Rådet for socialt udsatte (2018-2021) – Referat – 26. august 2020



1. Godkendelse af dagsorden(B)

1.     Godkendelse af dagsorden(B)

Sagsnr.: 330-2020-10140               Dok.nr.: 330-2020-321652                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 26. august 2020:
Fraværende:  Anne-Kristina Timmerman Hansen, Merete Keis Schrøder, Peter Thomas Raagaard
Godkendt.

2. Præsentation af nyt medlem(O)

2.     Præsentation af nyt medlem(O)

Sagsnr.: 330-2020-10140               Dok.nr.: 330-2020-332749                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet skal orienteres om at Kirkens Korshær har udpeget nyt medlem.
Baggrund
Kirkens Korshær har meddelt at Susanne Lodberg udtræder af rådet og erstattes af Hanne Merete Pedersen, som hidtil har været suppleant for Susanne Lodberg.
Som ny suppleant har Kirkens Korshær udpeget Betina Tønder, som er leder i af Varmestuerne i Korsør-Skælskør.
Retligt grundlag
Vedtægterne for Rådet for Socialt Udsatte
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet præsenterer sig og byder velkommen.
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 26. august 2020:
Fraværende:  Anne-Kristina Timmerman Hansen, Merete Keis Schrøder, Peter Thomas Raagaard
Rådet bød Hanne velkommen.

3. Tema: FOKUS Enhed for Forandring og Udvikling(D)

3.     Tema: FOKUS Enhed for Forandring og Udvikling(D)

Sagsnr.: 330-2020-10140               Dok.nr.: 330-2020-321723                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet for Socialt Udsatte har ønsket en temadrøftelse med udgangspunkt i et oplæg om FOKUS og enhedens erfaringer.
Under punktet kommer der et oplæg fra FOKUS, ved Teamleder Thomas Amstrup.
Baggrund
FOKUS er en enhed, som arbejder med at styrke det enkelte menneskes ressourcer og motivation. Hos FOKUS tales med borgerne om deres håb og drømme – i den formodning om, at de gerne vil en forandring i deres liv.
Formålet er, at styrke den enkeltes vilje og muligheder for at udvikle sig og mestre eget liv – i det omfang det er muligt for den enkelte.
FOKUS tager afsæt i servicelovens paragraf 82a-b, hvor der er fokus på progression, at være tidsafgrænsende samt at være fællesskabsorienterede og at se muligheder i samfundet sammen med borgeren.
Målgruppen
Målgruppen er borgere, der er hjælpsøgende i alderen fra 18 år og op efter - der på forskellig vis, er udfordret af psykisk, fysisk eller social sårbarhed. Borgerne kan ofte have flere udfordringer med sig, hvilket har betydning for deres trivsel og livssituation. Her kan der bl.a. være tale om udfordringer i forhold til økonomi, boligsituationen, kriminalitet eller misbrugsproblemer m.m., men udfordringerne er primært med overvægt af psykiske vanskeligheder.
Borgerne kan være i en periode af deres liv, hvor de har behov for at blive understøttet i deres daglige livsførelse. Det kan f. eks. være at få hjælp til at skabe rutiner i hverdagen, få øjnene op for egne ressourcer, at skabe netværk eller til at lære strategier i forhold til bedre at kunne mestre hverdagen på egen hånd.
Målgruppen er de borgere, som i dag modtager socialpædagogisk støtte eller nye borgere, som potentielt kunne være berettiget til ydelser efter § 85, 107 og 108 i Serviceloven. Efter en konkret vurdering bliver de henvist til FOKUS og tilbydes dermed et individuelt/gruppebaseret tidsafgrænset læringsforløb efter § 82 a og b i Serviceloven, som et alternativ til den nuværende støtte efter § 85.
Et forløb i FOKUS varer op til 16 uger
Forløbet er delt op i 4 ugers afklarende forløb og 12 ugers læringsforløb. I de fire første uger defineres udfordringer, ønsker og mål samt en samarbejdsaftale for det videre forløb.
Tilbuddet består af individuelle samtaler de fire første uger, med det formålet at borgerne finder ud af, hvad de ønsker af forandringer for deres liv. Ud fra disse samtaler, hjælper FOKUS borgerne hen imod deres håb og drømme.
Læringsforløbene er med til at skabe muligheder for forandring og udvikling, da forløbene målrettes i forhold til de udfordringer, der presser sig på hos borgerne. Læringsforløbene foregår i mindre enheder med andre både i og uden for FOKUS.
Retligt grundlag
Servicelovens voksenbestemmelse, nyt kapitel 15a, § 82 stk. a-d.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at FOKUS og enhedens erfaringer drøftes.
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 26. august 2020:
Fraværende:  Anne-Kristina Timmerman Hansen, Merete Keis Schrøder, Peter Thomas Raagaard
Rådet fik et oplæg omkring baggrund og grundlag for FOKUS af Leder Thomas Amstrup. Herefter gav forandringskonsulent i FOKUS Adam Holst et indblik i borgerens vej igennem et 16 ugers forløb i FOKUS regi. Afslutningvist fik rådet et oplæg fra en borger omkring dennes personlige oplevelse af at have været igennem et forløb hos FOKUS.
Der var herefter en fælles drøftelse med afklarende spørgsmål omkring hvordan socialt udsatte borgere håndteres i FOKUS, herunder når f.eks. en borger har aktivt misbrug.
Rådet takkede for et oplysende oplæg og tog orienteringen til efterretning.

