Kompetence
Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet skal tage stilling til om der skal afgives høringssvar.
Indstilling
Formanden indstiller,
1. at Rådet tager stilling til om der skal afgives høringssvar
Sagens indhold
Socialudvalget principgodkendte den 8. marts 2023 kvalitetsstandarder for indsatser i for Center for Handicap og Psykiatri. Socialudvalget godkendte, at kvalitetstandarderne revideres efter 2 år.
Socialudvalget godkendte ligeledes at sende sagen i høring i Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte med forkortet høringsfrist med høringsperiode 8. marts 2023-15. marts 2023.
Rådet fik høringsmaterialet i form af udkast til kvalitetsstandarderne rundsendt på mail den 22. februar 2023 og materialet vedlægges også som bilag 1.
Baggrund
Med vedtagelsen af budget 2023-2026 blev det besluttet, at der skal ske justeringer i serviceniveauet på Handicap- og Psykiatriområdet. I den forbindelse skal der indføres kvalitetsstandarderne på området.
Socialudvalget fik første gang forelagt kvalitetsstandarderne på udvalgets møde den 2. november 2022. Forud for mødet havde der været et dialogmøde med Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte. Socialudvalget kunne ikke principgodkende kvalitetsstandarderne. Det kunne udvalget ikke, da udvalget ligesom rådene fandt, at kvalitetstandarderne formidlingsmæssigt var vanskelige at læse, og formålet var utydeligt.
Efterfølgende er der arbejdet med, at kvalitetsstandarderne nu fremstår som det vejledende politiske serviceniveau, der skal skabe gennemsigtighed, så det er tydeligt for borgerne, hvilke muligheder der er for at søge hjælp indenfor områderne af den sociale lovgivning på handicap-, psykiatri- og udsatteområdet.
Der er første gang, at der er udarbejdet kvalitetsstandarder på flere hjælpeforanstaltninger i Center for Handicap og Psykiatri. De består af dels en skærpet visitationspraksis i forhold til serviceniveau, dels en opdatering og ændring af to nuværende kvalitetsstandarder og endelig et vejledende serviceniveau for indsatser, hvor praksis tidligere har været forskellig.
I arbejdet med kvalitetsstandarderne, er der sammenlignet med 11 andre kommuner på Sjælland, sådan at niveauet er afpasset, hvad andre kommuner også har.
Kvalitetsstandarderne i praksis
Anvendelsen af kvalitetsstandarderne vil blive tilrettelagt, så der sker en løbende indfasning. Kvalitetsstandarderne vil derfor blive anvendt ved alle nye visitationer samt i forbindelse med opfølgninger og revurderinger af borgernes støttebehov i igangværende forløb.
Kvalitetsstandarderne foreslås revideret om to år, hvor en evaluering af kvalitetstandarderne foreligger.
Skærpet visitationspraksis
Som følge af kvalitetsstandarderne vil borgeren blive mødt med et skærpet fokus på deres funktionsevneniveau i forhold til, hvornår de kan være i målgruppen for en indsats. Sagsbehandleren anvender i 2023 voksenudredningsmetoden (VUM 2.0), hvor niveau 0 er ingen nedsat funktionsevne og op til niveau 4 fuldstændig nedsat funktionsevne.
Et konkret eksempel er vurdering i forhold til et længerevarende botilbud efter servicelovens § 108, hvor borgerens funktionsevne niveau skal være vurderet til niveau 4 fuldstændig nedsat funktionsevne indenfor de fleste relevante livstemaer, for at være i målgruppen til indsatsen. Kun i særlige tilfælde kan der bevilges et længerevarende botilbud med et vurderet funktionsevneniveau 3 svarende til svært nedsat funktionsevne.
Det betyder, at der vil være en større selektering i forhold til, hvem der egentlig kan komme på botilbud i Slagelse Kommune.
Kvalitetsstandarderne
Der er aktuelt to gældende politisk godkendte kvalitetsstandarder. En for § 85 socialpædagogisk støtte (godkendt i april 2015) samt en for § 104 aktivitets- og samværstilbud (godkendt i november 2011). Disse kvalitetsstandarder bliver erstattet af de nye fremlagte kvalitetsstandarder.
§ 85 Socialpædagogisk støtte
Tidligere var fokus, at man fik tildelt et antal timer, hvis man var i målgruppen for socialpædagogisk støtte. Ændringen består i, at man starter et andet sted på indsatstrappen. Dette blandt andet ved en afdækning af borgerens behov for støtte, og om det eksempelvis kan løses på anden vis gennem inddragelse af frivillige, netværk eller åbne § 104 tilbud (netværkshusene) m.v.
Det vurderes nu, hvilke aktiviteter borgeren i målgruppen har behov for hjælp til, og der er fortsat fokus på at benytte gruppetilbud i udstrakt grad.
§ 104 aktivitets- og samværstilbud
Ændringen i kvalitetsstandarden for aktivitets- og samværstilbud er en ændring fra et fastsat serviceniveau med en fuldtidsplads svarende til 26 timer. Med den nye kvalitetsstandard bliver det muligt enten at have en deltidsplads på 1-3 dage eller en fuldtidsplads på 4-5 dage alt efter borgerens konkrete behov.
Det er ikke en ukendt praksis, at kommuner benytter sig af forskellige typer af pladser, der passer til borgerens behov. Sammenlignelige kommuner ligeledes opdelt dage efter borgernes behov.
§ 103 beskyttet beskæftigelse
Ligesom vurderingen af borgerens behov for § 104 aktivitets- og samværstilbud, skal behovet for en deltids- eller fuldtidsplads også gøre sig gældende for § 103 beskyttet beskæftigelse.
Heller ikke på § 103 området er det en ukendt praksis, at kommunerne benytter sig af forskellige typer af pladser, der passer til borgerens behov.
§ 84 – afløsning og aflastning
I forhold til praksis indføres nu et vejledende serviceniveau indenfor afløsning og aflastning efter § 84. Det er ægtefæller, forældre eller andre nære pårørende, som passer en person med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som har behov for afløsning i hjemmet eller for aflastning udenfor hjemmet.
I kvalitetsstandarden er der angivet et vejledende timeantal til afløsning i eget hjem i op til 20 timer om måneden, og for aflastning udenfor hjemmet, er der angivet et vejledende antal døgn i op til 78 døgn om året. Udgangspunktet for de 78 døgn svarer til aflastning hver anden weekend og 1 hverdag hver anden uge.
Den nuværende praksis i forhold til bevilget aflastning ligger imellem 36 til 140 aflastningsdøgn.
Til sammenligning har andre kommuner også et vejledende timeantal til afløsning i eget hjem i op til 20 timer om måneden, og 45 -82 døgn om året til aflastning udenfor hjemmet.
De øvrige kvalitetsstandarder
For de øvrige kvalitetsstandarder gælder en skærpet visitationspraksis.
§ 100 – Dækning af nødvendige merudgifter – udgår
På Socialudvalgets møde den 2. november 2022 var § 100 også en del af de præsenterede kvalitetsstandarder. Dækning af nødvendige merudgifter efter § 100 er et område, der er tydeligt lovreguleret, og der foreligger meget konkrete vejledninger og principafgørelser. Der er derfor ikke et egentligt politisk mulighedsrum i forhold til beskrivelse af § 100, hvorfor denne udgår.
De samlede kvalitetsstandarder i Center for Handicap- og Psykiatri
Center for Handicap og Psykiatri har udarbejdet kvalitetsstandarder for områderne:
Lov om Social Service:
- Tidlig forebyggende indsatser §§ 82 a og b
- Afløsning/aflastning til familien § 84
- Socialpædagogisk støtte § 85
- Tilskud til personlig og praktisk hjælp § 95
- Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) § 96
- Ledsagerordningen § 97
- Kontaktperson til døvblinde § 98
- Beskyttet beskæftigelse § 103
- Aktivitets- og samværstilbud § 104
- Midlertidigt botilbud § 107
- Længerevarende botilbud § 108
- Botilbudslignende tilbud i Almene Boliger § 105
Retligt grundlag
Brugen af kvalitetsstandarder er reguleret af servicelovens § 138, der angiver, at: "Kommunalbestyrelsen kan inden for lovens rammer træffe beslutning om at fastsætte generelle vejledende serviceniveauer for den lokale udmøntning af hjælp efter loven"
Handlemuligheder
Rådet for Socialt Udsatte har følgende handlemuligheder:
at afgive høringssvar.
at undlade at afgive høringssvar
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.