Ældrerådet – Referat – 22. juni 2021



1. Valg af ordstyrer (B)

1.     Valg af ordstyrer (B)

Sagsnr.: 330-2021-5765                   Dok.nr.: 330-2021-197164          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Valg af ordstyrer.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Tonny Korndrup vælges som ordstyrer.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Godkendt.

2. Godkendelse af dagsorden (B)

2.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2021-5771                   Dok.nr.: 330-2021-197166          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Godkendelse af dagsorden.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at dagsorden godkendes.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Godkendt med tilføjelse af punktet Aktivitetsarbejdsgruppen (B).

3. Orientering ved Center for Sundhed og Ældre (O)

3.     Orientering ved Center for Sundhed og Ældre (O)

Sagsnr.: 330-2021-5772                   Dok.nr.: 330-2021-197168          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Orientering v/ Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber. De fremsendte spørgsmål besvares skriftligt inden mødet, pga. afbud fra Sundheds- og Ældrechefen.

Fra Ældrerådet er rejst ønske til orientering om:

1.    Kirkens Korshærs varmestuer – yderlige orientering om sagen siden sidst. I SN 12. juni 2021 kan det læses, at det politisk ikke er helt afklaret, hvad er op og ned på denne sag.

2.    Puljemidler vedrørende praktiserende lægers mulighed for at være fast tilknyttede læger på kommunens plejecentre. Hvor langt er vi nået i sagen?

3.    I hvor høj grad bliver de ældre borgere i Slagelse Kommune oplyst om det frie valg af hjemmehjælp.

4.    Hvordan går det med Sundhedshuset i Slagelse og Korsør. Hvornår tænker man på et sundhedshus i Skælskør.

5.    Sundhedshuse – Minihospitaler: Kan det oplyses, hvilke tanker der er i Slagelse, arbejdes der med ideen – og hvis ja, hvor placeres disse enheder, her tænkes på Skælskør og Korsør.

6.    Velfærdsteknologisk udstilling i Sundhedshuset i Slagelse, hvad er status og hvornår forventes det, at udstillingen er færdigetableret, og hvem beslutter indkøb og indretning af lokalerne. Hvorledes tænkes udstillingen drevet, forstår at det er en ubemandet udstilling, hvorfor der bør sættes meget fokus på oplysningstavler og lignende, samt mulighed for telefonisk kontakt til en medarbejder, som kan vejlede borgeren når denne besøger udstillingen.

7.    Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021 pkt. 4: Anvendelse af midler til velfærdsteknolog. At. 2 godkendt. Hvad betyder forslaget konkret, flere ansatte eller mere velværdsteknologi til borgerne, uden hardware er der ikke nogen forbedring til borgerne. 2. at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender forslaget til udmøntning af de 2 mio. kr., hvor midlerne fordeles til en medarbejder i velfærdsteknologisk enhed, en velfærdsteknologisk terapeut i hjælpemiddelafdelingen samt konkrete initiativer i Sundhed og Ældre samt Handicap og Psykiatri.

8.    Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021 pkt. 10: Status for afprøvning af skærmbesøg i hjemmeplejen. Det fremgår af referatet, at udvalget tager sagen til orientering. Hvorledes vil en fortsættelse og udbygning påvirke borgere og personale, samt hvilke økonomiske konsekvenser får det i fremtiden, der nævnes et beløb på 106.000 kr. for resten af året, hvad er der konkret besluttet, fortsættes ordningen, gøres permanent eller noget helt andet. (Udgiften afholdes af velfærdsteknologisk enhed, hvad er deres budget).

9.    Orientere ældrerådet om hvordan processen og fordelingsnøglen har været i forbindelse med fordeling af de 5 mio. kr. Byrådet bevilgede til bedre aften- og natbemanding på plejecentre. Ældrerådet er bekendt med, at hver af de tre klynger har fået 1.4 mio. kr. og Blomstergården har fået 800.000 kr. Er det korrekt at Antvorskov plejecenter ikke er tilgodeset i denne ordning, og i bekræftende fald hvorfor ikke.

10. Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021 pkt. 2: Proces og perspektiver vedrørende Servicelovens §§ 83/83a og 85. Orientering om sagen ønskes.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ældrerådets spørgsmål er besvaret skriftligt af Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber og sendt på mail til Ældrerådet inden mødet:

Spørgsmål: Kirkens Korshærs varmestuer – yderlige orientering om sagen siden sidst. I SN 12. juni 2021 kan det læses, at det politisk ikke er helt afklaret, hvad er op og ned på denne sag.

Svar: Det kan jeg desværre ikke svare på. For det første fordi Varmestuerne ligger under Handicap og Psykiatri, og for det andet fordi de ikke kan udtale sig endnu, da det fortsat bliver politisk behandlet.

Spørgsmål: Puljemidler vedrørende praktiserende lægers mulighed for at være fast tilknyttede læger på kommunens plejecentre. Hvor langt er vi nået i sagen?

Svar: Jeg har den 15/6 haft møde med KLU (Kommunalt lægeligt udvalg). De tilkendegiver, at der er interesse blandt de praktiserende læger for at gå ind i aftalen. Dog mangler de at fordele plejecentrene i Slagelse by. De vil inden sommerferien melde tilbage, om de kan koordinere således at alle plejecentre kan få en tildelt en plejecenterlæge.

Spørgsmål: I hvor høj grad bliver de ældre borgere i Slagelse Kommune oplyst om det frie valg af hjemmehjælp.

Svar: Visitatorerne oplyser ved de indledende samtaler med borgerne, at de har fritvalg af leverandører – og at uanset hvilken leverandør de vælger, så koster det ikke borgeren penge. Når jeg spørger i visitationen, så fortæller de, at de altid oplyser borgerne om deres frie valg.

Spørgsmål: Hvordan går det med Sundhedshuset i Slagelse og Korsør. Hvornår tænker man på et sundhedshus i Skælskør.

Svar: Vi får gode tilbagemeldinger fra Sundhedshuset i Slagelse. De praktiserende læger, Jordemoderen og vores Sundhedstilbud er glade for omgivelserne. Korsør Sundhedshus har vi som sådan ikke noget med at gøre, da det er en privat investor som driver det – men jeg har ikke hørt noget negativt derfra.

Et Sundhedshus i Skælskør – der venter vi på, at Sundheds- og Ældreministeriet igen udlodder en puljen, svarende til den pulje som for størstedelen finansierede Sundhedshuset i Slagelse. Der er selv sagt ikke garanti for at vi igen kan få del i denne pulje – men vi venter med beslutninger til vi ved om vi kan få noget af det finansieret.

Ministeriet har meldt tilbage, at de forventer at puljen bliver udloddet igen senere i 2021.

Spørgsmål: Sundhedshuse – Minihospitaler: Kan det oplyses, hvilke tanker der er i Slagelse, arbejdes der med ideen – og hvis ja, hvor placeres disse enheder, her tænkes på Skælskør og Korsør.

Svar: Vi har ikke aktuelt nogle planer for minihospitaler som begreb.

Der er indgået en aftale med E-hospitalet som vi er ved at beskrive indholdet af i praksis. Det går i store træk ud på, at hospitalet kan udskrive borgere som ikke er færdigbehandlet i forhold til udvalgte diagnoser. Så har lægen fra E-hospitalet behandlingsansvaret, og medarbejderne på de midlertidige pladser på Blomstergården passer og behandler borgeren. Vi har endnu ikke lagt os fast på hvor mange pladser vi allokerer til dette projekt, men vi taler om 2-3 pladser.

Spørgsmål: Velfærdsteknologisk udstilling i Sundhedshuset i Slagelse, hvad er status og hvornår forventes det, at udstillingen er færdigetableret, og hvem beslutter indkøb og indretning af lokalerne. Hvorledes tænkes udstillingen drevet, forstår at det er en ubemandet udstilling, hvorfor der bør sættes meget fokus på oplysningstavler og lignende, samt mulighed for telefonisk kontakt til en medarbejder, som kan vejlede borgeren når denne besøger udstillingen.

Svar: Vi arbejder fokuseret på, at den velfærdsteknologiske udstilling i Sundhedshuset er etableret ved den officielle indvielse af Sundhedshuset den 10/9 2021.

Det er korrekt, at udstillingen ikke bliver bemandet. Det er vores velfærdsteknologiske team som beslutter indkøb til og indretning af udstillingen. Det vil blive en løbende proces i forhold til dels hvilke behov for velfærdsteknologier oplever vi at borgerne har, hvilke teknologier er der og kommer der på markedet og hvilke tilbagemeldinger får vi fra borgerne.

Det er klart, at det sætter høje krav til skiltning, når vi har en udstilling der ikke er bemandet. Det er heller ikke tanken med den nuværende fordeling af midler, at der vil være medarbejdere som borgere kan ringe til og som har mulighed for at vejlede borgerne i forhold til udstillingen. Vi har dog tanker om, at hjælpemiddelterapeuterne har mulighed for at mødes med borgerne i den velfærdsteknologiske udstilling, så de sammen kan beslutte hvilke hjælpemidler der vil være relevant for den enkelte borger.

Spørgsmål: Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021 pkt. 4: Anvendelse af midler til velfærdsteknolog. At. 2 godkendt. Hvad betyder forslaget konkret, flere ansatte eller mere velværdsteknologi til borgerne, uden hardware er der ikke nogen forbedring til borgerne. 2. at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender forslaget til udmøntning af de 2 mio. kr., hvor midlerne fordeles til en medarbejder i velfærdsteknologisk enhed, en velfærdsteknologisk terapeut i hjælpemiddelafdelingen samt konkrete initiativer i Sundhed og Ældre samt Handicap og Psykiatri.

Svar: Det betyder helt konkret, at vi ansætter en konsulent til vores Velfærdsteknologiske team. Denne medarbejder skal hjælpe borgere og medarbejdere i forhold til nye velfærdsteknologiske hjælpemidler. Vedkomne skal blandt andet lave aftaler med leverandørerne, indkøbe velfærdsteknologier, lave databehandleraftaler og sikre, at de virker i drift, så både borgere og medarbejdere kan kontakte vedkomne, hvis de oplever, at de har problemer med et hjælpemiddel.

Vi ansætter en medarbejder i Hjælpemiddelafdelingen. Vedkomne skal registrere alle velfærdsteknologiske hjælpemidler som vi har på lager, sikre at de bliver 0-stillet og rengjort efter brug. Desuden kan den medarbejder også hjælpe både borgere og medarbejdere i forhold til både anskaffelse og brug af de relevante hjælpemidler.

Spørgsmål: Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021 pkt. 10: Status for afprøvning af skærmbesøg i hjemmeplejen.                         Det fremgår af referatet, at udvalget tager sagen til orientering. Hvorledes vil en fortsættelse og udbygning påvirke borgere og personale, samt hvilke økonomiske konsekvenser får det i fremtiden, der nævnes et beløb på 106.000 kr. for resten af året, hvad er der konkret besluttet, fortsættes ordningen, gøres permanent eller noget helt andet. (Udgiften afholdes af velfærdsteknologisk enhed, hvad er deres budget).

Svar: Skærmbesøg i område Halskovvej fortsætter året ud. Forebyggelses- og Seniorudvalget får en beslutningssag senere på året, hvor de skal beslutte om vi skal udvide ordningen til andre hjemmeplejeområder samt finansieringen af ordningen. Alle skærmbesøg er frivillige for borgerne. Det betyder, at de som oplever at det giver mening for dem, de får det tilbudt. Derved vil jeg mene, at det er et kvalitetsløft for disse borgere. For medarbejderne betyder det en variation i deres måde at udføre deres arbejdsopgaver. Vi får positive tilbagemeldinger fra medarbejderne som arbejder med skærmbesøg.

Det er korrekt, at det koster 106.000 kr. at fortsætte projektet året ud. Det finansieres af Velfærdsteknologiske enheds budget. Udgiften vil i år ikke påvirke Velfærdsteknologisk enheds andre opgaver.

Spørgsmål: Orientere ældrerådet om hvordan processen og fordelingsnøglen har været i forbindelse med fordeling af de 5 mio. kr. Byrådet bevilgede til bedre aften- og natbemanding på plejecentre. Ældrerådet er bekendt med, at hver af de tre klynger har fået 1.4 mio. kr. og Blomstergården har fået 800.000 kr. Er det korrekt at Antvorskov plejecenter ikke er tilgodeset i denne ordning, og i bekræftende fald hvorfor ikke.

Svar: Det er korrekt, at Antvorskov plejecenter ikke har fået del i 5 mio. kr. Midlerne er givet til at de mindre plejecentre kan opretholde to nattevagter, da lønninger til to nattevagter er en uforholdsmæssig stor procentandel af deres lønbudget.

Blomstergården har ved denne ordning fået mulighed for at opnormere med en nattevagt mere hver nat, så de nu har 3 nattevagter til 96 boliger.

Til sammenligning har Antvorskov 2 nattevagter til 62 boliger og det samme har Smedegade, som heller ikke blev tilgodeset i denne omgang.

Spørgsmål: Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021 pkt. 2: Proces og perspektiver vedrørende Servicelovens §§ 83/83a og 85. Orientering om sagen ønskes.

Svar: Ankestyrelsen har lavet en principafgørelse som betyder, at alle kommuner skal gennemse deres praksis i forhold til deres bevilling af § 83, 83A og 85.

Udvalget blev orienteret om, hvor langt vi er i Slagelse Kommune. Det er en væsentlig større opgave end først antaget, og fokus er på, at borgerne som allerede har ydelser fra §85 skal opleve så få ændringer som muligt.

Orienteringen blev taget til efterretning.

4. Beboer- og pårørendemøder (D)

4.     Beboer- og pårørendemøder (D)

Sagsnr.: 330-2021-40531                 Dok.nr.: 330-2021-197219          Åbent

Kompetence:

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ældrerådet besluttede på mødet den 25. maj 2021 at drøfte punktet på næste møde og at Sundheds- og Ældrechefen inviteres til at deltage under punktet.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at sagen udsættes til næste møde pga. Sundheds- og Ældrechefens afbud til mødet.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Udsættes til mødet i august, idet Ældrerådet fortsat finder, at der er behov for en dialog om emnet.

5. Orientering fra formanden (O)

5.     Orientering fra formanden (O)

Sagsnr.: 330-2021-5777                   Dok.nr.: 330-2021-197177          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Formanden for Ældrerådet orienterer om aktuelle sager.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Tonny Korndrup har spurgt i Center for Sundhed og Ældre, om der er varslet sygeplejestrejke i Slagelse Kommune. Svaret er, at kommunen ikke er udtaget som strejkeområde.

Ældrerådet har modtaget en henvendelse fra  Center for Sundhed og Ældre om deltagelse med 2 personer den 7. juli 2021 i arbejdet med handleplaner for Strategi for boliger til ældre i Slagelse Kommune. Ældrerådet siger nej tak til invitationen. Ældrerådet afventer sagens politiske behandling og i den forbindelse Ældrerådets høring.

Movia indsætter Elbusser i Slagelse Kommune. Tonny Korndrup er inviteret sammen med busborgergruppen til afprøvning af den nye Elbus den 26. juni 2021.

Der er valgt en ny formand i Danske Ældreråd.

Orienteringen blev taget til efterretning.

6. Høring - Fremtidig fokus for aktivitetscentrene (B)

6.     Høring - Fremtidig fokus for aktivitetscentrene (B)

Sagsnr.: 330-2020-22597                 Dok.nr.: 330-2021-202607          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema Ældrerådet

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede den 8. juni 2021, at sagen om Fremtidig fokus for aktivitetscentrene sendes i høring i Ældrerådet.

Høringsfrist: 7. juli 2021.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal beslutte modellen for fremtidig fokus for kommunens Aktivitetscentre på baggrund af drøftelserne fra temamødet den 15. april 2021.

Sagens indhold

Temamødet vedr. Aktivitetscentrenes fremtid er afholdt den 15. april 2021 med interessenter fra politisk niveau, borgerrepræsentanter, brugerråd, frivillige og medarbejdere. I denne sag præsenteres en opsamling af input fra temamødet, samt administrationens opsamlinger fra gruppedrøftelserne. Oplægsholdernes præsentationer findes i Bilag 1, og slutproduktet fra gruppearbejdet findes i Bilag 2.

Sagen er tidligere behandlet på Forebyggelses- og Seniorudvalgsmøder:

1. september 2020 under punkt 2.

1. december 2020 under punkt 7.

6. april 2021 under punkt 3, samt punkt 5.

Overordnede pointer fra oplægsholderne:

Kjeld Møller Pedersen - Et sundhedsøkonomisk perspektiv på ældreområdet:

·       Prognoser viser at andelen af ældre stiger kraftigt, og at Slagelse Kommune skiller sig markant ud sammenlignet med landsgennemsnittet. Udgifter til sundheds-, omsorgs- og plejeydelser stiger sammen med antallet af ældre.

·       Begrebet �Sund Aldring� er vigtig for det enkelte borgers mulighed for at påvirke udviklingen (forbrug af omsorgs-, pleje- og sundhedsydelser). Derfor er det vigtigt medtilgængelige understøttende indsatser målrettet et sundt ældreliv.

·       Løsningen er, at fremtidens social- og sundhedsvæsen udformes jf. pejlemærkerne for �Det nære Sundhedsvæsen�.

·       Fokus skal være på lokale formaliserede samarbejder omkring ældreområdet og de store kronikergrupper med mindre indgribende tilbud, der har fokus på tidlig opsporing, forebyggelse, træning og egenomsorg.

Karsten Vrangbæk - Livsforandringer og social ulighed i seniortilværelsen:

·       Livsforandringer/livsovergange er særlig kritiske for den enkelte borgers evne til at håndtere et sundt og godt ældreliv.

·       Håndteringen af livsovergange �lægger spor� for fremtidig udfordringer for den enkelte, derfor er det vigtigt at Kommunen understøtter disse overgange med relevante tilbud og indsatser.

·       Ulighed og �sociale bias� spiller en rolle for den enkelte borgers ressourcer, modstandsdygtighed og håndteringsevne i overgangen til ældrelivet. Fysisk helbred, økonomi, følelsesmæssig (selvværd) sociale ressourcer har betydning for positiv tilbagetrækning. Ulighed rammer dobbelt fordi det også er �social bias� i nærmeste pårørendes helbred.

·       Mange klarer sig fint (jf. sund aldring), så opfordring til at blande målgrupperne og derved få bragt de borgere, der har ressourcer i spil ift. frivillighed og netværk mv., da det også ser ud til at fremme deres egen positive tilbagetrækning.

·       Opfordring til særlig opmærksomhed på de svækkede målgrupper, enlige og folk med dårligt helbred som har gavn af støtte og forebyggende tiltag. Her er involvering, rådgivning, netværk og sociale relationer vigtige for positiv tilbagetrækning til ældrelivet.

Therese G. Corfix & Jørgen Andersen - Aktivitetscentrene i dag:

·       Aktivitetscentrene er i den politiske prioriteringsramme en �Kan� opgave, som kan prioriteres ift. målgruppens størrelse. Der er en forventning om at prioritering af den svækkede målgruppe har betydning for nedsættelse af mængden af �Skal� opgaver (sundhedsydelser) i organisationen, da de bidrager til �sund aldring�.

·       De forskellige målgrupper stiller forskellige krav, men supplerer hinanden godt. De raske ældre bidrager til Aktivitetscentrenes tilbud via Foreningslivet, men kan ikke håndtere de svækkede borgere selvstændigt uden medarbejdernes involvering, faglig støtte og opsporing. Der er klart fordele ved samskabelse.

·       Den målgruppe der i dag håndteres via Dagcentrene (de mest svækkede ældre), kan ikke håndteres inden for nuværende rammer i Aktivitetscentrene. Der er en forventningen er at erfaringerne med samskabelse kan smitte af på Dagcentrene på sigt, (med øget involvering af foreningslivet i kombination med medarbejderressourcer til pleje og omsorgsopgaver). Hvis Aktivitetscentrenes fremtidige fokus skal involvere denne målgruppe har det betydning for den økonomiske investeringsramme da det vil betyde ændrede krav til fysiske lokaler og medarbejderressourcer.

·       Cafetilbuddene er et godt redskab til at skabe sociale rum, med fokus på fællesskab og sund kost som bidrager til at tiltrække borgere som ellers er isolerede.

Overordnede pointer fra gruppedebatten:

Gruppedebatten blev organiseret ud fra 3 overordnede spørgsmål, der skulle kvalificeres løbende af alle deltagerne:

1.    Målgruppe: Giver det mening at differentiere i målgruppen, og hvordan når aktivitetscentrene målgruppen bedst?

2.    Tilbud: Hvordan skaber man bedst rammerne for et godt ældreliv med sundhed og trivsel i borgerens nærmiljø?

3.    Prioriteringsramme: Hvad er bedst på den lange bane og for samfundsøkonomien ift. den politiske prioriteringsramme, befolkningsudvikling mv.

Overordne budskaber fra gruppedebat*:

1.    Ønsker ift. målgruppe: Man ønsker fortsat fokus på en blandet målgruppe med såvel de raske ældre som svækkede ældre. Målgruppen skal dog være fysisk selvhjulpne, eller kunne indgå i tilbud med let støtte (altså ikke borgere med tilbud i Dagcentre). Man ønsker fortsat at lave aktiv opsporing for at imødekomme den svækkede målgruppe og udfordringer med social ulighed.

2.    Ønsker ift. tilbud: Man ønsker fortsat fokus på samskabelse om tilbud med aktiv involvering af foreningslivet i opgavevaretagelsen. Der skal være fokus på nye aktiviteter i borgernes nærmiljø, hvor medarbejderne kan være med til at initiere nye borgernære tilbud (uden for aktivitetscentrene), indtil disse kan varetages i foreningsregi. Der er ønske om at søge fondsmidler til understøttelse af dette. Aktivitetscentrene skal bidrage til at gå i dialog med relevante aktører om at skabe tilbud i borgernes nærmiljø.

3.    Prioriteringsramme: Det er relevant at prioritere den svækkede målgruppe, men samtidig også skabe rammer hvor det er attraktivt for den raske målgruppe. Der er forslag om at bedre mulighed for transport til aktiviteter. Aktivitetscentrene bør fysisk indrettes så de er handicapvenlige, men den meget svækkede målgruppe forventes ikke at kunne rummes i Aktivitetscentrenes nuværende ramme. 

*De overordnede budskaber er formuleret ud fra bilag 2, og der er derfor enkelte udsagn som ikke fremgår:

Retligt grundlag

Servicelovens §79

Handlemuligheder

A)   Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte Aktivitetscentre fremtidige fokus jf. de 3 modeller der blev præsenteret på temadagen.

Model 1: Aktivitetscentrene fortsætter aktiviteter inde på aktivitetscentrene uden at øge aktiviteter i borgernes nærmiljø gennem opsporing samskabelse med lokale aktører.

Model 2: Aktivitetscentrene fortsætter nuværende aktiviteter inde på aktivitetscentrene og øger samtidig aktiviteter i borgernes nærmiljø gennem samskabelse med lokale aktører, med fokus på opsporing af udsatte målgrupper.

Model 3: Aktivitetscentrene fortsætter nuværende aktiviteter inde på aktivitetscentrene og øger samtidig aktiviteter i borgernes nærmiljø gennem samskabelse med lokale aktører. Desuden prioriteres den svækkede målgruppe som i dag ikke selvstændigt kan transportere sig ind på aktivitetscentrene eller andre tilbud i nærmiljøet.

Vurdering

I forhold til temamødets drøftelse af aktivitetscentrenes primære målgruppe vurderer administrationen, at model 2 giver bedst synergieffekt ved fokus på såvel raske som mere svækket målgruppe.

Administrationen vurderer ift. Aktivitetscentrenes fremtidige indsatser, at der fortsat er stort potentiale for at indgå samarbejde med foreninger, hvorfor model 2 med fordel kan gøres permanent efter 2021. COVID-19 situationen har haft stor indflydelse for Aktivitetscentrenes virke, hvorfor der fortsat vurderes stort potentiale for udvikling af denne model.

I forhold til den politiske prioriteringsramme ser administrationen Aktivitetscentrenes virke som en vigtig løsning til fremtidens udfordringer med udsigten til flere lovbundne �skal� opgaver der medfører øget udgifter til sundheds-, omsorgs- og plejeydelser.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Model 1: Kan håndteres inden for aktivitetscentrenes nuværende økonomi.

Model 2: En fuld implementering af opsporingsdel og aktivitetsdel. Denne model er for nuværende finansieret via 0,7 % effektiviserings puljen, og skal derfor evalueres årligt. Hvis modellen skal gøres permanent kan det gøres via en af 4 følgende valg:

·       Omprioritering i Kan/Skal kataloget jf. budget 2022-2025

·       Via ekstrabevilling i budgetforhandlinger

·       Værdighedsmidler

·       Fortsat 0,7 % effektiviseringer som evalueres årligt

Model 3: Det vil kræve betydelig ekstrabevilling, da den involverer ændringer af aktivitetscentrenes nuværende fysiske rammer og personalesammensætning, idet den svækkede målgruppe skal støttes i såvel aktiviteter som omsorgsopgaver i forbindelse med aktivitetsdeltagelse. Det vil kræve en mere omfattende analyse før denne model kan prissættes, og det vil derfor først igangsættes hvis udvalget finder det relevant.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at  Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter model 2 som ramme for aktivitetscentrenes fremtidige fokus.

2.    at  Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, om sagen skal til høring i Ældrerådet.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 8. juni 2021:

Fraværende: 

At 1 - Principgodkendt.

At 2 - Godkendt.

Udvalget ønsker ikke at træffe beslutning om økonomien på nuværende tidspunkt, men afventer sag til behandling vedr. dette.

(V) og Ann Sibbern (Udenfor Parti) bemærker, at man i langt højere grad skal samarbejde med foreninger og aftenskoler, som arrangører og udførere af aktiviteterne i aktivitetscentrene og i lokalområderne.

(V) og Ann Sibbern (Udenfor Parti) ønsker et oplæg fra forvaltningen i forhold til, hvordan økonomien herefter vil kunne hænge sammen.

Man bør ligeledes have fokus på målgruppen, den svækkede målgruppe, som ikke umiddelbart kan transportere sig selv og herved har begrænsede muligheder generelt for at deltage også i nærmiljøet.

De ekstra udgifter forbundet med model 2 eller model 3, bør som udgangspunkt ske indenfor eksisterende ramme af aktivitetscentrene eller fremsendes de kommende budgetforhandlinger.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller ,

3.    at Ældrerådet drøfter og tager stilling til afgivelse af høringssvar/godkender udarbejdet forslag til høringssvar fra medlemmerne.

Bilag

330-2021-191698

Bilag 1 - Oplægsholdernes præsentationer

330-2021-191703

Bilag 2 - Referat af gruppedrøftelser

330-2021-223631

Høringssvar Aktivitetcentre juni 21_

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Høringssvaret blev tilrettet og godkendt og vedlægges referatet, samt lægges på hjemmesiden.

7. Forslag til kommuneplan 2021-2032 i 10 ugers offentlig høring

7.     Forslag til kommuneplan 2021-2032 i 10 ugers offentlig høring

Sagsnr.: 330-2021-5822                   Dok.nr.: 330-2021-198581          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Slagelse Byråd vedtog den 31. maj 2021 at sende Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 i 10 ugers offentlig høring. Kommuneplanen er Byrådets overordnede plan for kommunens udvikling de næste 12 år. Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 fremlægges i offentlig høring i perioden fra den 4. juni 2021 til den 13. august 2021.

Indsigelser, kommentarer og bemærkninger til planforslaget skal fremsendes til plan@slagelse.dk eller til Plan, Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse senest den 13. august 2021.

Slagelse Kommune indsamler navn og adresse i forbindelse med de modtagne høringssvar. Høringssvar vil blive offentliggjort i tilknytning til den politiske behandling af sagen. 

Slagelse Kommune inviterer til tre offentlige borgermøder, hvor der vil være mulighed for at stille spørgsmål til og kommentere kommuneplanforslaget. Borgermøderne afholdes fysisk:

  • Tirsdag den 15. juni 2021 kl. 16 – 19 i Magasinbygningen ved Fæstningen, Søbatteriet 7, 4220 Korsør.
    Tilmelding til mødet i Korsør skal ske her senest den søndag den 13. juni 2021
  • Onsdag den 16. juni 2021 kl. 16 – 19 i loungen i stueetagen pÃ¥ Slagelse Stadion, Fælledvej 2, 4200 Slagelse.
    Tilmelding til mødet i Slagelse skal ske senest den mandag den 14. juni 2021 
  • Torsdag den 24. juni 2021 kl. 16 – 19 i Skælskørhallen, Sorøvej 90, 4230 Skælskør.
    Tilmelding til mødet i Skælskør skal ske senest den tirsdag den 22. juni 2021 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Ældrerådet drøfter proces for høringssvar og deltagelse i borgermøderne. Ældrerådet udarbejder høringssvar, seneste aflevering er 13. august 2021.

Bilag

330-2021-223634

Høringssvar Kommuneplanen Til Plan

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ældrerådet var repræsenteret ved borgermødet den 15. juni 2021 i Korsør.

Høringssvaret blev godkendt og vedlægges referatet, samt lægges på hjemmesiden.

8. Orientering fra deltagelse i temamøder mm. (O)

8.     Orientering fra deltagelse i temamøder mm. (O)

Sagsnr.: 330-2021-5783                   Dok.nr.: 330-2021-197178          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres fra medlemmer, der har deltaget i temamøder og lignende.

