Ældrerådet – Referat – 31. januar 2023


1. Valg af ordstyrer (B)

Beslutning

At 1: Orienteringen blev taget til efterretning.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ordstyrerollen går på skift blandt Ældrerådets medlemmer. Listen planlægges på årsbasis af sekretæren. Ordstyrens navn skrives ind i dagsorden forud for Ældrerådets møde. Ordstyrerrollen er udelukkende at styre talerækken på mødet.

Ordstyrerollen fordeler sig således: 

31. januar: Sonja 

28. februar: Karin

28. marts: Solveig

25. april: Leif

30. maj: Annette

20. juni: Per

29. august: Ingelise 

26. september: Mogens

31. oktober: Berit

28. november: Abdel

19. december: Alf

2024:  Birgit, Johnny 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.     at orienteringen tages til efterretning.

 

2. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Der tilføjes til dagsorden: Punkt om høringssvar til Kommuneplan.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Godkendelse af dagsorden. 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller, 

1.     at dagsorden godkendes.

3. Orientering fra Center ved Center for Sundhed og Ældre (O)

Beslutning

Spørgsmål 1: Har kommunen en fast procedure der skal overholdes i forbindelse med at 1 beboer (demens) er gået fra plejecentret eller har plejecentrene selvstændige handleplaner/procedurer for, hvad man gør, når en beboer er gået fra plejecentret. I bekræftende fald, kan ældrerådet da få en kopi. I modsat fald bør der udarbejdes retningslinjer.
Svar: Plejecentrene har fungeret som selvstændige enheder og har endnu ikke arbejdet med ensretning af retningslinjer og procedurer.
I forbindelse med organisationsændringen på plejecentrene, er MED- strukturen, ændret netop på baggrund af forskellighederne. Der er nu etableret en MED struktur på tværs af alle 11 plejecentre, der som første opgave skal ensrette retningslinjer, procedurer, funktionsbeskrivelser, arbejdstidsaftaler m.v.

Spørgsmål 2:Seniorudvalgets referat 10/1 pkt. Skærmbesøg. Nærmere orientering om hvilke ydelser, der leveres.
Svar: Der leveres et bredt udsnit af ydelser, og vi har på forhånd ikke besluttet at nogen ydelser kan eller ikke kan leveres. Det er situationen hos borger, der er den afgørende. Det vi har erfaringer med indtil nu er ydelser som: Tryghedsbesøg, støtte/guide til at få igangsat spisning, bad, væske… og medicinindtag.

Spørgsmål 3:Tomme Ældreboliger ved Plejecenter Hjemmet ved Noret. Hvad er årsagen, når der er borgere på venteliste?
Svar: I størstedelen af 2022 har vi haft ingen/få ansøgere til ældreboliger i Norvænget. Der har derfor ikke været venteliste af til boligerne.

Før en borger kommer på venteliste, skal de opfylde visitationskriterierne for ældrebolig.

Vi betaler i CSÆ ikke huslejetab til disse boliger, men det er selvfølgelig sådan, at når de står tomme, er der ikke lejeindtægt til kommunale ejendomme. Huslejen beregnes ud fra indtægtsgrundlaget, på lige fod som ældreboligerne ved Antvorskov.

Der har i 2022 været meldt 4 ledige boliger, og nogen af dem har stået tomme længere tid end vi har haft dem ledige til udlejning. Årsagen til dette er at kommunale ejendomme renoverer med nye køkkener, når en bolig fraflyttes, og først når renoveringen er færdig ledigmeldes boligerne.

I 2022 har er de 4 ledigmeldinger faldet på datoerne:
3 pr. 1.7.2022 og 1 pr. 15.12.2022.

De 2 boliger er udlejet pr. 1.1.2023. De resterende 2 boliger er der nu modtaget beregninger på husleje til fra Boligadministrationen, på de 2 nye visiterede ansøgere, hvorfor der vil blive sendt boligtilbud på dem.

Dermed er der ikke aktuelt nogen ledige boliger.

