§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Referat – 17. juni 2020



1. Status for udviklingen af Campusområdet (O)

1.     Status for udviklingen af Campusområdet (O)

Sagsnr.: 330-2018-67036               Dok.nr.: 330-2020-246755                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Med udgangspunkt i Proces- og Tidsplanen (bilag 1) gives der en orientering om status for indsatsen i Campusområdet.
Baggrund
På udvalgets seneste møde blev det anbefalet at forbindelsen langs Sdr. Stationsvej fremadrettet omtales som Campus strøget, hvilket også er identisk med de oprindelige planer fra Helhedsplanarbejdets start tilbage i 2014.
Det blev tillige anbefalet, at de tidligere delprojekter som omhandler disponering af arealet ved SDU og Stationspladsen samt bevægelsesåren bør indgå i et samlet projektforslag.
I samarbejde med vores Planafdeling har vi fået rådgiverfirmaet Schønherr og Viatrafik til at udarbejde et skitseforslag til et samlet Campusstrøg som nu ligger i en foreløbig udgave. Som bilag 2, er vedhæftet et uddrag fra det samlede skitseforslag, og skitseforslaget vil blive præsenteret nærmere på det kommende udvalgsmøde.
Når skitseforslaget er klar, vil der i august måned blive anmodet om frigivelse af campusmidler til færdigprojektering og udbud. Projekteringen vil foregå i efterårsmånederne, og her vil uddannelserne og andre blive inddraget i processen ligesom respektive udvalg skal behandle forslaget.
Skitseforslaget peger eksempelvis på mulige løsninger for arealet foran SDU bygningen, og her er det vigtigt at vi får en dialog mellem administrator – RUBIK Properties – og SDU om det rette løsningsforslag.
Gangbro over jernbanen
Tilbage i marts måned 2020 meddelte Banedanmark, at de udsætter det planlagte spor- og perronarbejde ved Slagelse Station fra 2020 til 2021. En beslutning som ville kunne få store tidsmæssige og økonomiske konsekvenser for den planlagte gangbro over jernbanen. Beslutningen vil tillige skabe nogle uhensigtsmæssige udfordringer for de studerende og ansatte ved uddannelserne.
Indledningsvis havde Banedanmark et ønske om at broprojektet også blev udskudt, og dermed først gennemført primo 2022.
Efter nogle møder parterne imellem anbefalede Banedanmark dog, at vi kan gennemføre broprojektet som planlagt, og at de vil tage højde for broen i deres arbejde.
Der er fremdrift i færdigprojektering og myndighedsbehandling af gangbroen, og der kan afholdes udbud af opgaven omkring september 2020.
I juli måned 2020, har Banedanmark planlagt 10 dages sporspærring til noget indledende arbejde. Sporspærringen giver os mulighed for at støbe det fundament på perron 4-5, hvor der skal placeres en bropille.
Broelementerne bliver produceret på fabrik, og broelementerne vil ankomme til stationsområdet i slutningen af marts 2021, hvorefter de bliver samlet, og broen monteres i den sidste del af april 2021. Forventet ibrugtagning ultimo maj 2021
Broprojektet er afstemt med Absalons byggeri.
Parkering
Projektet vedrørende et fælles parkeringsareal for Absalon og SDU på det vestlige areal mod Kalundborgvej vil blive præsenteret som et selvstændigt punkt.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for campus Slagelse, vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Programleder for Campus Slagelse indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 17. juni 2020:
Fraværende: 
1 Udvalget tager orienteringen til efterretning, og bemærker at der er tale om et veldisponeret projektforslag vedrørende campusstrøget og stationspladsen, som kan være med til at skabe et sammenhængende byrum og en kobling mellem campus og midtbyen. Administrationen vil herefter anmode om frigivelse af midler til projektering og udbud.

2. Fælles parkering for Absalon og SDU (B)

2.     Fælles parkering for Absalon og SDU (B)

Sagsnr.: 330-2019-87076               Dok.nr.: 330-2020-248197                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget vedrørende Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status for arbejdet med en etablering af nyt fælles parkeringsområde for Absalon og SDU med henblik på at udvalget kan anbefale en fortsættelse af arbejdet.
Baggrund
Professionshøjskolen Absalon (Absalon), Syd Dansk Universitet (SDU) og Slagelse Homes Aps har anmodet Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget om opstart af en ny lokalplan for et nyt fælles parkeringsareal beliggende vest for Absalons bygninger ved Slagelse station. Lokalplanområdet dækker over tre matrikler henholdsvis matr. 476s som ejes af Slagelse Kommune, og matr. 476x som ejes af SBB Stationsvej Aps c/o Newsec (SBB) samt matr. 395h som ejes af Slagelse Homes Aps (bilag 1).
Gældende lokalplan nr. 1172 fra august 2017 giver ikke mulighed for etablering af et større parkeringsområde.
Det planlagte antal p-pladser spænder fra 210 til 290 (jf. bilag 2 og 3).
Det skal bemærkes, at Slagelse Homes ønsker at etablere flere studieboliger i nærområdet.
Der skal etableres en fælles ind- og udkørsel, og her er der to muligheder. Enter via Sdr. Stationsvej eller via Ejendommen på Løvegade 72.
En eventuel lokalplan skal tage højde for, at der skal kunne etableres en forbindelse bag ved Absalons byggeri langs jernbanen således at Fodsporet kan føres via en cykel- og gangbro over Kalundborgvej og frem til Sdr. Stationsvej.
Absalon og SDU/SBB forventer selv at udbyde og etablere parkeringspladserne.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5. Et eventuelt kommuneplan tillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
For at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen, skal Helhedsplanudvalget vedrørende Campus Slagelse anbefale, at lokalplan arbejdet sættes i gang.
Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang sammen med et eventuelt kommuneplantillæg.
Vurdering
Behov for parkering:
At der mangler – eller kommer til at mangle pladser i området som helhed – står ret klart. Den kommende helhedsplan for Campusstrøget fjerner pladser i området (blandt andet fordi vejprofilet ændres af trafikregulerende grunde), der indtil videre er beskrevet sådan, at de skal erstattes andre steder i området.
Administration undersøger mulighederne for at reducere størrelsen af busterminalen, men det er ikke afklaret hvor mange pladser der kan etableres på den anden side af den kommende bro.
Sammenhæng med den øvrige byudvikling:
Et af indsatsområderne i De 12 Torve er etablering af et parkeringshus. Det er vigtigt, at der planlægges med det for øje, at arealet kan bringes i spil til andet end ”fladeparkering”
Ved at acceptere en lejeaftale og lave en lokalplan, står muligheden stadig åben for enten et fremtidigt parkeringshus eller måske endda et helt andet formål, f.eks. en udvidelse af uddannelserne i kombination med en mindre p-hus konstruktion.
En anvendelse til parkering alene vil bidrage som støttefunktion til de øvrige aktiviteter i området, men vurderes ikke at have samme synergieffekt. Den planmæssige anbefaling er derfor at integrere parkering med andre anvendelser.
Som minimum bør der i en ny lokalplan være fokus på arealets centrale beliggenhed og potentialer i forhold til at sammenbinde campusområdet med byen mod vest, herunder både koblingen til Fodsporet henover Kalundborgvej og eventuelt en ny gangsti til rundkørslen Kalundborgvej/Vestre Ringgade.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Etablering af parkeringspladserne forudsætter en aftale vedrørende køb eller lej af kommunens jordstykke. Såfremt lokalplanarbejdet sættes i gang vil der parallelt hermed blive forelagt en sag til Økonomiudvalget.
Indstilling
Programleder for Campus Slagelse indstiller,
1.    at Udvalget anbefaler, at lokalplanarbejdet sættes i gang.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 17. juni 2020:
Fraværende: 
1 Udvalget beslutter at anbefale at der udarbejdes en ny lokalplan for området således at der kan etableres de ønskede ekstra parkeringspladser til Absalon og SDU. Parkeringspladserne vil om muligt også kunne benyttes af andre beboer i området. Ved udformningen af parkeringspladsen skal der tages meget hensyn til den mulige fremføringen af Fodsporet fra Kalundborgvej og frem til Sdr. Stationsvej.

