Social- og Beskæftigelsesudvalget (2018-2021) – Referat – 9. august 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-90442               Dok.nr.: 330-2021-199992                                          Åbent

Kompetence:

Social- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Social- og Beskæftigelsesudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender dagsordenen.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 9. august 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

2. Gensidig orientering (O)

2.     Gensidig orientering (O)

Sagsnr.: 330-2017-90444               Dok.nr.: 330-2021-228465                                          Åbent

Kompetence:

Social- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Social- og Beskæftigelsesudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Sagens indhold

1.    Orientering fra udvalgsformand (føres til referat på mødet)

2.    Orientering fra udvalgsmedlemmer (føres til referat på mødet)

3.    Orientering fra administrationen

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget orienteres.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 9. august 2021:

Fraværende: 

Ingen bemærkninger.

3. Budgetopfølgning 3 for 2021 - Social- og Beskæftigelsesudvalget (B)

3.     Budgetopfølgning 3 for 2021 - Social- og Beskæftigelsesudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2021-5307                 Dok.nr.: 330-2021-209239                                          Åbent

Kompetence:

Social- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Alle fagudvalg gennemfører Budgetopfølgning 3. for 2021 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender budgetopfølgning, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalg og Byråd.

Sagens indhold

Budgetopfølgninger tager udgangspunkt i aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata samt forventninger til forbrugsudviklingen for resten af året.

Budgetopfølgningerne har fokus på områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling eller forklaring.

Budgetopfølgning 3 viser en forventning om et budget 2021 i balance (Bilag 1. angiver nærmere specifikation af forbruget). Tidligere opfølgninger har forvaltningen forventet større merforbrug som følge af COVID-19, men genåbningen af samfundet har haft større positive effekter end forventet i de tidligere budgetopfølgninger, og der forventes derfor en mere positiv udvikling fra maj og året ud. Lokale eller nationale nedlukninger vil naturligvis kunne ændre billedet.

Opmærksomhedspunkter.

På området tilbud til udlændinge ekskl. Slagelse sprogcenter forventes et mindreforbrug på 8,4 mio. kr. som skyldes færre på hhv. danskuddannelse og ydelse pga. de lukkede grænser.

På pensionsområdet forventes et mindreforbrug på 5,0 mio. kr. hvilket primært skyldes en ændring i det forventede antal på førtidspension tilkendt før 1. juli 2014.

På området vedr. de sociale ydelser er der sket en positiv udvikling siden budgetopfølgning 2: Der forventes et samlet merforbrug på 16,4 mio. kr. mod 51,6 mio. kr. ved budgetopfølgning 2. Genåbningen af samfundet og resultaterne på sygedagpengeområdet gør, at vi forventer en mere positiv udvikling på områderne Sygedagpenge, A-dagpenge og Kontant- og uddannelseshjælp.

For revalidering og fleksjob forventes et merforbrug på 3,5 mio. kr. Vedr. ressource- og jobafklaringsforløb forventes et mindreforbrug på 13,0 mio. kr. hvilket skyldes at flere borgere i ressourceforløb, er afklaret til fleksjob eller førtidspension. På fleksjob og ledighedsydelse forventes et merforbrug på hhv. 8,6 mio. kr. og 8,7 mio. kr. hvilket skyldes flere på både fleksjob og ledighedsydelse end budgetteret. Merforbruget afspejles delvist i mindreforbruget på ressourceforløb.

Udmøntning af besparelse på 37 mio. kr.

Der afventes en konkret udmøntning fra Økonomi og digitalisering på den samlede besparelse. I denne budgetopfølgning er der indregnet en engangsbesparelse i 2021 på 974.000 kr. under området for løntilskud til forsikrede ledige for 2021. For 2022 og frem skal der identificeres en varig besparelse.

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Det fremgår ligeledes af den økonomiske politik, at i forbindelse med ansøgning om tillægsbevillinger skal der angives andre finansieringsmuligheder end kassefinansiering.

