Kompetence
Økonomiudvalget, Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om status på den boligsociale helhedsplan ”En fælles indsats” samt udviklingsplanerne for Ringparken og Motalavej.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
At 1. Økonomiudvalget og Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om status på den boligsociale helhedsplan ”En fælles indsats” samt udviklingsplanerne for Ringparken og Motalavej.
Sagens indhold
Baggrund
Økonomiudvalget bad på mødet den 19.9.22 om en status på den boligsociale helhedsplan.
Den boligsociale helhedsplan for 2021-25 blev besluttet d. 13.9.2021. Status på helhedsplanens arbejde er godkendt i bestyrelsen for helhedsplanen d. 22.11.22.
En helhedsplan skal igangsætte sociale og forebyggende indsatser, der kan medvirke til positiv udvikling i udsatte boligområder. I 2021 udarbejdede Landsbyggefonden, Slagelse Kommune og boligselskaberne en revideret helhedsplan ”En fælles indsats” for perioden oktober 2021 til september 2025. Den nuværende plan indbefatter boligområdet i Sydbyen og Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør. Helhedsplanens målsætning er at understøtte med indsatser, der spiller sammen med udviklingsplanen om mere blandede by- og boligområder. Kort sagt forebygge at hverken Motalavej, Ringparken eller Sydbyen har en særlig koncentration af social udsathed i fremtiden.
Rammen omkring den aktuelle helhedsplan
I budgettet for den Boligsociale Helhedsplan 2021-2025, er der afsat 33,136 mio. kroner, hvoraf Landsbyggefonden bidrager med 22,5 mio. kroner, boligforeningerne med 3,917 mio. kroner og Slagelse Kommune medfinansierer 6,719 mio. kroner med medarbejderressourcer og aktiviteter der understøtter de fire indsatsområder: Uddannelse og Livschancer, Beskæftigelse, Sammenhængskraft og Medborgerskab samt Kriminalitetsforebyggelse.
I praksis betyder det, at kommunale aktører befinder sig fysisk ude i de 3 boligområder, hvor de arbejder målrettet med indsatser, der understøtter de strategiske forpligtigelser i den boligsociale helhedsplan i et tæt samarbejde med helhedsplanens øvrige medarbejdere og andre samarbejdspartnere:
- Skoler og dagtilbud arbejder på at forbedre børn og unges livschancer og uddannelsesmuligheder gennem indsatser der baserer sig på inddragelse af hele familien. Herunder tilbydes lektiecafeer, som et ekstra tilbud.
- I forhold til det kriminalitetsforebyggende, arbejder KPE (Kriminal Præventiv Enhed i Slagelse Kommune) på at forebygge kriminalitet i områderne gennem blandt andet sportsaktiviteter og fritidsjobs med den hensigt, at give børn og unge mulighed for at opnå sunde livsvaner/livsmestring, gennem sjove og lærerige fritidsaktiviteter.
- I beskæftigelsesdelen, arbejder en boligsocial jobkonsulent med base i Jobcenter Slagelse og i de 3 boligområder målrettet med, at få områdernes beboere 30+ år i arbejde. Herunder arbejder medarbejderen med en frivillig mentorindsats, for etniske minoritetskvinder i samarbejde med KVINFO, mhp., at få denne målgruppe tættere på arbejdsmarkedet. Og derudover foregår der fremskudt uddannelsesvejledning i områderne fra UU-vejlederne i Ungeenheden.
En mere detaljeret beskrivelse af aktiviteterne indenfor hvert af de 4 indsatsområder kan læses i bilag 1 ”Udvikling på aktivitetsniveau”.
Status på den boligsociale helhedsplan
Nedenstående er essensen af status fra oktober 2022. Denne status kan ses i sin helhed i bilagene.
- Samlet set er det vurderingen, at det boligsociale helhedsplanssamarbejde lever godt op til de opstillede mål, milepælsplaner mv. for alle fire indsatsområder.
