Børne- og Ungeudvalget (2018-2021) – Referat – 3. december 2018


115. Godkendelse af dagsorden (B)

115. Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89635               Dok.nr.: 330-2018-600534                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. december 2018.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. december 2018 godkendes
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Godkendt
På førstkommende møde kommer sag på dagsordenen om frafaldstruede elever i folkeskolerne. Sag om klubstruktur incl. kriminalitetforebyggende indsatser skal tillige på dagsordenen.

116. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

116. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-90127               Dok.nr.: 330-2018-331269                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
1.    Orientering fra Formand
2.    Orientering fra medlemmer
3.    Orientering om henvendelser fra borgere
4.    Orientering fra direktøren/Centerchefen
a)    Orientering om, at der er truffet beslutning i dagtilbud om at fravælge frokostordning
b)    Orientering om erhvervsuddannelsesaftalen (EUD-aftalen)
c)    Orientering om styrket praksisfaglighed i folkeskolen
d)    Orientering om brev til de sjællandske kommuner vedr. DM i Skills
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget orienteres.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Ad. pkt. 1.
Helle Blak (F) orienterede om indledende møde med ekstern om større arrangement på børneområdet. Næste møde bliver med deltagelse af Helle Blak (F), Sten Knuth (V) og en repræsentant fra administrationen.
Helle Blak (F) orienterede om kommende møde vedrørende positiv kommunikation om kommunens skoler og dagtilbud.
Ad. pkt. 2.
Sten Knuth (V) spurgte til belægningen på STU-kollegiet - undersøges og udvalget orienteres.
Sten Knuth (V) spurgte til Ungdomskriminalitetslovgivningen - der udarbejdes notat og sag kommer på næste møde.
Sten Knuth (V) spurgte til KOMUDD, der i 2017 fik en større EU-bevilling. Administrationen orienterede om at uddannelsen, der er et samarbejde mellem Slagelse Kommune, Korsør og Slagelse produktionsskoler og VUC har været i drift siden 1. september 2017. Der skal i starten af 2019 tages stilling til om eventuelle ændringer af uddannelsen som følge at FGU.
Sten Knuth (V) spurgte til Slagelse Kommunes medvirken ved julehjælp fra Røde Kors. Administrationen oplyste, at kommunen fortsat formidler ansøgninger, men ikke kan deltage i sagsbehandlingen og koordinering mellem hjælpeorganisationerne.
Afdelingsleder i Børn og Unge Keld Vejen Hansen orienterede om problematikker i forhold til aktuel børnesag, der har været omtalt i pressen. Udvalget opfordrede til, at der sker en indberetning til Psykolognævnet.
Afdelingsleder Keld Vejen Hansen orienterede om Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes brug af handleplaner. Undersøgelsen er nu sendt til partshøring i kommunen. Der må forventes en kritisk tilbagemelding. Konkret er der sket en række ændringer i praksis siden undersøgelsestidspunktet, men der er stadig udfordringer der arbejdes med. Udvalget får en skriftlig orientering om sagerne og partshøringssvar.
Sten Knuth (V) spurgte til en uddybning af begrundelsen for at flytte SFC væk fra Skælskør. Udvalget modtager snarest en uddybning i forhold til sagsfremstillingen.
Unni Oldenburg (A) spurgte til arbejdet med at finde placeringer til nye dagtilbud. Administrationen oplyste, at der arbejdes videre med at finde alternative løsninger.
Lis Tribler (A) spurgte til deltagelse i Skills, herunder forberedelse der kvalificerer deltagelse og efterfølgende evaluering.
Centerchef Per Kensø oplyste, at skolerne sender alle 7. og 8. klasser til DM i Skills i Næstved i 2019. Der arbejdes inden deltagelse med forberedelse omkring erhvervsuddannelser.
Centerchef Per Kensø orienterede om følgende:
·         Dagtilbuddet i Slotsbjergby er presset på kapaciteten. Det undersøges hvorvidt det er muligt at flytte pavillon fra den gamle brandstation til midlertidig anvendelse indtil tilbygning er klar.
·         Slagelse kommune har fået en henvendelse fra Østifterne og Cyklistforbundet om deltagelse fra dagtilbud i kampagne. Sendes ud til samtlige dagtilbud.
·         17. januar 2019 afholdes kick-off for samtlige medarbejder på dagtilbudsområdet vedrørende styrkede læreplaner. Udvalget indbydes.
Efter opfordring fra Helle Blak (F) udsendes Let–Vejen – uddannelse til ordblinde fra Egtmondfonden til udvalget.

