Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (2018-2021) – Referat – 3. maj 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-160645             Dok.nr.: 330-2021-55697                                            Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender dagsordenen.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

Pkt. 6 "Endelig vedtagelse lokalplan 1212, Boligbebyggelse på Fladsken 15 i Korsør med tilhørende tillæg nr. 24 til KP 17" blev udsat.

2. Anmodning om opstart af lokalplan for Vandtårnet i Korsør - Fjordvænget 2 (B)

2.     Anmodning om opstart af lokalplan for Vandtårnet i Korsør - Fjordvænget 2 (B)

Sagsnr.: 330-2020-19170               Dok.nr.: 330-2021-135180                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- & Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til anmodning om opstart af lokalplan for boliger eller alternativt erhverv i vandtårnet i Korsør.

Sagens indhold

Johnny Andersen anmoder på vegne af bygherre om opstart af en lokalplan, der giver mulighed for indretning af 2 beboelseslejligheder eller alternativt erhverv i vandtårnet i Korsør. Det fremgår ikke af anmodning hvilken form for erhverv, der skal planlægges for. Tårnet ønskes indrettet i 2 etager med udvendigt trappetårn, elevator og altaner.

Ejendommen er i dag ikke underlagt nogen lokalplan. I kommuneplanrammerne er området udlagt til boligområde. Anvendelse af tårnet til boligformål forudsætter en lokalplan. Anvendelse af tårnet til erhverv vil eventuelt udløse krav om kommuneplantillæg.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5, og Kommuneplantillæg tilvejebringes efter paragraf 23c.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen evt. med tilhørende kommuneplantillæg såfremt anvendelsen bliver erhverv. Det vil betyde, at planlægningen sættes i gang.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. I dette tilfælde vil de nye boliger ikke kunne realiseres.

Vurdering

Vandtårnet er SAVE registreret med en høj bevaringsværdig (2). Registreringen anbefaler, at man bør være påpasselig med ændringer i forhold til bygningens overordnede arkitektur og byarkitektoniske betydning. De mange antenneelementer bør i fremtiden fjernes af hensyn til bygningens arkitektur. I fremtiden bør en mulig fredning af bygningen overvejes for at sikre bygningens arkitektur og dens visuelle betydning for Korsør.

Administrationen har bedt bygherrens rådgiver om at forholde sig til vandtårnets arkitektur i sit oplæg, dog uden resultat. Elevator-/trappetårnet, altanerne og vinduespartierne er store og dominerende. På det foreliggende grundlag kan administration ikke anbefale opstart af lokalplanlægning. Før planarbejdet igangsættes bør projektet gennemgå en arkitektonisk bearbejdning, der forholder sig til bygningens bevaringsværdier bl.a. således at alle bygningsåbninger tilpasses bygningens skulpturelle udtryk i deres udformning, størrelse og placering, og nye elementer minimeres.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter ikke at igangsætte lokalplanen.

Bilag

330-2021-151696

Bilag 1 - Vandtårnet, Korsør Lokalplananmodning

330-2020-426918

Bilag 2 - Fremsendte tegninger oktober - Vandtårnet, Kindtanden

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

3. Anmodning om opstart af lokalplan for dobbelthuse ved Blomstervænget, Dalmose (B)

3.     Anmodning om opstart af lokalplan for dobbelthuse ved Blomstervænget, Dalmose (B)

Sagsnr.: 330-2021-21525               Dok.nr.: 330-2021-122322                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til, om en lokalplan for dobbelthuse ved Blomstervænget i Dalmose skal sættes i gang.

Sagens indhold

Byrådet besluttede på møde d. 1. marts 2021 at afstå kommunal jord i Dalmose til Slagelse Boligselskab samt bevillige grundkapital til opførelsen af 10 almene seniorboliger.

Slagelse Boligselskab ønsker at opføre 10 nye almene boliger, der er kategoriseret som seniorboliger ved Blomstervænget i Dalmose. Boligerne planlægges udført som fem dobbelthuse i én etage og hver bolig forventes at få et bruttoareal på 104 m2 samt egen privat have på grunde lidt større end gennemsnittet.

Der planlægges vejadgang fra Blomstervænget via to overkørsler til to fælles parkeringsarealer. Fra de fællesparkeringspladser er der adgang til boligerne gennem et stisystem. Der planlægges etableret i alt 20 parkeringspladser heraf tre som handicaptilgængelige pladser.

Boligerne indpasses langs Blomstervænget. Der reserveres et areal til en fremtidig vejføring til arealet mod nordvest, så området på sigt kan udvikles. Dette areal udlægges indledningsvis som et midlertidigt fælles friareal.

Ønsket om at opføre boliger på grunden er i overensstemmelse med kommuneplanens ramme 6.B1, der udpeger arealet til boligformål.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at den ønskede boligbebyggelse ikke kan realiseres.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at anmodningen imødekommes. Opførelsen af boliger på arealet er i tråd med kommuneplanens hensigter og kan etableres som en naturlig udvidelse af Dalmose mod vest. Det vurderes, at projektets udformning med store grundstørrelser for boligtypen medfører, at projektet opnår en fornuftig udnyttelse af det pågældende areal samtidig med, at der skabes gode udearealer for de enkelte boliger. Det vurderes derfor, at projektet bør fremmes på trods af, at der ikke planlægges et fælles fri- og opholdsareal i henhold til kommuneplanens retningslinjer. 

Slagelse Kommune oplever generelt en stigning i antallet af ældre borgere. Ifølge Slagelse Kommunes Befolkningsprognose 2021-2034 forventes antallet af borgere over 60 år indenfor Dalmoses skoledistrikt at stige med 16 % frem mod 2034. Det vurderes altså, at der vil være et stigende behov for seniorvenlige boliger i lokalområdet i de kommende år. Boligerne vil give mulighed for at kunne flytte i en mindre bolig med mindre vedligeholdelse og samtidig bidrage til et varieret boligudbud i Dalmose. En realisering af projektet vil desuden kunne fremme, at boliger frigøres til eksempelvis børnefamilier, hvilket kan gøre Dalmose mere attraktiv for tilflyttere.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter igangsætning af lokalplanen.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Vejforløb ønskes undersøgt.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 12. april 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Bilag

330-2021-101309

Bilag 1 - Lokalplananmodning - Blomstervænget Dalmose - underskrevet - 12 03 2021

330-2021-101312

Bilag 2 - Blomstervænget præsentation

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

4. Forslag til Kommuneplan 2021 - 2032 med tilhørende miljøvurdering (B)

4.     Forslag til Kommuneplan 2021 - 2032 med tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731               Dok.nr.: 330-2021-136555                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, beslutte, om Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering skal vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Med byrådets endelige vedtagelse af udviklingsstrategien den 22. juni 2020 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen. Revisionen skal tage udgangspunkt i udviklingsstrategiens tre overordnede emner; uddannelse, erhverv og boliger.

Kommuneplanen er den overordnede plan for kommunens fysiske udvikling og består af tre dele:

-      Hovedstruktur (hvad vil vi?)

-      Retningslinjer (hvordan gør vi?)

-      Rammer (hvor gør vi hvad?)

Kommuneplanen skal revideres hvert fjerde år med et 12-årigt sigte.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har siden august 2020 behandlet kommuneplanens retningslinjer, hovedstruktur og rammer. Byrådet har været inddraget ved et temamøde i marts 2021, og eksterne interessenter er løbende blevet inddraget.

Alle emner og temaer i Kommuneplan 2017 er blevet revideret, så de i Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 er tidssvarende.

Hovedstrukturen beskriver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen og er dermed kommuneplanens visionsafsnit. Hovedstrukturen er samlet i ét dokument i bilag 1. Hovedstrukturen indeholder også reviderede masterplaner for kommunens tre købstæder, som er vedhæftet som bilag 2 (Slagelse), bilag 3 (Korsør) og bilag 4 (Skælskør).

Overordnet set er de største ændringer inden for retningslinjerne og rammerne sket inden for følgende emner:

By- og boligudvikling

Der er tilføjet nye retningslinjer for fortætning af købstæderne, for krav til opholdsarealer i forhold til etagebebyggelse og for rækkefølgen af udviklingen af Tidselbjerget og området vest for Skovbrynet i Slagelse.

Der er udlagt nye arealer til boligudvikling i Slagelse øst mellem Skovbrynet og Tidselbjerget, i Korsør øst mellem eksisterende boliger og Korsør Lystskov og ved skov nord for Skovvej, i Skælskør syd i tilknytning til et rekreativt område med fremtidig skov, i Bisserup nord i forlængelse af eksisterende boligudlæg og på Agersø i forlængelse af Agersø Campinggård. Der er udpeget et større byomdannelsesområde ved erhvervsområdet ved Kalundborgvej i Slagelse, hvor hensigten er, henover en årrække, at afvikle eksisterende erhverv med henblik på at udvikle et nyt boligområde. Der er udpeget et større område nord for Korsør Station til ferie- og fritidsanlæg, og rammen for Bildsø Camping er blevet udvidet for at kunne udvikle campingpladsen på den anden side af vejen. Endvidere har administrationen revideret enkelte rammer ud fra tidligere politiske beslutninger i indeværende byrådsperiode, herunder boligområderne ved Ingemannsvej i Slagelse (1.1B11), ved Sverigesvej i Slagelse (1.3B22), ved Toften (1.3B26) i Slagelse, ved Valby (1.2B48) i Slagelse og ved Korsør Bypark syd (2.3B25) i Korsør. De største ændringer til arealudlæg fremgår af bilag 5.

Landsbyerne

Forud for Kommuneplan 2021 blev der lavet en landsbyanalyse af kommunens største landsbyer, som efterfølgende har været drøftet på dialogmøder med diverse lokalråd. Landsbyanalysen udpeger fire indsatsområder: Rum til fællesskab, Tilpasning af boligmassen, Styrkelse af kultur- og naturkvaliteter samt Bedre infrastruktur. De nye retningslinjer i kommuneplanen er udformet på baggrund af analysen og vil gælde for kommunens 35 landsbyer, der har en størrelse på 50 – 400 indbyggere, og som har et samlingspunkt i form af kirke, forsamlingshus eller en fælles grønning (gadekær, legeplads o.l.). Udvalgte landsbyer har, ud fra en helhedsbetragtning, fået tilpasset deres landsbyafgrænsning med henblik på at sikre udviklingsmuligheder.

Erhvervsudvikling

Eksisterende erhvervsområder fastholdes, og der udlægges ikke nye erhvervsområder. Der lægges vægt på, at det i planperioden prioriteres at få udviklet og byggemodnet de nuværende større, attraktive erhvervsområder med god synlighed og tilgængelighed.