- Stort set alle aktiviteter leverer den kvalitet og volumen, som aftaleparterne håbede og forventede ved udfærdigelsen af den boligsociale helhedsplan. I flere tilfælde overstiger aktiviteterne endda forventningerne.
- Slagelse Kommune er i denne sammenhæng i gang med at justere beskæftigelsesindsatsen ud fra de givne mål og indgåede aftaler, herunder at understøtte det beskæftigelsesrettede arbejde ind i helhedsplanen.
- ·Økonomisk set udvikler det godkendte budget sig også som forventet.
En mere detaljeret status på de konkrete aktiviteter indenfor de 4 indsatsområder kan ses i bilag 1 ”Udviklingen på Aktivitetsniveau”.
Status på udviklingsplaner
Med ghettopakken fra 2018 blev Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør defineret som hårde ghettoområder. I den forbindelse blev områderne underlagt krav om udarbejdelse af udviklingsplaner, der skal nedbringe antallet af almene boliger i områderne.
I Ringparken må der maksimalt være 40 % almene familieboliger i 2030. Udviklingsplanen peger på flere strategiske greb for at nedbringe andelen, herunder frasalg af boliger (er effektueret), nedrivning af boliger, opførelse af nye, private boliger samt opførelse af udadvendte funktioner, der kan skabe ny tiltrækning til området.
Byrådet har i oktober 2022 godkendt en lokalplan, der skal muliggøre realiseringen af første del af omdannelsen i den vestlige del af Ringparken med opførelse af private og almene ungdomsboliger samt blandede etageboliger. De første ungdomsboliger forventes realiseret i 2023.
Primo 2023 vil der blive igangsat lokalplanlægning for den resterende del af Ringparken med henblik på at kunne realisere de øvrige etaper af omdannelsen. I den proces vil der også blive taget stilling til niveauet af borgerinddragelse, så det sikres, at de tiltag, der skal understøtte en ny tiltrækning til området, er forankret lokalt i området.
På Motalavej arbejdes der med et andet strategisk greb, der alene handler om at reducere antallet af almene familieboliger. Kravet er, at der, for Motalavej samlet set, maks. må være 58 % almene familieboliger i 2030. Det betyder, at Afdeling 35, de fire karréer nord for Motalavej, skal reduceres med i alt 164 almene familieboliger. Dette gøres strategisk i fire etaper. Første etape starter forventeligt i den vestlige ende i 2024, og sidste etape i øst afsluttes forventeligt i 2028. Når omdannelsen er gennemført, vil de fire karréer fremstå med ny og varierende arkitektur, nye boligtyper og renoverede boliger.
Særligt vedr. Status på beboerinddragelse
Beboerinddragelsen foregår – udover ad hoc deltagelse i områderne – primært via de lokale følgegrupper, der mødes årligt med bestyrelsen. De lokale følgegrupper bringer således beboerperspektiver ind til bestyrelsen, som kan handle herpå. På sidst afholdte møde i september blev der fra alle tre grupper tilkendegivet stor tilfredshed med den boligsociale helhedsplan, og der kom ingen forslag til forbedringer, ændringer eller nye aktiviteter.
Derudover har der været særlige processer for beboerinddragelse i forbindelse med de fysiske udviklingsplaner for områderne i Motalavej og Ringparken.
For så vidt angår Motalavej har beboerne været involverede dialogisk siden 2020 og stemte udviklingsplanerne igennem i juni 2022 med signifikant flertal.
For så vidt angår Ringparken er der lavet en procesplan der rækker frem mod sommer 2023, som også har fokus på beboerinvolvering. 27. september blev der afholdt en workshop, hvor man havde direkte dialog med beboerne i området. Derudover afholdt man i oktober et fremtidsværksted for børn og unge for at sikre deres involvering også.
Der henvises uddybende vedr. beboerinddragelse til bilag 2, 3 og 4.
Retligt grundlag
Den boligsociale helhedsplan 2021-2025.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.