Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 27. november 2018


1. Godkendelse af dagsorden(B)

1.     Godkendelse af dagsorden(B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596565                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Henrik Skov indtræder i Handicaprådet, som repræsentant for Center for Arbejdsmarked og Integration. Henrik Skov afløser Jens Højlund i Handicaprådet.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Godkendt.

2. Præsentation af boligprojekt i Slagelse(O)

2.     Præsentation af boligprojekt i Slagelse(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596592                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriksudvalget godkendte den 5. november 2018 anmodning om opstart af ny lokalplan for en almenboligbebyggelse, Teglkuberne, på Sverigesvej. I projektet er der indtænkt boliger til borgere med særlige behov.
Rådet orienteres om boligprojektet af Direktør Arne Juul, Slagelse Boligselskab.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriksudvalget godkendte den 5. november 2018 anmodning om opstart af ny lokalplan for en almenboligbebyggelse, Teglkuberne, på Sverigesvej

Slagelse Boligselskab har udarbejdet anmodning om opstart af lokalplan, der skal gøre det muligt at realisere et nyt, stort almenboligprojekt i Slagelse, kaldet Teglkuberne. Lokalplananmodningen er vedlagt.

Som det fremgår af lokalplananmodningen og det tilhørende idéprojekt, udarbejdet af Arkitema, vil der være tale om et antal punkthuse opført i mursten i 4-5 etagers højde, med op til 200 boliger. Der lægges vægt på at skabe variation i lejlighedstyperne, f.eks. ungdomsboliger, familieboliger, seniorboliger, mindre boliger til enlige med/uden børn, boliger som er tiltænkt sygehuspersonale, og boliger til borgere med særlige behov. Den nøjagtige fastlæggelse af fordelingen vil ske i forbindelse med projekteringen af byggeriet via dialog med de forskellige interessenter – Slagelse Kommune og Region Sjælland. For at skabe mest muligt rekreativt areal omkring boligerne reduceres boligernes ’fodaftryk’ for i stedet at bygge i højden. Der lægges vægt på sammenhængen til de omgivende bebyggelser, og udeopholdsarealerne udformes, så der bliver mulighed for mødesteder og fællesskab mellem husene.

En lokalplan for et nyt byggeri, som beskrevet, vil stride imod bestemmelserne i rammeområde 1.3R6 og 1.3B22, dels på grund af konflikt med anvendelsesbestemmelse og dels på grund af en øget bebyggelsesgrad.
En lokalplan skal derfor vedtages sammen med et kommuneplantillæg, der korrigerer disse forhold.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Rådet tog orienteringen til efterretning med anbefaling om, at tilgængelighed tænkes bredt - også ud over den konkrete grund, således byen bliver gjort tilgængelig for beboerne med handicaps - unge som gamle. Rådet var glade for at blive orienteret tidligt i processen og stiller sig til rådighed i forhold til den videre proces.

3. Handicappris 2018(B)

3.     Handicappris 2018(B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596611                                          Åbent
Kompetence:
Beslutningstema
Rådet skal præsenteres for de kandidater, som er blevet indstillet. Rådet skal tage stilling til uddelingen af Handicappris 2018.
Baggrund
Handicaprådet i Slagelse Kommune har besluttet, at der hvert år (første gang i 2009) skal uddeles en handicappris til en privatperson, en forening, en organisation eller til en repræsentant fra erhvervslivet, som har gjort sig særligt bemærket, eller har ydet en særlig indsats for, at handicappede borgere i Slagelse Kommune kan deltage i samfundslivet på lige fod med alle andre.
Prisen består af et diplom og 10.000 kr. Prisen uddeles hvert år i forbindelse med den internationale Handicapdag den 3. december.
Prisen tildeles for:
· At have skabt forhold, der kan bidrage til en forøget livskvalitet hos handicappede
· At have skabt mulighed for at handicappede kan deltage på lige fod med øvrige borgere
· At have skabt arbejdspladser for handicappede
· At have skabt aktiviteter og udfoldelsesmuligheder for handicappede
· At have forbedret handicaptilgængeligheden i kommunen
· At have bidraget til større almen viden om handicappedes forhold
· At have bidraget til en større grad af inkludering af handicappede i det offentlige rum
Kriterierne for at få tildelt handicap-prisen er meget brede, da Handicaprådet ønsker i størst muligt omfang at bidrage til initiativ og kreativitet. I den forbindelse understreges, at initiativerne skal være nytænkende og alternative og ikke blot være knyttet til de lovmæssige krav som f.eks. tilgængelighed.
Indstilling af Kandidater
Begrundede indstillinger til prisen stiles til Handicaprådets formand, Ole Andersen og kan sendes på e-mail til: andje@slagelse.dk eller pr. brev til: Center for Handicap og Psykiatri, att. Anders Jensen, Torvegade 15, 4200 Slagelse.
Indstillingerne til Handicapprisen 2018 skal være modtaget senest mandag den 26. november 2018. Handicaprådet beslutter herefter, hvem der skal have årets Handicappris.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet tager stilling til uddelingen af Handicappris 2018
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Rådet blev orienteret om, at der var modtaget 4 indstillinger. Rådet valgte ensstemming, hvem der skal modtage prisen. Sekretariatet blev bedt om, at påbegynde planlægningen af offentliggørelse og prisoverrækkelse.

