Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 8. september 2022


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1. Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

2. Slagelse Talent & Elite prisen - nye retningslinjer (B)

Beslutning

At 1. Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite prisen.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite prisen

Sagens indhold

Slagelse Talent & Elite prisen tildeles af Eliteboardet og uddeles ved Slagelse Guld. Prisen gives til en atlet på ordningen, som bl.a. formår at balancere en travl hverdag, hvor både sport og uddannelse prioriteres, og som ligeledes bidrager positivt til et fællesskab og derved udvikler sig, samtidig med at han/hun formår at gøre sine holdkammerater og klassekammerater bedre. Atleten modtager et lokalt kunstværk samt et sponsorgavekort på 1.000 kr.

Hen over efteråret er der mulighed for at indstille en atlet til prisen. I de nuværende retningslinjer skal indstillingen komme fra foreningen, hvor atleten er aktiv. Der er erfaringsmæssigt få indstillinger til prisen.

De nye retningslinjer er blevet behandlet i Eliteboardet og sendes hermed til godkendelse hos Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. De nye retningslinjer har til formål at:

  • Give flere en mulighed for at indstille en atlet, herunder en morgentræner, en underviser eller en holdkammerat.
  • Gøre det nemmere at indstille en atlet. Dette gøres ved, at der i indstillingen skal gives færre oplysninger end tidligere.
  • Tydeliggøre de parametre, som prisen tildeles ud fra.

I bilag 1 fremgår de nye og de nuværende retningslinjer.

Politisk er Team Danmark-aftalen forankret i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

I Slagelse Kommune er der jf. Team Danmark-aftalen nedsat et eliteidrætsråd kaldet Eliteboardet. Eliteboardet varetager arbejdet med at sikre de bedst mulige rammer for talentudvikling og eliteidræt. Eliteboardet indstiller på en række områder inden for Team Danmark-aftalen til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Eliteboardet består af medarbejdere fra Fritidsafdelingen, repræsentanter fra uddannelsespartnere, prioriterede talentudviklingsmiljøer, Slagelse Idræts Råd, Team Danmark og atlet-ambassadører.

Retligt grundlag

Slagelse Talent & Elite er Slagelse Kommunes støtteordning til talentfulde udøvere og eliteatleter. Støtteordningen blev oprettet i 2016 efter Loven om eliteidræt, der giver mulighed for, at kommunerne kan iværksætte tiltag for atleter på særligt højt niveau.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

A. Godkende nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite prisen

B. Afvise nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite prisen

Vurdering

Administrationen vurderer, at de nye retningslinjer bidrager til muligheden for, at både skole og sport kommer mere i spil til Slagelse Talent & Elite prisen. Det giver også mulighed for, at flere dygtige atleter kan blive indstillet til prisen.

Administrationen vurderer også, at værdierne for prisen kommer mere i spil, da prisen gives på baggrund af, at en atlet efterlever værdierne i skolen og i sporten.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

3. Nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen (B)

Beslutning

At 1. Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen under Team Danmark-aftalen.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender de nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen.

Sagens indhold

På udvalgsmødet den 3. oktober 2016 fastsatte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget retningslinjer for uddeling af 250.000 kr. til prioriterede idrætter som en del af Team Danmark-aftalen. Beløbet er en del af det samlede budget til Slagelse Talent & Elite. Kultur- og Fritidsudvalget godkendte en opdatering af retningslinjerne på mødet den 7. maj 2019.

Retningslinjerne giver Eliteboardet mandat til at behandle og anbefale en fordeling af midlerne på baggrund af ansøgninger fra samarbejdsklubberne, som pt. udgøres af de 6 prioriterede talentudviklingsmiljøer fra idrætterne volleyball, golf, svømning, fodbold, cykling og badminton. Eliteboardets forslag til fordeling sendes efterfølgende til godkendelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

På et møde den 4. maj 2022 har Eliteboardet gennemgået forslag til nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen. Eliteboardet fremsender hermed bud på de nye retningslinjer til godkendelse hos Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

De nye retningslinjer har følgende ændringer:

  • De bærende principper for puljer på fritidsområdet tilføjes til behandlingen af ansøgningerne. Dette med henblik på en rød tråd til de andre puljer på fritidsområdet.
  • Puljen får et større fokus på kontinuerligt at øge kvaliteten af talentudviklingen ud fra væsentlige projekter hos de prioriterede talentudviklingsmiljøer.
  • Administrationen giver mulighed for sparring og kvalificering til ansøgningsprocessen.

Den samlede beskrivelse af de nye retningslinjer samt de nuværende retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen fremgår af bilag 1.

Der er enighed i Eliteboardet om, at alle tilskud bør udbetales som rammetilskud, hvor en efterfølgende afrapportering og indberetning af konkret økonomi kan resultere i refusion af ubrugte midler.

Retligt grundlag

Slagelse Talent & Elite er Slagelse Kommunes støtteordning til talentfulde udøvere og eliteatleter. Støtteordningen blev oprettet i 2016 efter Loven om eliteidræt, der giver mulighed for, at kommunerne kan iværksætte tiltag for atleter på særligt højt niveau.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

A. Godkende nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen

B. Afvise nye retningslinjer for Slagelse Talent & Elite puljen

Vurdering

Administrationen vurderer, at de nye retningslinjer er mere målrettet en kontinuerlig udvikling af både hele talentudviklingen og det enkelte talentudviklingsmiljø. Dette på baggrund af muligheden for at det enkelte prioriterede talentudviklingsmiljø får mere sparring til udviklingsprojekter, og/eller at flere samarbejder muliggøres.

Alle ansøgninger vurderes ud fra de vedtagne kriterier, foreningernes udviklingsplaner, indhold og budget. Da ansøgerforeningerne alle indgår i et tæt samarbejde omkring Team Danmark, og dermed har pålagt sig selv forøgede udgifter som følge af den forøgede indsats, er foreningernes niveau og seriøsitet omkring talentarbejdet indledningsvist afklaret. Puljen bidrager ved at understøtte det høje ambitionsniveau, som de prioriterede talentudviklingsmiljøer har.

Det er desuden tydeligt, at indsatserne, som Slagelse Talent & Elite puljen har bidraget til de seneste år, har haft stor betydning for idrætterne ved fx at have understøttet en indsats tilknyttet talentcenteret i badminton med fokus på trænerudvikling og kvalitetstræning, understøttet SBI i at muliggøre et koncept for mere individualiseret træning i tæt dialog med DBU og støttet udstyr, der skaber mulighed for bedre træning til talenterne i svømning.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

4. Selvejende haller - model og aftaler (D)

Beslutning

At 1. Drøftet.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal på baggrund af redegørelse fra administrationen drøfte evt. perspektiver på aftalemodel og driftsaftaler med de selvejende haller.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.   At Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget på baggrund af redegørelse fra administrationen drøfter evt. perspektiver på aftalemodel og driftsaftaler med de selvejende haller.

Sagens indhold

Udvalget har bedt om en sag vedr. de nuværende driftsaftaler med de selvejende haller mhp. en politisk drøftelse. 

Nedenfor redegøres kort for den nuværende aftalemodel (hvordan fordeles rammen) og de nuværende driftsaftaler med hallerne. 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 5. september 2016, at aftalemodellen mellem kommunen og de selvejende haller fremover skulle være en rammemodel med 1-årige driftsaftaler. Dette på baggrund af en udarbejdet 360 graders analyse på kultur- og fritidsområdet og en deraf følgende opstilling af forskellige aftalemodeller.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 3/4 2017 følgende principper for udmøntning af rammen til de selvejende haller:

  • Realkreditudgifter (fuld dækning – ud fra forventet udgift i budgetåret og evt. efterfølgende regulering).
  • Forbrugsudgifter (fuld dækning – ud fra gennemsnit de seneste 3 regnskabsår)
  • Personaleudgifter (politisk besluttet maks. beløb på 700.000 kr. – ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår)
  • Udgifter til nyanskaffelser (maks. beløb på 20.000 kr., hvilket svarer til tildelingen til en kommunal hal)
  • Evt. restbeløb inden for budgetrammen fordeles efter hallernes størrelse (fratrukket arealer, der ikke kan ydes tilskud til)

Modellen blev evalueret i foråret 2018, hvor Kultur- og Fritidsudvalget tog evalueringen til efterretning.

Uddybning af principper for tilskud til m2

I forbindelse med beregningen af hallernes driftstilskud fratrækkes de udgifter, som kommunen ikke lovligt må yde tilskud til. Det gælder fx hallernes udgifter til cafeteriadrift. Disse udgifter indgår dermed ikke i beregningen af driftstilskuddet. 

Såfremt der er en restramme i budgettet, efter principperne, der er beskrevet i ovenfor, er opgjort, fordeles denne efter hallernes størrelse, dog fratrukket de arealer, som der ikke kan ydes tilskud til. For så vidt angår driftstilskuddet for 2022, blev der udmøntet i alt 1.279.343 kr. efter størrelse. Det svarer til 11,6 % af den samlede ramme til hallerne. 

Der ydes på baggrund af tidligere politisk beslutning tilskud til lokaler (m2) i hallerne, som kommunen lovligt kan støtte, og som er nødvendige for udøvelsen af kultur-, fritids- og idrætsaktiviteter i hallerne. 

Kommunen yder tilskud til fx halgulv, gymnastiksale og andre aktivitetsrum, omklædningsrum, toiletter, fælles socialt areal, administrationslokale til personale i hallen, lokale til tekniske installationer, rum til idrætsredskaber samt gangarealer, som forbinder det hele. 

Kommunen yder omvendt ikke tilskud til lokaler/aktiviteter i hallerne, som kommunen ikke må støtte, fx cafeteria, kiosk og selskabslokaler, ligesom kommunen ikke yder tilskud til såkaldte overskudsarealer, der ikke er nødvendige for foreningsaktiviteten i selve hallen, fx mødelokaler og klublokaler).

For alle hallers vedkommende er det en mindre andel af hallens samlede m2, som der ikke ydes tilskud til (max 10 %). 

Vurderingen af, hvilke lokaler i hallerne, som der kan/ikke kan ydes tilskud til, er foretaget af kommunens daværende jurist på baggrund af et besøg i hallerne. 

Tilføjelse af lokaler i modellen

Det er muligt på baggrund af en konkret vurdering at tilføje lokaler i modellen, der har ændret formål og dermed nu bruges til kultur- og idrætsaktiviteter. 

Det kræver dog, at lokalet nu primært bruges til aktiviteter, som kommunen lovligt kan støtte (fx idræt), og dermed kun i ingen eller i mindre grad bruges til aktiviteter, som kommunen ikke kan støtte, fx fester, private sammenkomster, kommercielle arrangementer mv. Og at lokalet stilles gratis til rådighed for dem, der jf. kommunens retningslinjer for fritidsområdet, er berettiget til gratis lokaler, fx foreninger. 

Derudover skal lokalet være nødvendigt for den pågældende aktivitet. Heri ligger, at der ikke er ledig kapacitet til aktiviteten i fx hallen eller gymnastiksalen. Og at lokalet bliver brugt til kultur- og idrætsaktiviteter i en sådan grad, at det berettiger, at lokalet skal med i tilskudsmodellen. 

På samme måde vil man i princippet kunne fjerne lokaler i modellen, som har ændret formål/ikke længere er nødvendige for foreningsaktiviteterne i hallen.

Spørgsmål vedr. lokaler, herunder mulighed for tilføjelse af nye lokaler, besvares i den løbende dialog med hallerne.

Drifts- og samarbejdsaftaler

Aftalemodellen suppleres af en drifts- og samarbejdsaftale, der fastlægger rammerne for samarbejdet mellem kommunen og hallerne. Aftalen beskriver fx, hvad hallerne skal leve op til som led i driftstilskuddet, hvilke muligheder hallerne har osv. 

Drifts- og samarbejdsaftalen opdateres hvert år på baggrund af bl.a. input fra hallerne. Dette for, at aftalen altid er tidssvarende og et brugbart værktøj for både haller og kommune.

Formålet med både model og aftaler er bl.a., at brugere af henholdsvis kommunale og selvejende haller oplever ens muligheder, serviceniveau mv.  

Nuværende proces for udmøntning af ramme og opdatering af drifts- og samarbejdsaftaler

Administrationen foretager hvert år i oktober, på baggrund af ovennævnte principper samt den af Byrådet vedtagne ramme til de selvejende haller, en fordeling af rammen. Administrationen udmønter med andre ord driftstilskuddet for det kommende år. Fordelingen af rammen bliver udmeldt til hallerne, ligesom hallerne får regnearket vedr. udmøntningen tilsendt.

Administrationen afholder hvert år primo november et dialogmøde med hver selvejende hal ude i den pågældende hal, hvor hallen fx har mulighed for at spørge ind til beregningen af driftstilskuddet samt komme med input til den nuværende aftalemodel og næste års drifts- og samarbejdsaftale. På mødet kan der også spørges ind til lokaler, puljemuligheder, projekter mv. 

På udvalgsmødet i december tager udvalget hvert år stilling til udmøntningen af driftstilskuddet og de opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler for det kommende år.

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagtsreglerne.

Kommunen må ikke agere konkurrenceforvridende eller støtte erhvervsvirksomhed. 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan på baggrund af redegørelsen fra administrationen drøfte evt. perspektiver på aftalemodel og driftsaftaler med de selvejende haller.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den nuværende model og drifts- og samarbejdsaftalerne generelt fungerer efter hensigten, og at der, baseret på bl.a. sidste års dialogmøder og den løbende dialog med hallerne, også blandt de fleste haller er generel tilfredshed med modellen og aftalerne. 

Dog kan der være inputs/ønsker til modellen, som det kan være relevant at undersøge nærmere.

Fx kan det overvejes, om der på et tidspunkt skal laves en ny gennemgang af tilskudsberettigede m2 i hallerne, så der fx tages højde for, hvis et lokale har skiftet formål.

Dog er det kun en evt. restramme, der pt. fordeles efter størrelse (m2). Det er usikkert, om der vil være en restramme i 2023, hvilket skyldes dels stigende energipriser/forbrugsudgifter og dels prioriteringsforslagene til budget 2023 på de selvejende haller. 

Derudover gør administrationen opmærksom på, at der fortsat vil være lokaler i hallerne, som kommunen ikke lovligt kan støtte (fx cafeteria og selskabslokaler), eller som det ikke giver mening for kommunen at støtte, fordi de ikke har betydning for aktiviteten på halgulvet. 

Ved en evt. gennemgang af modellen kan det også være relevant at kigge på, om der kan integreres flere incitamenter i modellen, fx incitament til at spare på energien. 

Såfremt der blandt udvalget er et ønske om en større gennemgang/ændring af modellen, vurderer administrationen, at denne proces først ville kunne afsluttes i løbet af 2023. Dette skal ses i sammenhæng med, at processen for udmøntning af driftstilskud og opdatering af drifts- og samarbejdsaftaler i forvejen er tidsmæssig stram, og at rammen til de selvejende haller, herunder evt. reduktioner af rammen, først kendes i oktober. Den fremtidige ramme til de selvejende haller betinger også, hvad det evt. vil være muligt/relevant at kigge på og evt. ændre i modellen.

Derudover vil datagrundlag fra andre kommuner skulle fremskaffes, ligesom hallerne mv. også skal inddrages/høres om evt. forslag til ændringer. Endelig skal en evt. justeret model også kvalitetssikres juridisk, økonomisk mv.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I prioriteringsforslagene til Budget 2023 er der udarbejdet et forslag om reduktion af rammen til driftsaftaler med de selvejende haller med i alt 828.000 kr.

Dertil kommer et forslag vedr. reduktion af tilskud til drift af udearealer i Sørby og Dalmose på i alt 72.000 kr. 

Med prioriteringsforslagene på de selvejende haller og de stigende forbrugsudgifter i samfundet kan der være en risiko for, at rammen til de selvejende haller ikke længere både kan give hallerne fuld dækning til forbrugsudgifter og realkreditudgifter og dække hele maksbeløbet til personaleudgifter (700.000 kr.)  og nyanskaffelser (20.000 kr.). 

Såfremt rammen ikke længere kan dække de beløb, hvortil der ydes maksbeløb (personaleudgifter og nyanskaffelser), vil rammen blive fordelt forholdsmæssigt til de enkelte haller ift. de samlede udgifter på de to poster.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Udvalget skal i december tage stilling til henholdsvis driftstilskud og opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler for 2023. Forinden holder administrationen, jf. gældende drifts- og samarbejdsaftale, et dialogmøde med hver hal. 

Administrationen vil til brug for sagen forsøge at skaffe datagrundlag fra andre kommuner. 

5. Revidering af Facilitetsplanen på fritidsområdet (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.




Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal drøfte processen og indhold til revidering af facilitetsplanen på fritidsområdet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter revidering af facilitetsplanen. 

Sagens indhold

Den 4. juli 2019 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at godkende en facilitetsplan for Slagelse Kommune. Facilitetsplanen rækker bredt ud og blev derfor også sendt til orientering hos Erhvervs- og Teknikudvalget og Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Kommunens facilitetsplan er opstået på baggrund af nye befolkningssammensætninger og nye idrætsvaner, hvilket kræver et strategisk arbejde og et blik for nye løsninger for at styrke facilitetsområdet og skabe gode muligheder for aktivitet for de mange borgere i kommunen.

Facilitetsplanen har til formål at:

  • Overskueliggøre de behov og tiltag, som er nødvendige for at kunne følge med tidens udvikling inden for idrætslivet.
  • Være et dialogværktøj for politikere til borgere i Slagelse Kommune samt være et arbejdsværktøj for medarbejdere i kommunen på tværs af afdelinger, så der kommer de bedste resultater for foreningslivet og de selvorganiserede brugere af kommunens idrætsfaciliteter.
  • Overskueliggøre og styrke synergien mellem forskellige initiativer og indsatser på tværs af afdelingerne i kommunen i det strategiske arbejde med idrætsfaciliteterne.
  • Være med til at sikre en større fleksibilitet, større kapacitetsudnyttelse og en mere flerfunktionel anvendelse af de eksisterende faciliteter gennem en målrettet plan for renovering, drift og større kapacitetsudnyttelse.

Siden 2019 har planen bidraget til arbejdet med facilitetsområdet og har skabt en mere tydelig retning og forbedret dialog på området. Det har også vist nogle potentialer for området, som en revidering af planen kan sætte yderligere skub på. En revidering af planen kan også se på, hvordan facilitetsområdet kan understøtte flere politikker og fremme nogle områder yderligere, fx bæredygtighed. For at blive klogere på dette potentiale og skabe en tydeligere retning for området, er der derfor udformet en proces for revidering af facilitetsplanen (bilag 1), som skal sikre et grundigt arbejde for en revideret plan. Den nuværende plan kan ses i bilag 3.

Retligt grundlag

Efter de uskrevne kommunalfuldmagtsregler må kommuner stille faciliteter til rådighed for kommunens borgere for at fremme borgernes fritids- og foreningsliv.

Idrætspolitikken har 4 indsatsområder. Det 3. indsatsområde er "Vi skaber rammer og arenaer for idrætten" og skal understøtte Idrætspolitikkens vision om flere aktive borgere. 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte revidering af facilitetsplanen.

Vurdering

Administrationen vurderer, at facilitetsplanen supplerer Idrætspolitikken og derfor er med til at understøtte den fælles vision om, at i år 2025 skal 50 % af kommunens borgere dyrke idræt i en idrætsforening, og 75 % af kommunens borgere skal være fysisk aktive.

Administrationen vurderer, at facilitetsplanen er et værdifuldt værktøj til at overskueliggøre og prioritere behov og valg i forbindelse med udviklingen på facilitetsområdet. Planen er desuden et værdifuldt dialogværktøj i dialogen mellem politikere og borgere i Slagelse Kommune, internt i kommunen og mellem kommunen og foreningslivet samt de selvorganiserede brugere af kommunens idrætsfaciliteter.

En revidering af facilitetsplanen skal sikre en skarp strategisk retning og handlinger, som er væsentlige for, at området udvikles i takt med idrætsudviklingen.

Der er mulighed for at inddrage viden om arbejdet med facilitetsplaner og deres påvirkning af udviklingen af området, da der siden godkendelsen af den nuværende facilitetsplan er lavet en evaluering af kommunale facilitetsstrategier (bilag 2).

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Facilitetsplanen kan potentielt afstedkomme økonomiske og politiske prioriteringer.

Tværgående konsekvenser

Facilitetsplanens handlinger realiseres løbende i samarbejde med andre udvalg og andre afdelinger.

Sagens videre forløb

Ultimo 2022 vil udvalget få en beslutningssag om en revideret facilitetsplan.

6. Bevægelsesramme for dagtilbuds- og skoleområdet (O)

Beslutning

At 1. Taget til orientering.

Kompetence

Sundhedsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

Beslutningstema

Sundhedsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om bevægelsesrammen, som fremadrettet skal sikre fokus og skabe retning for arbejdet med bevægelse på dagtilbuds- og skoleområdet.

Indstilling

Dagtilbudschefen og Skolechefen indstiller,

1.                  at Sundhedsudvalget tager sagen til orientering  

2.                  at Børne- og Ungeudvalget tager sagen til orientering

3.                  at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering.

Sagens indhold

Baggrunden for bevægelsesrammen for dagtilbuds- og skoleområdet

I perioden fra 2020 og frem til nu har ’BiDS – Bevægelse i Dagtilbud og Skoler’ været en politisk prioriteret indsats med kobling til Børne- og Ungepolitikken, Sundhedspolitikken og Idrætspolitikken.

Det overordnede formål med indsatsen er at forbedre børn og unges sundhed, trivsel og læring ved at sikre implementering af bevægelse i dagtilbud og skoler, og herunder understøtte ledelse og medarbejdere i arbejdet med motorik, leg og bevægelse.

I februar/marts 2022 blev udvalgene orienteret om historikken samt det nuværende arbejde med de igangsatte bevægelsesindsatser; pulje til krop, sanser og bevægelse på dagtilbudsområdet, pulje til bevægelse på skoleområdet, pulje til fremme af krop, bevægelse og fællesskab, kompetenceudviklingsindsats for henholdsvis dagtilbuds- og skoleområdet, frikvartersindsats, bevægelsesindsats i udskolingen, bevægelsesindsats på klubområdet, tidlig forebyggende indsats med fokus på leg, motorik og bevægelse, strategiforløb med Dansk Skoleidræt og kommunikation, markedsføring og kampagnemateriale (SU: sag 14, den 28. februar 2022, BU: sag 9, den 2. marts 2022, KFTU: sag 19, den 3. marts 2022).

Nærværende sag har fokus på kommunens nye bevægelsesramme for dagtilbuds- og skoleområdet, som er resultatet af strategiforløbet med Dansk Skoleidræt.

Hvordan er bevægelsesrammen blevet til?

Formålet med strategiforløbet med Dansk Skoleidræt har været at skabe en strategisk forståelses- og arbejdsramme, som på den lange bane kan bidrage til at skabe retning for arbejdet med bevægelse, en større grad af kontinuitet i arbejdet og et vedvarende fokus på arbejdet med bevægelse på dagtilbuds- og skoleområdet.

I forbindelse med forløbet er aktører fra alle niveauer fra det politiske til eleverne i kommunen blevet involveret. Der er blevet foretaget en spørgeskemaundersøgelse om bevægelse på dagtilbuds- og skoleområdet i januar 2022 og afholdt tre seminardage i foråret 2022. I alt har 277 aktører svaret på spørgeskemaet, mens der på seminardagene deltog 70-110 aktører pr. gang.

Gennem forløbet har der været fokus på at skabe en fælles forståelse af bevægelse og synliggøre formålet med bevægelse på dagtilbuds- og skoleområdet. Derudover er ønsker til kommunale strukturer som fx kompetenceudvikling, netværk og vidensdeling, faciliteter og rammer samt evaluering og opfølgning blevet drøftet og konkretiseret. Til sidst er der kommet konkrete forslag til prioritering af løsninger og tiltag, som kan understøtte og fremme arbejdet med bevægelse.

På baggrund af de mange input fra strategiforløbet har administrationen udarbejdet en forståelses- og arbejdsramme kaldet en bevægelsesramme.

Bevægelsesramme for dagtilbuds- og skoleområdet

Bevægelsesrammen skal fremadrettet sikre fokus og skabe retning for arbejdet med bevægelse på dagtilbuds- og skoleområdet, så alle børn og unge kan opleve bevægelse som en meningsfuld og naturlig del af hverdagen i dagtilbud og skoler – både nu og i fremtiden.

Bevægelsesrammen kan bruges som et redskab i den lokale tilrettelæggelse og gennemførsel af arbejdet med bevægelse.

Da bevægelse er en fælles og tværgående opgave, er bevægelsesrammen et forpligtende arbejdsredskab, der henvender sig til alle aktører på dagtilbuds-, skole-, sundheds-, idræts- og fritidsområdet. Her er der tale om børn og unge, forældre, medarbejdere og ledelse på dagtilbuds- og skoleområdet, fagpersonale, ledelse og medarbejdere på forvaltningsniveau samt det politiske niveau.

Bevægelsesrammen har fem fokusområder, som er udledt af de mange input fra strategiforløbet:

  1. Naturlig og meningsfuld bevægelse i hverdagen
  2. Kompetenceudvikling, netværk og vidensdeling
  3. Tværfagligt samarbejde
  4. Rammer og faciliteter
  5. Evaluering og forankring.

For hvert fokusområde er der givet nogle opmærksomheder i forhold til, hvad kommunen skal prioritere på dagtilbuds- og skoleområdet for at styrke det pågældende område. Derudover er der givet inspiration til, hvordan de forskellige aktører på dagtilbuds- og skoleområdet kan handle her og nu. Der henvises løbende til skabeloner, hjemmesider mv., som kan hjælpe dagtilbud og skoler til at arbejde struktureret med bevægelse på den måde, som giver mening i den lokale kontekst.

Bevægelsesrammen ses i den fulde version i bilag 1 og i en ’one pager’ version på bilag 2.

Ud over bevægelsesrammen er det hensigten at udarbejde plakater og lignende værktøjer, som kan bidrage til at skabe opmærksomhed på arbejdet med bevægelse lokalt. Materialet laves så enkelt og lettilgængeligt, at personalet nemt kan anvende det i det daglige arbejde. Aktører fra dagtilbuds- og skoleområdet involveres i dette arbejde ligesom de også løbende har bidraget til at kvalificere bevægelsesrammens form og indhold.

Retligt grundlag

Ifølge Folkeskoleloven, §40, stk. 2, pkt. 1 fastlægger kommunalbestyrelsen mål og rammer for skolernes virksomhed. Ifølge §15 skal undervisningstiden tilrettelægges, så eleverne får motion og bevægelse i gennemsnitligt 45 minutter om dagen.

Ifølge Dagtilbudsloven, §8, stk. 3 og 4 skal dagtilbuddene arbejde med den styrkede pædagogiske læreplan. Her skal det fremgå, hvordan det pædagogiske læringsmiljø understøtter børns brede læring herunder nysgerrighed, gåpåmod, selvværd og bevægelse.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen vurderer, at en strategisk og tværgående indsats som ’BiDS – Bevægelse i Dagtilbud og Skoler’ kan bidrage til at understøtte dagtilbuds- og skoleområdet i arbejdet med at øge børn og unges trivsel, sundhed, motivation, udvikling og læring.

Bevægelsesrammen understreger vigtigheden af, at alle børn og unge møder bevægelse som en naturlig og meningsfuld del af deres hverdag i dagtilbud og skoler.  Bevægelsesrammen kan bidrage til at sikre den retning, kvalitet og kontinuitet, der er behov for på tværs af niveauer i kommunen, hvis de ønskede forbedringer relateret til trivsel, sundhed, motivation og læring skal opnås. 

Det er centralt, at arbejdet med bevægelse ikke skal ses som en ekstraopgave, men som et element, der skal integreres i dagligdagen. Til trods for dette er det vigtigt at bemærke, at der ligger en indsats i både implementering af bevægelse og fastholdelse af arbejdet med samme, som over tid kræver opmærksomhed, der kan gå fra andre områder.

Administrationen anbefaler, at Sundhedsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Arbejdet ud fra bevægelsesrammen kobler sig til kommunens Børne- og Ungepolitiks fokus på motiverende læringsmiljøer, Sundhedspolitikkens fokus på bevægelse i hverdagen og Idrætspolitikkens fokus på idræt og bevægelse for alle aldre og niveauer. Derudover koordineres dette løbende med andre tværgående indsatser som fx arbejdet med at forbedre sundhedsprofilen.

Sagens videre forløb

Bevægelsesrammen genbesøges og revideres efter behov og i den forbindelse vil de pågældende udvalg bliver orienteret. Yderligere vil udvalgene følge arbejdet med ’BiDS – bevægelse i Dagtilbud og Skoler’ gennem de årlige orienteringssager, som forventeligt falder primo 2023 og primo 2024.

Sagens forløb

05-09-2022 Sundhedsudvalget

At 1: Taget til orientering.


07-09-2022 Børne- og Ungeudvalget
At 2: Taget til orientering

7. Status på idrætsdeltagelsen i Slagelse Kommune (O)

Beslutning

At 1. Taget til orientering.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om idrætsdeltagelsen i og uden for foreningslivet i kommunen ud fra de seneste undersøgelser og forskning på området.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at udvalget tager sagen til orientering. 

Sagens indhold

Medlemsudviklingen i idrætsforeningerne på tværs af alder og køn i Slagelse Kommune

Danmarks Idrætsforbund (DIF), Danske Gymnastik Idrætsforeninger (DGI) og Dansk Firmaidrætsforbund (Firmaidrætten) registrerer organisationernes foreninger og medlemmer i Centralt Foreningsregister (CFR). Det er både DIF og DGI’s samlede unikke medlemstal samt hele idrættens officielle medlemstal, som kan tilgås i CFR. De seneste officielle medlemstal for 2021 er offentliggjort april 2022.

Ligesom på landsplan er medlemstilbagegangen i idrætsforeningerne i Slagelse Kommune blevet bremset, og antallet af medlemmer af idrætsforeningerne i kommunen er steget fra 24.824 medlemmer i 2020 til 25.171 medlemmer i 2021 (DGI og DIF's unikke medlemstal), hvilket svarer til en medlemsstigning på 347 medlemmer (se medlemsudviklingen siden 2019, de enkelte idrætsaktiviteters medlemsudvikling og idrætsaktiviteterne med de største medlemsantal i bilag 1).

Foreningerne i Slagelse Kommune oplevede under Corona en tilbagegang i antal medlemmer, især blandt børn i alderen 0-12 år. De fleste aldersgrupper har i 2021 oplevet en medlemsstigning. Der ses dog stadig en medlemstilbagegang blandt drenge i alderen 0-18 år i idrætsforeningerne i kommunen. Medlemstallet blandt piger og kvinder i foreningerne er i stigning, bortset fra i aldersgruppen 60 år og derover. Den største medlemsstigning i foreningerne i kommunen ses i aldersgruppen 40-59 år, og det er især blandt kvinderne. Der er dog stadig flere mænd end kvinder, der er medlemmer af foreningerne, og det er især i aldersgrupperne 13-18 år, 19-24 år, 25-39 år og 40-59 år, at vi ser de største forskelle på antallet af kvinder og mænd i idrætsforeningerne (se medlemsudviklingen fra 2020-2021 fordelt på køn og alder i bilag 1).

Bevægelsesvaner blandt voksne (15 år og derover) i Slagelse Kommune

I 2020 indgik Slagelse Kommune i SDU's nationale forskningsprojekt Danmark i Bevægelse, hvilket resulterede i en rapport, Slagelse Kommune i Bevægelse, der præsenterer de voksne borgeres bevægelsesvaner i 2020. 75 pct. af de voksne borgere er idræts- og motionsaktive mindst én dag om ugen. Der tegner sig et billede af, at en stor del af de voksne borgere (69 pct.) ugentligt er fysisk aktive på egen hånd eller selvorganiseret, hvorimod en mindre del (27 pct.) af de voksne borgere er fysisk aktive i en forening en eller flere gange om ugen. Dog er andelen, som er aktive i idrætsforeninger, større end andelen, som er aktive i kommercielle og private centre, danseskoler mm. Undersøgelsen viser, at gå- og vandreture er den bevægelsesform, som flest (90 pct.) af de voksne borgere i kommunen har praktiseret inden for det seneste år forinden undersøgelsen (se mere om de bevægelsesvaner og bevægelsesformer, som de voksne borgere praktiserede i 2020, i bilag 1).

Unge i alderen 15-19 år og deres bevægelsesvaner (gældende for hele landet) er også blevet undersøgt i en rapport under Danmark i Bevægelse-forskningsprojektet. De fleste unge (90,5 pct.) er bevægelsesaktive inden for en uge enten på organiseret eller uorganiseret vis. Flest unge (69,8 pct.) er aktive i en selvorganiseret aktivitet. Unge på en grunduddannelse og unge, der er i gang med en gymnasial uddannelse, er betydeligt mere aktive end unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse og unge, der ikke er i gang med en uddannelse (jf. bilag 1). 

Borgernes sundhed og mentale trivsel (16 år og derover)

I Sundhedsprofilen 2021 bliver Slagelse Kommune kategoriseret som en socioøkonomisk udfordret kommune, bl.a. fordi der er en signifikant lavere andel borgere med en lang videregående uddannelse. Social ulighed har betydning for borgernes sundhed, fx er overvægt mest udbredt blandt borgere med lavt uddannelsesniveau og borgere uden for arbejdsmarkedet. Selvom der ikke er direkte sammenhæng mellem borgernes sundhed og trivsel og idrætsdeltagelsen i kommunen, så er det parametre, der påvirker hinanden og er væsentlige at fremhæve. I Slagelse Kommune er der en højere andel af borgere, der er fysisk inaktive i fritiden (23,6 pct.), sammenlignet med gennemsnittet i Region Sjælland. Der er også en højere andel af de voksne borgere (62,6 pct.), der ikke lever op til WHO's minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet, sammenlignet med gennemsnittet i regionen. 70,8 pct. af dem, der ikke opfylder WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet i Region Sjælland, vil gerne være mere fysisk aktive. 59,6 pct. af de voksne borgere i kommunen er moderat eller svært overvægtige (højere end regionsgennemsnittet). 55,5 pct. af de svært overvægtige i Region Sjælland ønsker at tabe sig (jf. data fra Sundhedsprofilen 2021, bilag 1).

I Slagelse Kommune er der en større andel af voksne borgere (17,9 pct.) med dårligt mentalt helbred end regionsgennemsnittet. Samtidig har 32 pct. af de voksne borgere et højt stressniveau, hvilket også er højere end regionsgennemsnittet. Især de unge (16-24 år) i kommunen er udfordret på deres mentale sundhed (jf. data fra Sundhedsprofilen 2021, bilag 1).

Opsummering:

  • Medlemstallet i idrætsforeningerne i kommunen er steget fra 2020-2021.
  • I de fleste aldersgrupper, undtagen 60+ år, er medlemstallet blandt piger og kvinder steget i idrætsforeningerne.
  • Medlemstallet blandt drenge (0-18 år) er faldet i idrætsforeningerne. 
  • 75 pct. af de voksne borgere er idræts- og motionsaktive mindst én dag om ugen. 
  • Over to-tredjedele af de voksne borgere er ugentligt fysisk aktive på egen hånd eller selvorganiseret.
  • Under en tredjedel af de voksne borgere er aktive i idrætsforeninger en eller flere gange om ugen. Flere voksne borgere er aktive i en forening end i kommercielle og private centre, danseskoler mm.
  • En meget stor andel voksne borgere praktiserer gå- og vandreture som bevægelsesform.
  • Over to-tredjedele af unge (15-19 år) er aktive i en selvorganiseret aktivitet.
  • Unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse, eller der ikke er i gang med en uddannelse, er langt mindre fysisk aktive end unge i grundskolen eller på en gymnasial uddannelse. 
  • Social ulighed har betydning for borgernes sundhed. 
  • Flere voksne borgere er fysisk inaktive end regionsgennemsnittet.
  • Flere voksne borgere lever ikke op til WHO's minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet sammenlignet med regionsgennemsnittet.
  • Over halvdelen af de voksne borgere i kommunen er moderat eller svært overvægtige. 
  • Der er flere borgere med dårligt mentalt helbred sammenlignet med regionsgennemsnittet.
  • Det er især de unge i kommunen, der er udfordret på deres mentale sundhed.

Retligt grundlag

Kommunen kan efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritids- og friluftsaktiviteter samt fremme borgernes sundhedsvaner. Desuden kan kommunen efter Idrætspolitikkens fokusområde 1. Idræt for alle aldre og niveauer understøtte og fremme, at alle skal have adgang til og mulighed for at have et aktivt idræts- og fritidsliv gennem hele livet og med adgang til attraktive muligheder.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage sagen til orientering. 

Vurdering

Administrationen vurderer, at den positive stigning i medlemstal i høj grad skyldes foreningernes store indsats for at få medlemmer tilbage i idrætsforeningerne efter Corona-nedlukningerne.

Desuden bidrager kommunens indsatser og projekter og idrætsorganisationernes målrettede arbejde også til medlemsstigningen. På trods af den positive medlemsudvikling i kommunen er der stadig et behov for flere medlemmer i foreningerne for at nå op på samme niveau som i 2019, 26.025 medlemmer (854 flere medlemmer end i 2021).

Administrationen vurderer, at der er potentiale for fortsat at understøtte, styrke og udvikle både den organiserede og selvorganiserede idræt. Dette for at kunne sikre idrætspolitikkens mål om, at mindst 50 pct. af kommunens borgere skal være en del af idrætsforeningerne i 2025, og at 75 pct. af borgerne skal være fysisk aktive i 2025. Ved at styrke og udvikle idrætsområdet yderligere er der potentiale for, at flere inaktive borgere bliver fysisk aktive, og at flere borgere kan opfylde WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet. Desuden kan deltagelse i idrætsfællesskaber og motion bidrage til, at flere borgere får et bedre mentalt helbred.  

Med udgangspunkt i sagens data samt erfaringer fra eksisterende indsatser og projekter i Fritidsafdelingen kan administrationen hen over efteråret forholde sig til udvikling og potentialer for at øge og fastholde idrætsdeltagelsen og samtidig bidrage til at øge borgernes sundhed og mentale trivsel.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.


konkret til yderligere udvikling og potentialer 

8. Puljen til kulturelle formål - Retningslinjer efter endt høringsperiode (B)

Beslutning

At 1. Godkendt med bemærkning om, at formuleringen omkring købstædernes fokusområder formuleres mere inkluderende og rummelig. 

At 2. Godkendt med bemærkning om, at formuleringen omkring købstædernes fokusområder formuleres mere inkluderende og rummelig. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte endelig godkendelse af retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål – aktivitets- og driftstilskud efter endt høringsperiode hos Kulturrådet. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål - Aktivitetstilskud
  2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål - Driftstilskud

Sagens indhold

På udvalgsmødet den 2. juni 2022 godkendte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget udkast til retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål - Aktivitets- og Driftstilskud med en ændring af den årlige revidering til revidering af retningslinjerne, når udvalget, forvaltningen eller Slagelse Kulturråd finder det nødvendigt. Retningslinjerne er efterfølgende sendt i høring hos Kulturrådet. Kulturrådet har indsendt høringssvar - Bilag 1.

Kulturafdelingen har taget Kulturrådets høringssvar til efterretning, og vil i det tidlige efterår i år indkalde Kulturrådet til en dialog om, hvordan vi kan imødekomme, at der er flere midler i puljen i 2. halvår. Kulturrådet er orienteret om dette. Ligeledes er Kulturrådet orienteret om, at de til enhver tid kan tage kontakt til Kulturafdelingen i forhold til, hvis de har forslag til ændringer i retningslinjerne.

Kulturrådets har nedenstående bemærkning til retningslinjerne:

”Midlerne i Kultur- og Fritidsudvalgets pulje reduceres i de kommende år, og derfor er det nødvendigt med en endnu skarpere prioritering af projekter, der kan støttes. Udvalget har derfor fokus på, at foreninger og aktiviteter i videst muligt omfang arbejder på at udvikle en forretningsmodel, så egenfinansieringen øges og behovet for kommunalt tilskud reduceres.”

Kulturafdelingen har slettet ovenstående afsnit i retningslinjerne, da det allerede fremgår i retningslinjerne, at man udover fokusområderne blandt andet også ligger vægt på egen/anden finansiering også til traditionsbundne aktiviteter, hvor det forventes, at man kan afholde den samme aktivitet for færre eller ingen tilskudsmidler over tid.

Kulturafdelingen har ikke fundet anledning til at ændre i de oprindelige udkast for retningslinjerne. Retningslinjer for Puljen til kulturelle formål - Aktivitetstilskud og Driftstilskud er vedhæftet som bilag 2 og bilag 3.

Retlig grundlag

Kommunalfuldmagtens principper, der giver mulighed for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål – aktivitetstilskud
  2. Godkende retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål – aktivitetstilskud, med bemærkning om ønskede ændringer
  3. Godkende retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål – driftstilskud
  4. Godkende retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål – driftstilskud, med bemærkning om ønskede ændringer

Vurdering

Det er Kulturafdelingens vurdering, at det tætte samarbejde med Slagelse Kulturråd har dannet grundlag for nogle hensigtsmæssige ændringer i formuleringerne i retningslinjerne, som skaber et bedre overblik for ansøgerne. Desuden har Slagelse Kulturråds tætte kontakt til foreninger og kulturaktører betydet, at der har været konkrete eksempler på, hvor formuleringerne skulle skærpes.
Den ændrede tidshorisont for retningslinjerne fra årlig revidering til revidering-når-nødvendigt, vurderer Kulturafdelingen, vil betyde, at ansøgerne oplever kontinuitet og tryghed i ansøgningsprocessen. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

9. Skælskør Marinegarden - Ansøgning om tilskud (B)

Beslutning

At 1. Der gives afslag på ansøgningen jf. handlemulighed C med henvisning til det kommunale aktivitetsstop.

Britta Huntley (A) stemmer imod. A kan ikke tilslutte sig, da A mener, at genåbningen af budget 2022 har været medvirkende til den nuværende økonomiske situation.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte tilskud til Skælskør Marinegarde. Skælskør Marinegarde søger om tilskud på 20.000 kr. fra Puljen Børn og unges møde med kunsten til Magiske Musikdage 3 dage i uge 42.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter tilskud til Skælskør Marinegarde fra Puljen Børn og unges møde med kunsten.

Sagens indhold

Skælskør Marinegarden afholder Magiske Musikdage for børn og unge i alderen 7-15 år 3 dage i uge 42 (skolernes efterårsferie 17. - 19. oktober), hvor der den sidste dag afsluttes med en koncert i Skælskør by.

Skælskør Marinegarde inviterer til Magiske Musikdage, hvor børn og unge får muligheden for at stifte kendskab med musikken på mange magiske måder.

Det vil være medlemmer fra Skælskør Marinegarde samt professionel underviser, der afholder musikdagen.

Deltagerne vil prøve forskellige musikinstrumenter, snuses til noder, til rytmer og musikkens muligheder og magi.

Til de Magiske Musikdage vil der være plads til talentudvikling, fordybelse, fællesskab, personlig udvikling og læring.

Budgettet viser samlet udgifter på 38.900 kr. til aktiviteten og søger om et tilskud på 20.000 kr. 

Skælskør Marinegarde har tidligere i år modtaget driftstilskud på 132.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål. Jf. retningslinjerne for både Puljen Børn og unges møde med kunsten og Puljen til kulturelle formål skal ansøgninger, der betyder, at det samlede tilskudsbeløb vil kunne overstige kr. 50.000, behandles af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. 

Der er 42.000 kr. tilbage i Puljen Børn og unges møde med kunsten.

Ansøgning med bilag og budget er vedhæftet som bilag 1 - 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Børn og unges møde med kunsten, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige de ansøgt 20.000 kr. i tilskud fra Puljen Børn og unges møde med kunsten til materialer, beklædning og renovering og nye indkøb af instrumenter
  2. Bevillige et andet beløb i tilskud fra Puljen Børn og unges møde med kunsten til materialer, beklædning og renovering og nye indkøb af instrumenter
  3. Give afslag på ansøgning

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at ansøgningen fra Skælskør Marinegarde lever op til formålet for Puljen Børn og unges møde med kunsten, hvor børn og unge får mulighed for at undersøge og sanse kunsten ved musik og at fremme børn og unges kunstneriske kompetencer.

Puljens formål er:

  • At understøtte børn og unges undersøgende og sansende møde med kunsten
  • At give børn og unge mulighed for selv at igangsætte aktiviteter inden for kunstens område
  • At fremme børn og unges kunstneriske kompetencer
  • At understøtte særlige billedskole -aktiviteter som f.eks. ferie- og weekendworkshop, værkstedsbesøg eller feltture, og ikke et længerevarende forårs- og/eller efterårsforløb.

Der gives ikke tilskud til:

  • Kommercielle aktiviteter, hvor formålet er at skabe overskud
  • Aktiviteter, hvor overskuddet går til velgørende formål
  • Aktiviteter, der ikke er tilgængelige for offentligheden
  • Aktiviteter uden for kommunens grænser
  • Aktiviteter, der allerede er afsluttet, når vi skal behandle din ansøgning
  • Afvikling af et underskud, som allerede er opstået
  • Rejser, ophold, forplejning og arbejdslegater
  • Aktiviteter med religiøst indhold, f.eks. fejring af højtider og helligdage

Retningslinjer for Puljen Børn og unges møde med kunsten er vedhæftet som bilag 4. 

Skælskør Marinegarde har et budget på 38.900 kr. til aktiviteten herunder er udgifter til bl.a. løn og forplejning på i alt 16.400 kr. som puljen ikke dækker. Skælskør Marinegarde søger om tilskud på 20.000 kr. til aktiviteten, som vil dække udgifterne til materialer, beklædning og renovering og nye indkøb af instrumenter.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

10. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1. Udvalget orienterede.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformanden

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

3. Orientering fra administrationen

Puljer på kultur- og fritidsområdet:

Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

PuljeForbrugRestbudget
KULTUR:
Puljen til kulturelle formål2.287.8272.266.78421.043
Markedsføringspuljen000
FRITID:
Idræts- og Fritidspuljen218.758179.08439.674 
Markedsføringspuljen1.396.3781.396.3780
Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse89.31020.00069.310

 

Kulturområdet:

Orientering om faste driftstilskud til kulturinstitutioner i 2021 (over 500.000 kr.)

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal orienteres om regnskabet fra Museum Vestsjælland for 2021. Administrationen har endnu ikke modtaget regnskabet. Administrationen forventer, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan orienteres om regnskabet for 2021 fra Museum Vestsjælland på næstkommende udvalgsmøde.

 

Fritidsområdet:

Slagelse Kommune holder oplæg på ’Bevægelse på Tværs’ konference

Den 29. september afholder Dansk Skoleidræt den nationale ’Bevægelse På Tværs’ konference, som sætter fokus på at fremme mere og bedre bevægelse i løbet af skoledagen. Slagelse Kommune er inviteret til at holde oplæg om det strategiske og tværgående arbejde med ’BiDS – Bevægelse i Dagtilbud og Skoler’, hvor der balanceres mellem central styring og decentralt råderum hos de enkelte institutioner og skoler.

Åben Dagtilbud Idrætspartnerskaber med Danse-Huset, Åben Dans og Dalmose Street Sport

Fritidsafdelingen har indgået nye partnerskabsaftaler med Danse-Huset, Åben Dans og Dalmose Street Sport, som frem til og med 2023 vil bidrage med aktivitetsforløb og workshops for personale i kommunens daginstitutioner med fokus på kreativ dans, teater og løbecykling/strider.

Åben Skole Idrætspartnerskaber med Danse-Huset, Yoga Tribe og Slagelse Wolfpack

På skoleområdet har Fritidsafdelingen indgået nye partnerskabsaftaler med Danse-Huset, Yoga Tribe og Slagelse Wolfpack, som frem til og med 2023 vil bidrage med undervisningsforløb i idrætsundervisningen med fokus på dans, yoga og amerikansk fodbold.

11. Input til kommende møder (B)

Beslutning

At 1. Lukning af puljer jf. aktivitetsstop.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

12. Presse (B)

Beslutning

At 1. Ingen bemærkninger.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

 

 

13. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1. Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet
14. Lukket: Samarbejdsaftaler (D)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.