Forebyggelses- og Seniorudvalget (2018-2021) – Referat – 10. august 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2021-6419                   Dok.nr.: 330-2021-220248          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender dagsordenen.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt.

2. Status på implementering af anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge (O)

2.     Status på implementering af anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge (O)

Sagsnr.: 330-2019-52609                 Dok.nr.: 330-2021-159353          Åbent

Kompetence:

Børne- og Ungeudvalget, Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Ungeudvalget samt Forebyggelses- og Seniorudvalget orienteres om status på arbejdet med implementering af anbefalingerne til forebyggelse af misbrug blandt unge.

Sagens indhold

Opgaveudvalgets opgave

Byrådet nedsatte i maj 2019 et §17 stk. 4 udvalg, som havde til formål at komme med anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge i Slagelse Kommune. Udvalget havde således en forberedende og rådgivende funktion forud for Byrådets beslutning om, hvordan der fremadrettet skulle arbejdes med at forebygge misbrug blandt unge. Opgaveudvalgets slutprodukt er et katalog med anbefalinger til konkrete initiativer, som blev afleveret og behandlet i Byrådet i oktober 2020. Se bilag 1 for opgaveudvalgets anbefalinger.

Kvalificering og koordinering af opgaveudvalgets anbefalinger

Byrådet godkendte på mødet den 26. oktober 2020 punkt 2 opgaveudvalgets anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge. Byrådet bemærkede til anbefalingerne, at der skulle arbejdes videre med dem, med henblik på at få kvalificeret, prioriteret og koordineret anbefalingerne med øvrige indsatser på området.

På baggrund af Byrådets beslutning nedsatte administrationen seks arbejdsfællesskaber, bestående af de relevante interne og eksterne aktører, som opgaveudvalget havde peget på i deres katalog. Arbejdsfællesskaberne har i foråret 2021, med udgangspunkt i en kortlægning af eksisterende indsatser på området, arbejdet for at imødekomme opgaveudvalgets konkrete oplæg til indsatser.

Arbejdsfællesskaberne har på baggrund af opgaveudvalgets store arbejde og efter gældende lovgivning, faglig evidens og organisatoriske forhold, kvalificeret anbefalingerne med små justeringer.

Forslag til udmøntning af opgaveudvalgets anbefalinger

Herunder ses en kort beskrivelse af, hvordan arbejdsfællesskaberne foreslår, at opgaveudvalgets anbefalinger kan implementeres i praksis. Se bilag 2 for uddybning af nedenstående. 

Anbefaling 1: Styrke sociale kompetencer hos eleverne i grundskolen

Beslutningen om, at tilrettelægge en trivselsfremmende indsats på tværs af en hel årgang fx på 6. klassetrin, går imod principperne om decentral beslutningskraft. Anbefalingen kan derfor realiseres som en overordnet ramme, indeholdende en vis fleksibilitet, som kan tilgodese lokale forhold. 

·       Trivsel skal på skoleskemaet i alle 6. klasser vha. af en trivselsværktøjskasse. Værktøjskassen indeholder en række forskellige evidensbaserede trivselsmaterialer og aktivitetsmuligheder fx værktøjer til italesættelse af ABC for mental sundhed, livsduelighedsaktiviteter mm. Det er op til hver enkelt skole, hvordan de integrerer værktøjskassen i undervisningen på 6. klassetrin.

·       Som prøvehandling tilbydes grundskolerne at blive MOT-skoler. MOT betyder �mod� og er et norsk evidensbaseret trivselsprogram, som har vist gode resultater. Som prøvehandling anbefaler arbejdsfællesskaberne at igangsætte programmet på én til to grundskoler, så der kan drages lokale erfaringer med trivselsprogrammet.

·       For at forældre og lærere understøttes til at have fokus på elevernes trivsel, tilbydes de en workshop i ABC for mental sundhed. Workshoppen giver dem konkrete værktøjer til, hvordan de kan hjælpe og støtte, børn og unge til bedre trivsel. Workshoppen giver således også konkrete redskaber til, hvordan mistrivsel kan håndteres (se anbefaling 2).

Anbefaling 2: Opsporing og håndtering af mistrivsel i udskolingen

·       Forældre og relevante fagpersoner støttes til at kunne håndtere unges trivsel vha. en række workshops og ambassadøruddannelser i ABC for mental sundhed. Workshops og ambassadøruddannelser giver de støttende voksne en forståelse for, hvad der påvirker de unges trivsel, samt giver dem konkrete værktøjer til, at kunne håndtere unges mistrivsel. En workshop i ABC for mental sundhed, tilbydes også ifm. anbefaling 1.

En ambassadøruddannelse er en udvidet workshop, som går mere i dybden og giver flere konkrete samtale- og refleksionsværktøjer til at arbejde trivselsfremmende. Som deltager på en ambassadøruddannelse betragtes man som trivselsambassadør.

·       For at kvalificere og sikre tidlig indsats iht. håndtering af trivselsproblematikker i grundskolen, etableres der et formelt forum med regelmæssige mødegange for udskolingslærere og socialrådgivere. Forummet kan inddrage andre relevante aktører ved behov fx Den Kriminalpræventive enhed (KPE), Perron3 m.fl.

Anbefaling 3: Styrke sunde fællesskaber og synliggøre eksisterende

Arbejdsfællesskabet har kortlagt eksisterende muligheder for unge, for at deltage i forskellige aktiviteter og sunde fællesskaber, herunder fritidsaktiviteter, tilbud i junior- og fritidsklubber, ungdomsskolen, frivillige sociale foreninger m. fl. Mulighederne og markedsføringen heraf kvalificeres af unge.

·       Der etableres et ungeforum i efteråret 2021, som skal kvalificere og udvikle eksisterende fællesskaber, samt kigge på de fysiske rammer, som er til rådighed i Kommunen.

·       Unge fra Headspace tilbyder oplæring i brugen af og markedsføring på de sociale medier til relevante aktører fx frivillige sociale foreninger, kultur- og fritidsforeninger, relevante kommunale medarbejdere m.fl.

Anbefaling 4: Oplysningskampagne

Oplysningskampagnen tænkes ind, som en del af anbefaling 1 og bliver dermed et konkret bidrag til indholdet i trivselsværktøjskassen. Derfor igangsættes udviklingen af en oplysningskampagne først når det øvrige indhold i trivselsværktøjskassen jf. anbefaling 1 er på plads. Indtil da udvikles en podcast på opfordring fra unge, som er tilknyttet Perron 3.

·       Der udvikles en podcast i samarbejde med unge, som italesætter aktuelle og lokale problemstillinger iht. brug og misbrug af stoffer. Podcasten udvikles løbende og kan derfor tilpasses aktuelle problemstillinger og udfordringer i lokalområdet. Podcasten kan bruges som element i trivselsværktøjskassen jf. anbefaling 1, og kan samtidig kommunikeres på relevante sociale medier, som led i oplysningskampagnen.

Anbefaling 5: Begrænse tilgængeligheden af stoffer

Som kommune har vi ingen beføjelser ift. ungdomsuddannelserne og diverse udskænkningssteder som fx diskoteker, værtshuse, caféer mm. Derfor er der behov for en dialogbaseret tilgang til det forebyggende arbejde omkring ansvarlig udskænkning og stoffrie miljøer.

·       Der er behov for en vis ensartethed i grundskolernes alkohol- og rusmiddelpolitikker. Der udarbejdes ligeledes en ensartet handleplan, for grundskolernes håndtering af alkohol- og rusmiddelproblematikker.

·       Der indledes dialog med ungdomsuddannelserne omkring en ensartethed i alkohol- og rusmiddelpolitikker, samt tilhørende handleplaner.

·       Der etableres et formelt forebyggende samarbejde med udskænkningsstederne omkring ansvarlig udskænkning, stoffrie miljøer mm. via. Bevillingsnævnet. Samarbejdet understøttes af et tværfagligt netværk mellem KPE, Perron3 og Politiet.  

Anbefaling 6: Mulighed for stoftestning

Forældre, undervisere m.fl. skal have mulighed for at stofteste en ung enten i hjemmet, på skolen eller uddannelsesinstitutionen. Der er dog ikke hensigtsmæssigt, at den eller de voksne, som omgås den unge til daglig også er dem, der skal stofteste den unge. Dette grundet det relationelle og støttende aspekt, da de voksne relationer er afgørende for den unges videre forløb fx ifm. rusmiddelbehandling eller lign. For at sikre validiteten af de forskellige stoftests er det hensigtsmæssigt, at det er fagfolk, som foretager testene og vurderer resultatet.    

·       Forældre, lærere eller lign. kan rekvirere en stoftestning af en ung ved behov. Lokalteamet i Rusmiddelcenter Slagelse varetager stoftestningen grundet det relationelle og støttende aspekt, samt testens validitet. Stoftestningen kan både foregå i den unges hjem, på uddannelsesinstitutionen eller i Perron 3. Dette aftales nærmere med den voksne og efter aftale med den unge. 

Tidsplan for implementering

Anbefalingerne til forebyggelse af misbrug blandt unge implementeres løbende fra efteråret 2021, og alle anbefalinger forventes implementeret senest fra august 2022. Den løbende udrulning af de seks anbefalinger er tilpasset og koordineret med øvrige indsatser på området, således at der sikres en kvalificeret og helhedsorienteret indsats.

Retligt grundlag

Styrelsesloven §17, stk. 4.

Budgetaftale 2021-2024 punkt 7 og punkt 9.

Handlemuligheder

Børne- og Ungeudvalget og Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at anbefalingerne til forebyggelse af misbrug blandt unge, kan implementeres løbende fra efteråret 2021 i den form, som præsenteres ovenfor og i bilag 1.

Nogle af anbefalingerne kan iværksættes hurtigt fx stoftestning af unge, mens andre anbefalinger kræver koordinering med øvrige indsatser på området og dermed en længere implementeringstid, for at sikre en helhedsorienteret indsats. 

Implementering af anbefalingerne forventes at kunne bidrage til det forebyggende arbejde på rusmiddelområdet og dermed understøtte det arbejde som igangsættes jf. punkt 9 i Budgetaftalen 2021-2024 om forbedring af Sundhedsprofilen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Forebyggelses- og Seniorudvalget har på mødet den 11. august 2020 punkt 10 afsat 590.000 kr. fra den generelle forebyggelsespulje i 2020 (Budgetaftale 2019-2022) til implementering af anbefalingerne. Midlerne blev ikke anvendt i 2020 grundet Corona-situationen og er derfor planlagt til udmøntning i 2021, i takt med at indsatserne iværksættes.

Der er i 2022, 2023 og 2024 afsat 500.000 kr. til udmøntning af anbefalingerne jf. Budgetaftale 2021-2024, tillægspunkt VII..

Tværgående konsekvenser

Arbejdsfællesskaberne har været bredt repræsenteret på tværs af områder bl.a. for at sikre koordinering med nuværende indsatser og for at få flere tværfaglige perspektiver med.

Udmøntningen af anbefalingerne til forebyggelse af misbrug blandt unge, understøtter indsatsen med, at forbedre Sundhedsprofilen, som en af trædestenene for at mestre eget liv, øge uddannelsesniveauet og sikre flere i uddannelse og beskæftigelse, jf. punkt 9. i Budgetaftale 2021-2024.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Børne- og Ungeudvalget tager sagen til orientering.

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 9. august 2021:

Fraværende:  Søren Lund Hansen (O)

At 1 - Taget til orientering. Udvalget ser frem til videre afrapportering på arbejdet med implementeringen.

Bilag

330-2020-404191

Bilag 1 - Anbefalinger fra opgaveudvalget Forebyggelse af misbrug blandt unge

330-2021-235658

Bilag 2 - Forslag til konkret udmøntning af anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 2 - Taget til orientering.

Udvalget ser frem til videre afrapportering på arbejdet med implementeringen på udvalgets møde i december 2021.

Udvalget bad administrationen om at undersøge, om der er mulighed for, at stoftester kan ligge på folkeskolerne og at forældrene kan afhente dem til test af egne børn. Stoftesterne skal være på baggrund af samarbejde med forældre, som nævnes i anbefaling 1.

Udvalget ønsker at inddrage de erfaringer, man har gjort sig i dette forløb for dermed at kvalificere fremtidige processer, herunder at forløbet bliver kortere fra politisk beslutning til implementering.

3. Status på Budget 2022-2025 (O)

3.     Status på Budget 2022-2025 (O)

Sagsnr.: 330-2020-164240               Dok.nr.: 330-2021-252986          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget orienteres om status på Budget 2022-2025.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget har i forbindelse med tidligere sager om økonomi, ønsket en status på, hvordan budgettet for 2022-2025 ser ud sammenholdt med den seneste udvikling på områderne.

Udviklingen på ældreområdet

Udviklingen på ældreområdet afspejler naturligt udviklingen i samfundet; stigning i antal ældre borgere, kombineret med et øget behov for pleje. Den tidligere varslede opgaveglidning fra region/sygehus er tydelig. Ikke færdigbehandlede patienter udskrives fra sygehus til videre reel behandling i egen bolig – ofte udskrives så syge borgere, at de ikke kan passes i egen bolig hjemme, men har behov for massiv pleje og egentlig behandling, restitution og efterfulgt af intensiv rehabilitering, på en midlertidig plads. Denne udvikling har den konsekvens, at der er behov for flere medarbejdere og medarbejdere med højere kompetenceniveau samt erfaring i mere kompleks sygepleje.

Denne udvikling har direkte indflydelse på efterspørgslen til hjemme- og sygepleje samt hjælpemidler til borgere i egen bolig hjemme. Samtidig øges behovet for midlertidige pladser med specialiserede sygeplejefaglige kompetencer. På plejecentrene ses, at der er en markant stigning i behovet for ikke kun pleje og omsorg – men i særdeleshed også egentlig sygepleje. En stadig større andel af borgerne på plejecentrene er derudover demente i større eller mindre udstrækning.

På sundhedsområdet er status i Slagelse Kommune, at der en stigende tendens i forhold til andelen af borgere med kroniske sygdomme og andelen af borgere med flere samtidige sygdomme – hvilket øger behovet for forebyggelsesindsatser.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 37-40 om kommuners budgetlægning, samt den vedtagne politiske budgetproces for budget 2022-2025.

