Spørgsmål 1: Har kommunen en fast procedure der skal overholdes i forbindelse med at 1 beboer (demens) er gået fra plejecentret eller har plejecentrene selvstændige handleplaner/procedurer for, hvad man gør, når en beboer er gået fra plejecentret. I bekræftende fald, kan ældrerådet da få en kopi. I modsat fald bør der udarbejdes retningslinjer.
Svar: Plejecentrene har fungeret som selvstændige enheder og har endnu ikke arbejdet med ensretning af retningslinjer og procedurer.
I forbindelse med organisationsændringen på plejecentrene, er MED- strukturen, ændret netop på baggrund af forskellighederne. Der er nu etableret en MED struktur på tværs af alle 11 plejecentre, der som første opgave skal ensrette retningslinjer, procedurer, funktionsbeskrivelser, arbejdstidsaftaler m.v.
Spørgsmål 2:Seniorudvalgets referat 10/1 pkt. Skærmbesøg. Nærmere orientering om hvilke ydelser, der leveres.
Svar: Der leveres et bredt udsnit af ydelser, og vi har på forhånd ikke besluttet at nogen ydelser kan eller ikke kan leveres. Det er situationen hos borger, der er den afgørende. Det vi har erfaringer med indtil nu er ydelser som: Tryghedsbesøg, støtte/guide til at få igangsat spisning, bad, væske… og medicinindtag.
Spørgsmål 3:Tomme Ældreboliger ved Plejecenter Hjemmet ved Noret. Hvad er årsagen, når der er borgere på venteliste?
Svar: I størstedelen af 2022 har vi haft ingen/få ansøgere til ældreboliger i Norvænget. Der har derfor ikke været venteliste af til boligerne.
Før en borger kommer på venteliste, skal de opfylde visitationskriterierne for ældrebolig.
Vi betaler i CSÆ ikke huslejetab til disse boliger, men det er selvfølgelig sådan, at når de står tomme, er der ikke lejeindtægt til kommunale ejendomme. Huslejen beregnes ud fra indtægtsgrundlaget, på lige fod som ældreboligerne ved Antvorskov.
Der har i 2022 været meldt 4 ledige boliger, og nogen af dem har stået tomme længere tid end vi har haft dem ledige til udlejning. Årsagen til dette er at kommunale ejendomme renoverer med nye køkkener, når en bolig fraflyttes, og først når renoveringen er færdig ledigmeldes boligerne.
I 2022 har er de 4 ledigmeldinger faldet på datoerne:
3 pr. 1.7.2022 og 1 pr. 15.12.2022.
De 2 boliger er udlejet pr. 1.1.2023. De resterende 2 boliger er der nu modtaget beregninger på husleje til fra Boligadministrationen, på de 2 nye visiterede ansøgere, hvorfor der vil blive sendt boligtilbud på dem.
Dermed er der ikke aktuelt nogen ledige boliger.
Spørgsmål 4:I hvor høj grad bliver demens/aflastningspladserne på plejecenter Hjemmet ved Noret brugt som midlertidige pladser i form af restitutionspladser og eller rehabiliteringspladser på grund af pladsmangel på Blomstergården ?
Svar: Vi har i meget få tilfælde givet en borger med behov for restitutionsplads plads på andet end sted end Blomstergården. Ikke til rehabiliteringsplads. Dette fordi behovet for en plads i sjældne tilfælde har været sammenfaldende med at alt på Blomstergården er bragt i anvendelse.
Pladserne Solbakken og Hjemmet ved Noret bruges til aflastning af ægtefæller. I disse situationer kan der godt være sammenfald i at der også er behov for genoptræning, som kan varetages af Sundhed og Træning
Spørgsmål 5:Beregning af pris på ophold på Friplejehjem – Udregning af Taksten afspejler sig i kommunens budget – hvordan foregår udregningen?