4. Gratis tandpleje til særligt socialt udsatte borgere(O)

4.     Gratis tandpleje til særligt socialt udsatte borgere(O)

Sagsnr.: 330-2020-10140               Dok.nr.: 330-2020-322046                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet for Socialt Udsatte orienteres om gratis tandpleje til særligt socialt udsatte borgere.
Baggrund
Med finanslovsaftalen for 2020 har regeringen afsat midler til at etablere en kommunal socialtandpleje. Kommunerne skal tilbyde gratis, akut, smertelindrende og funktionsopbyggende behandling til de mest socialt udsatte personer. Formålet er at øge livskvaliteten og tandsundheden blandt de mest socialt udsatte og begrænse yderligere marginalisering.
Loven trådte i kraft den 1. juli 2020.
Kommunalbestyrelsen kan tilvejebringe tilbud om socialtandpleje ved at 1) etablere behandlingstilbud på egne institutioner eller ved at 2) indgå aftaler herom med andre kommunalbestyrelser, regionsråd eller private klinikker.
Hvilke behandlinger er omfattet af ordningen?
Formålet er at give en vederlagsfri, akut, smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje, herunder at give forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen.
Ved akut, smertelindrende tandbehandling forstås behandling, som afhjælper smerte, infektion, hævelse, skade eller anden akut tilstand.
Ved funktionsopbyggende tandbehandling forstås behandling af oral funktionsnedsættelse til personer, der f.eks. har nedsat tyggefunktion, eller hvor tab af tænder i fortandsregionen er vansirende.
Ved forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen forstås information og instruktion i tandpleje og behandling af eksisterende sygdom og forebyggelse af ny sygdom.
Man kan få yderligere forebyggende behandling eller funktionsopbyggende behandling som f.eks. genopbygning af hele tandsæt eller proteser. Kommunen vurderer konkret, om dette er relevant.
Der vil være mulighed for at klage over behandlingen og eventuel tilsidesættelse af patientrettigheder til Styrelsen for Patientklager og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn.
Hvem er omfattet af ordningen?
Den enkelte kommune vurderer i hvert enkelt tilfælde, om man skal have et tilbud om behandling i socialtandplejen.
Betingelserne for at være omfattet af socialtandplejen er, at man har et behandlingsbehov og ikke kan anvende de almindelige tandplejetilbud samt har bopæl her i landet, jf. sundhedslovens § 7.
Ordningen omfatter særligt socialt udsatte personer, herunder gadehjemløse og personer, der kan benytte herberger, varmestuer, væresteder på grund af hjemløshed, herunder personer som ikke kan opholde sig i egen bolig.
Personer, der modtager forskellige former for sociale indsatser efter serviceloven eller er i kommunal behandling efter sundhedsloven, fx alkoholbehandling eller stofmisbrugsbehandling, og som har ingen eller lille arbejdsmarkedstilknytning, kan også være omfattet af ordningen.
Organisering, visitation og formidling
Det er op til den enkelte kommunalbestyrelse at beslutte, hvordan socialtandplejen skal etableres, men ved organisering af socialtandplejen skal der tages hensyn til målgruppens behov for tilgængelighed, tryghed og fleksibilitet, herunder i forhold til den fysiske placering af tilbuddet og fleksible åbningstider.
Visitation til socialtandplejen foretages af kommunen. Vurderingen af borgerens tandbehandlingsbehov er en tandfaglig vurdering, der foretages af det tandfaglige personale i socialtandplejen.
Kommunalbestyrelsen har endvidere pligt til at oplyse om, hvordan kommunen har tilrettelagt socialtandplejen og hvad der er indholdet i tilbuddet. I den forbindelse har kommunen pligt til at sikre, at oplysning om tilbuddet når ud til relevante parter og borgere i målgruppen, herunder gennem et vist opsøgende arbejde.
Implementering i Slagelse Kommune
Det er i Slagelse Kommune aftalt følgende:
·         At opgaven er placeret under Center for Sundhed og Ældre - Omsorgstandplejen, som vil organisere leveringen af socialtandplejen i Slagelse Kommune.
·         At målgruppevurdering og henvisning af borgerne hjemmehørende i Slagelse Kommune kan varetages af varmestuerne i Korsør og Slagelse, Toften og Team 99.
·         At der skal udarbejdes postkort til med let tilgængelig oplysning om tilbuddet til formidling/udlevering.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om tandpleje, Kapitel 4 Socialtandpleje
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 26. august 2020:
Fraværende:  Anne-Kristina Timmerman Hansen, Merete Keis Schrøder, Peter Thomas Raagaard
Rådet tog orienteringen til efterretning med følgende bemærkninger:
- Rådet ser frem til at modtage informationsmateriale til uddeling.
- Rådet ønsker en status fra Slagelse Kommune, når loven har været i kraft i 1 år.

5. Meddelelser(O)

5.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2020-10140               Dok.nr.: 330-2020-322117                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Gensidig orientering fra rådsmedlemmer, forvaltninger og Rådets sekretariat.
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Gensidig orientering fra deltagelsen i konferencer, møder mv.
2: Orientering fra forvaltningen
Skæve boliger – Nordlunden
National evaluering af Socialt Frikort
Der er kommet en national evaluering af Socialt Frikort. Den kan læses på dette link:
3: Orientering fra sekretariatet
Budget orienteringsmøde den 10. september 2020 kl. 16:00 i Auditoriet, Torvegade 15.
Påmindelse herom.
Deltagelse i Landspanel fra Rådet for Socialt udsatte 31. august.
John og Gorm deltager.
Afholdelse af rådsmøde
Formand og sekretariat foreslår at næste ordinært møde holdes på Kirkens Korshærs varmestue i Slagelse eller på Forsorgshjemmet Toften.
Tema til næste rådsmøde
Følgende har rådet ønske om:
·         Temadrøftelse med Rådgivning og Udbetalingen med orientering omkring den nye udlejningsaftale med boligorganisationerne i Slagelse Kommune.
·         Tema: Opfølgning på initiativer omkring kontanthjælpsloftet/Beskæftigelsesindsatsen i forhold til social udsatte hos Slagelse Kommune.
·         Tema: Kvalitetsstandard § 85 og § 83 samt evalueringen af Den sociale Hjemmepleje.
·         Tema: Brobyggersygeplejersken på Slagelse Sygehus (Funktion, udfordringer hun ser, samarbejde mellem region/kommune ift. udsattegruppen)
·         Tema: Distriktspsykiatrien
·         Tema: Rusmiddelcentret for blandt andet at høre om det nye forebyggende team.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne tages til efterretning
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 26. august 2020:
Fraværende:  Anne-Kristina Timmerman Hansen, Merete Keis Schrøder, Peter Thomas Raagaard
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Gensidig orientering fra deltagelsen i konferencer, møder mv.
Susanne orienterede om at SAND Nordvestsjælland er godt i gang med aktiviteter igen.
Anja orienterede om at boligselskabernes Økonomirådgivning har måttet klage til Finanstilsynet over en banks behandling af borgere.
2: Orientering fra forvaltningen
Skæve boliger – Nordlunden
Sekretæren orienterede om at projektet skrider planmæssigt fremad. 1. spadestik forventes til oktober.
National evaluering af Socialt Frikort
Sekretæren orienterede kort om at der er kommet en national evaluering af Socialt Frikort. Den kan læses på dette link: https://sim.dk/media/38115/evaluering_sociale_frikort_ankestyrelsen_2020.pdf
Folketinget skal tage stilling til om ordningen skal forsætte.
3: Orientering fra sekretariatet
Lighed i sundhed - forslag fra Rådet for Socialt Udsatte
Det nationale Råd for Socialt Udsatte har den 18. august sendt et åbent brev til alle kommunal- og regionalpolitikere med 10 forslag til mere lighed i sundhed. Det åbne brev, forslagene, en nyudgivelse om socialt udsattes sundhed og den udsendte pressemeddelelse er rundsendt til rådet.
Budget orienteringsmøde den 10. september 2020 kl. 16:00 i Auditoriet, Torvegade 15.
Sekretæren gav rådet en kort påmindelse om orienteringsmødet, hvor budget høringsmaterialet præsenteres for rådet.
Deltagelse i Landspanel fra Rådet for Socialt udsatte 31. august.
John og Gorm deltager fra Rådet.
Afholdelse af næste rådsmøde
Rådet besluttede at næste ordinære møde afholdes på Kirkens Korshærs varmestue i Slagelse.
Tema til næste rådsmøde
Rådet besluttede at der til næste rådsmøde ønskes en temadrøftelse om:
·         Tema: Brobyggersygeplejersken på Slagelse Sygehus (Funktion, udfordringer hun ser, samarbejde mellem region/kommune ift. udsattegruppen)