Handlemuligheder

Byrådet præsenteres for det administrative budgetoplæg for 2022-2025 på temamøde i august 2021.

Herefter følger budgetstatus for de 3 budgetområder:

Pkt. 1 og 2; Sygepleje, Myndighed/hjemmepleje og hjælpemidler:

I det administrative budgetoplæg forventes at budgetområder, der hidtil har tradition for, at blive demografireguleret fortsat bliver dette. 

Pkt. 3; Midlertidige pladser på Blomstergården:

Hvis Forebyggelses- og Seniorudvalget ønsker, at de 48 midlertidige pladser på Blomstergården skal videreføres med nuværende målgrupper af borgere og samme serviceniveau, er det nødvendigt, at området tilføres 4,9 mio. kr. årligt fra 2021 og frem.

Årsagen til, at der er behov for ekstra budget til de midlertidige pladser er, overordnet set, højere gennemsnitslønninger end forudsat ved budgetlægningen. Dertil kommer, at kravene til medarbejdernes kompetenceniveau er stigende, i takt med at borgerne, der får ophold på de midlertidige pladser, er langt dårligere end forudsat ved budgetlægningen. Dette er konsekvensen af, at borgerne udskrives fra sygehuset inden de er færdigbehandlede. I mange situationer er der tale om patienter, der udskrives fra sygehus, til pleje og reel sygeplejefaglig behandling, ofte på specialiseret niveau, hvilket gør det nødvendig, at tilbyde borgerne ophold på de midlertidige pladser. I bilag 1 er området nærmere beskrevet.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, ud fra de på nuværende tidspunkt kendte faktorer, at nuværende serviceniveau kan fortsætte, under forudsætning af, at Forebyggelses- og Seniorudvalget tilføres yderligere budget som beskrevet nedenfor.

Det skal derudover bemærkes, at Forebyggelses- og Seniorudvalgets 5 Pejlemærker samt Virksomhedsledernes forslag til Fokusmål – i en vis udstrækning, på den længere bane – vil kunne medvirke til, at omstille og dermed dæmme op for den forventede udvikling af behovet for pleje og behandling.

Administrationen har stort fokus på, at der er behov for et nyt perspektiv i fremtidens opgaveløsning. En af de allerstørste udfordringer i de kommende år er rekruttering af tilstrækkeligt antal medarbejdere med de relevante kompetencer. Det stigende antal ældre – kombineret med stigende kompleksitet i plejen og sygeplejefaglig behandling øger behovet for en specialiseret og tværfaglig medarbejder stab. Aktuelt opleves udfordringer med at rekruttere medarbejdere til både faste stillinger og vikariater. Årsagerne er primært, at der generelt er mangel på sygepleje- og sundhedsfagligt uddannede medarbejdere og dermed følgende høje lønforventninger. I denne sammenhæng skal bemærkes, at der er fokus på, løbende at optimere, udvikle og tænke anderledes opgaveløsninger, for derved i højere grad at ruste organisationen til fremtidens udfordringer.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Pkt. 1 og 2; Sygeplejen, Myndighed/hjemmepleje og Hjælpemidler:

Der er behov for, at budgettet på Sygeplejen, myndighedsområdet for visitation til hjemmepleje og hjælpemidler reguleres i forhold til den forventede demografiske udvikling, jf. Slagelse Kommunes befolkningsprognose. Dette er forudsætningen for, at det nuværende serviceniveau kan fortsætte uændret. Det skal hertil bemærkes, at såfremt den varslede opgaveglidning fra region/sygehus fortsætter samt at borgernes plejebehov fortsat er stigende, må det forventes, at der er behov for tilsvarende højere budget.

Pkt. 3; Midlertidige pladser på Blomstergården:

For fortsat at kunne drive de 48 midlertidige pladser på Blomstergården i henhold til Byrådets Budgetaftale for 2020-2023, er der behov for tilførsel af yderligere budget på 4.900.000 kr. årligt fra 2021 og frem. Det ekstra budget er fordelt med 3,950 mio. kr. til lønninger og resten til faste driftsudgifter.

Såfremt området ikke tilføres 4,9 mio. kr. årligt, vil det betyde, at de 48 midlertidige pladser ikke kan videreføres med samme målgrupper af borgere og/eller antal boliger skal reduceres – hvorved nuværende serviceniveau ikke kan videreføres.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Bilag

330-2021-255363

Bilag 1 - Notat om økonomi på de midlertidige pladser

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Taget til orientering.

Udvalget ønsker på en mail at få oplyst beløbet, som var afsat i budgetaftalen til udvidelsen af de midlertidige pladser på Blomstergården.

4. Budget 2021 - Restitutions- og/eller aflastningspladser (B)

4.     Budget 2021 - Restitutions- og/eller aflastningspladser (B)

Sagsnr.: 330-2020-29711                 Dok.nr.: 330-2021-246332          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal beslutte efter hvilken model, der skal etableres aflastnings- og/eller restitutionspladser i Korsør og Skælskør.

Sagens indhold

I Byrådets Budgetaftale for 2021-2024 indeholder på Forebyggelses- og Seniorudvalgets område følgende:

�Parterne ønsker en vurdering fra forvaltningen om, hvordan der kan investeres i yderligere restituerings- og aflastningspladser udenfor Slagelse by med henblik på færre genindlæggelser, kompetenceløft og bedre tilbud til borgerne. En samling af sundhedsuddannelser og lægefaglige miljøer bør indtænkes, og umiddelbart peger parterne på mulige lokaliseringer i fx Korsør Sygehus og Hjemmet ved Noret i Skælskør�.

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 2. februar 2021 blev besluttet:

Fraværende: 

�Drøftet.

Udvalget ser positivt på Ældresagens forslag vedr. et samarbejde med SANO, men da vi i kommunen har meget ledig kapacitet, vil vi benytte kommunens egne lokaler.

Udvalget ønsker afklaring af økonomien med udgangspunkt i budgetaftalens anbefalinger, men ønsker også en afklaring af økonomien i forhold til de alternative forslag.

Ann Sibbern (UFP) ønsker, at der arbejdes videre med igangsætning af model 1.

(V) og Ann Sibbern (UFP) ønsker en afklaring og uddybning af forslagene om aflastnings- og restitutionspladser�.

Til Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde i februar 2021 var følgende 4 scenarier beskrevet, hvilke nu er suppleret med estimat for økonomi:

1)    

Etablering af 1 aflastningsplads på Solbakken og 1 aflastningsplads på Hjemmet ved Noret: Såfremt Forebyggelses- og Seniorudvalget ønsker at etablere 1 aflastningsplads i Korsør og 1 aflastningsplads i Skælskør, er det en forudsætning, at der nedlægges 1 somatisk plads på Solbakken i Korsør og 1 somatisk plads på Hjemmet ved Noret i Skælskør. Det betyder, at aflastningspladserne kan drives sammen med de øvrige pladser på de pågældende plejecentre. Det skal bemærkes, at der i forvejen er 1 aflastningsplads på hvert af de nævnte 2 plejecentre. Denne løsning vil kunne effektueres, når der bliver en ledig bolig på de respektive 2 plejecentre.

Økonomi:

Merudgiften vil være forskellen på budgettakst til somatisk og demensbolig (da aflastningspladser får budget svarende til demensplads), fuldkost og vask/leje af linnede, indskud samt husleje og forbrugsafgifter. Borgere på ophold i midlertidige boliger betaler ikke indskud, husleje, forbrugsafgifter samt kost og vask/leje af linnede. I merudgift på 260.000 kr. pr. plads – i alt 520.000 kr. Denne løsning vil kunne effektueres inden for det afsatte budget.

2)   

Etablering af aflastnings-  og/eller restitutionspladser i samdrift med Specialcenter Slagelse: Alternativt er det en mulighed, at lave et antal aflastnings- og/eller restitutionspladser (på sigt op til 10 ved ledighed) i Specialcenter Slagelse på Park Alle i Skælskør. Der er pt. 6 ledige boliger, som vil være velegnede til aflastningsboliger for ældre. En placering sammen med Specialcentret vil åbne op for at anvende sundhedsfaglige og pædagogiske ressourcer og derved kompetencer på tværs af de 2 områder, til beboernes fordel. Da der er ledige boliger på Specialcenter Slagelse, vil denne løsning kunne implementeres inden for kort tid.

Økonomi:

Center for Sundhed og Ældre er i dialog med Center for Handicap og Psykiatri om eventuel mulighed for at �købe� et antal pladser i Specialcenter Slagelse til borgere på aflastningsophold. Center for Sundhed og Ældre har udarbejdet beskrivelse af de ydelser og kompetencer, som er nødvendige for at kunne yde pleje og omsorg til borgere på aflastningsophold. Center for Handicap og Psykiatri vender tilbage med priser snarest.

3)    

Etablering af aflastnings-  og/eller restitutionspladser på Hjemmet ved Noret:

Et alternativ er nedlæggelse af et antal somatiske pladser på Hjemmet ved Noret i Skælskør, for derved at skabe mulighed for etablering af restitutions- og/eller aflastningspladser. Det skal bemærkes, at der ikke er ledige boliger på Hjemmet ved Noret. Denne løsning vil først kunne effektueres efterhånden som der fremkommer tomme boliger.

Økonomi:

Merudgiften vil være forskellen på budgettakst til somatisk og demensbolig (da aflastningspladser får budget svarende til demensplads), fuldkost og vask/leje af linnede, indskud samt husleje og forbrugsafgifter. Borgere på ophold i midlertidige boliger betaler ikke indskud, husleje, forbrugsafgifter samt kost og vask/leje af linnede. I alt merudgift på 260.000 kr. pr. plads. Det afsatte budget kan finansiere 2 aflastningspladser på Hjemmet ved Noret.

·       Alternativ: Såfremt man ønsker at etablere restitutionspladser i de tomme ældreboliger, skal der laves specifikke beregninger, da det vil forudsætte yderligere istandsættelse og indretning af boligerne til langt flere hjælpemidler mm., ligesom restitutionspladser forudsætter andre medarbejderkompetencer og højere normere.

4)    

Etablering af aflastnings-og/eller restitutionspladser i tilknytning til Plejehjemmet Solbakken: I tilknytning til Plejehjemmet Solbakken i Korsør er der ældreboliger. Der har i en længere periode været 8 ledige ældreboliger, fordelt med 3 ægtepar boliger og 5 almindelige boliger. Center for Sundhed og Ældre betaler husleje for disse boliger, når de ikke er udlejet. Der er ikke efterspørgsel til disse boliger som ældreboliger, da huslejen er relativ høj, kombineret med beliggenheden. Det er en mulighed at anvende nogle eller alle 8 ledige boliger til aflastningspladser og/eller restitutionspladser. Det skal bemærkes, at boligerne er beliggende på separat etage i forhold til de somatiske boliger på Plejecentret Solbakken. Denne løsning vil forudsætte, at der er medarbejderressourcer til at ledsage beboerne fra bolig til/fra fællesarealer flere gange dagligt. Derudover skal fremhæves, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at etablere en enkelt eller 2 aflastningsboliger i disse boliger, da de ikke er i umiddelbart tilknytning til øvrige boliger. Denne løsning vil kunne effektueres straks der kan rekrutteres flere medarbejdere.

Økonomi: 8 boliger à budgettakst svarende til demens, fuldkost og vask/leje af linnede samt indskud. Husleje er ikke merudgift, idet der under myndighed pt. betales husleje for disse boliger, da de står tomme og ikke kan udlejes. Det vil betyde en samlet udgift på 4,3 mio. kr. årligt for 8 pladser – svarende til en udgift pr. plads på 540.000 kr. i de tomme ældreboliger i tilknytning til Plejehjemmet Solbakken. Hertil kommer ekstra medarbejderressourcer til at ledsage beboerne fra bolig til/fra fællesarealer – denne del er der ikke estimat på pt. Hertil kommer engangsudgifter til rengøring og lettere istandsættelse, da boligerne har stået tomme. Der er ikke budget afsat til denne løsning.

·       Alternativ: Såfremt man ønsker at etablere restitutionspladser i de tomme ældreboliger, skal der laves specifikke beregninger, da det vil forudsætte yderligere istandsættelse og indretning af boligerne til langt flere hjælpemidler mm., ligesom restitutionspladser forudsætter andre medarbejderkompetencer og højere normere.

Retligt grundlag

Styrelseslovens §36-42 omkring kommuners økonomiforvaltning, samt budgetaftale for 2021-2024.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan godkende, at der etableres 1 ekstra aflastningsplads i Korsør og 1 ekstra aflastningsplads i Skælskør i henhold til Byrådets Budgetaftale for 2021-2024. Etablering kan ske, når der bliver en ledig bolig og inden for det i budgetaftalen afsatte budget.

Alternativt kan Forebyggelses- og Seniorudvalget vælge et af de øvrige opstillede alternativer eller andre scenarier. Det skal bemærkes, at ikke alle alternativer kan effektueres inden for det afsatte budget.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter:

-      At der straks etableres 1 ekstra aflastningsplads i Korsør på Plejecentret Solbakken og 1 ekstra aflastningsplads i Skælskør på Hjemmet ved Noret i henhold til Byrådets Budgetaftale for 2021-2024, dette sker ved at ændre 1 somatisk plejebolig de 2 nævnte steder til aflastningspladser.

OG/ELLER

-      At der arbejdes videre med at etablere muligheder for samarbejde med Handicap og Psykiatri. Det er vurderingen, at fremtiden vil gøre at tæt samarbejde mellem de 2 centre endnu mere relevant, da borgerne som serviceres er målgrupper, som ligger tæt op af hinanden. 

Det er administrationens vurdering, at det ikke vil medføre udfordringer i forhold til venteliste til plejebolig ved at om-mærke 2 somatiske plejeboliger til aflastningsboliger. Ventelisten til plejebolig har gennem det seneste år været af begrænset omfang.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i Byrådets Budgetaftale afsat 735.000 kr. i 2021 og 600.000 kr. årligt fra 2022 til etablering af aflastningspladser for hjemmeboende.

Ved etablering af 2 aflastningspladser i stedet for 2 af de nuværende somatiske plejehjemspladser, er det afsatte budget dækkende. Budget anvendes til indskud, husleje, forbrugsafgifter samt mad og vask/leje af linnede, da borgere der tilbydes aflastningsophold ikke opkræves betaling. Derudover højere budgettakst for hver af de 2 ekstra aflastningspladser, idet aflastningspladser får budget svarende til en demensplads.

Øvrige scenarier forudsætter tilførsel af yderligere budget.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen  indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender, at der etableres i alt 2 aflastningspladser og at det sker ved at om-mærkning af 1 somatisk plejebolig på Solbakken og 1 somatisk plejebolig på Hjemmet ved Noret.

Og/Eller

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender, at der arbejdes videre med scenarier for etablering af aflastnings-/midlertidige pladser i samarbejde med Handicap og Psykiatri.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt med den bemærkning, at pladserne etableres straks, når der er en ledig bolig.

At 2 - Godkendt med den bemærkning, at etablering af aflastnings- og/eller restitutionspladser tænkes med i det videre arbejde med handlingsplan for boligstrategien. Handlingsplanen behandles på udvalgets møde i november 2021.

5. Budgetopfølgning 3 for 2021 (B)

5.     Budgetopfølgning 3 for 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2020-29711                 Dok.nr.: 330-2021-238092          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Alle fagudvalg gennemfører Budgetopfølgning 3 for 2021 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender budgetopfølgning, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalg og Byråd.

Sagens indhold

Budgetopfølgninger tager udgangspunkt i aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata samt forventninger til forbrugsudviklingen for resten af året.

Budgetopfølgningerne har fokus på områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling eller forklaring. Endvidere indgår forskellige data omkring udvikling i aktivitet m.m. på væsentlige områder, herunder serviceydelser til borgerne i kommunen.

Handleplaner på virksomheder eller enheder, der kræver særlige indsatser i 2021, forelægges ligeledes.

Budgetopfølgningen viser, at Forebyggelses- og Seniorudvalget på nuværende tidspunkt forventes at have et merforbrug for driftsudgifterne på 15,807 mio. kr. ved udgangen af 2021.   På anlæg forventes et mindre forbrug på 28,279 mio. kr.  Bilag 1 viser specifikation af Forebyggelses- og Seniorudvalget budgetområde.

Drift

De væsentligste konklusioner er:

-      Sygeplejen og Myndighedsområdet visitation til hjemmepleje viser begge som forventet, flere visiterede borgere og dermed samlet set flere timer. Det faktiske niveau i første halvår af 2021 er imidlertid højere end forudsat ved budgetlægningen. Under forudsætning af, at det samme niveau fortsætter i andet halvår af 2021, forventes merforbrug på sygeplejen med 7,750 mio. kr. og myndighedsområdet visitation til hjemmepleje i størrelsesordenen 5,400 mio. kr. Hvis der sker yderligere stigning i antal borgere/timer, vil merforbruget øges. Der er forudsat uændret serviceniveau i disse estimater.

-      De midlertidige pladser på Blomstergården har en budgetudfordring på 4,900 mio. kr. årligt i 2021 og frem. Der henvises til separat redegørelse i bilag 3.

-      På Hjælpemiddelområdet forventes mindre forbrug primært vedrørende bevilling af biler med ca. 1,400 mio. kr.

Bevillingsansøgning

På Byrådets møde den 1. marts 2021 blev givet tillægsbevilling til Plejecentret Blomstergården på 0,580 mio. kr. til udbedring af de af brandtilsynet registrerede mangler, herunder tilbygning af et isoleret depotrum, hvori hjælpemidler der er på vej til/fra beboerne kan opbevares samt opbevaring af linned. Center for Kommunale Ejendomme har nu indhentet endelige tilbud på opførsel af depotrum. Det billigste tilbud er imidlertide højere end det overslag som var lagt til grund for bevillingsansøgningen. Der er derfor behov for en tillægsbevilling på yderligere 0,185 mio. kr. til opførsel af det isolerede depotrum til linnede, hjælpemidler mm.

Anlæg

Den primære årsag til periodeforskydninger i forbrug - og dermed mindre forbrug på anlæg i 2021 - findes i projektet med opførsel af Træningsfaciliteter ved Blomstergården, hvor der er forsinkelser på grund af jordbundsforhold, hvorefter byggeriet ikke er igangsat på nuværende tidspunkt.


Derudover afventes endelig beslutning om, hvorvidt ubenyttede bygning ved Plejecentret Bjergbyparken fastholdes nedrevet eller om den skal istandsættes til lokaler for hjemmeplejen.

Udmøntning af besparelse på 37 mio. kr.

Økonomiudvalget og Byrådet vil i forbindelse med Budgetopfølgning 4. blive forelagt udmøntning af besparelsen på 37 mio.kr. til godkendelse. Herefter vil besparelsen blive indarbejdet i budgettet på de berørte områder.      

Anlæg

I forbindelse med Byrådets behandling af Budgetopfølgning 2 blev det besluttet, at Økonomiudvalget senest i august 2021 skal forelægges yderligere forslag til reduktion af anlægsrammen – da nuværende anlægsniveau ikke skønnes realistisk. 

Til udvalgenes Budgetopfølgning 3 foreligger der på nuværende tidspunkt ikke forslag til reduktioner. Denne budgetopfølgning tager derfor udgangspunkt i uændrede anlægsrammer, men det kan forventes, at anlægsrammerne og forventet forbrug vil blive justeres frem til Budgetopfølgning 4.  

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. Styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ultimo marts, juni og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Det fremgår ligeledes af den økonomiske politik, at i forbindelse med ansøgning om tillægsbevillinger skal der angives andre finansieringsmuligheder end kassefinansiering.

Handlemuligheder

Handleplaner

Der er udarbejdet handleplan for Sygeplejen, denne ses i bilag 2. Det skal bemærkes, at handleplanen ikke er udtryk for, at budgettet vil kunne overholdes efter effektuering af de beskrevne indsatser og handlinger. Det er administrationens vurdering, at stigningen i Sundhedslovsydelser er så meget højere end budgetgrundlaget, at budgetoverholdelse ikke er mulig. Det skal bemærkes, at Sygepleje er en lovbunden ydelse, som kommunen er forpligtiget til at yde, når der foreligger en lægehenvisning for den respektive borger.

Øvrige budgetudfordrede områder:

-      På Myndighedsområdet er ikke udarbejdet handleplan, da det er administrationens vurdering, at der ikke kan ændres i forbrug, uden at det påvirker serviceniveau for borgerne. Udviklingen i antal visiterede borgere og timer følges tæt frem mod næste budgetopfølgning. Derudover afventes færdiggørelse af den endelige efterregulering til private leverandører for 2020 samt takster for nat-2021, da disse har væsentlig indflydelse på det samlede forbrug i 2021.

-     De midlertidige boliger på Blomstergården er budgetudfordret i 2021 og årene frem. Der er udarbejdet separat redegørelse, hvilken ses i bilag 3. Heri er ligeledes beskrevet muligheder for fremtidig finansiering af denne budgetudfordring

Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen for Forebyggelses- og Seniorudvalgets område godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at:

-      Sygeplejen er budgetudfordret i 2021 og dermed også i 2022 og årene frem. Det faktiske niveau for antal borgere og det samlede antal timer er højere end forudsat ved budgetlægningen for 2021, derudover er de faste udgifter stigende. Årsagen til stigende mængde Sundhedslovsydelser findes blandt andet i Sundhedsaftalerne, hvor der er besluttet en løbende opgaveglidning fra region/sygehus til kommunerne. Eksempelvis udskrives borgerne fra sygehusene hurtigere end tidligere - hvilket betyder, at der opstår et større behov for forsat behandling i borgerens eget hjem, som den kommunale syge- og hjemmepleje er forpligtiget til at udføre. Derudover ses en opgaveglidning til kommunerne fra sygehusene, hvor mere komplekse behandlinger – som forudsætter specialistviden/-kompetencer – bliver overgivet til kommunerne. For at imødekomme den øgede opgavemængde i sygeplejen, har der siden 2019 været vedvarende fokus på delegering af Sundhedslovsydelser til udførsel af SSA’ere i Hjemmeplejen, hvilket er lykkedes - idet der ses en stigning i antal delegerede Sundhedslovsydelser og en stagnation i de ydelser Sygeplejen udfører.

-      Myndighedsområdet visitation til hjemmepleje ligger, tilsvarende Sygeplejen, på et højere niveau end forudsat i budgrundlaget for 2021 – som tager udgangspunkt i 2020. Det skal yderligere bemærkes, at forbrugsudviklingen igennem 2020 var atypisk på grund af Corona, hvor borgere i dele af året fravalgte hjemmepleje på grund af frygt for smitte. Årsagerne til den stigende tendens er afledt af den ovenfor beskrevne opgaveglidning. I forhold til forbruget i 2021 er der et par usikkerhedsfaktorer, som er medvirkende årsag til merforbrug; Den årlige efterregulering for 2020 til private leverandører samt nattakster for 2021 til Antvorskov og Private leverandører. De endelige tal for begge foreligger ikke på nuværende tidspunkt.

-      De midlertidige pladser på Blomstergården har behov for en budgettilførsel på 4,900 mio. kr. årligt i 2021 og frem – dette er forudsætningen for, at pladserne kan drives jf. det i Budgetaftalen for 2020-2023 vedtagne faglige indhold og omfang. Der henvises til uddybende redegørelse i bilag 3.

Alle områder følges tæt frem mod budgetopfølgning 4 i efteråret 2021, hvor der vil blive søgt omplaceringer inden for Forebyggelses- og Seniorudvalgets budgetramme samt tillægsbevilling til budgetudfordrede områder.

Bevillingsansøgning til depotrum på Blomstergården

Til Plejecentret Blomstergården søges en ekstra bevilling på 0,185 mio. kr. som beskrevet ovenfor. Der er tale om påbud fra Brandtilsynet, for at sikre fri passage til flugtveje mm.

Det skal bemærkes, at plejecentrene ikke har fast budget til denne typer udgifter.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Det vil ikke være muligt at overholde Forebyggelses- og Seniorudvalgets samlede driftsramme i 2021.

Konkret ansøgning om ekstrabevilling på opførsel af depotrum:

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 7.01 Plejecentret Blomstergården

185 

 

 

Anlæg

 

 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

-185 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.   at  Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender Budgetopfølgning 3 for 2021 samt handleplan for Sygeplejen og videresender til orientering for Økonomiudvalget og Byrådet

2.   at  Forebyggelses- og Seniorudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler en kassefinansieret tillægsbevilling til Plejecentret Blomstergården på 185.000 kr. til udbedring af de af brandtilsynet registrerede mangler.

Bilag

330-2021-247085

Bilag 1 - Budgetopfølgning nr 3 2021

330-2021-241412

Bilag 2 - Handleplan sygeplejen 2021

330-2021-255356

Bilag 3 - Notat om økonomi på de midlertidige pladser

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Anbefales.

Ann Sibbern (UFP) og (V) kan ikke godkende handleplanen for sygeplejen og ønsker, at merforbruget på hele området sendes til de kommende budgetforhandlinger.

6. Afprøvning af bagvagtsfunktion på hjælpemiddelområdet (B)

6.     Afprøvning af bagvagtsfunktion på hjælpemiddelområdet (B)

Sagsnr.: 330-2021-45860                 Dok.nr.: 330-2021-205758          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal beslutte, om der skal etableres en bagvagtsfunktion med afprøvning i et år på hjælpemiddelområdet, herunder hvordan ordningen skal finansieres.

Sagens indhold

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni punkt 14 ønskede udvalget at få forelagt en sag om, hvad det vil koste at etablere en bagvagtsfunktion udenfor hjælpemiddelområdets åbningstid. Bagvagtsfunktionen ønskes afprøvet i et år, hvorefter den evalueres. Derudover blev det besluttet, at administrationen også afklarer behovet for en bagvagtsfunktion.

Nuværende serviceniveau

·       For reparationer af kørestole og el-kørestole gælder:

På nuværende tidspunkt kan borgere med kørestole og el-kørestole få repareret deres hjælpemiddel uden udgift for borgeren og indenfor hjælpemiddelområdets åbningstid.

Dette gælder ikke for første årlige udskiftning af slange og dæk på kørestol, som er egenbetaling jævnfør Hjælpemiddelbekendtgørelsen §4 stk. 5. Reparationen foretages som udgangspunkt af en cykelsmed.

Ved mere end én årlig udskiftning bevilges udskiftningen af kommunen.

·       For vekseltryks madrasser gælder, at de kan hentes i akutdepoter udenfor åbningstid.

·       For APV-hjælpemidler som f.eks. plejesenge, loftlifte og toiletstole gælder, at de leveres indenfor hjælpemiddelområdets åbningstid.

Nuværende åbningstider

Hjælpemiddelområdets nuværende åbningstider er kl. 8.00 - 15.30 fra mandag til torsdag og fredag fra kl. 8.00-15.00. Der er lukket i weekender og på helligdage.

I forhold til helligdage har der i 2021 forsøgsvis været etableret en bagvagtsfunktion i helligdage, som ved akut opstået behov har leveret plejesenge og toiletstole i tidsrummet kl. 11.00-15.00. På de ni helligdage, der ind til videre har været i 2021, har der i alt været to henvendelser i helligdagene, en på plejeseng og en på toiletstol.

Afklaring af behovet

Hjælpemiddelområdet har trukket data på antal akutte reparationer, som depotet har udført om mandagen i løbet af 2021. På den baggrund vurderer hjælpemiddelområdet, at der ved etablering af en bagvagtsfunktion vil være omkring 100 udkald om året i weekender og helligdage.

Administrationen har derudover undersøgt behovet for en bagvagtsfunktion ved at spørge hjemmeplejen, hvor ofte de oplever et akut behov for reparation af hjælpemidler eller akut har behov for levering af hjælpemidler uden for åbningstid. Samtidig har administrationen spurgt, hvilke typer hjælpemidler det drejer sig om.