3. Status vedrørende Slagelse som studieby (B)

3.     Status vedrørende Slagelse som studieby (B)

Sagsnr.: 330-2018-67133               Dok.nr.: 330-2020-246743                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status på aktiviteter i regi af indsatsen Slagelse som Studieby afholdt og planlagt i 2020. Desuden præsenteres forslag for den videre proces for frem i mod ny organisering af studiebysamarbejdet Studiebyen Slagelse 2.0.
Baggrund
Åbent Hus i Studiebyen Slagelse 22. februar 2020
For tredje år i træk gik de videregående uddannelser sammen om at afholde Åbent Hus i Studiebyen Slagelse. I år var den fælles indsats/midler rettet imod kommunikation og branding af eventen såvel som Studiebyen Slagelse. Evalueringen viser, at der fortsat er opbakning fra alle institutioner til arrangementet og potentialet for at brande eventen endnu mere, og derved sætte Studiebyen Slagelse på landkortet, er stor. Udgifterne er delt ligeligt mellem uddannelserne og kommunen.
Forskningens Døgn 2020
Indtil corona-situationen lukkede landet ned var planlægning af to arrangementer i regi af den nationale videnskabsfestival Forskningens Døgn i fuld gang til afholdelse i april. For 5. år i træk gik uddannelsesinstitutionerne og kommunen sammen om Forskningens Døgn. Men pga. corona-epidemien blev arrangementerne aflyst. De planlagte aktiviteter havde FN’s verdensmål som fælles tema med bidrag fra mange forskellige lokale foreninger. Konceptet kan dog sagtens bruges til Forskningens Døgn 2021.
Studiestartsevent 2020
Der har været afholdt møde i planlægningsgruppen angående dette års studiestartsevent Study Start Slagelse 2020 – som er den tilbagevende begivenhed med velkomst af nye studerende på Nytorv. Der var enighed om at lave et anderledes tiltag end en fysisk event for de nye studerende pga. corona-situationen. Der produceres igen i år et kuponhæfte med studievenlige tilbud, der præsenterer de studerende for byens butikker/restauranter/caféer og lokale idrætsforeninger. Desuden produceres en velkomstvideo med præsentation af ”Studiebyen Slagelse”, hvor nuværende studerende fortæller om studielivet på deres uddannelse og i byen.
Efterårets arrangementer afventer myndighedernes udmelding om tilladt størrelse på forsamlinger.
Fremadrettet organisering af tværgående samarbejde for
Studiebyen Slagelse 2.0
Udvalget bedes drøfte den videre proces med at sikre det fremtidige tværgående studieby samarbejde, der omfatter fortsat fremdrift i studiebyaktiviteter, og endelig stillingtagen til model for Studiebyen Slagelse 2.0
På seneste møde i §17 stk. 4 Helhedsplansudvalget (Campus) den 18. december 2019, blev der taget hul på de indledende drøftelse af, hvordan det fremtidige samarbejde om Slagelse som Studieby kan organiseres, når Campus Slagelse projektet er til ende bragt.
Der var enighed i udvalget om vigtigheden i at prioritere indsatsen Slagelse som Studiebyen også i fremtiden med fælles aktiviteter og arrangementer, der skal styrke Slagelse som en attraktiv studieby både med henblik på tiltrækning og fastholdelse af studerende.
Udvalget godkendte, at administrationen gik i gang med vidensindsamling og research på, hvordan studiebysamarbejde bliver organiseret og finansieret i andre studiebyer med henblik på at invitere en relevant repræsentant med til næste udvalgsmøde, der kan fortælle om erfaringerne fra den respektive uddannelsesby.
På mødet onsdag den 17. juni 2020 vil Campuskoordinator Susanne Gram Skjønnemann fra Aabenraa Kommune holde inspirationsoplæg (via Webex) om Aabenraas model for studiebysamarbejde og ungeindsats mellem 9 institutioner og kommunen.
Der er lavet erfaringsudveksling med flere studiebyer bl.a. Kolding, Odense og Esbjerg. Byerne er valgt enten ud fra at deres størrelse eller antal studerende er sammenlignelig med Slagelse eller fordi deres valg af samarbejdsmodel er interessent som inspiration. 
Overordnede konklusioner på studieby-samarbejde:
-      Det er vigtigt at valg af samarbejdsmodel bygger på inddragelse af de involverede parter, for at sikre ejerskab.
-      En stærk forankringen til ledelsesniveauet (og lokalforankring) er vigtig både fra uddannelsesinstitutionernes og kommunens side. Ledelsen hos alle parter skal prioritere indsatsen.
-      At alle parter bidrager økonomisk til samarbejdet skaber engagement og ejerskab.
-      Der er gode erfaringer med en samfinansering af f.eks. aktiviteter via fordelingsnøgle mellem uddannelsesinstitutionerne.
-      En koordinator/sekretariatsfunktion for samarbejdet er vigtig som bindeled mellem parterne; de studerende, uddannelsesinstitutionerne og det politiske niveau.
-      Fysisk nærhed til uddannelserne og de studerende er vigtig.
-      De studerende skal involveres i planlægning og afholdelse af aktiviteter så meget som muligt – men der er behov for en koordinator/sekretariat til at sikre kvaliteten og kontinuiteten, da der er stor udskiftning blandt de studerende.
-      Der skal en vis grad af belønning/aflønning af de studerende til for at kunne stille krav om kvalitet og kontinuitet.
-      Der er både eksempler på modeller hvor samarbejdet udelukkende gælder for de videregående uddannelserne og hvor det er både videregående og ungdomsuddannelserne der er involveret. Erfaringen er, at det er to meget forskellige målgrupper, som har vidt forskellige behov. Aktiviteterne skal tilpasses den enkelte målgruppe.
For nærmere beskrivelser og erfaringer fra andre studiebyer se bilag 1: Erfaringsudveksling Studieby
Den videre proces for organisering af Studiebyen Slagelse 2.0,
2020-2021
Arbejdsgruppe
Administrationen lægger op til, at den videre proces i 2020 og 2021 med at finde den rette model for Studiebyen Slagelse 2.0 er funderet på en høj grad af inddragelse af uddannelserne.
Det foreslås, at der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra henholdsvis SDU Slagelse, Zealand og Professionshøjskolen Absalon. Administrationen er tovholder på arbejdsgruppen, hvor dialogen om forskellige samarbejdsmodeller tages. Arbejdsgruppen kan invitere relevante parter ind afhængig af behov for idéudveksling eller sparring, det være studerende eller repræsentanter fra kulturinstitutioner, erhvervsliv m.fl.
Ultimo 2020 fremlægger arbejdsgruppen deres forslag til en samarbejdsmodel for Studiebyen Slagelse 2.0 for §17 stk. 4 Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse.
Vedtagelse af samarbejds- og finansieringsmodel
Der udarbejdes og nedskrives en samarbejdsaftale mellem parterne som indeholder beskrivelse af finansieringsmodel, formål, mål, opgaver og lignende for Studiebyen Slagelse 2.0.
Aftalen behandles herefter på ledelsesniveau – både på politisk niveau og på uddannelsesinstitutionerne.
Se tillige bilag 2: ”Proces og tidsplan for Studiebyen Slagelse 2.0”
Administrationen vil også i 2021 drive de fælles studieby aktiviteter videre herunder Studiestartevent, Åbent hus i studiebyen, Forskningens døgn m.fl. som nu er blevet en god tradition for byen og uddannelserne.
Ved udgangen af 2021 vil studieby-samarbejdet være klar til at kunne videreføres i en ny struktur for Studiebyen Slagels 2.0.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Administrationen anbefaler, at campusudvalget tager orienteringen til efterretning, og godkender den fremlagte proces for Studiebyen Slagelse 2.0. 
Vurdering
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Programleder for Campus Slagelse indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning
2.    at Udvalget godkender processen for Studiebyen Slagelse 2.0
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 17. juni 2020:
Fraværende: 
1 Udvalget tager orienteringen til efterretning.
2 Udvalget beslutter at godkende processen og tidsplanen som beskrevet for det forestående arbejde med Studiebyen Slagelse.