Der er udpeget ni erhvervsområder forbeholdt produktionsvirksomheder, hvoromkring der er udpeget konsekvensområder på 300-500 m i radius, der har til hensigt at sikre, at der tages stilling til produktionsvirksomhederne, når der eksempelvis planlægges for nye boligområder. Det skal sikre, at fremtidige miljøkonflikter undgås.

Solenergianlæg

Der er udpeget områder, hvor der, på baggrund af konkrete ansøgninger og efter nærmere konkret vurdering, besigtigelse og politisk beslutning, kan planlægges for store solenergianlæg på terræn. Denne positivudpegning viser samtidig, hvor der ikke bør placeres store solenergianlæg i Slagelse Kommune (arealer uden for positivudpegningen).

Klimatilpasning

Hele afsnittet om klimatilpasning, der omfatter planlægning langs kysten, i byerne og i det åbne land er blevet revideret med udgangspunkt i tilpasse retningslinjerne, så der ved ny planlægning er et øget fokus på forhold vedrørende oversvømmelse og erosion.

Stier

Hele emnet er omskrevet med det formål at gøre stitemaet lidt mere konkret og anvendeligt. Det foreslås, at den nuværende Stiplan udgår, hvilket også betyder, at der ikke længere arbejdes med primære og sekundære stier. Der arbejdes i stedet ud fra retningslinjer, som beskriver nogle overordnede hensigter.

Kulturmiljøer

Der er gennemført en større revision af nuværende kulturmiljøudpegning, baseret på besigtigelse og nye registreringer. Udpegning af kulturmiljøer i kommuneplanen skal sikre, at der tages hensyn til de kulturhistoriske og arkitektoniske værdifulde sammenhænge, når Slagelse Kommune behandler sager om byggeri og anlægsarbejder eller arbejder med projekter for byudvikling, skovrejsning, naturgenopretning mv.

Natur og landskab

Hele afsnittet om Grønt Danmarkskort er blevet omstruktureret, uddybet og præciseret, så det tydeligere fremgår, hvad Grønt Danmarkskort omfatter, og hvordan Grønt Danmarkskort kan anvendes og bruges i arbejdet med at skabe sammenhængende natur til gavn for planter og dyr.

Kystområdet fra Bisserup og til Agersø og Omø er udpeget med potentiale som regional naturpark. Under temaet Naturpark er både afgrænsning, retningslinjer og redegørelse blevet ændret. Ændringerne sker på baggrund af erfaringer fra bl.a. afholdte borgermøder og dialoger med andre interessenter. Afgrænsningen af naturparken er ændret, således at interesseområdet for naturparken udvides til at omfatte et større område end Natura 2000-udpegningen.

Kommuneplanen udpeger områder uden for byerne til enten negativ eller positiv skovrejsning. Skovrejsningsemnet er blevet gennemgået med henblik på at sikre sammenhæng med Grønt Danmarkskort samt landskabs- og grundvandsinteresser. Det har medført, at 2.250 ha er ændret fra negativ til positiv skovrejsning.

Retningslinjetemaerne Byudvikling, Energi og teknik og Fritid er samlet i bilag 6. Retningslinjetemaerne Klimatilpasning og Kulturhistorie er samlet i bilag 7. Retningslinjetemaerne Landbrug, Landområder og Miljø er samlet i bilag 8. Retningslinjetemaet Natur og landskab er samlet i bilag 9, og retningslinjetemaerne Trafik og veje, Turisme og VVM anlæg er samlet i bilag 10.

Alle kommunale planer og programmer skal som udgangspunkt miljøvurderes. Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 er vedlagt som bilag 11. Miljøvurderingen er gennemført på et overordnet niveau, idet kommuneplanen er en overordnet plan. Miljøvurderingen fokuserer på væsentlige ændringer ved revisionen af kommuneplanen, som i miljøvurderingen er afgrænset til kommuneplanens overordnede fokusområder; uddannelse, erhverv og boliger, retningslinjer for store solenergianlæg og nye eller væsentligt ændrede arealudlæg.

I forhold til kommuneplanens overordnede fokusområder; uddannelse, erhverv og boliger, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en neutral til positiv indvirkning på miljøet.

Den gennemførte miljøvurdering af kommuneplanens nye retningslinjer for store solenergianlæg konkluderer samlet set, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.

I forhold til nye arealudlæg og væsentligt ændrede anvendelser (boligformål, blandet bolig- og erhvervsformål, rekreative formål og ferie- og fritidsanlæg) i hhv. Slagelse og Korsør samt ved Bildsø Camping ved Drøsselbjergvej, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.

Kommuneplanen er en digital kommuneplan, som fra den 18. maj 2021, og i offentlighedsfasen, kan tilgås via nedenstående link:

www.slagelsekp21.dk.

Endvidere er der udarbejdet en pixi-version, der kort fortæller om de større ændringer i kommuneplanen samt en pixi-version, der samler alle ændringer inden for udpegninger til butikker, boliger og erhverv. De to pixi-versioner vil blive udleveret i trykt udgave ved byrådsmødet den 31. maj og til borgere og offentlige institutioner under den offentlige høring.

Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 skal, når det er vedtaget i byrådet, sendes i 8 ugers offentlig høring. Da høringen er henover en sommerferie, forlænges høringsperioden til 10 uger, så den varer fra den 4. juni – 13. august 2021. I høringsperioden vil der blive afholdt tre større borgermøder, som foreslås afholdt fysisk, ud fra gældende retningslinjer, i Korsør den 15. juni, i Slagelse den 16. juni og i Skælskør den 24. juni 2021.

Forud for byrådets behandling af planforslaget har administrationen inviteret råd, foreninger og interesseorganisationer til stormøder i maj vedrørende kommuneplanen med det formål at klæde folk på og orientere om indholdet i og tankerne bag, så de bedre kan forholde sig til forslaget, når det kommer i høring.

Retligt grundlag

Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.

Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021-2032 skal, jf. Lovbekendtgørelse nr. 973 af 25. juni 2020 af lov om miljøvurdering af planer og programmer, offentliggøres i minimum 8 uger. 

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at vedtage Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering og dermed sende det i 10 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B.    Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag.

C.    Byrådet har også mulighed for, evt. med afsæt i bemærkninger fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 10 ugers offentlig høring.

Vurdering

Kommuneplanen er et vigtigt strategisk redskab, som både skal favne bredt og stille skarpt på de emner, der kræver en særlig opmærksomhed. Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 indeholder derfor en hovedstruktur, der nemt og overskueligt introducerer kommunen og sender et signal om størrelse, attraktion og fokus. Endvidere er det vigtigt, at kommuneplanen indeholder retningslinjer, der er anvendelige i det daglige arbejde, og som kan bruges i en konstruktiv dialog med kommende bygherrer. Derfor adresserer Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 mange af de udfordringer, der hidtil har været på en række områder med det klare formål at skabe bedre forudsætninger for en fortsat udvikling af Slagelse Kommune.

Med ændringerne i hovedstrukturen, med revisionen af retningslinjerne og med de nye arealudlæg til boligformål, tilpasninger af diverse landsbyafgrænsninger og udlæg af nye arealer til ferie- og fritidsanlæg vurderer administrationen, at Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 forholder sig aktivt til udviklingsstrategiens indsatsområder under uddannelse, boliger og erhverv og bæredygtighedsstrategiens fokus på blandt andet skovrejsning, mere natur og biodiversitet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring,

2.    at der afholdes borgermøde i Korsør den 15. juni, i Slagelse den 16. juni og i Skælskør 24. juni 2021.

Bilag

330-2021-152793

Bilag 1 - Forslag til hovedstruktur

330-2021-151783

Bilag 2 - Forslag til masterplan for Slagelse

330-2021-151782

Bilag 3 - Forslag til masterplan for Korsør

330-2021-151752

Bilag 4 - Forslag til masterplan for Skælskør

330-2021-153140

Bilag 5 - Redegørelse for arealudlæg

330-2021-152929

Bilag 6 - Forslag til retningslinjetemaerne Byudvikling, Energi og teknik og Fritid

330-2021-152931

Bilag 7 - Forslag til retningslinjetemaerne Klimatilpasning og Kulturhistorie

330-2021-152934

Bilag 8 - Forslag til retningslinjetemaerne Landbrug, Landområder og Miljø

330-2021-152938

Bilag 9 - Forslag til retningslinjetemaet Natur og landskab

330-2021-152939

Bilag 10 - Forslag til retningslinjetemaerne Trafik og veje, Turisme og VVM anlæg

330-2021-151749

Bilag 11 - Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021 - 2032

330-2021-160637

Bilag 12 - Rækkefølgeplan

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Udvalget erklærede Knud Vincents (V) som grundejer inhabil under behandling af 4.B7 ramme til boligformål.

Udvalget ønsker, at planlægning for håndtering af overfladevand og planlægning for rekreative/grønne arealer får større fokus.

Rammeområde 2.2B28 må kun planlægges til åben-lav boliger.

Rammeområde 1.1B11 maks. 4 etager.

Rammeområder 1.3B22 maks. 6 etager.

Solcelle:

- Steen Olsen (A): de prioriterede udlæg til solenergi bør reduceres fra 18.000 ha til 9.000 ha.

- Udvalget: det er ikke hensigten, at alle udlæg anlægges.

Rækkefølgeplan godkendes og vedlægges som bilag.

Indkaldelser til stormøderne:

- 10. maj kl. 17 - 19 vedr. Korsør

- 11. maj kl. 17 - 19 vedr. Slagelse

- 12. maj kl. 17 - 19 vedr. Skælskør

- 18. maj kl. 17 - 19 vedr. åbne land og landdistriktsudvikling

- 26. maj kl. 17 - 19 vedr. lokalråd og landbyråd.

Ad 2; Godkendt. Borgermøderne i hhv. Korsør, Slagelse og Skælskør afholdes fysisk kl. 16 - 19.

5. Kommuneplan 2021 - forslag til nyt erhvervsareal i Slagelse nordvest (B)

5.     Kommuneplan 2021 - forslag til nyt erhvervsareal i Slagelse nordvest (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731               Dok.nr.: 330-2021-141642                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om et nyt erhvervsareal i Slagelse nordvest skal inddrages i forslag til Kommuneplan 2021.

Sagens indhold

Ejer af matrikel 7a, Jernbjerg, Slagelse markjorder, anmoder om at få et nuværende landbrugsareal, beliggende i landzone nordvest for Slagelse på den vestlige side af Omfartsvejen, inddraget som erhvervsareal i Kommuneplan 2021. Området, som kan ses af bilag 1, udgør omkring 10 ha og ønskes anvendt som transport- og logistikcenter med en bebyggelsesprocent på 50 - 60 og en maks. bygningshøjde på 15 m.

Mod vest afgrænses området af et beplantningsbælte ud mod det åbne land. Al byudvikling i og omkring området foregår øst for Omfartsvejen, hvor Miljøcenter Enggården er placeret mod nordøst, og boligområderne Jonslunden og Jonsgården, hvor der også er lokalplanlagt for en daginstitution, er placeret sydøst for området. Arealet syd for området er udpeget som kerneområde (naturområde) i Grønt Danmarkskort i Kommuneplan 2017. Denne udpegning fastholdes i forslag til Kommuneplan 2021.

Der foreligger, ifølge grundejer, en aftale med Vejdirektoratet om, at der må etableres et fjerde ben i rundkørslen således, at arealet er direkte tilsluttet det overordnede vejnet. Det er en forudsætning for anvendelsen af arealet, at den eksisterende rundkørsel udbygges med et fjerde ben.

En meget lille del af det nordlige område er udpeget som indsatsområde i indsatsplanen for beskyttelse af grundvandet, som byrådet godkendte på mødet den 26. april 2021. Området indgår dog som en del af et større område, der strækker sig mod vest, med betydelige drikkevandsinteresser, da størstedelen af vandet til SK Forsynings Valby-kildeplads, de røde cirkler langs Tude Å, der fremgår af bilag 2, dannes inden for det område, der er markeret inden for den blå ellipse på bilag 2. Valbygård-kildepladsen er den største kildeplads i Slagelse Kommune, hvorfor det er vigtigt, at der ikke etableres aktiviteter, der kan udgøre en grundvandsrisiko inden for dette område.

Retligt grundlag

Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at inddrage området som erhvervsareal i forslag til Kommuneplan 2021.

B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at inddrage området som erhvervsareal i forslag til Kommuneplan 2021.

C.     

Vurdering

Med en beliggenhed inden for et område, der har betydelige drikkevandsinteresser, og med reference til den netop godkendte indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, kan administrationen ikke anbefale, at området udlægges til erhverv med aktiviteter, der potentielt kan udgøre en risiko for grundvandet.

Endvidere har Slagelse Kommune i øjeblikket gang i en strategisk planlægning for større erhvervsområder med god synlighed og tilgængelighed ved Megacenter Vest og syd for Vestmotorvejen i Slagelse sydvest. Disse to områder alene udgør omkring 60 ha. Ydermere er der i Slagelse by attraktive, ledige erhvervsarealer i transport- og logistikcenteret, Stop 39 (10 ha.), samt ved Kongevejen/Sdr. Ringgade.

Alene ud fra en rummelighedsbetragtning vurderes der derfor ikke at være behov for at inddrage mere areal til erhvervsformål. Der bør i den kommende planperiode i stedet være fokus på at fastholde de nuværende arealer med henblik på at prioritere at få disse udviklet og byggemodnet, så kommunen er parat, når de respektive investorer henvender sig.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter ikke at inddrage området som erhvervsareal i forslag til Kommuneplan 2021.

Bilag

330-2021-149550

Bilag 1 - afgrænsning af forslag til nyt erhvervsareal i Kommuneplan 2021

330-2021-149551

Bilag 2 - Valbygård-kildeplads - drikkevandsinteresser

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

Området inddrages ikke i kommuneplan af hensyn til grundvandsinteresser.

Der undersøges muligheder for modulvogn kørsel på kommunens øvrige erhvervsarealer eventuelt ved mageskift.

Knud Vincents (V) ser gerne området anvendt til erhvervsudvikling så længe der tages hensyn til grundvandsinteresser.

6. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1212, Boligbebyggelse på Fladsken 15 i Korsør med tilhørende Tillæg nr. 24 til KP 17 (B)

6.     Endelig vedtagelse af Lokalplan 1212, Boligbebyggelse på Fladsken 15 i Korsør med tilhørende Tillæg nr. 24 til KP 17 (B)

Sagsnr.: 330-2018-73336               Dok.nr.: 330-2021-132729                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1212 med tilhørende kommuneplantillæg skal vedtages endeligt.

Sagens indhold

Byrådet besluttede den 25. januar 2021, at sende Forslag til Lokalplan LP 1212 og Tillæg nr. 24 til KP 17 i offentlig høring. 

Med lokalplanen er det muligt, at opfører en 2 etagers boligejendom med et maksimalt boligantal på 8 boliger. Oprindeligt anmodede bygherre om et 3 etagers byggeri med 12 boliger.

I forbindelse med beslutningen om at udsende forslagene i høring fastholdte man vurdering om, at et boligbyggeri opført i maksimalt i 2 etager, bedre vil kunne indpasses i området.

Den forholdsvis lille grund med et mindre antal af boliger i forhold til den oprindelige anmodning, vil højne kvaliteten i boligbebyggelsen. Ser man bort fra de udvendige svalegange, der vil tage meget lys og i øvrigt ikke er specielt ældrevenlige, vil der med et projekt på 8 boliger kunne skabes bedre rammer for de kommende beboere.

Slagelse Kommune har i forbindelse med den offentlige høring modtaget 2 høringssvar, hvor af det ene er fra bygherres rådgiver der bl.a. vedrører antal etager. Derudover er der indgået et høringssvar fra en nabo, der udtrykker bekymring for fremtidig parkering i Nygade samt større biler i byggeperioden.

Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog og ifølge administrationens vurdering giver de ikke anledning til ændringer af lokalplanen.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens § 5.

Handlemuligheder

Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.

Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1212 med tilhørende tillæg. Det vil betyde, at ejer kan opfører et 2 etages boligbyggeri på ejendommen.

Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1212 med tilhørende tillæg. Det vil betyde, at der ikke kan opføres boligbyggeri i 2 etager.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages.

Med lokalplanen bliver det muligt fremadrettet, at opfører boligbebyggelse. Der er en børneinstitution (Mariehønen) som nabo til ejendommen, mens øvrig nabobebyggelse består af boligbyggeri.

Administrationens vurdering er, at en boligbebyggelse på den ansøgte ejendom vil være bedre i området end opretholdelse af værkstedsfunktioner der kan generere støj, lugt og støvgener for de omkringboende. En boligbebyggelse vil kunne indpasses der uden de store gener, så længe parkering foregår på ejendommen. I området ses det både på Fladsken og i Nygade, at der mangler parkeringspladser på de enkelte ejendomme. Biler holder i begge sidder på vejarealerne. Dette er der også en nabo, der kommenterer på i sit høringssvar. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter ,

1.    at Lokalplan 1212, Boligbebyggelse på Fladsken 15 med tilhørende KP tillæg nr. 24 vedtages endeligt.

Bilag

330-2021-138744

Bilag 1 - LP 1212 med KP-tillæg

330-2021-138746

Bilag 2 - Hvidbog

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Endelig vedtagelse af lokalplan 1212, Boligbebyggelse på Fladsken 15 i Korsør med tilhørende Tillæg nr. 24 til KP 17 blev udsat.

7. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse, samt tillæg nr. 49 til Kommuneplan 2017 (B)

7.     Endelig vedtagelse af Lokalplan 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse, samt tillæg nr. 49 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2020-15211               Dok.nr.: 330-2021-131401                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse, samt tillæg nr. 49 til Kommuneplan 2017 skal vedtages med de ændringer der fremgår af hvidbogen.

Sagens indhold

Den 8. juni 2020 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at igangsætte lokalplanlægningen for en ny tæt-lav boligbebyggelse på ejendommen Marievangsvej 106 i Slagelse.

Der blev på denne baggrund udarbejdet et lokalplanforslag, der giver mulighed for at etablere op til 8 nye tæt-lav boliger med egne mindre haver i Slagelse Vestby samt et fælles friareal. Vejadgangen sker fra Stjernebakken til en fælles parkeringsplads med 15 parkeringspladser ved 8 boliger.

Byrådet besluttede på mødet den 1. marts 2021 at sende forslag til Lokalplan 1242 med kommuneplantillæg nr. 49 i 4 ugers offentlig høring. Forslaget har været fremlagt i offentlig høring fra d. 5. marts til d. 2. april. 

Der er i den offentlige høring fremkommet 4 bemærkninger til forslaget, deriblandt en underskriftsindsamling med underskrifter fra 9 naboejendomme. Bemærkningerne er samlet og kommenteret i den vedlagte hvidbog.

Bemærkningerne omhandler:

·         Ønske om at der ikke bygges højere end 1 etage og højst 5 m.

·         Tilladte højde på levende hegn

·         Muligheden for sekundær bebyggelse

Bemærkningerne har givet anledning til en ændring af forslagets § 7.4 og § 7.5 således, at bebyggelsen højst må være i 1 etage og den maks. bygningshøjde må være 5,5 m. I forslaget fremlagt i offentlig høring, var der mulighed for bebyggelse i 1,5 etage og 8,5 m.

Desuden er der foretaget mindre redaktionelle rettelser.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23c.

Handlemuligheder

Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan nr. 1242 og Kommuneplantillæg nr. 49 endeligt. Derved skabes plangrundlaget for etableringen af et nyt mindre boligområde i Slagelse Vestby.

Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1242 og Kommuneplantillæg nr. 49 endeligt. Etableringen af det nye mindre boligområde med tæt-lav boliger vil således ikke kunne lade sig gøre.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at forslag til lokalplan 1242 samt forslag til kommuneplantillæg nr. 49 vedtages endeligt.

Med lokalplanens vedtagelse skabes mulighed for et attraktivt, mindre boligområde i Slagelse Vestby ligesom udviklingen af en ikke-udnyttet grund fremmes. Boligerne vurderes at være velegnede for en bred gruppe af borgere, fx mindre familier og seniorer.

Med ændringerne på baggrund af den offentlige høring, er naboernes forslag til bygningshøjde delvist imødekommet. Det er vurderet, at bygningshøjden bør fastsættes til 5,5 m og ikke 5 m som foreslået i den offentlige høring. En bygningshøjde på 5,5 m vurderes, at give en hensigtsmæssig fleksibilitet ift. bygningernes udformning. Ændringerne har været drøftet med ejers rådgiver og ejer har fundet, at ændringerne kan forenes med deres ønsker for området.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Lokalplan nr. 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse med tilhørende

Kommuneplantillæg nr. 49 vedtages endeligt med de foreslåede rettelser.

Bilag

330-2021-132847

Bilag 1 - Lokalplan nr. 1242 og kommuneplantillæg nr 49

330-2021-132838

Bilag 2 - Hvidbog LP 1242

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Anbefales.

8. Byfornyelsesindsats - Høve Mark Forsamlingshus søger til istandsættelse - Sorø Landevej 308, 4261 Dalmose (B)

8.     Byfornyelsesindsats - Høve Mark Forsamlingshus søger til istandsættelse - Sorø Landevej 308, 4261 Dalmose (B)

Sagsnr.: 330-2021-27355               Dok.nr.: 330-2021-131260                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til om kommunen skal yde støtte til en istandsættelse af Høve Marks Forsamlingshus, beliggende Sorø Landevej 308, 4261 Dalmose.

Sagens indhold

Høve Marks bestyrelse søger byfornyelsesstøtte til istandsættelse af landsbyens forsamlingshus, herunder forsamlingshusets ydervægge.

Vedlagte ansøgning beskriver arbejde, omfang og udformning i billeder og tekst. Det fremgår, at istandsættelsesarbejdet vil beløbe sig til 77.296,25 kr. inkl. moms.

Som det fremgår af ansøgningen har forsamlingshuset en begrænset kassebeholdning og ingen andre midler til istandsættelsen. Dog foretager bestyrelsen selv, at rense væggene skånsomt.

Retligt grundlag

Byfornyelseslovens §§ 22 og 26 og i bekendtgørelse nr. 144 af 21.02.2020 om støtteberettigede udgifter til bygningsfornyelse og udbud af bygge- og anlægsarbejder efter lov om byfornyelse og udvikling af byer.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at yde støtte med op til 100 % såfremt det er dokumenteret, at projektet ellers ikke kan gennemføres. I den sammenhæng skal det gøres opmærksomt på, at 100 % tilskud kan skabe en præcedens. 

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har også mulighed for at yde støtte med en mindre % sats. Ifølge bestyrelsen vil projektet ikke kunne gennemføres. Ud fra de foreliggende oplysninger fra forsamlingshuset vurderer administrationen, at det er dokumenteret, at forsamlingshuset ikke selv har midler, der kan indgå i projektet,

Endelig kan Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget vælge ikke at yde støtte til istandsættelse af ejendommens facader.

Vurdering

Formålet med byfornyelsesmidler er at sikre attraktive by- og landsbymiljøer. Istandsættelse af landsbyernes forsamlingshuse kan ses som et af flere redskaber til at sikre udvikling, især af mindre byer og landområder generelt, idet forskønnelseseffekter kan være med til at tiltrække nye beboere og dermed være med til at sikre grundlaget for mange af landsbyens funktioner.

Administrationen anbefaler generelt, at støtte til istandsættelse skal sikre, at bygningens originalitet og arkitektoniske værdi bevares eller højnes, og der stilles derfor krav til udførelse og materialer.

Det fremgår af ansøgningen, at forsamlingshuset kommer mange brugere til gode fra den omkringliggende egn, herunder et lokalt samlingssted.

En sanering af ydervægge som beskrevet i ansøgningen, herunder brug af silikatmaling, vil forlænge husets levetid. Endvidere standse en længerevarende proces i form af en nedbrydning af klimaskærmen forårsaget af en forkert maling.

På den baggrund vil det være formålstjenesteligt, at yde støtte til huset der må være samlingssted for mange af kommunens borgere.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Udgiften opgøres til:

Ansøgt støttebeløb - 61.837 kr. ekskl. moms.

Ejendommen vil med sin beliggenhed kunne opnå byfornyelsesstøtte fra Landsbypuljen. Staten vil medfinansiere 80 % af kommunens udgifter.

Hvis der ydes støtte på 100 % til forbedringsarbejder på ejendommen vil det, når refusionen fra staten fratrækkes, betyde en udgift for kommunen på op til 15.449,25 kr. ekskl. moms.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender, at der ydes støtte til en istandsættelse af forsamlingshuset i en form som ansøgt.

Bilag

330-2021-132284

Bilag 1 - Ansøgning

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

9. Byfornyelsesindsats - Ny anmeldelsesordning (B)

9.     Byfornyelsesindsats - Ny anmeldelsesordning (B)

Sagsnr.: 330-2021-12861               Dok.nr.: 330-2021-56048                                            Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan-, og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til hvorvidt Slagelse Kommune skal benytte sig af muligheden for brug af anmeldelsespligt ved udlejning af private boliger i kommunen.

Baggrund

Loven er trådt i kraft den 1. januar 2021. Formålet er, at bekæmpe boligspekulation, og at sikre, at borgere ikke flytter ind i boliger, der ikke overholder minimumskravene til en god og sund bolig.

Det vil være op til den enkelte kommune, om kommunen vil indføre ordningen samt fastlægge en procedure for, hvordan anmeldelsen til kommunen i givet fald skal foregå. Kommunen har efter anmeldelsen mulighed for at besigtige boligen for at undersøge, om der er sundheds- eller brandfarlige forhold.

Kommunen skal offentliggøre beslutningen om anvendelse af ordningen med en frist på mindst 3 måneder, inden anmeldelsespligten træder i kraft.

Anmeldelsespligten gælder for boliger, der er mere end 20 år gamle, og hvor den sidste lejeaftale er udløbet mere end 6 måneder før boligen søges genudlejet.

I bilag ses en nærmere beskrivelse samt muligheder for brugen af loven. Endvidere er der skitseret et forslag til hvor Slagelse Kommune med fordel vil kunne anvende loven, herunder at fokus skal ligge på de sundhedsfarlige boliger, hvor i der indgår en mulig kondemnering.

Retligt grundlag

Lov om byfornyelse, herunder kommunens eksisterende tilsynsforpligtigelse i byfornyelseslovens § 75.

Handlemuligheder

Kommunen kan vælge ikke, at benytte muligheden i loven. Dette vil betyde, at administrationen benytter sig af den fremgangsmåde vi end til nu har anvendt overfor ejer og lejere i de sundhedsfarlige boliger.

Kommunen kan vælge at gøre brug af loven i sin helhed. Dette vil betyde, at der skal indsættes ekstra ressourcer for, at kunne løfte myndighedsopgaven.

Kommunen kan vælge at benytte sig af loven, begrænset til særlige lejede ejendomme, med særlige specifikationer. Eksempel kan være lejeboliger med bestemte opvarmningsformer.

Vurdering

At benytte sig af mulighederne i loven, vil styrke og være med til at sikre, at kommunens samlede boligmasse fremadrettet lever op til nutidige standards krav, herunder sunde boliger, der opfylder krav til nutidige standard.

Kommunens rådgiver på byfornyelsessager anbefaler i den sammenhæng, at såfremt muligheden anvendes, begrænses indsatsen til at fokus skal ligge på de sundhedsfarlige boliger, hvor i der indgår en mulig kondemnering.

I forhold til ressourcer på området generelt, anbefales dette også fra administrationens side. Hovedformålet med kommunens byfornyelse, at gøre den samlede boligmasse sundere. Denne mulighed vil være med til at styrke, at dette sker.

Administrationens vurdering i den sammenhæng og i forhold til de beboelsesejendomme hvor kondemnable forhold er kommet til kende vil blive vægtet og prioriteret i de indkomne sager. Der vil endvidere blive foretaget syn, der hvor byggeri har fornemmelse af, at der er noget at komme efter.

Det anbefales at det indstilles, at vi anvender ordningen, men at det begrænses til fokus på sundhedsfare i boliger og mulig kondemnering.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Begrænset ressource da afdeling for byggeri har meddelt, at de prioritere de indkomne sager, men løser dem, i det omfang, det er dem mulig.

Konsekvenser for andre udvalg

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter om Slagelse Kommune skal gør brug af muligheden i loven, men at det begrænses til fokus på sundhedsfare i boliger og mulig kondemnering.

Bilag

330-2021-131785

Bilag 1 - Notat om anmeldelsespligt og anden forebyggelse - Slagelse Kommune (002)

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

10. Budgetopfølgning 2 for 2021 - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

10.   Budgetopfølgning 2 for 2021 - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2021-28633               Dok.nr.: 330-2021-132335                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Alle fagudvalg gennemfører Budgetopfølgning 2. for 2021 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender budgetopfølgning, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.

Sagens indhold

Budgetopfølgningen tager udgangspunkt i aktuelle forbrugsdata, samt forventninger til forbrugsudviklingen i resten af året. Budgetopfølgning er udarbejdet med fokus på områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling, eller forklaring. I budgetopfølgningen er indarbejdet de overførte mer-/og mindreforbrug fra 2020 som byrådet godkendte den 23. marts 2021.

I henhold til budgetopfølgningen forventes udvalget i 2021, at have et mindreforbrug for driftsudgifterne på 0,4 mio. kr. og et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 7,5 mio. kr.  Bilag 1. angiver nærmere specifikation af forbruget.

Virksomheder - overførelse af mindreforbrug fra 2020 til 2021

I forbindelse med godkendelse af overførelser til 2021 besluttede Byrådet, at virksomheder fik overført deres mer-/mindreforbrug til 2021 – mens centrale områder som udgangspunkt ikke fik overført deres mindreforbrug. For udvalget har færgedriften samt bundne midler til byfornyelse fået overført mindreforbrug fra 2020.

Forventet resultat på centrale områder 

Planlagte og igangsatte projekter/tiltag på centrale områder oprindeligt tiltænkt finansieret af ikke overførte midler fra 2020, skal som udgangspunkt finansieres inden områdets afsatte budgetramme for 2021. Hvis dette ikke kan lade sig gøre og et konkrete budgetbehov foreligger, når vi kender årets forbrug lidt bedre, vil der blive mulighed for at søge finansiering i forbindelse med budgetopfølgning 3. eller 4.

Anlæg

For at få så retvisende anlægsbudgetter som muligt, er anlægsprojekterne gennemgået med henblik på - om de afsatte anlægsbudgetter i 2021 og overslagsår afspejler de forventede afholdte udgifter i det enkelte budgetår.

På de anlægsprojekter hvor der ikke er overensstemmelse mellem afsat anlægsbudget og forventet udgift søges der ved denne budgetopfølgning om tilpasning af budgetterne i 2021 og overslagsår.

Ændringer til de afsatte anlægsbudgetter fremgår af bilag 2. Status på projekter fremgår af bilag 2a.

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Jævnfør bilag 2 og gennemgang af anlægsprojekter søges der om at få tilpasset budget 2021-2024 i forhold til hvad der vurderes at være realistisk at gennemføre.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anlæg – omplacering ml. årene

MPL

-7.536

-5.650

6.186

7.000

 

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender Budgetopfølgning 2. for 2021 og videresender til Økonomiudvalget og Byrådet til orientering.

2.    at Det over for Økonomiudvalget og Byrådet indstilles, at der jf. bilag 2 søges om budgettilpasning af anlægsbudgetter for i alt -7,5 mio. kr. i 2021, -5,7 mio. kr. i 2022, 6,2 mio. kr. i 2023 og 7,0 mio. kr. i 2024

Bilag

330-2021-134912

Bilag 1 - budgetopfølgning 2 - MPL

330-2021-149776

Bilag 2 - Justering af Anlægsbudgetter 2021-2024 - MPL

330-2021-149886

Bilag 3 - Status på anlæg MPL

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Godkendt.

Udvalget konstaterer, at der for plan, byggesag, miljø og naturområdet er udsigt til et underskud på grund af den manglende overførsel. De ikke overførte BNBO midler kan ligeledes anvendes på grundvand/naturområdet.

Anne Bjergvang (A) og  Steen Olsen (A)  opfordrede til, at forvaltningen i juni 2021 fremkommer med oplæg til at sikre, at forvaltningen har de nødvendige personaleressourcer i forhold til det nuværende serviceniveau, herunder særligt vedr. grundvand, natur & miljø og i plan & byggeri i forhold til budget

Ad 2; Anbefales.

11. Budget 2022 - Status på Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget eget budget (B/D)

11.   Budget 2022 - Status på Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget eget budget (B/D)

Sagsnr.: 330-2021-730                   Dok.nr.: 330-2021-109971                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø- plan og landdistriktsudvalget orienteres omkring status på budgetforudsætninger og �Kan/skal opgaver� på udvalgets eget område, samt drøfter eventuelle behov for uddybninger og muligheder for omprioriteringer.

Ligeledes skal udvalget i forbindelse med budgetprocessen tage stilling til evt. dialogmøder med relevante interessenter og fællesmøder med andre udvalg.

Sagens indhold

Udvalget drøftede på møde i januar 2021 budgetprocessen for eget område frem til juni 2021. Der blev på mødet ikke taget stilling til dialogmøder med relevante interessenter og evt. fællesmøder med andre udvalg.

For at give udvalget mere indsigt i, hvordan budgetrammen er sammensat præsenteres udvalget for budgetrammen opdelt i �kan/skal� opgaver opdelt i følgende kategorier:

·        Skal opgaver (Lovbestemt)

·        Skal opgaver med mulighed for justering (lovbestemt/politisk fastsat serviceniveau)

·        Kan opgaver (Lokalt besluttede opgaver)

I oversigten er tilknyttet kommentarer til de enkelte områder, samt hvis muligt en vurdering af potentiale for eventuel politisk prioritering.  

På mødet vil administrationen nærmere gennemgå forudsætninger for budgettet og kan/skal opgaver.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 37-40 omkring kommuners budgetlægning, samt vedtaget politiks budgetproces for budget 2022-2025.

Handlemuligheder

Udvalget drøfter og vurderer om der er behov for uddybning eller yderligere budgetmateriale til de kommende budgetmøder, herunder om det giver anledning til drøftelser omkring omprioriteringer inden for egen budgetramme. 

Ligeledes skal udvalget drøfte evt. indkaldelse af dialogmøder med interessenter.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager �Budget 2022 - Status på Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget eget budget� til efterretning, og samtidig drøfter behov for uddybning og mulighed for omprioritering inden for egen budgetramme.

2.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager beslutning om evt. indkaldelse til dialogmøder mv.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 12. april 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Bilag

330-2021-119454

Bilag 1 - Det skattefinansieret område

330-2021-119450

Bilag 2 - Samlet skema - KAN og SKAL opgaver

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Drøftet.

Udvalget ønsker en generel drøftelse af serviceniveauet set i forhold til den afsatte økonomi.

12. Drøftelser af budgetoverførsler/drift (D)

12.   Drøftelser af budgetoverførsler/drift (D)

Sagsnr.: 330-2021-25554               Dok.nr.: 330-2021-118232                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Drøftelse af konsekvensen af Byrådets beslutning om, at der ikke sker fuld overførsel af det samlede mindreforbrug af driftsmidler.

Sagens indhold

På udvalgsmøde d. 1. marts 2021 pkt. 8 tog udvalget orienteringen om foreløbig regnskabsresultat for 2020 til efterretning. Samtidig anbefalede udvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at der på drift på de respektive politikområder og enheder overføres et samlet mindreforbrug på driften på i alt 9,5 mio. kr. En del af disse midler var planlagt konkrete projekter og tiltag, hvilket fremgår af sagen.

På Byrådsmøde d. 22. marts 2021 pkt. 3, blev det besluttet at tilslutte sig model 3, hvor der ikke sker overførsler med den tilføjelse, at overførte midler på centralt hold, der er tiltænkt konkrete projekter eller tiltag, som ikke kan finansieres inden for rammen, kan medtages som kassefinansiering i forbindelse med budgetopfølgningerne via relevante udvalg.

Byrådet godkendte samtidig at færgerne betragtes som en samlet kommunal virksomhed, hvor mindre- og merforbrug kan overføres mellem årene, hvilket svarer til ca. 4.6 mio. kr. af det samlede mindreforbrug.

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Sagen drøftes.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter sagen.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 12. april 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Drøftet.

Udvalget ønsker, at ikke overførte midler ift. plan/byggesag samt BNBO overføres -  i alt ca. 1,5 mio. kr. fra kassen.

13. Anlægsbevilling til badebroer - fremrykning af budget 2022 (B)

13.   Anlægsbevilling til badebroer - fremrykning af budget 2022 (B)

Sagsnr.: 330-2019-81546               Dok.nr.: 330-2021-102214                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget anbefale, at der meddeles anlægsbevilling til, dels en fremrykning af 500.000 kr. fra de i budget 2022 afsatte midler, og dels anlægsbevilling til de resterende 500.000 kr. med anvendelse i 2022.

Hele beløbet vedrører de i budget 2022 afsatte midler på 1.0 mio. kr. til �Udviklingstiltag på strande�.

Fremrykningen er foranlediget af et behov på 500.000 kr. som i 2021 kan tilføres Vandsportscentret i Halsskov Færgehavn, således at der kan etableres broadgang til vandsportsfaciliteter. De resterende 500.000 kr. anvendes til etablering af badebro og strandfaciliteter i Bisserup i starten af 2022.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 1. februar 2021, punkt. 15, at midler til �Udviklingstiltag på strande� anvendes som beskrevet herunder:

Bisserup Strand

Renovering af stien til stranden og forbedring af parkeringsforholdene (ca. 250.000 kr.).

Kobæk Strand

Ved Kobæk Strand skal arbejdes på en forbedret adgang til vandet for handicappede. Her arbejdes der for etablering af en handicaplift (ca. 550.000 kr.).

Kobæk strand (dækning af merforbrug 2020)

I forbindelse med en forbedring af trappenedgangene fra Kobæk badebroen, påløb der i 2020 et merforbrug som her skal finansieres (ca. 200.000 kr.).

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget ønskede endvidere, at midlerne sammenlagt for 2019 til 2022 fordeles nogenlunde geografisk jf. budgetaftalen. Dette betyder at Bisserup og Korsør prioriteres i 2022.

Med baggrund i ovenstående beslutning anbefales en fremrykning af 500.000 kr. fra budget 2022 til 2021, som kan tilføres Vandsportscentret i Halsskov Færgehavn. Dette muliggør etablering af en forbedret broadgang via to pælebroer til vandsportsfaciliteterne, hvilket vil have stor betydning for benyttelse og sikkerhed i havnebassinet sommeren 2021.

Der er estimeret en anlægssum på 800.000 kr. De resterende 300.000 kr. finansieres af Fritidsområdet.

I forbindelse med ovenstående anbefales det ligeledes en anlægsbevilling på 500.000 kr. til etablering af badebro og strandfaciliteter i samarbejde med Bisserup Byting m.fl.

Anlægsbevillingen til Bisserup vil først finde formel anvendelse i starten af 2022.

Retligt grundlag

Byggeloven, Strandbeskyttelseslinjen.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende den foreslåede fremrykning eller komme med forslag til anden prioritering.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender den foreslåede fremrykning af midler fra budget 2022 til 2021.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg

3.3 Landdistriktsudvikling

500

500

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

3.3 Landdistriktsudvikling

 

-1000

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Etableringen af broadgang til vandsportsfaciliteter i Halsskov Færgehavn samt badebroer og strandfaciliteter ved Bisserup Strand, vil medføre afledt drift inden for politikområdet Drift og Teknik, under Erhvervs- og Teknikudvalget.

Realiseringen af broadgangen forudsætter yderligere 300.000 kr. som finansieres af Fritidsområdet.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at der meddeles anlægsbevilling på 1.0 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2022 for udviklingstiltag på strande (153. Badebroer), og herunder fremrykning af 0.5 mio. kr. til 2021. 

Bilag

330-2021-141934

Bilag 1- Ansøgning om anlægsbevilling

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Anbefales.

14. CO2-mål for kommunens egen drift (B)

14.   CO2-mål for kommunens egen drift (B)

Sagsnr.: 330-2021-30994               Dok.nr.: 330-2021-147847                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om der skal vedtages et 2 % årligt CO2 reduktionsmål for kommunens egen drift for de kommende 4 år.

Sagens indhold

Baggrund

Byrådet besluttede på mødet den 26. oktober 2020 (punkt nr. 15), at �Slagelse Kommune indleder samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening med det formål, at Slagelse Kommune snarest bliver Klimakommune og Klimakommune Plus+ med fokus på begrænsning af energiforbrug, og på CO2-reduktion i kommunens egne bygninger, ved udbud af kommunale køretøjer samt fokus på økologisk drift af kantiner med vægt op lavest mulige klimabelastning og fokus på biodiversitet�.

Administrationen har på baggrund af byrådsbeslutningen udarbejdet en sag om Klimakommune og Klimakommune Plus+. Sagen blev behandlet den 6. april 2021 i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (punkt nr. 13) og Erhvervs- og Teknikudvalget (punkt nr. 4), og var dermed på vej gennem det politiske system til Økonomiudvalget og Byrådet.

Danmarks Naturfredningsforening har imidlertid den 12. april 2021 meddelt, at Klimakommune og Klimakommune Plus+ ordningen nedlægges, og at Danmarks Naturfredningsforening derfor ikke indgår nye aftaler om Klimakommune. Byrådet er orienteret om dette i mail den 12. april 2021.

På Økonomiudvalgsmødet den 19. april 2021 (punkt nr. 6) oplyste borgmesteren, at der fremlægges en sag om �Klimakommune� på næste møde enten i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget eller i Økonomiudvalget.

Byrådet skal med denne sag tage stilling til, om Slagelse Kommune i eget regi skal arbejde videre med indholdet i Klimakommune. Det handler grundlæggende om, at der vedtages et mål om at nedbringe CO2 udledningen fra egen drift (bygninger, transport mv.) med 2 % årligt.

Mål om 2 % årlig CO2 reduktion for kommunens egen drift

Slagelse Kommune har tidligere haft mål om 2 % CO2 reduktion for egen drift, da kommunen var Klimakommune i perioden 2009-2015. Reduktionsmålet blev i 2015 sænket til 0,5 % blandt andet fordi man vurderede, at de lavt hængende frugter var høstet og en fastholdelse af 2 % målet ville være for omkostningstungt.

Administrationen har foretaget en ny vurdering af investeringsbehovet ved et 2 % CO2-reduktionsmål. Til grund for vurderingen ligger blandt andet et overslag over CO2-udledningen fra kommunens drift gennem de seneste år og brug af en anden beregningsmetode, som anvendes af andre kommuner.

Administrationen vurderer, at det er sandsynligt at opnå en CO2 reduktion på 2 % årligt med en ekstra bevilling på i størrelsesorden 5 mio. kr./år. Vurderingen er behæftet med usikkerheder, men ligger væsentlig under de 12 mio. kr., som vi tidligere har anslået, det ville koste.

Bygningsdriften står for langt den største del af CO2-udledningen, og det er derfor også ved bygninger, at den største indsats skal ske. Indsatser rettet mod at nedbringe CO2-udledning fra kommunens egen transport, brug af materiel i Entreprenørservice, kantinedrift mv. håndteres primært via bæredygtighedsstrategien og de dertil afsatte midler.  

De 5 mio. kr. forventes primært anvendt til energitiltag i bygninger. Administrationen vurderer, at det også er nødvendigt at oprette en stilling, som varetager en systematisk opfølgning på energistyringssystemet, arbejder med energiadfærd i bygninger, udpeger og gennemfører besparelsesprojekter samt monitorerer og afrapporterer indsatsen. 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte at:

1.    Vedtage mål om 2 % årlig CO2 reduktion for kommunens egen drift for 2022-2025

2.    Ikke at vedtage et mål om 2 % CO2 reduktion for kommunens egen drift.

Byrådet kan også vælge et andet reduktionsmål end 2 % og en anden tidshorisont.

Vurdering

Et CO2 reduktionsmål vil øge fokus på at nedbringe CO2-udledning fra kommunens egen drift og understøtte klimamålene i bæredygtighedsstrategien og DK2020 klimaarbejdet.

Set i forhold til den samlede udledning af CO2 fra Slagelse Kommunes geografiske område udgør kommunens udledning kun en beskeden del, men til gengæld har vi direkte handlemulighed, og det vil samtidig være et godt signal for omverdenen.

Administrationen vurderer, at det er nødvendigt med en ekstrabevilling på 5 mio. kr./år for at kunne indfri målet.

Såfremt der vedtages et CO2 mål, anbefaler administrationen, at det vedtages for en afgrænset periode, og at der laves en evaluering og revurdering i forhold til en eventuel forlængelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i budgettet årligt afsat 3,4 mio. kr. til energiforbedringer af Slagelse Kommunes ejendomme. Disse midler er lånefinansieret, og projekterne der finansieres heraf kræver en kort tilbagebetalingstid, hvilket gør, at ikke alle midler kan anvendes til CO2 reduktion.

Derudover er i henhold til budgetaftalen 2021-2024 og beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020 (punkt nr. 8) afsat 2,4 mio. kr. i 2021 og 2,15 mio. i overslagsårene til bæredygtig vedligeholdelse. Nogle af disse midler kan også anvendes til at reducere CO2 aftrykket fra den kommunale bygningsdrift.

Administrationen vurderer, at med en ekstra bevilling på 5 mio. kr./år er det realistisk at opnå en årlig CO2 reduktion på 2 %. Finansiering skal enten ske via kassen eller medtages i de kommende budgetforhandlinger for 2022.

Midlerne skal anvendes til investeringer i energiforbedringer, opsætning af solceller og ansættelse af en medarbejder, der administrerer bygningernes CO2 regnskab, systematisk følger op på kommunes energistyringssystemer og arbejder med konkrete besparelsestiltag mv.

Afhængig af konkrete projekter, lovgivning og regler om tilbagebetalingstid kan en del af beløbet blive lånefinansieret.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

 

 

Anlæg

6.3 Kommunale Ejendomme

5000

5000 

5000 

5000

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

Kassen

 

5000 

5000 

5000 

5000

Tværgående konsekvenser

CO2 reduktion i kommunens egen drift vedrører i høj grad forhold under Erhvervs- og Teknikudvalgets kompetenceområde. Der er sammenhæng til Bæredygtighedsstrategien og klimaprojektet DK2020.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen og Ejendomschefen indstiller,  

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter, om der skal vedtages et mål om 2 % årlig CO2 reduktion fra kommunens egen drift, gældende for 2022 og overslagsårene

2.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter, om finansiering skal ske af kassen eller medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Ad 2; Udvalget anbefaler, at finansiering medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Udvalget ønsker en bredere indsats.

15. Projektforslag for udbygning af fjernvarme på Halsskov (B)

15.   Projektforslag for udbygning af fjernvarme på Halsskov (B)

Sagsnr.:                                           Dok.nr.: 330-2021-136734                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Sagens indhold

SK Varme (SK) har den 27. januar 2021 fremsendt et projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet på Halsskov. De nye fjernvarmeområder grænser op til eksisterende fjernvarmeområder, og ligger især i den sydlige ende af Halsskov (mod havnen).

Projektområdet berører 788 forbruger og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

-         Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,

-         Individuel forsyning med varmepumper

-         Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr. Puljen blev åbnet i januar, og uddeles efter først-til-mølle-princippet.

Sammenligner man de samfundsøkonomiske konsekvenser af varmescenarierne viser det sig at projektet (fjernvarme) samfundsøkonomisk er den billigste løsning. Derfor har administrationen den 27. januar givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget. På den baggrund har SK søgt energistyrelsen om tilskud.

Den betingede godkendelse blev givet under forudsætning af:

·         At projektet kan opnå tilskud

·         At Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget endeligt godkender projektforslaget.

Efterfølgende er høring og sagsbehandlingen igangsat og er nu afsluttet.

Høringssvar:

Projektforslaget har været sendt i høring hos ZEANET (net-selskab ejet af SK) og EVIDA (tidligere Dansk gasdistribution) som ejer gasnettet. Begge selskaber har meddelt, at de intet har imod realisering af projektforslaget.

Tilskud:

Energistyrelsen har 19. marts 2021 meddelt at projektet har fåret bevilliget tilskud.

Derfor skal Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget nu tage endelig stilling til om fjernvarmenettet kan udbygges.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles i henhold til bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet. Private forbruger er ikke klageberettiget. 

Handlemuligheder

A.)  Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan godkende projektforslaget, fordi den udviser et samfundsøkonomisk overskud i forhold til de andre scenarier. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen.

Med godkendelsen får SK tilskud fra statens pulje for fjernvarmeudbygningen. Samtidigt betyder det dog også, at de borger som bor i de fremtidige fjernvarmeområder ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger.

B.)  Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borger ønsker at etabler andre varmeformer kan de søge om statsligt tilskud. Tilskudspuljen til privatpersoner er dog begrænset og uddeles efter først-til-mølle-princippet, hvilket gør at det er usandsynligt at alle borger opnår tilskud.   

Vurdering

Administrationen anbefaler at udvalget godkender projektforslaget.

Når varmescenarierne sammenlignes, viser det sig fjernvarme på Halsskov er den samfundsøkonomisk mest fornuftige (billigste) løsning, frem for at alle huse bibeholder naturgas eller etablere hver deres egen varmepumpe. Fjernvarmeudbygningen udviser et samfundsøkonomisk overskud på 13 mio. kr. sammenholdt med naturgasforsyning, og 47 mio. kr. sammenholdt med individuelle varmepumper.

Projektforslaget vurderer, at det vil koste forbrugerne eks. moms ca. 27.000 kr. at etablere en fjernvarmeenhed, hvor en individuel luft-til-vand varmepumpe koster ca. 90.000 kr.

De årlige udgifter for varmen vil med fjernvarme ligge på niveau med den aktuelle (ca.14.000kr. pr. år for en bolig på 200m2) om end der kan være en lille besparelse på ca. 900 kr. årligt.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres ved SK Varme og forbrugerne.

Tværgående konsekvenser

En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen, idet CO2 udmeldingen falder med 2816 tons pr. år svarende til ca. 0,4 % af kommunens udledning.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender projektforslaget.

Bilag

330-2021-38349

Bilag 1 - Projektforslag for fjernvarmeforsyning af naturgasområder på Halsskov

330-2021-38346

Bilag 2 - Tracé Halsskov

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

16. Projektforslag for fjernvarmeforsyning i Korsør (B)

16.   Projektforslag for fjernvarmeforsyning i Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2021-6380                 Dok.nr.: 330-2021-136944                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

 

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om fjernvarmenettet i Korsør må udbygges.

Sagens indhold

SK Varme (SK) har den 27. januar 2021 fremsendt et projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet på Halsskov. De to nye fjernvarmeområder grænser op til eksisterende fjernvarmeområder. Område 1 ligger ved Kjærsvej, Agersøvej mens område 2 ligger ved Kløvervej og Lilleskovvej.

Projektområdet berører ca. 584 forbruger og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

·         Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,

·         Individuel forsyning med varmepumper, og

·         Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr. Puljen blev åbnet i januar og uddeles efter først-til-mølle-princippet.

Da projektforslaget for Korsør udviser samfundsøkonomiske overskud, har administrationen den 27. januar givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget. På den baggrund har SK søgt energistyrelsen om tilskud.

Den betinget godkendelse blev givet under forudsætning af:

·         At projektet kan opnå tilskud

·         At udvalget endeligt godkender projektforslaget.

Efterfølgende er høring og sagsbehandlingen igangsat og er nu afsluttet.

Høringssvar:

Projektforslaget har været sendt i høring hos ZEANET (net-selskab ejet af SK) og EVIDA (tidligere Dansk gasdistribution) som ejer gasnettet. Begge selskaber har meddelt at de intet har imod realisering af projektforslaget.

Tilskud:

Energistyrelsen har 19. marts 2021 meddelt at projektet har fåret bevilliget tilskud.

Derfor skal udvalget nu tage endelig stilling til om fjernvarmenettet kan udbygges.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles iht. bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet. Private forbruger er ikke klageberettiget. 

Handlemuligheder

A.)  Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan godkende projektforslaget, fordi den udviser et samfundsøkonomisk overskud ift. de andre scenarier. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen. Med godkendelsen får SK tilskud fra statens pulje for fjernvarmeudbygningen. Samtidigt betyder det dog også at de borger som bor i de fremtidige fjernvarmeområder, ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger.

B.)  Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borger ønsker at etabler andre varmeformer kan de det og søge om tilskud dertil. Tilskudspuljen til privatpersoner er dog begrænset og uddeles efter først-til-mølle-princippet, hvilket gør at det er usandsynligt at alle borger opnår tilskud. 

Vurdering

Administrationen anbefaler at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget godkender projektforslaget.

Når varmescenarierne sammenlignes, viser det sig fjernvarme i Korsør er den samfundsøkonomisk mest fornuftige (billigste) løsning, frem for at alle huse bibeholder naturgas eller etablere hver deres egen varmepumpe. Fjernvarmeudbygningen udviser et samfundsøkonomisk overskud på ca. 6 mio. kr. sammenholdt med individuel naturgasforsyning, og 34 mio. kr. sammenholdt med individuelle varmepumper.

Projektforslaget vurderer, at det vil koste forbrugerne eks. moms ca. 27.000 kr. at etablere en fjernvarmeenhed, hvor en individuel luft-til-vand varmepumpe koster ca. 90.000 kr.

De årlige udgifter for varmen vil med fjernvarme ligge på niveau med den aktuelle (ca. 14.000 kr. pr. år for en bolig på 200 m2) om end der kan være en lille besparelse på ca. 900 kr. årligt.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres ved SK Varme og forbrugerne.

Tværgående konsekvenser

En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen, idet CO2 uddelingen nedbringes med 1645 tons CO2 årligt svarende til 0,3 % af kommunens samlede udledning.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,  

1.    at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget godkender projektforslaget.

Bilag

330-2021-38345

Bilag 1 - Projektforslag for fjernvarmeforsyning af naturgasområder i Korsør

330-2021-38347

Bilag 2 - Trace Korsør

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

17. Nye principper for grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer (B)

17.   Nye principper for grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer (B)

Sagsnr.: 330-2010-108384             Dok.nr.: 330-2021-132111                                          Åbent

Kompetence:

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til forslag om nye principper for grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer

Sagens indhold

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget vedtog på mødet d. 4. maj 2015, punkt 11 �Principper for revision af vandløbsregulativer (B)�.

De principper, som omhandler grødeskæringsbestemmelserne i de nye regulativer, er blevet forældet, da der i april 2020 faldt en række afgørelser fra Miljø- og Fødevareklagenævnet angående afgørelser for vandløbsregulativer, og der er kommet en ny vejledning på baggrund af en større faglig udredning om grødeskæring, som Slagelse Kommunes gældende principper for grødeskæringsbestemmelserne ikke lever op til.

Med udgangspunkt i drøftelser på Vandsynsrådets møder d. 2. december 2020 og 12. januar 2021, har administrationen udarbejdet et forslag om nye principper for grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer, som er vedlagt som bilag.
Målet for forslaget til de nye principper for grødeskæringsbestemmelser har været at sikre, at vandløbene kan benyttes til afledning af vand under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten (jf. Vandløbslovens formålsparagraf).

Vandsynsrådet har efterfølgende også haft de nye principper til gennemlæsning. På baggrund af høringssvarene fra Vandsynsrådet er der fortaget følgende ændringer i forslaget:

·         Byrådets beslutning fra 24. juni 2017 om valg af grødeskæringsredskaber skrives ind i bilaget til principperne.

·         Sætningen �Bestemmelserne i regulativerne, for de vandløb der ikke er målsat i Vandrammedirektivet, kan tage større hensyn til afvandingsbehovet end i de målsatte vandløb� slettes i principperne. Til gengæld uddybes det i bilaget, at der skal tages forskellige hensyn til vedligeholdelsesbestemmelserne i vandløb, der henholdsvis er målsat i vandrammedirektivet, §3 beskyttet efter naturbeskyttelsesloven, eller uden beskyttelsesbestemmelser.

·         Det uddybes i bilaget at grødeskæringen skal sikre vandafledningen bedst muligt, under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten.

·         Vandløbslovens formålsparagraf, om at vandløbsmyndigheden skal sikre, at vandløb kan benyttes til afledning af vand under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten, skrives ind i bilaget til principperne.

·         Punktet om behovsbestemt grødeskæring ændres til, at vandløbsmyndigheden kan undlade forårsskæringen i vandløb med 2 årlige grødeskæringer, hvis det vurderes at der ikke er behov for denne, det pågældende år.

·         Reglerne for ekstraordinær grødeskæring skrives ind i principperne

De nye principper for grødeskæringsbestemmelser

�Forslag om nye principper for grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer� er vedhæftet som bilag.

På et overordnet plan ændres principperne om grødeskæringsbestemmelser fra at have et forudbestemt antal skæringer, som regulativerne skal indføre, til at der lægges op til en individuel vurdering på strækningsniveau af hvor mange årlige grødeskæringer, der kan indføres.

Der lægges også op til at der kan efterlades mindre grødeøer i strømrenden, hvor dette ikke hindrer vandføringen nævneværdigt, og hvor det kan være til gavn for vandløbets miljømål.

For at mindske de negative miljøeffekter af grødeskæringen indføres der et princip om behovsbestemt grødeskæring, hvor vandløbsmyndigheden kan undlade forårsskæringen i vandløb med 2 årlige grødeskæringer, hvis det vurderes at der ikke er behov for denne, det pågældende år.

De øvrige principper er ikke ændret i forhold til de gældende principper for grødeskæringsbestemmelserne.

Ændringerne i principperne for grødeskæringsbestemmelser er nødvendige for at de nye vandløbsregulativer kan leve op til Vandrammedirektivets krav om vandløbenes mulighed for målopfyldelse.

De fleste vandløb bliver i dag grødeskåret 2 gange årligt med en strømrendebredde på 60-100% af bundbredden, hvor den første skæring er mindre end den sidste, som oftest er i fuld bundbredde.

Med de nye grødeskæringsbestemmelser vil vandløbene som udgangspunkt stadig blive grødeskåret 2 gange årligt når der er behov for det, og 1 gang årligt, når der er lav vandføring i forsommeren, eller begrænset grødevækst. Strømrenden vil med de nye principper være omkring 30-60% af bundbredden, hvor den sidste skæring vil være på 60% og den første vil være lidt mindre. Derudover vil brinkerne blive skåret kraftigere og stivstænglet vegetation vil blive bekæmpet for at sikre vandafledningen.

Så overordnet set mener administrationen at de nye grødeskæringsprincipper vil være en nødvendig forbedring for vandløbenes mulighed for målopfyldelse uden at forringe afvandingen væsentligt.

Evaluering af de nye principper

Administrationen foreslår at de første 3 regulativer efter de nye principper bliver evalueret 1-2 år efter vedtagelsen. Det gælder i særdeleshed de afvandingsmæssige konsekvenser af principperne, for at undersøge om der er behov for at revidere principperne og regulativerne, indenfor hvad der er muligt jf. vandrammedirektivets krav om mulighed for målopfyldelse.

Regulativ-revisionen fremadrettet

Arbejdet med revisionen af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer afventer pt. beslutningen om de nye grødeskæringsprincipper. Der arbejdes fortsat på at tilvejebringe data og analyser, som er nødvendige for det fremtidige regulativ-arbejde kan fortsætte, når der er kommet afklaring på de fremtidige grødeskæringsbestemmelser.

Der har tidligere været et ønske (jf. MPL 22. marts 2015) om at der kunne udarbejdes 10-12 regulativ-revisioner om året.

De seneste afgørelser fra klagenævnet betyder at regulativerne fremadrettet nu også skal

-      miljøscreenes og miljøvurderes efter miljøvurderingsloven,

-      konsekvensvurderes jf. habitatdirektivet hvis vandløbet er i nærheden af et Natura2000-område

-      screenes og vurderes for mulig konsekvens for beskyttede arter jf. EU's naturbeskyttelsesdirektivers bilag IV i nærliggende vådområder.

Derudover er der generelt også et øget krav til omfanget af regulativernes redegørelser, hvor baggrunden, vurderingerne og begrundelserne for regulativets bestemmelser beskrives.

Ovenstående betyder at 10-12 regulativ-revisioner ikke er realistisk at nå.

Administrationen forventer pt. at kunne udarbejde 6-8 regulativ-revisioner om året, når der er kommet afklaring på grødeskæringsprincipperne.

Retligt grundlag

Lovgrundlaget for revisionen er vandløbsloven og miljømålsloven med tilhørende bekendtgørelser, samt vandplanerne.

Handlemuligheder

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende de foreslåede nye principper.

Alternativt kan udvalget vælge at fortsætte med de gældende principper. Man må dog forvente at regulativer ud fra de gældende principper vil blive påklaget.

Vurdering

Administrationen vurderer at de foreslåede ændringer af principperne om grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbsregulativer, er tilstrækkelige for at de fremtidige regulativer kan leve op til kravene om vandløbenes mulighed for målopfyldelse.

De nye principper vil i mange tilfælde betyde at vandløbene vil blive grødeskåret mindre end de gør på nuværende tidspunkt, hvilket potentielt kan betyde dårligere afvanding, men når samtlige principper inddrages vurderer administrationen at man fortsat i tilstrækkelig grad også kan sikre afvandingshensynet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget godkender forslaget om nye principper for grødeskæringsbestemmelser ved revision af Slagelse Kommunes vandløbs-regulativer.

Bilag

330-2021-101647

Bilag 1 - Notat Forslag til nye grødeskæringsprincipper med bilag

330-2021-132113

Bilag 2 - Alle høringssvar til forslag om nye grødeskæringsprincipper

330-2021-132112

Bilag 3 - Hvidbog Forslag til nye grødeskæringsprincipper

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Udsat.

18. Redegørelse om vandløbenes målopfyldelse til 2027 (O)

18.   Redegørelse om vandløbenes målopfyldelse til 2027 (O)

Sagsnr.: 330-2021-22006               Dok.nr.: 330-2021-132101                                          Åbent

Kompetence:

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Der orienteres om status på miljøtilstanden i vandløb omfattet af vandområdeplanerne, samt mulige tiltag til at forbedre tilstanden i vandløb, hvor der pt. ikke er målopfyldelse.

Sagens indhold

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på mødet d. 19. oktober 2020, at der via vandsynsrådet skulle udarbejdes en samlet redegørelse for, hvordan der kan opnås generel målopfyldelse i vandløbene inden 2027 med inddragelse af konkrete strækninger, hvor vandsynsrådet har forslået indsatser.

Status for målopfyldelse
Slagelse Kommune har i alt 142 km vandløb fordelt på 37 vandområder, som er målsat i statens vandområdeplaner. Målet er, at vandløbene skal opnå ’god økologisk tilstand’ for smådyr, planter og fisk inden 2027. Visse mindre vandløb er dog, ud fra en konkret biologisk vurdering, undtaget fra målet om god økologisk tilstand for fisk. Generelt er miljøet i vandløbene blevet væsentlig forbedret de sidste 30-40 år, hovedsageligt på grund af spildevandsrensning og forbedring af de fysiske forhold, men de fleste af vores vandløb er endnu ikke i mål i forhold til vandområdeplanens krav til tilstanden.

Pt. er der kun ca. 10 km vandløb i Slagelse Kommune, som opfylder miljømålet. Mange vandløb opfylder eller opfylder næsten miljømålet for smådyr, men opfylder samlet set ikke målet fordi tilstanden for fisk eller planter er enten dårlig eller ringe.

Årsager til manglende målopfyldelse

Der kan findes mange årsager til, et vandløb ikke opfylder miljømålet og ofte er der tale om et kompliceret sammenspil af årsager, uden at der nødvendigvis findes en enkelt nem løsning. Vandløbene påvirkes af udledninger af spildevand fra bebyggelse, veje og industri, af næringsstoffer og sprøjtemidler fra omkringliggende marker og af den grødeskæring og oprensning, som kommunen er forpligtiget til at udføre. Mange vandløb er reguleret i et unaturligt og ofte dybt forløb, som er skabt for at tilgodese de afvandingsinteresser, der findes ved vandløbet. Dernæst påvirkes vandløbene af vores arealanvendelse i form af drænede marker og befæstede arealer, idet at hydrologien og dynamikken i vandløbene er anderledes, end det ville være tilfældet for et helt naturligt opland.

Det er derfor vanskeligt at sige, hvad der præcist skal til, for at Slagelse Kommunes vandløb kan komme til at opfylde miljømålene.

Igangværende indsatser

Der arbejdes allerede på en række tiltag, som har til formål at forbedre miljøet generelt i vandløbene. Det drejer sig i høj grad om større længerevarende indsatser, som der har været arbejdet målrettet med igennem flere år, og som vil fortsætte mange år endnu: forbedret spildevandsrensning i byerne og i det åbne land, mere miljøvenlig grødeskæring, revision af vandløbsregulativerne og forbedring af de fysiske forhold i vandløbene via vandløbsrestaurering. Desuden arbejdes der målrettet med vandløbenes målsætning i forbindelse med den almindelige sagsbehandling – dvs. at miljømålet inddrages, når der gives udledningstilladelser, miljøgodkendelser, udarbejdes lokalplaner mv.

Forslag til yderligere tiltag

Hvis vandløbene skal opfyldte kravet op god økologisk tilstand, er det administrationens vurdering, at der fortsat skal arbejdes målrettet med de allerede igangsatte tiltag og med implementeringen af vandområdeplanens indsatsprogram. Indsatsprogrammet for vandløb indeholder imidlertid primært tiltag, som fokuserer snævert på vandløbenes fysiske udformning via f.eks. genslyngning og udlægning af sten og grus i vandløbet. Der tages i mindre grad højde for samspillet med ådalen og de interesser, der i øvrigt knytter sig til vandløbet.

Det er derfor administrationens vurdering, at der med fordel kan arbejdes mere med større ådals projekter, udtagning af lavbundjord og samspil med ånær natur. Det er administrationens vurdering, at udtagning af lavbundsjorde eksempelvis kan give et større råderum ift. at indføre en mere miljøvenlig grødeskæringspraksis. Der er fra statslig side afsat midler og oprettet en række nye støtteordninger, som ville kunne understøtte dette arbejde.

Status for vandløbenes målopfyldelse og forslag til forbedrende tiltag har været drøftet ved et møde i Vandsynsrådet den 12. januar 2021.

Drøftelsen i Vandsynsrådet endte ud i en række anbefalinger til konkrete tiltag der kan øge muligheden for vandløbenes målopfyldelse til 2027:

1.    At mindske sandvandring i vandløbene.

2.    At forbedre de fysiske forhold i vandløbene gennem restaureringsprojekter og fokus på skånsom vedligeholdelse.

3.    Begrænsning af forurening med miljøfremmede stoffer og spildevand.

4.    Et konkret forslag om at øge vandløbenes bundbredde på udvalgte strækninger.

På baggrund af Vandsynsrådets anbefalinger, har administrationen igangsat en optimering af driften af sandfangene og der vil fremadrettet være et fokus på dimensionering og udformning af eksisterende sandfang og evt. placering af nye sandfang.

Retligt grundlag

Lov om vandplanlægning, bekendtgørelse om miljømål for overfaldevandområder og grundvandsforekomster, samt vandområdeplanerne.

I forbindelse med konkrete projekter, planer samt administration af lovgivningen i øvrigt skal kommunen forebygge forringelse af tilstanden i målsatte vandløb og andre vandområder samt sikre, at opfyldelse af miljømålene ikke forhindres. Kommunen er i øvrigt forpligtet til at gennemføre de konkrete indsatser, som fremgår af ’Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter’.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der allerede arbejdes målrettet med tiltag, som vil være med til at forbedre miljøtilstanden i vandløbene: spildevandsrensning, vandløbsrestaurering og revision af vandløbsregulativer. Det vurderes, at hvis ressourcerne kan findes, kan Slagelse Kommune med fordel gøre en større indsats i forbindelse med lavbunds- og ådals projekter, og generelt kunne det betyde, at der kunne gennemføres flere restaureringsprojekter til gavn for de fysiske forhold i vandløbene. Tiltag til begrænsning af sandvanding i vandløbene vil også gavne i forhold til at nå miljømålene.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Bilag

330-2021-101462

Bilag 1 - Notat om Redegørelse om vandløbenes målopfyldelse til 2027

330-2021-147959

Bilag 2 - Hvidbog for Redegørelse for vandløbenes målopfyldelse til 2027

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Udsat.

19. Genoptaget - Kompetenceplan - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (D)

19.   Genoptaget - Kompetenceplan - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (D)

Sagsnr.: 330-2020-142962             Dok.nr.: 330-2020-435117                                          Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal drøfte delen af kompetenceplanen som vedrører udvalgets resort området.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget havde på udvalgsmøde den 11. august 2020 et ønske

om en mere detaljerede drøftelse af kompetenceplanen.

Kompetenceplanen er Byrådets delegation af konkrete opgaver til de kommunale udvalg og administrationen. Byrådet beslutter de overordnede politikker og strategier. Udvalgene forbereder på de enkelte fagområder disse beslutninger for Byrådet, og har selv kompetencen i forhold til de faglige strategier og retningslinjer. Administrationen udmønter de politiske beslutninger i den daglige drift, og kan træffe de beslutninger, der naturligt følger med udmøntningsopgaven. Det er også administrationen, som varetager den daglige drift på de enkelte faglige områder. Kompetenceplanen skal ses som en uddybning af den delegation, som allerede fremgår af den vedtagne styrelsesvedtægt.

I forhold til Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget betyder ovenstående at:

·         Kommuneplan, lokalplaner, affaldsplan, spildevandsplaner, vandforsyningsplaner, indsatplaner og overordnet politikker mv. godkendes af byrådet via anbefaling fra fagudvalget.

·         Fagspecifikke servicemål, politikker (f.eks. indenfor byggesag, vandløb eller byggesag) og rammer for det administrative arbejde som udgangspunkt godkendes af fagudvalget. 

·         Administrationen udmønter byrådets og fagudvalgets beslutninger i den daglige drift i form af godkendelser, tilladelser afgørelser og tilsyn, f.eks. ved administration af lokalplaner, byggetilladelse herunder dispensationer, miljøgodkendelser, spildevandsgodkendelser, §3 godkendelser, vandløbstilladelser, §3 tilladelser, politianmeldelser mv.

Sager - som har stor betydning for den fremadrettede administrationspraksis eller som har væsentlig politisk relevans-  forelægges udvalget til beslutning. Administrationen og udvalgsmedlemmer orienterer i øvrigt løbende hinanden -  enten på mail eller under udvalgsmødets �orienteringspunkt - om sager, relevante møder mv, som har   politisk eller administrativ interesse. Et Udvalgsmedlemmer har dog altid – jf. forretningsordenen – mulighed for at få en sag behandlet i udvalget.

Steen Olsen (A) har fremsendt forslag til ændring af kompetenceplanen. Se vedlagte bilag

Handlemuligheder

Sagen drøftes.

Vurdering

Administration finder, at kompetenceplanen, som udgangspunkt, opfylder rammerne for delegering jf. ovenstående, dog med en række småjusteringer bl.a. afgørelser �lov om naturbeskyttelse og museumsloven�.

Retligt grundlag

Beslutning om kompetenceændringer er byrådets kompetence med hjemmel i Slagelse

Kommunes styrelsesvedtægt.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at kompetenceplanen drøftes.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. november 2020:

Fraværende: 

Drøftet.

Administrationen kommenterer på de fremkomne forslag.

Sagen genoptages.

Genoptaget.

Administrationens bemærkninger fremgår af bilag 5.

Bilag

330-2020-424556

Bilag 1 - Kompetenceplan MPL

330-2020-424557

Bilag 2 - Forretningsorden MPL

330-2020-396731

Bilag 3 - Styrelsesvedtægt 2018 - vedtaget 26.marts

330-2020-426722

Bilag 4 - Forslag til ændringer i kompetenceplanen fra Steen Olsen

330-2021-153074

Bilag 5 - Svar på Steen Olsens spørgsmål

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Udsat.

20. Gensidig orientering (O)

20.   Gensidig orientering (O)

Sagsnr.: 330-2020-160645             Dok.nr.: 330-2021-55698                                            Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Sagens indhold

1.    Orientering fra udvalgsformand (føres til referat på mødet)

2.    Orientering fra udvalgsmedlemmer (føres til referat på mødet)

3.    Orientering fra administrationen:

·         Status PFOS

·         Rottebekæmpelse

·         Status på nedrivning Højskolen 

·         Opfølgning på Kongevejen/terrasse

·         Solceller evt. offentlighed om erstatningsbeløb 

·         Årets landdistriktspris

·         Eggeslevmagle LUP

·         Disponering af landdistriktsmidlerne for 2021

·         Konkrete kystsikringsprojekter overtaget af Kystdirektoratet

·         Tude Å  

·         Status på natur projekter omdefinere evt. Harrested sø

·         Sag vedrørende oprensningspåbud Mariendals Allé

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres.

Bilag

330-2021-152444

Bilag 1 - Mailliste maj

330-2021-152476

Bilag 2 - Masterplan maj

330-2021-133436

Bilag 3 - Afgørelser fra andre instanser

330-2021-157592

Bilag 4 - Lokalplanoversigt maj

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Jørgen Grüner (F) orienterede om møde om muslimsk gravplads.

Anne Bjergvang (A) orienterede om henvendelse fra Golfklubben i Slagelse til Kultur og fritid om genbrug af vand, og opfordrede til at forvaltningen tager fat i Kultur og Fritid for at få undersøgt projekt og økonomi nærmere.

Vedr. PFOS: Udvalget ønsker oplyst, hvor slam er leveret til fra renseanlægget. Udvalget ønsker, at udbringning af slam ophører og brændes i stedet.

I forhold til Skælskør Højskole fastholder udvalget sin oprindelige beslutning om nedrivning og forventer oprydning påbegyndt.

Sag forelægges udvalget på juni mødet.

Punktet genoptages.

21. Godkendelse af referat (B)

21.   Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2020-160645             Dok.nr.: 330-2021-55700                                            Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender referatet.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt.