Kompetence:
Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget orienteres om status for udviklingen af Halsskov Færgehavn og kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tage beslutning om prioritering af aktuelle forslag til anlæg i tilknytning til vandsportscenteret, som helt eller delvist indeholder kommunale midler.
Sagens indhold
Vision (masterplan) for Halsskov Færgehavn
Områdets udvikling fra nedlagt færgehavn til sports- og aktivitetsområde er igangsat i det tidligere § 17, stk. 4 udvalg "Byen møder vandet" (2015-2017). Målet var - og er - at udvikle færgehavnen til et attraktivt sted, der kan være med til at skabe grundlag for vækst i Korsør. Over årene har projektet dog flyttet sig fra et meget omfattende og visionært projekt for et "vandsportscenter i verdensklasse" til et bottom-up-projekt, som i høj grad er drevet frem af ideer fra og samarbejde med de forskellige aktører, interessenter og brugere af området omkring de tidligere færgelejer.
Daværende Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede i oktober 2021 at igangsætte en ny lokalplan for Halsskov Færgehavn og derved understøtte den fortsatte udvikling og etablering af sports- og aktivitetsområdet i og omkring de gamle færgelejer samt fremme salg af areal til boliger syd for færgelejerne. Planlægningen indeholder også at fastlægge de overordnede rammer for anvendelse af den landsatte storebæltsfærge M/F BROEN. Det er centralt i planprocessen, at der skal skabes grundlag for størst mulig synergi mellem de forskellige aktiviteter i området og i den forbindelse sikre, at stedets rekreative kvaliteter og høje identitetsværdi får de rette betingelser for at kunne udfoldes.
Som helhed rummer planlægningen mange forskellige problemstillinger, som afspejler områdets kompleksitet og den dynamik, der især er tilstede omkring de vandsportsrelaterede aktiviteter i færgelejerne. Indkøbet og landsætningen af M/F BROEN har tilført området nye muligheder og et stort potentiale både fysisk, oplevelsesmæssigt og formidlingsmæssigt, men gør det også tydeligt, at der er behov for at (gen)etablere en fælles fortælling og retning for områdets udvikling. Dels som grundlag for prioritering af nuværende og fremtidige tiltag, dels for at kommunikere ambitionsniveau og vision for området i et større og tidsmæssigt længere perspektiv. Dette vil derfor blive vægtet i den igangværende planproces og konkret beskrevet i en "masterplan", som indarbejdes i selve lokalplanen. Forslag til masterplan og lokalplan forventes at foreligge i november/december 2022.
Processen omkring masterplan og lokalplan vil naturligt samle op på den viden og de idéer, der evt. kan videreføres fra tidligere projekter og ikke mindst den omfattende bruger- og interessentinddragelse, der allerede er gennemført, og som stadig sker i form af løbende dialog om ønsker til nye aktiviteter og faciliteter. Engagementet fra brugere, aktører og andre interessenter er vigtigt at værne og støtte op om, men kræver også blik for helheden og en god balance mellem fleksibilitet og styring, så eventuelle konflikter mellem de forskellige interesser og aktiviteter undgås. Et særligt fokus er de sikkerhedsmæssige forhold i området, og her er der konkrete behov, som er nødvendige at imødekomme for at sikre den fortsatte brug af havnebassinet.
Projektudvikling og afklaring af mulighederne for fremtidig anvendelse af M/F BROEN foregår parallelt med planlægningen. Masterplan og lokalplan vil tage højde for dette ved at sikre en vis fleksibilitet i rammerne for anvendelse og fysiske forhold.
Vandsportscenteret: Prioritering af tiltag
Administrationen har udarbejdet en oversigt og et oplæg til prioritering af de tiltag og projektidéer for vandsportscenteret, som er aktuelle netop nu, og som forudsætter, at kommunen afsætter midler til finansiering/medfinansiering - se Bilag 1 og oversigtskort i Bilag 2. Oversigten er inddelt efter administrationens vurdering af, hvordan tiltagene vil understøtte den fortsatte brug og udvikling af området, herunder om de er nødvendige for sikkerheden. Prioritering af tiltag skal i øvrigt ses i forhold til kommunens øvrige prioriteringer i forbindelse med genåbning af Budget 2022 og forhandlinger om Budget 2023-2026.
Administrationen anbefaler, at der først og fremmest er fokus på tiltag, der af sikkerhedsmæssige årsager er nødvendige og har betydning for aktiviteterne i den kommende sommersæson. De konkrete projekter vil indgå som anlægsønske (samlet) i forbindelse med det genåbnede Budget 2022 og omfatter:
- Etablering af redningsvej for Beredskabet (adgang til vandet med båd)
- Forbedring af sikkerheden omkring kabeltårnet til wakeboardbanen
Herudover er der en række forslag til anlæg og tiltag, som kan forbedre faciliteterne og aktivitetsmulighederne, og som der allerede er dialog omkring med de respektive foreninger/aktører. Forslagene griber på forskellig måde ind i udviklingen af området, men har det til fælles, at de er helt eller delvist ufinansierede:
- Udvidet broadgang til wakeboardbane og vinterbadere (delvist finansieret, kan evt. indgå i Budget 2023-2026)
- Fremføring af vand til wakeboardklubbens grejcontainer (ufinansieret, kan evt. indgå i Budget 2023-2026)
- Faciliteter for dykkere (delvist finansieret, afventer medfinansiering fra aktørerne og evt. masterplan/lokalplan)
- Etablering af "markedstorv" på den midterste pier (bør afvente masterplan/lokalplan)
I oversigten beskrives til sidst to igangværende processer, som det er væsentligt at være opmærksom på i et helhedsperspektiv, men som i øvrigt har et selvstændigt forløb:
- Adgangstrappe og udsigtsplatform på M/F BROEN i forbindelse med Tour De France 2022 (eget budget)
- Udvikling og etablering af formidling/udstilling om Storebæltsforbindelsen og overfartshistorien i området ved Halsskov Færgehavn (har eget budget via fondsmidler)
Retligt grundlag
Det følger af kommunalfuldmagten, at Byrådet kan igangsætte og gennemføre projekter til udvikling af kommunen til gavn for almenvellet. Byudvikling hører herunder.
Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5. Evt. kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget har følgende handlemuligheder:
- At foretage en prioritering af de aktuelle anlægsprocesser som beskrevet i oplægget fra administrationen, herunder at der kun igangsættes sikkerhedsmæssigt nødvendige tiltag samt tiltag af midlertidig karakter, indtil der foreligger en masterplan/lokalplan. Herved kan der fortsat være aktivitet i området sideløbende med planlægningen, men uden at udviklingen "låses fast" af enkeltprojekter, før der er taget stilling til helheden og det mere langsigtede ambitionsniveau.
- At afvise oplægget fra administrationen og i stedet tage konkret stilling til de enkelte projekter.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der foretages en prioritering af de aktuelle anlægsprocesser som beskrevet i det vedlagte oplæg. I oplægget prioriteres tiltag til forbedring af sikkerheden højest, da disse er en forudsætning for, at havnebassinet og arealerne omkring færgelejerne kan benyttes på forsvarlig vis i den forestående sommersæson.
Det er administrationens vurdering, at de seneste års bottom-up-tilgang og brugerdreven udvikling har givet området en unik karakter, som det er vigtigt at værne om. Dette kan gøres ved bl.a. at fastholde en høj grad af fleksibilitet og samtidigt italesætte og aktivere en fælles fortælling og en tydelig, men overordnet vision, som virker samlende og sætter retning for den fremtidige udvikling af både vandsportscenteret, det nærliggende boligområde og anvendelsen af M/F BROEN. For at give den fornødne ro og plads til at samle op og etablere en tydelig vision og retning anbefales det derfor også, at der i perioden frem til en færdig masterplan og lokalplan ikke igangsættes nye projekter og tiltag, der virker "fastlåsende" for udviklingen. Der kan i stedet arbejdes med midlertidighed, herunder muligheder for senere genanvendelse af evt. fysiske anlæg og elementer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Bevillingsønsker til de anbefalede, sikkerhedsmæssigt nødvendige anlæg vil blive fremlagt til behandling i forbindelse med det genåbnede Budget 2022. Herudover er der mulighed for også at lade enkelte af de aktuelle forslag til nye anlæg/faciliteter indgå som bevillingsønsker i forhandlingerne om Budget 2023-2026.
Som en generel kommentar bemærkes, at der for nuværende er afsat et årligt beløb på 550.000 kr. til afledt drift og vedligehold af arealer og anlæg i tilknytning til vandsportscenteret. I takt med at området tilføres nye funktioner og faciliteter, vil behovet for drift og vedligehold naturligt også ændre sig og blive udvidet. Der vil derfor kunne forventes løbende justering af driftsbudgettet.