Handlemuligheder

For området vedrørende boligplacering af udlændinge og Slagelse sprogcenter er vedhæftet handleplaner.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

1.    at Budgetopfølgning 3. for 2021 samt handleplaner godkendes og videresendes til orientering for Økonomiudvalg og Byrådet

Bilag

330-2021-205765

Bilag 1. Budgetopfølgning 3 for SBU

330-2021-210543

Handleplan Slagelse Sprogcenter - Budgetopfølgning 3

330-2021-210547

Handleplan midl. boliger - Budgetopfølgning 3

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 9. august 2021:

Fraværende: 

Godkendt med bemærkning om, at Social- og Beskæftigelsesudvalget udtrykker bekymring for Sprogcenterets fremtid grundet økonomiske udfordringer. På den baggrund ønsker udvalget, at Sprogcenterets merforbrug indgår i de kommende budgetforhandlinger.

4. Godkendelse af Boligsocial Helhedsplan 2021 - 2025 (B)

4.     Godkendelse af Boligsocial Helhedsplan 2021 - 2025 (B)

Sagsnr.: 330-2021-49620               Dok.nr.: 330-2021-213516                                          Åbent

Kompetence:

Byråd.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Social- og Beskæftigelsesudvalget og Økonomiudvalget vedtage den kommende Boligsocial Helhedsplan 2021-2025 for Slagelse Kommunes Socialt Udsatte Boligområder; Ringparken, Motalavej og Sydbyen.

Sagens indhold

Kompetencecenteret �En fælles indsats� har i samarbejde med den kommunale administration, og Landsbyggefonden udarbejdet en Boligsocial Helhedsplan for årene 2021 til 2025. I planen beskrives de enkelte indsatsområder, indsatserne samt rammerne for samarbejdet. 

Helhedsplanen 2021-2025 består af følgende indsatsområder:

·         Delaftale Uddannelse & Livschancer

·         Delaftale Kriminalitetsforebyggelse

·         Delaftale sammenhængskraft & medborgerskab

·         Delaftale beskæftigelse

De enkelte delaftaler er vedlagt sagen som bilag (Bilag 1-4) og endvidere vedlægges Den Boligsociale Helhedsplans strategiske samarbejdsaftale (Bilag 5), der rammesætter problemkompleks, visioner, samarbejdsprincipper og organisering af samarbejdet, der består af følgende partnere:

·         De involverede boligorganisationer: FOB, Slagelse Boligselskab og Bolig Korsør

·         Landsbyggefonden (LBF)

·         Slagelse Kommune

Indholdet i de enkelte delaftaler tager sit udgangspunkt i Landsbyggefondens principper og retningslinjer for tildeling af midler til boligsociale helhedsplaner. Slagelse Kommune har i henhold til dette budt ind med en medfinansiering, der modsvarer Landsbyggefondens principper.

Den beboerdemokratiske indflydelse på processer og deltagelse i arbejdet med udformning af indsatser og organisering frem mod endelig vedtagelse, er et bærende element i tilblivelse af den Boligsociale Helhedsplan 2021-2025. Et notat, der giver overblik over involveringsgrad og tidspunkter er vedlagt sagen (Bilag 9). Den Boligsociale Helhedsplan er medio juni 2021 blevet godkendt af beboerdemokratierne i de 3 involverede områder. 

I budgettet for Den Boligsociale Helhedsplan er der samlet i årene 2021-2025 afsat 33,136 mio. kr. Landsbyggefonden bidrager med 22,5 mio. kr. Boligforeningerne bidrager med 3,917 mio. kr. og Slagelse Kommune medfinansierer med 6,719 mio. kr. Det samlede budget år for år er vedlagt sagen (Bilag 6).

Den kommunale medfinansiering udgøres primært af medarbejderressourcer og findes via en prioritering af eksisterende ressourcer i henholdsvis Center for Arbejdsmarked & Integration, Center for Skole og Center for Kultur & Fritid og afspejler sig konkret i de aktiviteter som kommunen byder ind med i Delaftalerne.

Den kommunale medfinansiering fordeler sig på følgende måde, og er i detaljer beskrevet i de enkelte delaftaler:

FUNKTION

Ã…rlig udgift

Get2Sport koordinator

243100

Kontorhold

30000

Koordination, analyse og sekretariat

149760

Jobkonsulenter/sagsbehandlere CAI

529100

UU-vejledning

128700

Tværgående beskæftigelseskonsulent

529100

Aktivitetsmidler CAI

70000

Total pr år

1679760

Samlet 4 år

6719040

Herudover er der mellem Center for Arbejdsmarked og Integration, Den Boligsociale Helhedsplan og KVINFO indgået en samarbejdsaftale omkring etableringen af et frivilligt mentorkorps rettet mod primært kvinder i Helhedsplanens boligområder. Målet er bl.a. en øget trivsel og øget tilknytning til arbejdsmarkedet. KVINFO leverer som en del af denne aftale midler til ansættelse af en lokal koordinator, som ikke fremgår af vedlagte budget. Mentorindsatsen fra KVINFO skal bl.a. agere i tæt samarbejde med Helhedsplanens øvrige beskæftigelsesindsats rettet mod aktivitetsparate borgere, hvor en fokuseret håndholdt indsats fra en Jobkonsulent/beskæftigelsesmentor vurderes at kunne bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet. Til at understøtte dels Helhedsplanens generelle beskæftigelsesindsats og dels samarbejdet med KVINFO, er der afsat midler til at understøtte nødvendige beskæftigelsesrettede aktiviteter, herunder opkvalificerende tilbud og Løntilskud m.m. En uddybende beskrivelse af Helhedsplanens beskæftigelsesrettede aktiviteter er beskrevet i bilag 4. 

Som led i arbejdet med den Boligsociale Helhedsplan 2021-2025, er der i samarbejde med Landsbyggefonden for hver indsats blevet udarbejdet et eller flere mål og delmål. Der vil løbende blive foretaget evaluering af indsatserne og evalueringerne vil blive forelagt relevante politiske udvalg. De årlige mål for beskæftigelsesindsatsen i Helhedsplanen er bl.a. at 20 kvinder fra KVINFO målgruppen kommer i job/løntilskud og 25 aktivitetsparate borgere kommer i job, løntilskud eller praktik. Det fulde overblik over mål for beskæftigelsesindsatsen og de øvrige indsatser kan findes på side 2 i bilagene 1- 4.

Retligt grundlag

Almenboligloven, LBK nr. 884 af 10. august 2011, kan anvendes som generelt grundlag ved fælles løsning af by- og boligsociale problemer.

Handlemuligheder

Byrådet kan beslutte at vedtage den Boligsocial Helhedsplan 2021-2025.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at den Boligsociale Helhedsplan 2021-2025 er en ambitiøs model for et samarbejde, der med afsæt i konkrete løsninger og forebyggende indsatser, adresserer en bred vifte af de identificerede udfordringer i Slagelse Kommunes 3 udsatte boligområder.

Samtidig er der i udarbejdelsen af planen inddraget væsentlige punkter og anbefalinger fra VIVE´s analyse af den nuværende Boligsociale Helhedsplan. Der er således sikret et gennemsigtigt og forenklet samarbejde mellem Helhedsplanens forskellige aktører, med fokus på tydelighed i kompetence- og ansvarsfordelingen mellem aktørerne. Der er ligeledes lyttet til beboernes kritik af den nuværende Helhedsplans manglende synlighed i boligområderne, hvorfor den kommende Helhedsplan gennem bl.a. sin organisering sikre en synlig tilstedeværelse i de 3 berørte boligområder.

Den forenklede organisering kommer især til udtryk ved, at Landsbyggefondens midler ikke finansierer medarbejdere ansat af kommunen, sådan som det er tilfældet i nuværende Helhedsplan. Dermed vil der fremadrettet være en større grad af gennemsigtighed i arbejdet, da der bl.a. ikke længere er tvivl om, hvorvidt det er kommunen eller Kompetencecenteret, der har ansvaret for den enkelte opgave og medarbejder. Alle aspekter af organisering og arbejdet med de enkelte indsatser baseres på en række generelle arbejdsprincipper, der i detalje kan læse i bilag 5 side 5.

Det er administrationens vurdering at en kommende Helhedsplan via principperne beskrevet i den strategiske samarbejdsaftale (bilag 5), sikre en fleksibilitet i opgaveløsningen, og forpligtes på at indgå samarbejdsaftaler med relevante aktører på særligt de kommunale områder.

Der henvises endvidere til referat udsendt til byrådet fra møde mellem Slagelse Kommune og Helhedsplanens boligselskaber d 5/5 -2021 (bilag 7).

Med afsæt i ovenstående vurdering er det administrationens anbefaling, at byrådet vedtager Boligsocial Helhedsplan 2021-2025.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Den samlede Boligsociale Helhedsplan 2021-2025 hviler på et tværfagligt fundament og velfungerende samarbejdsrelationer med det omkringliggende civilsamfund. Planen bidrager overordnet til løsningen af vedtagne politiske budgetmål for de kommende år, herunder �flere jobs i de udsatte boligområder�

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen og Social- og Projektchefen indstiller,

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Social- og Beskæftigelsesudvalget og Økonomiudvalget beslutter at godkende Boligsocial Helhedsplan 2021 – 2025.

Bilag

330-2021-191537

Bilag 1 Delaftale - Uddannelse og Livschancer - LBF

330-2021-191538

Bilag 2 Delaftale - Kriminalitetsforebyggelse - LBF

330-2021-191539

Bilag 3 Delaftale - Sammenhængskraft og medborgerskab - LBF

330-2021-191540

Bilag 4 Delaftale - Beskæftigelse - LBF

330-2021-191541

Bilag 5 Strategisk samarbejdsaftale - LBF

330-2021-213520

Bilag 6 Komprimeret budget 2021-2025 2. udgave

330-2021-190087

Bilag 7 Referat af møde

330-2021-191542

Bilag 8 Beredskabsplan (3)

330-2021-191544

Bilag 9 Overblik - inddragelse af beboere og beboerdemokrati - komprimer...

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 9. august 2021:

Fraværende: 

Udsat til færdigbehandling i Social- og Beskæftigelsesudvalget ved deres næste møde den 30. august 2021.

Hvert udvalgsmedlem/parti skal på forhånd have fremsendt de forslag, der blev drøftet på mødet, til udvalgsformanden senest den 18. august kl. 12, så forslagene kan medsendes som bilag til dagsordenen.

5. Punkter til kommende møder (O)

5.     Punkter til kommende møder (O)

Sagsnr.: 330-2017-90446               Dok.nr.: 330-2021-199999                                          Åbent

Kompetence:

Social- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Social- og Beskæftigelsesudvalget skal godkende oversigten over sager til behandling på udvalgets kommende møder.

Sagens indhold

Administrationen udarbejder løbende en oversigt over sager til behandling på Social- og Beskæftigelsesudvalgets kommende møder.

Oversigten fremlægges i revideret form på hvert møde.

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender oversigten over punkter til behandling på udvalgets kommende møder.

Bilag

330-2021-229664

Bilag_1__Opdateret___Sagsoversigt___9_august_2021

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 9. august 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

6. Lukket: Retssag (O)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

7. Godkendelse af referat (B)

7.     Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2020-27839               Dok.nr.: 330-2021-200003                                          Åbent

Kompetence:

Social- og Beskæftigelsesudvalget.

 

Beslutningstema

Social- og Beskæftigelsesudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender referatet

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 9. august 2021:

Fraværende: 

Godkendt.