Ø-udvalget – Referat – 16. april 2020



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-147825                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Ø-udvalget skal godkende dagsorden for dagens møde.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Ø-udvalget den 16. april 2020:
Fraværende:  Carsten M. Larsen
Godkendt.

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

2.     Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-155895                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Ø-udvalget har på møde den 27. februar 2018 godkendt kommissorium og forretningsorden for drøftelse af færgerelaterede emner.
På dette møde drøftes:
Overførte midler fra færgerne fra 2019 til 2020
Fra budget 2019 er der et overskud på 3.336.406 kr. på færgerne som er indstillet overført til budgettet for 2020. Midlerne er blandt andet øremærket til større periodisk drift af Agersø og Omø Færgerne på et samlet beløb på 1.674.637 kr. (849,507 kr. + 825.130 kr.). Derudover er der fastsat et beløb på 337.249 kr. til ombygning af mødelokale i havnebygningen på Stigsnæs.
Indeholdt i de 3.336.406 kr. er også et beløb på 201.100 kr. som er uforbrugte midler til takstnedsættelse på godstransport, mens 253.476 kr. er uforbrugte midler fra nedsættelse af billetter til passagerer. De overskydende midler fra godstransporten kan anvendes til ”nedsættelser af færgetakster på passagerområdet i de tilfælde, hvor nedsættelsen af færgetakster på godsområdet har nået grænsen på maksimalt 80 % eksklusiv moms og vareafgift opkrævet af havnene” jævnfør bekendtgørelse for nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer.  De overskydende midler fra transporten af passagerer kan anvendes til nedsættelser af færgetakster på passagerområdet det efterfølgende år.
Der har været et mindre forbrug på Kattegat end budgetteret på 356.646 kr. 
Endelig er et beløb på 513.298 kr. i henhold til Økonomiudvalgets beslutning den 2. april 2020 overgået til kommunens hjælpepakke, som skal understøtte kommunens erhvervs-, kultur- og foreningsliv, som konsekvens af Covid-19.  
Oversigt
Omø færgen - Større periodisk drift
849.507
Agersø færgen - Større periodisk drift
825.130
Uforbrugte midler - godstakster
201.100
Uforbrugte midler - nedsatte billetter passagerer
253.476
Kattegat mindreforbrug
356.646
Ombygning af mødelokale
337.249
Overgået til kommunens hjælpepakke
513.298
I alt
3.336.406
Ændrede telefontider
Status på drøftelsen af muligheden for at ændre telefontider – herunder en opgørelse på optælling af henvendelser i telefontiden som foreslået af Ø-udvalget på sidste møde den 20. januar 2020.
Møde med Agersø Færgen
Den 4. marts 2020 blev der holdt et møde om Agersø-færgen med deltagelse af repræsentanter fra Agersø, for Agersø Omø Færgerne samt Slagelse Kommune.
Covid-19 og konsekvenser for færgefarten
De omfattende restriktioner for at forhindre smitte med Covid-19 har berørt færgefarten og betydet en reducering i antallet af passagerer. Derfor er der stillet forslag om, at Ø-udvalget drøfter mulige tiltag for at ændre eller forlænge perioden for nedsatte takster.
I forhold til drøftelsen gøres der opmærksom på, at det af gældende bekendtgørelse for nedsættelse af færgetakster for biler og passagerer til og fra visse øer, kapitel 4, stk. 3, fremgår at kommuner med små øer kan anvende tilskuddet til nedsættelse af færgetakster for biler og passagerer hele året inden for en samlet tidsramme på maksimalt 46 uger. Det er imidlertid administrationens vurdering at en eventuel ændring af den allerede vedtagne periode, som besluttet på Ø-udvalgets møde den 23. september 2019, vil kræve store administrative ressourcer. En ændring i form af en eventuel forlængelse vil kræve en dispensation eller ændring af selve bekendtgørelsen.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at de færgerelaterede emner drøftes,
2.    at anvendelsen af de uforbrugte midler fra nedsættelse af gods- og passagertransport drøftes.
Beslutning i Ø-udvalget den 16. april 2020:
Fraværende:  Carsten M. Larsen
Rederichef Michael Holst Due deltog i drøftelsen ad dette punkt.
At 1 - Drøftet. Ø-udvalget havde følgende bemærkning i forhold til Covid-19:
Udvalget er imod Økonomiudvalgets beslutning om at tage midler fra færgedriften med begrundelse i Covid-19, når der samtidig er sikkerhedsmæssige problemer med Omøfærgen, som påvirker servicenivauet, og som vil kræve en større investering.
Det blev oplyst, at passagererne på færgerne skal blive i bilerne under overfarten indtil 10. maj.
At 2 - Udvalget besluttede at ændre perioden for nedsættelse af færgetakster, så der er nedsatte takster fra 1.1 til 31.10 for øboere og for turister fra 1.4-31.10. Dette giver mulighed for at drøfte fastsættelse af de resterende 2 uger på et senere tidspunkt.
Ebba Lawaetz tog forbehold for denne beslutning, i det hun ønskede at fastholde Ø-udvalgets tidligere beslutning om nedsættelse af færgetakster for øboere i perioden fra 1.1 til 28.6 og igen 10.8 til 31.12.
Til glæde for turisterhvervene på øerne ønsker Ø-udvalget en yderligere takstnedsættelse i 3 måneder fra 1.6. til 31.8. Enhedspris for personbilletter til Omø på 25 kr. uanset om man er barn eller voksen og på Agersø ditto nemlig på 15 kr. uanset om man er barn eller voksen. Børn under 7 år kan fortsat rejse gratis. Passagerer, der har forudbestilt billetter, må selv afbestille og genbestille billetterne, hvis de ønsker at få glæde af ordningen.
Ø-udvalget ønsker en orientering om reglerne for anvendelse af for uforbrugte midler til Kattegat på 356.646 kr. + forslag til midlernes anvendelse.
Det blev oplyst, at det vil koste 4-5 mio. kr. at gøre Omøfærgen sødygtig.
Ad. ændrede telefontider:
Der er ikke mulighed for at ændre telefontider.
Ad. møde med Agersø Færgen:
Der blev givet en kort orientering om mødet.
Status på renovering af Havnebygningen:
Belysning kommer, når nye informationsskilte er sat op.
Mødelokalet mangler møblering, men er ellers færdigt. Det kan bl.a. bruges til afholdelse af møder for Ø-udvalget og beboerforeningerne.

3. Genoptaget: Behandling af forslag til revideret Ø-politik (B)

3.     Genoptaget: Behandling af forslag til revideret Ø-politik (B)

Sagsnr.: 330-2018-18254               Dok.nr.: 330-2020-155315                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 13. januar 2020 behandlet forslag til den reviderede Ø-politik. På mødet besluttede udvalget: ”Udvalget ønsker, at forslaget sendes tilbage til Ø-udvalget med ønske om at oplægget justeres med fokus på en Ø-politik, hvor visionerne er tydeligere suppleret med de mere konkrete handlinger (forpligtigelser)”.
På baggrund af ovenstående beslutning skal Ø-udvalget beslutte, hvordan forslaget til Ø-politikken justeres med henblik på den videre politiske behandling. 
Administrationen har følgende forslag til justeringer, som vurderes at ville kunne imødekomme Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets ønsker:
·         En tydeliggørelse af ø-politikkens formål som arbejdsredskab i indsatsen for udviklingen af øerne
·         Ændring af Ø-politikkens struktur, så indsatsområder der har karakter af konkrete handlinger, som kan gennemføres for at understøtte politikkens målsætninger, indgår som bilag,
·         Tilføjelse af et afsnit om forventningsafstemning i forhold til implementeringen af politikken – herunder rollefordeling mellem politikere og lokalsamfund
Retligt grundlag
Indstilling
Centerchef for Miljø-, Teknik- og Landdistriktsudvikling indstiller,
1.    at Ø-udvalget drøfter justeringer af Ø-politikken.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Udvalget blev orienteret om, at projektgruppen har holdt skype-møde den 17. januar 2020.  Projektgruppen vil gerne arbejde videre på baggrund af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets anvisninger til justering af forslaget Ø-politikken. Projektgruppen har udarbejdet forslag, som blev drøftet i Ø-udvalget - herunder en omskrivning af forordet og opbrydning af den eksisterende struktur.
Ø-udvalget takkede projektgruppen for den store indsats.
Det blev besluttet, at administrationen skal lave et nyt forslag til Ø-poitikken på baggrund af de forelagte anvisninger, hvor forordet ændres og indsatsområderne sættes i et bilag, og vendingen om at 'kommunen skal sikre' erstattes af 'kommunen kan sikre'.
Når det nye forslag forelægger, skal der indkaldes til ekstraordinært møde i Ø-udvalget.
Der laves en evaluering af processen med fokus på anvendelsen af borgerdreven innovation i politikudvikling, når arbejdet er færdigt.
GENOPTAGET:
På baggrund af Ø-udvalgets behandling af sagen den 20. januar 2020 har administrationen udarbejdet en ny struktur for Ø-politikken, så den består af:
·         Ø-politikken m. målsætninger og beskrivelse af Agersø og Omø
·         Bilag 1: Indsatsområder
·         Hvidbog med beskrivelse af proces, borgerinddragelse samt høringssvar
Administrationen redegør for ændringer i strukturen og overvejelser i forbindelse hermed. 
Den videre proces – politisk behandling
Der ligges op til en proces, hvor forslag til den reviderede Ø-politik sendes til behandling i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvikling den 4. maj 2020. Høring i øvrige fagudvalgene foregår i juni og den endelige behandling i Byrådet den 31. august 2020.
Fase
Tidspunkt
Handling
Politisk behandling
4. maj
Forslag til den reviderede Ø-politik behandles i Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget med indstilling om at den sendes i høring i samtlige fagudvalg.
Høring
8. juni
Erhvervs- og Teknikudvalget (med foretræde)
 
Høring
9. juni
Kultur og Fritidsudvalget (med foretræde)
Høring
8. juni
Social og Beskæftigelsesudvalget (uden foretræde)
 
Høring
3. juni
Udvalget for specialiserede Borgerindsatser (uden foretræde)
 
8. juni 
Børn- og Ungeudvalget (uden foretræde)
Høring
9. juni
Forebyggelses- og Seniorudvalget (med foretræde)
Tilbagemelding til Ø-udvalget, evt. møde
Midt juni  
Behandling af høringssvar fra den politiske høring
Politisk behandling
11. august 2020
Genbehandling i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
24. august 2020
Økonomiudvalget
31. august 2020
Byrådet
I forhold til den aktuelle situation med restriktioner for at reducere spredningen af COVID-19 skal det undersøges om foretrædet kan foregå online, hvis fysisk tilstedeværelse ikke er en mulighed. 
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at justeringer af Ø-politikken drøftes – herunder den forelagte struktur
2.    at det nye forslag til Ø-politik sendes til behandling i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 4. maj 2020
3.    at den skitserede høringsproces anbefales overfor Miljø, Plan- og Landdistriktsudvalget. 
Beslutning i Ø-udvalget den 16. april 2020:
Fraværende:  Carsten M. Larsen
At 1 - Drøftet. Strukturen godkendt.
At 2- Godkendt.
At 3- Godkendt.
Udvalget tilkendegav ønske om at politikken holdes i A4 format.
Der ses frem til arbejdet med handleplanerne.

4. Afholdelse af Ø-udvalgets 12-12 møde den 28.-29. maj på Agersø (B)

4.     Afholdelse af Ø-udvalgets 12-12 møde den 28.-29. maj på Agersø (B)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-150955                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Der er tradition for at Ø-udvalget holde et årligt 12-12 møde med deltagelse af beboerforeningerne for Agersø og Omø samt politikere fra Slagelse Byråd. Mødet i år planlægges afholdt den 28.-29. maj på Agersø.
Ø-udvalget har nedsat en arbejdsgruppe, som har udarbejdet et forslag til program for arrangementet. Arbejdsgruppen fremlægger oplægget.
Følgende temaer indgår i programmet:
·         Den aktuelle færgedrift: mulige økonomiske og miljømæssige besparelser her og nu
·         Fremtidens færgedrift: organisering, afløserfærge, fremtidens drivkraft og klimahensyn
·         Erhvervs- og turismeudvikling med landsbyvandring og oplæg
·         Bolig og bosætning
Konsekvenser for andre udvalg
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget inviteres til at deltage i arrangementet.
Indstilling
Centerchefen for Miljø-, Plan- og Teknik indstiller,
1.    at forslag til program drøftes.
Beslutning i Ø-udvalget den 16. april 2020:
Fraværende:  Carsten M. Larsen
12-12 mødet flyttes til 5.-6 november på grund af gældende restriktioner i forbindelse med bekæmpelse af smitte med Covid-19.
Det foreslås, at Ø-politikkens indsatsområder og handleplaner drøftes på 12-12-mødet.
Overnatningsmuligheder på Agersø undersøges.
Der holdes møde i Ø-udvalget den 19. maj kl. 12-16.30 med fokus på drøftelse af Budget 2021-2024.
Derudover holdes møde i Ø-udvalget den 29. maj kl. 8-12. På dette møde genoptages drøftelserne af programmet for 12-12 mødet. Møderne holdes i det nye mødelokale på Stigsnæs, hvis forholdene tillader det.
Oversigt over budgetprocessen, idet der tages forbehold for eventuelle ændringer på grund af situationen vedrørende Covid-19:
Juni                 : Fagudvalgene drøfter forslag til budgetprocessen
18. juni            : Temamøde for Byrådets medlemmer - orientering om økonomi
21. august        : Budgetdag i Byrådet
4.-5. september: Budgetseminar i Byrådet
9. september    : 1. høringsrunde
14. september  : Byrådets behandling af budgettet
28. september  : Ændringsforslag indstilles af Økonomiudvalget
29. september  : 2. høringsrunde
5. oktober        : Byrådets 2. behandling af budgettet.

5. Orientering til udvalget (O)

5.     Orientering til udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-152866                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
1. Bedre mobiltelefoni på Omø
I forbindelse med kommunens indsats for bedre mobiltelefoni blev der holdt borgermøde den 6. februar 2020 på Omø, hvor kommunens bredbåndskonsulent fremlagde tre forslag til mulige mastepositioner for en mobilmast på Omø. Siden har man arbejdet videre med forslaget om placering af en mast ved Omø Vandværk, Ørevej. Samtidig har man vurderet at en forhøjelse af masten vil give en bedre dækning ved Kirkehavn. Derfor er der nu søgt om landzonetilladelse til opstilling af en 48 høj mast ved Ørevej. Ifølge planen forventes det, at der er givet byggetilladelse til projektet senest omkring 1. oktober 2020, hvorefter TDC kan gå i gang med opstilling af masten. Ibrugtagning forventes således at ske i starten af det nye år. Planen forudsætter, at projektet ikke påklages, da dette vil medføre forsinkelser.
2. Udmøntning af Budget-2020-2023 - Dialog om løsninger på behov for hjemmepleje på øerne
Som led i udmøntningen af Budget 2020-2023 (punkt 3 i Supplement til Budgetaftale (AFIØ)) har Center for Sundhed og Ældre indledt en dialog med Beboerforeningerne på Agersø og Omø for at afdække og finde løsninger på behovet for pleje på øerne. Der har således været et møde med Center for Sundhed og beboerforeningerne den 17. februar i Skælskør og derefter den 3. marts på Agersø, hvor man blandt andet har drøftet muligheden for at etablere et korps af aflønnede hjælpere i forbindelse med etablering af nødkald på Agersø.
3. Corona-krisen og dens betydning
Udvalget orienteres om aktiviteter og tiltag i kommunen, som har relation til Covid-19.
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 16. april 2020:
Fraværende:  Carsten M. Larsen
Orienteringen taget til efterretning.
Udvalget blev orienteret om forskellige tiltag og aktiviteter vedrørende Covid-19.  - herunder at Økonomiudvalget har besluttet at etablere en hjælpepakke på 50 mio. kr. der skal understøtte erhvervs-, kultur- og foreningsliv i kommunen. Udvalget blev også orienteret om drøftelser vedrørende genåbning af offentlige toiletter.

6. Eventuelt (O)

6.     Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-147854                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 16. april 2020:
Fraværende:  Carsten M. Larsen
Punkter til drøftelse på fremtidige møder:
Årshjul for Ø-udvalget. Oplæg sendes til udvalgets medlemmer med henblik på drøftelse på næste møde den 19. maj 2020
Udmøntning af Budget 2020
Mosegrise
Billetautomat (drøftes på næste møde 19. maj 2020)
Ny organisationsstruktur og dens konsekvenser