Børne- og Ungeudvalget (2018-2021) – Referat – 30. november 2020


459. Godkendelse af dagsorden (B)

459. Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89635               Dok.nr.: 330-2019-487906                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 30. november 2020.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender dagsorden til mødet den 30. november 2020.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Dagsorden blev godkendt.
Under orientering medtages drøftelse af input til Krisestyringsstaben vedrørende tiltag, der kan medvirke til at begrænse coronasmitten yderligere.

460. Orientering om projekt Fribussen 2.0 (O)

460. Orientering om projekt Fribussen 2.0 (O)

Sagsnr.: 330-2020-150850             Dok.nr.: 330-2020-451327                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Erhvervs- og Teknikudvalget har i forbindelse med trafikbestilling 2020 besluttet at nedlægge fire skolebuslinjer i kommunens landdistrikter. De nedlagte buslinjer er linje 433 (Hvilebjergskolen og Dalmose skole), 496 (Hashøjskolen og Flakkebjerg Skole), 497 (Dalmose skole) og 498 (Vemmelev og Boeslunde skole), som er åbne skolebuslinjer i regi af Movia. Linjerne nedlægges i juni 2021 og overtages af kommunen fra august 2021 ifm. det nye skoleår.
Baggrunden for beslutningen er et politisk ønske om:
·         at linjerne skal erstattes af alternative transportløsninger.
·         at kommunen ikke får pålagt omkostninger ifm. opsigelse af kontrakten med busoperatører, da kontrakten for skolebuslinjerne udløber den 27. juni 2021.
Kommunen erstatter de fire linjer med en ny fribuslinje fra august 2021. Det overordnede formål med Fribussen er at tilbyde et produkt, som er gratis for alle, og som kommer flere borgere i landdistrikterne til gavn. Et af succeskriterierne er således at generere flere målgrupper i den kollektive trafik.
Projektet gennemføres med inspiration fra forsøgsprojektet om Fribussen i Stillinge Skoledistrikt. Fribussen suppleres af en ny lukket kørselsordning for skolebørn, der er berettiget til skoletransport i henhold til folkeskoleloven.
Projektet gennemføres med inspiration fra forsøgsprojektet om Fribussen i Stillinge Skoledistrikt.
Inddragelse
Der skelnes mellem borger/interessentinddragelse og høring.
Borger/interessentinddragelse
Borger/interessentinddragelsen har fokus på formidling om projektet og på at identificere målgrupper og behov for kollektiv transport. Der planlægges kaffemøder med lokalrådene i de 13 landsbyer og lokalsamfund, som er identificeret i området syd for Slagelse. I det omfang der ikke vil være mulighed for at afholde fysiske møder, vil det tilstræbes at tage digitale redskaber i brug. Der vil især være fokus på unges behov for transport. Der har allerede været holdt møder med skoleledere for folke- og friskoler i området.
Høring
Der planlægges en høring fra starten af februar 2021 og 3 uger frem. Høringen vil omfatte en konkret model for transport samt linjeføring til en ny Fribus. I forbindelse med høringen afholdes et større digitalt borgermøde, som har til formål at indsamle input, der kan kvalificere den foreslåede model og linjeføring. Høringssvar vil blive præsenteret for Erhvervs- og Teknikudvalget på møde i marts 2021.
I forbindelse med orienteringen deltager medarbejdere fra administrationen.
Retligt grundlag
Folkeskolelovens §26.
Bekendtgørelse nr. 665 om befordring af elever i Folkeskolen (§1-5)
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kommunen er forpligtet til at transportere skolebørn i henhold til Folkeskoleloven.
Udgifter til Fribussen 2.0 estimeres til 3.1,- mio. kroner årligt og finansieres over den kollektive trafik. Beløbet dækker både fribussen og en ny lukket kørselsordning for skolebørn, som kommunen er forpligtet til at transportere i henhold til skoleloven.
Konsekvenser for andre udvalg
Projektet hører under Erhvervs- og Teknikudvalget, der har ansvar for den kollektive trafik. Udover Børne- og Ungeudvalget berører det også Miljø–, Plan- og Landdistriktsudvalget.   
Indstilling
Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Oplæg blev præsenteret af Anne Larsen Justiniano og Oliver Klanert, Center for Miljø, Plan og Teknik.
Supplerende blev det oplyst, at der er igangsat evaluering af det igangsatte forsøgsprojekt med fribus. Udvalget ønskede, at ikke-brugere også høres.
Udvalget havde opmærksomhed på kommunikationen til borgerne om de muligheder, som fribusserne vil give, samt at ordningen understøtter unges mobilitet og anvendelse af bl.a. aktivitets- og kulturtilbud.
Udvalget vil gerne følge processen og pegede på, at det ikke afgrænses til skolebørn, men generelt rettes mod øget brug af offentlig transport.
Udvalget ønsker, at der gives høringsmulighed for udtalelse fra elvråd på de berørte skoler og ungdomsuddannelser samt FGU og UngSlagelse.
Orienteringen blev taget til orientering.

461. Børne- og Ungeudvalgets mødeplan 1. halvår 2021 (B)

461. Børne- og Ungeudvalgets mødeplan 1. halvår 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2017-89931               Dok.nr.: 330-2020-438090                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte en mødeplan for 1. halvår 2021 samt mødestruktur for 2021.
Baggrund
Ordinære udvalgsmøder
Byrådet godkendte den 26. oktober 2020 en opdateret politisk mødekalender for 2021. Mødekalenderen behandles igen i december 2020 med henblik på mindre justeringer af mødedatoer ifm. budgetprocessen i efteråret 2021. Den politiske mødekalender fastsætter datoerne for byråds- og økonomiudvalgsmøder, mens der lægges op til, at fagudvalgene selv beslutter planlægningen af møder. Idet der tilkommer justeringer af mødedatoer i efteråret 2021, kan fagudvalgene på nuværende tidspunkt kun beslutte datoer for udvalgsmøder i 1. halvår 2021. På udvalgsmødet i januar 2021 træffes beslutning om mødeplan for 2. halvår.
I udgangspunktet er der mulighed for, at fagudvalgene fortsætter med samme mødetidspunkter som hidtil. For Børne- og Ungeudvalgets vedkommende er der dog enkelte sammenfald byrådsmøder eller helligdage. På følgende datoer bør udvalget derfor tage stilling til alternative mødedatoer/-tidspunkter:
·         Mandag den 1. marts 2021 (byrådsmøde)
·         Mandag den 5. april 2021 (2. påskedag)
Administrationen foreslår følgende datoer for ordinære udvalgsmøder i 1. halvår 2021:
·         Mandag 11. januar
·         Mandag 1. februar
·         Mandag 8. marts
·         Mandag 12. april
·         Mandag 10. maj
·         Mandag 7. juni
Temamøder
I 2020 blev Børne- og Ungeudvalgets temamøder afholdt i sammenhæng med et ordinært udvalgsmøde. Udvalget kan drøfte, hvorvidt denne ordning videreføres til 2021, eller om der i stedet skal sættes separate datoer for temamøder.
Mødestruktur 2021
I 2020 har Børne- og Ungeudvalgets ordinære udvalgsmøder været inddelt i kvartaler med hver deres hovedtema. Grundet COVID-19-relaterede forsinkelser strækker behandlingen af hovedtemaet ’Skoleområdet’ sig ind i 1. kvartal 2021. Udvalget kan beslutte, hvorvidt kvartalsinddelingen i hovedtemaer skal fortsætte i resten af 2021. På baggrund af udvalgets drøftelser kan administrationen på udvalgsmødet i januar 2021 præsentere oplæg til årshjul.
Retligt grundlag
Styrelseslovens § 20.
Udvalgene udøver deres virksomhed i møder. Økonomiudvalget og hvert stående udvalg træffer for hvert regnskabsår beslutning om, når og hvor udvalgets møder skal afholdes.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte mødeplan for 1. halvår 2021, samt hvorvidt strukturen med kvartalsvise hovedtemaer fortsættes i 2021.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget beslutter en mødeplan for 1. halvår 2021
2.    at Børne- og Ungeudvalget beslutter, hvorvidt strukturen med kvartalsvise hovedtemaer fortsættes i 2021.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
At 2 - Der er fokus på opsamling på almenskolen, at udvalget følger udviklingsplanen for det specialiserede børne- og ungeområde (Task Force), udvikling af Ungeenheden og andre prioriterede indsatser.

462. Anlægsregnskab 2. halvår 2020 (B)

462. Anlægsregnskab 2. halvår 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2020-153297             Dok.nr.: 330-2020-443570                                          Åbent
Kompetence: Byrådet, Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at anlægsregnskaber for nedenstående anlægsprojekter godkendes.
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte, om anlægsregnskab under 2,0 mio. kr. kan godkendes. For anlægsprojekter, hvor bruttoudgiften er mindre end 2,0 mio. kr., skal der udfærdiges anlægsregnskab til fagudvalgets godkendelse. Regnskabet indgår herefter i en samlet anlægsoversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalget og Byrådet i forbindelse med regnskabsafslutningen.
Baggrund
Når et anlægsprojekt er afsluttet, skal der aflægges et særskilt anlægsregnskab. Regnskabet skal redegøre for anlægsbevillingens anvendelse, herunder eventuelle afvigelser i økonomi og projektforudsætninger. I forbindelse med aflæggelse af regnskabet skal der tages stilling til finansiering af over- eller underskud.
Overskud tilføres som hovedregel kassen eller overføres til andre anlægsprojekter med forventet underskud.
Underskud finansieres som hovedregel af øvrige bevillinger inden for udvalgets egen budgetramme (serviceudgifter) eller andre anlægsprojekter, hvor der forventes overskud.
Anlægsregnskaber (over 2 mio. kr.)
Der aflægges anlægsregnskab (over 2 mio. kr.) på nedenstående anlægsprojekter.
Pkt.
Nr.
Anlæg
Anlægsbudget
Forbrug
Afvigelse
 
Børne- og ungeudvalget
A
133
Eget specialtilbud Havrebjerg
5.000
6.192
-1.192
B
162
Lejligheder ved Havrebjerg Skole
567
0
567
Beløb i 1.000 kr.
I sagens bilag kan ses en nærmere beskrivelse ift. anlægsregnskab for de ovenstående anlæg.
Pkt. A og B: Eget specialtilbud – Havrebjerg og Lejligheder ved Havrebjerg Skole (133, 162)
Der er aflagt et samlet anlægsregnskab for anlæg 133 "Eget specialtilbud - Havrebjerg" og 162 "Lejligheder ved Havrebjerg Skole".
Byrådet afsatte i forbindelse med Budget 2018 5,0 mio. kr. (Anlæg 133) til at omdanne den gamle Havrebjerg Skole til eget specialtilbud Havrebjerg. Anlægsmidlerne skulle bruges til at ombygge skolen til et kommunalt døgntilbud til 8 døgnpladser og 2 akutpladser. Efterfølgende afsatte byrådet 0,600 kr. (Anlæg 162) til at ombygge den gamle lærerbolig til to lejligheder.
Ombygningen er nu afsluttet, og i dag rummer Familieinstitutionen Havrebjerg et døgntilbud med 9 døgnpladser samt 3 akutpladser.
Da de eksisterende bygninger viste sig at være i væsentlig dårligere stand end først antaget, har det ikke været muligt at realisere projektet indenfor den bevilgede anlægsøkonomi.
Dette har resulteret i et merforbrug på 0,625 mio. kr. Der søges om en kassebevilling til finansiering af merforbruget.
Anlægsregnskaber (under 2 mio. kr.)
Der aflægges anlægsregnskab (under 2 mio. kr.) på nedenstående anlægsprojekt.
Pkt.
Nr.
Anlæg
Anlægsbudget
Forbrug
Afvigelse
 
Økonomiudvalget
C
196
Børnehuset Søbjerggård – Garderobe
300
285
15
Beløb i 1.000 kr.
I sagens bilag kan ses en nærmere beskrivelse ift. anlægsregnskabet
Pkt. C Børnehuset Søbjerggård Garderobe
Anlægsbudget til ombygning hos Børnehuset Søbjerggård på 0,3 mio. kr. Opgaven har bestået i en ombygning af liggehal til permanent boligareal med henblik på etableringen af garderobe. Budgettet blev afsat i budget 2020.
Mindreforbrug på 15.000 kr. tilføres kassen.
Retligt grundlag
Når anlægsprojektet er afsluttet, skal der umiddelbart efter aflægges et særskilt anlægsregnskab til udvalgets godkendelse. Overstiger de samlede udgifter eller indtægter 2 mio. kr., skal anlægsregnskabet godkendes af Økonomiudvalg og Byråd.
Jf. Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn.
Handlemuligheder
Fagudvalget kan vælge at godkende anlægsregnskabet under 2,0 mio. kr. på det foreliggende grundlag eller bede om yderligere beskrivelse af, hvordan anlægsrammerne er anvendt.
Fagudvalget kan vælge at videresende anlægsregnskaber over 2,0 mio. kr. til Økonomiudvalget og Byrådet eller bede om yderligere beskrivelse af, hvordan anlægsrammerne er anvendt.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget godkender anlægsregnskabet under 2,0 mio. kr. (Pkt. C)
Administrationen anbefaler, at udvalget videresender anlægsregnskaber over 2,0 mio. kr. (Pkt. A. og B.) til Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Nedenstående økonomiskema viser finansiering ift. de aflagte over- og underskud fordelt på områder/projekter.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
Pkt. A + B
133: Eget specialtilbud Havrebjerg
162: Lejligheder ved Havrebjerg Skole
 
 
BUU 8.4
 
BUU 8.4
 
 1.192
 
-567
 
 
 
Pkt. C
196: Børnehuset Søbjerggård Garderode  
 
BUU 8.2
 
-15
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
 
-610
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Anlægsregnskabet under 2 mio. kr. godkendes.
2.    at Anlægsregnskaberne over 2. mio. kr. og ansøgning om tillægsbevilling på i alt 610.000 kr. videresendes til Økonomiudvalget og Byråd.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
At 2 - Indstilles til Økonomiudvalgets anbefaling og Byrådets godkendelse.

463. Ungeenhed (D)

463. Ungeenhed (D)

Sagsnr.: 330-2020-156481             Dok.nr.: 330-2020-456302                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal drøfte rammerne for en kommende ungeenhed i Slagelse Kommune som besluttet i forbindelse med Budget 2021-2024.
Baggrund
5. oktober 2020 vedtog Byrådet Budget 2021-2024. I budgetaftalens punkt 7 fremgår det, at der skal etableres en ungeenhed i Slagelse Kommune. Enheden skal sikre en sammenhængende og koordineret indsats for unge i alderen 7. klasse til 30 år.
Enheden skal forankres under Børne- og Ungeudvalget, og der er lagt op til, at Ungeenheden skal starte sit virke den 1. februar 2020.
Administrationens oplæg til en ungeenhed fremgår af bilag 1. Der er tale om et oplæg og en præsentation af den overordnede organisering og målsætninger for enheden samt en tidsplan for oprettelsen af enheden. Oplægget går ikke i dybden, og en del af enhedens arbejde og indhold skal udarbejdes i samarbejde med enhedens kommende medarbejdere, når disse er endeligt udpeget.
Oplægget til en tids- og procesplan jf. bilag 1 er særdeles stram for at kunne leve op til det politiske ønske om, at Ungeenheden kan begynde sit virke den 1. februar 2021. 
Den korte tidsramme medfører begrænsninger i det forberedende arbejde og omfanget af medarbejderinddragelse, op til at Ungeenheden starter sit virke 1. februar. Udviklingsarbejdet, medarbejderinddragelsen og arbejdet med den interne organisering og tilbud vil derfor forsætte i den første tid efter den 1. februar, og Ungeenheden vil først være endeligt på plads den 1. april 2021.
Vurdering
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der skal flyttes såvel økonomi som medarbejdere over i den kommende ungeenhed. Ungeenheden forventes at kunne finansieres inden for det nuværende driftsbudget i Slagelse Kommune. Der er endnu ikke formuleret et endeligt oplæg til enhedens konkrete sammensætning, økonomi og organisatoriske placering. Dette forventes politisk behandlet i januar 2021 jf. den nuværende tids- og procesplan.  
Konsekvenser for andre udvalg
Inden Ungeenheden kan etableres, skal enhedens rammer og ressourceallokering behandles og godkendes i både Børne- og Ungeudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget, Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Økonomiudvalget.
Ungeenheden skal ligeledes behandles i de relevante MED-udvalg i Slagelse Kommune.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget drøfter administrationens oplæg til en Ungeenhed i Slagelse Kommune.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Udvalget drøftede oplægget og besluttede ikke at godkende dette, da det beskæftigelsesrettede perspektiv var for dominerende.
Udvalget ønskede et nyt oplæg, hvor målsætningen om at få flere unge i uddannelse tager afsæt i de unges perspektiv og de opgaver, der kan afledes heraf. Det er ønskeligt, at forslaget baserer sig på decentrale løsninger, der tager højde for kommunens forskellige områder med deres varierende vilkår og udfordringer. Samtidig skal en kommende organisering kunne rumme et centralt tværgående samarbejde, der sikrer helhedsorienterede indsatser.
Udvalget anbefalede tillige, at et kommende forslag bygger på, at driften af en kommende ungeenhed sker ved involvering af bl.a. skoler, klubber, fritidstilbud, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommunens myndighedsenheder (Jobcenter, Afdeling for Børn og Familie, UU, CHP og Skole/Dagtilbud). Dette skal understøtte en bred forankring tæt på de udførende aktører. I forlængelse heraf er der et ønske om ad hoc-arbejdsgrupper, både i etablerings- og driftsfasen.
Udvalget fremhævede, at der skelnes mellem myndighedsdelen og de rådgivende, motiverende og relationsskabende indsatser, og at handicap-ungegruppen og Afdeling for Børn og Familie også omfattes af ungeindsatsen. Udvalget opfordrede til håndholdte individuelle indsatser i folkeskolerne.
For at skabe nok opmærksomhed om den nye ungeenheds kommende opgaver anbefalede udvalget, at mange eksisterende projekter og indsatser gennemgås og i nødvendigt omfang opgives og lukkes.
I det kommende oplæg skal der etableres en kobling til afrapporteringen og forslagene fra § 17, stk. 4-udvalget vedrørende unge og misbrug.
Udvalget behandler på møde i januar 2021 nyt forslag til Ungeenhed og tager herunder stilling til, hvor meget der kan iværksættes pr. 1. februar 2021.

464. Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber (B)

464. Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber (B)

Sagsnr.: 330-2019-89015               Dok.nr.: 330-2020-437965                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte, at der af de centrale udviklingsmidler på dagtilbudsområdet årligt afsættes en ramme på 200.000 kr. til ”Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber”.
Baggrund
I perioden fra 2015-2018 har Afdelingen for Dagtilbud løbende samarbejdet med Fritidsafdelingen om at indgå Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber på tværs af dagtilbud og idrætsaktører. I 2018 besluttede Børne- og Ungeudvalget at strukturere og opbygge indsatsen over en treårig periode 2018-2020 målrettet førskolebørnene med følgende formål:
1)    At fremme den alsidige bevægelse i dagtilbuddet
2)    At inspirere personalet til andre former for bevægelseslege end dem, de kender i forvejen
3)    At udfordre børnene motorisk, med henblik på at reducere antallet af børn med motoriske udfordringer ved skolestart
4)    At give alle børn et blik for, at man kan gå til sport i sin fritid
5)    At give flere børn lyst til tidligt at blive en del af foreningslivet
I perioden fra 2018-2020 har der været idrætspartnerskaber med 13 forskellige idrætsforeninger og idrætsaktører. Et partnerskab har overordnet indbefattet, at den pågældende idrætsaktør har modtaget et økonomisk tilskud som modydelse for at tilbyde aktivitetsforløb bestående af alt fra 2-6 aktivitetsgange med fokus på præsentation af egen idræt til dagtilbuddene.
I perioden har alle kommunale dagtilbud modtaget tilbud om et idrætspartnerskab målrettet førskolebørnene. Flere af dagtilbuddene har også benyttet idrætspartnerskaberne til de øvrige børnegrupper. Enkelte dagtilbud har takket nej til tilbuddet om idrætspartnerskaber begrundet i manglende personalemæssige ressourcer for få børn i børnegrupperne og udfordringer med transport tur/retur fra idrætsaktøren.
Dagtilbuddene har generelt stor glæde af idrætspartnerskaberne, og flere har udtrykt, at de gerne vil endnu mere af det. Senest har Slotsbjergby Daginstitution, Kongelysets Daginstitution og Vejsgårdparkens Børneinstitution i forbindelse med dialogen relateret til BiDS – Bevægelse i Dagtilbud og Skoler omtalt idrætspartnerskaberne som utroligt meningsfulde. Dagtilbuddene understreger vigtigheden af, at det er gratis og nemt for dem at samarbejde med idrætsaktørerne via kommunens prioritering af indsatsen. De udtrykker også et behov for, at indsatsen fremadrettet kan rettes mod øvrige børnegrupperne også.
Idrætsaktørerne oplever stor glæde ved at udbrede deres idræt i dagtilbuddene, og flere foreninger fx Volleyklubben Vestsjælland og Slagelse Basketball Klub har også oplevet øget medlemstilgang. Aktørerne vil gerne samarbejde mere med dagtilbuddene.
Frem til nu har samarbejdet mellem dagtilbud og idrætsaktører været koordineret af Fritidsafdelingens idrætskonsulent, hvorved det er sikret, at alle har fået muligheden for samarbejde. Fremadrettet vil den digitale platform dagtilbudivirkeligheden.dk udrulles på tværs af dagtilbud og idrætsaktører, hvorigennem partnerne selv vil skulle tage initiativ til at indgå aftaler. For at dette ikke bliver en hæmsko for indsatsen og for fortsat at få alle med, vil Fritidsafdelingen sikre en bred forankring af indsatsen i overgangsperioden fra den nuværende model til den digitale platform.
I perioden fra 2018-2020 har der økonomisk været afsat i alt 180.000 kr. til indsatsen, og senest i 2020 har der været afsat 90.000 kr. For at kunne fortsætte den videre udvikling af indsatsen, som både dagtilbud og idrætsaktører ønsker, har administrationen udarbejdet et forslag til en fremadrettet økonomisk ramme, som kan sikre og udvikle idrætspartnerskaberne.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten, Dagtilbudsloven, den styrkede pædagogiske læreplan, Børne- og Ungepolitikken samt idrætspolitikken.
Handlemuligheder
Administrationen ser følgende handlemuligheder:
a)    Børne- og Ungeudvalget kan beslutte, at der af de centrale udviklingsmidler på dagtilbudsområdet årligt afsættes en ramme på 200.000 kr. til Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber.
b)    Børne- og Ungeudvalget kan beslutte, at der af de centrale udviklingsmidler på dagtilbudsområdet årligt afsættes et andet beløb.
c)    Børne- og Ungeudvalget kan beslutte ikke at prioritere Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber.
Vurdering
På baggrund af arbejdet med idrætspartnerskaber i perioden fra 2018-2020 kan administrationen konstatere, at et fokus på indsatsen er meningsfuld i forhold til at skabe læringsmiljøer, der understøtter børns motoriske og sociale udvikling samt personalets kompetenceudvikling og motivation i forhold til implementering af leg og bevægelse. Et øget fokus på idrætspartnerskaber vil bidrage til at skabe bedre læring og trivsel for børn i dagtilbud og understøtte arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan.
I relation til Børne- og Ungepolitikken bidrager Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber særligt til at understøtte fokus på, at alle børn skal tilbydes motiverende læringsmiljøer, hvor leg og bevægelse er i højsædet. I forhold til idrætspolitikken bidrager indsatsen til, at børn oplever bevægelsesglæde samt bliver udfordret fysisk og motorisk. Endvidere skaber den brobyggende indsats gode forudsætninger for, at flere børn i en tidlig alder tilslutter sig et aktivt forpligtende foreningsfællesskab i deres fritid. I et større perspektiv kan indsatsen bidrage positivt til budget 2021-2024’s fokus på at forbedre sundhedsprofilen samt øge uddannelsesniveauet, idet der er en stærk sammenhæng mellem børns læringsparathed og motoriske udvikling.
Indsatsen bidrager til at sætte Slagelse Kommune på landkortet og inspirere andre kommuner til at etablere samarbejder mellem dagtilbud og idrætsaktører. Indtil videre har Slagelse Kommune allerede bidraget med et praksiseksempel til KL og oplæg for henholdsvis Danmarks Idrætsforbund og nationale netværk for børn og bevægelse.
For at skabe grundlag for at Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber kan blive en permanent indsats, er det administrationens vurdering, at 200.000 kr. årligt vil kunne sikre udvikling og sammenhæng mellem antallet af idrætspartnerskaber og dagtilbud i kommunen (se bilag 1). En større økonomisk opprioritering af indsatsen fra 90.000 kr. til 200.000 kr. vil bidrage til:
-      At alle dagtilbud som minimum vil kunne samarbejde med to idrætsaktører årligt
-      At dagtilbuddene vil kunne benytte idrætspartnerskaberne til flere børnegrupper, så flere børn tidligt præsenteres for og inviteres ind i et aktivt fritidsliv
-      At der kan ydes støtte til transport i de tilfælde hvor denne udgør en udfordring
-      At idrætsaktører med særligt behov for rekvisitter til aktivitetsforløbene vil kunne modtage støtte hertil samt at dagtilbud i tilfælde hvor det giver mening, vil kunne modtage rekvisitter, så de selv igangsætte aktiviteten efter partnerskabssamarbejdet
-      At der kan tilbydes relevant kompetenceudvikling til det pædagogiske personale inden for idræt og bevægelse.
På baggrund af ovenstående er det administrationens vurdering, at der er så mange positive effekter ved Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber, at indsatsen bør opprioriteres og gøres permanent. Administrationen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget tilslutter sig handlemulighed a).
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Afdelingen for Dagtilbud skal årligt afsætte en ramme på 200.000 kr. til indsatsen Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber. Rammen kan afsættes af de centrale udviklingsmidler.
Fritidsafdelingen skal bidrage med arbejdstid i forhold til planlægning, koordinering og økonomistyring af indsatsen. Der vil løbende foregå koordinering og evaluering med Afdelingen for Dagtilbud.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Lederen af dagtilbudsområdet indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender, at der indenfor den budgetmæssige ramme på Dagtilbudsområdets centralt placerede budget årligt bliver ”øremærket” i alt 200.000 kr. til indsatsen Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber. 
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.

465. Godkendelse af takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg 2021 (B)

465. Godkendelse af takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2020-153134             Dok.nr.: 330-2020-442764                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkende takster for Budget 2021 vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg.
Baggrund
Familieinstitutionen Havrebjerg modtog de første unge i foråret 2020, og året har været præget af at være et opstartsår kombineret med påvirkning af nedlukning af samfundet som følge af COVID-19. Derfor var aktiviteterne på Havrebjerg først fuldt ud i drift sidst på foråret 2020.
Finansieringen af aktiviteterne på Familieinstitutionen Havrebjerg har i 2020 været givet som en rammebevilling fra Afdeling for Børn og Familie. I 2021 skal der på baggrund af de forventede udgifter til Familieinstitutionen Havrebjerg fastsættes en månedstakst for de 9 ordinære anbringelsespladser og desuden en døgntakst for de 3 faste akutpladser. I taksten medregnes alle forventede udgifter, og den beregnes ud fra en gennemsnitlig forventet belægning.
Retligt grundlag
I forbindelse med drift af Familieinstitutionen Havrebjerg skal Byrådet tage stilling til takster for ydelser i 2021, da takster vedr. anbringelse jf. SEL §52, stk. 3. nr. 7, fastsættes årligt i henhold til Bekendtgørelse nr. 1017 af 19/8 2017 om finansiering af visse ydelser og tilbud efter lov om social service samt betaling for unges ophold i Kriminalforsorgens institutioner.
Handlemuligheder
Byrådet kan på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkende takster for Familieinstitutionen Havrebjerg for 2021.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkender takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg for 2021.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Familieinstitutionen Havrebjerg har et budget på 7,2 mio. kr. i 2021. Taksten beregnes på baggrund af de budgetterede udgifter forbundet med drift af Familieinstitutionen Havrebjerg og baseres på en forventet gennemsnitlig belægning på 9 ud af 12 pladser.
Den månedlige takst for de ordinære pladser beregnes i 2021 til 68.994 kr.
Taksten vedr. akut anbringelse beregnes som en takst pr. døgn. Taksten er i 2021, 2.299 kr. pr. døgn.
Taksterne fremgår af bilag 1.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Byrådet på baggrund af anbefalinger fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget godkender takster vedr. Familieinstitutionen Havrebjerg for 2021.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales godkendt.

466. Ansøgning om bevilling til flere personaleressourcer i Afdeling for Børn og Familie (B)

466. Ansøgning om bevilling til flere personaleressourcer i Afdeling for Børn og Familie (B)

Sagsnr.: 330-2020-156136             Dok.nr.: 330-2020-455091                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal indstille til Økonomiudvalgets anbefaling og Byrådets godkendelse, at der tildeles bevilling til ekstra personaleressourcer i Afdeling for Børn og Familie i en 3-årig periode i forbindelse med Task Force.
Baggrund
Task Force v/Ankestyrelsen og VISO i Socialstyrelsen færdiggjorde deres analyse af det specialiserede børne- og ungeområde den 3. november 2020. Rapporten er et resultat af Børne- og Ungeudvalgets beslutning om at indgå i et Task Force projekt i december 2019. Rapporten giver et billede af kommunens styrker, men også store udfordringer på det samlede myndighedsområde for udsatte børn og unge. Task Force-rapporten peger på mange relevante tiltag og omstillinger i forbindelse med at forbedre indsatserne overfor børn og familier.
Sammenfatning af rapportens hovedkonklusioner er:
·         Manglende målsætning og ledelsesinformation til brug for styring af området
·         Manglende faglig retning og rammer for myndighedsarbejdet og eksempler på manglende lovmedholdelighed i sagerne
·         Mangel på tværfagligt samarbejde
Indledningsvis udarbejdes der en udviklingsplan, der rammesætter det kommende arbejde, som forventes at skulle løbe i årene 2021-2023.
Udviklingsplanen udarbejdes i et samarbejde med Socialstyrelsen og forelægges efterfølgende politisk.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
For at kunne realisere en bedre kvalitet i sagsbehandlingen er det afgørende, at der er de nødvendige personale- og ledelsesmæssige ressourcer til rådighed for både udviklingsopgaven og den løbende drift. Det medvirker både til at fastholde de nuværende medarbejdere og forankre ny viden og kultur i afdelingen.
Derfor anbefales det:
·         At der ansættes de nødvendige personaler og ledelse i de kommende 3 år, der kan sikre driften og medvirke til afvikling af de konstaterede sagspukler.
Begge tiltag skal medvirke til:
·         At den kommende udviklingsplan udarbejdes i et samspil mellem afdelingens medarbejdere og ledere m.fl.
·         At igangsat faglig kompetenceudvikling i bl.a. systematik i sagsbehandlingen kan implementeres blandt medarbejderne
·         At kulturudvikling, samspil med borgere m.v. kan integreres i den faglige udvikling
·         At yderligere tværfagligt samarbejde kan prioriteres
·         At der gives nødvendig tid til introduktion af nyuddannede
·         At ressourcer til ledelsesstøtte prioriteres, og der er mulighed for ledelsesudvikling
·         At de midlertidige ansættelser skaber grundlag for efterfølgende rekrutteringer.
Der er i dag ca. 60 stillinger i Afdeling for Børn og Familie, hvoraf 9 socialrådgivere indgår i de forebyggende opgaver i dagtilbud og på skoler.
Involvering af Børne- og Ungeudvalget ift. Task Force
Der er udarbejdet en trappemodel bygget op omkring indsatsniveauet overfor barnet, som vil være rammen for afrapporteringen til Børne- og Ungeudvalget. Der vil blive taget udgangspunkt i de 7 udviklingspunkter fra udviklingsplanen, og ud fra denne sammenfatte nogle kvalitetspejlemærker, som der løbende følges op på. Det er forventningen, at udviklingsplanen bliver godkendt af Socialstyrelsen ultimo december 2020. Udviklingsplanen vil blive fremlagt til Udvalget for Børne- og Ungeudvalget i januar 2021. Den efterfølgende fremlæggelses kadence til udvalget foreslås at være hvert kvartal. Se bilag 1.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at det er nødvendigt med en opnormering på ca. 10 årsværk svarende til ekstra ressourcer på 6 mio. kr. årligt i en 3-årig periode.
Derudover arbejdes der på at forbedre de eksisterende lokaler og rammer, så børn og familier møder venlige mødelokaler og imødekommende ventelokale og aktivitetsrum til børnene. Der vil blive udarbejdet selvstændig sagsfremstilling i samarbejde med Center for Kommunale Ejendomme omkring udgifterne på renoveringen/ombygningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
1.2 Administration (Børn og Familie)
 
6.000
6.000
6.000
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
-6.000
-6.000
-6.000
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Forslag til involveringsplan godkendes af Børne- og Ungeudvalget.
2.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler en bevilling til politikområde 1.2 på 6,0 mio. kr. i årene 2021, 2022 og 2023.
3.    at Bevillingen finansieres af kassen og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet til godkendelse.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt med den tilføjelse, at målepunkter i forhold til udvalgets anbefalinger af udviklingsområder på udvalgets temamøde den 17. november 2020; kompetenceudvikling, sagsantal, fysisk- og psykisk arbejdsmiljø og fysiske rammer for borgere og medarbejdere, medtages.
Udviklingsplanen forelægges til godkendelse i januar 2021 indeholdende udviklingsområderne fra udvalgets temamøde og punkter fremlagt i initiativsag på byrådets møde den 23. november 2020.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Udvalget bemærker, at denne ekstra bevilling hænger nøje sammen med den kommende udviklingsplan, som forventes at imødekomme de udfordringer, som blev belyst i rapporten fra Task Force. Udvalget lægger vægt på tydelige målsætninger og opfølgning heraf, samt at det politiske niveau, udvalg og Byråd involveres og tager medansvar for udviklingen.
At 3 - Anbefales til Økonomiudvalgets  og Byrådets godkendelse.

467. Redegørelse for retningslinjerne for adoption uden samtykke (O)

467. Redegørelse for retningslinjerne for adoption uden samtykke (O)

Sagsnr.: 330-2020-147200             Dok.nr.: 330-2020-432249                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet forelægges til orientering redegørelse for retningslinjer for adoption uden samtykke.
Baggrund
På byrådets møde den 31. august 2020 blev det i forbindelse med en initiativsag om tvangsbortadoptioner besluttet, at der fremlægges en redegørelse for retningslinjer gældende for kommunens arbejde med tvangsbortadoptioner.
Redegørelsen kan læses i bilag 1.
Retligt grundlag
Styrelsesloven § 2
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchef indstiller,
1.    at redegørelsen fremlægges til Byrådets orientering og fremsendes til Børne- og Ungeudvalget med henblik på videre drøftelse vedrørende eventuelle lokale retningslinjer.
Beslutning i Byrådet den 26. oktober 2020:
Fraværende: 
Enhedslistens ændringsforslag:
1.at byrådet konstaterer, at kommunen i sin sagsbehandling ikke automatisk tilstræber de mindst indgribende foranstaltninger i sager om tvangsanbringelse af børn (anbringelse af børn uden samtykke) eller tvangsbortadoption af børn (adoption af børn uden samtykke), og at sagsbehandlingen sker uden lokale retningslinjer.
2.at kommunaldirektøren tager de nødvendige skridt for at tilvejebringe en sagsbehandling, der som udgangspunkt har de mindst indgribende foranstaltninger over for familien, og der har fokus på barnets tarv og respekterer borgernes rettigheder, herunder barnets ret til familieliv.
For stemte 1 (Ø)
Imod stemte 30; (A), (V), (B), (I), (O).
Forslaget bortfaldt.
At 1 - Taget til orientering og godkendt, at sagen vedrørende eventuel udarbejdelse af reetningslinjer for tvangsbortadoptioner oversendes til Børne- og Ungeudvalget.
Administrative bemærkninger
I sagen ’Adoption uden samtykke (D)’ uddybes det juridiske grundlag, og Børne- og Ungeudvalget kan drøfte og give input til den videre proces med udarbejdelse af retningslinjer for adoption uden samtykke.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Taget til orientering.

468. Adoption uden samtykke (D)

468. Adoption uden samtykke (D)

Sagsnr.: 330-2020-154691             Dok.nr.: 330-2020-448734                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget kan drøfte retningslinjerne for adoption uden samtykke mhp. at give input til den videre proces med udarbejdelse af retningslinjer for adoption uden samtykke.
Baggrund
I forbindelse med en afgørelse om anbringelse af et barn eller en ung uden for hjemmet, hvor det antages, at barnet vil være anbragt i en længere årrække, skal kommunen overveje adoption under hensyn til kontinuiteten og stabiliteten i barnets opvækst. Adoption af et barn skal altid være til barnets bedste, uanset om adoptionen sker med eller uden samtykke.
Hvis kommunen (myndighed) vurderer, at betingelserne for adoption af et barn er opfyldt, men ikke kan gennemføres med samtykke fra forældrene, kan kommunen (myndighed) forelægge sagen for Det særlige Børn- og Ungeudvalg med indstilling om adoption uden samtykke. Det særlige Børne- og Ungeudvalg skal herefter beslutte, om sagen skal indstilles til Ankestyrelsen til afgørelse.
Hvis udvalget indstiller til adoption uden samtykke sendes sagen til Ankestyrelsen, som træffer afgørelse. Hvis Ankestyrelsen finder, at betingelserne for adoption uden samtykke er opfyldt, flyttes barnet til godkendte adoptanter i forlængelse af afgørelsen. Ankestyrelsens afgørelse kan behandles ved domstolene.
Adoption uden samtykke kan ske i tre situationer:
1.    Det er sandsynliggjort, at forældrene varigt vil være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet, og at adoptionen af hensyn til kontinuiteten og stabiliteten i barnets opvækst vil være bedst for barnet, eller
2.    Hvis barnets tilknytning til plejefamilien har antaget en sådan karakter, at det vil være skadeligt for barnet at bryde denne tilknytning, navnlig under hensyn til kontinuiteten og stabiliteten i barnets opvækst og barnets relation til sine forældre, eller
3.    I særlige tilfælde, hvor væsentlige hensyn til, hvad der er bedst for barnet, taler for det.
Kommunen vil inddrage VISO i alle sager.  (VISO: Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation på det sociale område og på specialundervisningsområde)
Retligt grundlag
§ 68d i Serviceloven (Lovbekendtgørelse 2020-08-28 nr. 1287 om social service).
§ 9, stk. 2-4 i Adoptionsloven (Lovbekendtgørelse 2019-08-07 nr. 775).
Se nærmere i bilag 1.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan drøfte retningslinjerne for adoption uden samtykke og give input til den videre proces med udarbejdelse af retningslinjer for adoption uden samtykke. Udvalget har mulighed for at anmode om yderligere eksempler på sager fra Slagelse Kommune eller at inddrage erfaringer fra andre kommuner.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget drøfter og giver input til den videre proces med udarbejdelse af retningslinjer for adoption uden samtykke.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Afdeling for Børn og Familie undersøger praksis i andre kommuner.
Drøftet.
Udvalget ønsker ikke, at der udarbejdes retningslinjer.

469. Danmarkskortet - omgørelsesprocenter på socialområdet (D)

469. Danmarkskortet - omgørelsesprocenter på socialområdet (D)

Sagsnr.: 330-2020-155054             Dok.nr.: 330-2020-450412                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om Slagelse Kommunes omgørelsesprocenter fra Ankestyrelsen på socialområdet og drøfter eventuelle læringspunkter på baggrund heraf.
Baggrund
Hvert år offentliggøres kommunernes omgørelsesprocenter for det forudgående år for afgørelser truffet i Ankestyrelsen efter servicelovens bestemmelser.
Omgørelsesprocenten er antallet af omgjorte afgørelser set i forhold til alle afgørelsessager, som Ankestyrelsen har realitetsbehandlet. Realitetsbehandlede sager er sager, som enten er blevet hjemvist, ændrede/ophævede eller stadfæstet.
Danmarkskortet skal behandles politisk i Børne- og Ungeudvalget inden udgangen af det år, hvor kortet offentliggøres. Offentliggørelsen sker via på det såkaldte Danmarkskort, som kan findes her: https://sim.dk/danmarkskort/2020/jun/omgoerelsesprocenter-paa-socialomraadet-i-2019/
Det fremgår af Danmarkskort for 2019, at Ankestyrelsen i 2019 har truffet 102 afgørelser på servicelovens område for hele Slagelse Kommune, hvoraf Ankestyrelsen har omgjort 47 afgørelser. Det giver en samlet omgørelsesprocent på 46 %. Landsgennemsnittet er i 2019 på 41 %.
I 2018 var det tilsvarende sagsantal for Slagelse Kommune 122 sager med en omgørelsesprocent på 34 %, heraf 7% ændrede og 28% hjemviste sager. Landsgennemsnittet for omgjorte sager/afgørelser var i 2018 på 36 %.
På børnehandicap-området har Ankestyrelsen truffet 17 afgørelser i 2019 med en omgørelsesprocent på 65 % heraf 1 ændret/ophævet afgørelse og 10 hjemviste. Landsgennemsnittet i 2019 er på 51 %.
Omgørelsesprocenterne fordeler sig således:
Slagelse Kommune
Socialområdet
Børnehandicapområdet
Omgørelsesprocent
46
65
Heraf ændringsprocent
12 (12 sager)
6 (1 sag)
Heraf hjemvisningsprocent
34 (35 sager)
59 (10 sager)
Antal sager i alt
102
17
Langt de fleste afgørelser fra Ankestyrelsen vedrører således hjemvisninger.
Center for Børn og Unge arbejder generelt meget med afgørelserne fra Ankestyrelsen – både dem, som stadfæstes, men også dem som ændres eller hjemvises.
På børnehandicapområdet arbejdes der målrettet – på ugentligt teammøde – på at opdatere viden på området med udgangspunkt i afgørelserne fra Ankestyrelsen, således at vi hele tiden er opdaterede på gældende praksis og på den baggrund kan træffe gode solide afgørelser.
Reglerne på socialområdet er svære at forstå og administrere. Derfor arbejdes både i KL, i Ankestyrelsen og i Socialstyrelsen på initiativer til regelforenkling med henblik på at styrke borgernes retssikkerhed.
Generelt om klageadgang til Ankestyrelsen og afgørelsernes betydning
En borger, der er utilfreds med en afgørelse, som kommunen har truffet efter en bestemmelse i serviceloven, kan klage over afgørelsen til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen kan derefter træffe afgørelse om enten at stadfæste eller ændre/ophæve kommunens afgørelse eller at hjemvise sagen til fornyet behandling i kommunen.
Ankestyrelsens afgørelser er vigtige for kommunerne til at tydeliggøre de overordnede rammer for, hvordan den enkelte kommune skal fortolke servicelovens bestemmelser, når kommunen skal træffe en afgørelse. Ankestyrelsens afgørelser er samtidig også vigtige med hensyn til at sikre ensartet sagsbehandling på tværs af kommunerne og retssikkerhed for borgerne.
I opgørelsen over omgjorte afgørelser på Danmarkskortet indgår de afgørelser, hvor Ankestyrelsen træffer afgørelse om enten at hjemvise en sag til fornyet behandling i kommunen, eller hvor Ankestyrelsen træffer afgørelse om at ændre eller ophæve kommunens afgørelse i en sag. Sager, som Ankestyrelsen har afvist at behandle eller har henvist tæller ikke med.
Antallet af klager over afgørelser, der sendes til vurdering i Ankestyrelsen kan derfor i et vist omfang være et udtryk for, at nogle borgere i højere grad end andre udfordrer kommunens afgørelser.
Retligt grundlag
§ 79b i lovbekendtgørelse 2019-08-16 nr. 826 om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan på baggrund af orienteringen om Slagelse Kommunes omgørelsesprocenter fra Ankestyrelsen på socialområdet drøfte eventuelle læringspunkter heraf.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget orienteres om Slagelse Kommunes omgørelsesprocenter fra Ankestyrelsen på socialområdet og drøfter eventuelle læringspunkter heraf.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Omgørelsesprocenterne kan medgå i målepunkter i forhold til udviklingsplanen for Afdeling for Børn og Familie.

470. Orientering om tids- og procesplanen for en ny helhedsplan (O)

470. Orientering om tids- og procesplanen for en ny helhedsplan (O)

Sagsnr.: 330-2020-153733             Dok.nr.: 330-2020-444501                                          Åbent
Kompetence:
Social- og Beskæftigelsesudvalget samt Børne- og Ungeudvalget.
Beslutningstema
Social- og Beskæftigelsesudvalget samt Børne- og Ungeudvalget orienteres om Procesplan for udarbejdelse af ny boligsocial Helhedsplan 2021-2025.
Baggrund
Kompetencecenteret – En Fælles Indsats - har udarbejdet en overbliksplan for arbejdet frem mod en præsentation af grundlaget for en ny kommende boligsocial Helhedsplan (se bilag). Oversigten er udarbejdet på baggrund af en dialog med Landsbyggefonden omkring tidsfrister samt under hensyn til den kommunale beslutningsproces.
Retligt grundlag
Almenboligloven, LBK nr. 884 af 10. august 2011, kan anvendes som generelt grundlag ved fælles løsning af by- og boligsociale problemer.
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget samt Børne- og Ungeudvalget kan modtage orienteringen.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Den boligsociale Helhedsplan rammer ind i flere politiske udvalg, og vil i første omgang blive fremlagt Social- og Beskæftigelsesudvalget og Børne- og Ungeudvalget. En endelig fremlæggelse af forslag til kommende ny Boligsocial Helhedsplan 2021-2025 vil blive forelagt relevante udvalg og Byråd.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget samt Børne- og Ungeudvalget modtager orienteringen.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Taget til orientering.
Udvalget ønsker politisk inddragelse og foreslår derfor, at relevante udvalg får mulighed for at komme med input i februar/marts 2021.

471. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

471. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-90127               Dok.nr.: 330-2020-347675                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
1.    Orientering fra formand
2.    Orientering fra medlemmer
3.    Orientering om henvendelser fra borgere
4.    Orientering fra direktøren
a.    Orientering om prøvehandlinger på Børne- og Ungeområdet
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget orienteres.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Udvalget drøftede input til Krisestyringsstaben vedrørende tiltag, der kan medvirke til at begrænse coronasmitten yderligere.
Udvalget ønskede information fra overordnede sundhedsmyndigheder, inden der tages stilling, og at anbefaling herfra følges.
Udvalget opfordrede til ekstra opmærksomhed i forhold til opfølgende kampagne om forebyggelse, isolation m.v. ifm. corona.
Maj-Britt Thy orienterede om, at markedsdag om Børne-Ungepolitikken udsættes til maj.
Dorthe Christiansen orienterede om ansættelse af ny leder på Tårnborg Skole. Der skal i den kommende tid ansættes ny leder til Flakkebjerg Skole.
Status for skolekontaktpersonernes arbejde, herunder fraværsstatistik, udsendes til udvalget.
Dorthe Christiansen orienterede om igangværende proces for udlægning af specialundervisningen til almenskoler samt ny visitationspraksis.
Sag om anbefalinger fra § 17, stk. 4-udvalget om misbrug blandt unge kommer på møde i januar 2021.

472. Udvalgets input til kommende møder og dagsordenpunkter (B)

472. Udvalgets input til kommende møder og dagsordenpunkter (B)

Sagsnr.: 330-2018-6642                 Dok.nr.: 330-2020-443861                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte eventuelle input til kommende møder/dagsordenspunkter.
Baggrund
Administrationen udarbejder og opdaterer løbende oversigten over kommende sager til Børne- og Ungeudvalgets møder (bilag 1), samt den kvartalsopdelte årsplan (bilag 2). I den forbindelse har udvalget mulighed for at komme med deres input til emner eller dagsordenpunkter, som de ønsker behandlet på kommende møder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte eventuelle input til kommende møder/dagsordenpunkter.
Vurdering
Sagsoversigten og årsplanen er vigtige redskaber i planlægningen af kommende udvalgsmøder. Administrationen vurderer, at det skaber værdi, hvis Børne- og Ungeudvalget har input til kommende møder eller dagsordenpunkter. Så vidt det er muligt, vil administrationen imødekomme udvalgets ønsker om tidspunkt for behandling af tilføjede dagsordenpunkter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget beslutter eventuelle input til kommende møder/dagsordenpunkter.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Byrådet orienteres via mail om beslutning vedrørende politisk involvering i udviklingsplanen for det specialiserede børne- og ungeområde samt punkter i planen.

473. Pressemeddelelser (B)

473. Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2017-92251               Dok.nr.: 330-2019-487987                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde.
Baggrund
I Børne- og Ungeudvalgets Forretningsorden §8 er anført, at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Der udarbejdes udkast til pressemeddelelse vedrørende idrætspartnerskaber og kommende ghettoliste.

474. Godkendelse af referat (B)

474. Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2017-89569               Dok.nr.: 330-2019-487972                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal godkende referatet af udvalgsmødet.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender referatet af udvalgsmødet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 30. november 2020:
Fraværende: 
Godkendt.