Socialudvalget – Referat – 4. januar 2024



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Socialudvalget

 

Beslutningstema

Socialudvalget skal godkende dagsordenen.

 

Indstilling

Direktøren for Handicap, Ældre og Arbejdsmarked indstiller,

1. at Socialudvalget godkender dagsordenen.

2. Nedlæggelse af Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole (B)

Beslutning

Direktør for Børn, Unge og Kultur Marianne Stentebjerg deltog under oplysningen af punktet.  

At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.


Kompetence

Byrådet 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget beslutte at nedlægge Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole pr. 1. august 2024. Det er med henblik på at oprette én ny specialskole.

 

Indstilling

Chefen for Skole og Dagtilbud indstiller,

1. at Byrådet beslutter, om Klostermarken Skole skal nedlægges.

2. at Byrådet beslutter, om Slagelse Heldagsskole skal nedlægges.

 

Sagens indhold

I forbindelse med budgetforliget 2024-2027 har Byrådet et ønske om, at Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole skal sammenlægges med én skoleledelse og én skolebestyrelse på én matrikel. Der skal tages hensyn til, at de to nuværende specialskoler har elever med forskellige behov for understøttelse.

Hvis Byrådet vil nedlægge en skole, skal det behandles i overensstemmelse med lovbestemt procedure. I den forbindelse godkendte Byrådet en tids- og procesplan den 9. oktober 2023, herunder frist for indsigelser og udtalelser.

Høring

I perioden 11. oktober til 7. december 2023 har forslag om ændring i skolestrukturen været i offentlig høring.

Administrationen har modtaget 4 høringssvar, der angår nedlæggelse af Klostermarken Skole og/eller Slagelse Heldagsskole. 

Høringssvarene kommer fra en privat borger, skolebestyrelsen på Slagelse Heldagsskole, skolebestyrelsen på Klostermarken Skole samt Slagelse Lærerkreds.

Høringssvarene fremgår som bilag til sagen.

Udvalgte pointer fra høringssvarene:

  • Begge skolebestyrelser og Slagelse Lærerkreds kan se fordele ved en sammenlægning/oprettelse af én ny specialskole. F.eks. vurderes det, at der kan opnås en række synergier: En mere økonomisk robust virksomhed, styrket fagligt og tværfagligt fællesskab, kollegial sparring, ét overblik og én agenda, mulighed for flere udviklende børnefællesskaber, samt mulighed for tidlig indsats inden evt. behandlingsbehov.

     

  • Der er også skepsis og opmærksomhedspunkter, dels i forhold til selve sammenlægningen og dels i forhold til processen fremadrettet.

     

  • Bekymring i forhold til at kombinere to skoler med hver deres målgruppe, hver deres kultur og som er specialister på hvert deres område. Det er vigtigt, at begge elev-målgrupper får det tilbud, de er visiteret til. Bekymring for, om der er det nødvendige behandlingsfokus og i den forbindelse, om den nødvendige faglighed bevares.

     

  • Med en større skole er der bekymring for, om distancen mellem skole og forældre bliver for stor, mindre sparring og støtte fra ledelse til medarbejdere, for store klasser og fordelingen af de forskellige fagligheder til specifikke opgaver. 
  • Bekymring for besparelsen på administrativ medarbejder. 
  • En opmærksomhed på, hvordan lærerne er ansat – Overenskomstmæssig forskel på skole med dagbehandling og heldagsskole.
  • En særlig opmærksomhed på, at forandringsprocessen vedrører sårbare børn og familier. Derfor hurtigst muligt klarhed og udmelding om, hvordan ledelsen og sammensætningen af medarbejdere kommer til at se ud.

     

  • Bekymring for konsekvenserne for medarbejderne/sikre tryghed for medarbejderne. Særlig opmærksomhed på at minimere ’produktionstab’ - Derfor hurtig og tydelig kommunikation om proces for organiseringen, hurtig ansættelse af leder og hurtig etablering af formelt samarbejde mellem de to enheder.
  • Begge skolebestyrelser ønsker at blive inviteres tidligt ind i arbejdsrummet for involvering i processen.

Byrådets handlemuligheder

Hvis Byrådet vedtager at nedlægge Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole med henblik på at oprette én ny specialskole, forventes det fastlagte besparelsespotentiale på ledelse og administration at blive indfriet. En sammenlægning af de to specialskoler vil desuden skabe en større enhed, som kan give mulighed for øget fleksibilitet og kompetence blandt underviserne. En større enhed vil også være mindre skrøbelig for udvikling i antal elever, jf. strategien om, at flere børn skal undervises i deres nærmiljø og tættere på almenområdet.

Hvis Byrådet vedtager at bevare Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole, vil det fastlagte besparelsespotentiale på ledelse og administration ikke blive indfriet. Desuden vil de forventede fordele og synergieffekter, herunder bl.a. øget fleksibilitet og kompetence blandt underviserne samt mindre skrøbelighed for bl.a. udvikling i antal elever, ikke blive indfriet.

 

Retligt grundlag

En beslutning om ændring i skolestruktur, der indebærer nedlæggelse af skoler, skal behandles i medfør af:

Folkeskoleloven § 24, stk. 4 (LBK nr. 1086 af 15/08/2023)

Bekendtgørelse om proceduren ved nedlæggelse af en folkeskole (BEK nr. 700 af 23/06/2014).

Endelig beslutning om ny skolestruktur skal efterfølgende indskrives i bilag til styrelsesvedtægten for skoleområdet.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Nedlæggelse af Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole med henblik på at oprette én ny specialskole indgår som del af budgetforliget 2024-27. Der forventes en afledt besparelse på ledelse og administration på 500.000 kr. i 2024 og 1.2 mio. hvert år i 2025-2027.

De pædagogiske medarbejdere på Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole vil blive tilbudt at overgå til den nye specialskole.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Hvis Byrådet beslutter at nedlægge Klostermarken Skole og Slagelse Heldagsskole, vil Børne- og Ungeudvalget og Socialudvalget løbende blive orienteret om processen med oprettelsen af en ny specialskole.

 

3. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt. 

Kompetence

Socialudvalget

 

Beslutningstema

Socialudvalget skal godkende referatet.

 

Indstilling

Direktøren for Handicap, Ældre og Arbejdsmarked indstiller,

1. at Socialudvalget godkender referatet.