At 1: Orienteringen blive taget til efterretning.
Spørgsmål:
Jeg kunne tænke mig, at vi arbejdede med emnet døgnkost og måske andet ifm. kost til beboere i plejeboliger. Kostprisen er 3.985 kr./måned.
Slagelse Kommune har fastsat prisen jf. satserne vedrørende ældre for 2023, dette efter lov om social service.
Svar:
Døgnkostpris i følgende Kommuner:
- Holbæk 3.985 kr.
- Næstved 3.985 kr.
- Sorø 4.002 kr.
Døgnprisen har ikke fulgt den høje inflation gennem det seneste år. Der har været voldsom øgede udgifter til fødevarer, el, varme, emballage, beklædning, kørsel osv.
Der ses værende øget antal af specielle diæter i Madservice og på plejecentrene. Eks. har ca. 80 ud af 320 af borgere hos Madservice Skovvang en form for Dysfagi (tygge-synke besvær). Dysfagi og diæter er dyre at producere i form af fødevarer, produktionsmaterialer, personaletimer og emballage. Madservice og plejecentrene skal afholde disse øgede udgifter indenfor den alm. kostpris.
Spørgsmål:
Der er meget madspild. Og ingen obs på samfundets bæredygtighed
Svar:
Bæredygtighed = klima, miljø, affald, madspild.
I Madservice arbejdes der med følgende i forhold til bæredygtighed:
- Madservice er 45-50 % økologiske
- Der planlægges med kun 1 til 2 tilbud om ugen med oksekød ud af 12 tilbud
- Der tilbydes flere gange om måneden en kød fri ret.
- Der arbejdes med fødevarer i sæson.
- Madservice anvender blandet CPET-emballage der er op til 77 % genanvendelig plast. Genanvendt materiale (PCR) i emballage er godt for miljøet og klimaet.
- Hvad der kan genanvendes af fødevarer, bliver genanvendt (eks. abrikosgrød i karrysauce, kød til biksemad, rester af grønt til supper osv.)
På plejecentrene arbejdes der med følgende i forhold til bæredygtighed:
- Rester fra hovedretter & bi-retter bliver genanvendt
Der vurderes, at der er fokus på bæredygtighed. Vi kan altid blive endnu bedre, det kræver nogle mandetimer.
Madservice er i dialog ang. omkring et projekt (for puljemidler) ang. bæredygtighed, måske pl. Centre også går med.
Spørgsmål:
Der er valgmulighed mellem 2 retter (hovedretten). Flere plejehjem vælger at servere den samme ret til alle beboere. Det er jeg enig i, da flere beboere ikke kan huske deres valg.
Under coronaen og på Helligdage er der ikke valgmulighed. En forklaring kunne være personalebesparelser.?
Svar:
Ca. 12 afdelinger ud af 28 vælger, at borgerne individuel bestemmer hvad de vil have at spise. Det vil sige, at de spiser 2 forskellige menu samme dag på en afdeling.
Og på Ca. 16 afdelinger har man valgt, at ” her er vi en familie, derfor spiser vi det samme”. Her gør man menuvalget til en ”stjernestund”. Borgerne sidder sammen med plejepersonalet og vælger retterne.
På et plejecenter havde borgerne på et tidspunkt ikke et valg, her valgte personalet for dem. Efter de fik muligheden for at kunne vælge, følte borgerne sig mere set og hørt.
Ja, der er helt klart borgere, som ikke kan huske deres valg, men hvad med alle dem der kan? Valgmulighed = værdighed
Ved kun at have 1 hovedret på menuen om dagen, vil der tilsvarende skulle produceres flere diæter. Ved at have 2 menuer, kan mange af diæterne ”flettes ind” i de 2 menuer. Diæter er både tidskrævende og økonomisk dyre i forhold til ekstra planlægning af menuer, varebestilling, produktion, emballage og pakning.
Det er politiske besluttet, ikke at have valgmulighed i weekender & helligdagene. Ved at forberede diæter til weekender & helligdage på hverdagene, kan der sparres en medarbejder på de ”dyre dage”.
Under Corona var det den første uges tid, hvor alt var lidt kaos, at der kun blev leveret en menu om dagen. Madservice oplevede ikke mindre arbejde i kun at tilbyde 1 ret. Som tidligere beskrevet, er der meget arbejde i at lave flere diæter ved kun at tilbyde 1 menu, kontra at kunne ”flette” disse ind, når der er 2 menuer.
Spørgsmål:
Kunne beboernes pris reduceres hvis der ikke er valgmulighed.?
Svar:
Der vil stadigvæk være de samme udgifter til fødevarer, diæter, drift osv.
Spørgsmål:
Desserten kan ikke fravælges, er portionsanrettet og blive kun sjældent spist op.
Kunne måske give være godt med fleksibilitet, så beboere og medarbejdere kunne beslutte hvad der er størst tilslutning til.
Svar:
I Slagelse Kommune arbejder vi ud fra Sundhedsstyrelsens vejledning om mad til småt spisende. Vejledningen er målrettet kommuner, sygehuse og almen praksis, og skal bidrage til at understøtte en sammenhængende tværsektoriel og tværfaglig ernæringsindsats for den enkelte borger og patient. En vejledning der understøtter indsatsen overfor underernæring. Til kost til småt spisende og kost med modificeret konsistens (dysfagi) anbefales det, at der tilbydes hovedret, bi-ret og 3-4 mellemmåltider om dagen, alle ugens 7 dage.
Ved kun at servere hovedret, skal denne være større, hvilket vil betyde flere penge til denne. Yderligere vil der skulle tilbydes 1 ekstra mellemmåltid om dagen. Mellemmåltider som i forvejen kan være svære at variere samt tilpasse i forhold til konsistens på plejecentrene.
Ved besøg på forskellige plejecentre i efteråret 2022 & foråret 2023, udtalte nogle af medarbejderne på plejecentre følgende:
- Generelt er borgerne glade for bi-retterne
- Skulle der være bi-ret i overskud tilbyder vi borgerne det til aftenkaffen, dagen efter, eller fryser det ned, hvis det er is.
- Dejligt med bi-ret, specielt til de borgere der af en eller anden årsag måske lige en dag, ikke har lige så stor appetit på hovedretten.
I slut 2022 blev 7 andre kommuner adspurgt om de serverede hoved- og bi-ret hver dag. Alle 7 kommuner tilbød både hoved og bi-ret jf. Sundhedsstyrelsens vejledning om mad til småt spisende og kost med modificeret konsistens (dysfagi).
Spørgsmål:
Er informeret om at f.eks. Pølser og kartoffelsalat er en meget populær menu. MEN der er kun 2 pølser til hver beboer.
Svar:
I Slagelse Kommune / Madservice arbejder vi ud fra kvalitetstandarten, som er politisk besluttet. Her står skrevet, at vi tilbyder 100 – 150 gr. kød om dagen til aftensmaden.
Eks. i København tilbyder de 500 gr. kød om ugen, fordelt på både frokost og aftensmaden.
Så her kunne vi godt blive mere bæredygtige. Det vil dog kræve flere kødfrie dage, kun 1 pølse osv. Hypotetisk ses det dog værende meget udfordrende at kunne leve op til krævende på proteindækningen ved dette tiltag. Mest af alt, ses det ikke på nuværende tidspunkt at være dette borgerne ønsker.