Kompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte, om Slagelse Kommune skal have et klasseloft på 26 eller 28 elever i 0. klasse i 2023/24.
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte at sænke grænsen for optag af elever ved frit skolevalg.
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte, hvem der skal have kompetencen til at afgøre, om en elev i særlige tilfælde kan indskrives i en klasse ved frit skolevalg, selv om elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag.
Indstilling
Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,
1. at Byrådet beslutter et klasseloft på 28 elever i 0. klasse i 2023/24.
2. at Byrådet beslutter at sænke grænsen for optag af elever ved frit skolevalg fra 25 til 24 på årgange, hvor klasseloftet er 28 elever.
3. at Byrådet beslutter, at administrationen fortsat har kompetencen til at afgøre, om en elev i særlige tilfælde kan optages i en klasse efter frit skolevalg, selv om elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag.
Sagens indhold
Vedr. klasseloft i 0. klasse i 2023/24
Det følger af folkeskoleloven, at elevtallet i grundskolens klasser normalt ikke må overstige 28 ved skoleårets begyndelse.
I finansloven 2022 blev det besluttet at sænke klasseloftet til 26 elever i 0.-2. klasse. Aftalen skulle gælde for nye årgange fra og med skoleåret 2023/24, så det er fuldt implementeret efter 3 år.
Børne- og Undervisningsministeriet har nu udmeldt, at lovgrundlaget udskydes, så det først gælder fra skoleåret 2024/2025.
Det giver dermed kommunerne mulighed for lokalt at tage stilling til, om de vil arbejde med et klasseloft på 28 elever for nye årgange endnu et skoleår, eller om de vil arbejde med et klasseloft på 26 elever allerede fra skoleåret 2023/24.
Vedr. grænse for optag af elever ved frit skolevalg
Alle børn er i kraft af deres bopæl tilknyttet en bestemt distriktsskole, som de har ret til at blive optaget på. Hvis forældrene ikke ønsker at deres barn skal gå på distriktsskolen, kan de søge om optagelse på en anden skole efter eget valg. Retten til frit valg er alene begrænset af den enkelte skoles kapacitet, som fastlægges af Byrådet.
Det har hidtil været gældende i Slagelse Kommune, at grænsen for optag af elever ved frit skolevalg er 25 elever.
Den 19. december 2022 besluttede Byrådet, at grænsen for optag af elever ved frit skolevalg også skal gælde ved skoleindskrivningen i 0. klasse. Det har ikke hidtil været praksis. Byrådet besluttede samtidig, at grænsen for optag af elever ved frit skolevalg skal være 24 elever på årgange, hvor klasseloftet bliver 26 elever, jf. finansloven for 2022.
Hvis der er flere ansøgere, end der er ledige pladser, fordeles pladserne efter kriterier, der fremgår af gældende styrelsesvedtægt:
- Elever, der i forvejen har en eller flere søskende på skolen, optages før elever, der ikke har.
- Kommunens børn optages før børn fra andre kommuner.
- Elever, der har kortere afstand til skolen målt i kilometer fra folkeregisteradressen, optages før elever, der har længere afstand.
Den 23. januar 2023 besluttede Byrådet en ny skolestruktur, bl.a. på baggrund af elevantal og skolers kapacitet. Derfor kan det blive nødvendigt med en øget styring af elevoptag ved at sænke grænserne for optag af elever, der søger en anden skole end deres distriktsskole.
Vedr. beslutningskompetence – optag i særlige tilfælde
Den 19. december 2022 udsatte Byrådet beslutningen om, hvem der skal have kompetence til at afgøre, om en elev i særlige tilfælde kan indskrives i en klasse efter frit skolevalg, selv om elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag ved frit skolevalg.
Det har hidtil været gældende, at administrationen kunne træffe beslutningen ud fra nedenstående kriterier:
- Hvis administrationen i samarbejde med en elevs forældre og nuværende skole er enige om, at eleven har væsentlige behov for et miljøskifte, og elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag ved frit skolevalg på det pågældende klassetrin på andre skoler, der ligger i rimelig nærhed af elevens bopæl.
- Hvis en elev kommer fra en privatskole eller efterskole, og elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag ved frit skolevalg på det pågældende klassetrin på andre skoler, der ligger i rimelig nærhed af elevens bopæl.
- Hvis det af pædagogiske årsager vurderes uhensigtsmæssigt, at en elev, der udsluses fra et specialtilbud, skal tilbage på distriktsskolen.
Byrådets beslutninger vil blive optaget i et bilag til styrelsesvedtægt for skoleområdet.
Retligt grundlag
- Det fremgår af folkeskoleloven § 36, stk. 2., at der til hver skole hører et skoledistrikt. Et barn optages i skole i det distrikt, hvor det bor eller opholder sig.
- Det fremgår af folkeskoleloven § 36, stk. 3, at forældre har krav på, at deres barn optages i en folkeskole efter eget valg under forudsætning af, at det kan ske inden for de rammer, kommunalbestyrelsen har fastsat. Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker om optagelse i en anden skole end distriktsskolen, sker optagelse efter retningslinjer fastsat af kommunalbestyrelsen for, hvilke børn der optages først.
- Det fremgår af folkeskoleloven § 17, stk. 1 at elevtallet i grundskolens klasser normalt ikke må overstige 28 ved skoleårets begyndelse.
Det fremgår af bemærkninger til folkeskoleloven § 40, at i modsætning til, hvad der gælder om skolestrukturen (hvor skolebestyrelserne skal have lejlighed til at udtale sig), er der ingen krav til proceduren i forbindelse med ændring af rammerne for klassedannelse mv. Kommunalbestyrelsen vil ligeledes kunne beslutte at vedtage et elevmaksimum, der ligger under lovens maksimum.
Handlemuligheder
Vedr. klasseloft i 0. klasse i 2023/24
Byrådet kan beslutte et klasseloft på 28 elever i 0. klasse i 2023/24.
Alternativt kan Byrådet beslutte et klasseloft på 26 fra skoleåret 2023/24.
Vedr. grænse for optag af elever ved frit skolevalg
Byrådet kan beslutte at sænke grænsen for optag af elever ved frit skolevalg fra 25 til 24 elever på årgange, hvor klasseloftet er 28 elever.
Alternativt kan Byrådet beslutte en anden grænse.
Hvis Byrådet beslutter et klasseloft på 26 elever i 0. klasse fra 2023/24, kan Byrådet beslutte, om kommunen skal fastholde en grænse for frit skolevalg på 24 elever, som Byrådet besluttede den 19. december 2022.
Vedr. beslutningskompetence – optag i særlige tilfælde
Byrådet kan beslutte, at administrationen fortsat har kompetencen til at afgøre, om en elev i særlige tilfælde kan optages i en klasse efter frit skolevalg, selv om elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag ved frit skolevalg.
Alternativt kan Byrådet beslutte, at kompetencen skal ligge hos Børne- og Ungeudvalget.
Vurdering
Vedr. klasseloft i 0. klasse i 2023/24
Administrationen vurderer, at et klasseloft på 28 elever ved skoleindskrivningen for skoleåret 2023/24 er mest hensigtsmæssigt
Fordele: Et klasseloft på 28 frem for 26 vil mindske risikoen for, at en skole skal oprette en ekstra 0. klasse i det kommende skoleår. En ekstra klasse kan være en stor økonomisk belastning for en mindre skole.
Ulemper: Større klasser. De nye forældre er blevet varslet om, at klasseloftet vil blive 26 i de kommende 0. klasser, da de modtog brev om skoleindskrivning i december 2022.
Vedr. grænse for optag af elever ved frit skolevalg
Administrationen anbefaler, at grænsen for optag ved frit skolevalg skal være 24 elever ved et klasseloft på 28 elever. Den fastsatte grænse skal balancere mellem central styring og reel mulighed for frit skolevalg.
Fordele: Med ny skolestruktur er der behov for en øget styring af elevoptag i skoledistrikterne af hensyn til den enkelte skoles kapacitet. Hvis grænsen for optag ved frit skolevalg sænkes, vil det i højere grad kunne sikre plads til elever, der har krav på at blive optaget på en skole, uden at det udløser oprettelse af en ekstra klasse. Med en grænse på 24 elever vil klasserne fortsat kunne være økonomisk bæredygtige.
Ulemper: Hvis grænsen for optag ved frit skolevalg sænkes vil det betyde, at færre forældreønsker om frit skolevalg kan imødekommes. På grund af ny skolestruktur forventes det, at lidt flere forældre har søgt efter frit skolevalg ved skoleindskrivningen i år. Fx fordi de ønsker, at søskende skal gå på samme skole. Hvis der er ledige pladser på en skole, prioriteres børn med søskende dog først.
Vedr. kompetence til beslutning om optag i særlige tilfælde
Administrationen anbefaler, at det fortsat er administrationen, der har kompetencen til at afgøre, om en elev i særlige tilfælde kan optages i en klasse efter frit skolevalg, selv om elevtallet overstiger den besluttede grænse for optag. Optag kan kun ske, efter gældende kriterier.
Fordele: Administrationen har ofte kendskab til eleven og baggrunden for, at eleven står uden et hensigtsmæssigt skoletilbud. Der vil ofte være behov for dialog med forældre og skoleledere samt behov for en hurtig sagsbehandling. Fx hvis en elev er bortvist fra privatskole eller efterskole.
Ulemper: Ingen
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Budgettildelingen er elevbaseret, så hvis én elev udløser en ekstra klasse på en skole, vil det ikke ændre på den samlede økonomiske tildeling til skoleområdet. Det kan derimod være en stor økonomisk belastning for en mindre skole, da den ekstra klasse skal finansieres inden for skolens egen økonomiske ramme.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Det vil først være muligt at præsentere Børne- og Ungeudvalget for antallet af 0. klasser, når Byrådet har truffet beslutning om ovenstående. Administrationen forventer, at det kan ske på udvalgsmødet den 2. maj.