Kompetence
Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Sundhedsudvalget kan beslutte, om Slagelse Kommunen i 2023 skal iværksætte yderligere tilbud til vederlagsfri fysioterapi ud over den overenskomstfastsatte økonomiske ramme.
Indstilling
Konstitueret chef for Sundhed og Ældre indstiller,
1. at Sundhedsudvalget beslutter ikke at iværksætte yderligere tilbud til vederlagsfri fysioterapi udover den overenskomstfastsatte økonomiske ramme i 2023.
Sagens indhold
Vederlagsfri fysioterapi er gratis fysioterapi med lægehenvisning til udvalgte patientgrupper med svært fysisk handicap samt borgere med funktionsnedsættelse som følge af en fremadskridende sygdom. Vederlagsfri fysioterapi er ikke omfattet af ventetidsgaranti. Det er kommunerne, der har det økonomiske myndighedsansvar, de praktiserende læger, der har henvisningsretten, og de praktiserende fysioterapeuter, der udfører behandlingen af den enkelte borger.
KL har, på vegne af landets kommuner, forhandlet en overenskomst med Danske Fysioterapeuter om varetagelse af opgaven med vederlagsfri fysioterapi. Som en del af overenskomsten er der fastsat en økonomisk ramme. Der er nu tegn på, at den økonomiske ramme kan blive overskredet i i 2023.
Aktuelt er der ventelister i hele landet for ny-henviste til vederlagsfri fysioterapi. I Slagelse Kommune er ventetiden til vederlagsfri fysioterapi aktuelt 4-30 uger. Samtidig modtager myndighedsafdelingen henvendelser fra borgere, som, på opfordring fra de praktiserende fysioterapeuter, vejledes til at tage kontakt til kommunen. Når borgerne henvender sig, bliver de vurderet i forhold til mulighed for visitation til alternative kommunale tilbud. Antallet af borgere på venteliste fremgår ikke på sundhed.dk.
Der foreligger et ministersvar fra 2020, hvor daværende sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke skriver, at vederlagsfri fysioterapi efter lægehenvisning er en patientrettighed. Afklaring af hvorvidt patientrettigheden betyder, at patienter på venteligste skal igangsættes uden for overenskomstens ramme, pågår mellem overenskomstens parter.
Det er behov for en politisk beslutning om, hvorvidt administrationen skal iværksætte yderligere tilbud til vederlagsfri fysioterapi udover den overenskomstfastsatte økonomiske ramme i 2023 for at imødegå de aktuelle ventelister.
Den aktuelle udfordring på landsplan
De nyeste tal for økonomien i den vederlagsfri ordning på landsplan viser, at udgifterne fra januar til maj 2023 er steget med 7,7 %, og at antallet af borgere er steget med 5 % i forhold til samme periode i 2022.
Den 3. maj 2023 har parterne i overenskomsten indgået en aftale om et løft af den økonomiske ramme for vederlagsfri fysioterapi for 2023 på 1,5 %.
Den indgåede aftale beskriver samtidig, at:
- de praktiserende fysioterapeuter skal bidrage aktivt til at overholde den økonomiske ramme gennem effektivisering. Dette ved at sammensætte den enkelte borgers forløb individuelt og indtænke alle behandlingsmuligheder.
- der skal være tæt økonomisk opfølgning, hvor Danske Fysioterapeuter løbende informerer de praktiserende fysioterapeuter om udgiftsudviklingen i forhold til udgiftsrammen.
- Danske Fysioterapeuter ikke opfordrer fysioterapeuterne til at pausere igangværende behandlingsforløb, selvom der skulle være tegn på, at den samlede økonomiske ramme for 2023 kan blive overskredet.
Konsekvens for borgerne
Konsekvensen for borgerne af den aktuelle situation er, at igangværende borgerne kan risikere, at de fremadrettet ikke får så meget behandling som tidligere. Borgere, som er ny-henviste til den vederlagsfri fysioterapiordning, kan opleve længere ventetid.
Der er frit valg på området, hvilket betyder, at ny-henviste borgere kan opsøge anden privatpraktiserende fysioterapiklinik med kortere ventetid. Alternativt kan borgeren for egen regning vælge behandling uden for overenskomsten.
Igangværende tiltag
Administrationen har på opfordring fra KL og Danske Fysioterapeuter sendt brev til de lokale praktiserende fysioterapiklinikker omfattet af overenskomsten. Brevet informerer om de økonomiske udfordringer og opfordrer til løbende kritisk faglig vurdering af den enkelte borgers behov og behandlingsforløb, herunder om den enkelte borger i højere grad kan opfordres til holdtræning eller selvtræning hvis muligt.
Fra den 1. september 2023 er der indgået aftale mellem Danske Fysioterapeuter og Kommunernes Landsforening (KL) om, at praktiserende fysioterapeuter ikke længere må delegere opgaven med vederlagsfri fysioterapibehandling til hjælpepersonale. Dette med henblik på at begrænse udgifterne til vederlagsfri fysioterapi. Danske Fysioterapeuter planlægger desuden at afholde faglige webinarer i arbejdet med at effektivisere borgerforløbene.
Slagelse Kommune og de praktiserende fysioterapeuter har genoptaget et dialogforum, hvor der kan drøftes problematiske enkeltsager og sikres koordinering i et forsøg på at overholde rammen.
Kommunal Lægeligt Udvalg (KLU) har på møde den 7. juni 2023 drøftet udfordringen. De lokale praktiserende læger har fokus på relevant målgruppe og relevante alternativer til henvisning til vederlagsfri fysioterapi.
De 17 kommuner i Kommunal Sundhed Sjælland mødtes omkring emnet den 18. august 2023, hvor der blev drøftet tværkommunal koordination og status for aktivitet på området.
Mulige fremadrettede tiltag
Kommunerne kan oprette kommunale tilbud uden for overenskomst eller refundere de praktiserende fysioterapeuter for behandling uden for overenskomst. Disse tiltag vil skabe øget aktivitet, som skal finansieres udover den allerede afsatte budgetramme i Slagelse Kommune.
Der er i lovgivningen ikke noget, som hindrer, at kommunen opretter alternative tilbud, men borgerne har fortsat frit valg mellem behandlingstilbud på området.
Retligt grundlag
Sundhedslovens § 140 a beskriver, at Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri behandling hos en fysioterapeut i praksissektoren efter lægehenvisning. Kommunalbestyrelsen kan herudover tilbyde vederlagsfri behandling hos en fysioterapeut efter lægehenvisning ved at etablere tilbud om fysioterapi på egne institutioner eller ved indgåelse af aftaler herom med andre kommunalbestyrelser eller private institutioner. Borgeren har frit valg mellem behandlingstilbud, jævnfør Indenrigs- og Sundhedsministerens fastsatte regler herom.
Handlemuligheder
Sundhedsudvalget har følgende handlemuligheder:
A. Beslutte ikke at lave yderligere tilbud til vederlagsfri fysioterapi udover den overenskomstfastsatte økonomiske ramme i 2023.
B. Beslutte at administrationen kommer med et oplæg til yderligere tilbud til vederlagsfri fysioterapi udover den overenskomstfastsatte økonomiske ramme i 2023.
Vurdering
Administrationen vurderer, at yderligere tilbud udover den overenskomstfastsatte økonomiske ramme aftalt mellem KL og Danske Fysioterapeuter vil betyde øget aktivitet samt behov for yderligere finansiering af området udover den allerede afsatte budgetramme i Slagelse Kommune.
Administrationen vurderer, at Slagelse Kommune skal afvente effekten af de nationale og lokale tiltag, der er sat i værk for at bremse udgiftsudviklingen på området. Administrationen vurderer yderligere, at kommunen skal afvente eventuelle udmeldinger fra KL.
På baggrund af afregninger for årets første fire måneder er det administrationens vurdering, at der kan opstå merforbrug på området. Det er dog for usikkert at estimere et endeligt resultat på nuværende tidspunkt. Administrationen forventer, at der har været en nedgang i aktivitet over sommermånederne, som sammen med de igangværende udgiftsdæmpende tiltag på området kan påvirke udgifterne i positiv retning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Hvis Sundhedsudvalget vælger handlemulighed B, vil Sundhedsudvalget få forelagt en ny sag med handlemuligheder og økonomiske konsekvenser ved igangsætning af yderligere tilbud til vederlagsfri fysioterapi udover den overenskomstfastsatte økonomiske ramme i 2023.
Sundhedsudvalget vil få forelagt status på udgifterne til vederlagsfri fysioterapi ved 3. budgetopfølgning den 6. november 2023.