Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 1. november 2022


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.



Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

2. Budgetopfølgning 4 for 2022 - Kultur, Fritids- og Turismeudvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Britta Huntley (A) stemte imod med henvisning til genåbning af budget 2022 med kommentar om, at handleplanen omkring svømmehallerne burde være iværksat start 2022.

At 2: Godkendt.



Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget  

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende budgetopfølgning 4 og forventet regnskab 2022 for udvalgets økonomi, herunder skal udvalget beslutte nødvendige tiltag for at overholde udvalgets samlede budgetramme.  

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

  • at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender budgetopfølgning 4 og den aktuelle handleplan vedr. svømmehallerne, som indarbejdes i den samlede budgetopfølgning, der godkendes af Byrådet.

  • at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender omprioritering af midler indenfor udvalgets egen ramme og samlede mindreforbrug til oprettelse af merforbrug på svømmehallerne.

Sagens indhold

Alle fagudvalg gennemfører budgetopfølgning 4 for 2022 med rapportering og godkendelse af forventet regnskab for 2022 på udvalgets område.

Budgetopfølgningen tager udgangspunkt i:

  • det korrigerede budget pr. 30. september 2022
  • aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata
  • forventninger til forbrugsudviklingen resten af året
  • igangsatte eller planlagte handleplaner
  • Omprioritering indenfor egen ramme med henblik på oprettelse af merforbrug på svømmehaller i 2022

I budgetopfølgningen er der fokus på budgetområder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, og som derfor kræver særlig handling eller forklaring. Der forelægges handleplaner for de områder, der kræver særlige indsatser i 2022 (se bilag 2).

Der er fokus på, at det forventede resultat af budgetopfølgningen er så nøjagtigt som muligt. Det skærpede fokus skal ses i lyset af resultatet af budgetopfølgning 3, udviklingen i forbrugsprocenterne, den forventede overskridelse af servicerammen samt de stigende priser.

På den baggrund har udvalget mulighed for at foretage de nødvendige økonomiske tiltag, så udvalgets samlede budgetramme overholdes. Derudover skal det sikres, at besparelsesforslagene fra genåbningen af budgettet kan udmøntes som beskrevet, og at der udarbejdes yderligere handleplaner eller justeringer i nuværende serviceniveau, såfremt dette er nødvendigt for at overholde udvalgets samlede budgetramme.

Forventet resultat på drift og anlæg

Drift

Centre og virksomheder forventer ved denne budgetopfølgning et mindreforbrug for driftsudgifterne på 4,1 mio. kr.

Der forventes fortsat fuld implementering af prioriteringsforslag under genåbning af budget 2022. 

I det samlede mindreforbrug er indeholdt et merforbrug på svømmehallerne, som siden BO3 er steget. Dette skyldes 2 primære forhold: Væsentlige færre indtægter end det forventede indtægtsbudget samt ekstraordinære personaleomkostninger forbundet med implementering af ny struktur. Der er indenfor udvalgets samlede ramme råderum til prioritering, som kan imødegå merforbruget på svømmehallerne.

Nedenstående tabel viser forventet resultat for budgetopfølgning 4 og forventet resultat ved sidste budgetopfølgning opdelt på serviceudgifter og øvrige udgifter.

 

Drift
(mio.kr)

Vedtaget

budget

BO4

Korrigeret budget

Forventet resultat BO4

Forventet resultat BO3

Afvigelse

5.1 Kultur og Fritid

104,4

98,9

      95,4

99,1

3,5

Kultur

16,5

11,2

8,3

10,8

2,8

Fritid

48,3

48,4

49,6

49,2

-0,9

Bibliotekerne

29,9

28,6

27,5

28,6

1,1

Musikskolen

9,7

10,7

10,3

10,5

0,4

5.2 Turisme

4,1

5,2

        4,7

4,8

0,5

Turisme

4,1

5,2

        4,7

4,8

0,5

I alt for udvalget

108,5

104,1

100,0

103,9

4,1

Samlet resultat serviceudgifter

108,5

104,1

100,0

103,9

4,1

Samlet resultat øvrige udgifter

 

 

 

 

Anlæg  

Byrådet har efter indstilling fra Økonomiudvalget d. 31. oktober 2022 sideløbende med fagudvalgenes behandling af Budgetopfølgning 4 taget budgetmæssigt stilling til overførelse af mindreforbrug til 2023 og anlægsbudgetter, som skal tilføres kassen. Forskellen imellem korrigeret anlægsbudget og forventet forbrug vil således være overført til 2023.

Centrene forventer et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 2,5 mio. kr. 

Afvigelser skyldes beslutninger og forskydning under genåbning af budget 2022.

Det er lagt op til Byrådets beslutning pr. 31/10 2022 at beslutte, at:

  • Der overføres 2,5 mio. kr. til 2023

I bilag 1 er forbruget på drift og anlæg specificeret nærmere.

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. Styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Kasse- og regnskabsregulativet for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres fire årlige budgetopfølgninger: Primo året samt pr. ultimo marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Styrelseslovens § 40 omhandler, at der ikke kan iværksættes foranstaltninger, som ikke er en del af det vedtagne budget, og som medfører indtægter eller udgifter uden kommunalbestyrelsens bevilling. 

Det fremgår af Kasse- og Regnskabsregulativet, at der som udgangspunkt ikke gives tillægsbevillinger, der er kassefinansierede. Ved forventede budgetoverskridelser skal fagudvalgene finde kompenserende besparelser inden for egen budgetramme.

Handlemuligheder

A. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende budgetopfølgning 4, vedlagte handleplan og forslag til omprioritering indenfor egen ramme, som indarbejdes i den samlede budgetopfølgning, der godkendes af Byrådet

B. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende budgetopfølgning 4, vedlagte handleplan og forslag til omprioritering indenfor egen ramme, med bemærkninger, som indarbejdes i den samlede budgetopfølgning, der godkendes af Byrådet

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at BO4 giver et retvisende billede af forventet regnskabsresultat for 2022. Herunder at prioriteringsforslag under genåbning af budget 2022 fortsat forventes fuldt implementeret i det korrigerede budget. Det samlede mindreforbrug kan tilskrives aktivitetsstop og udskydelse af en række aktiviteter og indkøb.

Administrationen vurderer, at merforbruget på svømmehallerne kan imødegås ved en omprioritering indenfor udvalgets egen ramme. Administrationen foreslår, at der omprioriteres følgende indenfor politikområde 5.1. Kultur og Fritid i budget 2022:

Kultur

Puljer og kunst: Kunstudlån: 395.000 kr. Vil bevirke bortfald af midler til digitalisering af kommunens kunstsamling. Administrationen vurderer, at håndteringen af denne kunstsamling med fordel kan gentænkes samlet set. 

Dansk Kulturarv: 235.000 kr. Mindreforbrug på vedligehold og drift. Andelen af mindreforbruget kan dermed ikke overføres i forbindelse med en kommende overførselssag.

Udvikling og projekter: 500.000 kr. Udisponerede midler i forbindelse med aktivitetsstop. Andelen af mindreforbruget kan dermed ikke overføres i forbindelse med en kommende overførselssag.

Fritid

Drift: IT og Inventar: 500.000 kr. Udisponerede midler i forbindelse med aktivitetsstop. Færre midler kan dermed overføres til fremtidig brug. 

Drift: Lysanlæg: 270.000 kr. Udisponerede midler i forbindelse med aktivitetsstop. Færre midler kan dermed overføres til fremtidig brug. 

Den nuværende tilstand på flere lysanlæg betyder behov for fremtidige investeringer for at kunne sikre rammerne for opretholdelse af aktivitet. Derudover vil en opdatering til mere bæredygtige anlæg ligeledes kræve investering i eks. nye lyskilder. 

I alt 1,9 mio. kr.

Det er administrationens vurdering, at der bør ses nærmere på, hvordan der kan skabes varig balance på budgettet omkring svømmehallen, herunder hvorvidt det besluttede indtægtsbudget bør overvejes reduceret. Der vil frem mod BO1 2023 blive set nærmere på dette og præsenteret yderligere forslag til politisk behandling. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Fagudvalgenes behandling af budgetopfølgning 4 for 2022 indgår i samlet sag til behandling i Økonomiudvalget den 21. november 2022 og Byrådet den 28. november 2022. 