De fleste hjemmeplejeområder vurderer, at de har behov for levering af og/eller reparation af hjælpemidler udenfor åbningstid cirka en gang hver anden måned. Hjemmeplejen oplever, at årsagerne til henvendelserne oftest er borgere, der er blevet udskrevet fra sygehuset uden at kommunen er blevet orienteret om borgerens behov for hjælpemidler eller en plejeseng eller lift, der er gået i stykker.

Administrationen har kontaktet Næstved Kommune, som har en bagvagtsfunktion i forhold til plejesenge. Bagvagtsfunktionen er etableret med en ekstern leverandør, som står til rådighed i aften og weekend. Næstved Kommune oplyser, at de leverer plejesenge akut 1-2 gange om ugen i tidsrummet 15.00-20.00 på hverdage og fra kl. 8.00-20.00 i weekender, hvilket svarer til 50–100 udkald om året.

Retligt grundlag

Lov om social service §§112-116

Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §3 stk. 2.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte, om der skal afprøves bagvagtsfunktionen på hjælpemiddelområdet i et år, hvorefter ordningen evalueres.

Hvis udvalget beslutter at afprøve bagvagtsfunktion, kan udvalget beslutte en af følgende modeller til afprøvning:

A.    Model 1: Nuværende serviceniveau for reparationer og med ekstern leverandør til dækning af bagvagtsfunktion

Bagvagtsfunktionen etableres som rådighedsvagt hos eksternt firma, som dækker hverdage i tidsrummet kl. 15.00-20.00 og weekender og helligdage i tidsrummet kl. 8.00-20.00.

I denne model bibeholdes det nuværende serviceniveau for reparationer af kørestole. Det vil sige, at reparationer foretages indenfor nuværende åbningstid, og niveauet for egenbetaling fortsætter som hidtil. Reparation af dæk og slanger på kørestole foretages som udgangspunkt af en cykelsmed.

Bagvagtsfunktionen varetager levering af plejesenge, toiletstole og reparation af loftlifte til personer over 130 kg. Der kan desuden hentes transportabel lift i akutdepot.

Der afregnes efter enhedspriser på reparationer og kørsel.

De samlede udgifter afhænger af antallet af henvendelser.

Under forudsætning af at der er 100 henvendelser om året til udlevering af APV-hjælpemidler og reparationer af loftlifte i bagvagtsfunktionens åbningstid, vil den årlige udgift være 240.000 kr.

Ordningen vil kunne træde i kraft umiddelbart efter beslutning, under forudsætning af, at finansiering besluttes inden for hjælpemiddelområdets nuværende budget.

Fordelen ved model 1 er, at der ikke er administration forbundet med modellen. Ulempen er, at modellen kan blive dyr, hvis antallet af henvendelser øges.

B.    Model 2: Nuværende serviceniveau for reparationer med intern dækning af bagvagtsfunktion

Model 2 er identisk med model 1 i forhold til reparationer og levering af APV-hjælpemidler i bagvagtsfunktionens åbningstid.

Bagvagtsfunktionen dækkes af medarbejdere i hjælpemiddelområdet. Den interne rådighedsvagt dækker hverdage i tidsrummet kl. 15.00-20.00 og weekender og helligdage i tidsrummet kl. 11.00-15.30.

Der skal være to medarbejdere på vagt i hver rådighedsvagt, fordi håndtering af en plejeseng kan kræve to medarbejdere.

Der afregnes fast løn til rådighedsløn samt tillæg pr. udkald.

Den endelige aflønning af medarbejderne, samt hvornår ordningen kan træde i kraft, afhænger af forhandling med de faglige organisationer.

Under forudsætning af at der er 100 henvendelser pr. år, og at der ved halvdelen af udkaldene skal bruges to medarbejdere vil den årlige udgift være 414.000 kr., hvis bagvagtsfunktionen etableres som rådighedsvagt internt på hjælpemiddeldepotet.

Der ses umiddelbart ingen fordele ved model 2.

Ulempen ved model 2 er, at der vil være en fast omkostning til lønudgifter uanset antallet af henvendelser. Derudover skal der afsættes resurser til vagtplanlægning (herunder frihed efter rådighedsvagt), personaleadministration mv. Ekstra udgifter til vagtplanlægning mm. er ikke medtaget i beregningen. Det kan være svært at rekruttere medarbejdere til funktionen. Ved stigende antal henvendelser vil udgiften stige.

C.    Model 3: Udvidelse af serviceniveau for reparationer og med ekstern leverandør til dækning af bagvagtsfunktion

Model 3 indeholder det samme som model 1. Derudover udvides serviceniveauet i model 3, så bagvagtsfunktionen også indeholder reparationer af kørestole samt udskiftning af slange og dæk på kørestole og stadigvæk med egenbetaling på udskiftning på slange og dæk.

Der forventes 120 årlige udkald.

Hvis model 3 etableres med ekstern leverandør med 120 årlige udkald, svarer det til en årlig udgift på 288.000 kr.

Ordningen vil kunne træde i kraft umiddelbart efter beslutning, under forudsætning af, at finansiering besluttes inden for hjælpemiddelområdets nuværende budget.

Ulempen ved model 3 er, at der skal afsættes resurser til administration af afregning hos borgere (skift af dæk og slange). Fordelen ved model 3 er, at borgerne kan få udskiftet slange og dæk på kørestole udenfor normal åbningstid og få lavet akutte nødvendige reparationer på kørestole.

Det gælder for alle modellerne 1, 2 og 3, at den årlige udgift er afhængig af det samlede antal henvendelser. Det kan derfor blive dyrere eller billigere, hvis der kommer flere eller færre henvendelser end ovenstående estimater.

I alle modeller gælder, at det er plejecentrene, hjemmeplejen og akutsygeplejen, der kan rette henvendelse til bagvagtsfunktionen.

Oversigt over serviceniveau ved de opstillede modeller 1, 2 og 3 samt beregningsgrundlag ses i bilag 1.

D.   Model 4: Udvidelse af serviceniveau med levering af hjælpemidler med intern dækning alle ugens 7 dage.

Hjælpemiddelområdets nuværende åbningstider er kl. 8.00 – 15.30 fra mandag til torsdag og fredag kl. 8.00 – 15.00. Der er lukket i weekender og på helligdage.

Model 4 er en udvidelsen af serviceniveauet, således at der leveres og repareres hjælpemidler med intern dækning alle ugens 7 dage; mandag til torsdag kl. 8.00 – 15.30 og fredag til søndag kl. 8.00 -15.00. På helligdage kan tilrettelægges levering af hjælpemidler i et kortere afgrænset tidsrum. Modellen forudsætter, at medarbejdernes arbejdstid i hjælpemiddeldepotet skal omlægges, således at lørdage og søndage også indgår som arbejdsdage med kørsel af og reparationer af hjælpemidler. Tilsvarende vil arbejdstiden for de i alt 15 sagsbehandlende terapeuter, der vurderer og bestiller hjælpemidler, også skulle omlægges; således at 1 sagsbehandlende terapeut arbejder lørdag og søndag.

Den nuværende normering i hjælpemiddeldepotet udgør 2 lagermedarbejdere, 4 chauffører og 3 teknikere.  For at kunne dække hjælpemiddelområdet bredt, har teknikerne hver deres kompetencer og ansvarsområder med specialopgaver ift. de forskellige typer af hjælpemidler. Det kræver fx special viden at reparere hjælpemidler med el-funktion og nødkald. 

Teknikerne vil skulle oplæres og kompetenceudvikles, således at de kan løse alle typer reparationer og specialopgaver.

I Slagelse Kommune er der politisk fastsat et serviceniveau for levering og kørsel af hjælpemidler. Depotet har max. 3 hverdage til at levere hjælpemidler, der ikke er akutte eller semi akutte.  Akutte og semi akutte leveres fra hverdag til hverdag, hvilke benævnes herefter �dag-til-dag-kørsler�.

Der ses et øget antal henvendelser på Hjælpemiddelområdet indenfor genbrugshjælpemidler, således også på det akutte område, hvilket giver en naturlig afledt effekt på flere akutte dag-til-dag kørsler for depotet.

Slagelse Kommune med Omø og Agersø er et stort geografisk område at dække og med færre medarbejdere fordelt på flere dage, vil udfordre dagligdagen.

Model 4 forudsætter derfor en tilstrækkelig normering af medarbejdere, hhv. lagermedarbejder, chauffører og teknikere på hjælpemiddeldepotet. Det vil derfor ikke være muligt at udvide serviceniveauet til 7 dage om ugen med den nuværende medarbejdernormering på depotet. Model 4 forudsætter også, at den politisk fastsatte leveringstid ændres fra max. 3 hverdage til max. 5 dage.

For at beregne, hvad det helt konkret vil koste at udvide og fastholde nuværende serviceniveau alle 7 dage, vil det kræve en nærmere gennemgang af vagtplanlægningen samt en analyse af antal kørsler og opgaver, som kan udskydes til lørdag og søndag samt hvilke, der ikke kan udskydes og som derfor skal køres i hverdagene.

Hvornår ordningen kan træde i kraft vil afhænge af rekruttering samt forhandling med de faglige organisationer, idet en omlægning af medarbejdernes arbejdstid skal varsles og forhandles.

Fordelen ved model 4 er, at der kan køres hjælpemidler samt foretages reparationer alle ugens 7 dage.

Ulempen ved model 4 er, at det kan være svært at fastholde og måske rekruttere medarbejdere i/til Hjælpemiddelområdet, når der indgår weekendarbejde. Det opleves, at medarbejderne ikke ønsker weekendarbejde.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at en ordning med ekstern leverandør vil være den billigste model og med mindst administrativt resurseforbrug for kommunen – det vil sige model 1 eller 3.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

-      Model 1 er estimeret til at koste 240.000 kr. årligt.

-      Model 2 er estimeret til at koste 414.000 kr. årligt. Model 2 vil betyde ændrede arbejdsvilkår for medarbejdere på hjælpemiddelområdet, da der skal dækkes rådighedsvagter udenfor normal åbningstid.

-      Model 3 er estimeret til at koste 288.000 kr. årligt.

-      Model 4 er anslået til 185.000 kr. i weekend tillæg, derudover skal der beregnes behovet for øget medarbejdernormering.

De 3 alternativer, model 1, 2 og 3 kan finansieres i et år inden for Hjælpemiddelområdets budget for 2021, idet der forventes et mindre forbrug i størrelsesordenen 1,4 mio. kr. Denne finansiering forudsætter, at restbudgettet op til helårseffekt overføres til forbrug i 2022.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, om der skal afprøves bagvagtsfunktion på hjælpemiddelområdet i et år, hvorefter ordningen evalueres.

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter enten model 1 eller 3 for afprøvning af bagvagtsfunktionen.

3.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, at bagvagtsfunktionen, som prøvehandling i et år, finansieres inden for Hjælpemiddelområdets nuværende budget.

Bilag

330-2021-228022

Bilag 1 - Serviceniveau ved de opstillede modeller samt beregningsgrundlag

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Forebyggelses- og Seniorudvalget godkendte model 3 for afprøvning af bagvagtsfunktionen.

At 3 - Godkendt med den tilføjelse, at mindreforbruget for 2021 overføres til 2022 til finansieringen.

7. Opsamling på dialogmøde forud for budget 2022-2025 (B)

7.     Opsamling på dialogmøde forud for budget 2022-2025 (B)

Sagsnr.: 330-2020-164240               Dok.nr.: 330-2021-242912          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget drøfter input fra dialogmødet for udvalgte interessenter forud for budget 2022-2025. Udvalget skal beslutte, om der skal udarbejdes konkrete budgetforslag, som skal indgå i den videre budgetproces.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på mødet i januar 2021 processen for behandling af forslag til budget 2022-2025 med udgangspunkt i den tidsplan og proces som Byrådet vedtog den 14. december 2020.

I Forebyggelses- og Seniorudvalgets procesplan indgik dialog med høringsberettigede. Situationen med Corona gjorde, at dialogmødet først kunne holdes fysisk i slutningen af maj 2021.

Forebyggelses- og Seniorudvalget mødtes den 27. maj 2021 med ca. 35 repræsentanter fra; Ældreråd, Handicapråd, Udsatteråd, Brugere fra Aktivitetscentre samt repræsentanter fra Sektor-MED og ledere fra Center for Sundhed og Ældre.

Formålet med mødet var at skabe en åben dialog og i fællesskab forstå udfordringerne samt drøfte mulighederne.

Indledningsvis blev fremhævet, at Ældre- og Sundhedsområdet i Slagelse Kommune, som i mange andre af Danmarks kommuner, er under pres, på grund af den demografiske udvikling de kommende år, kombineret med udviklingen i primært sygehusvæsenet, borgernes sundhedstilstand og rekrutteringsudfordringer for nogle faggrupper. Hovedbudskabet var:

-      Flere ældre og stigende behov for pleje; ses på hjemme- og sygepleje, plejecentre, hjælpemidler osv.

-      Opgaveglidning fra regionen, ikke færdigbehandlede udskrives til videre behandling i egen bolig hjemme og dermed behov for langt højere grad af kompliceret behandling

-      Flere kronisk syge & flere borgere med flere samtidige sygdomme; Dermed øget behov for forebyggelsesindsatser.

Dette sammenholdt med, at den økonomiske ramme ikke vokser i samme takt som opgaverne, gør det nødvendigt i højere grad, hele tiden at se på nye muligheder for at anvende ressourcer og potentialer bedst muligt.

Forebyggelses- og Seniorudvalgets vedtagne Pejlemærker blev gennemgået.

Derefter var der engagerede drøftelser ved bordene, hvor deltagerne var �blandet� – hvorved mange perspektiver blev vendt. Til inspiration var der ophængt tidligere behandlede oversigter med KAN-/SKAL-opgaver.

Dialog 1: Hvilke udfordringer ser vi som de største?

I bilag 1 ses de input som deltagerne kom med på dialogmødet.

Dialog 2: Hvad skal vi lægge vægt på?

Gøre mere af/gøre nyt eller anderledes. Her nævnes de højst prioriterede forslag. (Øvrige forslag fremgår af bilag 1) 

·       Kronikertilbud og forebyggelse

·       Genoptræning – bl.a. for at forebygge yderligere sygdomme

·       Genoptræning og vedligeholdelsestræning

·       Tilbud om aktiviteter og træning i nærområdet (Ja, men ikke for kommunale kroner, Ja, i samarbejde med frivillige, foreningen og aftenskoler. Ja, via Wipp-projektet og §18-midler)

Nedjustere/holde op med. Her nævnes de højst prioriterede forslag. (Øvrige forslag fremgår af bilag 1) 

·       Depot og kørsel af genbrugshjælpemidler (Fast senge på plejecentrene, der hvor der er plads)

·       Myndighed, visitation; Kan der laves smidigere arbejdsgange?

·       Evaluering af, om vi har de rette koordinatorfunktioner og deres samspil indbyrdes. Eks. vis; Social- og omsorgskoordinator, Parkinsonkoordinator, Demenskonsulenter, Kontinens sygeplejersker og pårørendevejleder

Retligt grundlag

Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen. Økonomiudvalget skal senest den 15. september 2021 udarbejde budgetforslag til Byrådet.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan drøfte input fra Dialogmødet forud for budget 2022-2025 og beslutte, hvorvidt der er indsatser, der ønskes konkrete beregninger og beskrivelser på til brug i den videre budgetproces.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget drøfter de indkomne forslag fra dialogmødet og om der skal udarbejdes konkrete budgetforslag, som skal indgå i den videre budgetproces.

Bilag

330-2021-252985

Bilag 1 - Opsamling fra Dialogmøde om budget 2022

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Drøftet.

Udvalget besluttede, at der skal udarbejdes nedenstående konkrete budgetforslag, som skal indgå i den videre budgetproces med beskrivelse af: Hvad har vi allerede i dag, konsekvenser, hvad skaber det af merværdi og hvordan ser økonomien ud.

Gøre mere af/gøre nyt eller anderledes:

- Kronikertilbud og forebyggelse

- Genoptræning - bl.a. for at forebygge yderligere sygdomme

- Genoptræning og vedligeholdelsestræning

- Tilbud om aktiviteter og træning i nærområdet (Ja, men ikke for kommunale kroner, Ja, i samarbejde med frivillige, foreningen og aftenskoler. Ja, via Wipp-projektet og §18-midler)

Nedjustere/holde op med:

- Depot og kørsel af genbrugshjælpemidler (Fast senge på plejecentrene, der hvor der er plads)

- Myndighed, visitation; Kan der laves smidigere arbejdsgange?

- Evaluering af, om vi har de rette koordinatorfunktioner og deres samspil indbyrdes. Eks. vis; Social- og omsorgskoordinator, Parkinsonkoordinator, Demenskonsulenter, Kontinens sygeplejersker og pårørendevejleder

- Myndighed - visitation

Ann Sibbern (UFP) og (V) ønsker ikke, at der udarbejdes konkret budgetforslag på: Evaluering af, om vi har de rette koordinatorfunktioner og deres samspil indbyrdes. Eks. vis; Social- og omsorgskoordinator, Parkinsonkoordinator, Demenskonsulenter, Kontinens sygeplejersker og pårørendevejleder.

8. Fokusmål - godkendelse og opsamling fra temamøde (B)

8.     Fokusmål - godkendelse og opsamling fra temamøde (B)

Sagsnr.: 330-2020-164240               Dok.nr.: 330-2021-243157          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal godkende forslag til fokusmål for virksomheder og afdelinger i Center for Sundhed og Ældre.

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte, hvornår den første opfølgning på fokusmål skal forelægges udvalget.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på mødet i januar 2021 at holde et Temamøde, hvor administrationen skulle fremlægge Fokusmål for virksomhederne – efterfulgt af drøftelser. Samtidig blev vedtaget, at Ældrerådet skulle indbydes til at deltage i temamødet.

For at skabe sammenhæng og synergi i virksomhedernes Fokusmål, vedtog Forebyggelses- og Seniorudvalget, på møde den 6. april 2021, Pejlemærkerne:

ü  Forbedret sundhedsprofil for borgere i Slagelse Kommune (Tværgående for hele kommunen)

ü  Øget fokus på rehabilitering – blandt andet via Træning, Velfærdsteknologi og Hjælpemidler.

ü  Forebyggelse af sygdom samt forebygge at kroniske sygdomme forværres

ü  Ældrevenlige boliger (Kobling til boligstrategi for Slagelse Kommune)

ü  Fremtidens aktivitetscentre.

Pejlemærkerne underbygger de vedtagne tværgående indsatser i Byrådets Budgetaftale for 2021-2024; Sundhedsområdet, Uddannelsesområdet, Mestring af eget liv og Beskæftigelsesområdet.

På grund af Coronasituationen, kunne Temamødet først holdes den 16. juni 2021. Repræsentanter fra Ældrerådet deltog i Temamødet, hvor Virksomhedslederne m.fl. i Center for Sundhed og Ældre præsenterede Fokusmål for respektive Virksomheder/afdelinger.

Indledningsvis blev kort opridset konteksten for den virkelighed vi ser ind i på ældreområdet -og i det omkringliggende samfund - de kommende år. Nødvendigheden af, at der er behov for at turde afprøve indsatser & foretage løbende tilpasning ved ændret behov hos borgerne, blev fremhævet. Viden om den faktisk dokumenterede effekt for borgerne er en forudsætning, for derved hele tiden at lære og kunne blive endnu mere målrettet med pleje og omsorg.

Derefter blev Fokusmål for respektive Virksomheder/afdelinger i Center for Sundhed og Ældre præsenteret kort.

I skemaet ses en overordnet beskrivelse af Fokusmålene. Se bilag 1 for en uddybning af fokusmålene. 

Fokusmål

 

Folkesundhed

Arbejdsfællesskaber, handleplan og mål for indsatser, koordinerede og helhedsorienterede tiltag. Status på handleplaner, måling af sundhed og trivsel.

 

Forbedre sundhedstilstand for borgere, der benytter aktivitetscentre.

Sundhedstilbud

Udslusning. Spotte behov. Fællesskaber. Ny viden og fokus på lokale aktiviteter. Dialog med borgerne.

 

Hjemmeterapeuter. Fokus på det hele menneske og inspirere til et sundt liv

Motivation. Netværk og samarbejder.

 

Skabe muligheder for læring. Aktiviteterne evalueres og tilpasses. Samarbejder.

 

Aktiviteter i nærområdet samt udbrede vide.

 

Skabe og understøtte aktiviteter samt fællesskaber. Brugernes ønsker og behov. Udleve de politiske ambitioner.

Myndighedsafdelingen

Alle nye rehabiliteringsforløb registreres.

 

 

Etablering af et kommunalt hjælpemiddeldepot på sygehuset. Dialog med Slagelse Sygehus om etablering af   hjælpemiddeldepot.

 

Undersøge muligheden og behovet for en særlig boligløsning. Velfærdsteknologiske løsninger.

Velfærdsteknologi

 

Rehabiliterende potentiale. Tværgående indsats mellem Sundhed og Ældre og Handicap og Psykiatri. Velfærdsteknologiske udstilling. Samarbejdet med private leverandører og forskningsinstitutioner.

 

Dialog med kommunale og private aktører samt boligselskaber. Puljemidler. Relevante teknologier.

 

Synliggøre velfærdsteknologiske muligheder.

Hjemme-og sygepleje

Fokus på risici. Samarbejder, Kompetenceudvikling og rekruttering.

 

Rehabiliteringsmuligheder Mestring af eget liv. Teknologi.

 

"I Sikre hænder". Triagering og hverdagsobservationer sikrer rettidig handling på tilstande. Tværfaglige dialoger. Systematik i arbejdet. Delegere ydelser jf. kompetencer for at sikre færrest muligt i borgers hjem

 

Dit hjem er min arbejdsplads kan være et indbygget dilemma.

 

Viden om aktivitetscentrenes muligheder.  Ensomhedsmidler

Plejecentre

Mental sundhed for borgerne, bl.a. meningsfulde aktiviteter. Samarbejde med pårørende. Motion.

 

Målrettede indflytningssamtaler med fokus på rehabilitering. Fokus på kost, ernæring og måltider. Brug af relevante velfærdsteknologiske løsninger.

 

"I sikre hænder". Trivsel hos medarbejderne. Forebyggelse af indlæggelser.

 

Informationsmateriale. Indretning. Plejecenterlæger. Daghjems tilbud, nye målgrupper ex hjerneskadede. Aktiviteter, når man flytter på plejecenter. Fællesskaber i plejecenterregi.

Madservice / Ernæringsteam

Fokus på ernæring. Screening. "fristevogn".

 

Borgerperspektiv på "måltidet" i forhold til rehabilitering.

Efterfølgende var der drøftelser i grupper, og der var mulighed for at spørge tættere ind til Fokusmålene hos lederne.

Input fra mødedeltagerne er beskrevet i bilag 2.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 37-40 om kommuners budgetlægning, samt den vedtagne politiske budgetproces for budget 2022-2025.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan godkende forslag til Fokusmål.

Alternativt kan Forebyggelses- og Seniorudvalget justere i Fokusmål eller opstille andre, eventuelt med udgangspunkt i input fra Temamødet.

Opfølgning på Pejlemærker og Fokusmål:

-      Foretages kvartalsvis og indgår i budgetopfølgningerne, som forelægges Forebyggelses- og Seniorudvalget på møderne i; februar, maj, august og november

-      Databaseret og i videst mulig udstrækning data, der i forvejen anvendes.

-      Der foretages en helhedsvurdering, hvori indgår målopfyldelse og udvikling på området

-      Når/hvis der opstår behov for at justere på Fokusmål, forelægges dette til Forebyggelses- og Seniorudvalget sammen med opfølgninger.

-      På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde i november 2021 forelægges første opfølgning på Fokusmål, som del af budgetopfølgningen inkl. baseline for de enkelte mål.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at forslag til Fokusmål er inden for de rammer som Forebyggelses- og Seniorudvalgets Pejlemærker beskriver samt at Fokusmålene kan medvirke til at sætte retning for indsatser i de respektive Virksomheder i Center for Sundhed og Ældre.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Det er forudsætningen, at opstillede Fokusmål udføres inden for den vedtagne økonomiske ramme på respektive fagområde.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender Fokusmål jf. bilag 1 for Virksomhederne i Center for Sundhed og Ældre

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, at første opfølgning på fokusmål fremlægges på udvalgets møde i november 2021, som del af budgetopfølgningen.

Bilag

330-2021-243343

Bilag 1 - Forslag til Fokusmål

330-2021-245344

Bilag 2 - Input fra deltagerne i dialogmøde om Fokusmål

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt.

9. Opførsel af træningsfaciliteter på Blomstergården - Grundforhold og fremdrift (B)

9.     Opførsel af træningsfaciliteter på Blomstergården - Grundforhold og fremdrift (B)

Sagsnr.: 330-2020-2658                   Dok.nr.: 330-2021-172219          Åbent

Kompetence:

Byrådet, Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Forebyggelses- og Seniorudvalget og Økonomiudvalget beslutte at tilføre projektet yderligere 3,7 mio. kr., finansieret af kassen.

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte at godkende projekts ændrede tidsplan.

Sagens indhold

I forbindelse med besparelsesforhandlinger har Entreprenørens undersøgelser af jordbundsforhold afsløret betydelige udfordringer samt mindre nødvendige tilpasninger af ankomst- og vejforhold. De ændrede forhold har påvirket projektets samlede økonomi og tidsplan.

I Byrådets budgetaftale for 2020-2023 er der givet anlægsmidler til etablering af træ-ningsfaciliteter i tilknytning til Blomstergården. I alt 32,4 mio. kr. i årene 2020-2022.

På Byrådets møde 31. august 2020 blev anlægsmidlerne frigivet, og licitation afholdt. Billigste entreprenørtilbud beløb sig til 36,4 mio. kr. En overskridelse på 4 mio. kr. Det blev vurderet af rådgiver og entreprenør at der kunne findes besparelser for 2,2 mio. kr. Der blev derfor ansøgt om en tillægsbevilling på 1,8 mio. kr.

På Byrådets møde 25. januar 2021 blev der bevilget yderlige anlægsmidler på 1,8 mio. kr. så den samlede bevilling er på 34,2 mio. kr. i årene 2020-2022.

Rådgiver, Entreprenør og Bygherre har gennemført forhandlinger og tilpasning af projektet, og på Forebyggelses og Seniorudvalgets møde 2. marts 2021 blev besparelserne i projektet godkendt og Center for Kommunale Ejendomme bemyndiget til at indgå kontrakt med entreprenør.

I perioden med forhandlinger med entreprenøren blev der foretaget boreprøver af jordbundsforholdene. Disse viser, at grundforhold er markant dårligere end beskrevet i udbuddet og udgiften til udbedring af dette, er således ikke med entreprenørens tilbudspris. Det vurderes, at der skal bortgraves og efterfølgende tilføres yderligere 3000 m3 jord/grus.

Under forhandlingerne har der også vist sig behov for større adkomstareal, samt fjernelse og reetablering af eksisterende vej/parkering og træningshave.

De nye økonomiske poster er:

Udskiftning af jord kr. 2.400.000

Fjernelse og reetablering af eksisterende parkering og træningshave kr. 300.000

Prisstigning på materialer, anslået, kr. 1.000.000 som entreprenøren har krav på dækning for.

Projektets afsatte budget til uforudseelige udgifter er ikke tilstrækkelig til at rumme disse øgede udgifter.

Derfor søges om yderlig en tillægsbevilling på 3,7 mio. kr.

Forhandlinger og tilpasning af projektet har været mere tidskrævende og omfattende end forventet samtidig med, at opsvinget i byggeriet har indvirkning på Entreprenørens muligheder. Derfor er det nødvendigt at tilpasse tidsplanen. Entreprenøren har således, med udgangspunkt i underskrevet kontrakt tilbudt aflevering af færdig byggeri 15. september 2022. Tilbuddet er dog betinget af, at der ikke kommer yderligere væsentlige ændring i leveringstider på materialer.

Retligt grundlag

Byrådets budgetaftale 2019-2022 og Byrådets budgetaftale 2020-2023.

Handlemuligheder

Administrationen vurderer, at projektet ikke kan gennemføres uden, at projektet tilføres en anlægsbevilling på 3,7 mio. kr. og at entreprenørs tilbudte tidsplan godkendes.

Såfremt projektet ikke tilføres en anlægsbevilling på 3,7 mio. kr. og yderlige besparelser dermed skal findes vil dette medføre reduktion i husets størrelse og dermed i husets funktioner og dermed i husets egnethed.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, som også beskrevet i sagsfremstillingen, behandlet i Byrådet 25. januar 2021, at det vil medføre store negative konsekvenser for driften, hvis arealet reduceres.

Hvis projektet ikke tilføres den ansøgte bevilling vil projektet ikke kunne opfylde de opstillede forudsætninger og ønsker. Det vurderes ligeledes, at ændrede tidsplan er realistisk i forhold til markedssituationen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der søges en tillægsbevilling til anlæg på 3,7 mio. kr. i 2022, hvilken søges finansieret af kassen.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

 

 

Anlæg (144)

 7.01

Træningsfaciliteter

 

3.700 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

-3.700 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    At Byrådet på baggrund af indstilling fra Forebyggelses- og Seniorudvalget og Økonomiudvalget beslutter, at projektet tilføres en anlægsbevilling på 3,7 mio. kr., finansieret af kassen.

2.    At Forebyggelse- og Seniorudvalget godkender projekts ændrede tidsplan.

Bilag

330-2021-241962

Grafisk tidsplan 16-07-2021

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Indstilles til Økonomiudvalgets anbefaling og Byrådets godkendelse.

At 2 - Godkendt.

10. Finansiering af model for fremtidig fokus for aktivitetscentrene (B)

10.   Finansiering af model for fremtidig fokus for aktivitetscentrene (B)

Sagsnr.: 330-2020-22597                 Dok.nr.: 330-2021-213299          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal træffe beslutning om finansiering af den principgodkendte "model 2" for fremtidig fokus for kommunens aktivitetscentre.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget har den 8. juni 2021 under punkt 6 principgodkendt �model 2� som er:

Aktivitetscentrene fortsætter nuværende aktiviteter inde på aktivitetscentrene og øger samtidig aktiviteter i borgernes nærmiljø gennem samskabelse med lokale aktører, med fokus på opsporing af udsatte målgrupper.

Udvalget orienteres herunder om nuværende opbygning og finansiering af �model 2�, og det indkomne høringssvar fra Ældrerådet som vedlægges i Bilag 1.

Beskrivelse af nuværende opbygning og finansiering af �model 2�

I �model 2� videreføres de gode erfaringer fra WIPP-projektet �Welfare Innovations in Primary Prevention� og det efterfølgende projekt �Trænings- og Aktivitets Fællesskaber i nærmiljøerne� (TAF), hvor aktivitets- og træningsdelen i høj grad sker i samarbejde med foreninger og aftenskoler, og frivillige som arrangører og udfører af aktiviteterne i aktivitetscentrene og i borgernes nærmiljø. Opsporing af målgrupper, løbende faglig supervisering og udvikling af nye indsatser/aktiviteter til målgruppen igangsættes af kommunalt ansatte. Herefter forankres aktiviteten i foreningslivet eller i samarbejde med andre lokale aktører. I tilfælde hvor direkte forankring i foreningsregi eller hos anden lokal aktør ikke er mulig, kan de kommunalt ansatte varetage tilbuddet i et afgrænset tidsrum indtil forankring er mulig.

Tilbud om aktiviteter inde på aktivitetscentrene varetages både af instruktører i foreningsregi, af aftenskolerne, Ældre Sagen samt af kommunale fysioterapeuter og aktivitetsmedarbejdere. Disse er finansieret af aktivitetscentrenes samlede budget på 13.737.295 mio. kr. som udvalget blev orienteret om på mødet den 6. april 2021 punkt 5.

Aktiviteter uden for centrene samt opsporing af målgrupper varetages primært af kommunalt ansatte og finansieres via tilførsel fra 0,7% effektiviseringspuljen efter, at projektmidlerne fra Sundhedsstyrelsen (TAF-projektet) ophørte fra juli 2021. jf. punkt 7. på udvalgsmødet den 1. december 2020. Midler via 0,7% effektiviseringspuljen skal evalueres årligt, hvilket betyder at �model 2� mangler finansiering på 1,28 mio. kr. årligt fra 2022. 

�Model 2� forudsætter fremadrettet, at der fortsat etableres samarbejde med det lokale foreningsliv og/eller andre aktører, som er villige til at afsætte ressourcer til træningsdelen. Det forudsætter ligeledes at disse foreninger/ øvrige aktører får adgang til lokaler, lettere træningsudstyr, uddannelse af instruktører, samt løbende supervisering og sparring med kommunens ansatte, hvilket er tråd med TAF projektet og den fortløbende implementering af WIPP projektet. Incitamentet for foreningerne forventes at være potentiel vækst i antal medlemmer, udvikling af kompetencer hos de enkelte instruktører samt et øget aktivitetskatalog.

Ældrerådets høringssvar:

Ældrerådet har afgivet høringssvar med følgende overordnede tilkendegivelser:

·       Ældrerådet støtter udvalgets principbeslutning om �model 2�.

·       Ældrerådet udtrykker bekymring vedr. økonomien ift. udvidelse af aktiviteter.

·       Ældrerådet ser positivt på indgåelse af partnerskabsaftaler.

·       Ældrerådet ser positivt på, at aktivitetscentrenes fysiske rammer bruges uden for normal åbningstid.

·       Ældrerådets holdning er, at man ikke ønsker øget brugerbetaling.

·       Ældrerådet foreslår, at man indtænker planlægning af fysiske rammer til aktiviteter i forbindelse med planlægning af kommende plejecentre.

Retligt grundlag

Servicelovens §79.

Handlemuligheder

Hvis �model 2� skal gøres permanent så den indeholder opsporings- og aktivitetsdelen uden for aktivitetscentrene, kan dette gøres via følgende økonomiske valg:

a)    Finansiering ved tilførsel af midler

·       Fortsat 0,7 % effektiviseringer som evalueres årligt

·       Omprioritering i Kan/Skal kataloget jf. budget 2022-2025

·       Via ekstrabevilling i budgetforhandlinger

·       Værdighedsmidler

b)   Finansiering indenfor eksisterende ramme

·       Øget brugerbetaling

·       Nedjustering af eksisterende borgerettede tilbud

·       Udlicitering af cafétilbud

c)    En kombination af handlemulighed b) og a)

Vurdering

a)    Finansiering ved tilførsel af midler:

·       Opsporing, og rettidig igangsætning af indsatser er et vigtigt redskab jf. temadagens oplæg om den sociale uligheds betydning for målgruppens fremtidige behov for sundheds- og omsorgsydelser. Tilbud i borgers nærmiljø er afgørende for at de �isolerede� målgrupper lettere igangsættes, og at barrieren ved transport til aktivitetscentrene nedsættes.

·       Administrationen ser en udfordring i, at indsatserne i dag er baseret på tilførsel fra 0,7% effektiviseringspuljen, da disse skal evalueres årligt. Det betyder, at der kun er grundlag for midlertidig ansættelser, hvorved fastholdelse af kompetente medarbejdere udfordres. Hvis medarbejderne først kender finansieringen ved udgangen af året, så er der risiko for, at indsatsen stagnerer og i værste fald, at folk søger væk.

b)   Finansiering indenfor eksisterende ramme:

·       Hvis modellen implementeres uden tilførsel af økonomi svarer det til en reduktion af aktivitetscentrenes personalerettede budget med 9,3 procent. Det vil derfor medføre reduktioner i borgerrettede aktivitetsmuligheder. Det kan eksempelvis betyde, at det fremover vil være mindre omfang af aktiviteter, som ligger på skæve tidspunkter og mindre omfang af aktiviteter drevet af aktivitetsmedarbejdere (fysisk aktiviteter, arrangementer med foredrag, ture m.m.). Finansiering inden for eksisterende ramme, kan gøres ud fra følgende valgmuligheder:

Brugerbetaling:

·       Deltagelse i aktiviteter og cafétilbud er i dag delvist finansieret via brugerbetaling. Øget brugerbetaling kan medfører risiko for at øge uligheden i målgruppens mulighed for at deltage i aktiviteter og sociale arrangementer. Brugerbetaling foregår i dag allerede ved f.eks. kontingentbetaling til foreningsliv og ved indkøb af rekvisitter i forbindelse med aktiviteter.

Nedjustering af eksisterende borgerettede tilbud:

·       Aktivitetscentrenes cafétilbud udgør ca. 35% af det ordinære budget, og er derved det sted hvor der er størst potentiale for nedjustering. Fuld finansiering via nedjustering af cafétilbuddet vil have mærkbar konsekvens for brugerne. Cafétilbuddene vurderes jf. oplæg på temadagen at være et vigtigt redskab til at skabelse af sociale rum, med fokus på fællesskab og sund kost, hvilket bidrager til at tiltrække borgere som ellers er isolerede. Administrationen ser en delvis finansiering mulig ved nedlæggelse af en vakant stilling, samt lettere justering i borgerrettet service i cafétilbuddet, svarende til 0,55 mio.

Udlicitering af cafétilbud:

·       Udlicitering af cafétilbud vurderes ikke muligt grundet køkkenernes nuværende fysiske indretning og begrænsede udviklingsmuligheder (stand og størrelse). Køkkenernes økonomi er i dag ikke udgiftsneutral trods brugerbetaling og det vurderes derfor svært at kunne tiltrække en privat aktør. En afklaring af potentialet vil dog kræve en grundigere undersøgelse.

c)    En kombination af handlemulighed b) og a)

·       Nedjustering af cafétilbuddet med nedlæggelse af vakant stilling sv.t. 0.55 mio. som omprioriteres i det ordinære budget med fortsat manglende finansiering på 0,73mio, som skal findes via handlemulighed a).

Administrationen anbefaler handlemulighed c).

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

En fuld implementering af �model 2�, beløber sig til 1,1 mio. kr. årligt i driftsmidler samt 0,18 mio. kr. i anlægsmidler til træningsudstyr og IT-teknik.

 

Drift (Ã¥rligt)

Anlæg

Personaleressourcer til forebyggende hjemmebesøg til at varetage en udvidet samtale med spørgeguide og test jf. WIPP-360.

0,55 mio. kr.

 

Personaleressourcer til en koordinator, der kan forestå dialog og koordination mellem boligselskab, frivillige, foreninger og aktivitetscentre, samt supervisere og oplære instruktører i foreningsregi til at forestå træning.

0,55 mio. kr.

 

Indkøb af træningsudstyr til lokaler i lokalområderne.

 

0,15 mio. kr.

IT-tekniske løsninger til tidlig opsporing.

 

0,03 mio. kr.

I alt

1,1 mio. kr.

0,18 mio. kr.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

1.1 

1.1

1.1

Anlæg

 

 

0.18 

0.18 

0.18

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter at fremsende handlemulighed c) som budgetønske til 2022, omfattende driftsbevilling på 0,73 mio. kr. årligt fra 2022.

Bilag

330-2021-223859

Bilag 1 - Ældrerådets høringsvar

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt med den bemærkning, at den vakante stilling er medfinansieringen og at der søges om finansiering af restbeløbet via ekstrabevilling i budgetforhandlinger.

11. Ubenyttet bygning på Plejecentret Bjergbyparken (O)

11.   Ubenyttet bygning på Plejecentret Bjergbyparken (O)

Sagsnr.: 330-2020-29711                 Dok.nr.: 330-2021-247087          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget har ønsket en orientering om status på nedrivning af ubenyttet bygninger på Bjergbyparken.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på mødet den 8. juni 2021, at de ønsker en opfølgning på, hvornår det forventes at den ældste del af Bjergbyparken nedrives.

Historik

I Budgetaftalen for 2020-2023 blev besluttet at nedrive den ældste ubenyttede del af Plejecentret Bjergbyparken. Der er afsat budget på 5 mio. kr. til nedrivningen.

Status på nedrivning

Det har vist sig, at det er en kompleks proces at nå frem til at få nedrevet den ældste del af Bjergbyparken. Der er en lovgivningsmæssig procedure, som skal overholdes, før den egentlige nedrivning kan igangsættes. Forud for nuværende stadie i processen, har der været en række bygningsmæssige, økonomiske, juridiske og faglige spørgsmål, som skulle undersøges og klarlægges. Derudover har været vigtigt at have fokus på, at Plejecentret Bjergbyparken skal kunne fortsætte uændret efter nedrivning af de ubenyttede ældste bygninger.

Rent økonomisk er det nu afklaret, at der ikke er lån i den bygningsdel der skal nedrives, hvilket gør den videre proces mindre kompleks.

Det er forudsætningen, at plejecentrets nuværende køkken, festsal samt nogle kælderrum skal kunne anvendes af plejecentret som i dag. Det betyder, at disse rum skal bevares i den nuværende form og at der er behov for, at der fortsat er direkte adgang til disse fra resten af plejehjemmet når de ældste bygninger nedrives. Det betyder, at der efter nedrivning skal ske en ny tilbygningen for at skabe denne sammenhæng. Der sker ikke en renovering i forbindelse med nedrivningen, hverken ude eller inde – udelukkende en ombygning der gør, at køkken og spisesal fortsat kan benyttes af plejecentret.

Den forudgående proces har været kompliceret og krævet megen koordinering, da den har involveret mange fagspecialister fra flere afdelinger i Slagelse Kommune.

Den videre proces er herefter:

1.    Kommunale Ejendomme skal beregne, hvad den fremtidige husleje bliver for de beboere, der bor på Plejecentret Bjergbyparken. Ved nedrivning af de ikke benyttede, utidssvarende boliger, vil udgifter til fællesarealer skulle medtages i huslejen for de resterende boliger

2.    Beboerne i Bjergbyparken skal præsenteres for nedrivningsplanen og den fremtidige husleje. Beboerne skal stemme om nedrivningsforslaget. Hvis ikke alle beboere er enige om nedrivning, skal det juridisk afklares, hvad der så skal ske

3.    Hvis beboerne er enige om nedrivning kan nedrivningen og den nødvendige ombygning sættes i gang, under forudsætning af, at tilbud holder sig inden for den afsatte anlægsbevilling.

4.    Foreløbige overslag for Kommunale Ejendomme viser imidlertid, at den samlede anlægsudgift vil være i størrelsesordenen 6 mio. kr. Når der er indhentet tilbud på nedrivning og ombygning, vil sagen blive forelagt politisk med anmodning om tillægsbevilling. Først når en dækkende bevilling er givet kan egentlig nedrivning igangsættes.

5.    Det skal juridisk endeligt afklares, om Landsbyggefonden skal godkende nedrivning, når der er tale om Almennyttige boliger uden lån.

6.    Projektering, nedrivningstilladelse og byggetilladelse.

7.    Licitation – udbud kan køre sideløbende med byggetilladelse.

8.    Nedrivning på byggepladsen.

9.    Ombygning – sammenbygning – reetablering af området.

Det er vurderingen, at ovenstående proces vil tage minimum ¾-år.

I bilag 1 har Kommunale Ejendomme beskrevet den nedrivnings- og bygningsmæssige del nærmere.

Retligt grundlag

Byrådets budgetaftale for 2020-2023.

Lov om almene boliger.

Handlemuligheder

Denne sag forelægges Forebyggelses- og Seniorudvalget til orientering.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at bygningerne der er ubenyttede på Bjergbyparken med fordel kan anvendes til fælles lokaler til hjemmeplejens grupper, der henvises til sag på Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde i juni 2021 samt efterfølgende sag til indeværende dagsorden.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Når den ubenyttede del af Bjergbyparken nedrives betyder det, at Slagelse Kommune ikke længere skal betale husleje for de ubenyttede boliger, hvilket er en udgift på 1 mio. kr. årligt, som afholdes under myndighedsområdet i Center for Sundhed og Ældre. Samtidig med anlægsbevilling på de 5 mio. kr. blev driftsbudgettet nedskrevet med den 1 mio. kr. fra 2021.

Efterfølgende er anlægsbevilling og nedskrivningen af driftsbudgettet flyttet til henholdsvis 2021 for anlæg og 2022 for drift.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Bilag

330-2021-247105

Bilag 1 - Tidsramme og overslag over nedrivning af utidssvarende bygninger på Bjergbyparken

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Taget til orientering.

12. Lokaler til hjemmeplejen (B)

12.   Lokaler til hjemmeplejen (B)

Sagsnr.: 330-2020-29711                 Dok.nr.: 330-2021-245208          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal beslutte, om udvalget til Byrådets Budgetforhandlinger for 2022, vil fremsende anlægsønske på ombygning eller nybygning af lokaler til samling af hjemmeplejens medarbejdere i landområderne.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget behandlede den 8. juni 2021 en sag om lokaler til hjemmeplejen. Sagen blev sendt tilbage til administrationen for yderligere beregning af alternative løsninger for lokaler til medarbejderne i nærmiljøet. Sagen skal beskrive fordele og ulemper ved de forskellige løsningsforslag.

Den væsentligste årsag til, og argumentationen for, at der er behov for at samle hjemmeplejens 3 landområder i samme fysiske bygninger er flere:

·       Aktuelt er der massive pladsudfordringer primært i hjemmeplejens landområde Boeslunde, som har lokaler i Vemmelev. Lokalerne er meget små og kan ikke forsvarligt rumme det aktuelle antal medarbejdere. Pladsen til omklædning samt depotfaciliteterne er begrænsede. Derudover er der et fælles kontor til alle funktioner: Medarbejdernes dokumentation, møder, leder og planlægger. Derudover er parkeringsforholdene begrænsede – ofte optager hjemmeplejens biler parkeringspladser, som er beboernes, hvilket ikke er holdbart. Der er ingen mulighed for udvidelser i tilknytning til eksisterende bygninger og der er ikke plads til udvidelse af parkeringspladser.

·       Udviklingen i antal borgere der modtager hjemmepleje er stigende og stigningen vil fortsætte de kommende år jf. befolkningsprognoser mm. Det betyder, at der er i dag er flere medarbejdere i lokalerne. Ligesom der fremover bliver behov for flere medarbejdere og dermed mere plads i fælleslokaler ifm. møder, undervisning, frokost mm.

Herefter følger som ønsket fordele, ulemper og løsningsforslag:

Alternativ 1:

Lokaler til hjemmeplejegrupper i nærmiljøet ved de borgere de yder hjemmepleje hos:

Fordele:

-      Hjemmeplejens medarbejdere skal køre mindre fordi borgere bor tættere på hjemmeplejens lokaler

-      Borgerne vil have mulighed for, at opnå en tættere tilknytning til hjemmeplejen.

Ulemper:

-      Øgede udgifter til nøglepersoner som eksempelvis forflytningsinstruktører m.fl.

-      Der skal findes flere mindre lokaler, inkl. parkering og omklædning

-      Det fysiske nærvær af ledere og planlæggere vil kunne opleves mindre, hvis det nuværende antal ledere og planlæggere er uændret.

Forslag til egnede lokaler:

-  Kommunale ejendomme er i gang med at undersøge mulige alternativer for egnede lokaler

   til de 3 hjemmeplejegrupper, der pt. har lokaler Vemmelev, Dalmose og Stillinge.

Alternativ 1a:

Der etableres flere mindre hjemmeplejeområder, hvorved de eksisterende lokaler kan bibeholdes samtidig med at der findes andre lokaler til dele af nuværende områder, derved ville hjemmeplejen komme endnu tættere på borgerne i nærmiljøet.

Fordele og ulemper er tilsvarende alternativ 1.

Alternativ 2:

Lokaler til hjemmeplejegrupper på eller i umiddelbar tilknytning til plejecentrene og derved en forudsætning om, at hjemmepleje og plejecenter drives samlet, ses følgende fordele og ulemper:

Fordele:

-      Større fleksibilitet i forhold til medarbejderressourcer, eksempelvis ved vakante boliger på plejecentret eller stigning/fald i antal borgere i hjemmeplejedelen samt ved sygdom, ferie mm.

-      Mindre kørsel til hjemmeplejemodtagerne, da medarbejderne har lokaler i nærmiljø.

Ulemper:

-      Pga. covid og andre smittefarer, kan det i nogle situationer være en udfordring, at samme medarbejdere går direkte fra borgernes bolig hjemme, til beboerne på plejecentret. 

-      Det er oplevelsen, at nogle medarbejdere ikke ønsker, at være ansat til at yde hjælp på både plejecentret og hos borgerne hjemme.

Forslag til egnede lokaler:

-      Der er på Slagelse Kommunes plejecentre ikke ledige lokaler i en størrelsesorden til, at der kan skabes plads til hjemmeplejegrupper.

-      Dette alternativ vil forudsætte til-/ombygning til eksisterende plejecentre eller alternativt lokaler i umiddelbar nærhed.

Alternativ 3:

De 3 hjemmeplejeområder Dalmose, Vemmelev og Stillinge flytter sammen i fælles lokaler, som er centralt placeret i forhold til de borgere de servicerer samt med mulighed for offentlig transport.

Fordele:

-      Leder og planlægger til stede på alle hverdage

-      Større mulighed for synergi i forhold til at hjælpes ad på ruterne

-      Det enkelte område mindre sårbart når visiteret tid falder eller stiger

-      Synergi i forhold til funktioner som forflytningsvejledning, AMR og praktikvejledere. Vi vil kunne sende medarbejdere ud i hjemmene med de rette kompetencer

-      Fremtidssikring i forhold til den forventede stigning af borgere der har brug for hjælp, flere ansatte, større lokaler, flere parkeringspladser

-      Rekruttering er nemmere i Slots Bjergby eller anden central placering, hvor der er offentlig transport til, s idet medarbejderne ikke behøver egen bil.

-      Bedre muligheder for at koordinere ruter, fleksibilitet øges og varetagelse af delegerede opgaver mellem områderne

-      Bedre vilkår for arbejdsfællesskaber tværfagligt, da fagpersoner fra andre enheder ofte naturligt er tilstede og skal køre til færre steder.  I de større huse har koordinering og tværfagligt samarbejde bedre vilkår.

Ulemper:

-      Borgerne i Dalmose, Vemmelev og Stillinge vil ikke kunne drage fordel af den tætte tilknytning til hjemmeplejen.

-      Mere køretid for hjemmeplejen.

Forslag til egnede lokaler:

-      De områder, der pt. har lokaler i Vemmelev, Dalmose og Stillinge får fælles lokaler i en fløj på Plejecentret Bjergbyparken. Ombygningen er estimeret til at koste 14,6 mio. kr., derfra kan trækkes de 5 mio. kr., som er afsat til nedrivning, hvorefter der er behov for anlægsbevilling på 9,6 mio. kr. Den løbende drift og vedligeholdelse af lokalerne vil være 0,215 mio. kr. årligt. Der vil ikke være en egentligt husleje, da det er kommunale bygninger.

-      Alternativt kan købes grund og bygge nye lokaler til samling af de 3 hjemmeplejegrupper. Dette scenarie estimeres at ville koste ca. 20 mio. kr. og er under forudsætning af, at der kan findes egnet grund. 

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn beskriver, at inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have givet en anlægsbevilling.

Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projektforudsætninger, samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan vælge at arbejde videre med et eller flere af de ovenfor opstillede alternative scenarier for placering af hjemmeplejeområderne.

Alternativt kan udvalget beslutte anden løsning på den konkrete udfordring i forhold til lokaler og parkeringsplads.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at det er vigtigt, at der findes en løsning på de nuværende lokaleudfordringer i hjemmeplejens landområder.

Den aktuelt største udfordring er hjemmeplejens landområde Boeslunde, som har lokaler i Vemmelev. Lokalerne er meget små og kan ikke forsvarligt rumme det aktuelle antal medarbejdere. Pladsen til omklædning samt depotfaciliteterne er begrænsede. Derudover er der et fælles kontor til alle funktioner: Medarbejdernes dokumentation, møder, leder og planlægger.

Derudover er parkeringsforholdene begrænsede – ofte optager hjemmeplejens biler parkeringspladser, som er beboernes, hvilket ikke er holdbart. Der er ingen mulighed for udvidelser i tilknytning til eksisterende bygninger og der er ikke plads til udvidelse af parkeringspladser.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Anlægsbevillingens størrelse afhænger af hvilket scenarie der vælges.

Der er pt. ikke modtaget forslag til egnede lokaler fra Center for Kommunale Ejendomme, hvorfor der pt. ikke kan oplyses yderligere i forhold til økonomiske konsekvenser.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, om der skal udarbejdes budgetønske på et eller flere af de opstillede scenarier.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede, at der skal udarbejdes budgetønske på Alternativ 1a: Der etableres flere mindre hjemmeplejeområder, hvorved de eksisterende lokaler kan bibeholdes samtidig med at der findes andre lokaler til dele af nuværende områder, derved ville hjemmeplejen komme endnu tættere på borgerne i nærmiljøet. Desuden ønsker udvalget forslag til alternative generelle løsninger som fx køb/leje af bygninger/pavilloner og de økonomiske konsekvenser forbundet hermed. Første prioritet er udfordringen i Boeslunde. Hvis der findes et egnet lokale til hele hjemmeplejen i de forskellige områder, er det en prioritering.

13. Status på Hjælpemiddelområdet og finansiering fra 2022 (B)

13.   Status på Hjælpemiddelområdet og finansiering fra 2022 (B)

Sagsnr.: 330-2017-15362                 Dok.nr.: 330-2021-209992          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget orienteres om status på ventetider i forhold til de politisk fastsatte sagsbehandlingsfrister på hjælpemiddelområdet og skal tage stilling til finansiering fra år 2022.

Sagens indhold

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 6. april 2021 pkt. 11. ønskede udvalget en status på hjælpemiddelområdet til augustmødet.

På hjælpemiddelområdet behandles akutte ansøgninger og ventelisteansøgninger. Akutte ansøgninger vedrører bl.a. udskrivelser, plejens APV, tryksår og reparationer, mens ventelisteansøgningerne fx kan være udskiftning af kørestole, el-scootere, arbejdsstole og særlig boligindretning.

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 2. februar 2021 blev udvalget orienteret om udfordringer med at overholde den politisk fastsatte sagsbehandlingstid på 65 hverdage på ventelisteansøgningerne. Dette som følge af at hjælpemiddelområdet behandler flere og flere akutte ansøgninger.

Med henblik på at nedbringe sagsbehandlingstiden for ventelistesager ansatte hjælpemiddelområdet 2 terapeuter i fuldtidsvikariater fra medio oktober til og med 30. april 2021.

Tiltaget har stabiliseret sagsbehandlingstiden, men har ikke nedbragt sagsbehandlingstiden for ventelisteansøgningerne i det omfang, det var forventet.

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 2. marts 2021 godkendte udvalget, at der af mindreforbruget på myndighedsområdet i 2020 blev overført 0,9 mio. kr. til hjælpemiddelområdet i 2021 til ansættelse af flere medarbejdere for at nedbringe ekspeditionstiden på ventelisteansøgningerne.

Byrådet godkendte, på møde den 22. marts 2021, indstillingen fra Forebyggelses- og Seniorudvalgets om at overføre de 0,9 mio. kr. af mindreforbruget på myndighedsområdet i 2020 til hjælpemiddelområdet i 2021.

Status på sagsbehandlingstider

Opgjort pr. september 2020 var der 79 ansøgninger (ventelistesager), der havde overskredet sagsbehandlingstiden på 65 hverdage.

Opgjort pr. primo januar 2021 var der 86 ansøgninger (ventelistesager), der havde overskredet sagsbehandlingsfristen på 65 hverdage.

Opgjort pr. medio marts 2021 var der 93 ansøgninger (ventelistesager), der havde overskredet sagsbehandlingsfristen på 65 hverdage.

Opgjort pr. ultimo juni 2021 var der 71 ansøgninger (ventelistesager), der havde overskredet sagsbehandlingsfristen på 65 hverdage.

Udviklingen i antallet af ansøgninger på hjælpemiddelområdet (genbrugsområdet) i perioden januar til juni i henholdsvis 2019, 2020 og 2021 er opgjort i nedenstående tabel. Der ses et lille fald (126 stk.) i indkomne ansøgninger fra januar-juni 2020 til januar-juni 2021, men stadig en stor stigning fra januar-juni 2019 til januar-juni 2021 (587 stk.).

Genbrugshjælpemidler

Januar – juni

2019

Januar - juni

2020

Januar-juni

2021

Indkomne ansøgninger

4771

5484

5358

Heraf er behandlet som Akutsager & Semi- akutte (inkl. APV)

4339

5146

4982

Venteliste – sager med

Sagsbehandlingsfrist 65 hverdage

432

338

376

Status på sygemeldinger

Hjælpemiddelområdet har været præget af deltids- og langtidssygemeldinger. Ingen af disse sygemeldinger vedrører arbejdsmiljøproblematikker. Derudover har der været øget sygefravær pga. vaccinationsbivirkninger. Der er aktuelt ingen deltids- og langtidssygemeldinger på hjælpemiddelområdet.

Tiltag for at nedbringe ventelisteansøgningerne og frigøre ressourcer til sagsbehandling

For de 0,9 mio. kr. der blev overført på hjælpemiddelområdet i 2021 har hjælpemiddel ansat en terapeut fuld tid fra medio april og året ud samt forlænget to vikariater året ud.

Hjælpemiddelområdet har derudover arbejdet med at optimere arbejdsgange på hjælpemidler generelt. Det er blandt andet lykkes at forenkle procedurerne for udlån af visse typer af hjælpemidler, hvilket forventes at frigøre ressourcer til behandling af ventelisteansøgningerne. Det drejer sig om strømpe-påtagere, snore og remme til nødkald, vendelagen og plejesenge på plejecentre.

Hjælpemiddelområdet har indledt dialog med Slagelse Sygehus med henblik på muligheden for at etablere et kommunalt hjælpemiddeldepot på sygehuset. Formålet med det kommunale hjælpemiddeldepot på sygehuset er, at styrke det gode borgerforløb ved udskrivelser og samtidig spare ressourcer til bestilling og sagsbehandling. Det drejer sig om hjælpemidler, som kommunen er forpligtet til at udlevere. Tiltaget forventes at være udgiftsneutralt.

Hjælpemiddelområdet fortsætter med at afdække muligheder for at optimere arbejdsgange.

Retligt grundlag

Lov om social service §§112-116

Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §3 stk. 2.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte at fremsende budgetønske.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den midlertidige opnormering med tre sagsbehandlende terapeuter i vikariater året ud, har stabiliseret området så sager, med overskreden sagsbehandlingstid på de fastsatte 65 hverdage, ikke er eskaleret yderligere, men er på niveau med situationen i september 2020.

De nye terapeuter er nu introduceret og administrationen forventer at se en løbende effekt fra juni og fremefter. Målet er, at nedbringe ventelistesagerne så den fastsatte sagsbehandlingsfrist overholdes ved årets udgang.

Hvis der ikke sker en yderligere stigning i indkomne ansøgninger, og områdets ressourcer er stabile, forventer hjælpemiddelområdet, at sagspuklen er nedbragt, så ventelisteansøgningerne overholder sagsbehandlingsfristen senest med udgangen af året.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Såfremt medarbejderne skal fastansættes, er der behov for en budgettilførsel på 2 fuldtidsstillinger svarende til 1.1 mio. kr.

fra årene 2022 og frem.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter at fremsende budgetønske på kr. 1.1 mio. kr. til finansiering af to sagsbehandlende terapeuter til budgetforhandlingerne fra 2022.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt.

14. Ekstra natbemanding på plejecentrene (O)

14.   Ekstra natbemanding på plejecentrene (O)

Sagsnr.: 330-2020-118318               Dok.nr.: 330-2021-241457          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelse- og Seniorudvalget orienteres om fordelingen af ekstra midler til øget aften- og natbemanding på plejecentrene jf. Byrådets Budgetaftale for 2021-2024.

Sagens indhold

Forstanderen for Den Selvejende Institution Antvorskov har, jf. anmodning fra Antvorskovs bestyrelse, rettet henvendelse til den på daværende tidspunkt fungerende Formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget omkring fordelingen af de ekstra midler til øget aften- og natbemanding på plejecentrene jf. Byrådets Budgetaftale for 2021-2025. Udvalget orienteres derfor i denne sag om fordelingen af de ekstra midler.

Historik:

Forebyggelses- og Seniorudvalget behandlede på mødet den 11. august 2020 sag om natbemanding på plejecentrene. I sagen blev fremhævet de 7 plejecentre, som kan karakteriseres som mindre i den sammenhæng, det drejer sig om; Solbakken (29 boliger), Møllebakken (27 boliger), Q4 (37 boliger), Quistgården (24 boliger), Bjergbyparken (36 boliger), Stillinge (22 boliger) og Hjemmet ved Noret (30 boliger).  

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 11. august 2020 var beslutningen:

�At.1 Udvalget beslutter, at der forsat skal være 2-3 medarbejdere om natten på alle plejecentre, men at behovet også løbende vurderes og tilpasses beboersammensætningen mm. Da det i perioder kan betyde et større behov.

Udvalget foreslår, at sagen også sendes i høring i Ældrerådet.

At.2 Udvalget foreslår, at sagen fremsendes til budgetforhandlingerne�.

I Byrådets Budgetaftale for 2021-2024 er afsat midler til ekstra nat- og aftenbemanding på plejecentrene:

�23.  Parterne er indstillet på gradvist at øge aften- og natbemanding på plejecentrene

        over de næste to år idet der afsættes 5 mio. kr. til dette i 2021 og 10 mio. kr. i

        årene efter. Det bemærkes samtidig, at serviceniveauet på øvrige områder

        inden for ældreplejen opretholdes�.

De i 2021 afsatte 5 mio. kr. til øget aften- og natbemanding blev administrativt udmøntet med følgende fordeling og begrundelse:

-      Klyngen der består af Plejecentrene; Smedegade, Bjergbyparken og Stillinge har fået tilført 1,4 mio. kr. – de er fordelt mellem Plejecentret i Stillinge med 22 boliger og Bjergbyparken med 35 boliger. Det skal bemærkes, at på Plejecentret Smedegade blev der i 2020 justeret ned i natbemanding, hvorefter der er 2 nattevagter i fremmøde til de 64 boliger, svarende til 32 beboere pr. nattevagt.

-      Klyngen der består af Plejecentrene Skovvang, Møllebakken og Hjemmet ved Noret har fået tilført 1,4 mio. kr. – de er fordelt mellem Møllebakken med 27 boliger og Hjemmet ved Noret med 30 boliger.

-      Klyngen der består af Plejecentrene i Korsør har fået tilført 1,4 mio. kr. – de er fordelt mellem Solbakken med 28 boliger og Quistgården med 24 boliger.

-      Blomstergården har fået tilført 0,8 mio. kr. Årsagen til, at Blomstergården har fået tilført ekstra midler er: Før tildeling af ekstra midler var der 2 nattevagter i fremmøde, dvs. et gennemsnit på 48 beboere pr. nattevagt. Efter tildeling er der 3 nattevagter i fremmøde hvilket betyder 32 beboere i gennemsnit pr. nattevagt, hvilket svarer til øvrige større plejecentre. Det skal hertil bemærkes, at Blomstergården består af 3 separate huse, med i alt 96 boliger. Den fysiske adskillelse i 3 huse betyder, at ved 2 nattevagter i fremmøde, er borgere er alene i et hus og nattevagten har ingen mulighed for, at høre dem hvis de kalder på hjælp i et af de øvrige huse. Tilsvarende er nattevagten alene i et hus, hvilket rent sikkerhedsmæssigt ikke er forsvarligt ift. arbejdsmiljø. Disse forhold om Blomstergåden var beklageligvis ikke medtaget i den oprindelige sag fra august 2020, men er en forudsætning for, at Blomstergården kan leve op til det politisk godkendte serviceniveau.

-      Plejecentret Antvorskov har ikke fået ekstra midler tilført, da de i forbindelse med fordelingen oplyste, at de på daværende tidspunkt havde 2 nattevagter i fremmøde. Det skal hertil oplyses, at Antvorskov har 60 boliger, hvilket betyder 1 nattevagt dækker 30 beboere. Antvorskovs natbemanding er således tilsvarende Smedegade som har 2 nattevagter til 64 boliger – Smedegade har ikke fået tilført ekstra midler til nattevagter.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 37-40 om kommuners budgetlægning.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at den foretagne fordeling af de i 2021 tilførte 5 mio. kr. er i henhold til Forebyggelses- og Seniorudvalgets beslutning i august 2020, hvorefter alle plejecentre i Slagelse Kommune har 2-3 nattevagter i fremmøde og dermed kan overholde det nuværende vedtagne serviceniveau for beboerne på plejecentrene.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen konsekvenser.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Taget til orientering.

15. Status på røgfri skoletid (O)

15.   Status på røgfri skoletid (O)

Sagsnr.: 330-2018-46175                 Dok.nr.: 330-2021-205925          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget orienteres om status på Røgfri skoletid, der blev indført i august 2019.

Sagens indhold

I december 2018 besluttede Byrådet at indføre Røgfri skoletid fra den 1. august 2019. Beslutningen omfatter både elever, medarbejdere og gæster på alle folkeskoler, specialskoler, X-class og Ungdomsskolen i Slagelse Kommune. Røgfri skoletid betyder, at der ikke må ryges eller benyttes andre former for tobak i skoletiden, hverken på eller uden for skolens område.

Nærværende status på Røgfri skoletid er foretaget på baggrund af en rundringning til folkeskoler, specialskoler, X-class og Ungdomsskolen i juni 2021.

Tilfredshed med røgfri skoletid

Generelt er der stor tilfredshed med Røgfri skoletid, og både elever, lærere og besøgende overholder røgfri skoletid. Det er oplevelsen, at Røgfri skoletid nu er en integreret del af skoledagen, og der er sket en kulturændring hen imod, at det er naturligt ikke at ryge på skolens matrikel. De få elever eller lærere, der ryger i skoletiden, bliver der taget hånd om i dialog med den enkelte.

Opmærksomhedspunkter

Enkelte skoler nævner dog nogle opmærksomhedspunkter:

·       Et fåtal af de elever, der før røg, tager nu snus

·       Personer, der er underlagt en anden overenskomst, men som opholder sig på skolen, udfordrer i nogle tilfælde overholdelsen af Røgfri skoletid. Det kan fx være rengøringspersonale, håndværkere etc.

·       Tilgængelighed af tobaksprodukter. Enkelte skoler er udfordret af, at nærliggende salgssteder ikke overholder reglerne for salg af tobaksprodukter

·       Signalværdien i at der på områder, der grænser op til skolen, foregår synlig rygning

·       Corona har gjort det svært at give et præcist billede af status på Røgfri skoletid, da eleverne har været hjemsendt en del af skoleåret.

På enkelte af specialskolerne er der udfordringer med håndhævelse af Røgfri skoletid. Nogle af specialskolerne rummer elever, hvor rygning oftest er den mindste af deres udfordringer. I nogle tilfælde er eleverne anbragt, og skolen er også deres hjem, det er derfor en kompleks situation.

Røgfri skoletid indgår i arbejdet med forbedring af Sundhedsprofilen jf. punkt 12 på Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. juni 2021.

Retligt grundlag

Lov om røgfrie miljøer, Lov nr. 512 af 6. juni 2007 med senere ændringer.

Lov om elektroniske cigaretter m.v., Lov nr. 426 af 18. maj 2016.

BEK nr. 320 af 26/03/2010 - Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen

Retningslinje: Røgfri skoletid for medarbejdere i Slagelse Kommune.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Vurdering

Administrationen vurderer, at der er behov for en dialog med specialskoleområdet, for at understøtte deres arbejde med røgfri skoletid.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Taget til orientering.

16. Udvalgets input til kommende møder og dagsordenpunkter (B)

16.   Udvalgets input til kommende møder og dagsordenpunkter (B)

Sagsnr.: 330-2020-157396               Dok.nr.: 330-2021-232666          Åbent

Kompetence: Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte eventuelt input til kommende møder/dagsordenspunkter.

Sagens indhold

Administrationen udarbejder og opdaterer løbende oversigt over kommende sager til Forebyggelses- og Seniorudvalgets møder, denne ses i bilag 1. I den forbindelse har udvalget mulighed for at komme med input til emner eller dagsordenpunkter, der ønskes behandlet på kommende møder.

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte input og dagsordenspunkter til kommende møder.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det skaber værdi, hvis Forebyggelses- og Seniorudvalget har input til kommende møder og/eller dagsordenpunkter. Så vidt det er muligt, vil administrationen imødekomme udvalgets ønsker om tidspunkt for behandling af tilføjede dagsordenpunkter. Med det mål, at skabe yderligere mulighed for planlægning af kommende udvalgsmøder, vil administrationen til mødet i april udarbejde årsplan over de pt. kendte sager for hele 2021

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter eventuelle input til kommende møder/ dagsordenpunkter.

Bilag

330-2021-245095

Bilag 1 - Forebyggelses- og Seniorudvalgets sagsoversigt og aktiviteter

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

Intet under punktet.

17. Gensidig orientering (O)

17.   Gensidig orientering (O)

Sagsnr.: 330-2021-8567                   Dok.nr.: 330-2021-220255          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

1.    Orientering fra udvalgets formand

2.    Orientering fra udvalgets medlemmer

3.    Orientering fra Center for Sundhed og Ældre

3. a): Pressemeddelelser

3. b): § 129 SL - Flytninger uden samtykke 01.04.21 – 30.06.21 - 2. kvartal 2021

3. c): Slagelse Kommune deltager i March mod ensomhed

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager orienteringen til efterretning.

Bilag

330-2021-225115

Bilag 1 - Orienteringspunkter

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Taget til orientering.

18. Pressemeddelelser (B)

18.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2020-538                     Dok.nr.: 330-2021-220257          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens udvalgsmøde.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

Intet under punktet.

19. Godkendelse af referat (B)

19.   Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2021-8504                   Dok.nr.: 330-2021-232658          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelse- og Seniorudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender referatet.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Helle Jacobsen (V)

At 1 - Godkendt.