117. Opfølgning pr. november - Specialundervisning Skole og Børn & Unge (E)

117. Opfølgning pr. november - Specialundervisning Skole og Børn & Unge (E)

Sagsnr.: 330-2018-3190                 Dok.nr.: 330-2018-581205                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Specialundervisningsområdet og det specialiserede børne- og ungeområde er begge præget af udfordringer, der lægger kraftigt pres på områdernes økonomi. Der er af den grund behov for et stærkt administrativt og politisk fokus. I den månedlige opfølgning bliver Børne- og Ungeudvalget derfor præsenteret for den seneste udvikling på områderne.
I forbindelse med Budgetopfølgning 1, der blev behandlet på udvalgets møde den 5. februar 2018, blev der udarbejdet handleplaner for begge områder. Den månedlige opfølgning tjener ligeledes til løbende at kunne vurdere disse handleplaner, så de afspejler udviklingen på områderne.
Rapporteringen er udarbejdet, så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der – hvor det er muligt – er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med de faste budgetopfølgninger eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan tage den månedlige rapportering omkring specialundervisning og det specialiserede børne- og ungeområde til efterretning.
Vurdering
I bilag 1 ses månedlig opfølgning på økonomi og aktiviteter for specialundervisning.
I bilag 2 ses den månedlige opfølgning på økonomien på det specialiserede børne- og ungeområde.
Månedlig opfølgning Specialundervisning
Udvikling i forbrug pr. ultimo november:
Myndigheden for specialundervisning forventer ved denne budgetopfølgning et estimeret merforbrug på 9,5 mio. kr. Dette er en uændret merudgift i forhold til sidste måned.
Merforbruget skyldes, at det ikke har været muligt at realisere det forventede provenu i flere elementer på handleplanen.
Udvikling i aktiviteter:
Den vidtgående specialundervisning er stadig et område præget af udfordringer. Dette skyldes primært, at aktiviteterne ikke er faldet så meget som forventet på området.
Der er udarbejdet en handleplan for den vidtgående specialundervisning, der har mange elementer med varig budgeteffekt og dele der alene har budgetvirkning i 2018.
Den oprindelige handleplan, der blev vedtaget ved første budgetopfølgning, havde et samlet provenu på 26,8 mio. kr., fordelt på ni initiativer. Siden da er de fleste af initiativerne blevet gennemført, og der har været en positiv udvikling og derfor er det forventede merforbrug nu vurderet til 9,5 mio. kr.
Månedlig opfølgning Børn og Unge
Udvikling i forbrug pr. oktober 2018
I budgetopfølgning 4 var forventningen et merforbrug på 37,7 mio. kr.
Efter den seneste gennemgang af disponeringerne for resten af 2018 vurderes det fortsat muligt at opnå en gevinstrealisering på handleplanen, men det samlede forbrug og disponeringen for resten af 2018 forventes at betyde et merforbrug på 36,7 mio. kr. i 2018.
Årsagerne til merforbruget skal særligt findes i udviklingen i antallet af underretninger, som har betydet en generel stigning i indsatser på det specialiserede børne- og ungeområde.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Børn og Unge indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Den månedlige rapportering tages til efterretning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Taget til efterretning.

118. Det specialiserede børne- og ungeområde samt specialundervisningsområdet: Økonomi i 2019 (O)

118. Det specialiserede børne- og ungeområde samt specialundervisningsområdet: Økonomi i 2019 (O)

Sagsnr.: 330-2018-75519               Dok.nr.: 330-2018-602140                                          Åbent
Kompetence: Børne- og ungeudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om de forventede økonomiske udfordringer på specialundervisningsområdet og det specialiserede børne- og ungeområde primo 2019.
Baggrund
På både Specialundervisningsområdet og på det specialiserede børne-og ungeområde kan der med den nuværende økonomiske udvikling, allerede inden udgangen af 2018 se udfordringer med at overholde budgetterne i 2019.
På specialundervisningsområdet vil der i 2019 være en budgetubalance i størrelsesordenen 5,3 mio. kr. Denne prognose er givet ud fra budgettet på området for 2019 og den nuværende viden om aktivitetsniveauet i 2019.
På det specialiserede børne- og ungeområde er der i 2018 et forventet merforbrug på 36,7 mio.kr. I 2018 var det samlede budget for området 224,5 mio. kr. og forbruget forventes at lande på 261,2 mio. kr.
I 2019 er der i budgetaftalen tilført midler til området, så det samlede budget er på 255 mio. kr. med et forbrug i 2019, der svarer til forbruget i 2018, forventes en budgetubalance i 2019 på 6,5 mio. kr. Udfordringen i 2019, bliver derfor at tilrettelægge indsatsen, så risikoen for et merforbrug, reduceres. Som beskrevet i opfølgningen på budget 2018 er der iværksat en række tiltag, der imødekomme en den af denne ubalance.
Udfordringerne er nærmere beskrevet i bilag vedhæftet denne sag: ”Udfordringer 2019 ift. forbrug 2018.”
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.
Handlemuligheder
I forlængelse af de skitserede økonomiske udfordringer på begge områder, er handlemulighederne beskrevet i dagsordenspunkt vedr. handlemuligheder til drøftelse i udvalget.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for center for børn og unge indstiller,
1.    at indstillingen tages til efterretning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
Udvalget bad om, at tiltagene beskrevet i bilagene konkretiseres i forhold til mål og hvad der skal til opfyldelse i forhold til de beskrevne indsatser. Også en beskrivelse af, hvad der er igangsat og er sket af ændringer i det seneste år.
Sten Knuth (V) Helle Blak (F) og Søren Lund Hansen (O) anbefalede, at der givet en kassefinansieret tillægsbevilling til det specialiserede børneområde. Når konsekvenserne af indsatserne, jfr. sag 119 kendes, kan eventuelt overskydende provenue tilbageføres kassen.
Lis Tribler (A) og Unni Oldenborg (A) tog forbehold indtil kommunens samlede økonomi kendes for 2019.
Udvalget tilkendegav at der er tale om et ikke styrbart område.

119. Det specialiserede børne- og ungeområde samt specialundervisningsområdet: Drøftelse af handlemuligheder i 2019 (D)

119. Det specialiserede børne- og ungeområde samt specialundervisningsområdet: Drøftelse af handlemuligheder i 2019 (D)

Sagsnr.: 330-2018-75519               Dok.nr.: 330-2018-602142                                          Åbent
Kompetence:
Børne- og ungeudvalget
Beslutningstema
Drøftelse af handlemuligheder i forhold til udfordringerne i budget 2019 på det specialiserede børne- og ungeområde og specialundervisningsområdet.
Baggrund
Som skitseret i sagen om udfordringer på det specialiserede børne- og ungeområde og specialundervisning vil der på begge områder være budgetmæssige udfordringer i 2019. Der er derfor behov for at iværksætte tiltag, der reducerer risikoen for at budgettet skrider. Gennem arbejdet med temaanalyser og arbejdet med organisationsændringer arbejdes der med en række prøvehandlinger, der også kan være med til at imødegå udfordringerne på de to områder.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.
Handlemuligheder
Det specialiserede børne- og ungeområde
Som beskrevet i notat om udfordringer i 2019 ift. forbrug 2018, forventes en budgetubalance i 2019 på 6,5 mio. Der skal derfor arbejdes målrettet med tiltag, der kan være med til at reducere udgifterne på området. Herunder opridses en række temaer til drøftelse:
·         Generelt vil en styrkelse og udvikling af de forebyggende og hjemmebaserede indsatser være den bedste mulighed for at reducere varigheden på forløbene og dermed reducere udgifterne.
·         Der skal i højere grad være fokus på de mindre indgribende indsatser på indsatstrappen. Der er allerede iværksat et øget fokus på det tidlige forebyggende arbejde på almenområdet som kan udvikles yderligere.
·         Der er iværksat en omorganisering af de interne forebyggende tilbud, hvor der i højere grad skal være fokus på at udvikle de interne tilbud og begrænse brugen af eksterne tilbud.
·         I forhold til anbringelsesområdet kan der fokuseres mere på at holde unge i egen bolig med støtte-/kontakt som alternativ til anbringelse. Herudover er netværksanbringelser som alternativ til anbringelse i plejefamilier for de 0-18 årige også et område der kan dyrkes mere, lige som der kan sættes yderligere fokus på at samarbejde med forældre om hjemgivelse.
Specialundervisningsområdet
Herunder opridses en række temaer, udvalget kan drøfte:
·         Revisitation med henblik på lavere takst
Gennem et nærmere blik på de nuværende elever i specialtilbuddene kunne nogle af disse elever evt. revisiteres til et tilbud med en lavere takst.
·         Ændring af visitationsprocedure
F.eks. gennem iværksættelse af 2 revisitationer årligt eller gennem andre ændringer, der ændrer fokus til hjemtagelse fra specialtilbud eller fastholdelse i almentilbuddet.
·         Øget incitament til hjemtagelse fra specialtilbud
F.eks. gennem hjemtagelse af børn fra eksempelvis ACV til almenskole, hvor almenskolen får tildelt 50% af den ressource, der ellers ville have været tildelt ACV. Almenskolen modtager 50% af ressourcen det første år og 25% det andet år.
Øget incitament til fastholdelse i almentilbud
F.eks. kunne vores almenskoler forpligtes til at medfinansiere udgiften til de børn, der visiteres fra deres skole eller distrikt til et specialtilbud. Det kunne evt. være 100.000 kr. pr. barn.
Fastlåse kapaciteten i specialtilbuddene
Antallet af specialskolepladser kan låses på et bestemt niveau og dermed skabe en forståelse på almenskolerne af, at når der ikke er flere pladser, vil de selv få til opgave at håndtere udfordringerne i almenskolen.
Sammenhæng til indsatserne på andre områder
Når man på det specialiserede børne- og ungeområde begrænser antallet af anbringelser, kan udgifterne til specialtilbud for de anbragte børn i andre kommuner også reduceres for Slagelse Kommune.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget drøfter handlemuligheder i forhold til udfordringerne budget 2019 på specialundervisningsområdet og det specialiserede børne- og ungeområde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Udvalget drøfter de forskellige handlemuligheder
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Drøftet. Udvalget ønske en konkretisering af forslagene til handlemuligheder, faglige og økonomiske konsekvenser samt at dette kobles op på overordnede målsætninger. Fokus er at det enkelte barn og familien skal lykkes.

120. Skoleudbygning: Projekter i 2019 (B)

120. Skoleudbygning: Projekter i 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-63860               Dok.nr.: 330-2018-588448                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal tage stilling til yderligere skoleanlægsprojekter, der kan igangsættes i 2019.
Baggrund
Anlægsmidlerne til forbedring af skolerne er prioriteret til tilpasning og modernisering af skolernes faglokaler, f.eks. lokalerne til naturfag eller håndværk og design.
På udvalgets møde i november blev frigivelsen af anlægsmidlerne i 2019 – i alt 14,5 mio. kr. – godkendt og videresendt til Økonomiudvalget og Byrådet.
Udvalget godkendte på november-mødet de tre projekter til igangsætning i 2019:
·         Naturfagslokaler på Søndermarksskolen
·         Madkundskabslokaler på Stillinge Skole
·         Håndværk og design på Antvorskov Skole
 og efterspurgte yderligere projekter, der kunne prioriteres og igangsættes i 2019.
Administrationen har derefter igen prioriteret i de indkomne projektideer, der er indsendt af skolerne. I prioriteringen er der taget højde for en mængde forskellige faktorer, men vigtigst er disse:
·         Projektet skal medvirke til, at undervisningen i faglokalet i højere grad kommer til at være i tråd med principperne i folkeskolereformen.
·         Projektet skal foretages der, hvor der er længst afstand mellem faglokalets nuværende niveau og det ønskelige niveau.
·         Projektet skal kunne komme så mange elever som muligt til gode.
På baggrund af disse prioriteringskriterier indstiller administrationen yderligere tre projekter, der kan igangsættes i 2019, såfremt der er midler til rådighed:
·         Det fysiske undervisningsmiljø på Flakkebjerg Skole
Der foretages en generel opgradering af de fysiske rammer indendørs på Flakkebjerg Skole, så skolens fællesarealer i højere grad kommer til at udgøre rammerne for en rar og tryg skoledag for eleverne. For nuværende afgiver fællesarealerne en uvelkommen og trist tone, der er langt fra idealet om åbne og tiltalende undervisningsmiljøer.
Projektet på Flakkebjerg er ekstraordinært, da det ikke indeholder opgraderinger af faglokaler, men administrationen vurderer, at det alligevel bør være en del af porteføljen af projekter.
·         Naturfagslokaler på Baggesenskolen
Opgradering af eksisterende lokaler til de naturvidenskabelige fag til en nutidig standard, hvor der tages højde for den naturvidenskabelige arbejdsmetode. Nuværende lokaler er slidte og lever ikke i høj nok grad op til undervisningsprincipperne i folkeskolereformen.
·         Naturfagslokaler på Dalmose Skole
Opgradering af eksisterende biologi- og fysik/kemi-lokaler til en nutidig standard. Nuværende lokaler og inventar er slidte, og planløsningen er ikke hensigtsmæssig.
De nu seks prioriterede underprojekter under overskriften ”Skoleudbygning” vil blive igangsat og gennemført i det omfang, der er midler til det i 2019, hvis udvalget beslutter at igangsætte.
Der er endnu ikke fordelt budget på de seks prioriterede underprojekter, og der er ligeledes ikke udarbejdet prisoverslag. Administrationen samarbejder med Kommunale Ejendomme om udarbejdelsen af disse. Hvis det viser sig, at budgettet på 14,5 mio. kr. i 2019 ikke er tilstrækkeligt til at gennemføre alle seks projekter i 2019, vil et eller flere af projekterne blive igangsat i 2020. Udvalget orienteres løbende om de igangsatte anlægsprojekter i 2019.
Denne sag kan få relation til anden sag på dette møde vedrørende et eventuelt familiehus i relation til Havrebjerg-specialtilbuddet. Oprettelse af familiehuset vil medføre anlægsudgifter på i alt 600.000 kr., der forventes overført fra Skoleudbygning. En overførsel vil reducere det frigivne anlægsbudget til de ovenfor nævnte 6 underprojekter fra 14,5 mio. kr. til 13,9 mio. kr. i 2019.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at godkende prioriteringen af de tre nye anlægsprojekter.
Alternativt kan udvalget bede administrationen prioritere andre projekter.
Vurdering
Administrationen vurderer, at de prioriterede projekter giver et godt udgangspunkt for arbejdet med at tilpasse og modernisere skolernes faglokaler.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsbevillingen for projektet i 2019 er på 14,5 mio. kr. Bevillingen er allerede frigivet.
Der er stadig et rådighedsbeløb på 10,5 mio. kr. i 2020 på anlægsbevillingen, der endnu ikke er blevet frigivet. Hvis anlægsarbejdet kommer til at strække sig ind i 2020, vil det stadig være de seks udvalgte projekter skitseret i denne sag, der prioriteres i det videre arbejde.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender yderligere tre anlægsprojekter under 301700 Skoleudbygning, der kan igangsættes i 2019
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Bilag med oversigt over projekter forelagt for udvalget på møde den 6. august 2018.
Udvalget ønskede en klassifikation af anlægsønsker efter nødvendighed og hvad der er ønskeligt.
Udvalget ønsker månedlig opfølgning på igangværende anlægsprojekter.
At 1 - godkendt.

121. Bedre fordeling i daginstitutioner - en del af regeringens samlede indsats mod parallelsamfund (O)

121. Bedre fordeling i daginstitutioner - en del af regeringens samlede indsats mod parallelsamfund (O)

Sagsnr.: 330-2018-75672               Dok.nr.: 330-2018-600110                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget, (Økonomiudvalget)
Beslutningstema
Udvalget orienteres om, at regeringens samlede indsats mod parallelsamfund forventes at få betydning for dagtilbud og visitationen til dagtilbud i Slagelse Kommune.
Baggrund
Den 28. maj 2018 indgik regeringen en aftale om en samlet indsats mod parallelsamfund.
På dagtilbudsområdet er der to lovforslag, som forventes færdigbehandlet i løbet af december 2018. (Sat på dagsorden til 3. behandling 13-12-2018)
L 6 Forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven (Bedre fordeling i daginstitutioner).
Lovforslaget udmønter aftalen af 28. maj 2018 mellem regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om bedre fordeling i daginstitutioner, som er en del af regeringens samlede indsats mod parallelsamfund.
Formålet med lovforslaget er at sikre, at børn fra udsatte boligområder kommer i dagtilbud, hvor der tales dansk, og hvor der er mulighed for at skabe gode miljøer med fokus på trivsel, læring, dannelse og udvikling.

Med lovforslaget indføres der regler om, at der maksimalt må nyoptages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i en daginstitution eller i en enhed i daginstitutionen på et kalenderår. Lovforslaget indebærer herudover bl.a., at hvis kommunalbestyrelsen anviser børn med bopæl uden for et udsat boligområde en plads i en daginstitution beliggende i et udsat boligområde, skal den samtidig tilbyde barnet en plads i et andet dagtilbud, som ikke ligger i et udsat boligområde.
 
 L 7 Forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven og lov om en børne- og ungeydelse (Obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder).
Lovforslaget udmønter dele af aftalen af 28. maj 2018 mellem regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder og skærpet straf til ledere for pligtforsømmelser, som er en del af regeringens samlede indsats mod parallelsamfund.
Formålet med lovforslaget er at sikre, at flere børn fra udsatte boligområder kommer i dagtilbud, som bl.a. kan understøtte deres dansksproglige kompetencer og generelle læringsparathed. Med lovforslaget indføres et nyt selvstændigt tilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder, som ikke er optaget i en daginstitution. Tilbuddet vil blive benævnt obligatorisk læringstilbud og vil have en varighed af 25 timer om ugen.

Som et led i det obligatoriske læringstilbud vil der blive iværksat målrettede forløb for børnene, som skal medvirke til særlig at styrke bl.a. børnenes dansksproglige kompetencer og introducere børnene til danske traditioner og demokratiske normer og værdier. Forældrene har pligt til at lade deres barn deltage i det obligatoriske læringstilbud og i de målrettede forløb. Lever forældrene ikke op til dette, skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om standsning af børneydelsen.
I Slagelse Kommune er der to udsatte boligområder, - og de potentielle ændringer af Dagtilbudsloven vil derfor medføre ændringer for visitationen og indskrivningen i Slagelse Kommune.

