Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 9. november 2023


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

2. Planlægning af mødeaktivitet 2024 (B)

Beslutning

At 1: Udvalget rykkede deres ordinære maj-møde til den 21. maj - i forbindelse med et temamøde 21 maj.

Udvalget ønskede derudover at afholde temamøder hhv. den 19. sep. og den 13. november 2024. 

Møderne afholdes i tidsrummet 16.30-19.30.

At 2: Godkendt.

At 3: Taget til orientering.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte datoer for temamøder i 2024, samt mulig alternativ dato for udvalgsmødet i november 2024. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres desuden om status på planlægning af dialogmøderække samt studietur.

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter datoer for afholdelse af temamøder i 2024.

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter, at det ordinære udvalgsmøde i november 2024 flyttes fra den 7. november til 14. november, såfremt der viser sig at blive sammenfald med jobCAMP 2024, KL's årlige topmøde på beskæftigelsesområdet.

3. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om status på planlægning af dialogmøderække samt studietur.

 

Sagens indhold

På mødet den 5. oktober besluttede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget en mødekalender med datoer for de ordinære udvalgsmøder i 2024. Mødekalenderen er vedhæftet som bilag 1 og er siden blevet suppleret med forslag til temamøder i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget samt kendte datoer for de konferencer, som alle fagudvalg har besluttet deltagelse i.

På Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets området kendes der endnu ikke 2024-datoer for Børnekulturtopmødet 'Children need arts' samt Idrættens branchedage i Vejen, men de forventes at ligge hhv. primo maj samt ultimo oktober/primo november.

På øvrige områder kendes der endnu ikke datoer for KL's Ældre- og Sundhedskonference 2024 (forventeligt primo oktober), National Landdistriktskonference 2024 (forventeligt primo oktober) samt Landdistriktsforskningens Dag 2024 (forventeligt primo november)

Mødekalenderen opdateres løbende og forelægges til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget under 'Gensidig orientering' på decembermødet.

 

Temamøder

Der lægges op til at afholde temamøder fast hver tredje måned. 

I januar måned afholdes en fælles temamøde mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Uddannelses- og Beskæftigelsesudvalget, forventeligt den 24. januar. Endelig dato og ramme for temamødet besluttes af begge udvalg på november-møderne.

Administrationen foreslår, at de resterende temamøder i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i 2024 afholdes på følgende datoer:

  • 21. eller 22. maj
  • 17. eller 19. september
  • 12. eller 13. november

Møderne foreslås afholdt i tidsrummet 16.30-19.30.

Emnerne til temamøder besluttes løbende af udvalget med afsæt i konkrete forslag, som administrationen udarbejder på baggrund af input fra udvalget.

 

Mulig ændring af dato for udvalgsmødet i november 2024

KL afholder den årlige beskæftigelseskonference jobCAMP i november måned, men den endelige dato for 2024 er endnu ikke offentliggjort. Forventeligt afholdes konferencen den første uge af november, hvilket for flere udvalgsmedlemmer vil medføre et sammenfald med det ordinære møde i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. november 2024. Udvalget kan derfor træffe beslutning om, at udvalgsmødet i tilfælde af sammenfald med jobCAMP flyttes fra den 7. november til den 14. november eller en anden dato i uge 46. Datoen for jobCAMP 2024 forventes offentliggjort medio november 2023.

 

Igangværende planlægning af dialogmøder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede på mødet den 5. oktober, at der i 2024 afholdes dialogmøder med fokus på outdoor og flere-skal-med-indsatser. Den 9. november 2023 afholdes en besøgstur til foreninger med fokus på nicheidrætter, og der vil kunne planlægges lignende besøgsrækker i 2024.

Derudover vil administrationen i 2024 planlægge efter, at hvert tredje ordinære udvalgsmøde afholdes som en del af et besøg hos en forening, kulturaktør eller andre og indledes med 30 minutters indledende rundvisning og dialog med repræsentanter for det sted som besøges.

Administrationen foreslår, at udvalgsmødet i januar og april suppleres med hhv.:

  • Besøg hos en aktør på flere-skal-med-indsats
  • Besøg af en kulturaktør med biblioteket som mødested

 

Igangværende planlægning af studietur

I forhold til studietur besluttede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. oktober, at der skal arbejdes videre med en studietur med fokus på turisme og gerne i kobling til eks. outdoor og kultur.

 

Retligt grundlag

Den kommunale styrelseslov.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte datoer for afholdelse af temamøder i 2024.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan desuden beslutte, at udvalgsmødet i november 2024 rykkes fra den 7. november til 14. november eller en anden dato i uge 46, såfremt der viser sig at blive sammenfald med jobCAMP, KL's årlige topmøde på beskæftigelsesområdet.

 

Vurdering

Ingen bemærkninger. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

3. Budgetopfølgning 3 - forventet regnskab 2023 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Udvalget ønsker opfølgning på svømmehallernes økonomi og initiativer igangsat af udvalget i andet kvartal 2024. I denne forbindelse ønsker udvalget opgørelse af udviklingen i såvel procent som i konkrete beløb.

At 2: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende budgetopfølgning 3 - forventet regnskab 2023 for udvalgets økonomi, som indgår i den samlede budgetopfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkende, at der gives en kassefinansieret tillægsbevilling på 569.000 kr. til Slagelse Hallen.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender budgetopfølgning 3 - forventet regnskab 2023, som indgår i samlet budgetopfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.

2. at Byrådet godkender, at der gives en kassefinansieret tillægsbevilling på 569.000 kr. til Slagelse Hallen.

 

Sagens indhold

Formålet med at gennemføre budgetopfølgning 3 - forventet regnskab 2023 er at vurdere det forventede regnskab for 2023.  Med baggrund i kommunens økonomiske situation er der fortsat skærpet fokus på, at det forventede resultatet af budgetopfølgningen er så nøjagtigt som muligt.

Et retvisende billede giver udvalget mulighed for at foretage de nødvendige økonomiske tilpasninger, så udvalgets samlede budgetramme overholdes ved forventet merforbrug og tilsvarende, at forventet mindreforbrug lægges i kassen.

Budgetopfølgning 3 - forventet regnskab tager derfor udgangspunkt i:

  • Det korrigerede budget pr. ultimo september 2023
  • Aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata
  • Forventninger til forbrugsudviklingen resten af året

 

Forventet resultat på drift og anlæg

Drift

Kultur-, Fritids og Turisme forventer ved denne budgetopfølgning et mindreforbrug for driftsudgifterne på 0,8 mio.kr. 

Fritid har et merforbrug på 0,7 mio. kr. Årsagen til merforbruget skyldes manglende indtægter på Svømmehallerne samt ubalance mellem nuværende bevillingsniveau og det faktiske serviceniveau i svømmehallerne.

På turismeområdet forventes et merforbrug på 0,1 mio. kr. Der er tilkommet ekstra udgifter fra Destination SJ, som egentlig vedrører 2022, men mindreforbruget på turismeområdet blev i forbindelse med regnskabsafslutning og overførselssag tilført kassen. Udvalget oplyses derfor fortsat om, at der på turismeområdet ikke er flere midler resten af 2023

Nedenstående tabel viser forventet resultat for budgetopfølgning 3- forventet regnskab 2023 og forventet resultat ved forrige budgetopfølgning, opdelt på serviceudgifter og øvrige udgifter.

Drift
(mio.kr)

Vedtaget budget

Korrigeret budget

Forventet resultat
BO3

Forventet resultat
BO2

Afvigelse

 

5.1 Kultur og Fritid

94,1

98,2

97,3

97,2

        0,9 

Kultur

9,0

8,9

7,9

8,5

         1,0

Fritid

46,4

50,1

50,8

51,1

        -0,7

Bibliotekerne

29,4

30,0

29,4

28,6

         0,6

Musikskolen

9,2

9,2

9,2

9,0

         0,0

5.2 Turisme

3,9

3,9

4,0

3,9

       -0,1

Turisme

3,9

3,9

4,0

3,9

        -0,1

I alt for udvalget

98,0

102,1

101,2

101,1

         0,8

 

 

 

 

Samlet resultat serviceudgifter

98,0

102,1

101,2

101,1

         0,8

Samlet resultat øvrige udgifter

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

*Afvigelse på grund af afrundinger

 

Anlæg  

Kultur, Fritid og Turisme forventer et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 0,3 mio. kr. 

I bilag 1 er forbruget på drift og anlæg specificeret nærmere.

 

Retligt grundlag

Det fremgår af Kasse- og Regnskabsregulativet, at der som udgangspunkt ikke gives tillægsbevillinger, der er kassefinansierede. Ved forventede budgetoverskridelser skal fagudvalgene finde kompenserende besparelser inden for egen budgetramme.

Styrelseslovens § 40 omhandler, at der ikke kan iværksættes foranstaltninger, som ikke er en del af det vedtagne budget, og som medfører indtægter eller udgifter uden kommunalbestyrelses bevilling. 

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes. I Kasse- og regnskabsregulativet for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres fire årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ultimo marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder i forhold til at sikre budgetoverholdelse:

A. at godkende budgetopfølgning 3 for udvalgets område

B. at indstille til Byrådets godkendelse, at der gives en tillægsbevilling på 569.000 kr. til Slagelse Hallen.

 

Tillægsbevillinger og omplaceringer:

Under Coronaberedskabet stillede Slagelse Kommune lokaler til rådighed for Region Sjælland til deres arbejde med test og vaccinationer. Et af stederne var Slagelse Hallen, som blev brugt helt frem til februar 2023. Efter ønske fra Region Sjælland, blev Slagelsehallen brugt 100% i perioden 1/2–2021 til 28/2 – 2022 og siden en mindre del af bygningen i perioden 1/3–2022 til 24/2-2023.

Region Sjælland har jf. aftalen godtgjort 320.855 kr. for merforbrug, mens de samlede merudgifter og manglende indtægter til Slagelse Hallen i perioden er opgjort til 920.000 kr. (se bilag 2)

Slagelse Hallen er tidligere kompenseret for manglende indtægt på 30.165 kr. for udlejning af hallen og der udestår således en merudgift på 569.000 kr. der foreslås dækket af Kassen, idet ikke anvendt Coronakompensation fra Staten tidligere er tilført kassen.

 

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der med et fortsat fokus på prioritering og økonomisk mådehold på samtlige områder arbejdes i retning af balance på udvalgets budgetområde forudsat at den søgte tillægsbevilling i forhold til den selvejende hal Slagelse Hallen bevilliges. 

I forbindelse med denne budgetopfølgning 3 har administrationen omplaceret en andel af forventet mindreforbrug fra det øvrige kultur- og fritidsområde til svømmehallerne, hvormed den igangværende handleplan kan annulleres. Svømmehallernes driftsøkonomi forventes bedret i 2024, da Byrådet i budgetforliget for 2024-2027 besluttede at tilføre en driftsbevilling på 2,1 mio. kr. årligt.

Det er fortsat administrationens vurdering, at de konkrete handlinger og tiltag vedr. svømmehallerne kan bidrage til bedring af økonomien omkring Slagelse Svømmehallerne.

Aktuel status på de igangsatte tiltag vedr. svømmehallerne er:

  1. Tværgående Sundhedsfremmende initiativer. 
    • Hold for overvægtige er startet op pr. 25. oktober, der er 2 holdtider om ugen fordelt på begge svømmehaller. Det er blevet taget godt imod og der var 5 deltagere på førstedagen. Der arbejdes fortsat med udbredelse og oplæg omkring holdene.
    • Der er startet aquatræning for gravide med ét hold om ugen.
    • Der er pt. 5 holdtider for aquafitness om ugen fordelt på begge svømmehaller.
    • Der er startet et hold om ugen med svømmeundervisning og vandtilvænning, for kvinder af anden etnisk herkomst. Der opleves god opbakning.
  2. Café i Korsør Svømmehal. Indtægter og udgifter i relation til caféen i Korsør, år til dato viser, at Caféen i Korsør er lykkes med at blive selvbærende, dvs. forventningerne til resten af året er, at caféen opnår et mindre overskud.
  3. Café i Slagelse Svømmehal.

    Der arbejdes fortsat i etableringsfasen af cafeteriet i Slagelse svømmehal. Der startes op  med åbningstider i weekenden forventeligt i midten af november. Menuen vil være det samme som i Korsør 50% traditionel cafeteria og 50% sundt udbud.

  4. Billetpris fra 2024 - stigningen i billetpris er indarbejdet i den samlede takstsag til Byrådet
  5. Øget offentlig åbningstid. Fra september måned er der udvidet med følgende offentlig tid:      I Slagelse med 8 timer om ugen. 3 timer i weekenden, 2 timer om onsdagen og 3 timer i fælles tid med SSK fordelt på de øvrige tider. 
    I Korsør med 3 timer om lørdagen samt ekstra sammen med SSK. Der er kommet 3 timer ekstra i hverdagen fordelt på torsdag og fredag i dagtimerne.

Det er for tidligt at sige noget om tendenser for besøgende i det udvidede tidsrum.

  1. Genåbning af saunaer - Saunaer har været fuldt genåbnet pr. 1/8 og det er forventningen, at det vil bidrage positivt til besøgstal resten af året. I forbindelse med genåbning af saunaerne, så starter saunagus op i midten af november i begge svømmehaller.

Samlet set på Svømmehallernes indtægter ses der en stigning på 13%  til og med september 2023 sammenlignet med samme periode 2022.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

5.1 Fritid

      569

 

 

 

Anlæg

 

 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

-569

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

4. Revideret facilitetsplan på fritidsområdet (B)

Beslutning

At 1: Udsat.

Udvalget ønsker, at sagen uddybes med et øget datagrundlag ift. den eksisterende udnyttelse af haller og idrætsfaciliteter.
Derefter vil udvalget behandle sagen igen.


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende revideret facilitetsplan.

Indstilling

Chefen for Kultur-, Fritid- og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur,- Fritid- og Turismeudvalget godkender den reviderede facilitetsplan.

Sagens indhold

Facilitetsplanen udspringer fra idrætspolitikkens indsatsområde 3 - Vi skaber rammer og arenaer for idrætten. Facilitetsplanen har til formål at understøtte idrætspolitikkens vision om, at flest mulige borgere har mulighed for et aktivt og meningsfuldt fritidsliv. Facilitetsplanen skal understøtte denne vision, ved at skærpe fokus og retning for facilitetsområdet og prioritere konkrete handlinger for området. I den reviderede facilitetsplan er der fokus på indsatsområderne:

  • Datadrevet udvikling
  • kapacitetsudnyttelse
  • Outdoor
  • Forbedring af drift
  • Energiledelse/optimering
  • Formidling af faciliteter og muligheder 

Baggrund

Kommunens facilitetsplan er opstået på baggrund af nye befolkningssammensætninger og nye idrætsvaner, hvilket kræver et strategisk arbejde og et blik for nye løsninger for at styrke facilitetsområdet og skabe gode muligheder for aktivitet for de mange borgere i kommunen.

Den 4. juni 2019 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at godkende den første facilitetsplan for Slagelse Kommune. Facilitetsplanen er tværfaglig med snitflader til bl.a. Kommunale Ejendomme, Entreprenørservice, Tværgående Udvikling m.fl. og blev derfor også sendt til orientering hos Erhvervs- og Teknikudvalget og Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Siden 2019 har planen bidraget til arbejdet med facilitetsområdet og har skabt en mere tydelig retning og forbedret dialog på området. Den seneste status på facilitetsplanen viste, at flere handlinger, der inden for den nuværende facilitetsplans indsatsatområder og målsætninger, var gennemført, men at omfanget af handlinger også betød, at flere handlinger ikke var gennemført af flere årsager, herunder manglende ressourcer, at nogle handlinger ikke længere var en prioritet, at nogle handlinger ikke var nok i tråd med andre fagområders strategier, eller at de nyeste tendenser indenfor facilitetsområdet og danskernes idrætsvaner har ændret sig. Det har bevirket, at der er et behov for en revidering af facilitetsplanen for at den bedre kan understøtte idrætspolitikken vision om at få flest mulige borgere til at have et aktivt fritidsliv. Den reviderede facilitetsplan er derfor justeret, så den bedre kan:

  • Understøtte andre relevante politikker og strategier herunder bæredygtighedsstrategien og ejendomsstrategien
  • Danne grundlag for et mere skærpet fokus og retning, der med et justeret omfang af konkrete handlinger er mere realiserbart
  • Etablere en bedre sammenhæng mellem de strategiske retninger og facilitetsplanens handlinger

Processen for revidering af facilitetsplanen

I november 2022 blev en workshop afholdt for input og perspektiver for revidering af facilitetsplanen. I arbejdet med revidering af facilitetsplanen, har forskellige afdelinger fra kommunen herunder Kommunale Ejendomme, Entreprenørservice, Byudvikling og Plan, Tværgående Udvikling, Klima og Bæredygtighed, Folkesundhed og Fritidsafdelingen været involveret. I arbejdet med revideringen, har eksterne samarbejdspartnere på fritidsområdet herunder Danmarks Idrætsforbund, Slagelse Idræts Råd, aftenskolerne og selvorganiserede brugere, samt politikere fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget også bidraget med forskellige input og perspektiver. Der er senere i processen sendt et udkast ud til involverede parter, som de har kunne komme med input til. Den reviderede facilitetsplan er vedlagt som bilag 1.

 

Retligt grundlag

Efter de uskrevne kommunalfuldmagtsregler må kommuner stille faciliteter til rådighed for kommunens borgere for at fremme borgernes fritids- og foreningsliv.

Idrætspolitikken har 4 indsatsområder. Det 3. indsatsområde er "Vi skaber rammer og arenaer for idrætten" og skal understøtte Idrætspolitikkens vision om flere aktive borgere. 

 

Handlemuligheder

Udvalget har følgende handlemuligheder:

 A. Godkende revideret facilitetsplan

 B. Godkende revideret facilitetsplan med konkrete ændringer

 C. Afvise revideret facilitetsplan, hvorved den nuværende facilitetsplan vil være gældende

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at facilitetsplanen er i god tråd med idrætspolitikken og derfor kan være med til at understøtte visionen om at  flest mulige borgere har mulighed for et aktivt og meningsfuldt fritidsliv. Revideringen er gennemført i samarbejde med relevante parter, og derfor afspejler retningen for facilitetsplanen også dette. Facilitetsplanen understøtter derfor relevante politikker og strategier som eksempelvis bæredygtighedsstrategien og ejendomsstrategien.

Administrationen vurderer, at facilitetsplanen er et værdifuldt værktøj til arbejdet om drift og udvikling af faciliteter til fritidsområdet, og at den reviderede facilitetsplan skal være en forbedret forudsætning for dette arbejde. Dette ved, at den reviderede facilitetsplan har et skærpet indhold og omfang, der gør planen mere realiserbar. Den reviderede facilitetsplan har et stort fokus på det tværfaglige fokus, og hvordan der kan bidrage til at understøtte andre politikker og strategier i kommunen.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ved godkendelse af den reviderede facilitetsplan sendes den efterfølgende til orientering hos Klima- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget, Sundhedsudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

5. Genoptagelse - Team Ljungquist / RngSde Promotions - Ansøgning om tilskud til afholdelse af boksestævne (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

At 3: Udvalget besluttede ikke at fravige de eksisterende retningslinjer i forhold til arrangørens betaling for halleje. 

Udvalget ønsker en principiel drøftelse af retningslinjerne for takster for halleje i relation til aktiviteter, hvor både professionelle og amatører er involveret. 


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om der skal ydes tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til Team Ljungquist til afvikling af boksestævne i Slagelse/Korsør. 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at yde 40.000 kr. i tilskud til Team Ljungquist fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævne. Tilskuddet øremærkes leje af boksering, lyd og lys samt markedsføring. 
  2. at Tilskuddet ydes under forudsætning af, at Team Ljungquist selv skaffer det resterende beløb til afvikling af stævnet gennem egenfinansiering og/eller ekstern finansiering.

Sagens indhold

Team Ljungquist søger om et tilskud på 125.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til afholdelse af et boksestævne i Slagelse eller Korsør.

Team Ljungquist er et promotorselskab indenfor boksning. Team Ljungquist startede med at arrangere professionelle boksestævner med bokseren Kem Ljungquist som hovedkamp, men har fået andre boksere ind i deres selskab, bl.a. Emil Lindebjerg Kot fra Korsør. Team Ljungquist har tidligere arrangeret 3 stævner på Sydsjælland og er ét af 5 promotorselskaber i Danmark. 

Team Ljungquist vil afholde et arrangement med en lokal professionel bokser, Emil Lindebjerg Kot, som tidligere har bokset i Korsør Amatør Bokseklub. Arrangementet skal samtidig være med til at gøre opmærksom på "gamle dage", hvor boksning var stort i Slagelse Kommune, især i Korsør. 

Team Ljungquist ønsker at øge interessen for boksning og forhåbentlig skaffe flere medlemmer til bokseklubberne i kommunen. Team Ljungquist har set medlemsforøgelser på op til 20% i de lokale bokseklubber efter lignende stævner i andre kommuner.

Boksestævnet vil have minimum 5 professionelle kampe, både med danske og internationale boksere. Derudover vil der værre 3-6 amatørkampe med lokale boksere i det ene ringhjørne.

Stævnet vil blive streamet på online boksekanal. Team Ljungquist har allerede kontakt til lokalaviser. 

Arrangementet vil foregå en lørdag i december (datoen er endnu ikke fastlagt, da den afhænger af, hvilke haller der er ledige). Der vil blive solgt billetter til stævnet. Billetterne vil koste 195-345 kr., og Team Ljungquist forventer at sælge 800-1200 billetter. 

Budgettet for arrangementet er på 683.000 kr. 

Budgetterede udgifter ved stævnet:

Produkt

Beløb 

Personale 

375.000 kr.

Kost, logi & transport

110.000 kr.

Leje af ring, lys og lyd

 70.000 kr.

Produktion af Canvas-ring 50.000 kr. 

TV og Markedsføring

 60.000 kr.

Dansk Professionel Bokseforbund 

 18.000 kr. 

I budgettet er ikke indregnet udgifter til leje af hal, hvilket vil beløbe sig til mellem 24.639 kr. - 36.873 kr., alt efter hvilken hal arrangementet bliver afholdt i. 

Team Ljungquist søger om 125.000 kr. og forventer, at sponsorater, sammen med billetindtægter (200.000 kr.) og barsalg (75.000 kr.), skal dække de resterende udgifter ved stævnet. Team Ljungquist forventer ikke at få et overskud på stævnet.

Team Ljungquist afholder og har afholdt lignende arrangementer i andre kommuner. Fritidsafdelingen er bekendt med, at andre kommuner har ydet tilskud på henholdsvis 10.000 kr. og 50.000 kr. til markedsføring af stævnerne. Erfaringen fra en kommune, hvor der har været afholdt et lignende stævne, har været positive og tilfredsstillende. 

Team Ljungquist har et samarbejde med Korsør Amatør Bokseklub. Korsør Amatør Bokseklub vil stå for organisering af amatørkampene og generel arbejdskraft i forbindelse med arrangementet. Bokseklubben vil få omtale og mulig medlemsfremgang ud af arrangementet, men ikke anden økonomi.

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte borgernes aktive fritidsliv, jf. kommunalfuldmagten.

Retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

1. Bevilge de ansøgte 125.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævnet.

2. Bevilge de indstillede 40.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævnet.

3. Bevilge et andet beløb fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævnet.

4. Give afslag på ansøgningen til Idræts- og Fritidspuljen.

Vurdering

Administrationen vurderer, at Idræts- og Fritidspuljen kan støtte arrangementet, idet puljen bl.a. giver tilskud til afholdelse af arrangementer samt til aktiviteter/tiltag, der understøtter arrangementer, fx markedsføring og leje af nødvendigt udstyr.

Derudover vurderer administrationen, at ansøgningen lever op til følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:

  • Inddragelse af borgere (Samarbejder med bokseklub i Korsør om afvikling af stævnet)
  • Omfang (Erfaringsmæssigt samler boksestævner mange forskellige slags borgere)
  • Nytænkning (Der er ikke afholdt lignende stævner i kommunen de seneste mange år)
  • Idrætspolitik (Stævnet understøtter kapitlet "Idrætten sætter kommunen på landkortet", herunder målet om at tiltrække store sportsevents til kommunen. Der vil komme omtale både før og efter arrangementet)

Administrationen vurderer, at der i tråd med retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen kun kan bevilges midler til følgende poster i budgettet:

  • Leje af boksering
  • Lyd og lys
  • Markedsføring

Idræts- og Fritidspuljen kan, jf. retningslinjerne for puljen, ikke støtte ophold, præmier samt mad og drikke, hvilket dækker over resten af posterne i budgettet.

Administrationen gør opmærksom på, at dele af arrangementet er professionelt og derfor ikke kan støttes 100%. Da cirka halvdelen af kampene vil være amatørkampe, kan der ydes tilskud til 50% af udgifterne til leje af ring samt lyd og lys (35.000 kr.). Administrationen vurderer, at der desuden kan ydes et tilskud på 5.000 kr. øremærket markedsføringen af amatørkampene.

Idræts- og Fritidspuljen kan, jf. retningslinjerne for puljen, ikke støtte kommercielle arrangementer. Administrationen har ved behandlingen af ansøgningen lagt til grund, at ansøger ikke forventer et overskud på stævnet, og at der, jf. ovenstående, kun ydes tilskud til den andel af udgifterne, der vedrører amatørkampene ved stævnet (som godt kan støttes af puljen). Administrationen vurderer derfor, at ansøgningen kan holdes inden for rammerne af Idræts- og Fritidspuljen. 

Idræts- og Fritidspuljen har ved andre lejligheder støttet arrangementer. Det typiske tilskudsniveau har været 15.000-50.000 kr.

I 2018 støttede Idræts- og Fritidspuljen Korsør Amatør Bokseklub med 13.000 kr. til afvikling af Sjællandsmesterskabet i boksning. Her var 8.000 kr. øremærket leje af boksering og 5.000 kr. øremærket markedsføring. 

Administrationen vurderer derfor på baggrund af ovennævnte, at der maksimalt bør ydes et tilskud på 40.000 kr. til afvikling af boksestævnet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er pt. 235.259 kr. tilbage i årets Idræts- og Fritidspulje.

Der er tre ansøgninger på dagsordenen til dette udvalgsmøde. De tre ansøgninger er på tilsammen 297.125 kr., og administrationen indstiller et samlet tilskud på 77.000 kr. i de tre ansøgninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

_____________________________________________________________

Administrativ bemærkning pr. 12. oktober 2023

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede sagen udsat på mødet 5.10.2023. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønskede en uddybende beskrivelse af arrangementet med henblik på følgende spørgsmål.

  1. Lokation og tidspunkt for stævnet.
  2. En uddybning af det lokale islæt i forhold til arrangementet. 
  3. Hvor mange lokale boksere skal deltage, og i hvad.
  4. Erfaringer fra stævne i Næstved d. 7/10-2023.

Team Ljungquist har fremsendt nedenstående kommentarer:

  1. Storebæltshallen d. 9.12. 2023 kl. 18:30
  2. Team Ljungquist samarbejder med Korsør Amatør Bokseklub. De stiller op med 5-6 amatør boksere, som bliver matchet med boksere fra andre klubber i Danmark. I tilfælde af overskud får Korsør Amatør Bokseklub en aftalt procentdel. Yderligere hjælper Korsør Amatør Bokseklub til med det praktiske før, under og efter eventet bl.a. opsætning og oprydning, frivillige til at stå i indgang og bar.
  3. Der vil være 5-6 amatørboksere og 2 professionelle boksere fra Korsør Amatør Bokseklub.
  4. Ved stævnet i Næstved var der 1086 tilskuere. Økonomisk løb stævnet rundt, plus/minus 5.000 kr. Arrangøren oplyser, at der har været 47.000 seere på deres streaming via Ekstrabladet. Næstved Kommune oplyser, at der har været et par artikler i lokalaviserne op til arrangementet, og en artikel i Sjællandske efterfølgende. 

Yderligere har arrangøren forespurgt for muligheden for reduceret halleje.

Med afsæt i de politisk vedtagne retningslinjer skal arrangøren betale 20.635 kr. i beregnet halleje.

På forespørgsel har administrationen i samarbejde med jura vurderet, at det kan være muligt at differentiere taksterne, da arrangementet består af både professionelle og amatøraktiviteter. En differentiering vil give en halleje på 18.763 kr.

Der gøres opmærksom på, at en differentiering ikke udgør vanlig praksis og vil være en fravigelse af nuværende politisk vedtagne retningslinjer, som kan betyde at fremtidige lignende ansøgninger bør vurderes på lige fod med denne ansøgning, jf. ligebehandlingsprincippet. 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at yde 40.000 kr. i tilskud til Team Ljungquist fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævne. Tilskuddet øremærkes leje af boksering, lyd og lys samt markedsføring. 
  2. at Tilskuddet ydes under forudsætning af, at Team Ljungquist selv skaffer det resterende beløb til afvikling af stævnet gennem egenfinansiering og/eller ekstern finansiering.
  3. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter hvorvidt udvalget vil fravige eksisterende retningslinjer på området i relation til arrangørens betaling for halleje.

 

 

 

 

 

Sagens forløb

05-10-2023 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1-2: Sagens udsættes til november-mødet.

Administrationen går i dialog med ansøger mhp. en uddybning af ansøgningen.



Afbud: Ida Lynge

6. Samarbejdsaftale mellem Slagelse Kulturråd og Slagelse Kommune 2024-2026 (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

Udvalget ønsker, at invitere kulturrådet til et samarbejdsmøde primo 2024


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte at indgå samarbejdsaftale med Slagelse Kulturråd i

2024-2026. 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at indgå samarbejdsaftale med Slagelse Kulturråd i 2024-2026. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender udkast til samarbejdsaftalen. 

Sagens indhold

Slagelse Kulturråd er en paraplyorganisation, der samler og repræsenterer kulturelt interesserede foreninger, institutioner og enkeltpersoner i Slagelse Kommune.

Kulturafdelingen og Slagelse Kulturråd er løbende i dialog og sikrer derigennem samarbejde, gensidig orientering og udvikling af kulturlivet.
Kulturafdelingen og Slagelse Kulturråd har blandt andet samarbejdet om justering af retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. 


Den eksisterende 3-årige samarbejdsaftale mellem Slagelse Kulturråd og Slagelse Kommune udløber ved årets udgang. Kulturafdelingen og Slagelse Kulturråd har derfor udarbejdet et udkast til ny samarbejdsaftale gældende frem til udgangen af 2026 med udgangspunkt i den nuværende samarbejdsaftale, bilag 1. Udkast til ny samarbejdsaftale er vedlagt som bilag 2. 

Ændringer i samarbejdsaftalen:

Tidligere aftale

Ændres til

Evt. argumentation

Byrådet i Slagelse Kommune udpeger en repræsentant til Slagelse Kulturråds bestyrelse for en byrådsperiode. Byrådet kan vælge en repræsentant fra sin midte eller en ekstern repræsentant. 

 

Byrådet i Slagelse Kommune udpeger en repræsentant til Slagelse Kulturråds bestyrelse for en byrådsperiode.

Den sidste linje er slettet, da det alene er en uddybelse af første linje.

Slagelse Kulturråd kan deltage i arbejds- eller følgegrupper i forbindelse med større anlægsopgaver på kulturområdet.

 

Slagelse Kulturråd kan deltage i arbejds- og følgegrupper på kulturområdet.

Ændringen er lavet for ikke at begrænse Kulturrådet i, hvad de kan deltage i.

 4 årlige dialogmøder. 

Slagelse Kulturråd mødes med Kulturafdelingen til minimum 4 årlige dialogmøder og efter behov.

 

Ændringer giver Slagelse Kulturåd og Kulturafdelingen mulighed for at afholde dialogmøder, når det er relevant. 

 

Slagelse Kulturråd modtager årligt 25.000 kr. i administrationstilskud. Slagelse Kulturråd indsender årsregnskab med dokumentation for anvendelse af midlerne senest ultimo april. Årsregnskabet skal være underskrevet af samtlige bestyrelsesmedlemmer.

Slagelse Kommune yder Slagelse Kulturråd et årligt tilskud til dækning af udgifter til egen mødeafholdelse og generalforsamling på maksimalt 25.000 kr. Slagelse Kulturråd indsender årsregnskab efter den årlige generalforsamling. Årsregnskabet skal være underskrevet af samtlige bestyrelsesmedlemmer.

 

Ændringen er lavet for at ensrette med sammenlignelige råd.

 

Slagelse Kulturråd råder derudover årligt over 25.000 kr. i tilskud til at sætte særligt fokus på de frivilliges indsats i kulturlivet og understøtte denne indsats, f.eks. gennem kurser eller inspirationsarrangementer for frivillige. Midlerne udbetales ved behov.

Slagelse Kulturråd råder over yderligere 25.000 kr. årligt og kan anmode om disse, som er øremærket til aktiviteter, der inddrager alle eller dele af kulturlivet i Slagelse Kommune. Anmodningen fremstilles skriftligt efter forudgående dialog med Kulturafdelingen. Regnskab skal aflægges separat for dette tilskud senest med udgangen af januar måned i det følgende år.

 

Ændringen er lavet for at Slagelse Kulturråd kan bruge midlerne bredere 

Derudover er der i samarbejdsaftalen tilføjet:

  • At Slagelse Kulturråd også kan repræsentere kulturelle virksomheder.

Ændringen er lavet da Slagelse Kulturråd også har virksomheder som medlemmer. 

  • Slagelse Kulturråd mødes med Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget minimum 1 gang årligt.

Dette er et ønske fra Slagelse Kulturråd.

  • Et opsigelsesvarsel af samarbejdsaftalen for begge parter.

Dette for at begge parter kan afbryde aftalen inden udløb.

 

Nedenstående punkt udgår af samarbejdsaftalen:

  • I forbindelse med særlige arrangementer har Slagelse Kulturråd mulighed for at ansøge om ekstra midler.

Dette udgår, da Slagelse Kulturråd altid har mulighed for at søge diverse puljer.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver med henblik på at støtte borgernes mulighed for fritidsaktiviteter herunder aktiviteter af generel kulturel karakter med lige adgang for alle.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at godkende samarbejdsaftale med Slagelse Kulturråd for 2024-2026.

  2. at godkende samarbejdsaftale med Slagelse Kulturråd for 2024-2026 med konkrete ændringer.

  3. ikke at godkende samarbejdsaftale med Slagelse Kulturråd, hvorved der pr. 1/1 2024 ikke vil være en gældende samarbejdsaftale. Dette vil betyde, at Slagelse Kommune vil mangle en organisation, der samler og repræsenterer kulturelt interesserede foreninger, institutioner og enkeltpersoner i Slagelse Kommune.

Vurdering

Administrationen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at fortsætte en aftale med Slagelse Kulturråd for at understøtte en organisation, som skal varetage kulturlivets interesser i Slagelse Kommune. 
Ved at imødekomme Slagelse Kulturråds ønske om at mødes med Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget minimum en gang årligt, får udvalget også mulighed for at drøfte visioner og potentialer med Slagelse Kulturråd. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

De 25.000 kr. som Slagelse Kulturråd kan modtage årligt til dækning af udgifter til egen mødeafholdelse og generalforsamling finansieres fra "Udvikling og projekter". Det samme for de 25.000 kr. som Slagelse Kulturråd kan råde over og anmode om, der er øremærket til aktiviteter, der inddrager alle eller dele af kulturlivet i Slagelse Kommune.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

7. Forslag om fælles temamøde mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

At 2: Drøftet.  

Udvalget ønsker: 

- En drøftelse af den Kulturpolitiske redegørelse for 2023 i Slagelse sammenhæng.

- En drøftelse af kriterier for den kommende berammede analyse af potentialet på kulturområdet - med særlig fokus på de fire store kulturinstitutioner. 


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget kan beslutte at holde fælles temamøde vedrørende kulturområdet i Slagelse Kommune. 

 

Indstilling

Chefen for kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget beslutter at holde fælles temamøde vedrørende kulturområdet i Slagelse Kommune. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget drøfter ønsker til indhold og fokus på det fælles temamøde.

 

Sagens indhold

Kulturområdet i Slagelse Kommune er en del af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets ressortområde. De fire kulturinstitutioner: Guldagergaard, Kongegaarden, Slagelse Musikhus og Museum Trelleborg er placeret under Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget. 

Der er fra flere sider af kulturlivet i Slagelse Kommune blevet efterspurgt en fælles politisk tydelighed og ambition for Slagelse Kommunes kulturområde.

Derudover har Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget det politiske ansvar for turismeområdet, som også fletter ind i erhvervsstrategi og potentialet omkring eks. kulturlivet. 

Derfor foreslår administrationen et fælles temamøde med fokus på:

  • Ambitioner og retning for kulturområdet med afsæt i Slagelse Kommunes Kulturstrategi  (bilag 1) , som kan danne grundlag for yderligere handleplan og implementering. 
  • Synergi, overlap og sammenhæng på tværs af udvalgsområderne.
  • Turismeperspektivet ift. begge udvalg. 
  • Drøftelse af lokale perspektiver ift. Kulturministeriets kulturpolitiske redegørelse fra maj 2023 (Bilag 2). 

Vedlagt som bilag er aftalerne med hhv. Guldagergaard (bilag 3), Kongegaarden (bilag 4), Trelleborg (bilag 5) og Slagelse Musikhus, inkl. 1-årig forlængelse (bilag 6+7).  

Det fælles temamøde foreslås at finde sted d. 24. januar 2024 kl. 16.00-19.00.

Endelig dagsorden for mødet udsendes i god tid inden mødet med relevante bilag. 

 

Retligt grundlag

Den kommunale styrelseslov.


Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget kan beslutte, hvorvidt der skal afholdes et fælles temamøde samt dato og tidspunkt for dette. 

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at et fælles temamøde for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget er vigtigt for at skabe en fælles dialog og synergi omkring ambitionerne for kulturlivet og kulturaktørerne i Slagelse Kommune. Selvom kulturområdet er delt på to fagudvalg, er der mange fælles perspektiver og en stærk gensidig afhængighed. Administrationen vurderer, at det væsentligt at drøfte ud fra Kulturstrategien, som anvendes i forbindelse med at vurdere puljeansøgninger og er skrevet ind i aftalevilkår med kulturinstitutionerne. Kulturstrategien kunne aktiveres yderligere med nye indsatsområder.
At drøfte og afstemme forventninger og ambitioner giver administrationen materiale til at kunne arbejde videre med fx handleplan og indsatsområder og styrker dialogen med kulturområdets aktører. 


Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Det fælles temamøde kan være optakten til formulering af strategisk handleplan for kulturområdet, der kan få tværgående betydning. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

8. Kulturbussen 2024-2025 (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

Udvalget ønsker et notat om, hvad de 41 klip til kulturbussen er brugt til.

Udvalget ønsker derudover, at de ture der stadig er tilovers henvises til daginstitutionerne såfremt muligt. 

 


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Udvalget kan godkende forlængelse af Kulturbussen i 2024-2025. 


Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller, 

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at godkende forlængelse af Kulturbussen i 2024 og 2025 under forudsætning af deltagelse af alle seks kommuner. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 111.410 kr. af 222.820 kr. i 2024 og 2025, da udgiften deles med Børne- og Ungeudvalget. Beløbet bevilges af midler fra udvikling og projekter. 

 

Sagens indhold

Museum Vestsjælland har henvendt sig til de kommuner, der på nuværende tidspunkt indgår i projektet Kulturbussen, med forslag om forlængelse af projektet i 2024 og 2025. Det drejer sig om Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Ringsted, Odsherred og Sorø Kommuner.

Kulturbussen har kørt siden efteråret 2014 og har givet skoleklasser fra Midt- og Vestsjælland nem, sikker og gratis transport til undervisningstilbud på en række museer. Kørslen indgår i videst muligt omfang som en del af undervisningsforløbet i form af indslag i selve bussen eller besøg på kulturinstitutioner eller fortidsminder på vej til målet for turen. Ordningen sikrer bedre ressourceudnyttelse af regionens kulturinstitutioner og bedre tilbud til skolerne.

Ordningen har været en stor succes, og de seneste år har Slagelse Kommune hvert år købt ekstra klip. Kulturaktørerne bag projektet er også begejstrede for samarbejdet og ønsker at fortsætte ordningen.

I Slagelse Kommune indgår følgende destinationer: Vikingeborgen Trelleborg samt Slagelse Museum, Skælskør Bymuseum og Flakkebjerg Skolemuseum. De deltagende klasser fra Slagelse Kommune har tilbud om besøg på en række destinationer i hele Midt- og Vestsjælland.

Det er et krav til destinationen, at der på stedet tilbydes undervisning med pædagogiske og didaktiske overvejelser - herunder at undervisningen forholder sig til klassetrin og læreplaner. 

Økonomi

Den kommunale medfinansiering er af afgørende betydning for bussens fortsatte drift. Holbæk, Kalundborg, Slagelse, Ringsted, Odsherred og Sorø kommuner har alle bevilget drift til bussen i perioden 2018-2023.

Under forudsætning af at de seks kommuner deltager, vil der for Slagelse Kommunes vedkommende være tale om en udgift på 222.820 kr. årligt til 46 klip årligt. Se bilag 1. 

Eventuelt uforbrugte klip overføres til det efterfølgende år eller også bliver der ikke opkrævet for dem.

I 2022 og 2023 blev tilskuddet fra Slagelse Kommune delt ligeligt mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Børne- og Ungeudvalget. Fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget blev aktiviteten for 2022 og 2023 finansieret af midler til udvikling og projekter. 

Tilsvarende for 2024-2025 vil udgiften blive delt mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Børne- og Ungeudvalget, ligesom Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets del vil blive finansieret af midler til udvikling og projekter. 

I aftalen for 2022-2023 havde Slagelse Kommune en årlig udgift på ca. 180.000 kr. inkl. moms for 40 klip.

Yderligere beskrivelse af Kulturbussen er vedlagt som bilag 2.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver med henblik på at støtte borgernes mulighed for fritidsaktiviteter herunder aktiviteter af generel kulturel karakter med lige adgang for alle.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at godkende forlængelse af Kulturbussen i 2024 -2025 . Herved vil skolerne få udvidet mulighed for at benytte mulighederne for læring og oplevelser uden for klasselokalerne.

  2. ikke at godkende forlængelse af Kulturbussen i 2024-2025. Denne beslutning vil medføre, at de enkelte skoler selv skal afholde udgiften til undervisningsforløb og besøg på de kulturinstitutioner, som Kulturbussen tilbyder.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at Kulturbussen er et vigtigt tilbud, der i høj grad medvirker til at give elever en god og lærerig oplevelse i forhold til kultur, historie og kulturarv, og at projektet derigennem bidrager til elevernes generelle dannelse og selvforståelse. Samtidig bidrager projektet til udvikling og samarbejde på de deltagende kulturinstitutioner.

Projektets målgruppe er skoleelever og bidrager til at opfylde folkeskolens mål om undervisning uden for skolen.

Administrationen anbefaler derfor, at projektet forlænges, og at finansieringen deles mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Børne- og Ungeudvalget

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Udgiften for Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget vil være 111.410 kr. inkl. moms og vil blive finansieret af "Udvikling og projekter". 

 

Tværgående konsekvenser

Skole og Dagtilbud har besluttet at bevilge halvdelen af beløbet under forudsætning af, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at finansiere den anden halvdel, og at de øvrige deltagende kommuner bakker op om finansiering til forlængelse af projektet

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

9. Takster Slagelse Teater 2024 (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.


Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget beslutte takstblad for Slagelse Teater 2024.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller, 

1. at Byrådet godkender takstblad for Slagelse Teater 2024.

 

Sagens indhold

Hvert år skal der vedtages nye takster for Slagelse Teater. Taksterne for 2024 tager udgangspunkt i taksterne for 2023 (bilag 1). Taksterne er reguleret med PL-fremskrivningen for 2023 til 2024 på 4,43 %. Se takstblad for Slagelse Teater 2024 i bilag 2.  

I takstbladet for 2022 blev der indført mere generelle kategorier, som her bliver videreført. Der er også tilbagemelding fra nuværende forpagter, Vestsjællands Teaterkreds, at de anbefaler fortsættelse af taksterne i 2023 til 2024, dog med ønske om, at runde til "pænere tal". Derfor er priserne i takstbladet for 2024 rundet op til nærmeste tier.  

Ved tidligere års beslutninger af takster på Slagelse Teater er der blevet spurgt ind til takster for øve- og opstillingsdage, som blev tilføjet i takstbladet 2022. Disse takster er nødvendige for at sikre forpagterne en minimumsindtjening på dage, hvor der ikke kan være forestillinger. Det vil være muligt for teateraktører at søge om tilskud fra Puljen til kulturelle formål for at dække evt. ekstraudgifter til øve- og opstillingsdage på Slagelse Teater. 

Administrationen har tidligere undersøgt lignende kommuner og teaterbygninger for at sammenligne takstniveauet. Administrationen fandt, at det er ganske vanskeligt at sammenligne teaterbygninger, rammer og takster, idet de er meget forskellige ift. juridiske størrelse, fleksibilitet, kapacitet og niveauforskel. Derfor kan sammenligningen først og fremmest bruges til at give indblik i, hvordan teaterbygning og takster ser ud i andre sammenlignelige kommuner. Den tidligere sammenligning er vedlagt som bilag 3.  


Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten, herunder at kommunen har forpligtelse til at handle økonomisk forsvarligt og ikke handle konkurrenceforvridende.

Ifølge forpagtningsaftalen for 2023 mellem Slagelse Kommune og forpagter, Vestsjællands Teaterkreds, er det Slagelse Byråd, der godkender takster for Slagelse Teater 1x årligt.   

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget, godkende takstblad for Slagelse Teater 2024.

  2. Byrådet kan beslutte andre takster for Slagelse Teater 2024.

 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender de forelagte takster for Slagelse Teater 2024.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I følge forpagtningsaftalen mellem Slagelse Kommune og forpagter, Vestsjællands Teaterkreds, er der i 2023 ydet 100.000 kr. i administrationstilskud. Overskud af årets resultat på over 600.000 kr. fordeles med 25 % til Slagelse Kommune og 75 % til forpagter. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

 

10. Organisationstilpasning Kultur, Fritid og Borgerservice (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Økonomiudvalget godkendelse.


Kompetence

Økonomiudvalget

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget kan på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutte at omlægge Biblioteker og Borgerservice fra selvstændig virksomhed til integreret afdeling i Center for Kultur, Fritid og Borgerservice.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

  1. at Økonomiudvalget beslutter at omlægge Biblioteker og Borgerservice fra selvstændig virksomhed til integreret afdeling i Center for Kultur, Fritid og Borgerservice.

 

Sagens indhold

Center for Kultur, Fritid og Borgerservice er i budget og antal ansatte et af kommunens mindste fagcentre.

Det er dog også det center, som potentielt er i berøring med langt flest af kommunens borgere og turister og udgør dermed et stærkt ”ansigt udadtil”, hvortil der følger en særlig forpligtigelse til understøttelse og sammenhæng for borgerne.

Centret fremstår i dag velfungerende på de respektive områder, men også med større forskelle i organisationsenheder (virksomheder vs. afdelinger).

Med en ambition om at udgøre en stærk samlet enhed og yderligere styrke sammenhængskraften og kvaliteten for borgerne samt optimere udnyttelse af ressourcer og kompetencer på tværs ligeledes til gavn for borgerne gennemføres en organisationstilpasning.

De to primære elementer i denne organisationstilpasning udgøres af:

  1. Etablering af ét sammenhængende kulturområde
  2. Ønsket om at omlægge Biblioteker og Borgerservice fra selvstændig virksomhed til integreret del af det samlede center.

Det er målet med den samlede organisationstilpasningen, at:

  • Understøtte én indgang for borgerne og den fortsatte udvikling af en stærk service- og samarbejdskultur målrettet borgere og civilsamfund
  • Skabe et mere sammenhængende kulturområde med fortsat fokus på kvalitet i de borgerrettede tilbud
  • Understøtte den fortsatte mangfoldighed og understøttelse af aktører i civilsamfundsregi
  • Understøtte den fortsatte mangfoldighed og understøttelse af og samspil med aktører på turismeområdet
  • Skabe et styrket samspil og smidighed i ressourcer på tværs af områder, indsatser og kompetencer i centret og herigennem bidrage til ”mere for det samme”
  • Udvikle et tættere tværfagligt samarbejde og skabe bedre forudsætninger for hinanden og den fælles opgaveløsning, herunder en styrket koordinering på fællesmængder og strategiske indsatsområder
  • Sikre den fortsatte udvikling af en attraktiv og sammenhængende arbejdsplads
  • Skabe en mere sammenhængende ledelse, som sætter fælles retning, koordinere og følger op i tråd med politiske og strategiske retninger og målsætninger.
  • Styrke den politiske betjening og indsigt på samtlige områder

Biblioteker og Borgservice fremstår i dag som den eneste selvstændige virksomhed i centret, mens øvrige organisatoriske enheder fremstår som afdelinger.

Administrationen i Kultur, Fritid og Borgerservice i Slagelse er pr. 4/10 2023 samlet på Stenstuegade 3, 1. sal. Samlingen af centret bidrager i særdeleshed til gode rammevilkår for én indgang for borgerne.

Den fysiske nærhed til hinanden har allerede bidraget positivt til øget samarbejde og dermed optimering af ressourcer og kompetencer på tværs. Som eksempel er den seneste revision af facilitetsplanen opsat grafisk af en medarbejder på biblioteket, hvor den tidligere version blev opsat grafisk eksternt med en heraf afledt udgift. Et andet eksempel er samlingen af medarbejdere fra forskellige centre og afdelinger i et opgavefællesskab omkring natur- og kulturkanon ”kultursekretariatet”, som bidrager positivt til overblik og koordinering af indsatser.

I forbindelse med at skabe én sammenhængende kulturafdeling flyttes de to kulturmedarbejdere fra Kultur og Fritid til det nuværende Kultur og Uddannelse i regi af Bibliotekerne. Derudover flyttes Korsør Kulturhus og arkiver ligeledes til denne afdeling. Kulturhus og Arkiver flyttes med deres nuværende leder.

Afledt betydning af omlægningen

En styrket og sammenhængende indsats med særligt fokus på det samlede kulturområde.

En omlægning fra selvstændig virksomhed til integreret afdeling i centret vil betyde forbedrede muligheder for tværgående prioriteringer og ressourceudnyttelse til gavn for både borgere og medarbejdere.

Omlægningen vil betyde, at stillingen som Virksomhedsleder for Biblioteker og Borgerservice ændres til en stilling som Leder for Kultur og Borgerservice.

En omlægning fra virksomhed til afdeling vil give en yderligere fleksibilitet på den samlede økonomi og prioritering af ressourcer og indsatser. Omlægningen vil ikke påvirke den fortsatte synergi og samspillet mellem Borgerservice og Biblioteker, som det kendes i dag.

Det samlede økonomiske og budgetmæssige ansvar ligger hos Chef for Kultur, Fritid og Borgerservice uanset underliggende organisatoriske enheders status.

Organisationstilpasningen forventes at træde i kraft pr. 1/2 2024.

 

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes kompetenceplan, hvor Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har kompetencen i forhold til biblioteker, lokalarkiver og kulturhus og Økonomiudvalget har kompetencen i forhold til Borgerservice og Stadsarkiv.

 

Handlemuligheder

Økonomiudvalget kan:

  1. Beslutte omlægning af Biblioteker og Borgerservice fra selvstændighed Virksomhed til integreret afdeling i Center for Kultur, Fritid og Borgservice.
  2. Afvise at omlægge Biblioteker og Borgerservice fra selvstændighed Virksomhed til integreret afdeling i Center for Kultur, Fritid og Borgservice

 

Vurdering

Det vurderes, at samlingen af kultur- og biblioteksområdet i en fælles afdeling med én fælles afdelingsleder og som en integreret del af centret vil bidrage til øget synlighed på det samlede kulturområde samt øget koordinering og ressourceudnyttelse af kompetencer og fagligheder internt samt på tværs af de mange kultur- aktiviteter og aktører.

Det vurderes, at omlægningen af Biblioteker og Borgerservice fra selvstændig virksomhed til integreret del af centret samlet set kan bidrage positivt til tættere samarbejde og samspil på tværs af kompetencer og fagligheder samt øget kvalitet og større udbytte af den samlede opgaveløsning og ressourcer til gavn for borgere og glæde for medarbejdernes trivsel og udvikling.

Det vurderes, at omlægningen fra virksomhed til afdeling vil give en yderligere fleksibilitet på den samlede økonomi og budget og dermed et styrket grundlag for optimeret ressourceudnyttelse til gavn for borgerne.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Organisationstilpasningen håndteres indenfor de nuværende budgetrammer og øger således ikke udgifterne til ledelse og administration.

 

Tværgående konsekvenser

Biblioteker og Borgerservice er som Virksomhed fordelt på Økonomiudvalget i henhold til Borgerservice og Stadsarkiv og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i henhold til Kulturafdelingen, Biblioteker, lokalarkiver og kulturhus.

 

Sagens videre forløb

I forlængelse af den politiske beslutning vil rekrutteringsproces for den fremtidige leder af Kultur og Borgerservice bliver udformet og ansættelsesproces påbegyndes med forventet tiltrædelse start 2024.

11. Forslag til proces i forbindelse med nye aftaler med kulturinstitutioner (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.


Kompetence

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget. 

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om forslag til proces i forbindelse med nye aftaler gældende fra 1. januar 2025 med kulturinstitutionerne: Guldagergaard, Kongegaarden, Slagelse Musikhus og Trelleborg Museum.

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget kan godkende forslag til proces i forbindelse med nye aftaler gældende fra 1. januar 2025 med kulturinstitutionerne: Guldagergaard, Kongegaarden, Slagelse Musikhus og Trelleborg Museum.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering.

2. at Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget godkender forslag til proces i forbindelse med nye aftaler gældende fra 1. januar 2025 med kulturinstitutionerne: Guldagergaard, Kongegaarden, Slagelse Musikhus og Trelleborg Museum.

 

Sagens indhold

Guldagergaard, Kongegaarden, Slagelse Musikhus og Trelleborg Museum har alle aftaler om tilskud med Slagelse Kommune. Disse aftaler løber til udgangen af 2024. For Guldagergaard, Kongegaarden og Trelleborg Museum er der tale om to-årige aftaler, hvor Slagelse Musikhus’ aftale blev forlænget med 1 år til og med 2024.

I processen med indgåelse af de nuværende aftaler, blev det tydeligt og italesat, at kulturinstitutionerne har udtrykt behov for, at nye aftaler bliver vedtaget tidligere på året fremfor som senest; i slutningen af året og efter budgetforliget. Langsigtede strategiske tiltag, programplanlægning, fundrasing og  arrangementer påvirkes i for høj grad af, at aftalen med kommunen, der danner væsentligt økonomisk fundament for institutionerne, normalt først indgås i slutningen af året. Dermed risikerer de enkelte kulturinstitutioner, at de ikke har det økonomiske og juridiske grundlag ift. indgå aftaler om projekter et halvt til et helt år ude i fremtiden.

Derfor foreslår administrationen, at de fremadrettede aftaler indgås inden sommerferien 2024 for at sikre mulighed for at planlægge langsigtet. 

Guldagergaard, Kongegaarden og Slagelse Musikhus har i de nuværende aftaler et 6 måneders opsigelsesvarsel, hvor Trelleborg Museum har 12 måneders opsigelsesvarsel. Opsigelsesvarslerne vil også blive indskrevet i kommende aftaler. Om nødvendigt kan disse opsigelsesvarsler aktiveres i forbindelse med den årlige budgetproces. 

Derfor mener administrationen også, at indgåelse af aftaler inden sommerferien 2024 vil sikre de økonomiske og juridiske rammer for kulturinstitutionerne, som er afgørende for, at kulturinstitutionerne kan skabe oplevelser for borgere og turister i Slagelse Kommune og være tydelige pejlemærker i kulturlivet og samtidig fungere indenfor de politiske og økonomiske rammevilkår. 

De nye aftaler vil blive lavet på grundlag af de nuværende aftaler samt de løbende dialoger og input fra såvel institutionerne som det politiske udvalg.

Ændringsforslag til nye aftaler:

  1. Mulighed for partnerskabselementer - fx ift. kommunikation
  2. Større fokus på samarbejde på tværs
  3. Større fokus på Kulturinstitutionernes kerneopgaver

Forslag til proces med kulturinstitutionerne og EBU

  • Januar 2024: Fælles temamøde mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget med drøftelse om kulturlivet og aktører i Slagelse Kommune.
  • Januar/februar 2024:  Administrationen holder bilaterale møder med kulturinstitutionerne.
  • Februar: Administrationen bearbejder input, perspektiver mv. fra institutionerne i udkast til aftalerne.
  • Marts: Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget forelægges udkast til aftalerne i en drøftelsessag.
  • April: Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalgets forslag indarbejdes i aftaleudkast.
  • April: Administrationen drøfter med kulturinstitutionerne det endelige udkast til aftaler.
  • Maj/juni: Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget forelægges det endelig udkast til aftaler, som på anbefaling af udvalget kan sendes til Økonomiudvalgets og Byrådets behandling. 

 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver med henblik på at støtte borgernes mulighed for fritidsaktiviteter herunder aktiviteter af generel kulturel karakter med lige adgang for alle.

 

Handlemuligheder

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at godkende forslag til proces i forbindelse med nye aftaler med kulturinstitutionerne.

  2. at godkende med konkrete ændringer til proces i forbindelse med nye aftaler med kulturinstitutionerne. 

  3. ikke at godkende forslag til proces i forbindelse med nye aftaler med kulturinstitutionerne, hvorved samme tidsplan som sidst fastholdes med de beskrevne konsekvenser. 

 

Vurdering

Administrationen anbefaler Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget at godkende forslag til proces i forbindelse med nye aftaler med kulturinstitutionerne, fordi tidligt godkendte aftaler vil skabe bedre arbejdsvilkår og muligheder for bl.a. mere langsigtet strategisk arbejde. Aftalerne har afgørende økonomisk betydning for de enkelte kulturinstitutioners fundament og rolle i Slagelse Kommunes kulturliv. Ved ikke at have vished over det økonomiske fundament før udgangen af 2024 forhindres institutionerne i at planlægge langsigtet og prioritere, hvilket er afgørende for at kunne levere de bedste kulturelle oplevelser for kommunens borgere og turister. 
Det indbyggede opsigelsesvarsel giver Slagelse Kommune mulighed for at ændre aftalen eller opsige denne om nødvendigt. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Drøftelsessag med udkast til aftaler med institutionerne forlægges Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget forventeligt i starten af marts 2024 med henblik på at få perspektiver og input til de endelige aftaler. 

12. Opfølgning på temamøde om turisme (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.

Udvalget ønsker en sag om overnatningsmuligheder i Slagelse Kommune for turister på et kommende møde. 


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte perspektiver efter temamødet om turisme.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter perspektiver efter temamødet om turisme.

 

Sagens indhold

Den 5. oktober afholdte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget et temamøde om turisme med deltagelse af direktøren for Destination Sjælland, Morten Jensen.

Program samt oplæg fra mødet er vedhæftet som bilag.

På mødet præsenterede Destination Sjælland samt administrationen de fælles tanker om kommende fokusområder og tiltag på henholdsvis kort sigt og lidt længere sigt.

Disse indsatsområder og tiltag skal spille ind i turismeområdet som et element i den kommende erhvervsstrategi samt løbende afstemmes med øvrige politiske og strategiske rammevilkår.

Fokusområder og tiltag som blev præsenteres udgøres af:

Kort sigt

  1. Overnatningsmuligheder
  2.  Endagsturisme
  3. Vandsport og events
  4. Grejbank til arrangementer og events
  5. UNESCO –  turpas/ruter til kulturinstitutioner

Længere sigt

  1. Eksterne investeringer og partnerskaber med afsæt i masterplaner og kendte lokale vilkår og retning
  2. Danmarks Blå Ambassade (afsæt i kyst- og naturturisme)
  3. Overnatningsmuligheder step 2 – afsæt i lokalplaner

 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at de præsenterede fokusområder og mulige tiltag spiller fint sammen med turismeelementet under den kommende erhvervsstrategi.

Administrationen vurderer ligeledes, at aktører i det kommende tværgående turismeråd inviteres ind i de videre drøftelser og realiseringen af disse tiltag samt evt. yderligere tiltag som måtte opstå i forlængelse af turismerådets arbejde. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

13. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Der blev på mødet desuden orienteret om følgende:

  • Udvalget foreslår at mulighederne for ekstern vejledning i forbindelse renovering af svømmehallen undersøges - Fx ve Teknologisk Institut. 

  • Sørby E-Sport.

  • Henvendelse fra fugleskytteforeningen. 

  • Optagelse på Talentforløb i forbindelse med Team Danmarkaftalen.  


Kompetence

Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres

 

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformanden

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

3. Orientering om eventuel konferencedeltagelse

4. Orientering fra administrationen

 

Puljer på Kultur- og Fritidsområdet

Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

 PuljeForbrug Restbudget 
Kultur:      
Puljen til kulturelle formål           1.967.5471.929.150 38.397 
Børn og unges møde med kunsten  100.000             100.000 0
Fritid:    
Idræts- og Fritidspuljen  612.678414.419198.259
Markedsføringspuljen  830.946 834.500             -   3.554
Flere skal med-puljen  640.000559.75080.250

 

Fritidsområdet:

 

Tilførsel af midler til udsatte børn og unge fra inflationsramte familier

HEL Fritid og DIF Get2Sport i Slagelse Kommune modtager samlet 200.000,00 kr. fra Danmarks Idrætsforbunds inflationspulje til at understøtte eksisterende indsatser for udsatte børn og unge.

Inflationspuljen består af midler fra Bolig- og Socialstyrelsen, som er øremærket til rekruttering og fastholdelse af børn og unge fra inflationsramte familier i idrætslivet. Get2Sportkoordinatoren er i kraft af kommunens samarbejde med DIF Get2Sport særligt udvalgt til i første omgang at administrere 200.000,00 kr., som går til følgende:

  • 50.000,00 kr. tilføres HEL Fritid, herunder støtte til kontingenter, tøj/udstyr og camps/stævner, idet de budgetterede midler snart er brugt op.
  • 150.000,00 tilføres de otte Get2Sport-samarbejdsforeninger. Get2Sport-koordinatoren har været i tæt dialog med hver af de otte foreninger for at afklare, hvordan midlerne kan bruges for at rekruttere og fastholde den tiltænkte målgruppe.

Inflationspuljen gælder både i 2023 og 2024.

I alt deltog 946 elever fra skolerne i Slagelse Kommune til den store cykeldyst ”Alle Børn Cykler”.
Næsten 100.000 skoleelever har landet over dystet om flest cykeldage i den årlige kampagne ”Alle Børn Cykler”. I Slagelse kommune har i alt 946 elever, fordelt på 12 skoler, gennemført 2762 cykeldage. Som en del af kampagnen har mange af eleverne også fået tjekket og repareret deres cykler. Håbet med kampagnen er at give børn og unge gode oplevelser med at cykle og vi kan helt sikkert se frem til at møde flere børn og unge på cykelstierne i dag og i fremtiden.  

Vemmelev Håndboldklub har i samarbejde med Vemmelev Skole afholdt ”Store Bolddag” med stor succes.
Vemmelev Håndboldklub modtog i foråret midler fra Åben Skole Partnerskabspuljen til gennemførelsen af forløbet ”Hænderne op med Diggi” i samarbejde med DGI. Forløbet blev gennemført med elever i 2. og 3. klasse, som bl.a. blev undervist i dansk, matematik og idræt, hvor fokus har været på bevægelsesglæde og leg med bold. Klubben har undervejs fået nye medlemmer og afsluttede forløbet med ”Store bolddag” hvor nye medlemmer, elever og forældre kunne komme og hilse på i klubben. 

Åben Dagtilbud Idrætspartnerskab med Danse-Huset
Fritidsafdelingen har indgået en ny partnerskabsaftale med Danse-Huset, som frem til og med 2024 vil bidrage med 15 aktivitetsforløb i børnehaverne, med fokus på dans. Her vil børn og personale blive præsenteret for forskellig fed musik og forhåbentligt opleve en stor bevægelsesglæde i dansen. 

Ny partnerskabsaftale med Svøm Danmark

Den nye partnerskabsaftale mellem Svøm Danmark, Svøm Slagelse Korsør og Slagelse Kommune er for perioden 1. oktober 2023 til 30. september 2027. Aftalen er et en fortsættelse på arbejdet mellem partnerne, som har fokus på at udvikle det lokale talentudviklingsmiljø. Aftalen indeholder flere indsatser for at styrke miljøet fx fokus på at højne kompetence- og vidensniveauet blandt trænere og andre relevante personer i klubben eller implementering af udviklingsmodel for talentsystemet og synliggøre den i miljøet.

 

Kulturområdet:

 

Slagelse Bibliotekerne

Sct. Michaels Nat
Sct. Michaels Nat d. 29. sept. er vel overstået, og igen i år var det en stor succes på biblioteket. Vi havde omkring 1100 gæster igennem i tidsrummet 19 – 22. Årets tema var 70’ erne, hvor der var workshops til både børn og voksne.

100-års jubilæum, Korsør Bibliotek
Korsør Bibliotek havde 100-års jubilæum d. 2. okt., som vi fejrede med sang, musik, taler, oplæg, kage etc. Det var en meget dejlig dag, hvor mange af bibliotekets kernebrugere kom forbi. D.16.dec. har Slagelse Bibliotek 125-års jubilæum, som vi også markerer med en dag i festens tegn. 

Ordblindeugen
Onsdag d. 4. okt. var Slagelse Bibliotekerne medværter (samarbejde med VUC Klar og CSU) til en aften med fokus på ordblinde i forbindelse med ordblindeugen. Det var en meget fin og rørende aften med mange fortællinger, som både rørte og berørte. Hovedtaleren var Noah Thilemann, som har medvirket i DR-programserien ”Vi er ordblinde”,

November: De Dødes Nat, Nordisk November og Spil Dansk
En stor begivenhed der er på trapperne, er De Dødes Nat, som løber af stablen d. 3. nov. Allerede nu er forberedelserne til Rædselskælderen i fuld gang.
November måned er igen i år Nordisk November, hvor vi hylder det nordiske. Vi afholder bl.a. Skumringens Aften sammen med Forening Norden. Derudover er der filmaftener, fællessang og bogklub med nordiske værker.
November er også Spil Dansk, hvor vi inviterer Musikskolen indenfor til koncerter.

 

14. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Udvalget ønsker en sag om overnatningsmuligheder i Slagelse Kommune for turister på et kommende møde. 

Udvalget ønsker en principiel drøftelse af retningslinjerne for takster for halleje i relation til aktiviteter, hvor både professionelle og amatører er involveret. 

Udvalget ønsker en sag om Prioriterede Talentmiljøer. 


Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

15. Kommunikation (B)

Beslutning

At 1: Ingen bemærkninger. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

 

 

16. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet