Kompetence
Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet for Socialt Udsatte orienteres om omlægningen af hjemløseindsatsen og at Socialudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget har godkendt, at Slagelse Kommune indgår i et samarbejde med Social- og Boligstyrelsen omkring taskforce-forløb på hjemløseområdet.
Indstilling
Formanden indstiller,
1. at sagen tages til orientering
Sagens indhold
Den daværende regering formulerede i oktober 2021 et mål om at nedbringe hjemløshed og iværksatte i den forbindelse en national hjemløsestrategi. På baggrund af hjemløsestrategien vedtog Folketinget i maj 2023 en række lovændringer i serviceloven omkring omlægning af hjemløseindsatsen, som træder i kraft den 1. oktober 2023.
Socialudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget berøres af implementeringen af lovændringerne, idet der sættes et stærk fokus på Housing First tilgangen. Housing First er en helhedsorienteret tilgang, hvor borgeren tilbydes en selvstændig bolig og samtidig modtager et individuelt tilrettelagt forløb.
Lovændringerne betyder, at kommunen skal omlægge sine arbejdsgange, indsatser og tilbud i forhold til at hjælpe hjemløse for at kunne opnå statslig refusion. Ligeledes skal kommunen sikre, at der er boliger at tilbyde de hjemløse, således at Housing First metoderne kan bringes i spil. En sådan omlægning kræver både udvikling af kommunens interne administration samt et stærkt boligstrategisk samarbejde med boligudbyderne i Slagelse Kommune.
Socialudvalget afholdte den 29. marts 2023 et temamøde om udsatteområdet, hvor bl.a. Social- og Boligstyrelsen orienterede om ovennævnte lovændringer. På temamødet blev Socialudvalget præsenteret for, at Social- og Boligstyrelsen i samarbejde Ankestyrelsen tilbyder et taskforce forløb til kommunerne. Med afsæt i Housing First-tilgangen skal taskforce forløbet understøtte den enkelte kommune med implementeringen af sammenhængende og helhedsorienterede indsatser med kobling til kommunens samlede indsats mod hjemløshed.
Kerneelementerne i lovændringerne if. omlægning af hjemløseindsatsen
Formålet med lovændringerne er at bidrage til en omstilling af indsatsen mod hjemløshed ud fra en målsætning om at udbrede Housing First-tilgangen, reducere antallet af borgere i hjemløshed markant og gøre op med langvarig hjemløshed.
Lovændringerne berører i særlig grad kommunerne i relation til servicelovens § 110. Jf. denne skal Kommunalbestyrelsen tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.
Kerneelementerne i lovændringerne er:
- Øget incitament til handling fra kommunens side: Omlægning af refusion fra herbergophold til bostøtte i egen bolig eller midlertidigt botilbud. Pr. 1. oktober 2023 kan kommunen kun få 50 % refusion i 120 dage på herbergophold, og fra 1. oktober 2026 kun i 90 dage. I stedet gives refusion på bostøtte efter Housing First-metoderne i 2 år eller midlertidigt botilbud efter servicelovens § 107 i et ½ år.
- Præcisering af målgruppen for - og formålet med - et herbergophold efter servicelovens § 110.
- Krav om udarbejdelse af handleplaner for borgere på § 110-boformer – så udfordringer beskrives og indsatser kan igangsættes.
- Kommunal udskrivningskompetence fra § 110-boformer under en række betingelser
- Ny bostøtteparagraf efter Housing First-metoderne - servicelovens 85 a - som får følgende ordlyd: Kommunalbestyrelsen kan tilbyde hjælp, omsorg eller støtte til udvikling af færdigheder efter de specialiserede støttemetoder fra Housing first-tilgangen til personer i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed, som har behov for hjælp, omsorg eller støtte på grund af særlige sociale problemer
- Fast Track i Ankestyrelsen til klager over bostøtten
Indholdet i taskforce-forløbet
Center for Handicap og Psykiatri samt Center for Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration havde den 26. juni 2023 et afklaringsmøde med Social- og Boligstyrelsen omkring indholdet i et taskforce-forløb. Taskforce-forløbet sigter mod at bidrage til kvalitetsudvikling og omlægning af praksis. Taskforcens omdrejningspunkt er nedenstående fire temaer:
- En systematisk tilgang til at skaffe boliger til indsatsen.
- En systematisk praksis for at tilbyde borgere i hjemløshed, der flytter i egen bolig social støtte efter de specialiserede støttemetoder.
- En organisering og et samarbejde mellem relevante aktører, som understøtter udførelsen af indsatsen.
- En juridisk og socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen for målgruppen.
Krav til kommunen
Social- og Boligstyrelsen understreger, at det er en forudsætning for taskforce-forløbets resultater, at kommunen stiller sig til rådighed for aktiviteterne på tværs af Center for Handicap og Psykiatri og Center for Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration. Det understreges endvidere, at den systematiske tilgang til at skaffe billige boliger kræver, at Slagelse Kommune udvikler samarbejdet med både den almene og den private boligsektor i forhold til de behov som følger af omlægningen af hjemløseindsatsen.
Et taskforce-forløb har en varighed på to år og består overordnet af en forberedelsesfase, en analysefase, en udviklingsfase og en forankringsfase.
Retligt grundlag
Lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Administrationen vurderer, at Slagelse Kommune vil drage fordel af at modtage implementeringsstøtte til omlægningen af hjemløseindsatsen i form af et taskforce-forløb fra Social- og Boligstyrelsen. Denne vurdering bygger på:
- At der er tale om en betydelig omlægning af indsatsen på tværs af Slagelse Kommune - primært hos Center for Handicap og Psykiatri og Center for Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration. Omlægningen kræver tilpasning af organisationen og samarbejdet mellem centrene, som sikrer en hurtig reaktion og indsats.
- At den ændrede refusionsmodel har en økonomisk konsekvens, som kan minimeres, hvis kommunen får håndteret ændringerne hensigtsmæssigt og effektivt.
- At Slagelse Kommune igennem en årrække har været udfordret på hjemløseområdet - både i form i form antallet af hjemløse og i form af mangel på billige boliger til hjemløse. Ved de seneste hjemløsetælling i 2022 havde Slagelse Kommune - trods et fald - forsat det største antal hjemløse i Region Sjælland. I 2022 havde Slagelse Kommune registreret 149 personer i hjemløshed mod 170 personer i 2019 - et fald på 12%. En effekt af omlægningen i form af færre hjemløse kræver, at der er billige boliger at tilbyde de hjemløse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det er gratis at indgå i et taskforce-forløb. Rådgivning og aktiviteter varetages af Social- og Boligstyrelsen og Ankestyrelsen.
Social- og Boligstyrelsen forudsætter, at kommunen stiller op til forløbets aktiviteter og stiller de nødvendige mødefaciliteter og forplejning til rådighed ved fysisk afholdelse af møder samt mulighed for virtuel afholdelse af udvalgte møder. Dette betyder, at deltagelsen i taskforce-forløbet vil fordre, at Center for Handicap og Psykiatri samt Center for Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration prioriterer en del personaleressourcer til taskforce-forløbet i den 2 årige periode.
Tværgående konsekvenser
Omlægningen af hjemløseindsatsen berører primært Center for Handicap og Psykiatri samt Center for Arbejdsmarked, Rådgivning og Integration, men kan have effekt på øvrige velfærdsområder.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger