§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 16. maj 2018



1. Kommissorie for § 17 stk. 4 - Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse (D)

1.     Kommissorie for § 17 stk. 4 - Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse (D)

Sagsnr.: 330-2018-29729               Dok.nr.: 330-2018-256518                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Kommissorie for Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Baggrund
Kommissoriet er blevet tilrettet i forhold til udpegningen af nye medlemmer, og er ellers uændret indholdsmæssigt – hvorfor det drøftes om der er behov for eventuelle ændringer.
Indstilling
Udvalgsformanden indstiller,
1.    at Sagen drøftes

2. Campus Slagelse siden sidst (O)

2.     Campus Slagelse siden sidst (O)

Sagsnr.: 330-2017-44525               Dok.nr.: 330-2018-256239                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Under henvisning til Proces- og Tidsplanen (bilag 1) og Campus organisering (bilag 2) gives en status for de igangværende delprojekter samt status fra den nedsatte styregruppe for koordinering af forestående projekter.
Baggrund
Om byliv før Byggeri kan oplyses at Helhedsplanudvalget på sit møde den 14. december 2017 godkendte, at den fremadrettede indsats ændres fra ”Byliv før Byggeri” til ”Slagelse som Studieby”.
Status for indsatsen vil blive gennemgået særskilt som pkt. 3 på dagens dagsorden.
Om Campushallen, Bevægelsesbåndet (ændre navn til Bevægelsesåren) og Bro over jernbanen kan oplyses, at der er et ønske om at drøfte disse tre delprojekter samlet som punkt 5 på dagens dagsorden.
Om Studieboliger kan oplyses, at denne indsats bliver gennemgået som pkt. 6 på dagens dagsorden.
Om Uddannelsesbyggeriet kan oplyses, at denne indsats bliver gennemgået under pkt. 4 på dagens dagsorden.
Om Godsbanebygningen kan oplyses, at den som aftalt nu er nedrevet, og arealet er klar til det kommende uddannelsesbyggeri.
Om Posthuset kan oplyses, at en større del af Posthuset er taget i brug i løbet af 1. kvartal 2018. Slagelse Erhvervscenter og Vækstfabrikken benytter hele første sal, og i stueetagen er der gjort klar til midlertidig brug i forbindelse med diverse fælles mødeaktiviteter, åbent hus arrangementer, workshops og lignende. Den tidligere pakkehal er udlejet og indrettet som et ”Streetfood” koncept, og spisestedet er åbent for alle ligesom de er behjælpelig med forplejning ifm. mødeaktiviteter i Posthuset.
Om lokalplan for Campus vest kan oplyses at den afventer udviklingen i den vestlige del af campusområdet.
Om Arkitektkonkurrencen kan oplyses, at formålet med arkitektkonkurrencen som blev afholdt i 2016, er give et bud på en god kobling mellem campus og midtbyen. Den afventer udviklingen i den vestlige del af campusområdet som omhandler Stationspladsen og koblingen til midtbyen. Dele af arkitektkonkurrencen har været anvendt i forbindelse med idéudviklingen af udearealerne ved SDU.
Om Banedanmark kan oplyses, at der nu for alvor er ved at komme gang i det store spor- og perronfornyelsesprojekt som skal gennemføres i 2019. Der gives en overordnet orientering på udvalgsmødet.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

