Rådet for socialt udsatte (2018-2021) – Referat – 21. november 2018



1. Godkendelse af dagsorden(B)

1.     Godkendelse af dagsorden(B)

Sagsnr.: 330-2018-7024                 Dok.nr.: 330-2018-588321                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Handicap og Psykiatrichef Thomas Knudsen deltager traditionen tro på årets sidste møde i Rådet for Socialt Udsatte.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at dagsorden godkendes
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 21. november 2018:
Fraværende:  Carsten Larsen, Merete Keis Schrøder, Solveig Didriksen
Godkendt.

2. Status på udfordringer og initiativer på socialt udsatteområdet i Slagelse Kommune(D)

2.     Status på udfordringer og initiativer på socialt udsatteområdet i Slagelse Kommune(D)

Sagsnr.: 330-2018-7024                 Dok.nr.: 330-2018-588391                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet for Socialt Udsatte skal drøfte status på udfordringer og initiativer lige nu på socialt udsatte området i Slagelse Kommune.
Teamleder Jonna Andersen fra Center for Handicap og Psykiatri deltager på mødet.
Baggrund
Rådet for Socialt Udsatte indledte 2018 med en temadrøftelse om udfordringerne på socialt udsatte området i Slagelse Kommune.
Center for Handicap og Psykiatri er derfor blevet inviteret til at komme med et oplæg med en status på udfordringer og initiativer lige nu i Slagelse Kommune, således at der skabes et fælles overblik.
Rådet for Socialt Udsatte ønsker at have en fælles drøftelse både af udfordringerne lige nu og af mulige forslag til nye initiativer til at løfte udfordringerne.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet drøfter status på udfordringer og initiativer på socialt udsatte området i Slagelse Kommune
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 21. november 2018:
Fraværende:  Carsten Larsen, Merete Keis Schrøder, Solveig Didriksen
Jonna Andersen satte i sit oplæg fokus på følgende udfordringer og initiativer:
Socialt Udsatte området har stor politiske bevågenhed og der er fokus på at afsøge mulige initiativer, som kan bidrage til at der skabes løsninger.
I Center for Handicap og Psykiatri er der i Myndighedsafdelingen nedsat et tværfagligt team vedr. socialt udsatte området, som følger området tæt og samler viden. Det tværfaglige team har bl.a. taget initiativ til at der er nedsat et dialogforum på udsatte området, hvor aktører i og udenfor kommunen deltager i en uformel dialog med henblik på at få fokus på samarbejdsflader og fælles problematikker samt dele viden.
Center for Handicap og Psykiatri deltager endvidere i en arbejdsgruppe på tværs af kommunerne i region Sjælland i Rammeaftaleregi. Her er lavet en afdækning af behovet for forsorgshjemspladser. Arbejdet resulterer nu i en temadag den 15. januar 2019, hvor der fokus på udvikling af indsatsen og koordineringen omkring hhv. unge hjemløse og borgere med gentagne og langvarige ophold på forsorgshjem.
Center for Handicap og Psykiatri deltager også i et igangværende arbejde nationalt omkring udarbejdelse af nationale retningslinjer for samarbejdet mellem forsorgshjem og myndigheder.
Sidst skal nævnes at Center for Handicap og Psykiatri forsat har samarbejdsaftale med Socialstyrelsen omkring Housing First metoderne.
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser er forsat i gang med en proces omkring egnede grunde til etablering af skæve boliger. I tillæg hertil er initiativet omkring etablering af skæve boliger if. med boligprojekt på vej fra Slagelse Boligselskab.
Udvalget har også haft drøftet behovet for alternative plejeboliger. Administrationen har i denne forbindelse afdækket at der pt. ikke er et stort nok behov til at der kan stabes et driftsgrundlag på benene. Behovet følges dog forsat tæt og der ses på andre løsninger for borgerne.
Pt. har Udvalget til kommende møde planlagt at drøfte de forskellige behov, som forskellige målgrupper for skæve boliger har. Endvidere vil Udvalget på mødet drøfte mulige løsninger, som kan sikre at der et tilbud om overnatning i den kommende vintertid.
Afslutningsvist blev orienteret om at der pr. 1. januar 2019 kommer en ny lov om socialt frikort til særligt socialt udsatte. Rådet vil blive orienteret mere herom, når administrationen her af og den medfølgende vejledning er på plads.
Rådet tog orienteringerne til efterretning.

3. Medborgerpolitikker i Slagelse Kommune(O)

3.     Medborgerpolitikker i Slagelse Kommune(O)

Sagsnr.: 330-2018-7024                 Dok.nr.: 330-2018-588554                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Rådet for Socialt Udsatte orienterer gensidigt fra deltagelsen i mødet den 14. november 2018 om udformningen af medborgerpolitikker.
Baggrund
I forsættelse af Demokrati Lab den 10. oktober 2018 blev der den 14. november afholdt nyt borgermøde omkring udformningen af medborgerpolitikker i forhold til borgere med handicaps, sindslidelser og socialt udsatte borgere.
Med afsæt i input fra deltagerne i Demokrati Lab, så var formålet med mødet den 14. november 2018 at kvalificere principperne for Slagelse Kommunes nye medborgerpolitikker og at udvikle forslag til handlinger, som kan understøtte og virkeliggøre politikken.
Retligt grundlag
Styrelsesloven og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område § 37
Konsekvenser for andre udvalg
Det er byrådet der endeligt godkender kommunens politikker.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 21. november 2018:
Fraværende:  Carsten Larsen, Merete Keis Schrøder, Solveig Didriksen
Rådet tog de gensidige orienteringer til efterretning med bemærkning om at det har været nogle rigtig gode møder og at Rådet ser frem til at blive inddraget i den videre proces.
Rådet tilføjer endvidere, at der er en bekymring for at de særlige behov omkring socialt udsatte borgere kan drukne, når der er en ambition om en medborgerpolitik som skal dække alle medborgere i Slagelse Kommune.

4. Præsentation af boligprojekt i Slagelse(O)

4.     Præsentation af boligprojekt i Slagelse(O)

Sagsnr.: 330-2018-7024                 Dok.nr.: 330-2018-588616                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriksudvalget godkendte den 5. november 2018 anmodning om opstart af ny lokalplan for en almenboligbebyggelse, Teglkuberne, på Sverigesvej. I projektet er der indtænkt boliger til borgere med særlige behov.
Rådet orienteres om boligprojektet af Direktør Arne Juul, Slagelse Boligselskab.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriksudvalget godkendte den 5. november 2018 anmodning om opstart af ny lokalplan for en almenboligbebyggelse, Teglkuberne, på Sverigesvej

Slagelse Boligselskab har udarbejdet anmodning om opstart af lokalplan, der skal gøre det muligt at realisere et nyt, stort almenboligprojekt i Slagelse, kaldet Teglkuberne. Lokalplananmodningen er vedlagt.

Som det fremgår af lokalplananmodningen og det tilhørende idéprojekt, udarbejdet af Arkitema, vil der være tale om et antal punkthuse opført i mursten i 4-5 etagers højde, med op til 200 boliger. Der lægges vægt på at skabe variation i lejlighedstyperne, f.eks. ungdomsboliger, familieboliger, seniorboliger, mindre boliger til enlige med/uden børn, boliger som er tiltænkt sygehuspersonale, og boliger til borgere med særlige behov. Den nøjagtige fastlæggelse af fordelingen vil ske i forbindelse med projekteringen af byggeriet via dialog med de forskellige interessenter – Slagelse Kommune og Region Sjælland. For at skabe mest muligt rekreativt areal omkring boligerne reduceres boligernes ’fodaftryk’ for i stedet at bygge i højden. Der lægges vægt på sammenhængen til de omgivende bebyggelser, og udeopholdsarealerne udformes, så der bliver mulighed for mødesteder og fællesskab mellem husene.

En lokalplan for et nyt byggeri, som beskrevet, vil stride imod bestemmelserne i rammeområde 1.3R6 og 1.3B22, dels på grund af konflikt med anvendelsesbestemmelse og dels på grund af en øget bebyggelsesgrad.
En lokalplan skal derfor vedtages sammen med et kommuneplantillæg, der korrigerer disse forhold.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 21. november 2018:
Fraværende:  Carsten Larsen, Merete Keis Schrøder, Solveig Didriksen
Rådet tog orientering til efterretning med bemærkning om at det er godt at der tages initiativer til at imødegå det meget store behov for billige boliger og skæve boliger, som der er i Slagelse Kommune. Rådet stiller sig til rådighed i forhold til at bidrage til den videre proces.

5. Årshjul for rådets mødevirksomhed og mødekalender(B)

5.     Årshjul for rådets mødevirksomhed og mødekalender(B)

Sagsnr.: 330-2018-7024                 Dok.nr.: 330-2018-588676                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Baggrund
Forslag til mødedage og tidspunkt
Center for Handicap og Psykiatri har følgende forslag til mødedag for rådet i 2019:
· Onsdage – hver anden måned – februar, april, juni, august, oktober, december
Det foreslås at møderne holdes i tidsrummet fra
· kl. 15.00 – 17.00.
Forslag til temamøder i 2019
Rådet har i 2018 haft følgende temaer på:
· Tema: Udfordringerne lige nu på socialt udsatte området i Slagelse Kommune
· Tema: Gadeteamet
· Tema: Rådets indspark til formulering af en stærk udsatte politik.
Rådet har i planlægningen i 2018 ikke nået følgende temaer:
· Tema: Opfølgning på initiativer omkring kontanthjælpsloftet/Beskæftigelsesindsatsen i forhold til social udsatte hos Slagelse Kommune.
· Tema: Rådets indspark til styrkelse af det tværkommunale samarbejde omkring pleje og omsorg for socialt udsatte i Slagelse Kommune.
Rådet skal drøfte hvilke temaer de ønsker lagt ind i årshjulet for 2019.
Studietur 2019
Rådet for Socialt Udsatte har skabt ”tradition” for at arrangere en årlig studietur, hvor Handicap- og Psykiatriudvalget og kommunale nøglepersoner for udsatteområdet inviteres til at deltage.
Rådet drøfter om de ønsker at fortsætte ”traditionen”. Såfremt rådet beslutter at fortsætte traditionen drøftes forslag til hvor rådet gerne vil hen og hvornår turen skal afholdes.
Tovholdere på udvalg og arbejdsgrupper:
Rådet har arbejdet med tovholdere på udvalg. Hvis rådet ønsker at fortsætte denne model skal der udpeges tovholdere på:
· Økonomiudvalget
· Social og Beskæftigelsesudvalget
· Erhvervs- og Teknikudvalget
· Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser
· Kultur- og Fritidsudvalget
· Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
· Forebyggelses- og Seniorudvalget
· Børne- og Ungeudvalget
Rådet drøfter om de ønsker at fortsætte med tovholderfunktion på de enkelte udvalg, samt evt. fordeling af opgaven.
I forhold til planlægning af temadage, studieture m.m. har der herudover løbende været nedsat arbejdsgrupper.
Rådet drøfter om de fortsat ønsker at arbejde med arbejdsgrupper, samt evt. fordeling af opgaven.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet fastlægger mødedatoer, eventuelle temamøder, forslag til studietur, samt rammer for rådets arbejde.
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 21. november 2018:
Fraværende:  Carsten Larsen, Merete Keis Schrøder, Solveig Didriksen
Rådet besluttede:
At mødedag forsat er onsdag og mødetid kl. 15-17. Sekretariat bedes udarbejde en mødeplan for det kommende år.
At temaer til 2019 tages op på første møde i 2019.
At der skal være studietur i 2019 og at planlægningen heraf tages på på første møde i 2019.
At behovet for udpege tovholdere drøftes på første møde i 2019.

6. Meddelelser(O)

6.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2018-7024                 Dok.nr.: 330-2018-590733                                          Åbent
Kompetence: Rådet for Socialt Udsatte
Beslutningstema
Gensidig orientering fra rådsmedlemmer, forvaltninger og Rådets sekretariat.
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Regionalt netværksmøde for lokale udsatteråd 1. november
Gensidig orientering fra dem som deltager her i. Opsamling vedhæftes som bilag.
2: Orientering fra forvaltningen
Ingen bemærkninger.
3: Orientering fra sekretariatet
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne tages til efterretning.
Beslutning i Rådet for socialt udsatte den 21. november 2018:
Fraværende:  Carsten Larsen, Merete Keis Schrøder, Solveig Didriksen
1: Orientering fra Rådsmedlemmer.
Gert, Bent og Susanne orienterede fra deres deltagelse i det regionale netværksmøde for lokale udsatteråd. Det havde været spændende om end formen kunne forbedres.
2: Orientering fra forvaltningen.
Forebyggelses- og Seniorudvalget har den 8. november 2018 besluttet at sende udkast til Værdighedspolitik sendes i høring hos bl.a. Rådet for Socialt Udsatte. Høringsmaterialet er udsendt på mail til rådet den 15. 11.2018. Høringsfrist er den 28.11.2018 kl. 12:00.
3: Orientering fra sekretariatet.
Intet.
Orienteringerne blev taget til efterretning med bemærkning om at Rådet nedsatte en arbejdsgruppe bestående af Bent, Gert og Ninna til at udarbejde udkast til høringssvar på Værdighedspolitikken.