3. Budget 2023, Takster (B)

Beslutning

At 1:  Indstilles til Byrådets godkendelse.


Kompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende udvalgets takster for budget 2023, inden de indarbejdes i den samlede takstsag til Byrådet.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender taksterne for budget 2023, som indarbejdes i den samlede takstsag, der godkendes af Byrådet.

Sagens indhold

Kultur, Fritid og Musikskolen har takster vedr. Idrætsfaciliteter, Svømmehallerne, Kulturhuset, Bibliotekerne mv. Taksterne omfatter kommercielle såvel som ikke-kommercielle brugere. Der er siden sidste år tilføjet nye takster for Svømmehallerne (bilag 1, s. 12).

Taksterne fastsættes ud fra en vurdering af markedsvilkår og PL-fremskrives årligt med enkelte undtagelser.

Der er generelt sket en harmonisering af taksterne med henblik på at skabe bedre sammenhæng mellem de forskellige takster samt sikre, at taksterne er på markedsvilkår.

Undtagelser

 Taksterne vedrørende gebyrer ved for sen aflevering af materialer på bibliotekerne er bestemt i Bibliotekslovens §21, hvorfor disse takster ikke PL-fremskrives.

 Taksterne for nyt lånerkort, fotokopier/print og telefax på bibliotekerne PL-fremskrives ikke pga. taksternes størrelse. Det skal bemærkes, at den teknologiske udvikling har presset ”produktionsprisen” nedad vedrørende nogle takster, hvilket også taler imod en PL-regulering for fotokopi/print. Telefax er under udfasning. 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten, herunder at kommunen har forpligtelse til at handle økonomisk forsvarligt og ikke handle konkurrenceforvridende. Bibliotekslovens §21 i henhold til takster for opkrævning af gebyrer ved for sen aflevering af materialer

Handlemuligheder

A. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende taksterne og indstille dem til Økonomiudvalget og Byrådet.

B. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan komme med ændringsforslag til taksterne og indstille dem til Økonomiudvalget og Byrådet med ændringer.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at taksterne godkendes og indstilles til Økonomiudvalget og Byrådet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Fagudvalgenes behandling af takster for 2023 indgår i samlet sag til behandling i Økonomiudvalget den 21. november 2022 og Byrådet den 28. november 2022. 

4. Lukning af puljer for 2022 som følge af aktivitetsstop (B)

Beslutning

At 1-3: Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om puljer på kultur- og fritidsområdet for 2022 skal lukkes som følge af politisk vedtaget aktivitetsstop. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.  at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at lukke for følgende puljer for 2022 med henvisning til politisk vedtaget aktivitetsstop: Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse, Handicappuljen, Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten.

2.  at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget pga. kontraktlige forhold undtager Idræts- og Fritidspuljen fra lukningen af puljer for 2022, bortset fra det beløb i puljen som ikke kommer fra indgåede sponsoraftaler (7.241 kr.).  

3.  at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at Folkeoplysningsudvalget som følge af kommunens økonomiske situation og det vedtagne aktivitetsstop kun imødekommer ansøgninger om tilskud til udviklingsprojekter/-tiltag i forbindelse med den kommende fordeling af Udviklingspuljen. 

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har på mødet i september bedt om en sag vedr. nedlukning af puljer på kultur- og fritidsområdet for 2022.

Baggrunden herfor er, at et flertal i Byrådet den 31. august 2022 har vedtaget, at alle enheder, som følge af kommunens udfordrede økonomi, skal gennemføre fuldt aktivitetsstop resten af 2022 på både drift og anlæg.

Historik for puljer på kultur- og fritidsområdet i 2022:

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede på sit møde den 3. marts 2022, som led i genåbningen af Budget 2022, at lukke for muligheden for at ansøge alle puljer på kultur- og fritidsområdet indtil slutningen af maj 2022. 

Den 2. juni 2022 godkendte udvalget en genåbning af puljerne og gav samtidig administrationen kompetence til at behandle og træffe beslutning om de allerede modtagne ansøgninger efter gældende retningslinjer og principper.

Administrationen har derfor behandlet de ansøgninger, som var kommet ind forud for nedlukningen af puljerne. Der er ikke behandlet nye ansøgninger efter, Byrådet har vedtaget aktivitetsstop.

Status for puljer på kultur- og fritidsområdet i 2022:

Markedsføringspuljen til kulturelle events blev reduceret med 100 % i forbindelse med genåbning af Budget 2022. Der er derfor ikke midler at søge i denne pulje. 

Alle midlerne i Markedsføringspuljen til idræt for 2022 er opbrugt i forbindelse med fordeling af puljen / behandling af tilbud tidligere på året. 

Der er restmidler i følgende 6 puljer på kultur- og fritidsområdet:

  • Handicappuljen - Puljen blev reduceret med 100 % i forbindelse med genåbning af Budget 2022. Der er dog pt. 2.348 kr. i puljen, hvilket skyldes en tilbagebetaling fra en forening, som ikke havde opbrugt hele tilskudsbeløbet i 2021. Der er ingen indkomne ansøgninger, som mangler at blive behandlet. 
  • Puljen til kulturelle formål - der er 21.043 kr. tilbage i puljen. Der er ingen indkomne ansøgninger, som mangler at blive behandlet.
     
  • Puljen til børn og unges møde med kunsten - der er 42.000 kr. tilbage i puljen. Der er ingen indkomne ansøgninger, som mangler at blive behandlet.
  • Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse - der er 69.310 kr. tilbage i puljen. Der er ingen indkomne ansøgninger, som mangler at blive behandlet.
  • Idræts- og Fritidspuljen - der er 75.241 kr. tilbage i puljen. Størstedelen af dette beløb (68.000 kr.) kommer fra kommunens andel af indtægter fra salg af navnerettighed til hhv. Antvorskovhallen og Slagelse Stadion i sommeren 2022. Her har kommunen i aftalerne med køberne forpligtet sig til, at midlerne skal gå til puljens målgruppe (fx foreninger) og dermed komme idræts- og fritidslivet til gavn. Det er derfor ikke muligt at inkludere disse midler i et evt. aktivitetsstop. Der er pt. 1 indkommen, ubehandlet ansøgning til puljen på i alt 9.044 kr. Flere venter pt. på at kunne søge puljen. 
  • Udviklingspuljen - der er 169.900 kr. i årets pulje. Der er ved ansøgningsfristens udløb modtaget 5 ansøgninger på tilsammen 54.666 kr.
    Folkeoplysningsudvalget fordeler puljen på deres møde den 7. december.
    Kommunen er jf. Folkeoplysningsloven forpligtet til at have en pulje, hvorfra der kan søges om midler til udviklingsprojekter/-tiltag til folkeoplysende aktiviteter. Puljens størrelse er ikke lovbestemt.

Retligt grundlag

Efter de uskrevne kommunalfuldmagtsregler kan kommunen yde støtte til aktiviteter for at fremme borgernes fritids- og foreningsliv.

Folkeoplysningslovens formål er at sikre offentlige tilskud m.v. til den frie folkeoplysende virksomhed.

Slagelse Kommunes kompetenceplan foreskriver de enkelte udvalgs kompetencer samt uddelegering af opgaver til administrationen.  

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Nedlukke alle puljer på kultur- og fritidsområdet for 2022, som ikke er påvirket af lovgivning eller kontraktlige forhold.
  2. Nedlukke udvalgte af de puljer på kultur- og fritidsområdet for 2022, som ikke er påvirket af lovgivning eller kontraktlige forhold
  3. Beslutte ikke at lukke puljer på kultur- og fritidsområdet for 2022.
  4. Hvad angår Idræts- og Fritidspuljen, kan udvalget enten fritage hele puljen for nedlukning eller kun det beløb, der kommer fra de indgåede sponsorkontrakter.
  5. Hvad angår Udviklingspuljen, kan udvalget komme med en anbefaling til, hvordan Folkeoplysningsudvalget skal iagttage det politisk vedtagne aktivitetsstop, fx at kun ansøgninger om tilskud til udviklingsprojekter/-tiltag skal imødekommes.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det set i lyset af kommunens nuværende økonomiske situation giver mening at lukke de puljer for 2022, som ikke er påvirket af lovgivning eller kontraktlige forhold. Dette for at bremse forbruget i resten af 2022 og derved medvirke til at forbedre kommunens samlede økonomi og likviditet. 

Der er pt. ingen indkomne ansøgninger til de 4 berørte puljer, som mangler at blive behandlet, hvorfor ingen foreninger, fællesskaber mv. på kort sigt bliver direkte berørt af nedlukningen. 

Administrationen anbefaler, at Idræts- og Fritidspuljen fritages for nedlukning, for så vidt angår den del af restpuljen, som stammer fra indgåede kontrakter om salg af navnesponsorater. Dette for at leve op til kontraktlige forpligtelser om, at indtægterne fra salget skal komme forenings- og idrætslivet til gavn.

Administrationen vurderer, at Folkeoplysningsudvalget bør opfordres til at tage det politisk vedtagne aktivitetsstop (og dermed kommunens udfordrede økonomiske situation) i betragtning, når de senere på året behandler ansøgninger til Udviklingspuljen.

Da Folkeoplysningsloven kun stiller krav om, at kommunen har en pulje til udviklingstiltag, og ikke stiller krav om, at puljen har en bestemt størrelse, vil der fx være mulighed for at anbefale Folkeoplysningsudvalget kun at imødekomme ansøgninger om udviklingsprojekter/-tiltag og dermed ikke imødekomme ansøgninger om nye rekvisitter mv., som erfaringsmæssigt udgør langt den største del af ansøgningerne. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Et aktivitetsstop på de puljer, hvor det er muligt, vil medvirke til at bremse forbruget i resten af 2022 og derved medvirke til at forbedre kommunens samlede økonomi og likviditet.  

Tværgående konsekvenser

Såfremt udvalget vælger at komme med en anbefaling til Folkeoplysningsudvalget vedr. aktivitetsstop på Udviklingspuljen, vil det indgå i en særskilt sag til Folkeoplysningsudvalgets møde den 7. december. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

5. Udvalgsmøder i 2023 - mødetidspunkt (B)

Beslutning

At 1: Mødetidsrummet fastlægges til 13.30-16.00.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte mødetidspunkt for udvalgsmøder i 2023. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter mødetidspunkt for udvalgsmøder i 2023.

Sagens indhold

Byrådet har på mødet den 26. september vedtaget politisk mødekalender for 2023, herunder mødedatoer for fagudvalgene.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møder i 2023 er i den politisk vedtagne mødekalender placeret på følgende datoer:

  • Torsdag den 5. januar
  • Torsdag den 2. februar
  • Torsdag den 9. marts
  • Torsdag den 30. marts
  • Torsdag den 4. maj
  • Torsdag den 1. juni
  • Torsdag den 10. august
  • Torsdag den 7. september
  • Torsdag den 5. oktober
  • Torsdag den 9. november
  • Torsdag den 7. december

Mødetidspunkt og varighed bestemmes af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget under hensyntagen til udvalgsmedlemmernes deltagelse i møder i andre fagudvalg mv. 

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget (som næstformanden for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget er medlem af) har udvalgsmøder på de samme datoer som Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møder har som udgangspunkt været placeret fra kl. 13.30-16.00 i 2022, mens Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalgets møder i 2022 er startet kl. 16.30. Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget forventes at fortsætte med møder kl. 16.30.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har derfor mulighed for at fortsætte med møder i tidsrummet 13.30-16.00 eller at flytte møderne til tidligere på dagen og/eller at ændre mødernes varighed.

Af hensyn til den administrative planlægning af udvalgsmøder i 2023, herunder booking af møder, lokaler mv., bedes udvalget beslutte, hvornår udvalgets møder skal ligge i 2023, herunder mødernes varighed. 

Retligt grundlag

§ 20 i den kommunale styrelseslov foreskriver, at hvert stående udvalg skal træffe beslutning om mødekalender for det kommende år.  

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Beslutte, at udvalgets møder i 2023 som udgangspunkt skal ligge i tidsrummet kl. 13.30-16.00, ligesom det typisk har været tilfældet i 2022.

  2. Vælge et andet tidspunkt for/en anden varighed af udvalgets møder i 2023.

Vurdering

Såfremt udvalget ønsker at ændre mødetidspunkt for udvalgets møder i 2023, anbefaler administrationen, at møderne lægges tidligere på dagen af hensyn til datosammenfald med møderne i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

6. Borgerrådgiverens årsberetning 2021 (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.  


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal drøfte borgerrådgiverens årsrapport med henblik på evt. igangsættelse af indsatser, der kan tage hånd om de påpegede udfordringer.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter borgerrådgiverens årsrapport med henblik på igangsættelse af indsatser, der kan tage hånd om de påpegede udfordringer.

Sagens indhold

Byrådet besluttede den 30. maj 2022, at Borgerrådgiverens årsberetning for 2021 skal drøftes i alle relevante udvalg for at sikre implementering af de forslag og anbefalinger, som borgerrådgiveren har fremlagt i årsberetningen. Årsberetningen er vedlagt som bilag 1.

Borgerrådgiveren redegør i beretningen for antallet af henvendelser og klager.

I perioden fra 1. januar til 31. december 2021 har der været 391 henvendelser til Borgerrådgivningen. Til sammenligning var der 401 henvendelser i 2020 og 372 henvendelser i 2019. Antallet af klager over sagsbehandlingen i 2021 var 106. Til sammenligning var der 64 klager i 2020 og 90 i 2019.

Borgerrådgiveren konkluderer i årsberetningen, at kommunen på nogle specifikke områder ikke har levet op til god forvaltningsskik, lovgivningens krav og de vedtagne servicemål for borgerkontakt. Sagsbehandlingstiden er fortsat det område, som fører til flest klager, men borgerne klager også over, at de ikke er blevet tilstrækkeligt inddraget i sagsforløbet, og at vejledningen ikke har været tilstrækkelig.

På baggrund af rapportens konklusioner fremsatte borgerrådgiveren slutteligt tre overordnede anbefalinger, der hver følges op med konkrete forslag til indsatser og initiativer:

1 - At nye medarbejdere gennemgår et introduktionsforløb, hvor myndighedsrollen og grundlæggende forvaltningsretlige regler indgår.

Anbefalingen kan udmøntes i følgende forslag:

  • At nye medarbejdere gennemgår et introduktionsforløb, f.eks. i form af online kurser tilpasset de opgaver, som medarbejderne skal varetage.
  • At det bliver et særligt indsatsområde at sikre tilstrækkelige forvaltningsretlige kompetencer overalt i kommunen – tilpasset det enkelte fagområde.
  • At der løbende tilbydes målrettet uddannelse i forvaltningsretlige regler, så det sikres, at medarbejderne er opdateret om reglerne.

2 - At forvaltningen giver konkrete tilbagemeldinger til det politiske niveau om, hvilke initiativer borgerrådgiverens anbefalinger har givet anledning til.

Anbefalingen kan udmøntes i følgende forslag:

  • At det ledelsesmæssigt sikres, at det enkelte fagområde inddrager borgerrådgiverens anbefalinger og borgernes henvendelser samt hjemvisninger og ændringer fra klageinstanser i vurderingen af behovet for læring.
  • At det enkelte fagområdes iværksatte initiativer indgår i en samlet tilbagemelding fra forvaltningen til Byrådet.

3 - At forvaltningen styrker sin indsats vedrørende sagsbehandlingstiden og kommunikationen med borgerne på dette område.

Anbefalingen kan udmøntes i følgende forslag:

  • At der sikres en hurtig ledelsesmæssig opfølgning, når en uventet stigning i antallet af sager fører til en generel lang sagsbehandlingstid.
  • At der laves en forventningsafstemning ved første kontakt, så borgeren er klar over, hvad han eller hun kan forvente i forhold til svartider m.v.
  • At der altid gives besked ved sagsbehandlerskift.
  • At der gives ny mødedato samtidig med aflysning af møde.
  • At der gives besked til borgeren, hvis sagsbehandlingstiden overskrides.

Særlige opmærksomhedspunkter for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Der er for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ikke særlige opmærksomheder indenfor udvalgsområdet. Drøftelsen i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget målrettes de generelle udfordringer og anbefalinger til tiltag og initiativer.

Retligt grundlag

Kommunestyrelseslovens § 2, hvoraf det fremgår, at kommunernes anliggender styres af kommunalbestyrelsen.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen vurderer, at udvalgets drøftelse med fordel kan tage afsæt i de generelle udfordringer og anbefalinger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

7. Rammer for og prioritering af samarbejdsaftaler med klubber og forbund (B)

Beslutning

At 1: Sagens beslutning udsættes.

Der ønskes øget tydelighed på indhold og fokus i kommende partnerskabsaftaler.

Der ønskes et fokus på fremme af sundhedspolitikken samt afklaring af muligheder for øvrige aktørers engagement ind i partnerskaber.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal foretage prioritering mellem samarbejdsaftaler samt beslutte fordeling af økonomisk ramme for den forestående genforhandling af samarbejdsaftaler med henholdsvis SBI, VK Vestsjælland, Volleyball Danmark og DBU.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.  at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget foretager en vejledende prioritering af aftaler samt fordeling af midler til rådighed for aftalerne.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har i de senere år haft samarbejdsaftaler med de lokale klubber SBI og VK Vestsjælland og idrætsforbundene Volleyball Danmark og DBU.

Nogle af aftalerne har haft fokus på indsatser for breddeidræt og sundhed, mens aftalen med Volleyball Danmark har haft fokus på at sætte kommunen på landkortet gennem værtskab for landskampe. 

Aftalerne har på forskellig vis understøttet indsatsområder og mål i kommunens Idrætspolitik.

De nuværende aftaler har beløbet sig til et fast beløb på 486.450 kr. pr. år fordelt med hhv. 380.000 kr. pr. år til breddeaftalen med SBI, 76.450 kr. pr. år til Velfærdsalliancen med DBU og 30.000 kr. pr. år til aftalen med VK Vestsjælland. 

Dertil kommer et variabelt beløb på 100.000-350.000 pr. år til aftalen med Volleyball Danmark, afhængigt af antal afviklede landskampe i det pågældende år.   

Aftalerne med SBI og Volleyball Danmark udløber i år. Aftalen med DBU udløb ved udgangen af 2021 og har ikke været genforhandlet grundet genåbning af budget 2022, mens aftalen med VK Vestsjælland udløber næste år. Alle aftaler står med andre ord foran at skulle genforhandles. 

På grund af kommunens nuværende situation er der ikke samme økonomi til indgåelse af samarbejdsaftaler som tidligere.

Den samlede økonomiske ramme for partnerskabsaftaler udgør for 2023 400.000 kr.

Den økonomiske ramme for indgåelse af aftalerne er således væsentligt ændret fra 2023 og frem, hvilket bevirker nødvendig politisk stillingtagen til prioritering mellem aftaler samt en vejledende fordeling af midler mellem aftalerne. 

Dette for at sætte en retning for, hvilke aftaler administrationen skal arbejde videre med, hvad der skal være fokusområde for de nye aftaler samt ikke mindst forventningsafstemme økonomi over for klubber og forbund. 

Nedenfor præsenteres kort de nuværende samarbejdsaftaler, herunder hvad klubber/forbund er kommet med af ønsker/oplæg til nye aftaler:

SBI:

Den nuværende aftale er en samlet 2-årig eliteidrætspartnerskabsaftale til en værdi af 640.000 kr. om året eksklusiv moms. Aftalen er vedlagt som bilag. 

Aftalen består af en markedsføringsdel (køb af markedsføring for 260.000 kr. om året) og en breddedel (380.000 kr. om året). Det er kun breddeaftalen, der behandles i denne sag. 

Som led i breddeaftalen har SBI skullet levere ydelser på forskellige områder, fx varetage værtsrolle på stadion, oprette bevægelsestilbud for specifikke alders- og målgrupper, deltage i sundheds- og forebyggelseskampagner samt bosætningskampagner, arrangere årlig fodboldturnering for ungdomshold i kommunen, deltage i relevante indsatser ift. klima, miljø og bæredygtighed, lave indsatser for arbejdsløse borgere og socialt belastede unge samt skabe netværk/samarbejde med andre klubber om at udvikle fodbolden i kommunen. 

Breddeaftalen er indtil nu blevet finansieret af en pulje under Økonomiudvalget. Fritidsafdelingen har fået oplyst, at en evt. forlængelse af aftalen vil skulle finansieres indenfor Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets egen ramme. 

I aftaleperioden har SBI særligt leveret følgende ydelser som led i aftalen:

  • Været medarrangør på bevægelsestilbud for udvalgte målgrupper (eks. Fodbold for hjertet, Fodbold for fremtiden samt OMBOLD)
  • Ageret vært på Stadion ved flere lejligheder, også ved ikke-fodboldrelevante arrangementer.
  • Har etableret samarbejde med jobcentret omkring praktikanter og har ligeledes brugt eget netværk til at etablere kontakt mellem jobsøgende og virksomheder.
  • Opfordret til samarbejde mellem kommunens fodboldklubber via klubnetværk
  • Har etableret samarbejdsaftale med FCK, som har for øje at løfte fodbolden på hele Vestsjælland.
  • Har udbudt trænerkurser i samarbejde med DBU til kommunens fodboldklubber

Overordnet set har SBI leveret på de parametre, som har været mest betydningsfulde for kommunens borgere, fx indsatser for ledige. Der er dog også indsatsområder i aftalen, som ikke er blevet prioriteret, hvilket fremgår af bilag 2.

SBI har udtrykt ønske om en ny aftale til samme økonomi som den nuværende.

Følgende punkter er efter et evalueringsmøde med SBI afholdt 27/9 2022 blevet foreslået som udgangspunkt for en ny aftale: 

  • At SBI opretter bevægelsestilbud for specifikke alders- og målgrupper. Eksempelvis ”Fodbold for hjertet”. Dette er allerede iværksat i SBI sammen med DBU og Slagelse Kommune
  • At SBI varetager en værtsrolle på Stadion (Harboe Arena Slagelse) som beskrevet i tidligere aftale.
  • At SBI fastholder og udvikler et samarbejde med Jobcentret – dette gøres allerede med eksempelvis ”Fodbold for fremtiden”.
  • At SBI forpligter sig til oprette og drive et klubnetværk med fokus på klubudvikling og samspil mellem klubberne i Slagelse Kommune
  • At SBI stiller sig til rådighed for nuværende og kommende bosætningsstrategier.
  • At SBI forpligter sig til at arrangere åbne aktiviteter for kommunens borgere eks. gratis adgang til kampe, med sideevents, som inspirerer til aktivitet og fællesskab

Der vil i givet fald være tale om en aftale med færre punkter/ydelser end den nuværende aftale. 

Volleyball Danmark:

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog i december 2018, at kommunen skulle tiltræde en partnerskabsaftale med Volleyball Danmark.

Aftalen indebærer, at Slagelse Kommune siden 2019 har været fast hjemmebane for det danske herre- og damelandshold i volleyball. 

I perioden 2019-2022 er der blevet afviklet i alt 11 landskampe i kommunen (8 herrelandskampe og 3 damelandskampe). Flere af landskampene har været meget velbesøgte. 

Volleyball Danmark er blevet betalt pr. arrangement/event. Prisen har været 100.000 kr. for 1 kamp, 150.000 kr. for et dobbelt-arrangement (2 kampe) og 200.000 kr. for 3 kampe. 

Der er i aftaleperioden udbetalt i alt 650.000 kr. til Volleyball Danmark som betaling for kampene.