Svar: Beregninger på friplejehjem er en større udregning, hvor man tager udgangspunkt i alle kommunens budgetter for plejecentrene (inkl. forretning, afskrivninger, puljer, ejendomme, overhead mm). Således at man i princippet bliver siddestillet uanset om man er friplejehjem eller kommunalt plejehjem. Det ene er med moms og det andet uden, når taksterne beregnes.
Spørgsmål 6:Af BDO-rapporten fremgår, at ved en sammenligning af udgifter på ældreområdet har Slagelse kommune de næsthøjeste udgifter til ældreområdet blandt sammenligningskommunerne. Spørgsmålet er: Tager man kommunens udgifter til lønninger af personalet inkl. vikarer med i udregningen?
Svar: Ja det er de samlede udgifter der medtages
Spørgsmål 7:Af forslag til Demenshandleplan – (seniorudvalgets referat 10/1) – fremgår det af teksten, at det er diagnosticerede demente det handler om ? Gælder handleplanen ikke for u-diagnosticerede demente ?
Svar: Der tages afsæt i der henvises til sag 5 ”Høring om forslag til fremtidens demensindsats”. Den fremtidige demensindsats rummer både diagnosticerede borgere med demens og borgere, der udviser symptomer på demens.
Det, der henvises til i forslaget til den fremtidige demensindsats er, en særlig opmærksomhed på at sikre den første kontakt til ny-diagnosticerede, der henvises fra Hukommelsesklinikken
Spørgsmål 8:Det fremgår endvidere af Demenshandleplanen, at der afsættes 850.000 kr. til at etablere kørselsordning til daghjem, hvor borgeren kan blive fulgt hele vejen fra hjemmet og ind til tilbuddet. Spørgsmålet er, om Seniorudvalgets beslutning i pkt. 4 i referatet ”Finansiering af budgetreduktioner i 2023, bilag 3, allernederst, er en konsekvens for Demenshandleplanen
Svar: Beslutningen betyder at etableringen af fremtidens demensindsats ikke gennemføres pr. 1, januar 2023, men vil ske gradvist i 2023. Inden indsatsen kan igangsættes, så skal endelig beslutning om indsatsen vedtages, hvilket gør, at der allerede er gået 3 måneder af 2023. Derefter skal der ske de nødvendige ansættelser. Kørselsordningen vil rimeligt hurtigt efter en evt. beslutning om igangsætning kunne etableres. De ikke anvendte midler fra fremtidens demensindsats, som bringes i spil jf. sag 4 på seniorudvalgets møde den 10. januar 2023 kan ses som en naturlig konsekvens af tilpasning og beslutningsproces ift. den fremtidige indsats.
Spørgsmål 9:Kort information om WIPP
Svar: Bilag 1 vedlægges i referatet
Spørgsmål 10:Hvem og hvor føres WIPP-projektet videre? Har forstået, at det ved udgangen af 2022 sker 15 steder i Slagelse kommune.
Svar: Bilag 1 vedlægges i referatet
Spørgsmål 11:Fokusmål 2023. Status fra plejecentrene Stillinge, Bjergbyparken, Smedegade, Hjemmet ved Noret, Møllebakken og Skovvang.
Svar: Disse plejecentre udarbejdede ikke op til sagsfremstillingen beskrivelser af status til sagen om ”opfølgning på fokusmål”. Siden da er der ændret organisering på plejecentrene. Der prioriteres at arbejde med ens fokusmål på tværs af plejecentrene, og selvfølgelig forsat med plads til de kulturelle og organisatoriske forskelle de enkelte steder rummer. Stederne arbejder derfor med fokusmålene. Virksomhedsleders fokus er på at løfte fokus på tværs af alle enhederne.
Følgende fokusmål vil alle plejecentre arbejde med i 2023:
- Samarbejde med pårørende, oprettelse af brugerpårørenderåd eller etablering af afdelingsmøder 4 gange årligt
- Målrettede indflytningssamtaler med fokus på rehabilitering samt forventningsafstemning om tilrettet serviceniveau på plejecentre. Inddragelse af pårørende/netværk i det omfang det ønskes.
- Forebyggelse af sygdom, udbredelse af Projekt ”I sikre hænder”, hvor vi starter med medicinpakken.
- Forebyggelse af indlæggelser, fokus på triagering, e-Pladser, samarbejde med praktiserende læge, stillingtagen til livsforlængende behandling/genoplivning
Spørgsmål 12:Er der nyt vedrørende flytning af hjælpemiddeldepot, og selvafhentning af hjælpemidler?
Svar: Der arbejdes forsat på flytning, men der er endnu ikke noget der kan meldes ud.
Selvafhentning af hjælpemidler er indtil videre gået uden nævneværdige udfordringer.
Spørgsmål 13:Kan det oplyses hvilke konsekvenser besparelserne har på bemanding (antal medarbejdere) på plejecentrene, dette på dag, aften og natholdene.
Svar: I alt er der sparet knap 27 millioner på plejecentrene. Størstedelen af plejecenterenes budgetter går til ansatte. Det har været et fokus at fastholde så meget fast personale som muligt. Derfor er der på centrene reduceret i budgetterne til vikarer, så mest muligt af budgetterne reserveres til fast ansat personale. November 2022 var 444,7 årsværk ansat på plejecentrene og i november 2021 var det 470,4. Altså en reducering med 25,7 årsværk. Der er sket afskedigelse af 18 medarbejdere. Derudover er reduktionen sket ved tilbageholdenhed med at genbesætte stillinger. Tilpasningen vedrører særligt dag og aftenvagtlagene på tværs af alle plejecentrene.
Alle plejecentre har haft fokus på at sikre mest muligt fast personale og er nedsat budgetter til interne samt eksterne vikarer reduceret med op til 75
Spørgsmål 14:Har reduktionen af personale haft konsekvenser for ydelsen og service for borgeren, (er der opgaver der ikke bliver udført, eller udsat) men også for personalet, skal personalet rende hurtigere i hverdagen. (Quistgården)
Svar: Serviceniveauet for personlig pleje og praktisk bistand er ikke ændret på plejecentrene. Oplevelser fra den initiale periode efter besparelserne er trådt i kraft viser, at det opleves sværere for personalet at nå planlagte opgaver som fx praktisk bistand ved fravær i personalegruppen, eller ved akutte opgaver der skal højprioriteres. Der arbejdes med metoder for hvordan opgaver kan indhentes hurtigst muligt.
Besparelserne rammer værdighedsmidler til nærvær, tilstedeværelse og aktiviteter i fællesarealer som tidligere var en del af opgaverne på plejecentrene. Det har den konsekvens at borgere og pårørende oplever mindre tilstedeværelse af personale. Personalet oplever et højere arbejdspres i hverdagen.
Alle stederne har fokus på at finde deres nye måder at arbejde på.
Spørgsmål 15:Forsikring af frivillige og ved frivilligt arbejde.
Svar: Jeg har vedhæftet sagen fra økonomiudvalget tilbage fra 19. juni 2017(se bilag 2). Her kan i se at det er besluttet at Slagelse kommune ud over lovkravet om at frivilligt arbejde skal forsikres, så er det besluttet også at forsikre frivillig indsats. Forskellen på de to ting er beskrevet i sagen.
Den arbejdsplads der gør brug af frivilligt arbejde/indsats betaler en evt. selvrisiko på 10.000 kr. hvis forsikringen i en given situation skal bringes i anvendelse.
Hvis man kører i et kommunalt køretøj, så skal der udfyldes vedhæftede blanket (se bilag 3)
Der kan måske have været noget tvivl om dette i organisationen, så jeg har skrevet ud til de daglige ledere på Aktivitetscentrene, så de også er orienteret og jeg sikrer også at plejecenterlederne orienteres. Det er nok de steder der er flest frivillige i spil.