Spørgsmål 4:I hvor høj grad bliver demens/aflastningspladserne på plejecenter Hjemmet ved Noret brugt som midlertidige pladser i form af restitutionspladser og eller rehabiliteringspladser på grund af pladsmangel på Blomstergården ?
Svar: Vi har i meget få tilfælde givet en borger med behov for restitutionsplads plads på andet end sted end Blomstergården. Ikke til rehabiliteringsplads. Dette fordi behovet for en plads i sjældne tilfælde har været sammenfaldende med at alt på Blomstergården er bragt i anvendelse.

Pladserne Solbakken og Hjemmet ved Noret bruges til aflastning af ægtefæller. I disse situationer kan der godt være sammenfald i at der også er behov for genoptræning, som kan varetages af Sundhed og Træning

Spørgsmål 5:Beregning af pris på ophold på Friplejehjem – Udregning af Taksten afspejler sig i kommunens budget – hvordan foregår udregningen?
Svar: Beregninger på friplejehjem er en større udregning, hvor man tager udgangspunkt i alle kommunens budgetter for plejecentrene (inkl. forretning, afskrivninger, puljer, ejendomme, overhead mm). Således at man i princippet bliver siddestillet uanset om man er friplejehjem eller kommunalt plejehjem. Det ene er med moms og det andet uden, når taksterne beregnes.

Spørgsmål 6:Af BDO-rapporten fremgår, at ved en sammenligning af udgifter på ældreområdet har Slagelse kommune de næsthøjeste udgifter til ældreområdet blandt sammenligningskommunerne. Spørgsmålet er: Tager man kommunens udgifter til lønninger af personalet inkl. vikarer med i udregningen?
Svar: Ja det er de samlede udgifter der medtages

Spørgsmål 7:Af forslag til Demenshandleplan – (seniorudvalgets referat 10/1) – fremgår det af teksten, at det er diagnosticerede demente det handler om ? Gælder handleplanen ikke for u-diagnosticerede demente ?
Svar: Der tages afsæt i der henvises til sag 5 ”Høring om forslag til fremtidens demensindsats”. Den fremtidige demensindsats rummer både diagnosticerede borgere med demens og borgere, der udviser symptomer på demens.

Det, der henvises til i forslaget til den fremtidige demensindsats er, en særlig opmærksomhed på at sikre den første kontakt til ny-diagnosticerede, der henvises fra Hukommelsesklinikken

Spørgsmål 8:Det fremgår endvidere af Demenshandleplanen, at der afsættes 850.000 kr. til at etablere kørselsordning til daghjem, hvor borgeren kan blive fulgt hele vejen fra hjemmet og ind til tilbuddet. Spørgsmålet er, om Seniorudvalgets beslutning i pkt. 4 i referatet ”Finansiering af budgetreduktioner i 2023, bilag 3, allernederst, er en konsekvens for Demenshandleplanen
Svar: Beslutningen betyder at etableringen af fremtidens demensindsats ikke gennemføres pr. 1, januar 2023, men vil ske gradvist i 2023. Inden indsatsen kan igangsættes, så skal endelig beslutning om indsatsen vedtages, hvilket gør, at der allerede er gået 3 måneder af 2023. Derefter skal der ske de nødvendige ansættelser. Kørselsordningen vil rimeligt hurtigt efter en evt. beslutning om igangsætning kunne etableres. De ikke anvendte midler fra fremtidens demensindsats, som bringes i spil jf. sag 4 på seniorudvalgets møde den 10. januar 2023 kan ses som en naturlig konsekvens af tilpasning og beslutningsproces ift. den fremtidige indsats.

Spørgsmål 9:Kort information om WIPP
Svar: Bilag 1 vedlægges i referatet

Spørgsmål 10:Hvem og hvor føres WIPP-projektet videre? Har forstået, at det ved udgangen af 2022 sker 15 steder i Slagelse kommune.
Svar: Bilag 1 vedlægges i referatet

Spørgsmål 11:Fokusmål 2023. Status fra plejecentrene Stillinge, Bjergbyparken, Smedegade, Hjemmet ved Noret, Møllebakken og Skovvang.
Svar: Disse plejecentre udarbejdede ikke op til sagsfremstillingen beskrivelser af status til sagen om ”opfølgning på fokusmål”. Siden da er der ændret organisering på plejecentrene. Der prioriteres at arbejde med ens fokusmål på tværs af plejecentrene, og selvfølgelig forsat med plads til de kulturelle og organisatoriske forskelle de enkelte steder rummer. Stederne arbejder derfor med fokusmålene. Virksomhedsleders fokus er på at løfte fokus på tværs af alle enhederne.

            Følgende fokusmål vil alle plejecentre arbejde med i 2023:

  • Samarbejde med pårørende, oprettelse af brugerpårørenderåd eller etablering af afdelingsmøder 4 gange årligt
  • Målrettede indflytningssamtaler med fokus på rehabilitering samt forventningsafstemning om tilrettet serviceniveau på plejecentre. Inddragelse af pårørende/netværk i det omfang det ønskes.
  • Forebyggelse af sygdom, udbredelse af Projekt ”I sikre hænder”, hvor vi starter med medicinpakken.
  • Forebyggelse af indlæggelser, fokus på triagering, e-Pladser, samarbejde med praktiserende læge, stillingtagen til livsforlængende behandling/genoplivning

Spørgsmål 12:Er der nyt vedrørende flytning af hjælpemiddeldepot, og selvafhentning af hjælpemidler?
Svar: Der arbejdes forsat på flytning, men der er endnu ikke noget der kan meldes ud.

Selvafhentning af hjælpemidler er indtil videre gået uden nævneværdige udfordringer.

Spørgsmål 13:Kan det oplyses hvilke konsekvenser besparelserne har på bemanding (antal medarbejdere) på plejecentrene, dette på dag, aften og natholdene.
Svar: I alt er der sparet knap 27 millioner på plejecentrene. Størstedelen af plejecenterenes budgetter går til ansatte. Det har været et fokus at fastholde så meget fast personale som muligt. Derfor er der på centrene reduceret i budgetterne til vikarer, så mest muligt af budgetterne reserveres til fast ansat personale. November 2022 var 444,7 årsværk ansat på plejecentrene og i november 2021 var det 470,4. Altså en reducering med 25,7 årsværk. Der er sket afskedigelse af 18 medarbejdere. Derudover er reduktionen sket ved tilbageholdenhed med at genbesætte stillinger. Tilpasningen vedrører særligt dag og aftenvagtlagene på tværs af alle plejecentrene.

Alle plejecentre har haft fokus på at sikre mest muligt fast personale og er nedsat budgetter til interne samt eksterne vikarer reduceret med op til 75

Spørgsmål 14:Har reduktionen af personale haft konsekvenser for ydelsen og service for borgeren, (er der opgaver der ikke bliver udført, eller udsat) men også for personalet, skal personalet rende hurtigere i hverdagen. (Quistgården)
Svar: Serviceniveauet for personlig pleje og praktisk bistand er ikke ændret på plejecentrene. Oplevelser fra den initiale periode efter besparelserne er trådt i kraft viser, at det opleves sværere for personalet at nå planlagte opgaver som fx praktisk bistand ved fravær i personalegruppen, eller ved akutte opgaver der skal højprioriteres. Der arbejdes med metoder for hvordan opgaver kan indhentes hurtigst muligt.

Besparelserne rammer værdighedsmidler til nærvær, tilstedeværelse og aktiviteter i fællesarealer som tidligere var en del af opgaverne på plejecentrene. Det har den konsekvens at borgere og pårørende oplever mindre tilstedeværelse af personale. Personalet oplever et højere arbejdspres i hverdagen. 

Alle stederne har fokus på at finde deres nye måder at arbejde på.

Spørgsmål 15:Forsikring af frivillige og ved frivilligt arbejde.

Svar: Jeg har vedhæftet sagen fra økonomiudvalget tilbage fra 19. juni 2017(se bilag 2). Her kan i se at det er besluttet at Slagelse kommune ud over lovkravet om at frivilligt arbejde skal forsikres, så er det besluttet også at forsikre frivillig indsats. Forskellen på de to ting er beskrevet i sagen.

Den arbejdsplads der gør brug af frivilligt arbejde/indsats betaler en evt. selvrisiko på 10.000 kr. hvis forsikringen i en given situation skal bringes i anvendelse.

Hvis man kører i et kommunalt køretøj, så skal der udfyldes vedhæftede blanket (se bilag 3)

Der kan måske have været noget tvivl om dette i organisationen, så jeg har skrevet ud til de daglige ledere på Aktivitetscentrene, så de også er orienteret og jeg sikrer også at plejecenterlederne orienteres. Det er nok de steder der er flest frivillige i spil.

 

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Orientering ved konstitueret Sundheds- og Ældrechef Therese Gjerde Corfix.

Fra Ældrerådet er rejst ønske til orientering om:

  1. Har kommunen en fast procedure der skal overholdes i forbindelse med at 1 beboer (demens) er gået fra plejecentret eller har plejecentrene selvstændige handleplaner/procedurer for, hvad man gør, når en beboer er gået fra plejecentret. I bekræftende fald, kan ældrerådet da få en kopi. I modsat fald bør der udarbejdes retningslinjer.
  2. Seniorudvalgets referat 10/1 pkt. Skærmbesøg. Nærmere orientering om hvilke ydelser, der leveres.
  3. Tomme Ældreboliger ved Plejecenter Hjemmet ved Noret. Hvad er årsagen, når der er borgere på venteliste?
  4. I hvor høj grad bliver demens/aflastningspladserne på plejecenter Hjemmet ved Noret brugt som midlertidige pladser i form af restitutionspladser og eller rehabiliteringspladser på grund af pladsmangel på Blomstergården?
  5. Beregning af pris på ophold på Friplejehjem – Udregning af Taksten afspejler sig i kommunens budget – hvordan foregår udregningen?
  6. Af BDO-rapporten fremgår, at ved en sammenligning af udgifter på ældreområdet har Slagelse kommune de næsthøjeste udgifter til ældreområdet blandt sammenligningskommunerne. Spørgsmålet er: Tager man kommunens udgifter til lønninger af personalet inkl. vikarer med i udregningen?
  7. Af forslag til Demenshandleplan – (seniorudvalgets referat 10/1) – fremgår det af teksten, at det er diagnosticerede demente det handler om ? Gælder handleplanen ikke for u-diagnosticerede demente ?
  8. Det fremgår endvidere af Demenshandleplanen, at der afsættes 850.000 kr. til at etablere kørselsordning til daghjem, hvor borgeren kan blive fulgt hele vejen fra hjemmet og ind til tilbuddet. Spørgsmålet er, om Seniorudvalgets beslutning i pkt. 4 i referatet ”Finansiering af budgetreduktioner i 2023, bilag 3, allernederst, er en konsekvens for Demenshandleplanen
  9. Kort information om WIPP
  10. Hvem og hvor føres WIPP-projektet videre? Har forstået, at det ved udgangen af 2022 sker 15 steder i Slagelse kommune.
  11. Fokusmål 2023. Status fra plejecentrene Stillinge, Bjergbyparken, Smedegade, Hjemmet ved Noret, Møllebakken og Skovvang.
  12. Er der nyt vedrørende flytning af hjælpemiddeldepot, og selvafhentning af hjælpemidler?
  13. Kan det oplyses hvilke konsekvenser besparelserne har på bemanding (antal medarbejdere) på plejecentrene, dette på dag, aften og nat holdene.
  14. Har reduktionen af personale haft konsekvenser for ydelsen og service for borgeren, (er der opgaver der ikke bliver udført, eller udsat) men også for personalet, skal personalet rende hurtigere i hverdagen. (Quistgården)
  15. Forsikring af frivillige og ved frivilligt arbejde.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller, 

1.     at orienteringen tages til efterretning.

 

4. Aktivitetskalenderen (B)

Beslutning

At 1: Aktivitetskalenderen 2023 blev drøftet og status er:

 

1. februar - Dialogmøde med formænd og næstformænd i Danske Ældreråd.

