Konstitueret chef for Sundhed og Ældre svarede på spørgsmålene.
Spørgsmål 1
Deltagelse i arbejdsgruppe vedrørende retssikkerhed - OPA arbejdsgruppen er foreslået
Svar:
Jeg har talt med ekstern jurist Anita Klindt (Dalgas og Klindt Aps), der siden 1991 har beskæftiget sig med alle former for social lovgivning; herunder også retssikkerhed og forvaltningsretlige regler. Anita er en dygtig og erfaren jurist på kommunale områder!
Anita Klindt tilbyder og foreslår et temamøde a 2 timers varighed om emnet:
Retssikkerhed for borgere (beboere) på plejecentre (afgørelse / klageadgang)
Anita Klindt kan (kun) tirsdag d. 28. november 2023 (ellers bliver det i 2024). Vi bestemmer og fastsætter selv tidspunktet for de 2 timers temamøde, der således kan være formiddag, middag eller aften ud fra, hvad der passer Ældrerådet/os bedst.
Spørgsmål 2
Afregning centernære boliger?
Svar: Der arbejdes på af afregne efter samme model, som der afregnes efter i hjemmeplejeområderne. Det implementeres fra januar 2024.
Spørgsmål 3
Er der overvejelser om, at andre plejecentre kan få samme ordning for produktion/vilkår i forhold til aftensmaden, som Blomstergården har?
Svar: Vi er ikke sikre på, at alle har køkkenfaciliteter til at lave aftenmåltidet. På Plejecenter Smedegade er der fx meget små køkkener.
Drøftelsen kan tages på bruger- og pårørenderådsmøderne.Spørgsmål 4
Seniorudvalgets møde 5. september pkt. 6, Gensidig orientering, hvor administrationen orienterede om aktindsigtssag vedrørende vikarforbrug.
Hvor stort et vikarforbrug har der været på plejecentrene og i hjemmeplejen i årets første otte måneder?
Svar:
Aktindsigten drejede sig om årene 2017-2022. Der arbejdes aktuelt på en sag til Seniorudvalget, som viser vikarforbruget historisk, aktuelt og beskriver den indsats, der er iværksat ift. at nedbringe vikarforbrug – og hvor vi ser, at vikarer er løsningen. Det sidste er i få tilfælde, og det er grundlæggende, hvor vi ellers har afprøvet øvrige mulige løsninger.
Når denne sag har været på Seniorudvalgets møde i november, tager jeg den gerne op sammen med Ældrerådet.
Spørgsmål 5
Siden efteråret 2021 har Slagelse Kommune været med i Projekt Drømmekommune. Der indgår to plejecentre og tre hjemmeplejeområder i projektet. Formålet er at styrke oplevelsen af værdighed i den hjælp og støtte, som ældre modtager, samt at bidrage til de ældres livskvalitet.
Er det de samme plejecentre og hjemmeplejeområder, der har været med i projektet i de sidste 2 år, eller er der givet andre plejecentre og hjemmeplejeområder den samme mulighed?
Svar:
Kurserne var en del af et forløb sammen med Ældresagen, hvor vi fik 4 kurser. Vi ville godt have haft flere, men det var ikke muligt, hvilket betyder, at indsatsen er rettet til de steder, der har været med. Derudover arbejder vi med mentalisering, som også er en del af det aktuelle sygefraværsprojekt, og metodemæssigt arbejder begge kurser ud fra en forståelsesramme, der ligner hinanden – drømmekurser arbejder med vitaliserende kommunikation.
Vi er som altid opsøgende og spejder efter mulige puljer at søge ift. relevante kurser.
Spørgsmål 6
Hvornår er der sidst lavet en rapport om magtmisbrug, og hvornår vil Ældrerådet blive orienteret om denne?
Svar:
Jeg tænker, der menes magtanvendelser.
Sundhed og Ældre har ikke haft tradition for sagsfremstillinger på området de seneste år – dette efter at politikerne har fået adgang til at se data via LIM.
Sagsfremstillingerne ophørte i 2021/22.
Har I brug for en opdatering på området, så vil jeg foreslå, at I får besøg af vores demenskoordinator.
Spørgsmål 7
Generel orientering om konsekvenserne af de vedtagne besparelser i budget 2024-2027 inklusiv Ældrerådets aktivitetskonto samt betjening fra forvaltningen.
Svar:
Budgetforliget vedtages først endeligt på Byrådets møde den 9. oktober.
Spørgsmål 8
Fremtidige udfærdigelser af dagsordner
Svar: Ældrerådet melder tilbage til Therese, hvem der skal deltage i en arbejdsgruppe.