Betalingen/tilskuddet til Volleyball Danmark har været finansieret af fritidsområdets driftsbudget og af Budgetaftalens pkt. 36 efterfølgende.

Aftalen med Volleyball Danmark har især bidraget til at understøtte indsatsområdet "Idrætten sætter Slagelse Kommune på landkortet" i idrætspolitikken. Kommunen er blevet profileret og har fået positiv omtale, ligesom aftalen har gjort det muligt for borgere og besøgende at opleve sport på højt niveau. Derudover har lokale leverandører haft økonomisk gavn af aftalen, og skoler har haft besøg af landsholdsspillere. Endelig har aftalen også medvirket til at synliggøre og udvikle volleyball-sporten i kommunen og den lokale klub VK Vestsjælland, som har spillet en stor rolle i afviklingen af landskampene. 

Forbundets oplæg til ny aftale indebærer en prisstigning på 100.000 kr. pr. kamp, og at kommunen er forpligtet til at sige ja til minimum 2 arrangementer hvert år. I oplægget fra forbundet koster en landskamp 200.000 kr., en dobbeltkamp (hvor både herre- og damelandsholdet spiller samme dag) 250.000 kr., mens arrangementer over flere dage koster 300.000 kr.

Kommunen vil, hvis der indgås en ny aftale, blive landsholdets hjemmebane i Østdanmark, mens Middelfart er det i Vestdanmark.

Forbundet nævner bl.a. stigende udgifter samt udbygning af aktiviteter i aftalen som årsag til den store prisstigning. Forbundet har erklæret sig villige til at forhandle om prisen, men har en forventning om et højere tilskudsniveau sammenlignet med den nuværende aftale. 

VK Vestsjælland:

Klubbens nuværende samarbejdsaftale består af flere delaftaler angående Åben Skole og Åben Dagtilbud Idrætspartnerskab, DIF get2sport, Øvrige breddeaktiviteter og bevilling fra Markedsføringspuljen. Det er delaftalen omhandlende Øvrige breddeaktiviteter, som udvalget skal tage stilling til med virkning fra 2024. 

I kraft af aftalen modtager VKV i 2022 et tilskud på 30.000 kr. og i 2023 et tilskud på 30.000 kr. Midlerne forpligter volleyklubben til at understøtte aktiviteter, der løfter de kommunale udfordringer og dermed årligt afvikle forløb eller events for udvalgte målgrupper, særligt for dem, som er foreningsuvante, såsom modtageklasser, specialklasser og udsatte voksne.

VKV har siden 2017/2018 haft en aftale med kommunen om at løfte breddeaktiviteter, og aftalen er hvert år blevet evalueret og genforhandlet med klubben. VKV har gennem årene løftet og løfter opgaven med at inkludere forenings- og idrætsuvante borgere samt præsentere udvalgte målgrupper for både idrætten og foreningslivet. Dette igennem årlige forløb, events og aktiviteter for nogle af de udvalgte målgrupper samt afvikling af nye aktiviteter og forløb for de forskellige målgrupper, som aftalen omfatter. 

Fra 2023 står klubben over for en kraftig nedgang i tilskud fra Danmarks Idrætsforbund til DIF get2sport-indsatsen (nuværende aftale: 175.000 kr.).

Delaftalen vedr. Øvrige breddeaktiviteter finansieres pt. via budget til breddeidrætsindsatser.

DBU Velfærdsallianceaftale:

Den seneste DBU Velfærdsallianceaftale mellem Slagelse Kommune og Dansk Boldspils Union var gældende fra 2019 til og med 2021. Denne aftale var en forlængelse og udvidelse af den første DBU Velfærdsallianceaftale fra 2017-2018. 

Eftersom fodbold er en af de politisk prioriterede idrætter i kommunen, er DBU Velfærdsallianceaftalen en måde at sikre gode rammer for udviklingen af fodbolden i kommunen samt sikre, at endnu flere borgere bliver fysisk aktive og en del af det lokale foreningsliv.

DBU Velfærdsallianceaftalen fra 2019-2021 omfattede dels breddeaktiviteter (kaldet EDANS-projekter); klubudviklingsforløb, oprettelse af fodboldfitness i klubber samt aktiviteter rettet mod daginstitutioner og folkeskoler. Ydermere omfattede aftalen eliteaktiviteter og events såsom U21-landskamp og andre U-landskampe (for nærmere indblik i aftalens indhold se bilaget DBU Velfærdsallianceaftale 2019-2021).

Generelt har de involverede fodboldklubber i kommunen været tilfredse med aftalens breddeaktiviteter, først og fremmest fordi klubberne gennem aftalen kan udvikle sig inden for både drift, ledelse og træningskompetencer. Samtidig gør aftalen det muligt for klubberne at få igangsat aktiviteter og samarbejder med lokale aktører om at aktivere flere børn og forenings- og idrætsuvante borgere i idrætten (for nærmere overblik over afviklede aktiviteter se bilaget - Opdateret oversigt over status på DBU Velfærdsallianceaktiviteter 2021).

Eliteaktiviteter og events er med til at sætte Slagelse Kommune på landkortet, bidrager til at udbrede kendskabet til fodbolden i kommunen og er en inspiration for elitemiljøerne i fodboldklubberne.

DBU Velfærdsallianceaftalen 2019-2021 har beløbet sig til 76.450 kr. pr. år. Beløbet har været finansieret via Budgetaftale 2019 punkt 36 (Nye indsatser).

I forhandlingen med DBU om en ny velfærdsaftale har der fra administrationens side været fokus på de indsatser, som er målrettet udvikling af de lokale fodboldklubber samt de breddeindsatser, der fokuserer på de forenings- og idrætsuvante borgere, da det er fundet, at disse indsatser har haft størst værdi i tidligere velfærdsallianceaftaler.

Som oplæg til den nye velfærdsaftale er DBU kommet med fire forskellige pakker. Disse koster henholdsvis 57.500 kr., 184.170 kr., 205.170 kr. og 249.170 kr. pr. år.
Alle fire tilbud er lavet med udgangspunkt i en 5-årig aftaleperiode.

Pakkerne varierer i indhold, hvor den billigste aftale blot er en rammeaftale, hvor det vil være muligt at indgå i fondsfinansierede projekter eller at tilkøbe nye projekter og helt op til den dyreste aftale, som indeholder faste aftaler vedr. både bredde- og eliteaktiviteter samt events. 

Retligt grundlag

Lov om eliteidræt foreskriver, at kommunen kan yde økonomisk støtte til eliteidræt. Derudover kan kommunen efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritidsliv.

Kommunens indkøb af markedsføring og andre ydelser skal afspejle markedsprisen.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Prioritere mellem samarbejdsaftalerne med henholdsvis SBI, VK Vestsjælland, Volleyball Danmark og DBU indenfor den angivne økonomiske ramme på samlet 400.000 kr.
  2. Prioritere mellem samarbejdsaftalerne med henholdsvis SBI, VK Vestsjælland, Volleyball Danmark og DBU indenfor en udvidet økonomisk ramme, hvori midler fra Markedsføringspuljen kan indgå.

Vurdering

Administrationen vurderer, at der på baggrund af kommunens udfordrede økonomi og det vedtagne budget er behov for en politisk prioritering mellem nuværende partnerskabsaftaler samt prioritering af midler mellem de enkelte aftaler, som det politisk prioriteres, at der skal arbejdes videre med.

Dette af hensyn til den kommende genforhandling med relevante klubber og forbund og en forventningsafstemning og tilbagemelding til disse.

Det er administrationens vurdering, at det indenfor rammen af de 400.000 kr. ikke vil være økonomisk muligt at forlænge alle aftalerne i hverken deres nuværende form eller ud fra de modtagne oplæg/ønsker til nye aftaler. Ønskes yderligere økonomi til partnerskabsaftaler kan en andel af Markedsføringspuljen evt. indgå. Dette vil dog have konsekvenser for den øvrige udmøntning af Markedsføringspuljen og de aktører, som modtager økonomi herfra. Markedsføringspuljen udgør i budget 2023 1.1 mio. kr. 

