Ældrerådet – Referat – 26. september 2018



1. Valg af ordstyrer (B)

1.     Valg af ordstyrer (B)

Sagsnr.: 330-2018-4698                 Dok.nr.: 330-2018-461240                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Valg af ordstyrer
Indstilling
Formand for Ældrerådet indstiller,
1.    at Sonja Bruus Petersson vælges
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Sonja Bruus Petersson blev valgt til ordstyrer.

2. Godkendelse af dagsorden (B)

2.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2018-4690                 Dok.nr.: 330-2018-461253                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Dagsordenen godkendes
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Dagsorden blev godkendt med tilføjelse af, at formanden under sit orienteringspunkt ori-enterer om den udsendte mail til Ældrerådets medlemmer den 24. september 2018 fra teamleder Lis Skøtt Daugaard, Center for Sundhed og Ældre angående "Kontorhold".

3. Orientering: Borgerundersøgelse - Hjemmeplejen/Plejecentre - 2018 (O)

3.     Orientering: Borgerundersøgelse - Hjemmeplejen/Plejecentre - 2018 (O)

Sagsnr.: 330-2018-12745               Dok.nr.: 330-2018-464027                                Åbent
Kompetence: Forebyggelses- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har i møde den 22. august 2018 taget orienteringen om Borgerundersøgelsen i hjemmeplejen og på plejecentrene, der er gennemført i foråret 2018 til efterretning og besluttet at sende borgerundersøgelsens resultater til orientering i Ældrerådet.
Fra Center for Sundhed og Ældre deltager Udviklingskonsulent Heidi Hjort Kjelgaard under punktet med en orientering.
Baggrund
På Forebyggelses og Seniorudvalgsmøde den 06.03.2013 blev det besluttet, at der skal laves en kvantitativ brugerundersøgelse i hjemmeplejen hvert andet år med start i 2014.
Derudover har udvalget godkendt fire strategier (Strategi for bomiljøer til ældre, Strategi for boliger til ældre, Strategi for rehabilitering, omsorg og pleje og Strategi for velfærdsteknologi). I strategierne er beskrevet, at der, via brugerundersøgelsen, skal effektmåles hvert 2. år på borgernes oplevelse af udmøntning af strategierne.
Desuden er brugerundersøgelsen 2018 en del af tilsyn og opfølgning på tilbud efter servicelovens §83 og 83a til borger i eget hjem, som beskrevet i tilsynspolitikken, der er principgodkendt på Sundheds- og Seniorudvalgsmøde den 06.12.2017.
På udvalgsmøde den 6.2.2018 blev spørgerammen til borgerundersøgelsen drøftet, hvilket resulterede i tilføjelse af åbne kommentarfelter under de lukkede svarkategorier i spørgeskemaerne.
På udvalgsmødet fremlægges præsentation af undersøgelsens hovedpointer og forbedringspotentialer, samt hvordan Center for Sundhed og Ældre arbejder med resultaterne fremadrettet.
Borgerundersøgelsen 2018:
Brugerundersøgelsen 2018 består af to spørgeskemaer: Ét til hjemmeplejen og ét til plejecentrene. Spørgeskemaerne i henholdsvis hjemmepleje og plejecentre har et vist overlap i spørgerammen, men er tilpasset områdets kontekst. Det er første gang Center for Sundhed og Ældre gennemfører en tværgående borgerundersøgelse på plejecentre, mens hjemmeplejen har gennemført tværgående borgerundersøgelser siden 2012.
I foråret 2016 fik 786 tilfældigt udvalgte borgere, der indenfor de seneste 6 måneder modtog hjemmepleje, tilsendt et spørgeskema. Der var en svarprocent på 43,9, hvilket er cirka 10 procentpoint lavere end ved undersøgelsen i 2016. Der findes ikke umiddelbart en forklaring på den lavere svarprocent i indeværende år, idet proceduren i forhold til uddeling og indsamling har været den samme. Svarprocenten er stadig acceptabel for denne type undersøgelse.
På plejecentrene blev spørgeskemaet uddelt til 273 borgere. Spørgeskemaet blev kun uddelt til borgere, der af personalet blev vurderet til rent fysisk og kognitivt at kunne svare på skemaet. På plejecentrene var der en svarprocent på 71,8.
To hovedrapporter, to rapporter med alle tekstbesvarelser, samt en rapport med sammenligning af hjemmeplejen fra 2012-2018 er vedhæftet sagen som bilag.
Opsummering af resultater fra borgerundersøgelsen på plejecentre:
· Overordnet giver borgerundersøgelsen et positivt billede af plejecentrene.
· 75% er samlet set tilfredse med det plejecenter, de bor på, mens 4,7% samlet set er utilfredse.
· Tilfredsheden med den personlige og praktiske hjælp ligger mellem 77-91%, mens utilfredsheden ligger mellem 4-13%
· Mellem 82-88% synes, at maden er god eller meget god.
· Personale bedømmes generelt positivt; venlige, udviser respekt og tager hensyn til ønsker og behov.
· Der er en positivt bedømmelse af selvbestemmelse i egen bolig, og i forhold til hvordan beboernes dag forløber, ligesom størstedelen (3 ud af 4) synes, at deres dag går med noget, der er rart.
· Omtrent 2 ud af 3 oplever, at personalet kender dem og deres historie, som regel har tid til at tale med dem, hvis de ønsker det og kommer, når de kalder på hjælp.
· Næsten 3 ud af 4 svarer ja til, at den hjælp de får fra tekniske hjælpemidler betyder, at de bedre kan gøre ting, der er vigtige for dem.
· Knap hver tredje siger nej til, at de har medbestemmelse i forhold til hvilke tekniske hjælpemidler, de anvender.
· Hver ottende føler sig ensom eller utrygge. Det er de samme, der både føler sig ensomme og utrygge og som også vurderer deres helbred som dårligt.
· Hver femte ønsker at blive inddraget mere i hverdagens gøremål. Knap halvdelen bliver inddraget i det omfang, de ønsker.
· Knap halvdelen oplever, at der findes meningsfulde fællesskaber - og godt en tredjedel deltager i fællesskaber i det omfang, de ønsker det.
· 6 ud af 10 oplever, at der er et varieret aktivitetstilbud. Her er stor variation mellem de enkelte plejecentre.
Opsummering af resultater fra borgerundersøgelsen i hjemmeplejen:
· Overordnet giver brugerundersøgelsen et positivt billede af hjemmeplejen. Resultaterne ligger overordnet på linje med resultaterne de forrige år.
· 62 % er samlet set tilfredse med den hjemmepleje, de modtager - 4 % er samlet set utilfredse. Den samlede tilfredshed hos private leverandører er lidt højere (73%).
· Tilfredsheden med den personlige hjælp ligger mellem 72-93 %, mens utilfredsheden ligger mellem 4,6-9,4%.
· Tilfredsheden med den praktiske hjælp ligger mellem 67-75%, mens utilfredsheden ligger mellem 8-14%.
· Næsten 8 ud af 10 svarer ja til, at hjælperen udfører den hjælp, der er tildelt.
· 9 ud af 10 oplever, at medarbejderne er venlige overfor dem.
· 8 ud at 10 oplever, at medarbejderne udviser respekt overfor dem.
· 7 ud af 10 oplever, at medarbejderne tager hensyn til deres behov og ønsker, når de hjælper dem.
· 7 ud af 10 synes maden er god. 7% synes, at maden er dårlig.
· 6 ud af 10 svarer ja til, at den hjælp de får fra tekniske hjælpemidler betyder, at de bedre kan gøre ting, der er vigtige for dem.
· Knap hver femte siger nej til, at de har medbestemmelse i forhold til hvilke tekniske hjælpemidler, de anvender.
· 1 ud af 3 oplever, at hjælperen kender dem og deres historie. Der er ikke forskel fra tidligere år i forhold til, hvor mange forskellige hjælpere, der kommer i dagtimerne.
· Knap halvdelen svarer ja, til at blive inddraget i hverdagens gøremål, i det omfang de ønsker det.
· Hver tredje modtager af hjemmepleje svarer ja til, at de nogen gange er alene, selvom de mest har lyst til at være sammen med andre.
· Knap hver tredje deltager ofte i fællesskaber i den udstrækning, de ønsker det. Af tekstbesvarelserne kan man læse, at det ofte er helbred og mangel på transport, der er hindringer for at deltage i aktiviteter og fællesskaber.
· 4 ud af 10 oplever ikke, at medarbejderne er godt til at informere om de aktivitetstilbud, der er rundt om borgeren.
· Halvdelen svarer ja til, at hjælperne kommer til tiden.
· 4 ud af 10 svarer nej til, at hjælperen giver besked, hvis de er forsinket mere end 30 min.
Formidling af borgerundersøgelsen 2018:
Administrationen har planlagt formidling af borgerundersøgelsens resultater til ledelse og medarbejdere i de enkelte områder i Center for Sundhed og Ældre i august-oktober 2018. Ligeledes orienteres de private leverandører. I formidlingen konkretiseres forbedringspotentialer, der kan arbejdes videre med lokalt med henblik på at forbedre borgerens tilfredshed. Samtidig vil resultaterne fra undersøgelsen medtages, hvor det er relevant, som en del af eksisterende og nye initiativer, der iværksættes på tværs af områder.
Pårørende, ledere og medarbejderes oplevelse af udmøntning af strategierne.
I Center for Sundhed og Ældres fire strategier er der opstillet målepunkter, hvor ledere og medarbejdere skal spørges om effekten af strategierne.
For to af strategierne; Strategi om bomiljøer til ældre samt Strategi for boliger til ældre er der desuden opstillet målepunkter, hvor pårørende til beboere på plejecentre skal spørges om effekten af strategierne.
Det er administrationens oplæg, at også pårørende i hjemmeplejen spørges til effekten af Strategi for rehabilitering, omsorg og pleje.
Konkret foreslår administrationen, at pårørende til beboere på plejecentre og borgere i hjemmeplejen inviteres til åbne dialogmøder i efteråret 2018 i Slagelse, Korsør, Skælskør og Dalmose. På møderne inviteres til dialog og feedback på de i strategierne fastsatte målepunkter for pårørende, eksempelvis om pårørende oplever, at medarbejderne er omsorgsfulde, nærværende og engagerede overfor deres familiemedlem?
I forhold til ledere og medarbejdere, foreslår administrationen, at der udsendes et spørgeskema med spørgsmålene fra de fire strategier i efteråret 2018.
Når resultaterne fra dialogmøder med pårørende samt spørgeskemaundersøgelse for ledere og medarbejder foreligger, vil administrationen udarbejde en plan for evt. ændringer, opfølgning samt formidling af resultaterne.
Udvalget orienteres løbende.
Retligt grundlag
Serviceloven §83 og 83a
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen om borgerundersøgelsen 2018 til efterretning og kan sende undersøgelsens resultater til orientering i Ældrerådet og Handicaprådet.
Udvalget drøfter administrationens oplæg til, hvordan der spørges ind til pårørende, ledere og medarbejdernes oplevelse af udmøntning af strategierne.
Vurdering
Borgerundersøgelsen 2018:
Det er administrationens vurdering, at borgerundersøgelsen giver et generelt positiv billede af tilfredsheden på plejecentre og i hjemmeplejen. Samtidig vurderer administrationen, at der er opmærksomhedspunkter, eksempelvis:
· Meningsfulde fællesskaber
· Inddragelse i hverdagens gøremål
· Ensomhed
· Personalets kendskab til borgerne og deres historie (særligt hjemmepleje)
· Om hjælperen kommer til tiden samt giver besked, hvis de er forsinket (hjemmepleje)
Resultaterne af borgerundersøgelsen kan med fordel indgå i det lokale arbejde i de enkelte områder, samt medtænkes i eksisterende og fremtidige indsatser og projekter i Center for Sundhed og Ældre.
Ved tolkning af borgerundersøgelsens resultater skal der tages højde for eventuelle fejlkilder. På plejecentrene stillede Ældrerådet sig til rådighed ved udfyldelse af spørgeskemaerne. Dette tilbud benyttede nogle plejecentre af og andre plejecentre gjorde ikke. I undersøgelsen ses en statistisk signifikant sammenhæng mellem hvem, der har hjulpet med at udfylde spørgeskemaet, og hvordan tilfredsheden er. Således er der en større tilfredshed på plejecentre, hvor Ældrerådet har været med til at udfylde hovedparten af skemaerne og en lavere tilfredshed på plejecentre, hvor pårørende har været med til at udfylde hovedparten af skemaerne.
Pårørende, ledere og medarbejderes oplevelse af udmøntning af strategierne.
Det er administrationens vurdering, at åbne dialogmøder til at måle pårørendes oplevelse af udmøntning af strategierne er en velegnet metode, fordi metoden kan fange nuancer i oplevelserne og medvirke til at få flere ord på pårørendes oplevelser, end det er muligt i fx et spørgeskema. Administrationen vurderer, at denne metode giver et godt grundlag for at iværksætte opfølgende initiativer efterfølgende. Samtidig er det administrationens vurdering, at det kan resultere i værdifulde input til den fremtidige kvalitet i ydelserne, at invitere pårørende til borgere i hjemmeplejen til dialogmøde, selvom dette ikke er beskrevet i Strategi for rehabilitering, omsorg og pleje.
Uanset valg af metode for inddragelse af pårørende og medarbejdere foreslår administrationen, at resultaterne af inddragelsen afrapporteres politisk.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
2.    at Udvalget sender borgerundersøgelsens resultater til orientering i Ældrerådet og Handicaprådet.
3.    at Udvalget drøfter forslag til, hvordan pårørende, ledere og medarbejdere spørges ind til udmøntning af strategierne.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 22. august 2018:
Fraværende:  Ann Sibbern (O)
At 1. Udvalget tager orienteringen til efterretning.
At 2. Udvalget sender borgerundersøgelsens resultater til orientering i Ældrerådet og Handicaprådet.
At 3. Helle Jacobsen(V) og Cecilie Geiker (V) indstiller til at undersøgelsen skal være skriftlig og anonymt.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Udviklingskonsulent Heidi Hjort Kjelgaard fra Center for Sundhed og Ældre deltog med præsentation af resultat af Borgerundersøgelsen i hjemmeplejen og på plejecentrene.
Heidi startede med at takke for Ældrerådets medvirken ved afviklingen af undersøgelsen.
Orienteringen blev taget til efterretning.

4. Høring - Værdighedspolitik for Ældreplejen (B)

4.     Høring - Værdighedspolitik for Ældreplejen (B)

Sagsnr.: 330-2018-18335               Dok.nr.: 330-2018-493871                                Åbent
Kompetence: Byrådet.
Beslutningstema
Forebyggelses- og Seniorudvalget har i møde den 16. august 2018 besluttet at sende sag om Godkendelse af Værdighedspolitik for Ældreplejen i høring i Ældrerådet.
Ældrerådet skal tage stilling til afgivelse af høringssvar.
Ældrerådet har frist for afgivelse af høringssvar den 22. oktober 2018 kl. 12:00.
Baggrund
Byrådet skal, inden for det første år i valgperioden, vedtage en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Da der var kommunalvalg i november 2017, skal Byrådet i 2018 vedtage en Værdighedspolitik for kommunens ældrepleje gældende for denne valgperiode.
Forebyggelses- og Seniorudvalget behandlede på mødet i juni sag om Værdighedspolitik. Udvalget besluttede da, at den nuværende Værdighedspolitik samt tidligere politisk drøftelse (januar 2018) om anvendelse af værdighedsmidlerne for 2017 samt udmøntningen af værdighedsmidlerne i 2017 og 2018 medtages i sag på mødet i august.
Derudover ønskede Udvalget, at den nuværende Værdighedspolitik forelægges i justeret form med følgende indhold:
· Skele til Ældrerådets bemærkning om "Lær at Tackle hverdagen som pårørende".
· Recovery som tankegang tænkes ind, som Udvalget for Specialiserede Borgernære indsatser også udmønter. Desuden skal ideen om en pårørende vejleder medtænkes.
· Administrationen udtænker en model for pårørendevejleder
· Udvalget vil gerne lade sig inspirere af Roskilde Kommunes tilgang om at være modelkommune indenfor værdig afslutning.
I bilag 1 ses den nuværende Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse Kommune, vedtaget af Byrådet i 2016 – i samme bilag ses værdighedsmidlernes anvendelse i 2016. Bilag 2 og 3 ses Værdighedsmidlernes anvendelse i 2017 og 2018. I bilag 4 findes Seniorudvalgets drøftelser, i januar 2018, vedrørende Værdighedspolitik.
Retligt grundlag
Finansloven 2016-2018.
Handlemuligheder
Krav og rammer for Værdighedspolitik
Reglerne om Værdighedspolitik for Ældreplejen beskriver, at de nye Værdighedspolitikker, som vedtages i 2018, som minimum skal beskrive, hvordan ældreplejen kan understøtte følgende områder i forhold til plejen og omsorgen af den enkelte ældre:
1) Livskvalitet
2) Selvbestemmelse
3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) Mad og ernæring
5) En værdig død
6) Pårørende.
Området ”pårørende” er ny fra 2018. Øvrige områder er identisk med kravene til Værdighedspolitik i 2016.
Med udgangspunkt i Forebyggelses- og Seniorudvalgets drøftelser på mødet i juni er udarbejdet udkast til ny Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse Kommune. Denne ses i bilag 5. Recovery som tænkning er indarbejdet, jf. Udvalgets ønske.
· En ofte anvendt definition af recovery er:                                                               En dybt personlig, unik forandringsproces med hensyn til egne holdninger, værdier og mål, færdigheder og/eller roller. Det er en måde at leve et tilfredsstillende liv på, præget af håb og aktiv medvirken selv med de begrænsninger, der er forårsaget af sygdom. Recovery indebærer udvikling af ny mening og nyt formål i ens liv” (William Anthony, Boston Universitet, 1993).
· I nyere engelsk forskning om recovery lægges der vægt på, at:                             ”Recovery handler om at skabe sig et meningsfuldt og tilfredsstillende liv, sådan som personerne selv definerer det, med eller uden symptomer og problemer, som kan komme og gå” (Mike Slade m.fl., ImRoc, 2008).
Fælles for de to definitioner er deres fokus på den enkeltes proces frem mod et personligt defineret godt liv.
Derudover er udarbejdet forslag til model for pårørendevejleder, ses i bilag 6. Endeligt ses i bilag 7 udkast til model for ”En værdig død”. Begge disse nye indsatser er finansieret af ekstra finanslovsmidler, se nærmere beskrivelse under økonomiske konsekvenser.
Videre proces for vedtagelse af ny Værdighedspolitik – besluttet på udvalgsmødet i juni:
· Efter Forebyggelses- og Seniorudvalgets behandling af udkast til ny Værdighedspolitik, sendes denne i høring hos Ældreråd samt øvrige høringsberettigede
· På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde i oktober 2018 forelægges høringssvar. Udvalget beslutter, om disse giver anledning til ændringer, hvorefter Værdighedspolitik godkendes endeligt
· Værdighedspolitik forelægges Byrådet til endelig godkendelse på mødet i oktober.
Værdighedsmidler 2019
Udvalget skal drøfte, hvornår og hvordan anvendelse af Værdighedsmidler for 2019 ønskes behandlet. Det skal bemærkes, at Sundheds- og Seniorudvalget på mødet i oktober 2017 anbefalede, at kommende udvalg umiddelbart efter sommeren 2018 får forskellige muligheder og overvejelser omkring evt. kommende værdighedsmidler.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Forebyggelses- og Seniorudvalget drøfter og beslutter, hvilke ændringer der evt. ønskes i udkast til ny Værdighedspolitik jf. bilag 5. Derudover anbefales, at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter model for udmøntning af ekstra midler til pårørendevejleder til svækkede ældre” samt model der sikrer ”En værdig død”.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Slagelse Kommune har fået tilsagn om puljetilskud på 15,552 mio. kr. til Værdighedsindsatsen i 2018. Disse er udmøntet jf. beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget i oktober 2017.
Det skal oplyses, at Værdighedsmidlerne i 2019 fortsat udbetales som puljetilskud, hvorfor der skal indsendes ansøgning og redegørelse til Sundheds- og Ældreministeriet. Fra 2020 indgår Værdighedsmidlerne i kommunernes bloktilskud, og er dermed permanente. Disse er afsat til fortsættelse af arbejdet med en Værdig ældrepleje, men vil indgå i Byrådets samlede prioritering af indtægter via bloktilskud.
Ekstra finanslovsmidler
I finansloven er der afsat 60 mio. kr. i 2018 til den nye indsats ”Pårørende til svækkede ældre” – Slagelse Kommunes andel udgør ca. 0,86 mio. kr. Pengene udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet ifm. midtvejsreguleringen i sommeren 2018. Fra 2019 og frem er det samlede beløb 61,2 mio. kr. – heraf udgør Slagelse Kommunes andel udgør 0,881 mio. kr. Midlerne kan eksempelvis anvendes til ansættelse af pårørendevejledere, der kan bidrage til, at pårørende får viden og værktøjer til at hjælpe bedst muligt. Derudover er midlerne tænkt anvendt til, at de pårørende kan passe bedre på sig selv og være med til at sikre, at de pårørende ikke står alene og dermed forbliver raske.
Endeligt er der i finansloven for 2018 og frem afsat midler til at understøtte kommunernes arbejde med at sikre ældre en værdig afslutning på livet. Slagelse Kommunes andel udgør 0,86 mio. kr. i 2018 og 0,881 mio. kr. årligt i 2019 og årene frem. Disse midler indgår i budgetprocessen for 2019-2022 i forbindelse med ”Lov- og Cirkulæreprogrammet”.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget princip godkender evt. ændringer til ny Værdighedspolitik
2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget sender ny Værdighedspolitik i høring hos Ældreråd samt øvrige høringsberettigede
3.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender model for udmøntning af midler til ”Pårørendevejleder til svækkede ældre”
4.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender model, der sikrer ”En værdig død”
5.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, hvordan og hvornår det ønsker drøftelse vedrørende anvendelse af Værdighedsmidler 2019.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 16. august 2018:
Fraværende: 
At 1. - 4 Udvalget godkender. Udvalget ønsker en kort evaluering af de tidligere indsatser.
At 5.  Udvalget beder om oplæg til processen fra administrationen.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Ældrerådet tager stilling til afgivelse af høringssvar.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Ældrerådet beslutter, at OPA-arbejdsgruppen udarbejder udkast til høringssvar. OPA-arbejdsgruppen mødes den 11.okt. 2018 og udsender udkast til til ældrerådets medlemmer til kommentarer/godkendelse.
Det endelige udkast sendes til formanden, der sørger for at indsende høringssvar til Center for Sundhed og Ældre senest den 22. okt. 2018. kl. 12.00.

5. Bemyndigelse - Ældrerådet (O)

5.     Bemyndigelse - Ældrerådet (O)

Sagsnr.: 330-2018-51249               Dok.nr.: 330-2018-432285                                Åbent
Kompetence: Centerchef – Sundhed og Ældre
Beslutningstema
I regler for økonomi- og ledelsestilsyn i Slagelse Kommune er det beskrevet, at det enkelte center har ansvaret for, at tilsynet bliver gennemført jfr. reglerne.
Siden 1. januar 2018 har bemyndigelsen til at godkende diæter og kørselsgodtgørelse for Ældrerådets medlemmer være delegeret til Sekretariatet i Center for Sundhed og Ældre, men dette er ikke i overensstemmelse med tilsynets regler, da nærmeste leder i Ældrerådet må anses for at være Formanden for Ældrerådet.
Ældrerådet orienteres om fremtidige procedure, således at kommunens samlede økonomi- og ledelsestilsyn overholdes.
Baggrund
Ved overgangen til nyt Ældreråd i 2018 blev det besluttet, at Ældrerådets medlemmer skulle indberette diæter og kørsel elektronisk i kommunens lønsystem.
For at sikre korrekt godkendelse af diæter, skal der foreligge dokumentation for Ældrerådets medlemmers deltagelse i arbejdsgruppemøder, temadage, konference, foredrag mv.
Ældrerådet orienteres om den fremadrettede procedure.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes Økonomi- og ledelsestilsyn
Handlemuligheder
Ældrerådets medlemmer skal fortsat indberette deres diæter og kørsel løbende via den elektroniske selvbetjeningsløsning i Silkeborg Data.
Vedr. Diæter
Ændringen består i, at Ældrerådets tovholder af arbejdsgruppemøderne skal fremsende referatet fra deres arbejdsgruppemøder til formanden for Ældrerådet med beskrivelse af:
· hvem der har deltaget (navn og efternavn)
· hvor mødet foregik (konkret adresse på hvor mødet blev afholdt)
· start- og sluttidspunkt for mødet (klokkeslæt for starttidspunkt og klokkeslæt for sluttidspunkt)
Ovenstående er for at sikre, at de indberetninger, det enkelte medlem foretager elektronisk også er korrekt, således at udbetaling af diæter stemmer overens med mødet og den udbetaling Ældrerådets medlemmer modtager.
Ved deltagelse i temadage, konference, foredrag mv. skal hver enkelt medlem af Ældrerådet udfylde bilag 1 som ligeledes løbende sendes til formanden sammen med den elektroniske indberetning.
Vedr. udbetaling af diæter og kørsel til Ældrerådets medlemmer
· Der optjenes diæter i kalendermåneder
· Der er indberetningsfrist den 2. tirsdag i måneden
· Der er udbetaling den 17. i måned. Hvis den 17. falder i en weekend eller på en helligdag sker udbetalingen hverdagen før den 17.
Indstilling
Centerchef for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning, og at den fremtidige procedure gældende fra i dag fastholdes fremadrettet.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Det præciseres, at referat fra arbejdsgruppemøderne skal være anført start- og sluttidspunkt og deltagere.
Hvis flere/alle ældrerådets medlemmer deltager i et arrangement, aftales det, hvem der mailer en samlet Indberetning (bilag) til formanden, så der kun foreligger en indberetning.
Orienteringen blev taget til efterretning.

6. Temadage, Kurser og Konferencer (B)

6.     Temadage, Kurser og Konferencer (B)

Sagsnr.: 330-2018-60170               Dok.nr.: 330-2018-492264                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Ældrerådet udarbejder forslag til retningslinjer for deltagelse i Temadage, Kurser og Konferencer.
Baggrund
Ældrerådet bør drøfte og udarbejde et sæt retningslinjer for deltagelse, med baggrund i den fremtidige økonomi.
Det bør besluttes, at deltagere aflægger en kort beskrivelse af de aktiviteter, hvor der har været deltagere, dette på det første ældrerådsmøde efter begivenheden.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Ældrerådet udarbejder forslag til retningslinjer, samt at det aftales, at deltagere i Temadage, Kurser, Konferencer aflægger kort beskrivelse, til orientering for de øvrige ældrerådsmedlemmer.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Punktet udsættes til næste møde, idet rådet ikke er fuldtalligt

7. Møde med Forebyggelses- og Seniorudvalget (B)

7.     Møde med Forebyggelses- og Seniorudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2018-60199               Dok.nr.: 330-2018-492330                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Hvem deltager, udarbejdelse af spørgsmål Forebyggelses –og Seniorudvalget.
Baggrund
Ældrerådet udarbejder spørgsmål som fremsendes til udvalgets formand inden mødet den 4 oktober 2018.
Arbejdsgrupperne opfordres til at komme med spørgsmål, så vi samlet kan udforme disse.
Der er afsat 1 time til mødet med udvalget.
Hvem deltager fra Ældrerådet i mødet.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Ældrerådet udarbejder spørgsmål til fremsendelse til udvalget, inden mødet.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Ældrerådet udarbejder spørgsmål til udvalget, som fremsendes til centerchefen.
Ældrerådet sørger for at give tilbagemelding til forvaltningen om deltagelse i mødet med udvalget.
Husk det ændrede mødested: Rådhuset Slagelse - Mødelokale 029, kælderen, kl. 15:30-16:30.

8. Aktivitetskalender/Årshjul 2019 (B)

8.     Aktivitetskalender/Årshjul 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2017-92778               Dok.nr.: 330-2018-492734                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Årshjul / aktivitetskalender, nye emner.
Baggrund
På mødet 28. august 2018 blev foreløbig aktivitetskalender fremlagt. Ældrerådet skal drøfte forslag og fremkomme med rettelser.
Ældrerådets medlemmer fremkommer med aktivitetsforslag, arbejdsgruppen udarbejder endelig aktivitetsplan.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Aktivitetsplanen 2019 gennemgås og tilrettes
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen
Der fremsættes forslag om afholdelse af hele temadage med forskellige indlægsholdere/foredrag. Uddybes nærmere på næste møde.

9. Budget 2019-2022 (B)

9.     Budget 2019-2022 (B)

Sagsnr.: 330-2018-29989               Dok.nr.: 330-2018-492377                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Ældrerådet skal tage stilling til, om der skal afgives 2. høringssvar til Budget 2019-2022, som var til 1. behandling i Byrådet 17. september 2018.
Baggrund
Den 2. høringsrunde har til formål at indsamle høringssvar i forhold til budgetaftalen. Stab for Økonomi og Digitalisering sørger for, at høringsmaterialet gøres tilgængeligt på kommunens hjemmeside.
Ældrerådet får dermed adgang til høringsmaterialet.
Budgetaftalen oversendes til Byrådets 2. behandling og Budgetaftalen med bilag udsendes i høring den 18. til 28. september 2018
Der er 2. behandling af budgettet i Byrådet den 8. oktober 2018.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Ældrerådet beslutter, om der skal afgives høringssvar.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Ældrerådet er blevet enige om ikke at afgive 2. høringssvar.

10. Ældrerådet - Ernæring (D/O)

10.   Ældrerådet - Ernæring (D/O)

Sagsnr.: 330-2018-60388               Dok.nr.: 330-2018-493663                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Ældrerådet ønsker, at området ernæring gennemgås, idet der er borgere, der ikke finder den afsatte tid tilstrækkelig.
Baggrund
Gennem Ældrerådets repræsentant i Kostrådet er der spørgsmål, om den visiterede tid rækker til løsning af opgaven.
Følgende er oplyst:
3 ydelser omkring ernæring:
Servering af mad 5 min.:
Kan visiteres x1 dagligt:
Det forudsætter, at maden er smurt af morgenvagten, og står anrettet i køleskabet

Tilberedning og anretning af mad 10 min.:
Kan visiteres x2 dagligt
Det er tilberedning af morgenmad, varme aftensmad, sætte på bordet og evt. følge borger ind til bordet.
Opvask om morgenen i hverdagene, ikke i weekenden
Tilstedeværelse ved måltidet 15 min.:
Visiteres, når det er af betydning for borgerens indtagelse af maden.
Kan visiteres x3 dagligt til alle hovedmåltiderne.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Ældrerådet drøfter/tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Ældrerådet har drøftet punktet og finder ikke den visiterede afsatte tid giver borgerne en værdig spisesituation.
Ældrerådet afventer ydelseskatalog, Fælles Sprog 3.

11. Orientering fra formanden (O)

11.   Orientering fra formanden (O)

Sagsnr.: 330-2018-12943               Dok.nr.: 330-2018-488327                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Formanden orienterer
· Temadag 6. november i Roskilde, arrangør Danske Ældreråd.
· Ældrepolitisk konference 15. november ved Vejle, arrangør Danske Ældreråd
· Konference åbningskonference for videncenter for værdig Ældrepleje, 29. november i Middelfart, arrangør Danske Ældreråd.
· Topmøde på Ældre og Sundhedsområdet 20.11. eller 21.11. kl. 16-20 se Forebyggelses -og Seniorudvalgets referat fra 6. september punkt 7.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Formanden har været til møde med forvaltningen. Orienterer om, at der er sket en fejludmelding angående kontorhold. Kontorhold er ikke skattefrit, trods tidligere udmelding i Ældrerådsmødet 28. aug. 2018 under pkt. 3 Orientering v/Center for Sundhed og Ældre.
Ældrerådets medlemmer er orienteret om fejlen ved mail fra forvaltningen 24. sept. 2018.
Ældrerådsmedlemmerne skal være opmærksomme på tilmeldingsfristerne for de 3 nævnte arrangementer, der holdes 6. nov., 15. nov. og 29. nov. Tilmelding skal ske til formanden.
Connie Hyldal og Berit Schau tilkendegiver i mødet ønske om deltagelse i Ældrepolitisk Konference i Vejle 15. nov.
Dato for Topmøde på Ældre og Sundhedsområdet bliver den 21. nov. 2018.
Ældrerådet afventer invitation til mødet.
Der er kommet invitation til at drøfte fortovssituationen - angående udstillingsarealer - i Skælskør.
Orienteringerne blev taget til efterretning.

12. Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

12.   Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

Sagsnr.: 330-2018-5495                 Dok.nr.: 330-2018-461366                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Der orienteres fra arbejdsgrupperne.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Birgit Jørgensen, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Flemming Ehlert orienterer om møde angående forslag om nedlæggelse af busruter.
Der afsendes høringssvar til kommunen og regionen.
Alf Søhus orienterer fra Aktivitetsudvalget om forslag om 2 dages tur til Aalborg torsdag 8. og fredag d. 9.11.2018, hvor der er åbnet et ny Demenslandsby og et nyt træningscenter. Der arbejdes videre med arrangementet.
Forslag om forevisning af filmen Nøgle hus spejl i Slagelse den 14.11.2018 kl. 14:00 og efterfølgende i Korsør og Skælskør.
Fra Kostrådet orienterer Alf Søhus om, at værdighedsmidler er fordelt til oplæring/kursus for medarbejdere.
Orienterer om, at der er få spisevenner i Slagelse. Vil blive drøftet på et møde.
Orienterer fra Busborgergruppen om besparelser på trafikbudgettet. Er inviteret til møde med de politiske udvalg.
Orienteringerne blev taget til efterretning.

13. Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

13.   Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

Sagsnr.: 330-2018-5504                 Dok.nr.: 330-2018-461375                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Observatørerne orienterer.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Berit Schau, Birgit Jørgensen, Flemming Ehlert, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Orienteringerne blev taget til efterretning

14. Orientering fra Regionsældrerådet (O)

14.   Orientering fra Regionsældrerådet (O)

Sagsnr.: 330-2018-5505                 Dok.nr.: 330-2018-461381                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Der orienteres om, hvad der er sket regionalt siden sidste møde.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Berit Schau, Birgit Jørgensen, Flemming Ehlert, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Der har være afholdt Temadag den 19. sept., hvor Birgit Jørgensen og Connie Hyldal deltog om:
Det præhospitale beredskab.
Fremskudt visitationsteam i Guldborgsund Kommune
Sundhedsplanform
Orienteringerne blev taget til efterretning.

15. Orientering fra Danske Ældreråd (O)

15.   Orientering fra Danske Ældreråd (O)

Sagsnr.: 330-2018-5510                 Dok.nr.: 330-2018-485019                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Der orienteres fra Danske Ældreråd.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at Orienteringen drøftes/tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Berit Schau, Birgit Jørgensen, Flemming Ehlert, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Der har været afholdt Temadag i Køge den 25.9.2018., hvor nogle af rådets medlemmer deltog.
Orienteringen blev taget til efterretning.

16. Pressemeddelelser (B)

16.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2018-5516                 Dok.nr.: 330-2018-485097                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Ældrerådet skal beslutte, hvilke sager, der ønskes fremsendt som pressemeddelelse.
Indstilling
Formand for Ældrerådet indstiller,
1.    at Ældrerådet drøfter og beslutter sager, der skal udsendes som pressemeddelelse
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Berit Schau, Birgit Jørgensen, Flemming Ehlert, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Ingen forslag til pressemeddelelser.

17. Næste møde (B)

17.   Næste møde (B)

Sagsnr.: 330-2018-5655                 Dok.nr.: 330-2018-485118                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Næste møde er den 30. oktober 2018.
Punkter med evt. bilag skal være formanden i hænde senest den 15. oktober 2018.
Plejecenter Møllebakken, Borgbjergvej 5, Boeslunde er planlagt som mødested.
Indstilling
Formand for Ældrerådet indstiller,
1.    at Mødested og mødetid godkendes
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Berit Schau, Birgit Jørgensen, Flemming Ehlert, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Ingen indsigelser mod mødested og tidspunkt.

18. Eventuelt (O)

18.   Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2017-92849               Dok.nr.: 330-2018-485156                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutning i Ældrerådet den 26. september 2018:
Fraværende:  Berit Schau, Birgit Jørgensen, Flemming Ehlert, Flemming Eversby, Leif Jensen, Niels Jørgensen
Intet.