Økonomiudvalget – Referat – 11. oktober 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-3392                 Dok.nr.: 330-2017-629076                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. oktober 2017:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A), Michael Gram (FB)
Godkendt.
Centerchef i Handicap & Psykiatri, Thomas Knudsen, deltog under fremlæggelsen af sagen i punkt 2.

2. Orientering i forbindelse med forventet budgetoverskridelse 2017 på Center for Handicap og Psykiatri (D

2.     Orientering i forbindelse med forventet budgetoverskridelse 2017 på Center for Handicap og Psykiatri (D

Sagsnr.: 330-2017-71798               Dok.nr.: 330-2017-629519                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Borgmesteren ønsker at Økonomiudvalget orienteres om forventet budgetoverskridelse i 2017 på Center for Handicap og Psykiatri.
Baggrund
Handicap- og Psykiatriudvalget har på sit møde den 2.10.2017 ønsket et notat, der nærmere beskriver merforbruget i regnskabet for 2017, herunder bl.a. merforbrug på ACV. Forvaltningen fremsender redegørelse til udvalgets møde den 10.10.2017.
Redegørelsen vil ligeledes blive eftersendt til økonomiudvalgets drøftelse af denne sag d. 11.10.2017. (kommende bilag)
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Redegørelsen drøftes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. oktober 2017:
Fraværende:  Michael Gram (FB)
John Dyrby Paulsen mødte kl. 18.15 under behandlingen af sagen.
A ønskede følgende bemærkning:
Økonomiudvalget tager redegørelsen til efterretning og konstaterer, at forvaltningen i midten af september 2017 havde oplysninger om væsentlige ekstra merforbrug på Handicap- og Psykiatriudvalgets område, som ikke blev videreformidlet til hverken udvalget, økonomiudvalget eller byrådet, før i begyndelsen af oktober 2017.
Borgmesteren har bl.a. til pressen og gruppeformændene oplyst, at han ikke var blevet orienteret før den 2/10 2017, dvs. efter budgetdrøftelserne, men dette modsiges af forvaltningen, der oplyser, at borgmesteren blev orienteret den 25/9 2017, dvs. før de afsluttende budgetdrøftelser.
Det er Økonomiudvalgets vurdering, på baggrund af oplysningerne fra forvaltningen, at borgmesteren har fortiet oplysninger, der burde være viderebragt til Økonomiudvalgets medlemmer, og i såvel sine udtalelser til pressen som oplysninger givet til byrådets gruppeformænd, bevidst har talt usandt og dermed ikke har optrådt med den ordentlighed og redelighed, man bør kunne forvente.
Økonomiudvalget tager i den sammenhæng endvidere afstand fra borgmesterens forsøg på at skubbe ansvaret for den manglende orientering over på forvaltningen.
A og I stemte for A’s tekst og forslag.
V stemte imod A’s tekst og forslag.
V ønskede følgende bemærkning:
Budgetunderskuddet på ACV-området er uden opsættende virkning på budgetforhandlinger samt budgetforlig.
Borgmesterens vurdering, efter briefing den 25. september 2017, var at tage den foreløbige orientering til efterretning, indtil et endeligt resultat forelå. Ingen tal blev nævnt på denne briefing, idet der var usikkerhed om, hvad man så ind i.
Som borgmester bliver jeg løbende briefet på flere forskellige budgetopsamlinger, min vurdering af ACV briefing var, at jeg ville have fakta og nøjagtighed på plads, førend jeg kunne orientere formandsgruppen og Økonomiudvalget.
Thomas Knudsen orienterede om sag vedr. tidligere fejl i fakturering af SFO pladser fra Rosenkildeskolen til Center for Skole.

3. Opfølgning på spørgsmål vedr. JIVE (D)

3.     Opfølgning på spørgsmål vedr. JIVE (D)

Sagsnr.: 330-2017-30797               Dok.nr.: 330-2017-630874                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal drøfte sag vedr. A´s forslag om at forvaltningen vurderer rigtigheden af oplysninger fra borgmesteren på spørgsmål 5-9 tidligere rejst af Troels Christesen (I) på økonomiudvalgets møde den 18/4 2017.
Baggrund
Økonomiudvalget behandlede på deres møde den 18/4 2017 en sag vedr. JIVE. Troels Christensen (I) stillede i den forbindelse 10 spørgsmål. Borgmesteren sendte den 24/4-2017 svar til byrådet.
John Dyrby (A) fremsatte på økonomiudvalgets møde den 11. september ønske om, at forvaltningen forholder sig til borgmesterens svar på en række af ni ud af ti spørgsmål stillet af Troels Christensen (I), idet der særligt ønskes forvaltningens vurdering af rigtigheden af oplysningerne i borgmesterens svar på spørgsmål 5 til 9.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget drøfter sagen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. oktober 2017:
Fraværende:  Michael Gram (FB)
A  foreslår, at forvaltningen forholder sig til borgmesterens svar på en række af ni ud af ti spørgsmål stillet af Troels Christensen (I) på økonomiudvalgsmøde den 18/4 2017, idet der særligt ønskes forvaltningens vurdering af rigtigheden af oplysningerne i borgmesterens svar på spørgsmål 5 til 9.
For stemmer A og I.
V stemmer imod.
V ønsker følgende bemærkning tilføjet protokol:
Borgmesteren er blevet stillet 10 spørgsmål, af Troels Christensen (I), medlem af økonomiudvalget, hvoraf kun 9 spørgsmål er nået frem.
John Dyrby (A) ønsker at få svar på opklarende spørgsmål med hensyn til borgmesteren svar, samt administrationens svar. Det er forsøgt af to omgange via den KL rapport, som er udfærdiget og som også indeholdt disse spørgsmål og svar. John Dyrby (A) er blevet afvist af to omgange på trods af to mulige forklaringer til, hvorfor det skulle have en almen interesse i, hvordan og af hvem spørgsmål samt til hvem der er svaret. Som borgmester henviser jeg til KLs svar.
Ønsket om yderligere svar i forbindelse med John Dyrbys (A) opfattelse af hændelsesforløb, kan tilføjes, at borgmesteren deler KLs vurdering, at Troels Christensens - medlem af økonomiudvalget (I) - spørgsmål til borgmesteren med tilhørende sagsakter, som opdragsgivende til svar, var personlige spørgsmål fra et byrådsmedlem til et andet og det er i den optik de er besvaret.