Administrationen vurderer, at alle de nuværende aftaler på forskellig vis bidrager til at understøtte indsatsområder og mål i kommunens idrætspolitik. 

Administrationen vurderer desuden, at enkelte aftaler evt. bør snævres ind, både hvad angår ydelser/indsatser og økonomi, så der fokuseres på de elementer/områder, som udvalget ønsker for de kommende år.

Midlerne til partnerskaber bør efter administrationens opfattelse øremærkes til konkrete indsatser/aktiviteter, som ellers ikke ville finde sted. Det gør det også lettere at evaluere og følge op på, hvilken værdi aftalerne bidrager med og dermed, hvad kommunen får for pengene.

Administrationen vurderer, at der ud af rammen på de 400.000 kr. med fordel kan reserveres et beløb (fx 50.000-100.000 kr.), som kan være til rådighed for løbende henvendelser fra andre klubber og forbund til indgåelse af nye partnerskaber om løsning af opgaver eller afholdelse af events. Dette for at understøtte, at også andre klubber/forbund kan opstarte samarbejder med kommunen, som bidrager til at understøtte opnåelse af målene i idrætspolitikken. Eks. Børnetouren, motionsløb eller tilsvarende. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i budget 2023-2024 afsat ca. 400.000 kr. til partnerskaber/events under aktiviteter i Fritids driftsbudget.

Derudover vil der være mulighed for at tænke Markedsføringspuljen ind, for eksempel hvad angår volleyball-landskampe.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

På mødet i december skal udvalget tage stilling til de konkrete og individuelle aftaler med klubber og forbund. 

Til brug for denne stillingtagen vil administrationen ved de aftaler, hvor det giver mening, indhente en ekstern vurdering af værdien for kommunen. Dette for at sikre, at kommunens indgåelse af aftalerne sker på sagligt grundlag og vurderede markedsvilkår. En ekstern vurdering af aftalernes værdi for kommunen vil koste ca. 8.000 kr. pr. vurdering. 

8. Videre proces for markedsføringspuljen 2023 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal træffe beslutning om den videre proces for Markedsføringspuljen 2023. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender den fremlagte, videre proces for Markedsføringspuljen 2023.

Sagens indhold

På baggrund af udvalgets tidligere tilkendegivelser om en nærmere drøftelse af kriterier, prioriteringer og retningslinjer for Markedsføringspuljen er det relevant, at udvalget beslutter, hvorledes processen for Markedsføringspuljen 2023 skal forløbe.

Markedsføringspuljen har, jf. de nuværende retningslinjer for puljen, frist d. 1. december for indgivelse af tilbud om køb af markedsføring, hvorefter der inviteres ind til et møde mellem tilbudsgiver, Slagelse Kommune og et eksternt konsulentfirma, som har ekspertise i vurdering af den markedsføringsmæssige værdi.

Dette gør, at Markedsføringspuljen kan blive lagt op til politisk behandling allerede på det første udvalgsmøde i det kommende år, og at midlerne dermed bliver sat hurtigt i spil til foreninger/atleter.

Den hidtidige proces ser ud som følger: 

1. december: Frist for afgivelse af tilbud om markedsføring

Tilbud og tildelinger behandles på førstkommende udvalgsmøde året efter

Midler udbetales til tilbudsgivere fra omkring 1. marts

Grundet udvalgets tilkendegivelse angående en revidering af Markedsføringspuljen foreslår administrationen, at følgende proces anvendes. Dette gøres for at give klarhed for tilbudsgiverne samt give udvalget tid til at drøfte og evt. revidere i de kriterier, prioriteringer og retningslinjer, som gør sig gældende for Markedsføringspuljen.

Processen vil således komme til at se ud som følger: 

Udvalgsmøde i november: Drøftelse ang. Markedsføringspuljen samt beslutning om den fremadrettede proces.

Udvalgsmøde i enten december eller januar: Mulig fastsættelse af nye retningslinjer.

1. februar 2023: Ny ansøgningsfrist for tilbud til Markedsføringspuljen.

Tildeling af midler til tilbudsgivere på udvalgsmøde i marts 2023.

Midler udbetales til tilbudsgivere hurtigst muligt efter udvalgets møde i marts.

Retligt grundlag

Loven om eliteidræt gør det muligt for kommuner at støtte eliteidræt, så længe der ikke er tale om erhvervsvirksomhed/professionelle klubber. 

Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten støtte idræt, men må ikke yde støtte til erhvervsvirksomhed, professionelle klubber og kommercielle aktører. Kommunen må godt jf. kommunalfuldmagten købe ydelser (fx markedsføring/branding), så længe det sker til markedspriser.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende den fremlagte proces for Markedsføringspuljen 2023

  2. Afvise den fremlagte proces for Markedsføringspuljen 2023

Vurdering

Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt for den videre sagsbehandling af tilbud til Markedsføringspuljen, at processen for Markedsføringspuljen 2023 omstruktureres, således at fristen for afgivelse af tilbud udskydes til tidligst d. 1/2 2023

Dermed vil processen for Markedsføringspuljen 2023 blive udsat, indtil udvalget har drøftet og evt. besluttet, hvilke retningslinjer der fremadrettet skal være gældende for Markedsføringspuljen. Dette vil, hvis udvalget beslutter det fremlagte forslag til proces, blive formidlet til relevante aktører via relevante kanaler med henvisning til ny proces og frist. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

9. Markedsføringspuljen - Kriterier, prioriteringer og retningslinjer (D)

Beslutning

At 1: Drøftet. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal på baggrund af redegørelse fra administrationen drøfte perspektiver på kriterier, prioriteringer og retningslinjer for tildeling af midler og vurdering af indkomne tilbud under Markedsføringspuljen. 

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget på baggrund af redegørelse fra administrationen drøfter perspektiver på kriterier, prioriteringer og retningslinjer for tildeling af midler og vurdering af indkomne tilbud under Markedsføringspuljen.

Sagens indhold

Udvalget har bedt om en sag vedr. de nuværende kriterier, prioriteringer og retningslinjer for fordeling af Markedsføringspuljen mhp. en politisk drøftelse.

Nedenfor redegøres kort for den nuværende aftalemodel.

Markedsføringspuljen har til formål at markedsføre og synliggøre Slagelse Kommune som en attraktiv kommune med særligt fokus på eliteidræt. Markedsføringspuljen skal være med til at styrke den positive omtale af Slagelse Kommune og fremme brandingen og profileringen af kommunen. Ligeledes skal puljen styrke business to business samt Slagelse Kommunes generelle imagepleje og kommunens bosætningsstrategi. 

Overordnet kan der indgås fire typer af aftaler:

  • Foreninger og klubber vurderet ud fra deres sportslige præstationsniveau og relaterede markedsføringsværdi
  • Personlige rollemodellers PR-værdi/markedsføringsværdi
  • Enkeltstående arrangementers PR-værdi/markedsføringsværdi
  • Styrkelse af kommunens generelle imagepleje i forhold til at tiltrække nye borgere

De nuværende retningslinjer er udarbejdet af administrationen og senest revideret i 2019 med baggrund i gældende lovgivning og erfaringer med Markedsføringspuljen i Slagelse Kommune. En mere detaljeret uddybning af retningslinjerne findes i bilag 1.

Tildelingen af midlerne fra Markedsføringspuljen sker på baggrund af et indsendt tilbud fra en given klub/atlet om køb af markedsføring. Disse tilbud er et udtryk for tilbudsgiverens egen vurdering af deres kommercielle værdi for Slagelse Kommune. Det er muligt for alle, der opfylder ét eller flere af ovenstående fire krav, at indsende et tilbud om køb af markedsføring til Markedsføringspuljen.

Markedsføringspuljen er ikke en tilskudspulje, men køb af en ydelse (markedsføring) til vurderet markedsværdi.

Hver tilbudsgiver bliver inviteret til et vurderingsmøde, hvor det indsendte tilbud gennemgås, og hvor tilbudsgiveren uddyber de tiltag og prissætninger, der er nævnt i tilbuddet. Til dette møde deltager to erfarne eksterne konsulenter og en sagsbehandler fra Kultur og Fritid. Efter mødet vurderer de eksterne konsulenter alle indsendte tilbud i forhold til deres vurderede aktuelle markedsværdi og puljens størrelse. Det er de eksterne konsulenters vurdering, der bliver fremlagt for udvalget, og det er dermed også på den baggrund, at tidligere politiske udvalg har fordelt midlerne.

Retligt grundlag

Loven om eliteidræt gør det muligt for kommuner at støtte eliteidræt, så længe der ikke er tale om erhvervsvirksomhed/professionelle klubber. 

Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten støtte idræt, men må ikke yde støtte til erhvervsvirksomhed, professionelle klubber og kommercielle aktører. Kommunen må godt jf. kommunalfuldmagten købe ydelser (fx markedsføring/branding), så længe det sker til markedspriser.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den nuværende model for Markedsføringspuljen fungerer efter hensigten, men at der er punkter, hvor modellen kan videreudvikles.

I den nuværende form er den helt store styrke, at der bruges et eksternt konsulentfirma. Dette sikrer, at de aftaler, der laves, indgås på lige vilkår, at der sikres en bred markedsføring af Slagelse Kommune, og at kommunen indgår aftaler på markedsvilkår og dermed overholder lovkrav og ikke betaler for meget for markedsføringen.

Administrationen vurderer, at særligt følgende elementer med fordel kan drøftes nærmere.

Fordeling via objektive kriterier

I en fremtidig fordeling af markedsføringsmidler bør det drøftes, om dette kan ske på baggrund af politisk fastsatte objektive kriterier. I fastsættelsen af disse kriterier vurderes det af administrationen at være nødvendigt, at kriterierne for de enkelte sportsgrene vurderes uafhængigt af hinanden. Eksempelvis vil en vurdering af volleyball, håndbold og fodbold skulle ske ud fra de enkelte sportsgrenes rækkeinddeling. Da der er stor forskel på kravene (både økonomisk og mht. faciliteter) i at spille 3. div. håndbold, 2. div. volleyball eller 3. div. fodbold.

Det vil være af stor betydning, at vurderingen af de enkelte sportsgrene sker i samarbejde med eksterne ressourcer (specialforbund, eksterne konsulenter, tidligere tildelinger eller lign. kommuners objektive kriterier). Dette skal gøres for at sikre, at den enkelte sportsgren vurderes ud fra dennes kontekst samt de rammer og muligheder, der forefindes i netop denne.
Der bør ligeledes fokuseres på, at individuelle tildelinger udelukkende bliver givet til atleter, som enten er en del af en OL-satsning, har et erklæret mål om at deltage i OL eller er professionelle i deres idræt.
Hvilke objektive kriterier, der skal gælde i fordelingen af markedsføringsmidler i Slagelse Kommune, bør naturligvis drøftes nøje og skal fastsættes ud fra den virkelighed, som kommunens klubber og atleter lever i.

I Roskilde Kommune har man implementeret lignende objektive kriterier for at sikre, at de enkelte tilbud vurderes på samme baggrund og efter samme kriterier.

Løsningen med nogle fast definerede objektive kriterier har den helt klare fordel, at kravene for tildelingen af midler sker på baggrund af nogle objektive kriterier. Denne fordeling vil også gøre det mere gennemsigtigt for både klubber og atleter, hvad de kan forvente i støtte. Derudover vil de objektive krav gøre sagsbehandlingen kortere og dermed mere smidig for tilbudsgiverne.

Der vil dog være den risiko, at de objektive krav gør, at det kun er få af de nuværende tilbudsgivere, som kan opfylde kravene, og at puljen derfor vil tilfalde enkelte klubber/atleter. Kort sagt risikeres det, at de store bliver større, og de små forsvinder.

Fordeling ud fra politisk prioritering

Fordelingen af markedsføringsmidlerne kan ske ud fra en politisk prioritering af udvalget på baggrund af en anbefaling fra administrationen. Dette betyder, at den eksterne vurdering samt de objektive kriterier bliver skrinlagt, og at fordelingen sker efter politisk ønske. Dette vil dog i høj grad ligne den model, der er for nuværende. En sådan fordeling vil betyde, at administrationens anbefalinger vil blive lavet med udgangspunkt i tidligere tildelinger og niveauet af tildelinger til lignende klubber/atleter i andre kommuner.

Dog vil denne fordeling betyde, at det i endnu højere grad bør synliggøres via retningslinjerne, hvad der prioriteres, og hvordan det på bedst mulig vis sikres, at disse prioriteringer øger værdien af den samlede markedsføring af Slagelse Kommune.

En fordeling efter politisk ønske og uden forudgående ekstern vurdering kan indebære en risiko for, at aftaler ikke altid indgås på markedsvilkår. 

Midler til nicheidrætter og lokale tiltag

For at sikre en fortsat støtte til nicheidrætter, up and coming atleter og lokale tiltag (events o. lign.) bør det drøftes, hvorvidt der skal afsættes en fast procentdel eller beløb af puljen til sådanne. Dette område ser administrationen som værende væsentligt i at opfylde puljens formål om at sikre en bred markedsføring af Slagelse Kommune samt generel imagepleje af Slagelse Kommune som en attraktiv kommune for tilflyttere.

Fastlæggelse af maksimal tildeling og fordelingsnøgle

I et forsøg på at sikre en bred markedsføring er det administrationens vurdering, at det bør drøftes, om der skal være et loft over det maksimale beløb en forening/atlet kan tildeles i markedsføring.
Et sådant loft vil sikre, at støtten fordeles mere ligeligt mellem alle ansøgere, idrætter og tiltag. Loftet bør fastsættes ud fra et overblik over det generelle køb af markedsføring i andre lign. kommuner og kan udarbejdes af administrationen til brug for en evt. politisk beslutning om indførsel af et sådant loft. 
For at implementere et sådant loft bør der udvikles en fordelingsnøgle, som kan bruges til at fastsætte, hvor mange procent der bør gå til holdidrætter, individuelle idrætter og events.
Ud fra tildelingen af midler de seneste 5 år (nedenstående tabel) er følgende procentvise fordelingsnøgle udarbejdet af administrationen:

  • 80 % til holdidrætter
  • 15 % til individuelle atleter
  • 5 % til events

Procentvis fordeling de seneste 5 år i Markedsføringspuljen.

Holdindsatser

Individuelle

Events

18/19

66,5%

14%

19,5%

19/20

74%

17%

9%


20/21

81%

15%

4%


21/22

85%

8%

7%

22/23

85%

13%

2%

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Udvalget skal primo 2023 beslutte, hvilke kriterier, prioriteringer og retningslinjer der skal være gældende for den fremtidige tildeling af midler fra Markedsføringspuljen. 

10. Foreningsbesøg på fritidsområdet (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.

Det ønskes, at kulturområdet inkluderes i den videre planlægning.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal drøfte temaer for foreningsbesøg på fritidsområdet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter temaer for foreningsbesøg på fritidsområdet.

Sagens indhold

Foreningslivet er en stor del af fritidslivet i Slagelse Kommune. Det er også en stor del af den politiske vision, som Idrætspolitikken indeholder, om en aktiv kommune, hvor mange borgere er en del af foreningslivet og de aktive sociale fællesskaber. Foreningslivet skal være medskaber på at gøre Slagelse Kommune til en aktiv og attraktiv kommune. Foreningslivet skal gøre valget om at dyrke idræt og bevægelse nemmere for så mange borgere som muligt. Foreningslivet er mangfoldigt, spredt ud over hele Slagelse Kommune og bidrager til, at borgere i hele kommunen har mange muligheder for at indgå i aktive fællesskaber.

I forlængelse af erfaringer med foreningsbesøg v. Slagelse Guld under Corona-perioden har formandskabet har udtrykt ønske om at drøfte muligheden for at tage på foreningsbesøg i kommunen. Disse besøg skal give udvalget indblik i foreningernes aktiviteter, hverdag og foreningsliv i det hele taget 

Der er mulighed for at have et tema for evt. kommende foreningsbesøg, for at der for hver tur er et fokus, som har en særlig interesse, nysgerrighed eller fokus hos udvalget.

Temaerne kan fx være:

  • Geografisk tema - som skal have fokus på at komme bredt ud i kommunen og se, hvordan foreningslivet har det.
  • Nicheidrætten - som skal have fokus på, hvordan de mindre idrætter trives, og hvordan de er med til at sikre tilbud til de målgrupper, der er færre af.
  • Udendørsidrætten - som skal have fokus på den trend, som udendørsidrætten oplever, og hvordan man gør området endnu mere interessant for borgere.
  • Streetidrætten - som skal have fokus på, hvordan streetidrætter organiseres og understøtter visionen om flere aktive.
  • Senioraktiviteter - som skal have fokus på, hvordan vi sikrer gode aktivitetsmuligheder for de ældre målgrupper.
  • Børn og unge - som skal have fokus på, hvordan foreninger lykkedes med at skabe nogle gode rammer for børn og unge.

Retligt grundlag

Kommuner kan efter kommunalfuldmagtsreglerne lovligt varetage opgaver med henblik på at støtte borgernes mulighed for fritidsaktiviteter, herunder aktiviteter af generel kulturel karakter, samt varetage opgaver, der har til formål generelt at fremme folkesundheden.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte temaer for foreningsbesøg på fritidsområdet.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det kan give nogle gode og væsentlige perspektiver for udvalget at komme ud og se og opleve foreningslivet på deres hjemmebane. Slagelse Kommune har et bredt og varieret foreningsliv, spredt ud i hele kommunen. Foreningslivet spænder også bredt i aktiviteter til mange forskellige målgrupper. På baggrund af udvalgets drøftelse, udarbejder administrationen konkret forslag til foreningsbesøg. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

11. Takster - Slagelse Teater 2023 (B)

Beslutning

At 1: Sagen udsættes.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget beslutte takstblad for Slagelse Teater 2023.

Indstilling

Kultur-, Fritids- og Idrætslederen indstiller, 

1.     at Byrådet, på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget, godkender takstblad for Slagelse Teater 2023.

Sagens indhold

Hvert år skal der vedtages nye takster for Slagelse Teater. Taksterne for 2023 tager udgangspunkt i taksterne for 2022 (bilag 1), som er baseret på taksterne for Slagelse Teater, da Musikhuset stod for forpagtningen. Taksterne er reguleret med PL-fremskrivningen for 2022 til 2023 på 4,67%. Se takstblad for Slagelse Teater 2023 i bilag 2.  

I takstbladet for 2022 blev der indført mere generelle kategorier, som her bliver videreført. Der er også tilbagemelding fra forpagter, Vestsjællands Teaterkreds, at de anbefaler fortsættelse af taksterne i 2022 til 2023. 
I taksterne for 2022 blev der også indført betaling for øvedage, nedtagning og opsætning til 1000 kr. pr. dag, hvor det tidligere havde været gratis. Med en forpagter er det nødvendigt at sikre en indtjeningsmulighed og modvirke, at Slagelse Teater i for stort omfang bliver brugt som øvescene. Teaterforeninger og aktører på Slagelse Teater har mulighed for at søge aktivitets/driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål til at dække øgede omkostninger i forbindelse med fx øvedage.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten, herunder at kommunen har forpligtelse til at handle økonomisk forsvarligt og ikke handle konkurrenceforvridende.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget, godkende takstblad for Slagelse Teater 2023.

  2. Byrådet kan beslutte andre takster for Slagelse Teater 2023.

 

Vurdering

Kulturafdelingen anbefaler, at Byrådet godkender takster for Slagelse Teater 2023.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Sagen kan videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet. 

12. Faste driftstilskud til kulturinstitutioner i 2021 (over 500.000 kr.) (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om Kulturafdelingens godkendelse af regnskab for kulturinstitutioner, der har fået tilskud på over 500.000 kr. fra Kulturafdelingen i 2021.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orienteringen.

Sagens indhold

Kommunalfuldmagtens principper for økonomisk ansvarlig forvaltning angiver, at kommunen skal føre tilsyn med institutioners anvendelse af kommunal støtte.

På kulturområdet, hvor der udbetales tilskud til diverse kulturaktiviteter, ledsages bevillingen af tilskud med krav om, at tilskudsmodtagere skal indsende regnskab med dokumentation for anvendelsen af tilskuddet.

I denne sag orienteres udvalget om godkendelse af regnskab for Museum Vestsjælland, der har modtaget tilskud over 500.000 kr. i 2021.

Tilskuddet udgjorde i 2021 2.471.653 kr. for Museum Vestsjælland.

Derudover modtog Museum Vestsjælland tilskud fra Holbæk Kommune (3.204.528 kr.), Kalundborg Kommune (2.734.888 kr.), Odsherred Kommune (3.464.056 kr.), Ringsted Kommune (3.074.284 kr.) og Sorø Kommune (1.500.947 kr.).

Yderligere modtog Museum Vestsjælland et driftstilskud fra Staten på 9.368.898 kr.

Bilag 1 og 2 indeholder årsregnskab, årsberetning og ledelseserklæringer for Museum Vestsjælland. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

Retligt grundlag

Slagelse Kommunens regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn beskriver, at fagudvalget skal orienteres om administrationens godkendelse af regnskaber fra selvejende institutioner, der får tilskud over 500.000 kr. 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger

Vurdering

Kulturafdelingen har gennemgået regnskabet fra Museum Vestsjælland.

Kommentar til regnskabet fremgår af bilag 3.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

13. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1: Udvalget orienterede.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen indstiller,

1.     at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformanden

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

3. Orientering fra administrationen

 Puljer på kultur- og fritidsområdet:

Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

PuljeForbrugRestbudget
KULTUR:
Puljen til kulturelle formål2.287.8272.266.78421.043
Markedsføringspuljen000
FRITID:
Idræts- og Fritidspuljen218.758143.51775.241
Markedsføringspuljen1.396.3781.396.3780
Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse89.31020.00069.310

 

Fritidsområdet:

Danmarks Motionsuge 41

I uge 41 fandt Danmarks Motionsuge sted, og i Slagelse Kommune deltog over 23 foreninger, aktivitetscentre og andre aktører med over 100 aktiviteter lige fra åbent hus og åben træning til foredrag og events med fokus på bevægelse og motion. Alle aktiviteter blev oprettet på hjemmesiden: https://danmarksmotionsuge.dk/

Danmarks Motionsuge er en bevægelsesfest med det formål at inspirere danskerne til mere bevægelse. Borgerne kan helt gratis afprøve en ny idræt eller motionsform hos foreninger, kommunale og private aktører m.fl. og få et kendskab til de lokale idræts- og motionstilbud.

Idrætsorganisationerne og Danmarks Radio opbyggede sidste år Danmarks Motionsuge med en vision om, at det bliver en årlig tradition. Både Skolernes Motionsdag og Arbejdspladsernes Motionsuge er en del af den landsdækkende motionsuge.

De fleste af de involverede foreninger vil gerne deltage i motionsugen en anden gang. Dog skal der tiltrækkes flere borgere til aktiviteterne i motionsugen. Administrationen undersøger om manglen på deltagere til aktiviteterne også har været en tendens i andre kommuner. Desuden undersøger administrationen andre muligheder for rekruttering af deltagere.

Kulturområdet:

Slagelse Teater:

I den 1-årige forlængelse af forpagtningen af Slagelse Teater med Vestsjællands Teaterkreds er det blevet administrationen bekendt, at der i den nuværende aftale er en fejl omkring forpagterens deltagelse i bestyrelsen i Ejerforeningen Herredstræde 9-11. Det skal være en kommunalt ansat, der sidder med i bestyrelsen. Derfor udgår denne formulering fra forlængelsen af forpagtningsaftalen. 

14. Input til kommende møder (B)

Beslutning

At 1: Ingen bemærkninger.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

15. Presse (B)

Beslutning

At 1: Ingen bemærkninger.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

 

 

16. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Kultur-, Idræts- og Fritidslederen  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet