§ 17 stk. 4-udvalg – Indsatsen mod Parallelsamfund – Referat – 19. oktober 2020



1. Status på situationen på Motalavej (D)

1.     Status på situationen på Motalavej (D)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2020-403034                                           Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 udvalget – indsatsen mod parallelsamfund
Beslutningstema
§17 stk. 4 udvalget drøfte skal status i forhold til situationen på Motalavej med repræsentanter fra BoligKorsør og politiet.
Baggrund
Sommerens uro og familiefejde på Motalavej har udgjort et problem for beboere og for det omgivne samfund. Der er et forsat ønske om at sikre handling og samarbejde på tværs for at modarbejde denne negative udvikling.
Repræsentanter for politiet og BoligKorsør er inviteret til at deltage i udvalgets møde sammen med repræsentanter for den Kriminalpræventive enhed og fra Arbejdsmarkedsområdet.
De enkelte områder opfordres til at give et kort overblik over, hvordan de ser situation på Motalavej her og nu.
Indstilling
Social- og projektchefen indstiller,
1.    at udvalget samt BoligKorsør og Politiet drøfter situationen på Motalavej.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
De forskellige aktører til mødet gav en status på situationen ift. urolighederne på Motalavej.
Alle rapporterer, at der lige nu er ro, og der kun ses mindre hændelser samt forhold, der eventuelt kan henføres til konflikten fra foråret og sommeren.
Dog er der pt. uro omkring COVID-19 blandt beboerne. Der går rygter om, at visse beboere har været på rejse i familiernes oprindelsesland eller lignende, og de er blevet smittet på turen. Der er derfor bekymring for smittespredning blandt beboere på Motalavej.
Der bliver i denne forbindelse opstillet mobil testfacilitet foran BoligKorsørs lokaler onsdag i uge 43. Aktører i området arbejder på at opfordre beboere til at blive testet.

2. Orientering om ministermøde på Motalavej samt ministerbrev (O)

2.     Orientering om ministermøde på Motalavej samt ministerbrev (O)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2020-403079                                           Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 udvalg – Indsatsen mod parallelsamfund
Beslutningstema
Udvalget orienteres om ministermøde på Motalavej den 10. september 2020 og forventet kommende lovarbejde i denne forbindelse.
Baggrund
Den 10. september deltog statsminister Mette Frederiksen, justitsminister Nick Hækkerup og boligminister Kaare Dybvad Beck Motalavej i beboermøde på Motalavej.
Borgmesteren John Dyrby Paulsen giver en opsamling på mødet, de initiativer der blev drøftet og som er på vej fra regeringens side, samt på Borgmesterens henvendelse til Justitsministeren og dennes svar herpå (se bilag 1 og 2).
Indstilling
Social og projektchefen indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
Taget til efterretning.
Det understreges, at det var et bredt udsnit af de tilstedeværende beboere ved ministermødet på Motalavej, som udtrykte ønske om en indsats med konsekvenser overfor uromagere.
Udvalget udtrykte frustration over de manglende muligheder for at forbyde Rasmus Paludan at demonstrere på Motalavej, da det medfører mange uroligheder.

3. Indsatser i forhold til Motalavej 1 - Pigeklub (D)

3.     Indsatser i forhold til Motalavej 1 - Pigeklub (D)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2020-403127                                           Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund.
Beslutningstema
Udvalget præsenteres for tiltaget omkring en Pigeklub der er ved at blive igangsæt på Motalavej.
Baggrund
På udvalgets møde den 20. august 2020 bad udvalget administrationen om at undersøge muligheder for tiltag på en række områder med henblik på at dæmme op for urolighederne på Motalavej.
Udvalget fik efterfølgende fremsendt en række notater omkring de konkrete muligheder og forhold der allerede var igangsat den 11. september 2020.
Der gives her en opfølgning i forhold til indsatsen Pigeklub i regi af den Kriminalpræventive enhed (KPE), som oprindeligt blev beskrevet i notat fremsendt til udvalget den 11. september 2020 (se bilag 1). 

Den kriminalpræventive enhed er allerede i gang med at etablere en pigeklub med et mødrenetværk. Fokus er på en udvalgt målgruppe i relation til den nuværende konflikt. Pigegruppen har flere formål. Den skal øge det gensidige kendskab og tilliden mellem piger samt deres mødre og den kriminalpræventive enhed. Herudover skal arbejdet øge tilliden til det offentlige generelt og øge deltagernes handlekompetencer og kommunens mulighed for en hurtig målrettet indsats. Derudover skal arbejdet forebygge kriminalitet, højne trygheden, og ideelt holde piger og mødre ude af den verserende konflikt på Motalavej.  
Status på arbejdet med Pigeklubben er pt.
Den kriminalpræventive enhed (KPE) er klar til at starte pigeklubben op, når nuværende Covid-19 restriktioner ophæves, idet pigerne går for forskellige skoler mv. Dog vil KPE indledningsvist kun tilbyde klubben én gang om ugen. Sidstnævnte pga. rengøring af lokaliteter, som skal lånes til formålet (også grundet Covid-19). KPE går lige nu efter, at klubben kan åbne første gang i uge 43, men drøfter dette med sundhedstjenesten, når vi når dertil.
Det er planlagt, at pigeklubben enten er i KUK eller i Grotten på en af de dage, hvor der ikke er ungdomsklub åben. Det er ikke fysisk muligt at være i Basen i Kvarterhuset på Motalavej, hvor der indtil videre er lukket indtil den 1.1.21 (også grundet Covid-19)
Plan indtil åbning:
-      Uge 40: Første møde mellem KPE, KUK og Grotten
-      Uge 41: Møder med KUK, personale og Grotten.
-      Uge 42: Medarbejdergruppe mødes og planlægger første åbning. Første møder med pigerne i hold, grundet Covid-19.
-      Uge 43: Første åbning.
Ophæves COVID-restriktionerne ikke, kan det medføre ændringer vedrørende åbningen og tidspalen herfor.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Personalemæssigt bemandes pigeklubben af medarbejdere fra KPE og ved at frikøbe en pædagog fem timer fra KUK, som i forvejen er en del af det opsøgende gadeplansarbejde. Endvidere vil Grotten, KUK og KPE stille med personale til f.eks. arrangementer, hvor mødrene er med. Dette vil give en tværfaglig gruppe af medarbejdere, som modsvarer de behov – og skaber grobund for de ønskede resultater – som beskrevet i bilag 1.
Indstilling
Lederen af skoleområdet indstiller,
1.    at udvalget drøfter indsatsen i forhold til en pigeklub som tiltag i forhold til urolighederne på Motalavej.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
Udvalget udtrykte støtte til tiltaget omkring en pigeklub.
Der blev udtrykt ønske om, at tiltaget kan følges løbende af Børne- og Ungeudvalget.

4. Mulighed for flyttehjælp (D)

4.     Mulighed for flyttehjælp (D)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2020-403161                                           Åbent
Kompetence: § 17. stk. 4. udvalget – indsatsen mod parallelsamfund.
Beslutningstema
Udvalget præsenteres for tiltaget omkring muligheder for flyttehjælp, som potentielt greb der kan igangsættes på Motalavej i relation til den nuværende situation.
Baggrund
På udvalgets møde den 20. august 2020 bad udvalget administrationen om at undersøge muligheder for tiltag på en række områder med henblik på at dæmme op for urolighederne på Motalavej.
Som det fremgik af notat fremsendt 11. september 2020, er det muligt at understøtte målrettet frivillig fraflytning via økonomisk flyttehjælp. Notat om muligheder og rammer for flyttehjælp fremgår af bilag 1.
En indsats i form af flyttehjælp kræver, at Byrådet vedtager kriterier for at modtage en flyttehjælp, herunder et kriterie om at man fraflytter Motalavej for at modtage hjælpen. Ønsker kommunen, at anvende flyttehjælp i forhold til udviklingen på Motalavej bør kriterierne for flyttehjælp formuleres i samarbejde mellem kommune, politi, og boligorganisation. Dette skal sikre, at kriterierne målrettes de korrekte grupper. Det er ikke muligt at målrette kriterierne konkrete personer eller familier.
Vedtagelsen af flyttehjælp på Motalavej vil skulle understøttes af en opsøgende indsats i området.
De økonomiske omkostninger ved at indføre flyttehjælp som mulighed på Motalavej, afhænger i høj grad af valget af kriterier og beslutning af flyttehjælpens størrelse.
Et overslag er at flyttehjælp vil kunne være relevant for 2-8 familier - afhængigt af formuleringen af de konkrete kriterier.  Fastsættes fx en støtte på 50.000 pr husstand, vil det betyde en potentiel udgift på op til 400.000 kr. Størrelsen af flyttehjælpen kan dog lægges anderledes, hvis der er et ønske herom.
Konsekvenser for andre udvalg
Byrådet skal beslutte kriterier for flyttehjælp, budget til formålet, herunder størrelse af flyttehjælp inden det eventuelt vil kunne træde i kraft. 
Indstilling
Social- og projektchefen indstiller,
1.    at Udvalget drøfter fordele og ulemper ved at anvende flyttehjælp som et redskab i forhold til konflikten på Motalavej.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
Udvalget beder administrationen om at arbejde videre med et konkret oplæg til flyttehjælp, der kan præsenteres til drøftelse og eventuel anbefaling på kommende udvalgsmøde.

5. Orientering om status på beskæftigelsessag for kvinder og unge på Motalavej (O)

5.     Orientering om status på beskæftigelsessag for kvinder og unge på Motalavej (O)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2020-403204                                           Åbent
Kompetence: § 17.4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund
Beslutningstema
På udvalgets møde d. 20.08.2020 blev forvaltningen under punkt 1 bedt om at undersøge behovet for en supplerende indsats i forhold til unge og kvinders mulighed for job. 
Baggrund
Vedlagt sagen er en opdateret version af oprindeligt notat (bilag 1). I det oprindelige notat er der fundet en datafejl, der har betydet at opgørelsen ikke var fuldstændig.
Sommerens uro og familiefejde på Motalavej udgør et problem for beboere og for det omgivne samfund. Der er et ønske om at sikre handling og samarbejde på tværs for at modarbejde denne negative udvikling.
Som en del af de initiativer, der foreslås undersøgt, er en undersøgelse af behovet for en supplerende jobindsats for områdets unge og kvinder. Center for arbejdsmarked og Integration har efterfølgende udtrukket og fremsendt en liste over henholdsvis antallet af aktive unge sager, samt antallet af kvinder med aktive beskæftigelsessager. På baggrund af de to liste har Center for Arbejdsmarked og Beskæftigelse fundet frem til henholdsvis 28 ungesager og 38 kvindesager, hvor det umiddelbart var vurderingen at behovet for en eventuel supplerende beskæftigelsesindsats skulle undersøges. Der er efterfølgende administrativt kigget på sagerne individuelt, og konklusionerne fra dette arbejde er vedlagt sagen i notatform (bilag 2).
Indstilling
Chef for Arbejdsmarked & Integration indstiller,
1.    at udvalget modtager orienteringen, og drøfter evt. mulige fremtidige arbejdsmarkedstiltag for målgrupperne.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
Taget til efterretning.

6. Orientering om alternative målepunkter i forhold til ghettokriterier (O)

6.     Orientering om alternative målepunkter i forhold til ghettokriterier (O)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2020-407413                                           Åbent
Kompetence: § 17. stk. 4 udvalg Indsatsen mod parallelsamfund.
Beslutningstema
Udvalget orienteres om en række alternative målepunkter, udvalget har ønsket opfølgning på  i forhold til Ringparken og Motalavej.
Baggrund
På udvalgets møde den 11. november 2019 bad udvalget om, at Slagelse Kommune løbene fulgte en række alternative kriterier i forbindelse med udviklingen i Ringparken og Motalavej.
Udvalget præsenteres her for udviklingen på en række af disse kriterier:
2.    Udviklingen i anmeldelser til politiet. 
3.    Udviklingen i boligselskabernes hærværkskonti.
4.    Udviklingen i det frivillige foreningsarbejde.
Mht. 1. Antallet af brande
Bilag 1.s figur 1 og 2 giver en oversigt over antallet af brandrelaterede hændelser. Oversigten er modtaget fra Beredskabet i Slagelse Kommune.
Som det fremgår af figur 1 og 2 faldt antallet af brandhændelser i både Rinparken og på Motalavej markant i 2019 i forhold til antallet af hændelser i 2017 og særligt 2018.
I 2018 var der 13 brandrelaterede hændelser på Motalavej. I 2019 var antallet 3.
Samme billedes ses i lidt mindre grad i Ringparken. I 2018 var der 64 brandrelaterede hændelser. I 2019, var antallet 20.
Tendensen er forsat ind i 2020, hvor der frem til begyndelsen af oktober har været registreret 3 brandhændelser på Motalavej. I 2020 har der kun været 9 brandrelaterede hændelser i Ringparken.
Mht. 2. udviklingen i antallet af anmeldelser til politiet i de to områder
Udviklingen i antallet af anmeldelser til politiet i Ringparken og Motalavej fremgår af bilag 1. figur 3 og 4. Tabellerne er hentet fra Lokal strategisk Analyse for Slagelse Kommune modtaget fra politiet. Det er ikke den fulde strategiske analyse der præsenteres. Der præsenteres udelukkende to udvalgte grafer fra analysen samt en række oplysninger i forbindelse hermed.
Der præsenteres to figurer. En for Ringparken, og en for Motalavej. Begge figurer fremstiller udviklingen i henholdsvis anmeldelser af den samlede straffelovskriminalitet og anmeldelser inden for området særlov/hændelser der strækker over våbenlov, knivlov, ordensbekendtgørelse og lov om euforiserende stoffer, samt urohændelser.
Nedenfor er der alene tale om en kort kondenseret gengivelse af politiets oplysninger, der er ikke lavet selvstændige analyser herpå.
Ringparken
I forhold til straffelovsanmeldelser i Ringparken har niveauet ligget relativt stabilt siden 2014 som det fremgår af figur 3 i bilag 1. Undtagelsen er andet halvår 2018, hvor der ses flere anmeldelser end ellers. Politiet oplyser i deres analyse, at udviklingen i 2018 alene hænger sammen med en demonstration fra Stram Kurs i juli 2018.

I forhold til det overordnede område Særlov og hændelser ses der i Ringparken en gennemgående stigning i hele perioden 2010 frem til i dag. Politiet oplyser, at denne gennemgående stigning primært dækker over gerningskoden uro og uorden i øvrigt.
Dette gælder også for den markante stigning i anmeldelser inden for særlov og hændelser i andet halvår 2019. Stigningen kan ifølge politiet primært henføres til fyrværkeri. Det efterfølgende fald i 2020 dækker ligeledes over et fald i anmeldelser i underkategorien uro og uorden i øvrigt.
Motalavej
Som det ses af figur 4 i bilag 1 har udviklingen inden for både kategorien straffelovsanmeldelser og kategorien særlov og urohændelserne på Motalavej generelt været faldende fra 2016 frem til andet halvår 2019. I starten af 2020 ses der dog signifikante stigninger inden for begge kategorier. Antallet af straffelovsanmeldelser i først halvår 2020 er det største i hele oversigtens periode.
Stigningen i anmeldelserne ift. straffeloven i først halvår 2020 omhandler hovedsageligt en markant stigning i personfarlig kriminalitet.
Denne stigning hænger blandt andet sammen med to forhold. En demonstration afholdt af stram Kurs i maj 2020, hvor den følgende uro har medført 16 anmeldelser for vold mod polititjenestemand. Derudover hænger stigningen også sammen med konflikten mellem to familier på Motalavej, hvor der blandt andet har været mange hændelser og slagsmål mellem større grupper.
Mht 3. udvikling i Boligselskabernes hærværkskonti
Tabel 1 i Bilag 1 giver en oversigt over det samlede forbrug på hærværkskonti for henholdsvis BoligKorsør på Motalavej og for FOB Ringparken. Opgørelserne er modtaget fra begge boligforeninger og dækker fra primo 2018 til starten af oktober 2020 fordelt på år.
Det skal understreges, at opgørelsen ikke kan anvendes til at sammenligne de to boligområder med hinanden. For eksempel indgår Schakenborgvænge ikke i opgørelserne fra Ringparken. Der kan ligeledes være forskelle i, hvilke forhold der er medtaget under udgifter til udbedring af hærværk, eller eventuelt hvornår et forhold udbedres og konteres som udgift.
Eventuelle forsikringssager kan også påvirke det samlede forbrug fra år til år, og konkrete valg af løsninger til udbedring vil have betydning for den samlede udgift et givet år. Opgørelsen giver dog et blik på områderne. Deres omfang af- og forbruget i forhold til hærværk.
Som det fremgår af tabel 1. havde Ringparken en markant større forbrug på hærværkskontiene i 2018 end i 2019 og 2020. 210.512,66 kroner i 2018  71.690,71 i 2019 og ind til videre 46.254,85 i 2020.
Det skal bemærkes, at der i 2018 var en større udgift til installation af ståldøre på ca. 97.000 kroner, i Ringparken samt at der i regnskabet for 2019 indgår en modtaget erstatning på lidt over 40.000. Begge dele har markant indflydelse på det samlede forbrug de givne år.
På Motalavej ses et forbrug på 25.576,05 kroner i 2018 på de forskellige hærværkskonti. Dette steg til 68.898,58 i 2019. Ind til videre ses der dog kun et forbrug op 5.367,83 i 2020. Den større udgift i 2019 skyldes blandt andet udskiftning af en række kameraer, der var ødelagt.
4. udviklingen i det frivillige foreningsarbejde.
Udvalget bedt om at følge udviklingen i det frivillige foreningsarbejde i de to boligområder, som en indikator på udviklingen i områderne. Foreningerne juridiske adresse kan dog variere, og persondataforordningen udgør en forhindring for en fuldstændig opgørelse over medlemmers adresser med videre. 
Til at belyse udviklingen inden for det frivillige foreningsarbejde er der derfor fokuseret på DIF get2sport Jf. bilag 2. Get2sport er en indsats som Slagelse Kommune har samarbejdet med Danmarks Idrætsforbund om i en årrække.
Målet med Get2sport er at støtte og sikre det frivillige idrætsforeningsliv omkring de udsatte boligområder. Som det fremgår af bilag 2, har Get2sport et todelt fokus. 1. at sikre og styrke foreningerne og deres frivillige. 2 at danne brobygning fra boligområdet over i det omkringliggende etablerede foreningsliv. Et af grebene i Get2sport er fx tiltag, hvor foreningerne i perioder tager på besøg i de udsatte områder for at øge kendskab og skabe tryghed til og om foreningerne - og i sidste ende øge antallet af medlemmer fra de berørte områder.
Der arbejdes med områderne Parkvej i Skælskør, Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse. Følgende foreninger er med i Get2sport: Skælskør boldklub og idrætsforening, Volleyklubben Vestsjælland, FC Storebælt, Korsør Amatør Bokseklub. Fodboldklubben Vestsjælland, Fodboldklubben B73, Slagelse Basketball Klub. Alle foreningerne har en vis andel af medlemmer fra de tre områder, om end der ikke eksisterer konkrete opgørelser herover.
Foreningerne oplyser, de oplever en stigende interessen fra boligområderne. Som det fremgår af Bilag 2 har foreningerne i Get2sport gennemsnitligt haft en stigning i medlemsantal på 9,8 %: Stigningen varierer alt efter forening. Slagelse Basketball Klub oplyser, de kender til mindst 21 nye børn/unge medlemmer fra boligområderne, de mener kan kobles til sommerens aktiviteter. Dette i sig selv svarer i sig selv til en medlemsstigning på 18,9 %.
Get2sport rapporterer dermed om en positiv udvikling i forhold til deltagelse i de frivillige foreninger fra 2019 til 2020 i de berørte områder. Herunder i Ringparken og Motalavej.
Andre målepunkter
Udvalget har bedt om at blive præsenteret for politiets tryghedsmålinger for de to boligområder. Politiet oplyser, at der ikke gennemføres sådanne tryghedsmålinger i år. Dette skyldes blandt andet COVID-19 udbruddet og dets potentielle indflydelse på målingen. Derfor tages disse tal ikke med i denne omgang.
En oversigt over udviklingen i forhold til uddannelse blandt unge vil blive præsenteret ved næste møde den 7. december 2020.
Ungdomskriminalitetsnævnet oplyser, at de ikke fører statistik over sager med børn og unge fra udsatte boligområder. Det har ikke været muligt at danne en sådan liste. Der ses på alternative løsninger til fremtidig brug. 
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
Taget til efterretning.

7. Godkendelse af referat (B)

7.     Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2019-32368                Dok.nr.: 330-2020-402456                                           Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 udvalg – Indsatsen mod parallelsamfund
Beslutningstema
Udvalget skal godkende referatet fra mødet.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at udvalget godkender referatet.
Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 19. oktober 2020:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Christopher Trung (V)
Godkendt.