4. Medborgerpolitikker i Slagelse Kommune(O)

4.     Medborgerpolitikker i Slagelse Kommune(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596754                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådets medlemmer skal gensidigt orientere fra deltagelsen i mødet den 14. november 2018 om udformningen af medborgerpolitikker.
Baggrund
I forsættelse af Demokrati Lab den 10. oktober 2018 blev der den 14. november afholdt nyt borgermøde omkring udformningen af medborgerpolitikker i forhold til borgere med handicaps, sindslidelser og socialt udsatte borgere.
Med afsæt i input fra deltagerne i Demokrati Lab, så var formålet med mødet den 14. november 2018 at kvalificere principperne for Slagelse Kommunes nye medborgerpolitikker og at udvikle forslag til handlinger, som kan understøtte og virkeliggøre politikken.
Retligt grundlag
Styrelsesloven og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område § 37
Konsekvenser for andre udvalg
Det er byrådet der endeligt godkender kommunens politikker.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Thomas Knudsen gav indledningsvist en orientering om administrationens arbejde med tilbagemeldingerne fra borgermødet den 14. november 2018.
Rådets tilkendegav, at borgermødet havde været meget positivt. Der havde været opbakning til indholdet i de 6 principper, men formuleringerne i tilknytning dertil skal omformuleres, således at de giver mening for alle målgrupper. Thomas Knudsen orienterede om, at dette arbejde er igangsat med inddragelse af borgere fra forskellige målgrupper.
Rådet tog herefter orienteringen til efterretning.

5. Høring: Værdighedspolitik for ældreplejen(B)

5.     Høring: Værdighedspolitik for ældreplejen(B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596760                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal tage stilling til afgivelse af høringssvar vedr. Værdighedspolitik for ældreplejen.
Høringsfrist er den 28.11.2018 kl. 12:00. Høringssvar bedes sendt til CSÆ - Sundhed og Omsorg (sikker e-mail) sundhedomsorg@slagelse.dk
Baggrund
Byrådet skal, inden for det første år i valgperioden, vedtage en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Byrådet skal således i 2018 vedtage en Værdighedspolitik for kommunens ældrepleje gældende for indeværende valgperiode. Forebyggelses- og Seniorudvalget principgodkendte, på mødet i august 2018, ny Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse Kommune. Værdighedspolitikken har været i høring hos Ældrerådet og deres høringssvar forelå som bilag til Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 8. november 2018. Forebyggelses- og Seniorudvalget sender nu et tilrettet udkast i høring.
Der modtages puljetilskud til at understøtte virkeliggørelse af Værdighedspolitikken. I 2019 modtager Slagelse Kommune 15,648 mio. kr. Derudover er i budget 2019 indarbejdet bloktilskudsmidler på 1,762 mio. kr. målrettet via bloktilskud til indsatserne pårørende til svækkende ældre, samt en værdig afslutning på livet. Den konkrete udmøntning af Værdighedsmidler for 2019 er behandlet på Forebyggelses- og Seniorudvalgets mødet i oktober og pt. i høring. Bloktilskudsmidler er på tidligere møde besluttet udmøntet.
Retligt grundlag
Finansloven for 2016-2018.
Handlemuligheder
Krav og rammer for Værdighedspolitik
Reglerne om Værdighedspolitik for Ældreplejen beskriver, at de nye Værdighedspolitikker, som vedtages i 2018, som minimum skal beskrive, hvordan ældreplejen kan understøtte følgende områder i forhold til plejen og omsorgen af den enkelte ældre:
1) Livskvalitet
2) Selvbestemmelse
3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) Mad og ernæring
5) En værdig død
6) Pårørende.
Området ”pårørende” er ny fra 2018. Øvrige områder er identisk med kravene til Værdighedspolitik i 2016.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager stilling til afgivelse af høringssvar vedr. Værdighedspolitik for ældreplejen.
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Rådet besluttede, at det ønsker at afgive høringssvar.

6. Henvendelse til Handicaprådet vedr. tilgængelighedsløsninger ved projekt ved Stigsnæs skoven og Kystbatteriet(D)

6.     Henvendelse til Handicaprådet vedr. tilgængelighedsløsninger ved projekt ved Stigsnæs skoven og Kystbatteriet(D)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-553993                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal drøfte henvendelse vedrørende tilgængelighedsløsninger.
Baggrund
Handicaprådet har modtaget en henvendelse vedrørende tilgængelighedsløsninger fra projektgruppen bag turisme projekt ved Stigsnæs skoven og Kystbatteriet.
Henvendelsen drejer sig om hvorvidt Handicaprådet kan bidrage med oplysninger om, hvor der kan modtages rådgivning omkring gode tilgængelighedsløsninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter henvendelsen vedrørende tilgængelighedsløsninger.
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Steen Olsen gav en orientering om baggrunden for henvendelsen. Rådet havde herefter en generel drøftelse af hvordan der arbejdes med tilgængelighed i naturen og at der også her skal tænkes i tilgængelighed bredt. Blandt andet blev henvist til håndbogen "Udearealer for alle - sådan planlægges et tilgængeligt udemiljø" og det blev anbefalet at der kunne tages kontakt til Skov og Naturstyrelsen, som har brugt deres erfaringer fra tidligere projekter i forbindelse med skovrejsningsprojektet nord for Slagelse.

7. Fastlæggelse af mødekalender og mødetidspunkter for 2019(B)

7.     Fastlæggelse af mødekalender og mødetidspunkter for 2019(B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596868                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal træffe beslutning om mødedag samt mødetidspunkter gældende for 2019.
Baggrund
Sekretariatet foreslår følgende i 2019:
Mødedag
Det foreslås, at mødedag for rådet i 2019 bliver:
· Tirsdage – hver anden måned – februar, april, juni, august, oktober, december
De endelige datoer koordineres med den politiske mødekalender.
Mødetidspunkt
Det foreslås at møderne holdes i tidsrummet fra
· kl. 16.00 – 18.00, m.m. andet er aftalt eller varslet.
Møderne kan afvikles forskellige steder i kommunen. Når møderne planlægges afholdt i et af de kommunale tilbud, vil møderne starte med en information om tilbuddet og evt. en rundvisning. Der modtages gerne ønsker fra rådets medlemmer om tilbud der er interesse for at høre mere om.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet træffer beslutning om mødedag samt mødetidspunkter gældende for 2019.
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
Rådet besluttede, at mødedagen kan være mandag-torsdag og at mødetiden skal være reserveret fra kl. 16 til 19.

8. Meddelelser(O)

8.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-596898                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Gensidig orientering fra rådsmedlemmer, forvaltninger og Rådets sekretariat.
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Status på aftaler med fagudvalg
Formandskabet giver en status på henvendelser til fagudvalg omkring besøg fra Handicaprådet.
2: Orientering fra forvaltningen
Intet
3: Orientering fra sekretariatet
Invitation fra Det Centrale Handicapråd:
Handicappolitik: Hvordan former vi fremtiden?
Sæt kryds i kalenderen 5. februar 2019, når Det Centrale Handicapråd holder årsmøde på Hotel Nyborg Strand. Emnet er fremtidens handicappolitik.
Mennesker med handicap skal have samme muligheder, som alle andre. Det er vores mål. Men hvordan kommer vi derhen? Kom og vær med til Det Centrale Handicapråds årsmøde, hvor vi udvikler ideer og ny inspiration til fremtidens handicappolitik – både nationalt og kommunalt.
Vi sender invitationer ud i starten af december. Hold øje med din indbakke.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringer tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 27. november 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Morten Bach Gaardboe
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Status på aftaler med fagudvalg
Formandskabet gav en status på henvendelser til fagudvalg omkring besøg fra Handicaprådet.
Besøgte udvalg:
· Social og beskæftigelse
· Børn og unge
· Forebyggelses og senior
· Kultur og fritid
· Handicaprådet har været til det årlige dialogmøde med Udvalget for Specialiserede borgerindsatser. Her har ikke været behov for præsentationsmøde, da 5 ud af 7 medlemmer af fagudvalget er i Handicaprådet.
Følgende besøg er planlagt:
· Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget den 3. december 2019
· Erhvervs og teknik – udvalgsformanden har accepteret og administrationen planlægger besøget snarest muligt.
Ikke planlagt
· Økonomiudvalget – Der tages kontakt der til, når Formandskabet har været rundt i alle fagudvalg.
2: Orientering fra forvaltningen
Thomas Knudsen orienterede om at han i samarbejde med formanden for Handicaprådet er blevet enige om at sende en henvendelse i LEVs formand for at sikre en konstruktiv dialog og samarbejde omkring KlapJob.
Henrik Skov orienterede om at Beskæftigelsesministeriet har tilføjet et 7. beskæftigelsespolitisk mål om, at flere personer med handicap skal i beskæftigelse. Dette vil indgå i kommunens beskæftigelsesplan.
3: Orientering fra sekretariatet
Invitation fra Det Centrale Handicapråd:
Sekretariatet orienterede om at en invitation er på vej til 5. februar 2019, hvor Det Centrale Handicapråd holder årsmøde på Hotel Nyborg Strand. Emnet er fremtidens handicappolitik.
Handicaprådet tog herefter orienteringerne til efterretning.