8. februar - Besøg hos 1818 (fælles telefonisk indgang til lægevagt, skadestue og psykiatrisk akutmodtagelse) kl. 13-15.

Præhospitalt Center, Ringstedgade 61, 14 etage, 4700 Næstved. Lokale Storebælt.

7. marts - Dialogmøde med Seniorudvalget.  Spørgsmål til mødet sendes senest den 14. februar til formanden (der er afsat 2 timer)

8. marts - Temadag i Ringsted med Danske Ældreråd

21. marts - Regionældrerådet temadag

3.-4. maj - Repræsentantskabsmøde og konference i Danske Ældreråd

30. september - Ældredag. 

August - Studietur for Ældrerådet. Evt. et par dage i uge 34

 

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der er forud for mødet ikke besluttet nogen nye aktiviteter.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.  at aktivitetskalenderen 2023 drøftes og aktiviteter besluttes. 

 

5. Høringssag: Ny demensindsats (B)

Beslutning

At 1: Ældrerådet har udarbejdet et forslag til høringssvar, som er udsendt forud for mødet. Vedhæftede høringssvar blev godkendt. 

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

I genåbningen af budget 2022 blev demensområdet beskåret, men i budget 2023-2026 blev en del af beløbet genindført. Samtidig blev det besluttet, at demensindsatsen skal gentænkes og sammensættes på ny.
På baggrund af input fra borgere, pårørende, råd og interesseorganisationer, er der nu lavet et forslag til fremtidig demensindsats.

Seniorudvalget besluttede den 10. januar at sende forslaget i offentlig høring i perioden den 12. januar-29. januar. Ældrerådet har fået forlænget svarfristen så punktet kunne nå at drøftes på ældrerådsmødet i januar. Høringsfrist fra Ældrerådet er sat til den 31. januar 2023.

 

Forslag til fremtidig demensindsats

Med udgangspunkt i de indhentede input har administrationen udarbejdet et forslag til fordeling af midler til den fremtidige demensindsats:

Kørsel til daghjem: Der afsættes 850.000 kr. til at etablere kørselsordning til daghjem, hvor borgeren kan blive fulgt hele vejen fra hjemmet og ind til tilbuddet.

Kompetenceniveau i plejen og pårørendestøtte: Der afsættes 2,65 mio. kr. til ansættelse af fem sundhedsfaglige medarbejdere med specialistviden inden for demens. Det kan være social- og sundhedsassistenter eller sygeplejerske med relevant efteruddannelse indenfor demens.

Medarbejderne skal udfylde følgende funktioner:

  • Yde praksisnær vejledning og sparring til medarbejdere på plejecentre, hjemmepleje, sygepleje, daghjem og aktivitetscentre både om generelle spørgsmål om demens og som bistand ved konkrete borgerforløb. I den praksisnære støtte er der fokus på at lære fra sig, så det samlede kompetenceniveau hos medarbejderne udvikles over tid. Samtidig er der fokus på konkret støtte til bl.a. udarbejdelse af pædagogiske handleplaner og indberetning af magtanvendelser.

  • Støtte og rådgivning til pårørende og borgere. Indsatsen rettes særligt mod at etablere et åbent tilbud om rådgivning og at sikre den første kontakt til nydiagnosticerede borgere og deres pårørende. Etablering af det åbne rådgivningstilbud skal foregå i tæt samarbejde med pårørendevejleder og nuværende demenskonsulent og kan fx bestå af åben telefonrådgivning og åbne cafétilbud. 

  • Være tovholder på kommunens demenshandleplan og sikre den fortsatte udvikling af demensområdet, herunder sikre samarbejde med relevante interesseorganisationer, frivillige og regionale aktører, der kan være med til at fremme demensindsatsen for borgere i kommunen.

Et særligt fokus i demensindsatsen vil være at sikre kontinuitet og sammenhæng i det samlede borgerforløb på tværs af ældreområdets områder.  

Bilag 1 - Input fra borgere, pårørende, medarbejdere, råd og interesseorganisationer.

Indstilling

 

Formanden for ældrerådet indstiller,

1. at Ældrerådet beslutter, om der skal udarbejdes et høringssvar.

 

6. Høringssag - Kommuneplan 2022-2033 (B)

Beslutning

At. 1: Ældrerådet har udarbejdet forslag til høringssvar, som blev drøftet. Forslag dateret den 1. februar blev foreløbig godkendt. Forslag til ændringer sendes senest den 20. februar til Ældrerådsformanden, som videresender det endelige høringssvar.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Slagelse Ældreråd skal beslutte om de ønsker at afgive høringssvar til kommuneplan 20222-2033

Slagelse Byråd vedtog den 28. november 2022 at sende Forslag til kommuneplan 2022 - 2033 i 12 ugers offentlig høring.

Kommuneplanens indhold

Kommuneplanen er byrådets overordnede plan for kommunens udvikling de næste 12 år.

Kommuneplanen består af tre dele:

  • Hovedstruktur (hvad vil vi?)
  • Retningslinjer (hvordan gør vi?)
  • Rammer (hvor gør vi hvad?)

Det vil sige, at byrådet i kommuneplanen tager stilling til, hvor og hvordan der eksempelvis kan planlægges for nye bolig- og erhvervsområder, hvor der kan placeres solenergianlæg, hvor der kan rejses skov, og hvordan der kan arbejdes for mere natur og tiltag, der beskytter miljøet.

Som optakt til Forslag til kommuneplan 2022 – 2033 vedtog byrådet den 31. august 2022, Slagelse Kommunes Udviklingsstrategi .

Udviklingsstrategien stiller skarpt på fire overordnede emner, der skal skabe retning i kommunens prioritering af indsatser og tiltag. De fire emner er uddannelse, erhverv, boliger og bæredygtighed. Inden for hvert emne er der udpeget en række indsatsområder, som kommuneplanen forholder sig til.

Med byrådets endelige vedtagelse af udviklingsstrategien blev det besluttet, at der skal gennemføres en tematisk revision af kommuneplanen med fokus på bæredygtig byudvikling i købstæderne. Revisionen består derfor hovedsageligt af tre dele:

  • En boligpolitik, der omfatter købstæderne
  • En arkitekturpolitik og en tilhørende arkitekturguide, der omfatter Slagelse by
  • Nye arealer til boligudvikling

Forslag til kommuneplan 2022 – 2033 fremlægges i 12 ugers offentlig høring fra den 2. december 2022 til den 24. februar 2023.

Indsigelser, kommentarer og bemærkninger til planforslaget skal fremsendes til

plan@slagelse.dk

eller til Plan, Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse senest den 24. februar 2023.

 

Indstilling

 

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at Ældrerådet beslutter om de vil afgive høringssvar.

7. Gennemgang af BDO rapport (O)

Beslutning

At 1: Orienteringen blev taget til efterretning. Spørgsmål til dialogmøde med Seniorudvalget sendes til Ældrerådsformanden senest den 14. februar.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Ældrerådet gennemgår BDO rapporten som har været på Seniorudvalgsmødet den 10. januar.

Bilag 1 - Sagsfremstillingen fra den 10. januar 

Bilag 2 - BDO afrapportering - Råderumsanalyse

Bilag 3 - Administrationens kommentering af prioriteringsblokke fra BDO

 

Indstilling

 

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at Ældrerådet tager orienteringen til efterretning.

8. Gennemgang af fagudvalgenes dagsordener (B)

Beslutning

At 1: Fagudvalgenes dagsordner blev gennemgået med følgende status:

Økonomiudvalget - referat fra den 23. januar. Punkt 17. Beslutning om anvendelse af ledige aktivitetslokaler. Forståelsen om brugerbetaling er uklar.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Hvilke sager fra fagudvalgenes dagsorden ønsker Ældrerådet at afgive høringssvar eller drøfte med udvalgene.

Ældrerådets medlemmer og arbejdsgrupper skal have mulighed for at afgive høringssvar i aktuelle sager. Arbejdsgruppernes tovholder er ansvarlig.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at fagudvalgenes dagsordener gennemgås og at det besluttes til hvilke punkter, der ønskes at afgive høringssvar eller hvor der ønskes, at der rejses spørgsmål til udvalgene.

 

9. Orientering fra formanden (O)

Beslutning

At 1: Orienteringen blev taget til efterretning. 

Der blev givet en orientering om:

Faglige seniorer mødet i april - Ældrerådet ønsker at deltage. Der blev stillet to forslag til indhold: 1.Ringsted mindre team, 2. inflation. 

Henvendelse fra Bente Nørgaard om projekt "Flere ældre ind i fællesskaber" som foreslår at mødes 1-2 gange om året med en repræsentant fra Ældrerådet. Møderne skal blandt andet omhandle frivillighed. Birgit Jørgensen blev valgt.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Formanden for Ældrerådet orienterer om aktuelle sager.

Brev fra Faglige Seniorer.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.     at orienteringen tages til efterretning.

10. Orientering fra temamøderne (O)

Beslutning

At 1: Intet under punktet.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Der orienteres fra medlemmer, der har deltaget i temamøder og lignende.

Orientering fra deltagelse i møde med seniorudvalget og OK fonden den 10. januar.

Orientering fra mødet med Sundhedsudvalget den 9. januar, inkl. hvilke emner skal vi arbejde videre med.

Orientering fra afskedsreception Charlotte Kaaber den 13. januar.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at orienteringen tages til efterretning.

11. Orientering fra regionsældrerådet (O)

Beslutning

At 1: Orientering er taget til efterretning.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres om, hvad der er sket regionalt siden sidste møde.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at orienteringen tages til efterretning.

 

12. Orientering fra arbejdsgrupperne (O)

Beslutning

At. 1: Orienteringen blev taget til efterretning.

Omsorg, pleje og aktiveringsarbejdsgruppen (OPA) har holdt møde den 4. januar omhandlende høringssvar til demensindsatsen. Den 25. januar møde med TPL arbejdsgruppen omhandlende udarbejdelse af høringssvar vedrørende Kommuneplan 2022.

Aktivitetsarbejdsgruppen har holdt møde den 18. januar. Der blev på mødet drøftet aktiviteter som studietur, ældredag og temadage. Mere information om drift af hjemmeplejen, hvad laver forebyggelseskonsulenterne, madservice osv. Ældrerådet kan i fællesskab drøfte hvilke fagpersoner der kan inviteres med tema på Ældrerådsmøder. Busplanlægning bør man holde et dialogmøde. Det sidste stik (aktivdødshjælp) Fremtidsfuldmagter.

Teknik, Plan og Landdistriktsarbejdsgruppen (TPL) har holdt møder den 12. januar + 25. januar med OPA-arbejdsgruppen. Møderne omhandlede høringssvar til kommuneplan 2022-2033 samt pullerter i bymidten.

Økonomi og Budgetarbejdsgruppen har holdt møde den 5. januar. Arbejdsgruppen forberedte budgettet for 2023, samt afsluttet regnskabet for 2022.

Der har været afholdt møde i bymidtegruppen Korsør hvor Sonja Bruus Petersson deltog.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Der orienteres fra arbejdsgrupperne.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at orienteringen tages til efterretning.

13. Orientering fra Danske Ældreråd (O)

Beslutning

At. 1: Intet under punktet.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Der orienteres fra Danske Ældreråd.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at orienteringen tages til efterretning.

14. Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

Beslutning

At 1: Orienteringen blev taget til efterretning.

Ældrerådsmedlemmerne orienterede hver især fra deres møder med Bruger- og Pårørenderådene og afdelingsmøderne:

Antvorskov: Der har været afholdt møde den 18. januar. Følgende blev drøftet: Besparelser, ingen vakante stillinger, nedskæring af rengøring, der afholdes mange aktiviteter.

Bjergbyparken: Der har været afholdt afdelingsmøde. Følgende blev drøftet: Aktiviteter så som bankospil, ide katalog, den gamle bus kan ikke mere, der opfordres til at Bjergbyparken mod betaling kan låne bussen fra Kirke Stillinge. Næste møde blev aftalt til uge 8 eller 9.