Dialogmøde om Budget 2022 den 27. maj 2021.

Temamøde om Pejlemærker og Fokus den 16. juni 2021.

Borgermøder om kommuneplanen den 15. juni 2021 Korsør og 16. juni 2021 Slagelse.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ældrerådet tog orienteringen til efterretning.

Ældrerådet var repræsenteret ved møderne og tilkendegav, at det er vigtigt, at der afsættes mere tid til dialog. Ældrerådet oplevede, at der særligt på temamødet var meget information og for hurtig rotation i grupperne. Emnerne er meget vigtige og Ældrerådet anbefaler derfor, at der afsættes mere tid til dialog. Indlæggene fra lederne var gode, tværgående og relevante. Det er vigtigt, at borgermøder om kommuneplanen annonceres tydeligt i pressen.

9. Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

9.     Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

Sagsnr.: 330-2021-5784                   Dok.nr.: 330-2021-197185          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres fra arbejdsgrupperne.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Sundhed- Forebyggelse- Kulturarbejdsgruppe har arbejdet med høringssvar til sagen om fremtidig fokus for aktivitetscentrene.

Teknik- og Miljøarbejdsgruppen har arbejdet med høringssvar til Kommuneplanen.

Alf Søhus fra Teknik- og Miljøarbejdsgruppen har været til møde om færdigtegnet oplæg til, hvordan Fisketorvet i Slagelse kommer til at se ud.

Orienteringen blev taget til efterretning.

10. Orientering fra valgarbejdsgruppen (O)

10.   Orientering fra valgarbejdsgruppen (O)

Sagsnr.: 330-2021-5820                   Dok.nr.: 330-2021-197189          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Valgarbejdsgruppen orienterer om aktiviteterne siden sidste møde i Ældrerådet.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Status er, at der er modtaget 50 tilkendegivelser som tilforordnede i forbindelse med Ældrerådsvalget. Der annonceres igen den 23. juni 2021 i Sjællandske og Ugeavisen.

Orienteringen blev taget til efterretning.

11. Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

11.   Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

Sagsnr.: 330-2021-5786                   Dok.nr.: 330-2021-197192          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Observatørerne orienterer.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Antvorskov v/Birgit Jørgensen: Et helt nyt team i beboer- og pårørenderådet. Det første plejecenter der blev ramt af corona, men har siden hen ikke været udfordret. Plejecentret er et 1-plansbyggeri med bolig og have. Der er arbejdet meget kreativitet med at udnytte gangarealer til sportsaktiviteter og gruppering ved spisning med temamenuer. Plejecentret er kommet fornuftigt gennem coronaen, der er gjort meget, men det er også konstateret, at det har været nødvendigt med isolation og ulemper som følge heraf. Der er holdt et positivt møde med aktive pårørende og det har været godt at mødes fysisk med et velfungerende bruger- og pårørenderåd.

Lützensvej 5. v/Alf Søhus: Der er holdt møde den 31. maj 2021 med Q4. Lederen kom med et godt oplæg til hvordan samarbejdet fungerer. God optimisme. Nyetableret valg til bruger- og pårørenderåd. Den 1. juni 2021 er der holdt møde med Q5 og bruger- og pårørenderådet. Ledelse kom med et godt oplæg. Mødet var en meget positiv oplevelse.

Aktivitetscentret Midgård V/Birgit Jørgensen: Første gang møde efter corona. Glade for at komme i gang med aktiviteterne igen.

Tovholdermøde på Rådmandscentret v/ Berit Schau: Er genåbnet med restriktioner. Mange nye brugere er kommet til. Der arrangeres nye aktiviteter og 14. juli 2021 er der åbningsfest for alle brugerne.

Orienteringen blev taget til efterretning.

12. Orientering fra Regionsældrerådet (O)

12.   Orientering fra Regionsældrerådet (O)

Sagsnr.: 330-2021-5796                   Dok.nr.: 330-2021-197194          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres om, hvad der er sket regionalt siden sidste møde.

Orientering fra mødet i Regionsældrerådet den 27. maj 2021.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Møde i Regionsældrerådet den 27. maj 2021 med deltagelse af sundhedsminister Magnus Heunicke og regionsrådsformand Heino Knudsen.

Fra Ældrerådet deltog Sonja Bruus Petersson, Berit Schau og Birgit Jørgensen.

Det var et godt og konstruktivt møde med blandt andet en orientering om rammerne for de nye 21 sundhedsklynger. Referat med bilag fra mødet er rundsendt til Ældrerådet.

Orienteringen blev taget til efterretning.

13. Orientering fra Danske Ældreråd (O)

13.   Orientering fra Danske Ældreråd (O)

Sagsnr.: 330-2021-5802                   Dok.nr.: 330-2021-197195          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres fra Danske Ældreråd.

Der er afholdt Repræsentantskabsmøde den 16. juni 2021, der var ingen repræsentation fra Slagelse, Temamøde vedrørende pejlemærker afholdes samme dag og prioriteres først.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ældrerådet meldte afbud til repræsentantskabsmødet den 16. juni 2021 grundet deltagelse i temamødet vedrørende pejlemærker i Slagelse Kommune.

