Økonomiudvalget – Referat – 19. december 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Økonomiudvalget godkender dagsordenen.

2. Nye skoledistrikter (B)

Beslutning

At 1: Anbefales til byrådets godkendelse.

Økonomiudvalget anbefaler:

  • At Grænsen mellem Kirkeskovskolen og Ny Skælskør Skole trækkes øst for Tjæreby, således at Vedskølle og Basnæs bliver en del af Kirkeskovskolens distrikt.
  • At Kirkeskovskolens udskoling knyttes til Ny Skælskør Skole.
  • At det vurderes om områderne Fårdrup og Eggeslevmagle landsby kan indgå i Dalmose skoledistrikt, samt at der indhentes udtalelser fra de berørte landbyråd/lokalråd i Fårdrup og Eggeslevmagle landsby.
  • At forslagene til justering skitseres i et opdateret kortbilag som medsendes til udtalelse.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte at sende nye skoledistrikter til udtalelse i de berørte skolebestyrelser, inden endelig beslutning om distrikter kan træffes på Byrådets møde i januar. De nye skoledistrikter vil være gældende fra skoleåret 2023/24.

Beslutningen er betinget af, at Byrådet 23. januar 2023 træffer beslutning om nedlæggelse af skoler.

 

Indstilling

Skolechefen og Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Byrådet fastlægger udkast til nye skoledistrikter og indhenter udtalelse fra de berørte skolebestyrelser herom, inden Byrådet træffer endelig beslutning i januar 2023.

 

Sagens indhold

I budgetforliget for Budget 2023-26 er det vedtaget, at der på almenskoleområdet skal indfris et besparelsespotentiale på 44 mio. kr. fuldt indfaset. Besparelsen skal hentes gennem en ændret skolestruktur, med nedlæggelse af fem skoler, en øget styring af klassedannelserne i 0. klasse med henblik på at optimere driften, en ny ressourcetildelingsmodel samt et øget samspil mellem almen- og specialområderne. 

Børne- og Ungeudvalget behandlede 7. december 2022 sag vedr. nye skoledistrikter. 

Administrationen foreslog følgende ændringer i skoledistrikterne:

  • Nuværende Boeslunde Skoles distrikt, Skælskør Skoles distrikt og Eggeslevmagle Skoles distrikt sammenlægges til Ny Skælskør Skoles distrikt. Dog flyttes et område omkring Tjæreby til kommende Kirkeskovsskolens distrikt og et område omkring Frankerup til kommende Dalmose Skoles distrikt.
  • Nuværende Flakkebjerg Skoles distrikt sammenlægges med Dalmose Skoles distrikt til ny Dalmose distrikt med undtagelse af et område omkring Fårdrup, der sammenlægges med kommende Hashøjskolens distrikt samt et område omkring Oreby, der sammenlægges med kommende Kirkeskovsskolens distrikt.
  • Nuværende Tårnborg Skoles distrikt opdeles, og den del, der ligger omkring Motalavej i Korsør by sammenlægges med kommende Broskolens distrikt, mens Svenstrup og Tjæreby samt landområdet deromkring sammenlægges med kommende Vemmelev Skoles distrikt. Fra nuværende Vemmelev Skoles distrikt flyttes den sydlige del til kommende Baggesenskolens distrikt.
  • Fra nuværende Nymarkskolens distrikt flyttes et område i Slagelse midtby til kommende Marievangsskolens distrikt samtidig med at området omkring Skovbrynet og området syd for motorvejen flyttes til kommende Søndermarksskolens distrikt.

Børne- og Ungeudvalget anbefalede forslaget med den ændring, at grænsen mellem Kirkeskovskolen og Ny Skælskør Skole trækkes øst for Tjæreby, således at Vedskølle og Basnæs bliver en del af Kirkeskovskolens distrikt.

Spørgsmålet om Kirkeskovskolen skal være fødeskole til Dalmose Skole eller Ny Skælskør Skole drøftes på udvalgets møde i januar. Der indledes dialog med skolebestyrelsen på Kirkeskovskolen.

Sagen behandles dog nu allerede på dette ekstraordinære møde 19. december med henblik på efterfølgende behandling i Byrådet samme dag. Administrationen er således siden Børne- og Ungeudvalgets behandling blevet opmærksomme på, at det alene er Byrådet, som kan indhente udtalelser fra skolebestyrelserne omkring ændringer i skoledistrikter. Det skyldes, at det er fastlagt i Folkeskoleloven, at det er kommunalbestyrelsen, som skal godkende ændringer i distrikter. 

Retligt grundlag

Folkeskoleloven §40 stk. 2 pkt. 3 vedrørende kommunens inddeling i skoledistrikter.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan beslutte at indhente udtalelse fra de berørte skolebestyrelser vedr. de nye skoledistrikter som anbefalet af Børne- og Ungeudvalget.
  2. Byrådet kan vælge at ændre i de nye skoledistrikter inden udtalelse fra de berørte skolebestyrelser. Dette vil dog få betydning ift. mulighederne for at realisere den fastlagte budgetreduktion på området.

Vurdering

Administrationen vurderer, at de beskrevne nye skoledistrikter opfylder det politiske mål med at optimere driften via en strukturændring med nedlæggelse af fem skoler samt styret klassedannelse i 0-årgang.

Det administrative forslag omkring ændret distriktsgrænse mellem nuværende Eggeslevmagle Skoles distrikt og Kirkeskovskolens distrikt er udarbejdet for at styrke Kirkeskovskolens distrikt til en kommende ny ressourcetildeling baseret på elevtalstildeling, som det er lagt op til med budgetforliget. Den ændrede distriktsgrænse ville ved indskrivning i 0. klasse fra 2023 og frem betyde 4-8 børn flere på Kirkeskovskolen.

En ændret distriktsgrænse som foreslået af Børne- og Ungeudvalget den 7. december 2022 vil afhængig af børnenes bopæl betyde lidt færre elever på Kirkeskovskolen. Færre elever på Kirkeskovskolen vil ingen betydning have ift. klassedannelsen, men kan evt. styrke muligheden for sammenlæsning på tværs af årgange.

Ift. til klassedannelsen på Ny Skælskør Skole er der en risiko for, at det nogle år kan udløse en ekstra klasse i 0. årgang. Der er dog en vis usikkerhed knyttet til tallene, da beregningerne er foretaget ud fra en forventning om samme søgemønstre til folkeskole, som der er i dag. Strukturændringer kan give nye søgemønstre mod friskoler og andre folkeskoler, evt. også uden for kommunen. Ændringen af distriktsgrænsen vurderes derfor ikke at have væsentlig betydning for klassedannelsen.

Det administrative forslag omkring Dalmose Skole som overbygningsskole til Kirkeskovskolen er lavet med baggrund i, at kapaciteten på Ny Skælskør Skole forventes at blive væsentligt udfordret, når eleverne skal samles på en matrikel. Ved at gøre Dalmose Skole til overbygningsskole vil det samtidig samt styrke Dalmose Skole ved at give et bedre elevgrundlag for klassedannelsen.

Med en elevtalsbaseret tildeling vil de økonomiske driftsmæssige konsekvenser for kommunen som helhed være de samme, uanset overbygningsskole for eleverne fra Kirkeskovskolen. Der forventes dog at være anlægsudgifter forbundet med at vælge Ny Skælskør Skole som overbygningsskole for eleverne. Mens der kan komme yderligere udgifter til transport at elever, hvis Dalmose Skole vælges som overbygningsskole – alt afhængig af fremtidige skolebusruter.

Den politiske beslutning bliver en afvejning af ovenstående hensyn omkring volumen på den enkelte skole samt de økonomiske konsekvenser for kommunen som helhed - og en forventning til forældrenes ønsker kan også indgå. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I budgetforliget er der fastlagt en reduktion af udgifterne inden for det almene skoleområder på 44 mio. kr. fuldt implementeret.

De personalemæssige konsekvenser kan først endeligt afklares, når der ultimo februar er truffet endelige beslutning om omplaceringer og afskedigelser på tværs af skolevæsnet.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Skoledistrikter er grundlaget for ressourcetildelingsmodellen, som fastlægger skolernes økonomi for det kommende skoleår. Skolernes økonomi danner baggrund for den personalepolitiske proces, der er planlagt i januar. Disse er således afhængige af, at der bliver truffet en beslutning om skoledistrikterne.

Byrådet skal efter indhentet udtalelse fra de berørte skolebestyrelser træffe en endelig beslutning om skoledistrikter på Byrådets møde den 23. januar.

Sagens forløb

19-12-2022 Børne- og Ungeudvalget

At 1: Anbefalet

Børne- og Ungeudvalget anbefaler:

  • At Grænsen mellem Kirkeskovskolen og Ny Skælskør Skole trækkes øst for Tjæreby, således at Vedskølle og Basnæs bliver en del af Kirkeskovskolens distrikt
  • At Kirkeskovskolens udskoling knyttes til Ny Skælskør Skole
  • At det vurderes om områderne Fårdrup og Eggeslevmagle landsby kan indgå i Dalmose skoledistrikt, samt at der indhentes udtalelser fra de berørte landbyråd/lokalråd i Fårdrup og Eggeslevmagle landsby
  • At forslagene til justering skitseres i et opdateret kortbilag som medsendes til udtalelse
Thomas Clausen (Ø) stemmer imod forslaget, da Enhedslisten er imod skolelukninger.
3. Lukket: Ansættelse af tre direktører (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
4. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.