Blomstergården: Mødet den 20. december 2022 blev aflyst. Der ønskes ikke bruger- pårørenderåd men i stedet afdelingsmøder.

Hjemmet ved Noret: Der har været afholdt møde den 30. januar. Følgende blev drøftet: Forslag til høringssvar til demensindsatsen, økonomi, stillingsopslag med håb om at der kommer faglærte ansøgere, orientering om når du kommer på plejehjem, projekt drømmekommune, projekt I sikre hænder, håndtering af tyveri, aktiviteter, spørgsmål om standard procedurer, orientering om tilsynsrapporter, spørgsmål fra beboerne om maden var varm nok til jul, orientering om hvad Ældrerådet laver f.eks. fokusmål. Næste møde er fastsat til den 8. maj.

Kirke Stillinge: Der har været afholdt møde den 18. januar. Berit Thonesen orienterer om, at det er hendes sidste arbejdsdag. Den nye leder (Line Ingemann Andersen) for Kirke Stillinge og Bjergbyparken deltog i mødet. Følgende blev drøftet på mødet: Nødkald, Vikar budget, medarbejdernes kompetencer, nattevagterne, værdighedspolitik, opladning af GPS til borgerne, skal plejecentret have bruger- pårørenderåd eller afdelingsmøder.

Møllebakken: Der har været afholdt møde den 24. januar. Følgende blev drøftet på mødet: Konstituering af bruger- pårørenderåd, demensindsatsen efter besparelserne, der er mangel på dialog med demenskonsulenterne, da der kun er en tilbage, brug af vikar, sansehaven trænger til en kærlig hånd.

Midgård: Der har været afholdt møde den 3. januar. På mødet blev der drøftet: I brugerrådet har de lavet aktiviteter blandt andet med ture, nye personaler, køkkendriften, hvilke ture var særlig gode, afskedsreception for Else, den nye leder Tine Kold Gundersen er præsenteret. 22. februar er der indkaldt til generelforsamling til brugerrådsvalg. Næste møde er den 7. februar.

Rådmandscentret: Der har været afholdt møde den 26. januar. På mødet blev der drøftet: Der kommer en fast rundvisning en gang om måneden, mindre ombygning, info skærm, podcast, der er ansat en ny leder pr. 1. marts af forebyggelse og Aktivitetscentre.

Teglværksparken: Der har været afholdt møde den 9. januar. På mødet blev der drøftet: Der har været en mindre ombygning/omrokering, nyt nøglesystem, frivilligfest, centerrådsvalg, brugerråd, frivillige henter beboere til spisning, julemarked, bromarked, halsskovskolen har 100-års jubilæum. 

 

 

Kompetence

Slagelse Ældreråd

 

Beslutningstema

Observatørerne orienterer.

 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1. at orienteringen tages til efterretning.

15. Næste møde (B)

Beslutning

At 1: Orienteringen blev taget til efterretning.

Ældrerådet foreslår at den nye direktør Margrethe Kusk Pedersen inviteres til mødet.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Næste møde er den 28.februar 2023 kl. 9.00 og holdes på Antvorskov plejecenter.

Punkter med evt. bilag skal være formanden i hænde senest den 14. februar kl. 12.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.     at orienteringen tages til efterretning.

 
 

16. Pressemeddelelser (B)

Beslutning

At 1: Intet under punktet.

Kompetence

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ældrerådet skal beslutte, om der er sager, der ønskes fremsendt som pressemeddelelse. 

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.     at Ældrerådet drøfter og beslutter, om der er sager, der skal udsendes som pressemeddelelse.  


17. Eventuelt (O)

Beslutning

Orientering vedr. Solbakken/Quistgården. Der er kun en nattevagt på Solbakken, hvilket ikke er holdbart. Lederen fra Solbakken/Quistgården vil kontakte virksomhedsleder Christina Lydolph Aaberg

Kompetence

Slagelse Ældreråd