sendt en rapport til samtlige kommuner med småøer med gode råd til sikring af småøerne mod klimaforandringer (bilag 3). 
  4. Småøernes Kommunekonference den 23. oktober 2023 - vigtige emner som blev drøftet?
  5. Fondsansøgning - Porten til Omø

 

11. Eventuelt (O)

Beslutning

Orienteringen taget til efterretning. Budgetopfølgning for færgerne drøftes på næste møde.

 

Kompetence: Ø-udvalget.

Beslutningstema

Under dette punkt kan Ø-udvalgets medlemmer fremsætte kommentarer og forslag til næste møde. 

Indstilling

Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,

1.     at orienteringen tages til efterretning.