3. Slagelse som studieby - status og fremadrettet indsats (O)

3.     Slagelse som studieby - status og fremadrettet indsats (O)

Sagsnr.: 330-2017-30184               Dok.nr.: 330-2018-260504                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Beskrivelse af indsatsen Slagelse som studieby – herunder organisering og samarbejdspartnere. Desuden gives en orientering om aktiviteter i første del af 2018, og der præsenteres et oplæg til den fremadrettede indsats.
Baggrund
Fokuspunkter:
Indsatserne omkring Slagelse som studieby kan inddeles i disse overordnede områder:
• Studieliv: At opbygge et attraktivt studiemiljø på tværs af uddannelserne f.eks. ved koordinering af tilbagevendende events og aktiviteter.
• Vidensamarbejde: At skabe bro mellem uddannelser, erhvervsliv og kommune f.eks. ved casesamarbejde og faglige aktiviteter.
• Byudvikling: At tiltrække investorer og andre interessenter, som kan medvirke til at udvikle Slagelse som studieby f.eks. i form af studieboliger.
• Strategisk kommunikation: At formidle og synliggøre de positive historier om Studiebyen Slagelse samt Campus Slagelse – et byudviklingsområde i forvandling.
Formål
Indsatsen ”Slagelse som Studieby” har til hensigt dels at styrke Slagelse som førende uddannelsessted på Vestsjælland dels at synliggøre campusprojektet som strategisk vigtigt indsatsområde. Dette sker ved bl.a. at koordinere events og aktiviteter af både faglig og social karakter på tværs af uddannelserne i Slagelse. Aktiviteterne udføres i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og har til hensigt at fremme studiemiljøet og gøre Slagelse til et attraktivt sted at bo og studere.
Indsatsen er koncentreret om de videregående uddannelser herunder SDU Slagelse, Erhvervsakademi Sjælland og Professionshøjskolen Absalon. Indsatsen relaterer sig til kommunens vækststrategi og har fokus på tiltrækning og fastholdelse af den studerende under uddannelse og efter dimission.
Organisering
Projektleder på indsatsen er bylivskoordinatoren, der er forankret i Plan og Udvikling. Bylivskoordinatoren arbejder i tæt samarbejde med programlederen af Campus Slagelse, der sammen skaber fremdrift i campusprojektets forskellige delprojekter. Parallelt med at campusområdet fysiske planer tager form, har bylivskoordinatoren fokus på at opbygge et tværfagligt samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommunen. Bylivskoordinatoren sikrer løbende inddragelse af samarbejdspartnere og relevante aktører fra erhvervsliv, ungdomsuddannelser, detailhandel, kultur- og fritidsinstitutioner ved netværks- og relationsarbejde.
Bylivskoordinatoren er den samlende figur på tværs af uddannelserne og tilbyder derved uddannelserne én indgang til kommunen. Dermed sikres en kontinuitet og stabilitet i forhold til koordinering af tilbagevende arrangementer og iværksættelse af nye.
Orientering om aktiviteter og arrangementer
I det følgende orienteres om aktiviteter i første del af 2018:
Casesamarbejde om studieboliger med EASJ
Campus Slagelse indgik i marts et samarbejde om en studieboligcase med EASJ, der løb over 7 uger med deltagelse af 60 studerende – både danske og udenlandske fra Serviceøkonomuddannelsen på EASJ. Sammen med firmaet Cramo Adapteo stillede Campus Slagelse de studerende opgaven: Hvordan kan vi skabe attraktive midlertidige studieboliger og boligmiljø i Slagelse på baggrund af de studerendes ønsker og behov? Casen tog udgangspunkt i modulbyggeriet fra firmaet Cramo Adapteo, der stillede en præsentationsbolig til rådighed under forløbet. 
Alle studerende havde lavet kvantitative og kvalitative undersøgelser, som gav en unik viden om de unge i Slagelse og deres behov og ønsker til en bolig.
Opsummerende konklusioner på de studerendes undersøgelser:
Resultaterne på tværs af undersøgelserne viser, at de studerende i Slagelse generelt gerne vil bo i modulbyggeri. Færre studerende er villige til at dele toiletfaciliteter, hvorimod køkkenfaciliteter med fordel kan deles. Specielt de udenlandske studerende peger på fælles faciliteter og sociale arrangementer som attraktivt for et boligmiljø for unge og studerende.
Et casesamarbejde som dette skaber merværdi for både kommunen, uddannelsesinstitutionen og firmaet, der deltog. Intensionen er at vise de studerende, at de kan præge nogle beslutningsprocesser og dermed knytte dem tættere til byen. 
Fælles ”Åbent Hus i Studiebyen Slagelse”
For første gang gik de videregående uddannelser i Slagelse sammen om at holde et fælles ”Åbent Hus i Studiebyen Slagelse” for kommende nye studerende lørdag den 24. februar 2016 med støtte fra Campus Slagelse. Der er kigget til studiebyer som Esbjerg og Kolding, der holder lignende arrangementer. På dagen holdt alle uddannelserne åbent med hver deres program, og ”Posthuset” fungerede som et infocenter, hvor de besøgende kunne blive skrevet op til en studiebolig, tale med en studievejleder og møde repræsentanter fra uddannelserne og fritidslivet.
Et fælles ”Åbent Hus i Studiebyen” er en fordel for uddannelserne i forhold til markedsføring og derved få en større rækkevidde. Desuden kan det styrke byens ansigt ud af til som studieby og have en positiv påvirkning på rekruttering til uddannelserne samt bosætning i kommunen.
Der er stor opbakning fra uddannelserne til at afholde arrangementet igen i 2019. 
Det er en fordel i at have kommunen som tovholder pga. øget synlighed og fælles kommunikation.
Forskningens Døgn 2018
Samarbejdet om udvikling af arrangementer i regi af den nationale videnskabsfestival Forskningens Døgn kører på 4. år mellem SDU, EASJ, Absalon og Campus Slagelse. I år blev afholdt to arrangementer under temaet: Bæredygtighed/cirkulær økonomi/nudging med inddragelse af relevante lokale aktører. Uddannelses- og Forskningsministeriet har i år støttet arrangementerne med 50.000 kr. på baggrund af en fælles ansøgning.
Formålet med arrangementerne er dels at formidle forskning og faglige temaer, der relatere sig på tværs af Slagelses videns institutioner dels at kunne rekruttere nye studerende til institutionerne fra omegnsbyerne. 
2018’s to arrangementer
• 20. april ”Skrotlaboratoriet” i Vestsjællandscentret. Målgruppen var primært børnefamilier. Workshops og værksteder med fokus på cirkulær økonomi, affaldssortering og genanvendelse. Forskere, studerende og andre aktører lavede
   workshops og værksteder, der formidlede viden om emnet og aktiverede de besøgende.  
• 25. april ”Nudgecase” for 220 gymnasieelever fra omegnsbyerne: Holbæk, Ringsted, Høng og Kalundborg. Et workshopformat med inspirationsoplæg, gruppearbejde og præsentationer. Tema: Bæredygtighed, adfærdsdesign og nudging. 
Eventgruppe Slagelse
(Netværk på tværs af uddannelse, detail, kommune og erhverv)
Netværket har til formål at bidrage til udviklingen af ”den gode studieby” via konkrete tværinstitutionelle initiativer inden for byliv, kultur, idræt, detail og kommunikation i Slagelse by.
Netværket mødes 4-5 gange om året. Senest i april 2018 med tema om SDU’s erhvervsstrategi og startup-miljø. I denne gruppe er opstået flere arbejdsgruppe f.eks. om studiestartsevent og inddragelse af byens uddannelsesinstitutioner i eventen ”De Dødes Nat” mm.
Bylivskoordinatoren administrerer netværket og sørger for: 
• Koordinering/referat/dagsordner
• Inspirationsoplæg/videndeling 
Bylivspulje relancering som studielivspulje
En pulje der skal understøtte de studerendes egne initiativer for at skabe et aktivt studiemiljø i byen. Puljen har netop skiftet navn til ”studielivspuljen”, for at tydeliggøre at der kan søges om midler til aktiviteter og events, der fremmer studielivet i Slagelse. Der kan søges op til 10.000 kr. til et arrangement og ved egenfinansiering helt op til 20.000 kr. Der er en række kriterier, der skal være opfyldt bl.a., at aktiviteten skal være offentlig tilgængelig og skal fremme studieliv på tværs af uddannelserne i Slagelse.
Bylivskoordinatoren behandler ansøgere, understøtter markedsføring, der kan udbrede kendskabet, samt bistår med support ved ansøgningsprocessen.
• Eksempler på arrangementer: Loppemarked, koncerter og minifestival.
Strategisk kommunikation og formidling af et campusområde i forvandling
Bylivskoordinatoren sørger for formidling af campusprojektets mange indsatser via hjemmeside, Facebook, Instagram mm. med sparring fra Kommunikationsafdeling. Desuden sørges for:
• Løbende opdatering af tryksager og visuel identitet
• Koordinering af Tværgående kommunikationsnetværk på tværs af de videregående uddannelser. (Netværk der mødes til halvårlig orientering og videndeling).
Aktiviteter anden halvdel af 2018
• 12. september 2018 afholdes ”Study Start Slagelse” et tilbagevende velkomstarrangement for nye studerende på de videregående uddannelser, som afholdes for 3. år i træk. Arrangementet er et samarbejde mellem SDU Slagelse, Erhvervsakademi Sjælland, Professionshøjskolen Absalon, VUC, detailhandlen (Business Slagelse) og Slagelse Kommune. Relevante aktører inviteres med f.eks. idrætsforeninger. De studerende går optog gennem byen og ender Nytorv til underholdning og aktiviteter. Formål er at knytte de studerende til byen fra starten af deres studietid samt bygge bro mellem byen og de studerende. Til arrangementet produceres et rabathæfte med rabatter til byens butikker, restauranter og caféer. 
• Deltagelse ved diverse andre arrangementer f.eks. SUK festival (uddannelsesfestival), Sct. Michaels Nat med fokus på Slagelse som studiebyen og formidling af campusprojekt i samarbejde med relevante aktører.
• Videre konceptudvikling af ”Åbent Hus i Studiebyen 2019”.
Administrationen ser en fordel i at fortsætte disse arrangementer med kommunen som tovholder og koordinator. Der er gjort vigtige erfaringer med inddragelse og samskabelse på tværs af sektorer. De deltagende parter har et ønske om fortsat at bidrage til samarbejdet også økonomisk, og det er en stor værdi at kunne tage udgangspunkt i de indhentede erfaringer og derved opretholde de nye traditioner.
Fremadrettet indsats
I det følgende præsenteres forslag til fremadrettede fokusområder og indsatser:
• Videre konceptudvikling af indsatsen ”Studiebyen Slagelse” med henblik på øget ejerskab hos uddannelserne og skabelse af fælles identitet. Herunder mulig udvikling af koncept for involvering af studieambassadører for at sikre inddragelse af studerende. 
• Opdatering af Studielivs Undersøgelse fra 2015/2016 - herunder løbende opdatering og indhentning af data om de studerende i Slagelse.
• Videre udvikling af markering af studiestart i byen fx ”rundvisninger” og ”faglige arrangementer”.
• Fokus på inklusion af de udenlandske studerende.
• Udvikling af ”Posthuset” som ramme om studieliv – både socialt og fagligt mødested for studerende på tværs af uddannelser – som vigtigt tredje ben i triple helix-strategien med posthuset som ramme.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

4. Campushal, bevægelsesåren og bro over jernbanen (D)

4.     Campushal, bevægelsesåren og bro over jernbanen (D)

Sagsnr.: 330-2017-44525               Dok.nr.: 330-2018-258253                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Udvalget bedes drøfte og tilkendegive hvilke delprojekter henholdsvis Campushal, bevægelsesåren og bro over jernbanen der giver mest værdi for området.
Baggrund
Et tæt og konstruktivt samarbejde mellem de tre primære hovedinteressenter Syddansk Universitetet Slagelse (SDU), Professionshøjskolen Absalon og Slagelse Kommune samt Banedanmark og DSB Ejendomme er nu nået så langt at en realisering af en stor del af visionen om en ny campus bydel er mulig.
Nærværende sag omhandler de tre kommunale anlægsprojekter – en mulig ny Campushal, bro over jernbanen og bevægelsesåren som vil koble Fodsporet via campusområdet til bymidten - som alle er en del af Masterplanen for Campus, og er at betragte som en væsentlig del af kommunens andel/bidrag til den nye campusbydel.
Om Campushallen kan oplyses, Helhedsplanudvalget har ultimo 2015 anbefalet at der blev indledt et samarbejde med Lokale og Anlægsfonden (LOA) om udviklingen af fremtidens nye idrætshal med en central beliggenhed i Campusområdet jf. Masterplanen for Campus. Hallen skal indrettes til fælles brug for uddannelserne, skoler og daginstitutioner og byens borgere m.fl.
Den 2. december 2015 meddeler LOA at Slagelse Kommune er blevet udvalgt, som en af de tre kommuner (ud af 27 ansøgere) som skal være med til at udvikle fremtidens nye idrætshal og med udsigt til at modtage støtte på 10 mio. kr. fra LOA.
I 2016 har der været en omfattende brugerinddragelsesproces som er sket i tæt samarbejde med Fritidsafdelingen, Skoleforvaltningen og CKE. Fritidsafdelingen har suppleret med en vurdering af halprojektet som også indgår i deres arbejde med en samlet facilitetsplan, og der er fra de aktive udøvere tillige fremsendt et partsindlæg til 17.4 udvalget (bilag 1).
Hallen vil få en samlet størrelse på ca. 2.000 m2, hvoraf 200 m2 vil være et overdækket Parkourområde, som i høj grad henvender sig til skoler og de selvorganiserede. Hallen vil også få et ca. 15 meter højt klatretårn hvilket bliver de første faciliteter til at klatre i Slagelse by. Hertil kommer lokaler til kampsport, crossfit og et ”zenområde” til yoga og dans m.m. Taget på bygningen vil også blive indrettet til aktiviteter bl.a. en indhegnet boldbane. Hallen åbner sig op mod syd hvor der er planlagt et større ”Streetområde” til skatere m.fl. Dette område kan koble sig på ”Fodsporet” hvis det bliver ført ind til bymidten via en cykel- og gangbro over Kalundborgvej.
På baggrund af ovennævnte er der udarbejdet et endeligt og prissat Dispositionsforslag (alle i det nuværende Helhedsplanudvalg har fået idéforslaget udleveret).
Det samlede økonomioverslag som indeholder entrepriseudgift, inkl. uforudsete udgifter, vinterpladsplads-foranstaltninger, byggeplads og projekteringsomkostninger samt diverse bygherreleverancer m.m. beløber sig til i alt ca. 45,6 mio. kr.  ekskl. moms. Hertil kommer anslåede udgifter til blød bund, fundering og forurening på i alt ca. 7 mio. kr. ekskl. moms. – I alt 52,6 mio. kr. ekskl. moms.
Dette beløb skal reduceres med 10 mio. kr. som er det bidrag, der kan forventes fra Lokale og Anlægsfonden (LOA). Det, der tiltaler LOA, er at der bygges i et urbant bynært område, og at det sker i sammenhæng med andet campusbyggeri samt at hallen åbner sig op og ud mod et attraktivt aktivitetsområde. Den måde som hallen er indrettet på, hvor brugerne er samlet i ”sportslige familier” er en ny og spændende måde at organisere sig på til fælles inspiration for alle udøvere både ude og inde.
Absalon har tilkendegivet hvor meget haltid de ønsker at købe såfremt hallen opføres, og sammen med de lokale skoler og daginstitutioner vil de være brugerkredsen i dagtimerne. Sidst på eftermiddagen og om aftenen samt i weekender vil det være de respektive klubber og de selvorganiserede som benytter hallen.
Med et bidrag fra LOA beløber kommunens anlægsudgift sig herefter til i alt ca. 42,6 mio. kr. ekskl. moms. Udmeldingen fra LOA er at de gerne ser at hallen bliver bygget så tidligt som muligt, og de har ikke taget stilling til hvor længe det forventede tilsagn på 10 mio. kr. er gældende. Kalundborg Kommunes projekt i Høng er besluttet.
Om bro over jernbanen kan oplyses, at ønsket og behovet for en ny bro over jernbanen fremsættes politisk medio 2014 i forbindelse med godkendelsen af ”Byrumsanalysen” og ”Masterplanen”. Broen har to primære formål, dels en kobling af det pt. ubebyggede potentielle boligområde nord for jernbanen til bymidten via Sdr. Stationsvej dels en mere direkte adgang for studerende og ansatte som kommer med tog og bus til campusområdet.
Efterfølgende er der udarbejdet et projektforslag til en ny gangbro indenfor en økonomisk ramme på 27 mio. kr. Hertil kan tillægges en option på 3 elevatorer, som er estimeret til ca. 4,5 mio. kr.
DSB Ejendomme har tilkendegivet at de gerne bidrager økonomisk til den del af broen som sikre trappeadgang til perronområdet, hvilket er anslået til i alt ca. 8,8 mio. kr. DSB Ejendomme forventer at kommunen afholder den samlede anlægsudgift, og at DSB efterfølgende refunderer deres andel. Der udestår fortsat en endelig forhandling om beløbets størrelse, og om der skal etableres elevatorer.
Anlægsøkonomi for bro uden elevatorer i alt ca. 27 mio. kr. ekskl. moms, som reduceres med DSB´s andel på 8,8 mio. kr., hvilket giver en kommunal andel på i alt ca. 18,2 mio. kr.
Anlægsøkonomi for bro med elevatorer i alt ca. 31,5 mio. kr. ekskl. moms, som reduceres med DSB´s mulige andel der efterfølgende skal trækkes fra.
I 2019 iværksætter Banedanmark omfattende spor- og perronarbejder ved Slagelse Station som forventes afsluttet ved udgangen af 2019. Muligheden for at opføre den nye bro samtidig har været drøftet og undersøgt, og resultatet er at det vil være mest hensigtsmæssigt økonomisk, at udskyde opførelsen til 2020. Et tidspunkt, som også passer til Absalons tidsplaner for færdiggørelse af deres byggeri.
Om Bevægelsesåren og koblingen til Fodsporet kan oplyses, at projektet har taget en positiv drejning idet Naturstyrelsen i samråd med Nordea Fonden har henvendt sig til kommunen da de gerne vil samarbejde – også økonomisk – om at få det sidste stykke af Fodsporet helt ind til Kalundborgvej. Udgangspunktet er at Naturstyrelsen og kommunen i samarbejde udarbejder en ansøgning om fondsstøtte til Nordea Fonden. Ansøgningen skal være klar efter sommerferien 2018, og anlægsarbejdet vil, dersom økonomien falder på plads kunne påbegyndes etapevis ultimo 2019.
Banedanmark vil i forbindelse med spor- og perronprojektet i 2019 fjerne skinner og sveller, og har ikke længere brug for arealet. Administrationen er i gang med at afdække, hvilket areal der bliver frigivet, og hvorledes det kommende ejerforhold kan etableres.
Projektet er opdelt i tre faser som består af et vestligt forløb som er hele arealet langs den nuværende SDU bygning som har et stort ønske om opholdsarealer og beplantning, et østligt forløb som er fra det eksisterende Fodspor og ind til Kalundborgvej herunder etablering af en cykel- og gangbro over Kalundborgvej samt et mellemliggende forløb som strækker sig fra Kalundborgvej via campus grunden og langs Absalons nye byggeri frem til SDU bygningen (jf. bilag 2).
Handlemuligheder
Der bliver et byggemæssigt pres på campusområdet. Såfremt de ovenstående projekter skal realiseres, er der en indbyrdes afhængighed og overlap, som illustreres i Proces- og Tidsplan.
Banedanmarks planer om spor- og perronarbejde i 2019 ligger stort set 100% fast, og det har som beskrevet en betydning for projektarbejdet med en ny bro. Projekteringen og ikke mindst myndighedsgodkendelsen af broen skal påbegyndes senest primo januar 2019 for at vi kan være klar til etablering i løbet af 2020.
En mulig færdigprojektering af hallen og byggestart, således at det tunge entreprenørarbejde med opstilling af elementer m.m. er færdiggjort inden at Absalon påbegynder deres byggeri – forventelig medio 2019 - kan ikke længere lade sig gøre tidsmæssigt, og det lader sig ikke gøre at have to byggerier i gang samtidig.
Absalon arbejder på en færdiggørelse af deres byggeri med udgangen af 2020.
En mulig færdigprojektering af hallen vil kunne iværksættes primo 2019, og byggeriet vil herefter kunne påbegyndes primo 2021 med ibrugtagning sommeren 2022.
Første etape af bevægelsesåren kan blive strækningen langs SDU, hvor der er et ønske om at omdanne Sdr. Stationsvej til en sivegade samt etableringen af fodsporet ind til Kalundborgvej.
Vurdering
De tre delprojekter vurderes at have stor betydning for campus som helhed, og vil ved en realisering betyde at kommunen følger de hensigter som er beskrevet i Visionsplanen, Byrumsanalysen og Masterplanen. Projekter vil også være til stor gavn for byens borgere og samtidig sikre gode betingelser for uddannelserne i området og dermed Slagelse som førende studieby.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget drøfter de tre delprojekter med udgangspunkt i hvad der giver mest værdi for hele området.

5. Etableringsmuligheder - Nye studieboliger i Slagelse by (O)

5.     Etableringsmuligheder - Nye studieboliger i Slagelse by (O)

Sagsnr.: 330-2018-19827               Dok.nr.: 330-2018-256585                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status for arbejdet med nye studieboliger i Slagelse
Baggrund
Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget har på sit seneste møde den 9. april 2018 drøftet og anbefalet et oplæg til en strategi for placering af midlertidige studieboliger i Slagelse by (jf. bilag 1).
Efterfølgende har Økonomiudvalget på sit møde den 23. april 2018 godkendt, at der arbejdes videre med mulighederne for midlertidige studieboliger på en række udvalgte arealer (jf. bilag 2).
Baggrunden for etablering af midlertidige studieboliger er, at Slagelse oplever en stigende efterspørgsel på boliger til unge studerende. Status ved udgangen af 2017 er, at der i Slagelse er ca. 2.800 studerende på de tre videregående uddannelser SDU, EASJ og Professionsskolen Absalon. Der er pt. kun ca. 650 studieboliger. Selv med de seneste to større tiltag som Stadionparken på Parkvej og Studiebolighuset på Ingemannsvej er der stadig ventelister på omkring 350 personer hos de to almene boligselskaber.
Frem mod udgangen af 2020 etablerer Absalon nyt uddannelsesbyggeri i Slagelse, og flytter sine aktiviteter fra Sorø til Slagelse. Primo 2021 vil der være 1.900 studerende ved Absalon (heraf ca. 800 nye studerende) og sammen med SDU´s ca. 1.400 studerende vil der således være ca. 3.300 studerende i den nye Campus bydel.
Med den nye planlov, der trådte i kraft 15. juni 2017, har Slagelse i lighed med andre kommuner fået mulighed for at tillade midlertidige studieboliger i områder, hvor lokalplanen ellers ikke tillader boliger, i en periode på op til 10 år. Tilladelse gives som en dispensation fra lokalplanen. Der kan kun gives dispensation til projekter, der har til hensigt at udleje boligerne til personer under uddannelse. Der kan maksimalt meddeles dispensation for 10 år. Ansøger har ikke krav på at få dispensation til alle 10 år.
De midlertidige studieboliger er som supplement til permanente studieboliger et skridt på vejen til at imødekomme efterspørgslen på kort sigt. For at imødekomme ventelisterne nu bør der derfor tages skridt til at igangsætte løsninger, der kan få effekt allerede i år, f.eks. ved at opstille et mål om, at der ved studiestart i september kan tages op til 200 nye studieboliger i brug. Det er vigtigt, at midlertidige studieboliger skal bidrage positivt til de områder, hvor de etableres. Dette forudsætter gode boliger samt indbydende udendørsarealer under hensyntagen til boligernes midlertidige karakter.
Parallelt med etableringen af midlertidige studieboliger, skal der arbejdes for etablering af permanente studieboliger i tæt dialog med både private interessenter/bygherrer og med almenboligsektoren. Det er væsentligt, at der ikke kun tænkes i at løse den akutte udfordring, men at der samtidig tænkes langsigtet.
Frem mod sommeren 2020 arbejdes der på at få op til 300 nye permanente studieboliger.
Retligt grundlag
Planlovens §19, stk. 1 giver mulighed for, at der kan søges dispensation til midlertidige studieboliger. Dispensationen kan kun gives til boliger, der udlejes til uddannelsessøgende under uddannelse, og den kan gælde i 10 år. Den udvidede dispensationsadgang til midlertidige studieboliger er som udgangspunkt tiltænkt at skulle anvendes ved nye endnu ikke fuldt ud udnyttede lokalplaner samt ældre lokalplaner, der ikke længere er aktuelle.
Planloven giver ikke mulighed for at der kan gives dispensation til almene midlertidige studieboliger/ungdomsboliger.
Handlemuligheder
Af bilag 1 fremgår det, at administrationen har kortlagt en række muligheder, der antyder et potentiale for ca. 300 midlertidige og 100 permanente studieboliger på 12-15 forskellige placeringer tættest på uddannelsesområderne (markeret med gult og benævnt ”Study Camps”), og op til 40 midlertidige studieboliger tæt på stadion- og sygehuskvarteret (markeret med grønt og benævnt ”Cottage Camp”).
Sidstnævnte arealer er alle kommunalt ejede arealer (jf. bilag 2), og såfremt der kan opnåes myndighedsgodkendelse og findes operatører kan disse etableres inden for kort tid.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.