14. Gennemgang af fagudvalgenes dagsordener (B)

14.   Gennemgang af fagudvalgenes dagsordener (B)

Sagsnr.: 330-2021-5822                   Dok.nr.: 330-2021-197197          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Hvilke sager fra fagudvalgenes dagsorden ønsker Ældrerådet at afgive høringssvar eller drøfte med udvalgene.

Baggrund

Ældrerådets medlemmer og arbejdsgrupper skal have muligheden for uopfordret eller opfordret at afgive høringssvar i aktuelle sager.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at fagudvalgenes dagsordener gennemgås og det besluttes, hvilke punkter der ønskes at afgive høringssvar eller hvor der ønskes, at der rejses spørgsmål til udvalget.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ælderådet gennemgik fagudvalgenes dagsordener og tog orienteringen til efterretning.

15. Aktivitetskalender 2021 (B)

15.   Aktivitetskalender 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2021-5802                   Dok.nr.: 330-2021-197233          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Aktivitetsarbejdsgruppen fremlægger status til aktiviteter for året 2021.

Ældrerådet drøftede aktiviteter og det foreløbige budget for aktiviteterne i 2021 på mødet den 25. maj 2021:

·       Vedr. temamødet med emnet digitale ældre. Birgit Jørgensen vender tilbage på et senere tidspunkt.

·       Orienteringsmøder Ældrerådsvalg: Den 7.9 på biblioteket i Slagelse. Den 9.9 og 14.9 holdes i Skælskør eller Korsør og lokaler undersøges nærmere.  Aktivitetsudvalget vender tilbage med bekræftet datoer og tidspunkter, samt bekræfter aftale med foredragsholder.

·       Temamøde om Alzheimers den 2. november og den 9. november er der erindringsbal.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at aktivitetskalenderen drøftes og evt. aktiviteter besluttes.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ældrerådet drøftede og godkendte aktivitetskalenderen.

Orienteringsmøderne den 7. september 2021 holdes på biblioteket i Slagelse, den 9. september 2021 på biblioteket i Skælskør og den 14. september 2021 i Kulturhuset i Korsør. Der annonceres i dagspressen sidst i august.

Ældrerådet har gennemgået planlægningen og tilmeldingen og anbefaler, at temaudflugten med Forebyggelses- og Seniorudvalget flyttes til 2022. Formanden orienterer udvalget.

16. Pressemeddelelser (B)

16.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2021-5808                   Dok.nr.: 330-2021-197199          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ældrerådet skal beslutte, om der er sager, der ønskes fremsendt som pressemeddelelse.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Ældrerådet drøfter og beslutter, om der er sager, der skal udsendes som pressemeddelelse.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Ingen pressemeddelelser.

17. Næste møde (B)

17.   Næste møde (B)

Sagsnr.: 330-2021-5811                   Dok.nr.: 330-2021-197200          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Næste møde er den 31. august 2021.

Punkter med evt. bilag skal være formanden i hænde senest den 17. august 2021.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at mødetid godkendes.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Godkendt.

18. Eventuelt (O)

18.   Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2021-5815                   Dok.nr.: 330-2021-197201          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

En stor tak til Birgit Jørgensen for et godt samarbejde i aktivitetsgruppen.

19. Aktivitetsarbejdsgruppen (B)

19.   Aktivitetsarbejdsgruppen (B)

Sagsnr.: 330-2021-5808                   Dok.nr.: 330-2021-213813          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Birgit Jørgensen har meddelt, at hun er udtrådt af aktivitetsarbejdsgruppen.

Ældrerådet skal træffe beslutning om Aktivitetsarbejdsgruppens videre arbejde, der er nu 2 medlemmer – Sonja Bruus Petersson og Alf Søhus.

Forslag til løsning af opgaverne:

Model 1:       Der vælges en afløser for Birgit Jørgensen, som indtræder i arbejdsgruppen, der vælges en tovholder.

Model 2:       Slå Aktivitetsarbejdsgruppen og OPA-arbejdsgruppen sammen, der er nu 3 medlemmer – Connie Hyldal – Sonja Bruus Petersson – Birgit Jørgensen- + Alf Søhus, tovholder fortsætter.

Model 3:       Aktivitetsarbejdsgruppen suspenderes resten af året, Til Ældrerådsmøderne resten af året, udarbejdes et dagsordenspunkt – Aktiviteter, under dette punkt behandles alle aktiviteter, budget og det besluttes fra sag til sag, hvem der udfører opgaverne, samt der vælges en tovholder.

                   Ved denne model kan alle Ældrerådets medlemmer deltage i planlægning og udførsel af opgaverne.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Ældrerådet træffer beslutning om Aktivitetsarbejdsgruppens videre arbejde.

Beslutning i Ældrerådet den 22. juni 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert

Ældrerådet godkendte model 3 og indtil næste møde i Ældrerådet den 31. august 2021 er kontaktpersonen for aktiviteter Tonny Korndrup.