Børne- og Ungeudvalget (2018-2021) – Referat – 6. august 2018



54. Godkendelse af dagsorden (B)

54.   Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89635               Dok.nr.: 330-2018-331298                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 6. august 2018.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 6. august 2018 godkendes.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Godkendt.

55. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

55.   Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-90127               Dok.nr.: 330-2018-331244                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
1. Orientering fra Formand
2. Orientering fra medlemmer
3. Orientering om henvendelser fra borgere
4. Orientering fra direktøren/Centerchefen
a) Administrationens vurdering vedr. ideen om etablering af et pilotprojekt i Rude.
b) Opsigelse af UU-samarbejdsaftale
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget orienteres.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Direktøren supplerede med at oplyse, at Per Kensø efter Økonomiudvalgets beslutning om ændret centerstruktur i juni, er centerchef for det samlede center for Børn og Unge og fremadrettet sekretariatsbetjener udvalget.
Orienteringerne taget til orientering.

56. Status på implementering af ny Dagtilbudslov (O)

56.   Status på implementering af ny Dagtilbudslov (O)

Sagsnr.: 330-2018-40261               Dok.nr.: 330-2018-340664                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om status på implementering af ny Dagtilbudslov, herunder en kort orientering om temaerne i den nye dagtilbudslov, ansøgningspuljer og de øvrige elementer fra regeringens dagtilbudsudspil samt forventet tidsplan for politisk behandling.
Baggrund
Med udgangspunkt i regeringens udspil ”Stærke dagtilbud – Alle børn skal med i fællesskabet”, indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og
Radikale Venstre i juni 2017 en aftale om en dagtilbudsreform.
Dagtilbudsreformen rummer samlet set 24 konkrete initiativer under følgende tre hovedoverskrifter:
Bedre læring og trivsel for alle børn og et sammenhængende børneliv
Høj kvalitet gennem faglighed og tydelig ledelse
Øget fleksibilitet og frit valg for børnefamilier
Aftalens oprindeligt 24 initiativer fremgår af bilag 1.
Temaerne i dagtilbudsreformen er nu udmøntet dels i ansøgningspuljer og dels i en række ændringer til dagtilbudsloven. Den nye Dagtilbudslov er med enkelte undtagelser trådt i kraft pr. 1. juli 2018.
Helt overordnet betoner ændringerne i den nye dagtilbudslov det pædagogiske indhold på dagtilbudsområdet, som det nu fremgår indledningsvist af formålsparagraffen (§ 7):
”Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv”.
Lovforslaget som vedtaget fremgår af bilag 2.
Børne- og Ungeudvalget er blevet orienteret om den nye dagtilbud på mødet den 9. april 2018 (generel orientering), på mødet den 7. maj 2018 (orientering om puljeansøgninger) og senest på mødet den 4. juni 2018, hvor udvalget blev orienteret om, at ændringer til dagtilbudslov var blevet godkendt ved 3. behandling i Folketinget den 28. maj 2018.
Retligt grundlag
Lov om ændring af dagtilbudsloven og lov om folkeskolen
(Styrket kvalitet i dagtilbud, øget fleksibilitet og frit valg for forældre m.v.)
Handlemuligheder
Temaerne i dagtilbudsreformen er nu udmøntet dels i ansøgningspuljer og dels i en række ændringer til dagtilbudsloven.
Administrationen har søgt midler fra puljen til kompetenceløft af ledere, faglige fyrtårne og dagplejere. (Der orienteres herom i selvstændig sag.)
Administrationen har endvidere søgt midler fra puljen til flere pædagoger i institutioner med mange børn i udsatte positioner. (Der orienteres herom i selvstændig sag.)
I bilag 3 findes en skematisk gennemgang af ændringerne i dagtilbudsloven.
Der er i alt 10 elementer/temaer, der skal implementeres på dagtilbudsområdet. For hvert tema er det kort beskrevet, hvad Slagelse Kommune gør i dag, hvad, der skal tages politisk stilling til samt forventet tidspunkt for den politiske behandling.
I løbet af efteråret 2018 vil følgende blive fremlagt til politisk behandling:
· Politisk drøftelse af udviklingen på dagtilbudsområdet. Fastsættelse og offentliggørelse af rammer for dagtilbuddene. Herunder stillingtagen til prioriterede indsatser, der kan medvirke til udmøntning af den sammenhængende børnepolitik (November 2018)
· Ny styrelsesvedtægt på dagtilbudsområdet (Oktober 2018)
· Godkendelse af rammer og retningslinjer for deltidspladser til forældre på barsel (november 2018)
· Godkendelse af retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud – tilpasning af visitationspraksis (oktober 2018)
· Godkendelse af retningslinjer for private pasningsordninger – herunder information omkring forskelle mellem private pasningsordninger og øvrige tilbud (oktober 2018)
· Godkendelse af retningslinjer for kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider (september 2018)
· Godkendelse af retningslinjer for tilskud til pasning af eget barn (september 2018)
KL og Børne- og Socialministeriet har forhandlet den økonomiske kompensation til kommunerne. Størrelsen af kompensationen er for Slagelse Kommune fastlagt til 0,5 mio. kr. pr. år.
Økonomi:
Administrationen forventer, at der vil være merudgift forbundet med kombinationstilbud (pr. 1. juli 2018), deltidspladser til forældre på barsel (pr. 1. januar 2019) og en del administrative meropgaver.
Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider.
Forældre med arbejdsbetinget behov for pasning uden for normal åbningstid i daginstitution på mindst 10 timer har ret til kombinationstilbud. Det betyder, at der til udgiften til en plads i daginstitution skal lægges udgiften til x antal timers privat pasning, der skal udbetales som tilskud til forældre. Merudgiften afhænger af dels, hvor mange, der efterspørger kombinationstilbud - og dels hvor mange timers privat pasning, der skal bruges.
Deltidspladser (30 timer) til forældre på barsel (til søskende) - til reduceret takst.
Merudgiften svarer til den takstreduktion, som forældrene skal have ved kun at have ret til at bruge dagtilbuddet i 30 timer pr. uge. Størrelsen på merudgiften afhænger af hvor mange, der efterspørger deltidsplads til ældre søskende.
Udmøntningen af loven er kompleks og vil medføre flere administrative opgaver og procedurer ved kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider, deltidspladser og visitationsprocedurer - herunder godkendelse, kontrol og tilsyn.
Børne- og Ungeudvalget kan tage orienteringen til orientering og Børne- og Ungeudvalget kan komme med bemærkninger til orienteringen – herunder tidsplanen for den politiske behandling.
Vurdering
Det er formålet med den nye dagtilbudslov at dagtilbuddene i et samarbejde med forældrene skal fremme børns trivsel, læring og udvikling.
Dagtilbudsområdet i Slagelse Kommune har siden 2010 arbejdet kontinuert på at skabe og fastholde dagtilbud af høj kvalitet. Slagelse Kommune har samarbejdet med anerkendte forskere i deres arbejde med at udvikle et redskab til at ”måle” kvaliteten i dagtilbud. Det redskab bruges nu i det udviklingsorienterede tilsyn både i Slagelse Kommune og i andre kommuner.
Administrationen vurderer, at de lokale indsatser og prioriteringer og de nye lovinitiativer om styrkede læreplaner, pædagogiske læringsmiljøer supplerer hinanden. Det er et godt afsæt for implementeringen af de mange nye tiltag hen over de næste par år. 
Det er administrations anbefaling, at de politiske drøftelser omkring udviklingen på dagtilbudsområdet herunder rammer for dagtilbuddene tager afsæt i erfaringer fra de pædagogiske tilsyn samt de 7 kvalitetsindikatorer, som blev godkendt som en del af turnusanalysen på dagtilbudsområdet i 2011/2012.
Administrationen foreslår, at den første politiske drøftelse omkring udviklingen på dagtilbudsområdet tages november 2018 (jf. tidsplan).
De nye lovinitiativer, som handler om øget fleksibilitet og frit valg for børnefamilierne, viser sig nu med vedtagelsen af loven, at blive mere omfattende og komplekse end først antaget. Der er administrationens vurdering, at de fleste af disse organisatoriske og administrative ændringer vil medføre et stort administrativt forberedelsesarbejde. Derudover vil der komme nye og andre arbejdsopgaver af permanent karakter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen om status på implementering af ny Dagtilbudslov, herunder forventet tidsplan for politisk behandling til orientering
2.    at Børne- og Ungeudvalgets drøftelse omkring udviklingen på dagtilbudsområdet bliver emnet på temamøde i november 2018
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
At 1 | taget til orientering med den tilføjelse at udvalget ønsker at der regnes konkret på de skønnede merudgifter til kombineret pasning og private pasningsordninger til udvalgets møde i september, så det kan vurderes om den indlagte kompensation i det tekniske budget 2019-22 er tilstrækkelig.
At 2 | drøftet og godkendt. Udvalget ønsker at der på temamødet bliver mulighed for dialog med repræsentanter fra området.

57. Orientering om pulje til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud (O)

57.   Orientering om pulje til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud (O)

Sagsnr.: 330-2018-31525               Dok.nr.: 330-2018-396247                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om, at Slagelse Kommunes ansøgning om andel i pulje til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud er blevet imødekommet.
Baggrund
Med udgangspunkt i regeringens udspil ”Stærke dagtilbud – Alle børn skal med i fællesskabet”, indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og
Radikale Venstre i juni 2017 en aftale om en dagtilbudsreform.
Dagtilbudsreformens ene hovedoverskrifter er ”Høj kvalitet gennem faglighed og tydelig ledelse”. Det er med afsæt heri, at der afsat en pulje på alt 165 mio. kr. til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud.
Samtlige kommuner har haft mulighed for at ansøge om en andel af det samlede beløb svarende til deres forholdsmæssige andel af det samlede børnetal. Slagelse Kommune har ansøgt om den forholdsmæssige andel af puljen.
Midlerne er øremærkede således, at 30 % af de tildelte puljemidler skal anvendes til kompetenceudvikling i dagplejen. 70 % skal anvendes på resten af dagtilbudsområdet.
Tilbud om deltagelse i kompetenceudviklingsforløb skal gives til både kommunale, selvejende og private institutioner. (Se bilag 1).
Formål med kompetenceudviklingen
Formålene med kompetenceudviklingen er samlet set:
· At øge viden om den styrkede pædagogiske læreplan og færdigheder hos målgrupperne i forhold til at omsætte, aktivere og forankre denne viden i dagtilbuddenes pædagogiske praksis.
· At styrke pædagogisk viden om og færdigheder til at forholde sig analytisk og refleksivt til egen praksis, ud fra den pædagogiske læreplan.
· At bidrage til, at ny viden og en styrket faglighed forankres, fastholdes, gøres bæredygtig og kontinuerligt videreudvikles i dagtilbud og kommunale forvaltninger, i sammenhæng med lokale udfordringer og behov
· At bidrage til og indgå i kommunernes løbende arbejde med kvalitets- og kompetenceudvikling generelt på dagtilbudsområdet.
Retligt grundlag
Dagtilbudsloven, Den kommunale styrelseslov
Handlemuligheder
Slagelse Kommunes ansøgning om tilskud er imødekommet. Tilskuddet udgør i projektperioden august 2018 til august 2022 i alt 2.130.897,13 kr. Tilskuddet skal anvendes til kompetenceudvikling på dagtilbudsområdet. (se bilag 2 – tilsagnsbrev).
Slagelse Kommune udbyder på baggrund af ansøgningen:
1. En læringsdag for forvaltningsniveauet (styregruppen deltager i denne dag)
2. Diplommodul for faglige ledere - Faglig ledelse, organisering og udvikling af læringsmiljøer i dagtilbud med udgangspunkt i den styrkede pædagogiske læreplan
3. Diplommodul for faglige ledere - Faglig ledelse, evalueringskultur og kvalitetsudvikling
4. Læringsforløb for faglige ledere
5. Læringsforløb for faglige fyrtårne
6. Læringsforløb for dagplejere
7. En pædagogisk assistent-uddannelse (PAU)
8. Kick-off for samtlige dagtilbud
Fælles nationalt pensum
Omkring 50 pct. af pensum til hver af forløbstyperne skal være fælles på tværs af udbydere. Børne- og Socialministeriet har nedsat et udvalg, der er kommet med forslag til det fælles pensum. De øvrige 50 pct. af pensum kan tilrettelægges af den enkelte udbyder og dermed tilpasses til lokale forhold og behov.
Styregruppe
Afdeling for Dagtilbud har nedsat en styregruppe bestående af en udviklingskonsulent, en dagtilbudsleder fra hvert netværk (i alt 6 dagtilbudsledere) og 2 dagplejepædagoger.
Økonomi
Puljemidler må anvendes til kursusafgift og vikardækning i forbindelse med kompetenceudvikling. Puljemidler må ikke anvendes til forplejning i forbindelse med kompetenceudvikling.
Børne- og Ungeudvalget kan tage orienteringen til orientering og Børne- og Ungeudvalget kan komme med bemærkninger til orienteringen.
Vurdering
Dagtilbudsområdet i Slagelse Kommune har siden 2010 arbejdet kontinuert på at skabe og fastholde dagtilbud af høj kvalitet.
Administrationen vurderer, at de lokale indsatser og prioriteringer og de nye lovinitiativer om styrkede læreplaner, pædagogiske læringsmiljøer supplerer hinanden. Det er et godt afsæt for implementeringen af de mange nye tiltag hen over de næste par år. 
Det er administrations anbefaling, at kompetenceudviklingen udbydes til så mange som muligt og så bredt som muligt, således at så mange som muligt får den samme fælles viden og dermed et fælles afsæt for den videre implementering af de nye pædagogiske læreplaner og videreudviklingen af dagtilbud af høj kvalitet.
Selvom Slagelse Kommune har modtaget det fulde ansøgte beløb, rækker det ikke til at udbyde forløb til samtlige pædagoger og dagplejere. Afdelingen for Dagtilbud vil derfor udover pulebeløb prioritere centrale midler til kompetence udvikling på dagtilbudsområdet til dette formål i projektperioden.
Børne- og Ungeudvalget orienteres om det samlede budget i projektperioden, når aftalen om kompetenceforløbet er indgået med udbyder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Center for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orientering om, at Slagelse Kommunes ansøgning om andel i pulje til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud er blevet imødekommet til orientering
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Orienteringen taget til efterretning. Udvalget bemærkede samtidig at der ikke af egne budgetmidler skal afsættes yderligere midler til kompetenceudvikling før erfaringerne med effekten af puljemidlerne kendes.