Retligt grundlag
Dagtilbudsloven
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til orientering.
Vurdering
Administrationen vurderer, at lovændringerne vil have betydning for visiteringen til Slagelse Kommunes dagtilbud og for dagtilbud i Slagelse Kommune.
Der er et dagtilbud i Slagelse by, som ligger i et udsat boligområde. Børnene i dette dagtilbud kommer hovedsagligt fra nærområdet. Lovændringen vil få stor betydning for indskrivningen i dette dagtilbud.
Derudover er der yderligere et kommunalt dagtilbud og en privatinstitution i Slagelse by, hvor andelen af børn fra boligområdet overstiger 30 %. Såfremt det private tilbud ikke har mulighed for fremadrettet at tiltrække børn fra andre områder, således at nyindskrivning fra det udsatte boligområde ikke overstiger 30 % kan konsekvensen blive at godkendelsen til at drive privat dagtilbud i Slagelse Kommune trækkes tilbage.
Der er derudover 2 kommunale dagtilbud i Korsør, hvor andelen af børn fra de udsatte boligområder er højere end 30 %. Det er de dagtilbud, der ligger tættest på boligområdet. Lovændringen vil betyde, at børn fra boligområdet tilbydes dagtilbud længere væk fra bopælen.
Det er administrationens vurdering, at loven med dertil hørende bekendtgørelse skal danne grundlag for en justering af visitationsgrundlaget og visitationsproceduren primo 2019 med henblik på politisk godkendelse april 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Børn og Unge indstiller,
1.    at Orienteringen om, at regeringens samlede indsats mod parallelsamfund forventes at få betydning for dagtilbud og visitationen til dagtilbud i Slagelse Kommune, tages til orientering
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Sten Knuth tilkendegav, at Venstre ønsker en vurdering af mulighederne for at bygge en ny institution på "cirkus-grunden" ved siden af Nilpeter, hvor kommunen dels skal bygge for de børn der bliver flere og flere af i Slagelse by, samt tage børn ind fra Børnehuset Nord daginstitution, som nedlægges og lægges over i den ny institution for at komme i mål med aftalen om at maks 30 % to-sprogede børn fra området nyoptages i en børnehave. Flest mulige medarbejdere og kompetencer fra Børnehuset Nord skal med over i den nye institution.
Udvalget tilsluttede sig ønsket om denne vurdering tillige med afdækning af muligheder for samdrift af flere institutioner.
De konkrete konsekvenser ved den nye lovgivning forelægges til udvalgets beslutning på næste møde.

122. Indførelse af Røgfri Skoletid (B)

122. Indførelse af Røgfri Skoletid (B)

Sagsnr.: 330-2017-92204               Dok.nr.: 330-2018-586571                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Udvalgene orienteres om tilbagemeldinger fra skolerne på den involverende proces i forhold til evt. indførelse af Røgfri Skoletid og beslutter, om de vil indstille til en anbefaling til Økonomiudvalget om indførelse af Røgfri Skoletid.
Baggrund
Forebyggelses- og Seniorudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Udvalget for Specialiserede borgerindsatser besluttede i september 2018 at sætte en involverende proces i gang i alle skolernes MED-udvalg, skolebestyrelser og elevråd med henblik på at drøfte Røgfri Skoletid.
Processen blev tilrettelagt, så alle skolernes MED-udvalg, skolebestyrelser og elevråd modtog en mødepakke bestående af:
·         Følgebrev til mødepakken
·         Notat – Baggrund for indførelse af Røgfri Skoletid
·         3 Modeller for indførelse af Røgfri Skoletid
·         Sagsfremstilling til de politiske udvalg
·         Sagsfremstilling til HovedMED
·         Den gældende personalepolitiske retningslinje om rygning vedtaget af HovedMED
·         Spørgsmål til MED-udvalg, skolebestyrelser og elevråd vedr. Røgfri Skoletid
Se bilag 1 for baggrund for indførelse af Røgfri Skoletid.
Ved fristen for tilbagemeldinger, som udløb d. 31. oktober 2018 var der modtaget 17 besvarelser fra henholdsvis MED-udvalg, skolebestyrelser og elevråd om Røgfri Skoletid.
Der tegner sig ikke et entydigt billede af tilbagemeldingerne. Ca. halvdelen af tilbagemeldingerne foretrækker en central beslutning om Røgfri Skoletid, og den anden halvdel foretrækker en decentral beslutning om Røgfri Skoletid. Se bilag 2.
Retligt grundlag
Lov om Røgfrie miljøer.
Personalepolitisk retningslinje om rygning.
Rammeaftale om medbestemmelse og medindflydelse.
Handlemuligheder
Der er opstillet 3 modeller for indførelse af Røgfri Skoletid. Modellerne er som følger:
·         Model 1: Politisk beslutning om Røgfri skoletid
·         Model 2: Politisk beslutning om Røgfri Skoletid på sigt
·         Model 3: Røgfri Skoletid af frivillighedens vej
Se bilag 3 for de 3 modeller for indførelse af Røgfri Skoletid.
Forud for en endelig beslutning om indførelse af Røgfri Skoletid skal der gennemføres en høring i alle MED-udvalg, skolebestyrelser og elevråd, hvor alle medarbejdere, forældre og elever får mulighed for at afgive bemærkninger til konkrete retningslinjer for Røgfri Skoletid.
Retningslinjerne bør som minimum beskrive:
·         Omfanget af Røgfri Skoletid fx i forhold til hjemmearbejde
·         De påtænkte konsekvenser ved overtrædelse af forbuddet mod rygning
·         Proces i forhold til indførelse af beslutningen
·         Præcisering af, hvem der er omfattet. Er det alle ansatte, forældre og elever på skolerne eller omfatter beslutningen også andre brugere af skolens faciliteter
Administrationen bemærker, at det er muligt at indføre lempelser i forbindelse med Røgfri Skoletid. F.eks. kan det af retningslinjerne fremgå, at Røgfri Skoletid ikke er gældende ved hjemmearbejde eller møder ude af huset.
Administrationen bemærker yderligere, at det er vigtigt, at de påtænkte konsekvenser ved overtrædelse af forbud er tydelige og mulige af håndhæve.
Vurdering
Ud fra tilbagemeldingerne har administrationen følgende bemærkninger til de 3 modeller:
Model 1
En central beslutning vil skabe ensartethed for alle skoler, hvilket skaber større gennemsigtighed. En central beslutning skaber ligeledes mulighed for en hurtigere implementering af Røgfri Skoletid. 
Model 2
En central beslutning om indførelse af Røgfri Skoletid på udvalgte modelskoler, giver mulighed for at prøve Røgfri Skoletid af, inden en endelig implementering på alle skoler. På baggrund af erfaringerne fra modelskolerne, kan der tages stilling til det videre arbejde med Røgfri Skoletid.  
Model 3
Model 3 ligger op til en decentral beslutning, hvor skolerne ikke behøver at indføre Røgfri Skoletid. Indførelse af Røgfri Skoletid af frivillighedens vej vil derfor være afhængig af skolernes engagement i Røgfri Skoletid, og retningslinjerne for rygning vil derfor være forskellig fra skole til skole.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved indførelse af Røgfri Skoletid kan der forventes udgifter i forbindelse med evt. hjælp til rygestop eller hjælp til håndtering af Røgfri Skoletid, for dem der ikke ønsker at stoppe med at ryge.
Konsekvenser for andre udvalg
Sagsfremstillingen behandles i Forebyggelses- og Seniorudvalget, Børne og Ungeudvalget samt Udvalget for specialiserede borgerindsatser.
Indstilling
Direktøren for erhvervs- og arbejdsmarked indstiller,
1.    at Udvalget, på baggrund af den involverende proces, beslutter om de vil komme med en indstilling til Økonomiudvalget med en anbefaling om at indføre Røgfri Skoletid.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Udvalget anbefaler model 1.
Søren Lund Hansen (O) udtrykte bekymring i forhold til hvilke konsekvenser der kan bringes i anvendelse, hvis elev ikke respekterer rygeforbudet.

123. Etablering af lejligheder v/ Havrebjerg (B)

123. Etablering af lejligheder v/ Havrebjerg (B)

Sagsnr.: 330-2018-75456               Dok.nr.: 330-2018-598789                                          Åbent
Kompetence: Børn og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte om de ønsker at etablere 2 lejligheder v. Havrebjerg.
Baggrund
I forbindelse med etableringen af døgntilbuddet Havrebjerg er der et ønske om at etablere 2 lejligheder, der kan anvendes som til særligt udsatte familier jf. nedenstående målgruppe. Den gamle lærerbolig står tom, så derfor er der en oplagt mulighed for at renovere boligen og omdanne denne til to store lejligheder.
Den primære fordel ved etableringen af de to lejligheder er den økonomiske besparelse som beskrevet under økonomien.
Samtidig vil de 2 lejligheder være med til at styrke fleksibiliteten i forhold til at udnytte ressourcerne optimalt. I travle perioder på døgntilbuddet og i lejlighederne vil medarbejderne kunne supplere og understøtte hinanden.
Primær målgruppe
De to lejligheder vil fortrinsvist henvende sig til familier, der har akut behov for hjælp. F.eks. en ung sårbar mor eller en udfordret familie i krise. Det kan også være et beskyttelseshensyn i forhold til vold og overgreb for mor eller far, mens sagen afklares.
Sekundær målgruppe
Såfremt lejlighederne i perioder står tomme vil der være mulighed for at lave familiebehandling, mens familierne får et kortere ophold i én af lejlighederne for på denne led at nedbringe den meget massive og vedvarende familiebehandling nogle familier modtager uden synlig effekt.
Retligt grundlag
Kommunale styrelseslov
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at etablere de to lejligheder.
Udvalget kan vælge ikke at etablere de to lejligheder.
Vurdering
Administrationen anbefaler at investere i de to lejligheder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsudgifterne i forbindelse med etableringen af de to lejligheder vil beløbe sig til 600.000 kr.
Da der ikke er ledige anlægsmidler til rådighed, anbefaler administrationen, at der overføres 600.000 kr. fra anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning. Dette anlægsprojekt har en frigivet anlægsbevilling på 14,5 mio. kr. i 2019.
Det er Byrådet, der godkender eventuelle overførsler mellem anlægsprojekter, og det vil derfor kræve en sag til Byrådet at få flyttet midlerne. Hvis udvalget godkender business casen, vil administrationen udarbejde en sådan sag.
Udgifter forbundet med den primære målgruppe har i gennemsnit været 1,5 mio. kr. de seneste tre år.
Forudsætningen er, at vi gennem investeringen i de to lejligheder kan spare hele den udgift, der tidligere har været knyttet til den primære målgruppe, dvs. de 1,5 mio. kr. i gennemsnit.
Udgifterne til den daglige drift af de to lejligheder vil bestå af driftsudgifter samt lønudgifter.
Driftsudgifterne består af vand/varme/el, rengøring, vedligehold, administration osv. og vil udgøre ca. 210.000 kr. om året. Lønudgifterne vil bestå af en 20-timers pædagogstilling, der vil være tilkoblet Havrebjerg-tilbuddet. I forhold til bemanding udenfor 20-timers-stillingen vil de to lejligheder kunne trække på ressourcerne fra døgninstitutionen Havrebjerg lige såvel som døgntilbuddet vil kunne trække på den 20-timers-stilling ved behov. Det handler om at skabe så fleksible løsninger som muligt. Lønudgifterne forbundet med de to lejligheder forventes at være ca. 240.000 kr. årligt. I alt vil udgifterne være ca. 450.000 kr. om året.
Tilbagebetalingstiden vil dermed kunne beregnes til ca. et halvt år.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller:
1.    at Udvalget godkender etablering af to lejligheder v/ Havrebjerg.
2.    at Der på et kommende udvalgsmøde bliver fremlagt sag vedrørende omfordeling af anlægsmidler fra Skoleudbygning til dette projekt.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Udsat til næste møde med henblik på fremlæggelse af samlet indstilling til Byrådet.

124. Status for tilrettelæggelse af den sammenhængende ungeindsats (O)

124. Status for tilrettelæggelse af den sammenhængende ungeindsats (O)

Sagsnr.: 330-2017-77212               Dok.nr.: 330-2018-612773                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Udvalget kan tage orienteringen om status for arbejdet med tilrettelæggelse af den sammenhængende ungeindsat til orientering.
Baggrund
På baggrund af ny lovgivning arbejder administrationen med forslag til tilrettelæggelse af den fremtidige sammenhængende ungeindsats på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet.
Udvalgene har tidligere besluttet den lokalpolitiske ramme for ungeindsatsen, herunder målgruppe, målsætning og baseline.
På baggrund af input fra unge, medarbejdere, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og politikere arbejdes der med at definere
·         Bærende principper og uddybende pejlemærker for indsatsen i forhold til de unge
·         De organisatoriske principper og forankring.
I arbejdet inddrages det nyligt vedtagne Kommissorium vedrørende rammer for organisering, Byrådet den 26. november 2018 pkt. 17.
For indeværende er der formuleret syv pejlemærker for indsatsen:
·         Forebyggende indsats
·         Fælles tilgang til de unge, herunder fælles arbejdsmetoder
·         Stærk faglighed
·         Tværgående effektmål
·         Beslutningskompetence til den enkelte fagperson
·         Sammenhæng og kontinuitet.
Der resterer nu et arbejde med at omsætte disse principper til uddybende beskrivelser af indsatser og organisering, til brug for politisk forelæggelse og beslutning.
I arbejdet resterer bl.a. at skabe den organisatoriske forankring i de tre centre. Dette vil ske inden for den nærmeste måned, således at endeligt forslag kan fremlægges til første behandling på udvalgenes møder i februar. Herefter tilrettelægges en høringsperiode og endelig beslutning.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til orientering.
Vurdering:
Administrationen vurdere at orienteringen er dækkende for status for det igangværende arbejde, der har vist sig mere komplekst en oprindeligt forudsat.
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at orienteringen tages til orientering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Orienteringen taget til orientering. Udvalget har en forventning om at forslag tages op på et af de kommende temamøder for Byrådet i foråret.

125. Årshjul 2018 (B)

125. Årshjul 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2018-6642                 Dok.nr.: 330-2018-600537                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget godkender årshjul 2018 med punkter til behandling i kommende år.
Baggrund
Administrationen udarbejder og opdaterer løbende årshjulet til Børne- og Ungeudvalgets møder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:
a.    Udvalget godkender årshjulet som det foreligger.
b.    Udvalget ændrer i årshjulet.
Vurdering
Administrationen vurderer, at årshjulet er et vigtigt planlægningsredskab.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender årshjulet som grundlag for udvalgets og administrationens planlægning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Udvalget får på januarmødet forelagt forslag til ny form for årshjul, der bl.a. indeholder status for årets sager samt kommende punkter.

126. Pressemeddelelser (B)

126. Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2017-92251               Dok.nr.: 330-2018-600533                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde. 
Baggrund
I Børne- og Ungeudvalgets Forretningsorden § 8, er anført at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Fortælling om idrætspartnerskab mellem Kongelyset og badminitonklub.