58. Orientering om flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner (O)

58.   Orientering om flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner (O)

Sagsnr.: 330-2018-47432               Dok.nr.: 330-2018-397827                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om, at Slagelse Kommunes ansøgning om flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner i dagtilbud er blevet imødekommet.
Baggrund
Slagelse Kommune ansøgte i foråret 2018 om midler fra Socialstyrelsens pulje til ”flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner”.
Formålet med midlerne er at mindske betydningen af negativ social arv ved at understøtte læring, trivsel og udvikling for børn i udsatte positioner gennem flere uddannede pædagoger, som kan arbejde systematisk og vidensbaseret med pædagogiske læringsmiljøer. Flere pædagoger skulle gerne være medvirkende til at skabe trygge og stimulerende læringsmiljøer, hvilket har betydning for alle børns trivsel og udvikling, særligt børn i udsatte positioner. Den tidlige indsats i dagtilbuddet kan bidrage til at mindske den negative sociale arv.
På baggrund af en analyse af samtlige daginstitutioner i Slagelse Kommune – herunder også private institutioner og puljeinstitutioner fremsendte Afdelingen for Dagtilbud en ansøgning på vegne af 13 daginstitutioner. Kriteriet, der skulle være opfyldt for at komme i betragtning, er at mere end 25 % af børnene skal have mere end 80 % økonomisk friplads.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov
Handlemuligheder
På landsplan har kommunerne på vegne af i alt 543 institutioner ansøgt om midlerne fra puljen. Der er givet tilsagn til 100 institutioner med et samlet beløb på 254 mio. kr. Da flere end 100 institutioner levede op til kriterierne, er der kun givet tilsagn til de institutioner, der har en andel af børn i udsatte positioner (jf. kriteriet i ansøgningen) på mindst 46,63 %.
Slagelse Kommune ansøgte om puljemidler til alle institutioner som levede op til kriterierne, men eftersom kun Børnehuset Nord i Slagelse har en højere andel af børn i udsatte positioner end de 46.63 % er det alene Børnehuset Nord, som har fået andel i puljemidlerne.
Børnehuset Nord har i projektperioden 1. september 2018 til 31. august 2021 fået i alt 3.985.605 kr. Beløbet fordeler sig med 716.042 kr. i 2018, 1.307.825 kr. i 2019 og 2020 samt 653.913 kr. i 2021. Midlerne kan alene bruges til løn til pædagoger – og ansættelser i Børnehuset Nord. (se tilsagn i bilag).
Udmøntningen skal ske i samspil med Team Dagtilbud i Socialstyrelsen, som vil bistå dagtilbuddene med at sikre at midlerne understøtter formålet.
Børne- og Ungeudvalget kan tage orienteringen til orientering og Børne- og Ungeudvalget kan komme med bemærkninger til orienteringen.
Vurdering
Det er administrationens vurdering at Børnehuset Nord med andelen af puljen får en mærkbar økonomisk håndsrækning. Afhængigt af, erfaringsniveau og kompetencer svarer beløbet pr. år til ca. 3 pædagoger på fuldtid.
Midlerne gives til daginstitutionen udover den almindelige ressourcetildeling – og indgår ikke i takstberegningen.
Administrationen har taget kontakt til Børnehuset Nord – og vil fortsat understøtte institutionen i forbindelse med rekruttering og i dialogen med Socialstyrelsen såfremt det er nødvendigt.
Processen omkring rekruttering igangsættes hurtigst muligt således, at midlerne kan udmøntes bedst muligt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Administrationen indstiller:
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen om, at Slagelse Kommunes ansøgning om flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner i dagtilbud er blevet imødekommet til orientering
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Orienteringen taget til orientering. Udvalget opfordrer til forældreinddragelse i indsatsen samt fokus på hvordan, indsatsen kan fortsætte efter projektperioden.

59. Orientering om arbejdet med den sammenhængende ungeindsats (E)

59.   Orientering om arbejdet med den sammenhængende ungeindsats (E)

Sagsnr.: 330-2017-77212               Dok.nr.: 330-2018-343085                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget, Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På møderne i maj 2018 godkendte de tre fagudvalg målgruppe, baseline og lokalpolitisk målsætning for den sammenhængende ungeindsats. I forlængelse heraf havde udvalgene en række ønsker:
- De tre fagudvalg efterspurgte alle ’konkrete handlinger beskrevet med delmål startende i 2018, tidsplan og organisering der understøtter sammenhæng’. Dette vil blive indtænkt i arbejdet med tilrettelæggelsen af ungeindsatsen.
- Børne- og Ungeudvalget efterlyste en detaljeret tidsplan for de kommende politiske beslutninger. Tidsplanen fremgår af bilag 1.
- Børne og ungeudvalget efterlyste et notat med procesplan og initiativer i forbindelse med den sammenhængende ungeindsats. Procesplanen for arbejdet fremgår af bilag 2.
- Børne og ungeudvalget efterlyste tal for den lokalpolitiske målsætning fra 2015 og 2016 som supplement til baseline fra 2017. Tallene fremgår bilag 3.
Til udvalgenes orientering afholdes der en workshop den 22. august som led i arbejdet med tilrettelæggelse af ungeindsatsen. Workshoppen er for medarbejderrepræsentanter og ledere fra de fagområder, som har direkte berøring med unge 12-29 årige. Dvs. Jobcenter, Handicap og Psykiatri, Rusmiddelcenteret, Børn og Familie, UU, PPR, SSP og skolekontaktpersoner, Skoler og Klubber. Workshoppen har til formål at indhente medarbejdernes perspektiver og ideer til tilrettelæggelsen af ungeindsatsen.
Desuden planlægges et fælles temamøde for de tre udvalg den 24. september om tilrettelæggelse af ungeindsatsen.
Sidst planlægges en høringsworkshop den 9. oktober kl. 8.30-11.30 om tilrettelæggelse af ungeindsatsen, herunder organisering af uddannelsesvejledningen.
Retligt grundlag
Forslag til Lov om kommunal indsats for unge under 25 år af 1. februar 2018.
Handlemuligheder
Udvalgene kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at procesplanen skaber mulighed for den dialog og indhentning af input og perspektiver fra interessenter, der skal til for at udarbejde et solidt oplæg til tilrettelæggelse af ungeindsatsen. Ligeledes skaber den politiske tidsplan rammer for et temamøde for de tre udvalg i efteråret, hvor tilrettelæggelsen kan drøftes forud for høring og beslutning. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og Ungechefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget, Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Social- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Der blev supplerende oplyst at der er indbudt til konference den 19. september 2018, med deltagelse af de involverede tre fagudvalg, uddannelsesinstitutioner, medarbejdere samt interesseorganisationer endvidere vil der komme en ny dato for høringsworkshop.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sten Knuth(V) fandt fortsat at processen mangler politisk fokus og involvering af interessenter.

60. Justering af handleplaner (B)

60.   Justering af handleplaner (B)

Sagsnr.: 330-2018-40781               Dok.nr.: 330-2018-343851                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal tage stilling til, om de vil bede virksomhederne Skælskør Skole og Fritidsklubben Marievang om at udarbejde nye handlinger i deres respektive handleplaner.
Baggrund
Ved behandlingen af årets anden budgetopfølgning på Byrådets møde den 28. maj 2018 blev sagen godkendt, dog ”[…]med de anførte bemærkninger om, at Økonomiudvalget får forelagt oplæg vedrørende anlæg og at de, af Thomas Clausen, fremførte bemærkninger vedrørende
· den planlagte forøgelse af timetallet fra 780 til 825 timer på Skælskør skole
· besparelse på holddannelse vedrørende kulturtalentklasse
· overførsel af medarbejder fra fritidsklubben Marievang
oversendes til Børne- og Ungeudvalget med anmodning om, at forvaltningen fremlægger nye forslag til understøttelse af Skælskør skole. Fremlægges efterfølgende for Byrådet.
Handeplanen for Skælskør Skole blev første gang præsenteret i forbindelse med årets første budgetopfølgning, der var på Børne- og Ungeudvalgets møde den 5. februar 2018. februar 2018. For at opnå budgetoverholdelse i 2018 var Skælskør Skole nødsaget til at skrue op for lærernes arbejdstid i indeværende år. Lønudgifterne – inklusive udgifter til kulturtalentklasserne – udgør langt størstedelen af budgettet for skolen, og der ville ikke realistisk set kunne findes besparelser andre steder i budgettet til at modvirke det forventede merforbrug i 2018.
Handleplanen for Fritidsklubben Marievang blev ligeledes første gang præsenteret i forbindelse med første budgetopfølgning. Det forventede merforbrug for 2018 vurderedes da til ca. 500.000 kr. ud af et samlet budget på 2,7 mio. kr. Da lønudgifterne udgør 95 % af budgettet i klubben, er det ikke realistisk at lave en handleplan, der ikke vil få personalemæssig betydning, f.eks. i form af en overflytning af medarbejder til en anden virksomhed.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan vælge ikke at bede de to virksomheder udarbejde nye handlinger til deres respektive handleplaner.
Alternativt kan udvalget bede de nævnte virksomheder om at udarbejde nye handlinger.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget ikke beder de to virksomheder udarbejde nye handlinger til deres respektive handleplaner.
Lønudgifterne udgør en så stor del af virksomhedernes budget, at det er vanskeligt at pege på andre handlinger, der kan indhente et økonomisk provenu allerede i 2018. Ydermere er skoleåret 2018/19 allerede planlagt, og det vil betyde markante forstyrrelser af de to virksomheders planlægning og styring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis virksomhederne skal finde andre handlinger end de planlagte, kan det få personalemæssige konsekvenser. Det er ligeledes vanskeligt at finde nye handlinger med effekt i indeværende år, og det vil gøre det svært for virksomhederne at planlægge resten af årets aktiviteter.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Center for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget undlader at bede Skælskør Skole og Fritidsklubben Marievang om at udarbejde nye handlinger til deres respektive handleplaner.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Udvalget efterlyste handleplanerne for de to virksomheder som bilag til sagen, samt uddybende forklaringer fra virksomhederne. For Marievangklubben var det ikke muligt at læse årsagen til budgetudfordringen. Der ønskes en forklaring på hvordan en bevilling på 5,4 mio. kr. i 2013 kan blive til 2,4 mio. kr. i 2018 med henvisning til skolereform, centraliseringer og besparelser. Der ønskes en beskrivelse af fremmødte i åbningstiden fra 6.30 til 22.00 og endelig baggrunden for at afvikle et morgenmodul uden ressourcer.
Sagen genoptages på næste møde.

61. Frigivelse af anlægsbevilling - Skoletoiletter (B)

61.   Frigivelse af anlægsbevilling - Skoletoiletter (B)

Sagsnr.: 330-2017-65128               Dok.nr.: 330-2018-318722                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal via Børne- og Ungeudvalget træffe beslutning om at give anlægsbevilling til det afsatte rådighedsbeløb på 5 mio. kr. i 2018 til renovering af skoletoiletter.
Baggrund
Byrådet afsatte i forbindelse med Budget 2017 2,5 mio. kr. årligt i perioden 2017-2020 til renovering af skoletoiletterne i Slagelse Kommune.
I denne sag søges der om frigivelse af første halvdel af de i alt 10 mio. kr. De 5 mio. kr., der resterer som rådighedsbeløb, vil der blive søgt om frigivelse af i 2019.
Anlægsprojektet skal bidrage til at hæve standarden på skoletoiletterne i Slagelse Kommune. Der er udarbejdet en minimumsstandard og en designlinie, og selve anlægsarbejdet består i at renovere skoletoiletterne, så de kommer op til standard. Anlægsarbejdet prioriteres således, at de skoletoiletter, der ligger længst fra minimumsstandarden, vil blive renoveret først.
Det vigtigste pejlemærke er, at skoletoiletterne bliver lyse, åbne og trygge, så toiletbesøg i skoletiden bliver en god oplevelse for eleverne.
Efter frigivelse af rådighedsbeløbet kan selve anlægsarbejdet starte op i efteråret 2018.
Retligt grundlag
Jf. reglerne for økonomistyring og ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling, før arbejdet kan igangsættes.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan anbefale frigivelse af anlægsbevilling.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet via Børne- og Ungeudvalget træffer beslutning om at frigive anlægsbevillingen på stednummer 301825 Toiletter – skoler.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
8.1
1.000
4.000
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
8.1
-1.000
-4.000
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der bliver givet anlægsbevilling på 1.000.000 kr. i 2018 og 4.000.000 kr. i 2019 til det på stednummer 301825 afsatte rådighedsbeløb, i alt 5.000.000 kr.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
At 1 anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.
Udvalget udtrykte utilfredshed med, at arbejdet ikke er iværksat tidligere. Udvalget efterlyste oplæg vedrørende adfærdsregulering i forhold til brugerne med involvering af fælleselevrådet. Udvalget opfordrede til øget rengøring af toiletterne eller ændring i tilrettelæggelsen af rengøringen.

62. Budgetopfølgning 3 for 2018 - Børne- og Ungeudvalget (B)

62.   Budgetopfølgning 3 for 2018 - Børne- og Ungeudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2018-32362               Dok.nr.: 330-2018-293879                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Som led i kommunens samlede opfølgning på budget og forbrug i 2018 skal fagudvalgene rapportere de økonomiske forhold for deres ansvarsområde.
Børne- og Ungeudvalget godkender handleplaner og budgetopfølgning 3, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
I henhold til budgetopfølgningen forventes udvalget i 2018 at have et merforbrug for driftsudgifterne på 39,7 mio. kr. og et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 26,0 mio. kr.  Bilag 1 angiver nærmere specifikation af forbruget. Anlægsprojekter fremgår af Bilag 1a.
Handleplaner
Der foreligger i bilag 2 handleplaner for merforbrug på følgende enheder:
1-årige handleplaner 2018:
· Myndighed almenområdet
· Myndighed specialundervisning
· Klostermarken skole
· Skælskør skole
· Sygehusets daginstitution
2-årige handleplaner 2019:
· Fritidsklubben Marievang
· Rosenkildegården
8.1 Skole
Redegørelse fra centerchef for Børn og Unge
Drift
Politikområdet Skole forventer ved denne budgetopfølgning et samlet merforbrug på 6,1 mio. kr.
Det forventede merforbrug fordeler sig således:
Almenområdet, myndighed
På myndigheden for almenområdet forventes der for nuværende et samlet merforbrug på 2,5 mio. kr.
Merforbruget skyldes primært udfordringer på befordringsområdet, hvor der for 2018 forventes et merforbrug på 4 mio. kr. Området har gennem en årrække konsekvent oplevet merforbrug, primært grundet et øget aktivitetsniveau.
Handleplan myndighed almenområdet:
Der er udarbejdet en handleplan for myndigheden på almenområdet, der skal medvirke til budgetoverholdelse i 2018.
Det væsentligste element i handleplanen er nedbringelse af udgifterne til befordring på skoleområdet.
Myndighed for specialundervisning
Myndigheden for specialundervisning forventer ved denne budgetopfølgning et estimeret merforbrug på 5,8 mio. kr. Der fremlægges handleplan med forslag til at imødegå merforbruget, således at budgettet overholdes i 2018.
Initiativ nummer 8 i handleplanen, ”Justeret grænse for garantitildeling på almenskolerne”, blev efter høringsproces ikke anbefalet af Børne- og Ungeudvalget. Det forventede provenu på 1,7 mio. kr. skal dækkes ad anden vej.
Området er fortsat præget af udfordringer, primært drevet af en øget søgning til området og et stigende elevtal i de specialiserede undervisningstilbud. Udviklingen i aktiviteter viser en tendens med stigende antal elever fordelt på dagskoler og autismecenter:
Antal børn
Aug. 2012
Aug. 2013
Aug. 2014
Aug. 2015
Aug. 2016
Aug.
2017
Juni 2018
Undervisning i private dagskoler
30
26
25
40
53
65
73
Undervisning på
Autisme Center
Vestsjælland
37
50
60
69
71
78
81
Handleplan myndighed specialundervisning:
Der er udarbejdet en handleplan for den vidtgående specialundervisning, der har elementer med varig budgeteffekt og dele der alene har budgetvirkning i 2018.
Den oprindelige handleplan, der blev vedtaget ved første budgetopfølgning, havde et samlet provenu på 26,8 mio. kr., fordelt på ni initiativer. Siden da er flere af initiativerne blevet gennemført, og der har været en positiv udvikling på en række af de øvrige initiativer. Derfor er det forventede merforbrug nu kun 5,8 mio. kr.
Vi kan ved denne budgetopfølgning begynde at se antydningen af et faldende elevtal i de specialiserede tilbud efter sommerferien, hvilket er et positivt tegn i forhold til at nå i hus med handleplanen. Der er dog stadig et betydeligt arbejde foran os, hvis økonomien på området skal balancere på lidt længere sigt.
Virksomhedsområdet
Virksomheder (almenskoler, specialskoler, klubtilbud, ungdomsskole m.fl.): Mindreforbrug på 2,2 mio. kr.
Der er samlet et forventet mindreforbrug på virksomhedsområdet på 2,2 mio. kr.
Virksomhederne har et stærkt fokus på styringen af økonomien. Størstedelen af virksomhederne forventer et acceptabelt mer-/mindreforbrug, der efter centrets vurdering ligger indenfor rammerne for god økonomistyring.
Handleplaner for virksomheder:
Der er i relation til skoleområdet 4 virksomheder, der har iværksat handleplan i forhold til at opnå balance mellem budget og regnskab. Handleplanerne er relateret til 2018 og 2019. Effekten af de iværksatte tiltag bliver fulgt tæt af virksomhedsleder og administration.
Klostermarken skole og Skælskør skole har iværksat handleplan, hvor den økonomiske effekt forventes at skabe balance mellem budget og regnskab i 2018.
Nedenstående klubber forventer ikke balance mellem budget og regnskab i 2018, men først i 2019:
· Fritidsklubben Marievang
Det forventede merforbrug på 0,5 mio. kr. i 2018 forventes hentet i 2019.
· Rosenkildegården
Det forventede merforbrug på 1,0 mio. kr. i 2018 forventes hentet i 2019.
Begrundelse for 2-årige handleplaner:
I Fritidsklubben Marievang har der gennem flere år været et markant aktivitetsfald og deraf følgende budgetreduktion. Klubben har et begrænset budget og kan derfor ikke nå at tilpasse driften i dette budgetår.
Rosenkildegården er i budgetforliget 2018-2021 blev pålagt en budgetreduktion på 1,5 mio. kr. i 2018. Det vurderes ikke muligt at effektuere indenfor den frist, der er sat op. Besparelsen udgør ca. 1/3 af klubbens budget, så en étårig handleplan vil reelt føre til lukning af tilbud.
8.2 Dagtilbud
Redegørelse fra centerchef for Børn og Unge
For det samlede dagtilbudsområde (virksomhederne + de centrale poster + vippeordning) forventer Center for Børn og Familie forud for tilførsel fra kassen et samlet mindreforbrug på 0,1 mio. kr.
· Virksomhederne forventer samlet set et mindreforbrug på 5,9 mio. kr. under forudsætning af at de bliver kompenseret for det høje børnetal via Vippeordningen.
· På de centrale poster (forældrebetaling, økonomisk friplads) forventes stort set balance med et mindreforbrug på 0,4 mio. kr.
· Da børnetallet aktuelt er væsentligt højere end forventet ved budgetlægningen er forventningen på nuværende tidspunkt at dagtilbudsområdet skal tilføres 6,3 mio. kr. finansieret af kassen jf. Vippeordningen. Teknikken omkring Vippeordningen er nærmere beskrevet i bilag 1.
8.3 Produktionsskoler
Redegørelse fra centerchef for Arbejdsmarked og Integration
Drift
Produktionsskoler elever over 18 år
Der ses en nedgang på området i forhold til tidligere år og der forventes derved 57,8 Helårspersoner. Dette svarer til et merforbrug på i alt 40.200 kr.
EGU
I henhold til EGU-aftale forventes budgettet for 2018 overholdt.
8.4 – Børn og Unge
Redegørelse fra Centerchef for Børn og Unge
I forlængelse af budgetopfølgningen pr. ultimo juni 2018 forventes et merforbrug på 26,5 mio. kr. på det specialiserede børne- og ungeområde. Merforbruget er beregnet efter handleplanens forventede gevinstrealisering på 7,6 mio. kr.
Drift
Center for Børn og Familie har i notat ”Udviklingen i økonomien på det specialiserede børne- og ungeområde 1. kvartal 2018” beskrevet status på budgetbalancen efter 1. kvartal 2018. Notatet blev forelagt i forbindelse med budgetopfølgning 2.
Ved afslutningen af juni måned 2018 var det realiserede forbrug for det samlede område 12 mio. kr. højere end det disponerede forbrug.
Der blev i forbindelse med Budgetopfølgning 2, lavet en overordnet analyse af forbruget og mønstrene i forbruget.
Analysen tog afsæt i de 1620 cpr-numre, som på daværende tidspunkt var aktive i Børne- og Ungeafdelingen.
Her konstateredes, at nettotilgangen af antallet af sager med ydelser er højere end forventet, og at gennemsnitsprisen er højere end forventet. En gennemgang af de disponerede indsatser ved udgangen af juni 2018, viser at tendensen fortsætter.
Sammenligner man den gennemsnitlige disponering pr. helårsperson fra 2017 med 2018 ses, at der har været en gennemsnitlig stigning i disponeringen pr. helårsperson på ca. 33.500 kr.
En stigning i antallet af sager med ydelser og en stigning i gennemsnitspriser påvirker det forventede forbrug resten af året.
Konsekvens af øget nettotilgang og udgiftsniveau for budgetresultat 2018
På baggrund af den højere nettotilgang og den samtidige stigning i gennemsnitspriser er det disponerede forbrug for resten af 2018 revurderet.
I revurderingen disponeres der med en højere gennemsnitspris svarende til det observerede niveau for 1. halvår. Der disponeres ligeledes med en nettotilgang af sager med ydelser for resten af 2018 svarende til tendensen i de første 6 måneder. Samlet set medfører udviklingen derfor en forventning om et merforbrug på i alt 34,2 mio. kr.
Børne- og Ungeudvalget godkendte den 5. februar 2018 handleplan for børne- og ungeområdet med en forventet gevinstrealisering på 7,6 mio. kr. Handleplanen forventes fortsat at kunne gennemføres.
Under de givne forudsætninger om tilgang af sager, højere gennemsnitspriser samt udmøntning af handleplan er forventningen til det samlede regnskabsresultat 2018 et merforbrug på i alt 26,5 mio. kr.
Handlinger til at imødegå den økonomiske ubalance
Det fremgår af notat ”Budget – prognose, Børn og Unge 2018” af 23. januar 2018, der blev behandlet på BUU’s møde den 5. februar 2018, at ”ved at anvende al tilgængelig viden nedbringes usikkerheden så meget, som det er muligt. Der vil dog altid være en usikkerhed forbundet med estimater”.
Det kan konstateres efter 2. halvår 2018, at estimaterne omkring antallet af aktive sager og gennemsnitspriser har været for lave – og det medfører forventningen om en budgetmæssig ubalance.
Vurderingen af mulige handlinger for indarbejdelse af merforbrug fra 2017 er indarbejdet i handleplan af 23. januar 2018, der er godkendt i BUU den 5. februar 2018.
Medarbejdere i Afdelingen for Børn og Unge arbejder på at realisere de forventede effekter i handleplanen. Der er dog en tidsforskydning fra handlingen sker til effekterne viser sig. Dette skyldes, at det at ændre eller stoppe en foranstaltning eller indsats skal tage afsæt i, at målet i barnets eller den unges handleplan er opfyldt eller bliver redefineret. Effekten kan således blive forsinket i forhold til at opnå den fulde realisering.
Af øvrige tiltag bliver der iværksat øget fokus på økonomisk opfølgning og styring. Blandt andet ved, at alle anbringelsessager bliver fulgt af en ”controller” og ved iværksættelse af et ensartet og systematisk ledelsestilsyn. Der vil ligeledes ske udvikling og implementering af en systematisk tilgang til at anvende netværkets ressourcer.
Fornyede tiltag forventes alene at kunne bremse op for udviklingen og dermed understøtte, at den fornyede disponering for resten af 2018 kan holdes.
8.5 – Sundhedspleje og Tandpleje
Redegørelse fra Centerchef for Børn og Unge
For sundhedsplejen og tandplejen forventes samlet set et mindreforbrug på 0,1 mio. kr.
Anlæg
Økonomiudvalget besluttede d. 18. juni 2018 at udskyde pkt. 7 vedr. bevillingsoverførsel af anlæg fra 2018 til 2019 til august, med henblik på fornyet behandling i fagudvalg ud fra nærmere beskrivelse af årsag til afvigelserne.
I bilag 1a er der for hvert enkelt anlægsprojekt beskrevet årsag til forventede afvigelser i 2018. I alt forventes efter de seneste vurderinger at ikke brugte anlægsmidler for 26,6 mio. kr. overføres fra 2018 til 2019.
Det drejer sig om følgende projekter:
 
mio. kr.
Toiletter – skoler
4,0
Eget specialtilbud – Havrebjerg
4,5
Bien
2,4
Slots Bjergby – daginstitution og skole
6,6
Dagtilbud Korsør
0,8
Udbygning af Daginstitutionen Firkløveren
8,2
I alt
26,6
For at sikre et mere retvisende budget for 2018, samt anlægsrammen for 2019-22 anbefales de ovenfor nævnte anlægsbevillinger overført fra 2018 til 2019.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Der henvises til udarbejdede handleplaner.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
8.1 Skole
8.2 Dagtilbud
 
-10.900
-15.654
10.900
15.654
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
26.554
-26.554
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Budgetopfølgningen 3 for 2018 samt handleplaner godkendes og videresendes til orientering til Økonomiudvalg og Byråd
2.    at Uforbrugte anlægsmidler på i alt 26,6 mio. kr. i 2018 søges overført til Budget 2019
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
At 1 | godkendt og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet til orientering.
Der henvises i øvrigt til beslutningen under pkt. 60 for så vidt handleplaner for Skælskør skole og Marievangklubben.
At 2 | anbefales til Byrådets godkendelse.
Udvalget henstiller til, at anlægsprojekter fremadrettet gennemføres hurtigere.

63. Etablering af døgntilbud i Havrebjerg (B)

63.   Etablering af døgntilbud i Havrebjerg (B)

Sagsnr.: 330-2018-29708               Dok.nr.: 330-2018-327431                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte, at etablere et døgntilbud på Havrebjerg skole.
Baggrund
Byrådet afsatte i forbindelse med Budget 2018 5. mio. kr. til etablering af eget specialtilbud på Havrebjerg skole. Anlægsmidlerne skal bruges til at ombygge skolen til et kommunalt døgntilbud til 8 døgnpladser og 2 akutpladser. Havrebjerg skole fungerede som heldagsskole indtil 2016 hvor aktiviteten flyttede til Nørrevang, hvorefter lokalerne har stået tomme. Der er et ønske om at etablere et kommunalt døgntilbud, hvor barnet/den unge kan sikres en helhedsorienteret indsats med vægt på inddragelse af den unge, dennes familie og netværk, hvilket andre kommuner har gode erfaringer med.
I psykiatrien har man arbejdet med ”empowerment”, hvor man med stor succes har brugt familien, netværket og den unge selv som en aktiv ressource. Det pædagogiske arbejde på døgntilbuddet bliver indenfor dette spændingsfelt. Det handler om, at udnytte de ressourcer der findes i alle familier og deres netværk, i den optik vil et tilbud, der giver mulighed for korttidsanbringelser være en oplagt mulighed for at undgå længere og dyrere anbringelser.
Personalets kompetencer: Som udgangspunkt er personalesammensætningen uddannet som pædagoger suppleret med forskellige kurser/uddannelser. Personalegruppen skal sammen med personalet på Klostermarken skole gennemføre en 2 årig intern specialistuddannelse.  Det faglige fokus vil være:
· Den unge
· Netværk.
Den unge: Gennem daglige basale aktiviteter individuelt og i grupper brydes større problemstillinger og barrierer ned i mere overkommelige delelementer. Der bygges kort sagt bro fra diffuse mål om ”det gode liv” til konkrete dagligdags opgaver rettet mod den enkeltes overordnede mål. Indsatsen er individuelt tilrettelagt og sigter mod at styrke og udvikle den enkeltes indsigt i egen adfærd, nedtoning af kaos gennem bevidstgjort adfærd og mod til at bryde mønstre og vaner. 
Netværk: Foruden de unge selv tilbydes også forældrene et tæt samarbejde. Ved at inddrage og samarbejde med den unges familie og netværk skabes de bedste forudsætninger. Samarbejdet med forældrene er meget vigtigt i forhold til den unges oplevelser og adfærd.
Slagelse Kommune ønsker med et agilt døgntilbud at give familien og den unge en træningsbane på de udfordrende områder. Det kan være af praktisk karakter, såsom at få lagt sit barn i seng, og/eller af mere udviklingsorienteret karakter, f.eks. måden man er sammen på, men målet er, at komme tilbage i familien og almenmiljøet igen. Ved at etablere et tilbud i kommunalt regi, vil der kunne skabes en tættere kontakt og dermed en større forståelse mellem den unge, deres familier og deres sagsbehandler. Denne større og mere kvalificerede dialog og tættere kontakt mellem de implicerede parter vil give bedre sagsbehandling og rådgivning og ikke mindst sikre at barnet/den unge får det rette tilbud på det rette tidspunkt. Herved kan der med det rette fokus arbejdes på, at den unge integreres i det almindelige samfund, gennem skole, fritidsjob og nærmiljø.
Retligt grundlag
Døgntilbuddet skal godkendes af Socialtilsynet.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte at etablere et døgntilbud på Havrebjerg skole.
Børne- og Ungeudvalget kan vælge at sige nej til etablering af et kommunalt døgntilbud på Havrebjerg skole.
Vurdering
Administrationen anbefaler at etablere døgntilbuddet på Havrebjerg skole. Der forventes en besparelse der matcher driftsbudgettet på 8.5 mio. kr. Fremadrettet vil stort set alle potentielle anbringelser skulle igennem et forløb på Havrebjerg, og langt størstedelen vil efterfølgende få hjemmebaserede indsatser eller plejefamilie. Det vil være meget få, som vil have brug for et opholdssted, og driften vil derfor modsvares af bevægelsen ned af indsatstrappen. Bevægelsen ned af indsatstrappen vil skulle konsolideres ved, at sikre rettidig opfølgning i sagerne således det sikres at børnene/de unge får det rette tilbud på det rette tidspunkt. Tilbuddet på Havrebjerg skal løbende evalueres både mht. til indhold og drift.   
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det interne tilbud på Havrebjerg forventes at koste 8.5 mio. kr. om året med en kapacitet på 8 pladser til børn samt 2 akutte pladser. Der forventes ikke nogen direkte besparelse på området, men det kvalitative løft skulle gerne sikre kortere anbringelser samt et billigere akutberedskab. De kortere anbringelser vil medvirke til at længere og dyrere anbringelser vil kunne undgås. I selve opstartsfasen vil tilbuddet næppe være rentabelt som følge af der må forventes en vis tomgang i særdeleshed det første år. Ansættelser vil ske løbende efter behov for at minimere tomgangsudfordringen mest muligt, og den ledige kapacitet vil blive brugt på f.eks. familiebehandling. Døgninstitutionen i Havrebjerg skal hele tiden kunne tilpasses efter behov, og fleksibiliteten skal ikke være afhængig af der hele tiden er fuld belægning.
Slagelse Kommune har pt. 27 børn/unge som vil kunne profitere af et ophold på Havrebjerg. Afdeling for Børn og Unge har flere eksempler på 12-14 årige, der modtager 12 ugers familiebehandling til næsten samme pris som en plads på Havrebjerg koster. Størstedelen af den type sager har vist sig at ende ud i en anbringelse til minimum samme pris som en plads på Havrebjerg. Ved at benytte Havrebjerg sikres dels det menneskelige aspekt ved bevægelsen ned af indsatstrappen samt økonomien på sigt, idet der med kortere og mere intensive forløb forventes, at der på sigt skal bruges færre ressourcer på:
· Akutpladser 
· Anbringelser
· Bevægelsen ned af indsatstrappen
Budgettet for Havrebjerg skole fremgår af Bilag 1.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
   8.500
Anlæg
 
 
500
4.500
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling,
Børne- og Ungedirektøren indstiller:
1.    at  Børne- og Ungeudvalget beslutter at etablere et døgntilbud på Havrebjerg skole som ovenfor beskrevet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Udvalget principgodkendte at der etableres døgntilbud på Havrebjerg skole.
Udvalget anmodede om at få sagen forelagt igen til endelig godkendelse med en revideret beskrivelse af målgruppen, et revideret og uddybet budget, redegørelse for differentierede takster i forhold til ydelser samt en tidsplan for projektet.

64. Ansøgning fra Langebjerggaard ApS om overenskomst med Slagelse Kommune (B)

64.   Ansøgning fra Langebjerggaard ApS om overenskomst med Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2018-37523               Dok.nr.: 330-2018-319570                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Baggrund
Specialundervisning kan indrettes i private og selvejende dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder, jf. folkeskolelovens § 20, stk. 5 (såkaldt intern skole).
Det forudsætter:
· at der er indgået en undervisningsoverenskomst mellem institutionen og kommunalbestyrelsen i beliggenhedskommunen.
· At den interne skole er normeret til mindst 10 elever ved skoleårets start, og det forventede gennemsnitlige elevtal for hele skoleåret også er mindst 10 elever.
Langebjerggaard ApS har ansøgt Slagelse Kommune om at indgå undervisningsoverenskomst. 
Center for Børn og Unge har i forvejen et samarbejde med virksomheden omkring nogle af de tungeste skole- og behandlingsopgaver.
Langebjerggaard ApS er en selvstændig og uafhængig virksomhed med en bestyrelse, der driver de to opholdssteder Langebjerggard og Baldersgaard, samt et lille skolemiljø og STU. Virksomheden bygger på miljøterapeutiske grundprincipper og startede officielt op i foråret 2017. Der er 19 af Socialtilsynet godkendte opholdspladser, 38 ansatte (heraf flere læreruddannede) og en tilknyttet psykolog.
Langebjerggaard har de fysiske rammer til at kunne drive en intern skole med max. 20 elever. Center for Børn og Unge har besøgt stedet. Ud over egne lokaler, har virksomheden fået mulighed for at leje lokaler i Dalmose, der tidligere har været anvendt som daginstitution (Humlebien). Langebjerggaard har indgået aftale med Gedebjergskolen (Næstved Kommune) om lån af faglokaler, som de på nuværende tidspunkt ikke selv råder over, så eleverne kan tilbydes den fulde fagrække. På sigt vil det være oplagt at indgå samarbejde med Dalmose Skole om faglokaler, afgangsprøver mv. Der vil også være mulighed for at indgå forskellige typer af samarbejde med andre skoler i Slagelse Kommune.
Målgruppen er børn og unge med svære psykiske, sociale, adfærdsmæssige og indlæringsmæssige problemstillinger.
Lederen af virksomheden er uddannet pædagog og har 27 års erfaring med målgruppen. Souschefen og den daglige leder af skoledelen er uddannet lærer og har 20 års erfaring med målgruppen og 8 års ledererfaring.
Med en undervisningsoverenskomst kan Slagelse Kommune og andre kommuner, ud over at visitere elever der bor på opholdsstedet til skole- og behandlingstilbuddet, også visitere eksterne elever dertil.
Slagelse Kommune har p.t. 5 elever til tilbuddet, og Langebjerggaard har forhåndstilkendegivelser fra andre kommuner, således at der forventeligt vil være 10 elever pr. 1. november 2018.
Langebjerggaard har fået udarbejdet et budget og har i samarbejde med Center for Børn og Unge klargjort en undervisningsoverenskomst der kan træde i kraft 1. september 2018 (se bilag 1). Desuden har virksomheden udarbejdet budget ved ekstern revisor (se bilag 2).
Hvis undervisningsoverenskomsten med Langebjerggaard ApS godkendes, vil det være Center for Børn og Unge der har tilsynet med undervisningen. Slagelse Kommune har i forvejen undervisningsoverenskomst med Magleby Skolecenter, Lindholm Dagskole og Lille Valbygaards interne skole og varetager tilsynet her.
Retligt grundlag
· Bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand efter folkeskoleloven i dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder Kap.6.
· Serviceloven § 52, stk. 3, nr. 1
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan indstille til Byrådet, at Slagelse Kommune indgår undervisningsoverenskomst eller ikke indgår overenskomst med Langebjerggaard ApS.
Vurdering
Center for Børn og Unge vurderer, at en undervisningsoverenskomst med Langebjerggaard ApS vil give Slagelse Kommune mulighed for at få løst nogle af de tungeste skole- og behandlingsopgaver inden for kommunegrænsen. Center for Børn og Unge har den erfaring, at et lokalt tilbud, som vi selv har tilsyn med, og hvor kommunens PPR er tilknyttet, giver de bedste forudsætninger for samarbejde og tæt opfølgning på eleverne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Slagelse Kommune indgår undervisningsoverenskomst med Langebjerggaard ApS.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Godkendt.

65. Henvendelse fra sct. Mikkels Børnehave om lån ifm. modtagelse børn i alderen 0-3 år (B)

65.   Henvendelse fra sct. Mikkels Børnehave om lån ifm. modtagelse børn i alderen 0-3 år (B)

Sagsnr.: 330-2018-22081               Dok.nr.: 330-2018-188908                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte at bevilge økonomisk støtte til den selvejende institution ”Sct. Mikkels Børnehave” med et lån i forbindelse med etablering af vuggestuepladser.
Baggrund
Sct. Mikkels Børnehave har fremsendt en forespørgsel på økonomisk bistand til etablering af vuggestuepladser på op til 63.000 kr.
På baggrund af et stigende antal 0-2 årige i Slagelse by – og derfor en stigende efterspørgsel efter dagtilbud til 0-2 årige besluttede Uddannelsesudvalget i marts 2016, at de selvejende institutioner fremadrettet selv kan fastsætte deres målgruppe. Sct. Mikkels Børnehave har nu ændret deres målgruppe fra 3- 5-årige til også at være et tilbud til 2 årige.
Sct. Mikkels Børnehave vurderer, at bygningen kræver tilpasning. Børnehaven har fået lavet et overslag over de forventede udgifter og har i den forbindelse rettet henvendelse til Slagelse Kommune for hjælp i form af et lån.
Sct. Mikkels Børnehave vil blandt andet etablere en liggehal til de små sovebørn. Jo yngre børnene er, jo større behov har de for at kunne sove til middag. Derudover skal der anvendes midler til at afgrænse en del af legepladser til de mindste børn.
Byrådet godkendte i november 2016 en lignende henvendelse fra den selvejende institution ”Børnehaven i Fredensgade”. Byrådet godkendte, at daginstitutionen under visse betingelser kunne låne 250.000 kr. Lånet skulle finansieres af Afdelingen for Dagtilbud – med tilbagebetaling over 10 år.
Retligt grundlag
Ifølge Dagtilbudsloven § 4 skal kommunen sørge for det nødvendige antal pladser i dag-, fritids- og klubtilbud. Såfremt kommunen ikke overholder pladsgarantien medfører det, at kommunen pålægges en økonomisk sanktion.
Efter kommunalfuldmagten/kommunalretlige grundsætninger kan kommunen yde tilskud til en selvejende institutions anlægsudgifter, når institutionens aktiviteter knytter sig til løsningen af kommunale opgaver, og når der i øvrigt kan påvises en særlig kommunal interesse i at yde tilskuddet, f.eks. hvor institutionen først og fremmest tilsigtes anvendt af kommunens egne borgere.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan overfor Byrådet anbefale, at give den selvejende institution ”Sct. Mikkels Børnehave” et lån til tilpasning af bygning til ny målgruppe.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at der er behov for flere 0-2 års pladser i Slagelse by. Etablering af pladserne i Sct. Mikkels Børnehave imødekommer en øget efterspørgsel.
Havde der været tale om en kommunal institution, havde det været administrationens anbefaling, at udvide målgruppen i institutionen.
Det er administrationens vurdering, at Et lån på 63.000 kr. med krav om tilbagebetaling over 10 år kan finansieres indenfor Centerets egen ramme.
Administrationen anbefaler på baggrund af ovenstående at anmodningen om lån til tilpasning af bygning bør imødekommes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er tale om et lån finansieret af Dagtilbud (budgetomplaceres fra politikområde 8.02 til 1.04 med 63.000 kr. i 2018). Lånet er rentefrit og nedbringes over 10 år gældende fra 2019 (afdraget budgetomplaceres fra politikområde 8.02 til 1.04 med 6.300 kr. fra 2019 og 10 år frem). Forslaget har ingen kasseeffekt.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
8.02 (dagtilbud)
63.000
-6.300
-6.300
-6.300
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
-63.000
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Lånets ydelser eller afdrag på anlægstilskud indfries løbende gennem regulering af tilskud til Børnehaven.

Anlægstilskud ydes på følgende betingelser:
At der er udarbejdet og indhentet et prisoverslag på de forventede anlægsomkostninger (projektbeskrivelse)
At lånet eller tilskuddet kun anvendes til afholdelse af anlægsomkostninger
At eventuelt overskydende kontantprovenu anvendes til nedbringelse af lån
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Chefen for Center for Børn og Familie indstiller,
1.    at Byrådet godkender, at Børne- og Ungeudvalget bevilger et anlægstilskud på op til 63.000 kr. til brug for etablering af vuggestuepladser i Sct. Mikkels Børnehave med krav om tilbagebetaling over 10 år
2.    at der fra driftsbudget til Sct. Mikkels Børnehave i 2019 og overslagsår budgetomplaceres 6.300 kr. til Børne- og Ungeudvalget indtil anlægstilskud er tilbagebetalt
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
At 1 til 2 | godkendt og anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.

66. Indførelse af Røgfri Skoletid på folkeskolerne (B)

66.   Indførelse af Røgfri Skoletid på folkeskolerne (B)

Sagsnr.: 330-2017-92204               Dok.nr.: 330-2018-343996                                          Åbent
Kompetence: Forebyggelses- og Seniorudvalget samt Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Forebyggelses- og Seniorudvalget har ønsket at drøfte mulige modeller for indførelse af Røgfri Skoletid på folkeskolerne med afsæt i byrådets budgetseminar.
Baggrund
Tobaksrygning er den enkeltfaktor, der har den største negative indflydelse på danskernes helbred. Storrygere dør i gennemsnit 8-10 år for tidligt, og kan forvente 10,5 færre gode leveår end personer, der aldrig har røget (Hjerteforeningen 2017). Rygning er relateret til 13.600 ekstra dødsfald om året, 96.000 tabte leveår og et tab i befolkningens samlede middellevetid på mere end tre år (Sundhedsstyrelsen 2018).
Forebyggelse af rygning er den forebyggende sundhedsindsats, der kan reducere sygelighed mest i Danmark. Samtidig er rygning den væsentligste årsag til den stigende sociale ulighed i sundhed. Hver dag begynder 40 danske børn og unge at ryge. Jo tidligere unge begynder at ryge, desto større risiko har de for at ende som dagligrygere (Vidensråd for Forebyggelse 2018).
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at e-cigaretter, røgfri tobak og alle nyere tobaks- og nikotinprodukter sidestilles med rygning i kommunernes forebyggelsesindsats.
Rygning i Slagelse Kommune
21 % borgerne i Slagelse Kommune (16 +) ryger. Af disse er 11 % storrygere (de ryger 15 eller flere cigaretter dagligt) (www.danskernessundhed.dk). For børn gælder det, at 9 % af drengene, og 18 % af pigerne i 9. klasse ryger (dagligt, ugentligt, sjældnere). I 10 klasse ryger 29 % af drengene, og 31 % af pigerne (dagligt, ugentligt, sjældnere). I forhold til passiv rygning i skolen svarer 14 % af eleverne i 5. til 10. klasse, at de er udsat for passiv rygning i skolen. Tallene stiger med klassetrin, og i 10. klasse angiver 32 % af drengene, at de er udsat for passiv rygning i skolen og 45 % af pigerne (Sundhed og trivsel blandt 11- 16 årige i Slagelse Kommune). Der er 37 % daglige rygere blandt erhvervsskoleelever, hvorimod tallet for gymnasieelever er 12 % (Hjerteforeningen 2018).
Mål Slagelse Kommunes sundhedspolitik (2015-2025)
· At flere borgere i 2025 har valgt et røgfrit liv
Succeskriterier:
· Andelen af borgere i Slagelse Kommune, der ryger dagligt skal reduceres med en tredjedel i 2025 
· Andelen af borgere i Slagelse kommune, der ryger 15 eller flere cigaretter dagligt, skal reduceres med en tredjedel i 2025 
· Andelen af elever i 9. klasse i Slagelse Kommune, der ryger (dagligt, ugentligt, eller sjældnere), skal reduceres med en tredjedel i 2025 
Status i sundhedsprofilen 2017 på voksenområdet er, at andelen af rygere er stagneret, men der ses en stigning af rygere i aldersgruppen 16-24 år. Hvis de ambitiøse succeskriterier skal nås, er der behov for at igangsætte en flerstrenget, langsigtet og strukturel forebyggelsesindsats på tobaksområdet.
Lovgivning og anbefalinger på området: (LOV nr. 607 af 18/06/2012)
· På børneinstitutioner, skoler, kostskoler, herunder efterskoler, treårige gymnasiale ungdomsuddannelser, anbringelsessteder (døgninstitutioner opholdssteder og lignende) mv. for børn og unge under 18 år, må der ikke ryges indendørs og udendørs. Rygeforbuddet skal også omfatte lærere, pædagoger, forældre og andre, der opholder sig på institutionens område.
Røgfri Skoletid på folkeskoler betyder, at der ikke må ryges i skoletiden, hverken på eller uden for skolens område. Dette gælder både for elever, medarbejdere og gæster på skolen.
I KL´s ”Forebyggelse for Fremtiden” januar 2018 er et af pejlemærkerne, at ”Flere skal vælge et røgfrit liv, og ingen børn og unge skal begynde med at ryge”. KL anbefaler bl.a.:
· At kommunerne tager stilling til Røgfri Skoletid for eleverne på alle kommunens grundskoler, så røgfrihed gælder i hele skoletiden også uden for skolens matrikel.
· At kommunen fortsat prioriterer en systematisk tobaksforebyggende indsats med brug af velafprøvede metoder over for børn og unge i skolen.
I Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakke vedr. tobak anbefales det på grundniveau, at folkeskoler i kommunen indfører Røgfri Skoletid. Det anbefales også, at indførelsen af Røgfri Skoletid kobles med forebyggende undervisning i udskolingen samt forældrearbejde (Sundhedsstyrelsen 2018).
Erfaringer med Røgfri Skoletid
Erfaringer viser, at Røgfri Skoletid er et af de mest effektive redskaber til at undgå rygning blandt eleverne. Røgfri Skoletid nedbringer antallet af elever, der begynder at ryge markant samt hjælper rygere til at ryge mindre. Skolen skaber en social kultur, der ikke er orienteret omkring rygning. Skolen går forrest og viser, at unge og rygning ikke hører sammen, og at den tager ansvar for elevernes sundhed og trivsel. Flere kommuner eks. Odense og København, har erfaringer med Røgfri Skoletid. For at Røgfri Skoletid skal lykkes viser erfaringerne, at det er afgørende, at medarbejderne, bestyrelser og elevråd inddrages, og at ændringerne varsles i god tid.
Skolens medarbejdere er rollemodeller, derfor er det vigtigt, at de er omfattet af Røgfri Skoletid. Dels kan det være svært for eleverne at forstå, at læreren må ryge, når de ikke selv må. Dels viser skolens medarbejdere, at de bakker op om, at rygning ikke skal være en del af skolens hverdag. Skolens ledelse kan med fordel henvise medarbejdere til kommunens rygestoptilbud og evt. tilbyde nikotinerstatning. Tilbud om håndtering af en røgfri arbejdsdag (kursustilbud) kan med fordel placeres i arbejdstiden.
Flerstrenget indsats i folkeskolen
Røgfri Skoletid er mest effektivt, når det kombineres med kompetencegivende undervisning til eleverne, røgfri aftaler/forældreinvolvering og tilbud om rygestoptilbud (Vidensråd for Forebyggelse 2018). På de indsatsskoler, hvor de har implementeret alle indsatsområder, var der efter første år halvt så mange rygere, som på sammenligningsskolerne, hvor de fulgte den almindelige lovpligtige forebyggelsesundervisning.
Kompetencegivende undervisning i folkeskolen:
Gennem undervisning lærer eleverne i 7.-9. klasse om rygningens skadelige virkninger og om flertalsmisforståelser i forbindelse med rygning som en del af den normale undervisning.
Røgfri aftale og forældreinvolvering:
I aftalerne forpligter eleverne sig på ikke at anvende tobak i indeværende skoleår. Forældrene forpligter sig til at tale løbende og åbent om tobak og udtrykke en klar holdning om, at rygning er skadeligt.
Tilbyde rygestoptilbud til elever, medarbejdere og forældre:
Tilbyde rygestopforløb, tilbud om nikotinerstatning og hjælp til håndtering af Røgfri Skoletid.
Retligt grundlag
Intet at bemærke.
Handlemuligheder
I bilag 1, er opstillet tre mulige modelforslag til indførelsen af røgfri skoletid på folkeskolerne.
· MODEL 1 - Politisk beslutning om Røgfri Skoletid
  • MODEL 2 - Politisk beslutning om Røgfri Skoletid på sigt
  • MODEL 3 - Røgfri Skoletid af frivillighedens vej
Uanset hvilken model der vælges, vil der være store positive sundhedsaspekter/langsigtede økonomiske gevinster at hente.
I forhold til processen har administrationen umiddelbart følgende opmærksomhedspunkter: 
Model 1: Hurtig implementering. Central beslutning.
Model 2. Hurtig implementering. Afprøvning af flerstrenget strategi.
Model 3: Stor involvering og god tid til processen. Implementering er usikker og vil tage lang tid.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det er væsentligt, at der prioriteres og igangsættes en langsigtet og flerstrenget indsats på tobaksområdet for at kunne opfylde målet og succeskriterierne i sundhedspolitikken.
Administrationen anbefaler, at der igangsættes en inddragelse forud for den endelige beslutning om Røgfri Skoletid. SektorMED, alle berørte lokale MED-udvalg, fælles elevråd, lokale elevråd og bestyrelser kan med fordel inddrages, så de kan fremkomme med deres bemærkninger til de mulige opstillede modeller forud for den endelige beslutning om indførelse af Røgfri Skoletid på folkeskolerne. Ligeledes kan HovedMED inddrages. Dette for at sikre bedst mulig involvering inden en politisk beslutning.
Modellerne skal alene opfattes som mulige modeller. Administrationen anbefaler derfor en proces med inddragelse af MED-organisationen således, at administrationen med input fra MED-organisationen, fælles elevråd, lokale elevråd og skolebestyrelser kan opstille endelig mulige modeller med evt. tilknyttede kommentarer til politisk beslutning i november eller december måned 2018.
Såfremt der indføres Røgfri Skoletid anbefaler administrationen, at de medarbejdere der ønsker det, får hjælp til at håndtere en røgfri arbejdsdag.
Administrationen gør opmærksom på, at der siden 2014 har været Røgfri Arbejdstid i Center for Sundhed og Ældre. Sagen kan i øvrigt ses i sammenhæng med sagsfremstillingen om Røgfri Arbejdstid.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Generelt set medfører rygning store udgifter til behandling og pleje for samfundet. Der er desuden produktionstab på grund af øget sygefravær, flere tilfælde af førtidspension samt for tidlig død. I alt betalte kommunerne 4.358 mio. kr. i kommunal medfinansiering for behandling af sygdomme relateret til rygning blandt rygere og eksrygere i 2017. For en gennemsnitkommune på 59.000 indbyggere svarer det til 44 mio. kr. årligt (4).
De økonomiske konsekvenser ved indførelse af Røgfri Skoletid på folkeskolerne afhænger af, hvilken model der vælges.
Konsekvenser for andre udvalg
Sagsfremstillingen behandles i Forebyggelses- og Seniorudvalget samt i Børne og Unge udvalget.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør samt Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Udvalgene igangsætter en involverende proces, hvor Røgfri Skoletid på folkeskolerne drøftes i HovedMED, SektorMED, alle berørte lokale MED-udvalg, fælles elevråd, lokale elevråd og skolebestyrelser med afsæt i de tre mulige modeller for Røgfri Skoletid på folkeskolerne.
2.    at Udvalgene på baggrund af den involverede proces, gendrøfter i november eller december 2018 med henblik på indstilling til byrådet om indførelse af Røgfri Skoletid på folkeskolerne.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
At 1 til 2 godkendt.

67. Fra Eliteidrætsklasser til Idrætstalentklasser (B)

67.   Fra Eliteidrætsklasser til Idrætstalentklasser (B)

Sagsnr.: 330-2014-80089               Dok.nr.: 330-2018-348762                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget samt Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Udvalgene skal beslutte, om Eliteidrætsklasserne skal omdøbes til Idrætstalentklasser.
Baggrund
Da projektet omkring særlige klasser med tilbud til børn, der dyrker idræt på særligt højt niveau, blev en realitet i Slagelse Kommune i 2015, havde projektet indledningsvis mange forskellige navne i de forskellige dokumenter og sagsfremstillinger. Eksempelvis idrætsklasser, talentklasser, sportsklasser mv. For at samle alt under et navn og samtidig give tilbuddet en sproglig styrke, det havde brug for, for at kunne beskrive det bedst muligt, så forældre også ville prioritere Nymarkskolen fremfor eksempelvis privatskoler, blev det samlet til Eliteidrætsklasser.
Efter Slagelse Kommune er blevet Team Danmark Elitekommune, og efter at tilbuddet på Nymarkskolen har forankret og udviklet sig, lægger kommunen sig mere op ad Team Danmarks anbefalinger. De anbefaler ikke, at man omtaler unge i sporten som ”Elite”.
Dertil kommer, at tilbuddet til unge, der er dygtige inden for kunst, musik eller scene, hedder Kunsttalentklasser.
Retligt grundlag
Ifølge kommunalfuldmagten kan udvalgene vælge at ændre tilbuddets navn.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungeudvalget kan:
a) Ændre navnet fra Eliteidrætsklasser til Idrætstalentklasser
b) Beholde det eksisterende navn
Vurdering
Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at ændre navnet til Idrætstalentklasser, da det skaber en stærk rød tråd til kunsttalentklasserne og dermed skaber en bedre synergi og ligestilling mellem de to ordninger.
Ordet ”Elite” er først relevant i sportssammenhæng, når vi når til Team Danmark-atleter som eksempelvis den lokale speedskater Viktor Hald Thorup, og derfor er det lidt misvisende at sidestille 7.-9. klasser med elite.
Tilbuddet vil stadig være det samme stærke tilbud med indhold, der skaber rammer for unge, der vil både deres skole og deres sport.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen er på dagsordenen i både Børne- og Ungeudvalget samt i Kultur- og Fritidsudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice samt centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Udvalgene ændrer navnet fra Eliteidrætsklasser til Idrætstalentklasser.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Godkendt.

68. Regeringsaftale om at modvirke parallelsamfund (B)

68.   Regeringsaftale om at modvirke parallelsamfund (B)

Sagsnr.: 330-2018-38434               Dok.nr.: 330-2018-326374                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Som følge af regeringens aftale om initiativer der modvirker parallelsamfund skal udvalget drøfte anbefaling til byrådet vedr. politisk forankring af indsatsen i Slagelse Kommune.
Baggrund
Regeringen, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti indgik den 9. maj 2018 aftale om initiativer på boligområdet, der skal modvirke parallelsamfund. Den 9. maj indgik regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også delaftalen på undervisningsområdet og endelig indgik regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF den 28. maj en delaftale om bedre fordeling i daginstitutioner. Aftalernes elementer forventes at blive vedtaget i folketinget i løbet af efteråret. Aftalerne er vedlagt som bilag 1.
Overordnet er aftalernes fokus, at der i 2030 ikke længere er ghettoområder i Danmark. Væsentligt for Slagelse Kommune indføres med aftalen begrebet ”hård ghetto”, for de områder, der de seneste 4 år har været på regeringens ghettoliste. Der er i alt 16 hårde ghettoer. Til disse områder knyttes nogle særlige initiativer for især den fysiske forandring af boligområderne (se neden for). Ringparken og Motalavej er begge på listen over ”hårde ghettoer”.
1. Aftale for boligområdet.
Målrettet de hårde ghettoer er der formuleret en række målsætninger og indsatsområder:
Fysisk forandrede boligområder
Kommuner og boligorganisationer får 6 måneder til at lave en udviklingsplan for disse områder. Udviklingsplanen skal med konkrete initiativer angive vejen til et mål om max 40 % almene familieboliger i områderne i 2030. Dette er en betingelse for at opnå støtte fra Landsbyggefonden. Der er afsat 10 mia. kr. i årene 2019-2026.
Vejene til nedbringelse af andelen af familieboliger er:
· Fortætning med privat nybyggeri - boliger
· Fortætning med privat nybyggeri – erhverv
· Salg af almene boliger. Centraladministrationen laver en analyse på salg for de 16 hårde ghettoområder.
· Ommærkning af familieboliger til ungdomsboliger og ældreboliger
· Nedrivning af boliger
For områder, der opfylder 3 betingelser, kan en højere procentandel end de 40% godkendes. Disse kriterier er: 1) Området udgør mere en 12 % af den samlede mængde almene familieboliger, 2) Fortætning med privat nybyggeri er ikke rentabelt, 3) salg kan efter en markedsvurdering kun ske med tab. Godkendes en højere andel af boligministeren, skal en udviklingsplan anvise en vej til at komme af ghettolisten i 2030, dvs. indsatser, der flytter områderne på de øvrige kriterier (tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitet, uddannelse, beboersammensætning).
Ringparken: Området omfatter Schackenborgvænge (Slagelse Almene Boligselskab), Kierulffsvej og Albert Ibsensvej (FOB). Der foreligger en vision for området, Ny Ringby, initieret af FOB. Visionsplanen har fokus på fortætning og har fastsat en målsætning om nybyggeri af ca. 800 private boliger i området (bilag x). Det vurderes at visionsplanen Ny Ringby med få justeringer vil kunne imødekomme de nye krav i aftalen om parallelsamfund.
Motalavej: Området omfatter Motalavej og dele af Egersundsvej.  Der er 3 afdelinger (BoligKorsør), hvor af der i de 2 af afdelingerne har været eller er iværksat helhedsplaner med fokus på reducering af boliger. Der er ikke en plan for den sidste afdeling. Det er vurderingen, at fortætning alene ikke er en mulighed for området. Der vil også skulle undersøges muligheder for salg og for yderligere nedjusteringer i antallet af boliger i området.
Nye muligheder for fuld afvikling af de mest udsatte boligområder
Boligministeren kan efter drøftelser med aftaleparterne beslutte en fuld afvikling af et eller flere af de hårde ghettoområder. Genopbygning tillader 25 % almene boliger. Boligministerens foretager en konkret vurdering bl.a. med afsæt i, om den fremsendte udviklingsplan vil kunne skabe de ønskede forandringer.
Mere håndfast styring af hvem der kan bo i områderne
Med henblik på en balanceret beboersammensætning i udsatte boligområder er følgende redskaber aftalt:
Stop for kommunal anvisning af borgere på en række ydelser (integrationsydelse, uddannelseshjælp, kontanthjælp, førtidspension, arbejdsløsheds- og sygedagpenge). Der har i en årrække ikke været anvist borgere på integrationsydelse.
Obligatorisk fleksibel udlejning – Kommunens udlejningsaftalen med boligorganisationerne indeholder også aftale om fleksibel udlejning
Kriminelle skal kunne nægtes at bosætte sig i et udsat boligområde
Udvidelse af mulighed for at sætte kriminelle ud af deres lejlighed samt mere effektiv udsættelse ved en umiddelbar fogedforretning.
Der til kommer en række målsætninger målrettet boligorganisationerne og beboerdemokratiet.
2. Delaftale for undervisningsområdet
Aftalens hovedfokus er på forældreansvar og normalisering. Dette udmøntes i 2 indsatsområder:
1. Sprogprøver i 0. kl. på skoler med for høj andel elever fra udsatte boligområder
2. Konsekvent indgriben over for folkeskoler med vedvarende dårlige resultater
3. Styrket forældreansvar: Sanktionsmulighed over for forældre til børn med for højt fravær (>15 %)
3. Delaftale bedre fordeling i daginstitutioner
Aftalen fokuserer på at børn fra udsatte boligområder dels skal være i dagtibud og dels at der i daginstitutionerne ikke må være en overvægt af børn fra udsatte boligområder. Dette udmøntes i følgende initiativer:
1. Der må højst nyoptages 30% børn fra udsatte boligområder. Der er afsat 200 mio. kr. i en lånepulje til anlæg.
2. Børn fra udsatte boligområder, som ikke er indskrevet i et dagtilbud som etårige, skal have et obligatorisk læringstilbud på 25 timer om ugen.
Organisering af indsatsen
Aftalerne går på tværs af flere fagområder (støttet byggeri, skole og dagtilbud, anvisning af boliger, fysisk planlægning, infrastruktur) og vil kunne få konsekvenser for bl.a. daginstitutioner og boligudbuddet i kommunen.
Der er i administrativt regi påbegyndt et analysearbejde (fase 1), der frem til ultimo august skal undersøge de konkrete afledte konsekvenser af aftalerne og etablere et grundlag for en hensigtsmæssig administrativ organisering fremadrettet (= fase 2), der matcher de reelle udfordringer.
Jvnf. styrelsesvedtægten er det politiske ansvar for Ghettoudspillet, der efterfølgende er landet i aftalerne om parallelsamfund, lagt i Social- og Beskæftigelsesudvalget under betegnelsen ”Boligsocial udvikling”.
Aftalerne om at imødegå parallelsamfund er en samlet politisk pakke som i deres respektive virkemidler griber ind på tværs af fagområder og afspejler vigtigheden af samtidige og koordinerede indsatser. Der til kommer at aftalerne har fastsat en tidshorisont for indsatsen. Det kan give anledning til at sikre koordinering også i den politiske forankring. Det er derfor administrationens forslag, at der i forbindelse med den fremadrettede indsats vedtages en politisk forankring, der afspejler:
· Social- og Beskæftigelsesudvalget har ansvar for fremdriften af det samlede program og er koordinerende ifht. den boligsociale indsats. Udvalget beslutter den overordnede milepælsplan for den samlede indsats og får herefter præsenteret halvårlig status for indsatsen. Koordinering vil være fremdrift på målopfyldelse på de af aftalen opstillede mål samt koordinering med den boligsociale helhedsplan.
· Økonomiudvalget får ligeledes forelagt halvårlig status mhp. opfølgning på økonomi. Der ud over har Økonomiudvalget ansvaret for udviklingsaftalen for Motalavej, hvor det forventes at salg og nedrivning vil være de vigtigste virkemidler. Nybyggeri og infrastruktur koordineres med henholdsvis Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget og Erhvervs- og Teknikudvalget.
· Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget har ansvaret for Udviklingsplanen for Ringparken (Ny Ringby) og koordinerer med Erhvervs- og Teknikudvalget ifht. infrastruktur.
· Børn og Ungeudvalget har ansvaret for indsats ifht. aftalen på undervisningsområdet og dagtilbudsområdet.
En gang årligt laves et dialogmøde med de involverede udvalg og boligorganisationerne.
Retligt grundlag
De politiske aftaler indgået mellem regeringen og en række partier:
· Aftale om at modvirke parallelsamfund
· Delaftalen på undervisningsområdet
· Delaftale om bedre fordeling i daginstitutioner
Handlemuligheder
1. Udvalgene kan vælge at anbefale oplægget til politisk forankring og koordinering som beskrevet oven for
2. Udvalgene kan anbefale, at der etableres en tværgående politisk koordinering men med en anden politisk forankring end beskrevet for oven.
3. Udvalgene kan vælge at anbefale, at der ikke arbejdes med en samlet koordinering på tværs af delområderne, men at de enkelte udvalg selvstændigt sikrer koordinering efter behov.
4. Udvalgene kan anbefale, at al kompetence for indsatserne samles i et udvalg
Vurdering
Administrationen anbefaler handlemulighed 1.
1) Det er vurderingen, at for at lykkes med den overordnede indsats, dvs. at de 2 boligområder i 2030 ikke længere er på ghettolisten, er det vigtigt, at der arbejdes med en flerstrenget indsats, og at denne koordineres mhp. at undgå uhensigtsmæssige konsekvenser.
For det andet er det vurderingen, at aftalerne hver for sig vil influere på en række forhold vedr. bolig, der vil få betydning for beboersammensætningen i andre boligområder, byudviklingen i Slagelse og Korsør samt dagtilbud og skole. Udviklingsmulighederne i de 2 områder skal desuden kobles sammen med den boligsociale indsats og bør ligeledes være koblet til øvrige prioriteringer i by- og boligudviklingen i kommunen.
Vælges en forankring med et mindre fokus på at koordinere, er risikoen at indsatsernes implementering i for høj grad forholder sig til snævre faglige målsætninger, og at det kan få uhensigtsmæssige konsekvenser for andre områder/forhold af væsentlig betydning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Afhængig af den endelige beslutning om politisk forankring, vil de involverede udvalg i højere grad skulle orientere sig i forhold til de tværgående programmer med fælles målsætning og tids- og procesplan, der vil udgøre en del af rammen for de enkelte udvalgs beslutninger på delområder.
Indstilling
Direktionen indstiller,
1.    at Udvalget over for byrådet anbefaler at kommunens indsats som følge af regeringens aftaler om parallelsamfund, forankres som beskrevet i handlemulighed 1
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Anbefales til Byrådet med den ændring at udviklingsplan for Motalavej placeres i Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget. Salg og nedrivning placeres i Økonomiudvalget.

69. Forebyggelse af Bandekriminalitet (O)

69.   Forebyggelse af Bandekriminalitet (O)

Sagsnr.: 330-2018-47923               Dok.nr.: 330-2018-401140                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalg
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om, at Slagelse Kommunes ansøgning om forebyggelse af bandekriminalitet er blevet imødekommet.
Baggrund
Slagelse kommune (Center for Børn og Unge samt Center for Arbejdsmarked og Integration) ansøgte i foråret 2018 Styrelsen for International Rekruttering og Integration om midler til et projekt omkring forebyggelse af bandekriminalitet gennem en helhedsorienteret familieindsats på Motalavej og i Ringparken. Det områdespecifikke var angivet som krav i puljebeskrivelsen, som tog udgangspunkt i kriterierne fra ghettolisten.
I ansøgningen er angivet, at på trods af, at Slagelse kommune på ansøgningstidspunktet ikke var registreret med egentlige bander, er både lokale og nationale kriminelle netværk til stede i byen og at dette har negativ afsmitning på bl.a. unge i områderne.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov
Handlemuligheder
Midlerne i projektet gives til, at Slagelse kommune sammen med et nationalt taskforce, udarbejder en tværsektoriel samarbejdsmodel, som skal skabe en helhedsorienteret familieindsats, som har til formål at forebygge rekruttering til bander. Det er i ansøgningen angivet, at man forventer signifikante resultater på de socioøkonomiske parametre i de familier, der arbejdes med.
Alle involverede centre (direktører, chefer, afdelings- og faglige ledere) er hørt inden ansøgningens udarbejdelse, og der har været bred opbakning til initiativet, som d. 28.06.2018 fik tilsagn om 5.797.000 kr. i projektperioden.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at forebyggelse af bandekriminalitet med tilførslen af puljemidlerne får en mærkbar økonomisk håndsrækning, således de forventede resultater kan opnås i de familier der arbejdes med.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I projektperioden som løber fra 01.05.2018-31.12.2020 er der givet tilsagn om 5.797.000 kr.
Midlerne kan alene anvendes til løn for de 5 medarbejdere som Slagelse Kommune har ansøgt om.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne:
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen om, at Slagelse Kommunes ansøgning om midler til forebyggelse af bandekriminalitet er blevet imødekommet til orientering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Orienteringen taget til orientering.
Udvalget får på møde i september forelagt sag med grundlaget for orienteringen og de indsatser bevillingen giver mulighed for, herunder hvordan de påtænkte indsatser adskiller sig fra tidligere indsatser og sammenhæng til tilgrænsende aktiviteter.

70. Status udpegning af mulig byggegrund i Slagelse by (O)

70.   Status udpegning af mulig byggegrund i Slagelse by (O)

Sagsnr.: 330-2018-31971               Dok.nr.: 330-2018-399877                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om status på udpegning af mulig byggegrund til ny daginstitution i Slagelse.
Baggrund
Fra 2015 har Slagelse Kommune oplevet en stigning i antallet af 0-5 årige og dagtilbudsområdet har oplevet stigende efterspørgsel efter pladser og pres på kapaciteten. Særligt er det antallet af børn i alderen 0-3 år i Slagelse Kommune, der er og har været højere end forventet. Der har siden maj 2015 løbende været givet en status til udvalget omkring et øget pres på kapaciteten.
I juni 2017 foreslog Center for Kommunale Ejendomme i samarbejde med Center for Børn og Familie, at der bygges en ny institution i Slagelse. Forslaget havde afsæt i den interne befolkningsprognose, som forudsagde forsat stigende børnetal – særligt i Slagelse by.
Prognosen omkring stigende børnetal i Slagelse by fastholdes i den seneste interne befolkningsprognose, som er udarbejdet i 1. kvartal 2018.  
På Børne- og Ungeudvalgets møde i juni 2018 blev udvalget orienteret om status på børnetal og kapacitet i dagtilbud. Udvalget bad på baggrund af orientering om, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne vedrørende budget 2019-22 fremlægges konkret forslag til nyt dagtilbud.
Center for Kommunale Ejendomme blev i maj 2018 opmærksom på, at den grund i Jonsvangen, der tidligere har været nævnt i forbindelse med eventuelt ny daginstitution i Slagelse, er blevet frasolgt. Som ”erstatning” er der reserveret knapt 18.000 m2 i arealet nord for.
Selvom arealet er umiddelbart tilsvarende i størrelse, er der ikke de samme muligheder for bebyggelse. Der er i lokalplanen et afstandskrav på 100 meter til Omfartsvejen. Det efterlader et areal på ca. 5300 m² til opførelse af institution inkl. udearealer, parkering mv.
Det ser endvidere ud, som om der er udfordringer i forhold til støj og muligheder for støjvold og som kan risikere at indskrænke arealet yderligere.
Retligt grundlag
Dagtilbudslovens § 4, Den kommunale styrelseslov
Handlemuligheder
Center for Kommunale Ejendomme har fundet én anden mulig placering for ny daginstitution på hjørnet af Elmedalsvej og Valbyvej i Slagelse matr. 21hy og 21mf. Her har Planafdelingen konkluderet, at en placering af en daginstitution vil være i overensstemmelse med Lokalplan nr. 126 § 3.1, der udlægger området til offentligt formål, herunder uddannelsesinstitutioner og private institutioner.    
Center for Kommunale Ejendomme har ligeledes forespurgt hos Natur, Vej og Trafik som havde følgende bemærkninger:
· Cirkusplads:
Grunden anvendes i dag til plads for cirkus og tivoli mv. og derfor vil det være nødvendigt, at der findes et andet areal, som kan benyttes til cirkus, tivoli og lignende. 
Erhvervs- og Teknikudvalget skal den 6. august 2018 træffe beslutning om, hvorvidt grunden skal reserveres til dagtilbud og cirkus m.fl. anvises alternativ placering,
· Sti, fortov og cykelbane:
Såfremt der skal opføres en daginstitution på grunden skal der etableres bedre forhold for de lette trafikanter på både Elmedalsvej og Valbyvej, ligesom der også skal etableres stiforbindelse.
· Parkering:
Det skal ved planlægning af institutionen sikres, at al trafik til daginstitutionen kan komme ind på institutionens areal, hverken Valbyvej eller Elmedalsvej må anvendes til af- og pålæsning. Der skal derfor etableres tilstrækkelig med parkering.      
Såfremt Erhvervs- og Teknikudvalget den 6. august 2018 ikke træffer beslutning om at reservere grunden på hjørnet af Elmedalsvej og Valbyvej til dagtilbud bliver processen mere langvarig, idet ingen andre grunde i Slagelse har et plangrundlag, der for nuværende er i overensstemmelse med etablering af dagtilbud.
Vurdering
Administrationen anbefaler at der fremlægges anlægsønske med udgangspunkt i placeringen Elmedalsvej/Valbyvej idet etablering af en daginstitution her vil være i overensstemmelse med det eksisterende plangrundlag.
Det er administrationens anbefaling, at budgetønsket fortsat indgår i budgetprocessen selvom
Erhvervs- og Teknikudvalget skulle beslutte ikke at reservere grunden til dagtilbud. I så fald skal der hurtigst muligt findes en alternativ placering og søges om en lokalplansændring. Center for Kommunale Ejendomme vurderer, at en lokalplansændring tager ca. 9 måneder, hvilket betyder, at projektet må udskydes og ibrugtagningstidspunktet bliver skubbet frem i tid.
Da Slagelse Kommune skal leve op til pladsgarantien vil det betyde, at alternative løsninger må tages i brug. Et alternativ kan være pavilloner i f.eks. Slots Bjergby, hvor udbygningen ligeledes har afventet lokalplansændring eller tilbud til familier om dagtilbud i de daginstitutioner, hvor der er ledig kapacitet f.eks. Stillinge, Kirkeskoven, Dalmose og Boeslunde.
Administrationen vil så snart beslutningen i Erhvervs- og Teknikudvalget er truffet tage stilling til, hvilke alternativer, der skal analyseres yderligere og fremlægge dem til politisk behandling.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Center for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen om status på udpegning af mulig byggegrund til ny daginstitution i Slagelse til orientering
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Orienteringen taget til orientering idet udvalget ikke kan anbefale den foreslåede placering, men foretrækker en mere stationsnær/pendlervenlig placering.

71. Offentliggørelse af referater fra lukkede punkter på udvalgsmøder (B)

71.   Offentliggørelse af referater fra lukkede punkter på udvalgsmøder (B)

Sagsnr.: 330-2018-42027               Dok.nr.: 330-2018-353309                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte retningslinjer for offentliggørelse af referater fra lukkede punkter på udvalgsmøder. De stående udvalg og Økonomiudvalget skal drøfte og anbefale retningslinjerne til Byrådet.
Baggrund
Alle beslutninger i Byrådet skal offentliggøres, inkl. oplysninger om hvem der stemte for eller imod. Det gælder også for beslutninger på lukkede punkter i Byrådet. Det følger af, at Byrådsmøder som udgangspunkt er åbne.
For de stående udvalg og Økonomiudvalget er det modsat, da udvalgsmøder som udgangspunkt er lukkede. For udvalgene er der ikke lovkrav om offentliggørelse af dagsorden, indstillinger eller beslutninger, hverken for åbne eller lukkede punkter.
Det eneste lovkrav for udvalgsmøder er, at der offentliggøres en fortegnelse over sager, der skal behandles.
Praksis for udvalgsmøder i Slagelse Kommune har længe været, at vi ved åbne punkter offentliggør dagsorden, indstillinger, bilag og beslutninger. Mens vi ved lukkede punkter kun offentliggør overskriften på punktet og ikke andet.
I Slagelse Kommune ønsker vi at være så åbne og transparente som muligt. Administrationen foreslår derfor, at Byrådet træffer beslutning om, at kommunen fremover offentliggør beslutninger og afstemningsforhold fra lukkede punkter fra de stående udvalg.
Det kræver, at protokollen fremover skrives, så beslutningerne bliver forståelige, selv om indstillingen ikke er offentliggjort, samtidig med at der ikke røbes fortrolige oplysninger.
For at sikre at Byrådet træffer beslutning om retningslinjerne på et oplyst grundlag, får de stående udvalg og Økonomiudvalget mulighed for at afgive høringssvar til Byrådet, hvor fordele og ulemper kan beskrives, inden Byrådet træffer beslutning.
Retligt grundlag
Styrelseslovens § 8 og § 20.
Handlemuligheder
Byrådet har kompetence til at beslutte retningslinjerne for de stående udvalgs offentliggørelse af dagsorden, indstillinger og beslutninger. Byrådet kan beslutte at fastholde de nuværende retningslinjer eller fastsætte nye retningslinjer.
Byrådet kan overlade det til de stående udvalg og Økonomiudvalget selv at fastsætte egne retningslinjer for offentliggørelse af lukkede punkter.
Vurdering
Administrationen vurderer, at offentliggørelse af beslutninger fra lukkede punkter vil give offentligheden bedre indsigt i de kommunale beslutningsprocesser. Samtidigt vil det være nemmere for udvalgsmedlemmerne efterfølgende at diskutere udvalgets beslutninger med borgere eller presse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1.    at Udvalgene drøfter retningslinjer for offentliggørelse af beslutninger fra lukkede punkter og afgiver høringssvar til Byrådets videre behandling
2.    at Byrådet beslutter nye retningslinjer for offentliggørelse af beslutninger fra lukkede punkter på stående udvalg og Økonomiudvalg
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
At 1 | drøftet. Udvalget ønsker forslag til konkrete retningslinjer forelagt før stillingtagen.

72. Årshjul 2018 (B)

72.   Årshjul 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2018-6642                 Dok.nr.: 330-2018-331332                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget godkender årshjul 2018 med punkter til behandling i kommende år.
Baggrund
Administrationen udarbejder og opdaterer løbende årshjulet til Børne- og Ungeudvalgets møder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:
a. Udvalget godkender årshjulet som det foreligger.
b. Udvalget ændrer i årshjulet.
Vurdering
Administrationen vurderer, at årshjulet er et vigtigt planlægningsredskab.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender årshjulet som grundlag for udvalgets og administrationens planlægning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Godkendt med den tilføjelse at der skal lægges datoer ind til dialogmøder med brugerbestyrelser.
Der fremsendes hurtigst muligt alternative forslag til tidspunkter for 12/12 temamøde for udvalget i efteråret 2018.

73. Pressemeddelelser (B)

73.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2017-92251               Dok.nr.: 330-2018-331310                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde. 
Baggrund
I Børne- og Ungeudvalgets Forretningsorden § 8, er anført at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. august 2018:
Fraværende:  Unnie Oldenburg (A)
Der udarbejdes pressemeddelelse vedrørende udvalgets drøftelse med repræsentanter fra Handicaprådet om fremtidigt samarbejde ud over de formelle høringer.