Børne- og Ungeudvalget (2018-2021) – Referat – 6. maj 2019



198. Godkendelse af dagsorden (B)

198. Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89635               Dok.nr.: 330-2019-148613                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 6. maj 2019.
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender dagsorden til mødet den 6. maj 2019.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Godkendt inkl. tillægsdagsorden.

199. Udviklingsplan for Ringparken i Slagelse (B)

199. Udviklingsplan for Ringparken i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-68374               Dok.nr.: 330-2019-145597                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om udviklingsplanen for Ringparken i Slagelse skal godkendes.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget og Økonomiudvalget blev på møder i december 2018 orienteret om igangsætning af udviklingsplaner for Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget blev orienteret, da udviklingsplanerne vedrører ny planlægning for områderne. 
Social- og Beskæftigelsesudvalget blev orienteret, da udmøntningen af udviklingsplanerne kan have konsekvenser for den boligsociale indsats.
Økonomiudvalget blev orienteret, da udvalget har den koordinerende rolle i forbindelse med ghettoaftalen. Der er efterfølgende nedsat et §17, stk. 4 udvalg, der skal rådgive Økonomiudvalget i opgaver i relation til ghettoaftalen.
Erhvervs- og Teknikudvalget får sagen om udviklingsplanen for Ringparken til behandling, da der sideløbende med og i relation til udviklingsplanen arbejdes på en infrastrukturansøgning, der i øjeblikket er til behandling hos Landsbyggefonden.
Børne- og Ungeudvalget får sagen om udviklingsplanen for Ringparken til behandling, da udmøntningen af udviklingsplanen kan have konsekvenser for dagtilbud og skoleforsyningen.
Der blev afholdt temamøde i Økonomiudvalget og for Byrådet den 9. april 2019, hvor boligorganisationerne præsenterede tankerne bag indholdet i udviklingsplanerne for henholdsvis Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse.
I forlængelse af ghettoaftalen trådte ny lov om almene boliger i kraft den 1. december 2018. Ringparken i Slagelse opfylder lovens § 61 a, stk. 2, hvorfor Ringparken defineres som et ghettoområde. Ringparken i Slagelse er et større, alment boligområde 1 km nord for Slagelse bymidte bestående af 24 boligblokke og 868 almene familieboliger med i alt omkring 2.000 beboere.
Da Ringparken har optrådt på ghettolisten fire år i træk, defineres Ringparken som et hårdt ghettoområde. Ghettolisten opdateres én gang årligt og baseres på 5 kriterier, der vedrører andel af ikke-vestlige indvandrere, uddannelsesniveau, indkomst, beskæftigelse og kriminalitet. Et område optages på ghettolisten, hvis andelen af ikke-vestlige indvandrere overstiger 50 %, og to af de fire øvrige kriterier er opfyldt.
For hårde ghettoområder skal boligorganisationen og kommunalbestyrelsen, jf. § 168 a i lov om almene boliger, udarbejde en udviklingsplan, der som sit mål har at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 % af alle boliger i det pågældende hårde ghettoområde senest i 2030.
I udviklingsplanen skal Slagelse Kommune i samråd med boligorganisationerne FOB og SAB beskrive, hvilke tiltag der skal gennemføres for at opfylde kravene om de 40 %. Udviklingsplanen skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. juni 2019. Udviklingsplanen skal være besluttet af boligorganisationernes øverste myndighed og af kommunalbestyrelsen, inden den sendes til styrelsen.
Loven muliggør, at hårde ghettoområder kan søge om dispensation til en andel, der er højere end 40 %. Byrådet godkendte på møde den 28. januar 2019 dispensationsansøgning for Ringparken. I dispensationsansøgningen blev der ansøgt om at nedbringe andelen af almene familieboliger til 60 % i 2030. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet besluttede den 20. februar 2019 at give afslag til dispensationsansøgningen, da ministeriet ikke mente, at det kunne påvises, at salg af ejendommene i Ringparken kun kan ske med tab. Grundlaget for udviklingsplanen er derfor, at andelen af almene familieboliger maks. må være 40 % i 2030.
Siden igangsætning af udviklingsplanerne i december 2018 har Slagelse Kommune og FOB og SAB i samarbejde med FOB’s og SAB’s rådgivere COWI, Arkitema Architects, Niels Bjørn og Exometric arbejdet på en samlet strategi for en omdannelse af Ringparken frem mod 2030. Udgangspunktet har været visionsoplægget ”Ny Ringby 2025 – vejen til et trygt og levende byområde”, som blev udarbejdet og præsenteret for byrådet i november 2016. Visionsoplægget indgår som bilag til udviklingsplanen og fremgår som bilag 2 til sagen.
Visionsplanen rummer en plan for en fuldstændig omdannelse af Ringparken fra et isoleret boligområde til tre forskellige og attraktive kvarterer, der hænger naturligt sammen med den omkringliggende by. Visionsplanen rummer fortætning med nye boligtyper, ny arkitektur og nye funktioner, som tiltrækker såvel som fastholder mere ressourcestærke beboere. Og den indeholder en omlægning af infrastrukturen, som sikrer, at Ringparken fremover bliver en naturlig, tryg og attraktiv del af Slagelse. Infrastrukturansøgningen er i øjeblikket til behandling hos Landsbyggefonden.
De tre kvarterer, der er beskrevet i visionsoplægget, er:
-      Mini-Manhattan - det urbane kvarter
-      Ringriderbyen - det grønne kvarter
-      Radiserækkerne - seniorkvarteret
Målet med udviklingsplanen har været at forsøge at omsætte visionen fra Ny Ringby-oplægget til en realiserbar strategi for en omdannelse af Ringparken frem mod 2030.
Udviklingsplanen, som er vedlagt som bilag 1, indeholder:
-      en faktuel beskrivelse af boligområdet og boligformerne
-      en beskrivelse af fysiske tiltag, der skal iværksættes for at nedbringe andelen af almene familieboliger
-      en tidsplan, der viser de vigtigste nedslagspunkter i udviklingsplanen
-      en organisering med beskrivelse af samarbejdsflader og ansvar
-      en milepælsoversigt med beskrivelse af forventet dokumentation
-      forhold vedrørende genhusning af de beboere, der bliver berørt af tiltagene
-      en finansieringsskitse
På baggrund af de udarbejdede analyser, som er vedhæftet som bilag, samt tankerne i visionsoplægget og infrastrukturansøgningen, arbejdes der i udviklingsplanen med følgende tiltag for at opnå en andel på 40 % almene familieboliger i 2030:        
-      Salg af boliger til private
-      Ommærkning og omdannelse af mindre almene familieboliger til almene ungdomsboliger
-      Nedrivning af boliger
-      Fortætning med private boliger, herunder også ungdomsboliger
-      Fortætning med almene ungdomsboliger
-      Etablering af erhverv (udadvendte offentlige/private funktioner der appellerer til et bredt publikum)
De ovenstående greb finder anvendelse på forskellig vis inden for de tre kvarterer, der er defineret i visionsoplægget. Mængden af fortætning tager udgangspunkt i Exometrics potentialeanalyse af Slagelses boligmarked. I analysen vurderes, at der på baggrund af befolkningsprognosen kan opføres op mod 268 nye, private boliger. Analysen indgår som bilag til udviklingsplanen og fremgår som bilag 3 til sagen. 
Udviklingsplanen er ikke nogen detaljeret plan, men en plan, der skal sætte en retning og udgøre rammen og grundlaget for den fysiske helhedsplan, der skal igangsættes via ansøgning til Landsbyggefonden, når først udviklingsplanen er godkendt af ministeriet. Denne proces følger den almindelige procedure for udarbejdelse og implementering af fysiske helhedsplaner, herunder også inddragelse af områdets beboere. Det er også i den fysiske helhedsplan, at den økonomiske ramme fastlægges. 
I udviklingsplanen er der angivet en tidsplan, der estimerer, at omdannelsen af Ringparken vil være afsluttet i 2030. Det bemærkes, at udviklingsplanen kan tilpasses eller revideres, hvis de oprindelige forudsætninger viser sig uholdbare.      
Retligt grundlag
Lov om almene boliger. Lov om leje af almene boliger. Planloven.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at godkende udviklingsplanen for Ringparken i Slagelse. Dermed kan udviklingsplanen fremsendes rettidigt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og være grundlag for det videre arbejde med omdannelsen af Ringparken frem mod 2030.
Byrådet kan beslutte ikke at godkende udviklingsplanen for Ringparken i Slagelse. Dermed kan udviklingsplanen ikke fremsendes rettidigt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Det vil betyde, at Transport-, bygnings- og boligministeren kan meddele FOB og SAB påbud om at afvikle Ringparken. Efter modtagelse af påbud om afvikling skal FOB og SAB og Slagelse Kommune i fællesskab udarbejde en afviklingsplan.
Byrådet har mulighed for at komme med forslag til mindre tilretninger og justeringer til udviklingsplanen med henblik på godkendelse.
Vurdering
Ringparken er for mange af områdets beboere et godt sted at bo. Udgangspunktet for udviklingsplanen har derfor været at finde de rigtige løsninger og de rigtige strategiske greb, så kvaliteten af området øges og ikke forringes.
En omdannelse af Ringparken er en omfattende opgave og kræver en langsigtet horisont. For ikke at sprede tiltagene og indsatsen frem mod 2030 henover hele området, er der i udviklingsplanen arbejdet ud fra en tanke om at koncentrere en større indsats i Mini-Manhattan og Radiserækkerne.
Mini-Manhattan er området tættest på byen i den vestlige ende af Ringparken. Her skal både ske en fortætning, nedrivning og omdannelse af bestående blokke. Det sikrer, at Ringparken fysisk og mentalt kobles bedre på byen, herunder særligt Campus Slagelse og bymidten. Med en udbygning af Campus Slagelse og med Slagelses funktion som uddannelses-by er det vigtigt, at byen kan tilbyde ungdoms- og studieboliger. De nyeste prognoser viser, at der frem mod 2021 vil være et behov for mindst 500 nye ungdoms- og studieboliger. Derfor er det oplagt, at der særligt i den vestlige del af Ringparken bygges nye ungdomsboliger og skabes et bymiljø med udadvendte funktioner, der tiltrækker både studerende og andre, der ønsker at bo i et tættere boligområde, hvor der sker noget.
Kvarteret Radiserækkerne er placeret i den østlige ende ud mod Rosenkildevej og er i visionsoplægget udpeget som det seniorvenlige kvarter. Med stigende efterspørgsel på seniorboliger, jf. analysen fra Exometric, vurderes det oplagt, i en tidshorisont frem mod 2030, at udvikle seniorkvarteret. Udviklingsplanen peger derfor på, at dette område udvikles som etape 2 efter første fase af omdannelsen af Mini-Manhattan.
I Ringriderbyen foretages mindre nedrivninger og ommærkninger til ungdomsboliger, og kommunens grønne areal i den nordlige del, grænsende op til parcelhusområdet mod nord, bebygges delvist med rækkehuse. 
En omdannelse af områdets karakter og skala forudsætter også nedrivning i det ene eller andet omfang. I udviklingsplanen foreslås nedrivning derfor også som strategisk greb, dér hvor det vurderes at give mening i forhold til at skabe pladsdannelser, nye veje eller nedskalering af blokke, der kan give bedre dagslysforhold og mere attraktive grundstykker til fremtidig udvikling.
Der er i udviklingsplanen også lagt op til, at området skal kunne tilbyde nye og andre funktioner, så det ikke kun er dem, der bor i området, der kommer i området. Ringparken skal åbne sig op og blive et naturlig besøg på vejen. Der skal etableres private/offentlige, udadvendte funktioner, der understøtter det gode liv, herunder fritidsaktiviteter.  
Omdannelsen af infrastrukturen kan bruges som en løftestang i den videre planlægning af området. En ny vejstruktur skal åbne området op og skabe nye forbindelser til de omkringliggende områder, så Ringparken, med nye funktioner og en variation af boligtyper, bliver en aktiv del af Slagelse by. En ny stiforbindelse fra Nordskoven igennem Ringparken, over Ndr. Ringgade og videre ind til bymidten vil endvidere understrege dette yderligere.
Der er ingen tvivl om, at der skal tages særligt hånd om genhusningsindsatsen. Udmøntningen af udviklingsplanen forventes at berøre omkring 400 familier de næste 6-7 år. Uanset den naturlige fraflytning og indgåelse af midlertidige kontrakter vil genhusningen i praksis komme til at give udfordringer. Det er derfor vigtigt, at Slagelse Kommune og FOB og SAB samt øvrige boligorganisationer i kommunen indgår samarbejde om at løfte genhusningsbyrden. I dette arbejde er det også vigtigt at være opmærksom på, at der ikke opstår lignende udfordringer i andre, større boligområder i kommunen.
Implementeringen af indsatserne i udviklingsplanen forudsætter, at den positive udvikling i Slagelse fortsætter. Exometrics potentialeanalyse viser en efterspørgsel, der gør det muligt at fortætte og afsætte nye boliger til såvel unge, seniorer og børnefamilier i området. Efterspørgslen på boliger i området kan dog blive påvirket af lignende projekter med nye lejligheder og rækkehuse andre steder i Slagelse. Da den fremtidige efterspørgsel på nybyggeri har en begrænsning, vil andre, større udviklingsprojekter i samme afstand til Slagelse bymidte påvirke mulighederne for privat nybyggeri i Ringparken. Som følge af udviklingsplanen anbefales endvidere, at der fremadrettet tages stilling til en revidering af den almene boligstrategi for Slagelse Kommune.
FOB og SAB har med Ny Ringby visionen været forud for lovgivningen og vist en vej for, hvordan Ringparken i fremtiden kan omdannes og blive en tryg og levende bydel, der er forbundet med den øvrige by. Visionen rummer mange af de elementer, som den nye lovgivning direkte efterspørger. Administrationen vurderer, at der med afsæt i visionen, der gennem diverse analyser er blevet modnet, er udarbejdet en udviklingsplan, der realistisk og ambitiøst viser en vej mod et anderledes Ringparken i 2030.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at udviklingsplanen for Ringparken i Slagelse godkendes med henblik på fremsendelse til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen den 1. juni 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udviklingsplanen indeholder en finansieringsskitse. Finansieringsskitsen tager udgangspunkt i, at der både nedrives, omdannes boliger, bygges nyt (både privat og alment) samt sælges byggeretter og boliger. Den økonomiske ramme estimeres til omkring 200 mio. kr., jf. økonominotat, udarbejdet af COWI, som indgår som bilag til udviklingsplanen og fremgår som bilag 4 til sagen. Slagelse Kommunes medfinansiering vil være i form af en kapitaltilførsel, som udregnes af Landsbyggefonden og som typisk ligger på mellem 500.000 – 1.000.000 kr. Endvidere skal Slagelse Kommune stille en garanti på 50 % af belåningsrammen. Den økonomiske ramme behandles i detaljer som en del af den fysiske helhedsplan, når den bliver aktuel.
Ved opførelse af almene ungdomsboliger skal Slagelse Kommune finansiere med en grundkapital på 10 %. I udviklingsplanen planlægges opført 94 almene ungdomsboliger, som COWI, jf. bilaget om økonomi, har estimeret til at koste 115 mio. kr. Det vil sige, at den kommunale grundkapital vil være 11,5 mio. kr. Slagelse Kommune ejer dog også et større, grønt areal i den nordlige del af Ringparken, som forventes bebygget med rækkehuse. Det vil give kommunen en indtægt ved solgte byggeretter, jf. økonominotatet.  
I forlængelse af udviklingsplanen har FOB og SAB sendt en infrastrukturansøgning til Landsbyggefonden, som også er beskrevet i udviklingsplanen. Erhvervs- og Teknikudvalget blev på mødet den 5. november 2018 orienteret om ansøgningens indhold og økonomi. En omdannelse af vejstrukturen i Ringparken vil medføre en kommunal anlægsudgift. I ansøgningsmaterialet er der anført en kommunal medfinansiering på 14,5 mio. kr. Dette estimat skal senere verificeres i et konkret vejprojekt, som Slagelse Kommune skal tage stilling til. 
Konsekvenser for andre udvalg
En realisering af udviklingsplanen vil påvirke forskellige ansvarsområder og dermed også forskellige udvalg. Erhvervs- og Teknikudvalget inddrages i forhold til infrastruktur. Social- og Beskæftigelsesudvalget har ansvaret for den boligsociale helhedsplan. Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget inddrages ved lokal- og kommuneplanlægning. Børne- og Ungeudvalget forholder sig til dagtilbud og skoleforsyning. 
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at udviklingsplanen for Ringparken i Slagelse godkendes.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen oversendes til Byrådet.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Sagen oversendes til Byrådet
Steen Olsen (A) efterlyste, at de aftalte møder med nabo- og grundejerforeningerne for information og inddragelse iværksættes. Endvidere at det grønne område mod nord ikke inddrages til bebyggelse.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til byrådets godkendelse.
Sten Knuth (V) og Søren Lund Hansen (O) ønsker sagen oversendt til Byrådets behandling.
Udvalget udtrykte bekymring for beboerinddagelsen indtil videre og opfordrer til øget dialog fremadrettet.

200. Udviklingsplan for Motalavej i Korsør (B)

200. Udviklingsplan for Motalavej i Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2018-68374               Dok.nr.: 330-2019-146023                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om udviklingsplanen for Motalavej i Korsør skal godkendes.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget og Økonomiudvalget blev på møder i december 2018 orienteret om igangsætning af udviklingsplaner for Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget blev orienteret, da udviklingsplanerne vedrører ny planlægning for områderne.
Social- og Beskæftigelsesudvalget blev orienteret, da udmøntningen af udviklingsplanerne kan have konsekvenser for den boligsociale indsats.
Økonomiudvalget blev orienteret, da udvalget har den koordinerende rolle i forbindelse med ghettoaftalen. Der er efterfølgende nedsat et §17, stk. 4 udvalg, der skal rådgive Økonomiudvalget i opgaver i relation til ghettoaftalen.
Erhvervs- og Teknikudvalget får sagen om udviklingsplanen for Motalavej til behandling, da der sideløbende med og i relation til udviklingsplanen arbejdes på en infrastrukturansøgning til Landsbyggefonden.
Børne- og Ungeudvalget får sagen om udviklingsplanen for Motalavej til behandling, da udmøntningen af udviklingsplanen kan have konsekvenser for dagtilbud og skoleforsyningen.
Der blev afholdt temamøde i Økonomiudvalget og for Byrådet den 9. april 2019, hvor boligorganisationerne præsenterede tankerne bag indholdet i udviklingsplanerne for henholdsvis Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse.
I forlængelse af ghettoaftalen trådte ny lov om almene boliger i kraft den 1. december 2018. Motalavej i Korsør opfylder lovens § 61 a, stk. 2, hvorfor Motalavej defineres som et ghettoområde. Motalavej i Korsør er et større, alment boligområde, tæt på Korsør Station, bestående af 28 boligblokke og 817 boliger (732 almene familieboliger) med i alt omkring 1.700 beboere.
Da Motalavej har optrådt på ghettolisten fire år i træk, defineres Motalavej som et hårdt ghettoområde. Ghettolisten opdateres én gang årligt og baseres på 5 kriterier, der vedrører andel af ikke-vestlige indvandrere, uddannelsesniveau, indkomst, beskæftigelse og kriminalitet. Et område optages på ghettolisten, hvis andelen af ikke-vestlige indvandrere overstiger 50 %, og to af de fire øvrige kriterier er opfyldt.
For hårde ghettoområder skal boligorganisationen og kommunalbestyrelsen, jf. § 168 a i lov om almene boliger, udarbejde en udviklingsplan, der som sit mål har at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 % af alle boliger i det pågældende hårde ghettoområde senest i 2030.
I udviklingsplanen skal Slagelse Kommune i samråd med boligorganisationen BoligKorsør beskrive, hvilke tiltag der skal gennemføres for at opfylde kravet om de 40 %. Udviklingsplanen skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. juni 2019. Udviklingsplanen skal være besluttet af boligorganisationernes øverste myndighed og af kommunalbestyrelsen, inden den sendes til styrelsen.
Loven muliggør, at hårde ghettoområder kan søge om dispensation til en andel, der er højere end 40 %. Byrådet godkendte på møde den 28. januar 2019 dispensationsansøgning for Motalavej. I dispensationsansøgningen blev der ansøgt om at nedbringe andelen af almene familieboliger på Motalavej til 65 % i 2030. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet besluttede den 20. februar 2019 delvist at imødekomme dispensationsansøgningen således, at BoligKorsør skal nedbringe andelen af almene familieboliger til 58 % inden 2030.
Siden igangsætning af udviklingsplanen i december 2018 har Slagelse Kommune og BoligKorsør i samarbejde med BoligKorsørs rådgivere BDO, Urban Power, Arkitektfirmaet Arkidesign og Kommon arbejdet på en samlet strategi for en omdannelse af Motalavej frem mod 2030.
For at nå kravet om maks. 58 % almene familieboliger på Motalavej i 2030 skal der reduceres med 164 almene familieboliger. For at realisere denne reduktion arbejdes der i udviklingsplanen hovedsageligt med nedrivning og i mindre grad med ommærkning. Ommærkning betyder, at man ændrer en almen familiebolig til en almen ungdomsbolig. Der arbejdes ikke med fortætning i form af nybyggeri eller frasalg til private, jf. tidligere udarbejdet markedsvurdering.
Grundlaget for udviklingsplanen har været at koncentrere indsatsen og tiltagene i afdeling 35, som er den største afdeling i området med i alt 420 almene familieboliger. Baggrunden for dette er, at de to øvrige afdelinger (15 og 21) har gennemført, eller er ved at få gennemført, en fysisk helhedsplan. Helhedsplanen for afdeling 15 har medført, at blokke er nedrevet, nye, attraktive ældreboliger er opført, boliger er blevet moderniseret, og der er skabt en ny multifunktionel aktivitetsplads som mødested for beboerne. I øjeblikket er den fysiske omdannelse af afdeling 21 under gennemførelse, hvilket vil medføre, at blokke nedrives og opdeles, boliger moderniseres, og der opføres nye rækkehuse. Den fysiske omdannelse af afdeling 21 forventes færdig i 2020.
Udviklingsplanen, som er vedlagt som bilag 1, indeholder:
-      en faktuel beskrivelse af boligområdet og boligformerne (hele Motalavej-området)
-      en beskrivelse af fysiske tiltag, der skal iværksættes for at nedbringe andelen af almene familieboliger
-      en tidsplan, der viser de vigtigste nedslagspunkter i udviklingsplanen
-      en organisering med beskrivelse af samarbejdsflader og ansvar
-      en milepælsoversigt med beskrivelse af forventet dokumentation
-      forhold vedrørende genhusning af de beboere, der bliver berørt af tiltagene
-      en finansieringsskitse
Udgangspunktet for de valgte tiltag, som er uddybet i bilag 2 til denne sagsfremstilling, er at omdanne Motalavej til et mere åbent boligområde, der med variation, nye boligtyper og nye forbindelser på tværs af områderne, skal ændre områdets karakter. Der arbejdes med forskellige scenarier for nedrivning.
Udviklingsplanen er ikke nogen detaljeret plan, men en plan, der skal sætte en retning og udgøre rammen og grundlaget for den fysiske helhedsplan, der skal igangsættes via ansøgning til Landsbyggefonden, når først udviklingsplanen er godkendt af ministeriet. Denne proces følger den almindelige procedure for udarbejdelse og implementering af fysiske helhedsplaner, herunder også inddragelse af områdets beboere. Det er også i den fysiske helhedsplan, at den økonomiske ramme fastlægges. 
I udviklingsplanen er der angivet en tidsplan, der estimerer, at omdannelsen af afdeling 35, gennem fire etaper, vil være afsluttet i løbet af 2027. Det bemærkes, at udviklingsplanen kan tilpasses eller revideres, hvis de oprindelige forudsætninger viser sig uholdbare.   
Retligt grundlag
Lov om almene boliger. Lov om leje af almene boliger. Planloven. 
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at godkende udviklingsplanen for Motalavej i Korsør. Dermed kan udviklingsplanen fremsendes rettidigt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og være grundlag for det videre arbejde med omdannelsen af Motalavej frem mod 2030.
Byrådet kan beslutte ikke at godkende udviklingsplanen for Motalavej i Korsør. Dermed kan udviklingsplanen ikke fremsendes rettidigt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Det vil betyde, at Transport-, bygnings- og boligministeren kan meddele BoligKorsør påbud om at afvikle Motalavej. Efter modtagelse af påbud om afvikling skal BoligKorsør og Slagelse Kommune i fællesskab udarbejde en afviklingsplan.
Byrådet har mulighed for at komme med forslag til tilretninger og justeringer til udviklingsplanen med henblik på godkendelse.
Vurdering
Motalavej er for mange af områdets beboere et godt sted at bo. Udgangspunktet for udviklingsplanen har derfor været at finde de rigtige løsninger og de rigtige strategiske greb, så kvaliteten af området øges og ikke forringes.
Med de tiltag, der er gennemført i afdeling 15 og med det, der er under udvikling i afdeling 21, er det vurderet, at det ikke er relevant at foretage indgreb eller tiltag i disse afdelinger, hverken fortætning, frasalg, nedrivning eller omdannelse.
Hvis området som helhed skal fortsætte udviklingen og tage fat om næste fase af omdannelsen af boligområdet, er det nødvendigt at kigge nærmere på afdeling 35. Dette var også BoligKorsørs intention, når først helhedsplanen for afdeling 21 var afsluttet, og det er i tråd med Slagelse Kommunes strategi for den almene sektor.
Udviklingsplanen koncentrerer derfor indsatsen i afdeling 35, og der arbejdes strategisk med nedrivninger på en måde, der giver mening i forhold til at skabe en anderledes karakter og struktur i området. Det skaber således ikke noget godt for området bare at nedrive og frigøre mere græsareal. Hvis der ønskes en omdannelse, der skal højne områdets attraktivitet, ændre områdets ry og skabe grundlag for en ændret beboersammensætning med tilflytning af ressourcestærke borgere, skal der ske fysiske forandringer af de eksisterende boligblokke. 
I udviklingsplanen foreslås derfor forskellige scenarier for nedrivninger, der alle har til formål at skabe en anden skala og en større variation samt at tilføje nye boligtyper, der kan være med til at tiltrække nye beboere til området. Udviklingsplanen præsenterer således et bredt udvalg af muligheder for omdannelse af boligblokkene – lige fra 1-plans rækkehuse til boligblokke med store terrasser. Dette skaber et godt grundlag for det videre arbejde og sender et ambitiøst signal om, at man har høje forventninger til en omdannelse af Motalavej.
Endvidere foreslås en omdannelse af området i fire etaper, hvilket gør, at der tidligt i processen kan tages hånd om genhusningen af berørte beboere. Administrationen vurderer, at der med de valgte løsninger, der tager udgangspunkt i Motalavejs placering, potentiale og karakter, er udarbejdet en udviklingsplan, der realistisk og ambitiøst viser en vej mod et anderledes Motalavejkvarter i 2030. Planen anviser således en strategi for, hvordan en reduktion af 164 almene familieboliger kan udmøntes på en måde, som kan løfte hele området.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at udviklingsplanen for Motalavej i Korsør godkendes med henblik på fremsendelse til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen den 1. juni 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udviklingsplanen indeholder en finansieringsskitse. Finansieringsskitsen tager udgangspunkt i, at der ikke kun nedrives boliger men, at der også sker en modernisering af eksisterende boliger i afdeling 35. Den økonomiske ramme estimeres til 469 mio. kr. Slagelse Kommunes medfinansiering vil være i form af en kapitaltilførsel, som udregnes af Landsbyggefonden og som typisk ligger på mellem 500.000 – 1.000.000 kr. Endvidere skal Slagelse Kommune stille en garanti på 50 % af belåningsrammen. Den økonomiske ramme behandles i detaljer som en del af den fysiske helhedsplan, når den bliver aktuel.
I forlængelse af udviklingsplanen arbejder BoligKorsør på en infrastrukturansøgning til Landsbyggefonden, som også er beskrevet i udviklingsplanen. En ændring af infrastrukturen, der vil kunne påvirke offentlige veje, vil være behæftet med en kommunal medfinansiering. Denne er endnu ikke estimeret.
Konsekvenser for andre udvalg
En realisering af udviklingsplanen vil påvirke forskellige ansvarsområder og dermed også forskellige udvalg. Erhvervs- og Teknikudvalget inddrages i forhold til infrastruktur.
Social- og Beskæftigelsesudvalget har ansvaret for den boligsociale helhedsplan. Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget inddrages ved lokal- og kommuneplanlægning. Børne- og Ungeudvalget forholder sig til dagtilbud og skoleforsyningen.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at udviklingsplanen for Motalavej i Korsør godkendes.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen oversendes til Byrådet.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Sagen oversendes til Byrådet.
Jørgen Grüner (F) finder at planen for Motalavej i høj grad er en afviklingsplan og savner visioner for området.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 -
Lis Tribler (A) og Unnie Oldenburg (A) anbefalede udviklingsplanen til Byrådets godkendelse.
Sten Knuth (V) og Søren Lund Hansen (O) ønskede at oversende sagen til Byrådets behandling.
Helle Blak (F) kan ikke godkende, at udviklingsplanen oversendes til Byrådets godkendelse.
Udvalget udtrykte bekymring for beboerinddragelsen indtil nu og opfordrede til øget dialog fremadrettet.

201. Budgetopfølgning 2 for 2019 - Børne- og Ungeudvalget (B)

201. Budgetopfølgning 2 for 2019 - Børne- og Ungeudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2019-26053               Dok.nr.: 330-2019-148166                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget godkender budgetopfølgning, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
I henhold til budgetopfølgningen forventes udvalget i 2019 at have et merforbrug for driftsudgifterne på 5,6 mio. kr. og et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 42,1 mio. kr. Bilag 1 angiver nærmere specifikation af forbruget.
Det bemærkes, at overførsel af mer-/mindreforbrug fra 2018 til 2019, som blev godkendt af Byrådet den 25. marts 2019, er indeholdt i det korrigerede budget.
Handleplaner
Der foreligger i bilag 2 handleplaner for merforbrug på følgende enheder:
·         Myndighed specialundervisning
·         Dagtilbudsområde Tårnborg
8.1 Skole
Redegørelse fra centerchef for Børn og Unge
Drift
Center for Børn og Unge forventer ved denne budgetopfølgning et samlet merforbrug på 0,7 mio. kr.
Det forventede mindreforbrug fordeler sig således:
Almenområdet, myndighed
På myndigheden for almenområdet forventes der for nuværende et samlet merforbrug på knap 0,1 mio. kr.
Myndighed for specialundervisning – Budgetudfordret område
Myndigheden for specialundervisning forventer ved denne budgetopfølgning et merforbrug på 3,8 mio. kr. Merforbruget skyldes en forøget aktivitet på området i forhold til det forventede aktivitetsniveau.
Handleplan myndighed specialundervisning:
På specialundervisningsområdet er der udarbejdet handleplan baseret på et forventet merforbrug på 3,8 mio. kr. i 2019. Planen blev godkendt i Børne- og Ungeudvalget i forbindelse med månedsopfølgning pr. ultimo februar 2019. Element 4 vedr. takstnedsættelse på 1,5% på egne specialskoler blev godkendt i Byrådet d. 25.2. og er allerede udmøntet. Handleplanen er vedlagt som bilag 3.
Virksomhedsområdet 
Virksomheder (almenskoler, specialskoler, klubtilbud, ungdomsskole m.fl.): Mindreforbrug på 3,2 mio. kr.
Der er samlet et forventet mindreforbrug på virksomhedsområdet på 3,2 mio. kr.
Virksomhederne har et stærkt fokus på styringen af økonomien. Størstedelen af virksomhederne forventer et acceptabelt mer-/mindreforbrug, der efter centrets vurdering ligger inden for rammerne for god økonomistyring.
Der er ingen virksomheder, der forventer afvigelser på mere end 100.000 kr.
Retvisende budgetter fremadrettet – Budget 2020-2023
Specialundervisning
Da området stadig er præget af udfordringer, vil der i forslaget til Budget 2020-2023 blive lagt op til en varig takstreduktion på 1,5% på egne specialskoler. Taksterne har i årene 2016-2019 været nedsat med 1,5% på grund af den generelle økonomiske udfordring på området. 
Anlæg
På anlægsprojekterne under Skole forventes der for nuværende et mindreforbrug på 11,1 mio. kr. De to store anlægsprojekter, hvor der skal renoveres hhv. toiletter og faglokaler på skolerne, strækker sig over de næste par år. Det er derfor forventeligt, at der vil være mindreforbrug i 2019.
8.2 Dagtilbud
Drift
For det samlede dagtilbudsområde (virksomhederne + de centrale poster + vippeordning) forventer Center for Børn og Familie forud for tilførsel fra kassen et samlet mindreforbrug på 1,3 mio. kr.
·         Virksomhederne forventer samlet set et mindreforbrug på 2,9 mio. kr., under forudsætning af at de bliver kompenseret for det høje børnetal via Vippeordningen.
·         På de centrale poster (forældrebetaling, økonomisk friplads) forventes et mindreforbrug på 1,2 mio. kr.
·         Da børnetallet aktuelt er højere end forventet ved budgetlægningen, er forventningen på nuværende tidspunkt et merforbrug på Vippeordningen på 2,9 mio. kr. Teknikken omkring Vippeordningen er nærmere beskrevet i bilag 1.
Der er ved Budgetopfølgning 2 for 2019 én virksomhed på dagtilbudsområdet med økonomisk handleplan:
Område Tårnborg har i forbindelse med Budgetopfølgning 2 for 2019 konstateret et forventet merforbrug på 0,4 mio. kr. Der er iværksat handleplan, hvor merforbruget for 2019 forventes nedbragt til 0,1 mio. kr. Handleplanen er vedlagt denne sag som bilag.
Anlæg
På anlægsprojekterne under Dagtilbud forventes der for nuværende et mindreforbrug på 31,0 mio. kr., hvor hovedparten relaterer sig til to store projekter:
På Slots Bjergby daginstitution og skole forventes et mindreforbrug i 2019 på 11,1 mio. kr., hvilket skyldes forskydninger i tidsplanen. Byggeri forventes påbegyndt i august 2019.
Der er afsat 19,9 mio. kr. i 2019 til ny daginstitution i Slagelse by. De politiske drøftelser vedr. placering af den nye daginstitution er endnu ikke afsluttet, hvorfor der på nuværende tidspunkt ikke er afsat forventede udgifter til projektet i 2019.
8.3 Produktionsskoler
Redegørelse fra centerchef for Arbejdsmarked og Integration
Drift
Produktionsskoler elever over 18 år:
Der forventes budgetoverholdelse.
EGU:
I henhold til EGU-aftale forventes budgettet for 2019 overholdt.
FGU:
Der arbejdes i øjeblikket med opgørelse af forventet antal årselever og den dertilhørende økonomi. Dette arbejde forventes afsluttet pr. 30.6. og medtages derfor i forbindelse med Budgetopfølgning 3.
8.4 – Børn og Unge
Det forventede forbrug på det specialiserede børne- og ungeområde opgjort efter 1. kvartal 2019 er beregnet til 264,3 mio. kr. Efter overført mindreforbrug fra 2018 er budgettet på området opjusteret til 257,3 mio. kr. Der er således efter 1. kvartal et forventet merforbrug i 2019 på 7 mio. kr.
Årsagen til stigningen i det forventede merforbrug fra sidste budgetopfølgning er primært en øget tilgang af indsatskrævende småbørn, hvor omfanget af indsatsen endnu ikke er endeligt fastlagt. Derfor er disponeringen øget på 5.21 forebyggende indsatser og 5.22 plejefamilier. Herudover ses en tendens til øgede gennemsnitspriser på de fleste områder.
I bilag 4 - Notat om forventet økonomisk udvikling på det specialiserede børne- og ungeområde 2019” gennemgås udviklingen i forbruget på de enkelte funktioner på området, og der analyseres på udviklingen i aktivitetsniveauet og gennemsnitspriserne set i forhold til udviklingen i begge i 2018.
8.5 – Sundhedspleje og Tandpleje
For sundhedsplejen og tandplejen forventes samlet set et mindreforbrug på 0,8 mio. kr.
Retligt grundlag
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres fire årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Der henvises til udarbejdede handleplaner m.v., der vedlægges som bilag.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn- og Unge indstiller,
1.   at  Budgetopfølgning 2 for 2019 samt handleplaner godkendes og videresendes til orientering for Økonomiudvalg og Byrådet
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt og videresendt til orientering til Økonomiudvalget og Byrådet.
Udvalget får tilsendt nærmere datamateriale vedrørende det specialiserede børneområde.
Udvalget opfordrede til, at der findes muligheder for renovering af faglokaler, skoletoiletter og tilsvarende uden involvering af KE for at speede processen op.
Udvalget efterlyste, at reduktionen med 1,5% på takster på specialskoler bliver synlig i det kommende budget. Udvalget har ikke godkendt reduktionen fra 1.8.2020.
Udvalget opfordrede administrationen til at udvide tilbudsviften i forhold til børn og unge, med henblik på efterfølgende orientering af udvalget.

202. Årsrapportering - Magtanvendelser i 2018 (B)

202. Årsrapportering - Magtanvendelser i 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2019-23707               Dok.nr.: 330-2019-134244                                          Åbent
Kompetence: Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser og Børne- og Ungeudvalget  
Beslutningstema
Herudover skal udvalget træffe beslutning, om der skal iværksættes en handleplan med initi-
ativer som mere konkret imødegår anvendelsen af ikke-tilladte magtanvendelser.
Baggrund
Magtanvendelse er et indgreb i selvbestemmelsesretten og kan kun benyttes overfor borgere med betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne i situationer, hvor der er akut fare for alvorlig personskade.
Alle former for magtanvendelse kræver et lovgrundlag, fordi den personlige frihed indskrænkes. Lovgrundlaget for anvendelse af magtanvendelse på voksenområdet reguleres af servicelovens §§ 126-129. Magtanvendelse på børneområdet reguleres af Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge §§8 – 11. Formålet med lovgrundlaget er at styrke retssikkerheden både for modtageren af offentlig omsorg og for personalet.
Magtanvendelse skal altid være undtagelsen og må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpæda- gogisk støtte.
Magtanvendelse skal registreres på særlige skemaer og indberettes til Center for Handicap
og Psykiatri, Socialfagligt Team, der dels afgør om magtanvendelsen har været lovlig, og
derefter tager kontakt til de social tilbud for at følge op på magtanvendelserne.
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser har tidligere besluttet, at antallet af magtanvendelser på kommunens virksomheder samlet set skal nedbringes, og har i den forbindelse iværksat en politisk handleplan (version 1 i 2014 og version 2 i 2016). I henhold hertil orienteres udvalget om udviklingen af magtanvendelser gennem hele år 2018.
Antallet af magtanvendelse i 2018:
Voksenområdet
Der identificeres samlet set fortsat et fald i antallet af magtanvendelser:
År
2015
2016
2017
2018
Antal
546
300
205
114
Periode
2017 - 18
Fald i pct.
  44,3%
For ikke-tilladte magtanvendelser identificeres der ligeledes et fald:
År
2017
2018
Antal
  25
15
Pct. af alle magtanvendelser
12,2%
13,1%
De ikke tilladte magtanvendelser i 2018 er typisk, hvor der ikke er fare for væsentlig person-
skade, hvorfor personalet skal løse situationen uden anvendelse af magt. Der er flere
eksempler på, at personalet anvender magt uden at alle pædagogiske muligheder er afprøvet.
Fordeling af magtanvendelserne på Botilbud
Tilbud
ACV
SPS
CPUS
Udenbys
2017
145
 28
  19
     13
2018
  84  *
   3
    3
     24 **
* ACV tegner sig for den overvejende del af magtanvendelser med 73,6% af det samlede antal magtanvendelser. Af de 84 magtanvendelser på ACV tegner én borger sig for en markant andel med 24 magtanvendelser i 2018. Samme borger havde 27 magtanvendelser i 2017 og 49 magtanvendelser i 2016.
** Antallet af magtanvendelser på Slagelse borgere på udenbys tilbud er steget i 2018 til 24 mod 13 magtanvendelser i 2017. Det skyldes dog altovervejende én borger, som havde 18 magtanvendelser mod 5 magtanvendelser på samme borger i 2017.
Børneområdet
Magtanvendelser de seneste fire år fordeler sig således:
År
2015
2016
2017
 2018
Antal
  172
  79
  57
71  *
* I 2018 har der været en stigning på 14 magtanvendelser i.f.t. 2017, hvoraf to børn (en
 slagelseborger og en udenbys) står for 23 af det samlede antal på 71 (= 32,3%). De
 23 involverede børn fordeler sig på 15 fra Slagelse og 8 fra andre kommuner. Det er særligt
 ét barn (udenbys borger), som står for det største antal magtanvendelser (14).
 Socialfagligt Team er i dialog med ACV omkring den pædagogiske indsats i.f.t. barnets
 aktuelle udfordringer. 
Ikke tilladte magtanvendelser
1. januar 2017 trådte voksenansvarsloven i kraft. Det har blandt andet den betydning, at der ikke må anvendes magt overfor børn, som er i aflastningstilbud, men alene de børn der er døgnanbragt. Magtanvendelser foretaget i institutionens interne skole skal ligeledes indberet-tes som magtanvendelser for de børn, der er døgnanbragt.
År
   2017
   2018
Antal
      11
     11
Fordeling
·  5 er Slagelsebørn i udenbys/private tilbud
·  6 magtanvendelser er foretaget i Slagelsetilbud
·  10 er Slagelsebørn i udenbys/ private tilbud.
·  Én magtanvendelse er foretaget i Slagelsetilbud (ACV).
Fordeling af magtanvendelserne
Sted:
ACV
 SPS
Udenbys
Antal og karakter:
40
-  Heraf 5 ikke-tilladte:
1 på et døgntilbud
4 i aflastningstilbud *
  0
 31 
-  2 børn tegner sig for 15 
  af magtanvendelserne
-  De 31 er fordelt på 11
   borgere
- De ikke-tilladte fordeler
    sig på 5 børn
 
* I aflastningstilbud (3 børn) er der ikke lovhjemmel til at anvende magt.
Retligt grundlag
·         Lovgrundlaget på voksenområdet reguleres af Lov om social service (SEL) § 126 samt § 126a-§ 129 LBK nr. 102 af 29. januar 2018 og vejledning om magtanvendelse VEJ nr. 9043 af 29. januar 2018.
·         Lovgrundlaget på børneområdet er Bekendtgørelse af lov om voksenansvar for anbragte børn og unge § 8 - 11 LBK nr. 507 af 2. maj 2015 samt vejledning om voksenansvar for anbragte børn og unge VEJ nr. 10370 af 21. december 2016.
Se mere om det retlige grundlag i Bilag
Handlemuligheder
Det synes oplagt at Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser fokuserer på indsatser, hvor de ikke tilladte magtanvendelser yderligere reduceres. Udvalget kan vælge at tage årsrappor-teringen til efterretning. Eller udvalget kan beslutte at iværksætte en handleplan med initiati-ver, der imødegår anvendelsen af ikke tilladte magtanvendelser.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at de politiske handleplaner (version 1; 2014-2015 og version 2; 2016-2017) har spillet og fortsat spiller en betydelig og effektiv rolle i nedbrin-gelsen af antallet af magtanvendelser. Dog er det ikke lykkedes at nedbringe antallet af
ikke-tilladte magtanvendelser i tilstrækkeligt omfang. Derfor anbefaler administrationen at der i 2019-20 skal udvikles og iværksættes en handleplan med initiativer som imødegår anvendelsen af ikke-tilladte magtanvendelser med endnu større effekt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Børne- og Ungeudvalget orienteres om udviklingen af magtanvendelser i år 2018.
Årsrapporteringen forelægges ligeledes til orientering i Handicaprådet. 
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
2.    at Udvalget tager stilling til, om der skal iværksættes ny handleplan med henblik på at    imødegå anvendelsen af ikke tilladte magtanvendelser.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 3. april 2019:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen (V)
Udvalget tog orienteringen til efterretning, og tilkendegav stor ros til virksomhedernes arbejde med reduktion af antallet af magtanvendelser.
Udvalget ønsker, at man arbejder videre med nedbringelsen af magtanvendelser generelt, og at der i forhold til de ikke tilladte magtanvendelser iværksættes yderligere handling og fokus. Udvalget besluttede, at der ikke er behov for at endnu en handleplan.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Taget til efterretning.
At 2 - Udvalget bemærkede, at det er positivt, at der arbejdes med uddannelse i nye metoder til at imødegå magtanvendelse.

203. Forebyggelse af misbrug blandt unge (B)

203. Forebyggelse af misbrug blandt unge (B)

Sagsnr.: 330-2019-1505                 Dok.nr.: 330-2019-179110                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet bedes godkende opgaveudvalg (17.4 udvalg) som rammen for at arbejde med forebyggelse af misbrug blandt unge.
I forlængelse heraf bedes Byrådet godkende oplæg til kommissorium for opgaveudvalget, samt pege på 6 medlemmer af Byrådet til opgaveudvalget.
Baggrund
Forebyggelses- og Seniorudvalget har et ønske om - som forebyggelsesudvalg - at sætte fokus på forebyggelse af unges misbrug.
Baggrunden for dette ønske
Udvalget er senest ved en temadrøftelse blevet præsenteret for en række data hentet fra den regionale og nationale sundhedsprofil, der dels viser unges forbrug af rygning, alkohol og stoffer, dels giver et billede af unges trivsel, hvor en stor procentdel føler sig ensomme.
Udvalget ønsker at sætte et forebyggelsesfokus på disse problematikker i håb om, at flere unge vil trives og opleve at lykkes.
Data (her enkelte udvalgte) fra sundhedsprofilerne viser, at der er en sammenhæng mellem et stort alkoholforbrug, såkaldt daglig rygning og hashrygning. I aldersgruppen 16-20 år har mere end 70% af drengene og 60% af pigerne, der ryger cigaretter, prøvet at ryge hash. Unge med en tidlig alkoholdebut og/eller større forbrug af alkohol har ligeledes en større risiko for at eksperimentere med stoffer, end unge med et begrænset alkoholforbrug. Blandt de unge, der overskrider højrisikogrænsen for alkoholindtagelse, har 63% af drengene og 50% af pigerne prøvet hash.
20,9 % af de unge, der angiver at føle sig ensomme, har taget stoffer inden for den seneste måned, 11,8 % er daglig rygere og 8,6 % har en problematisk alkoholadfærd. Sundhedsprofilerne viser en signifikant sammenhæng mellem usund sundhedsadfærd og følelsen af ensomhed. På længere sigt er der tæt sammenhæng mellem unges trivsel og deres succes/oplevelse af succes med gennemførsel af en uddannelse og en god start på arbejdsmarkedet.
Der er behov for at ændre denne udvikling gennem konkrete anbefalinger, der kan skabe gode rammer for de unges trivsel samt motivere de unge hen imod en adfærd og kultur med mindre røg, alkohol og stoffer.
Opgaveudvalg (§ 17 stk. 4 udvalg) som ramme
Der arbejdes allerede nu i kommunalt regi med en række indsatser for at forebygge og behandle misbrug.
Det foreslås, at der som supplement til de eksisterende indsatser nedsættes et såkaldt opgaveudvalg, der kan udarbejde konkrete anbefalinger med henblik på at mindske misbrug og fremme unges trivsel.
I forlængelse af ovenstående var der på fagudvalgsmøder i april oplæg til kommissorium for et opgaveudvalg. De unge borgere har berøringsflader ind i flere fagudvalg, der derfor involveres i etableringen af et opgaveudvalg ved at anbefale og/eller kommentere kommissoriet overfor byrådet.
De umiddelbart relevante fagudvalg er
·         Børne- og Ungeudvalget
·         Social- og Beskæftigelsesudvalget
·         Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser
·         Forebyggelses- og Seniorudvalget
På sigt kan øvrige udvalg blive involveret afhængigt af opgaveudvalgets anbefalinger.
De nævnte fagudvalg drøftede første oplæg på aprilmøderne og havde en række kommentarer, der ønskedes indarbejdet i kommissoriet forud for fremsendelse til Byrådets godkendelse. Som bilag til nærværende sag fremlægges kommissorium version 2, hvor kommentarerne er indarbejdet, herunder
·         Opgaveudvalgets fokus er forebyggelse af unges misbrug, hvorfor kommissoriet også benævnes ”Forebyggelse af misbrug blandt unge”
·         Det foreslås, at der indgår 6 medlemmer af Byrådet i udvalget
·         De unge borgeres/brugeres primære berøringsflade ind i de fire fagudvalg er kort beskrevet
·         Det foreslås, at Slagelse Fælles Elevråd er repræsenteret
·         Det fremgår, at videnspersoner – Slagelse Kommunes medarbejdere, der har indsigt i områder med relevans for unge og misbrugsproblemer – kan/vil være ressourcepersoner, som opgaveudvalget løbende kan invitere og involvere
Opgaveudvalgets sammensætning
Opgaveudvalget foreslås sammensat af 6 medlemmer af Byrådet og 10 borgere. Det foreslås, at unge og forældre udgør en stor del af opgaveudvalget, således at dem, det reelt handler om – de unge og deres familier – er med til at sætte dagsordenen og anbefale handlinger og initiativer.
Udkast til kommissorium kan ses som bilag til denne sag.
Opgaveudvalgets arbejde foreslås påbegyndt august 2019 og afsluttet august 2020.
Retligt grundlag
Kommunestyrelsesloven § 17 stk. 4
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte en af følgende handlemuligheder:
-      Nedsætte et opgaveudvalg, der arbejder involverende sammen med de unge, forældre og vigtige interessenter om anbefalinger og forslag til initiativer, der kan ændre rammer og adfærd i positiv retning
-      Beslutte at forebyggelse for bedret trivsel og forebyggelse af misbrug fortsætter med nuværende center- og udvalgsspecifikke indsatser
Vurdering
Nedsættelse af et opgaveudvalg kan sætte rammen for en proces, hvor det sikres, at de unge og deres forældre og daglige netværk er tæt involveret og medudviklere på anbefalinger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
En række fagudvalg er involveret omkring unge i Slagelse Kommune og bør alle repræsenteres i et evt. opgaveudvalg. Herudover lægges der op til – som minimum - en løbende orientering af udvalgene frem mod opgaveudvalgets fremlæggelse af de endelige anbefalinger.
Det kan undervejs i forløbet vise sig, at andre fagudvalg skal involveres.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget, Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Forebyggelses- og Seniorudvalget anbefaler til Byrådets godkendelse, at der nedsættes et opgaveudvalg Forebyggelse af Unges Misbrug
2.    at Børn- og Ungeudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget, Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Forebyggelses- og Seniorudvalget anbefaler udkast til kommissorium til Byrådets godkendelse
3.    at Byrådet udpeger 6 medlemmer til opgaveudvalget fra Byrådet
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse med mulighed for supplerende forslag på Byrådets møde.
At 3 - Anbefales til Byrådet, at den politiske repræsentation tager afsæt i de anmeldte valggrupper samt de relevante fagudvalg.
Udvalget ønskede, at der blandt forældrene udpeges forældre med nuværende eller tidligere misbrugere. Fagprofessionelle inddrages undervejs.

204. Beslutning om udvidelse af Ungdomsskolens målgruppe (B)

204. Beslutning om udvidelse af Ungdomsskolens målgruppe (B)

Sagsnr.: 330-2019-33001               Dok.nr.: 330-2019-187513                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal anbefale Byrådet at udvide Ungdomsskolens målgruppe (jf. bilag 2 Ungdomsskoleplan) til at omfatte borgere på op til 25 år jf. Ungdomsskoleloven §2 stk. 2., samt at der indgås en driftsaftale mellem CSU og UngSlagelse/Ungdomsskolen om drift af særligt tilrettelagt 9. klasse, og at denne aftale skal gælde til udløb af Jobcentrets aftale med CSU i 2020.
Baggrund
CSU-Slagelse har siden august 2018 haft en særlig tilrettelagt 9. klasse, hvor unge med udfordringer som eksempelvis generelle indlæringsvanskeligheder, autisme, angst m.m. har kunnet gennemføre en 9. klasse og for langt størsteparten af dem med afsluttende eksamen. En uddybende målgruppebeskrivelse fremgår af bilag 1.
Baggrunden for, at dette har kunnet lade sig gøre, er, at der har været indgået en driftsaftale med Jobcentret/VUC, der indtil nu har haft det lovgivningsmæssige ansvar for AVU (Almen Voksen Undervisning). Ansvaret for unge under 25 år overgår nu til FGU’en. Meningen er, at hovedparten af unge, der har et uddannelses- eller et beskæftigelsesperspektiv men ikke overgår til en ordinær ungdomsuddannelse eller STU, skal omfattes af FGU.
Den faglige opfattelse er dog, at de unge, som hidtil har gået i AVU, ikke vil kunne rummes i FGUén og derfor vil falde fra og overgå til STU. Dette er ikke ønskeligt, da de fleste af de unge i den særligt tilrettelagte 9. klasse afslutter med en eksamen og dermed får mulighed for at gå videre i det ordinære uddannelsessystem. En uddybende beskrivelse fremgår af bilag 1.
Lovgivningsmæssigt er det imidlertid ikke muligt i FGU-systemet at udlægge kompetencen til andre institutioner via en driftsaftale med FGU.
Derimod vil man kunne indgå en driftsaftale med UngSlagelse/Ungdomsskolen om drift af en særlig tilrettelagt 9. klasse. Det forudsætter dog, at Byrådet og Børne- og Ungeudvalget beslutter at udvide Ungdomsskolens målgruppe (jf. bilag 2 Ungdomsskoleplan) til at omfatte borgere på op til 25 år jf. Ungdomsskoleloven §2 stk. 2.
Det er vigtigt at pointere, at det alene omfatter den nævnte målgruppe (jf. bilag 1); der åbnes altså ikke op for alle borgere mellem 18 og 25 år.
Retligt grundlag
Ungdomsskoleloven.
Handlemuligheder
Byrådet og Børne- og Ungeudvalget kan beslutte at udvide Ungdomsskolens målgruppe (jf. bilag 2 Ungdomsskoleplan) til at omfatte borgere på op til 25 år jf. Ungdomsskoleloven §2 stk. 2. og at der indgås en aftale mellem CSU-Slagelse Læse- og Psykiatriafdeling og UngSlagelse/Ungdomsskolen om drift af særlig tilrettelagt 9. klasse.
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte ikke at anbefale over for Byrådet at udvide Ungdomsskolens målgruppe og dermed ikke skabe mulighed for, at der kan indgås en driftsaftale. Det vil betyde, at de unge i den beskrevne målgruppe jf. bilag 1 vil skulle rummes i FGU’en.
Vurdering
Det er administrationen vurdering, at det pt. vil give de bedste muligheder for de unge i omtalte målgruppe at kunne gå i en særlig tilrettelagt 9. klasse som beskrevet i bilag 1. Derved skabes de bedste muligheder for, at de unge får en fremtid i det ordinære uddannelsessystem.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler Byrådet at udvide Ungdomsskolens målgruppe (jf. bilag 2 Ungdomsskoleplan) til at omfatte borgere på op til 25 år jf. Ungdomsskoleloven §2 stk. 2.
2.    at det alene omfatter den nævnte målgruppe (jf. bilag 1) så der ikke åbnes op for alle borgere mellem 18 og 25 år
3.    at der indgås en driftsaftale mellem CSU og UngSlagelse/Ungdomsskolen om drift af særlig tilrettelagt 9. klasse, og at aftalen skal gælde til udløb af Jobcentrets aftale med CSU i 2020.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

205. Lukning af den lukkede skolebusrute fra Nordbyen til Marievangsskolen (B)

205. Lukning af den lukkede skolebusrute fra Nordbyen til Marievangsskolen (B)

Sagsnr.: 330-2019-27701               Dok.nr.: 330-2019-158125                                          Åbent
Kompetence: Børne- og ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte, om den lukkede skolebusrute, der kører skoleelever fra Nordbyen til Marievangsskolen, skal nedlægges, og at de berørte elever i stedet tilbydes skolebuskort til anvendelse i den almindelige kollektive trafik.
Baggrund
I forbindelse med den ændrede skolestruktur fra 2012/13, hvor Nørrevangsskolen blev nedlagt, blev det vedtaget, at skoleelever fra Nørrevangsskolens 0. – 3. klasse med bopæl i Nordbyen skulle tilbydes transport med en skolebus til Marievangsskolen.
Denne rute blev etableret som en lukket rute, hvilket betyder, at den ikke er tilgængelig for andre end de tiltænkte elever.
Sagen blev dengang behandlet som en samlet sag over konsekvenserne af den nye skolestruktur. I sagsfremstillingen blev det anført, at det ville blive for dyrt at etablere en selvstændig åben busrute. Samtidig ville endnu en åben rute, som kun kørte morgen og eftermiddag, ikke ville give rutesystemet værdi, idet der i forvejen er ganske god busdækning til og fra området. Det blev derfor besluttet, at der skulle etableres en lukket rute alene til 0.-3. klasseelever fra Nordbyen til Marievangsskolen.
På nuværende tidspunkt er der ca. 45 børn, der anvender den lukkede rute. Der er to afgange om morgen og tre afgange om eftermiddagen.
Med henblik på effektivisering og den løbende opfølgning på borgerrettet kørsel i almindelighed og på økonomien på skolekørslen er der foretaget en analyse af muligheder for at tilpasse og ændre kørslen på den lukkede rute fra Nordbyen til Marievangsskolen.
Derudover har også andre faktorer givet anledning til at evaluere på den lukkede rute. Blandt andet anvender mange skoleelever bussen, på trods af at de ikke er berettiget til kørsel. Samtidig kan det konstateres, at der i dag faktisk eksisterer en fast kollektiv rute fra området til skolen. Et andet element er, at nedlæggelse af den lukkede rute vil sikre, at der bliver en ensartet praksis i hele Slagelse Kommune med hensyn til skolekørsel.
Analysen af den nuværende ordning har påvist, at det er muligt i stedet at tilbyde 0.-3. klasseelever fra Nordbyen et skolebuskort til den kollektive bus. Busafgangene om morgenen passer fint i forhold til skolens ringetid. Om eftermiddagen vil der være 40 til 45 minutter fra skoledagens afslutning til busafgang. Til sammenligning viser en undersøgelse af ventetiden for elever på tre andre folkeskoler, at der går cirka 30 minutter fra, at eleverne får fri, til bussen går. Det bør i den forbindelse også bemærkes, at de fleste børn er tilmeldt SFO, og at afgang fra SFO til bussen kan tilpasses i henhold til bussens afgangstidspunkt.
Rent praktisk vil overgangen til kollektiv trafik betyde, at børnene skal bevæge sig hen til busstoppestedet ved Ndr. Ringgade/Valbyvej. Herfra kører bl.a. bus 904 til Marievangsskolen.
Eleverne med den længste afstand til det nævnte busstoppested vil skulle bevæge sig ca. 0,9 km. Flertallet har kortere afstand.
Bevægelse til fods fra Nordbyen til busstoppestedet Ndr. Ringgade/Valbyvej er sikret med flere fodgængerovergange. Det vil være oplagt for eleverne at anvende en af de mange fodgængerovergange ved rundkørslen, der deler Ndr. Ringgade og Valbyvej.
Retligt grundlag
Folkeskoleloven og befordringsbekendtgørelsen for transport til Folkeskolen. Befordringsbekendtgørelsen indeholder bl.a. nogle afstandskriterier, hvor det fremgår, at skoleelever i 0.-3. klasse skal tilbydes transport, hvis vejen til skole er over 2,5 km. Der er ca. 3,2 km fra Nordbyen til Marievangsskolen.
Statsforvaltningens afgørelser i sager, hvor skoleeleven skal bevæge sig til et opsamlingssted, danner grundlag for en praksis på området. Det betyder, at lovens afstandskriterier kan anvendes i forbindelse med beregning af afstand til et opsamlingssted. Da lovgiver har fastsæt en afstandsgrænse på 2,5 km for elever i 0.-3. klasse, er det dermed slået fast, at en elev også skal kunne bevæge sig samme afstand til et opsamlingssted.
Lovgivningen lægger endvidere fast, at børn skal kunne tåle en ventetid på 60 minutter om morgen og 60 minutter om eftermiddagen.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte at nedlægge den lukkede rute, hvorved de berørte elever tilbydes et skolebuskort til anvendelse i den kollektive trafik.
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte at lade den nuværende ordning med en lukket busrute fortsætte.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at den lukkede rute nedlægges, og at børnene i 0.-3. klasse fremover tilbydes skolebuskort til anvendelse i den almindelige kollektive trafik.
Ved nedlæggelse af den lukkede rute sikres en ensartet praksis i forhold til skolekørsel, idet alle skoleelever på tværs af kommunen vil have de samme vilkår og blive tilbudt et skolebuskort, hvis de bor mere end 2,5 km fra skolen. Samtidig åbnes op for ligebehandling, idet der ikke længere vil være en særtransport gældende for nogle få elever.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis den lukkede rute nedlægges, og de berørte elever i stedet tilbydes et skolebuskort, vil det medføre en besparelse på ca. 60.000 kr. årligt. Denne besparelse indgår som et element i skoleområdets bestræbelser på nedbringelse af udgifterne, jf. budgetaftalen for 2019 budgetudfordrede områder.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutningen om oprettelse af den lukkede rute blev vedtaget i 2012 af Teknik- og Miljøudvalget som led i samlet sag om konsekvenserne for ny skolestruktur. De lukkede busruter er imidlertid ikke en del af Teknik- og Miljøudvalgets resort, hvorfor de eneste konsekvenser for udvalget vil være, at flere borgere vil benytte den kollektive trafik.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at den lukkede rute mellem Nordbyen og Marievangsskolen nedlægges ved udløb af indeværende skoleår, og at målgruppen for den lukkede rute i stedet tilbydes et skolebuskort til anvendelse i den almindelige kollektive trafik.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
Udvalget opfordrede til dialog med Movia om, at der er en direkte rute mellem Ringparken og Marievangskolen.

206. Fastlæggelse af plan over Børne- og Ungeudvalgets møder uden for den ordinære mødeplan i 2019 (B)

206. Fastlæggelse af plan over Børne- og Ungeudvalgets møder uden for den ordinære mødeplan i 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-3565                 Dok.nr.: 330-2019-152293                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal fastlægge en plan over udvalgets møder uden for den ordinære mødeplan. Det drejer sig om temamøder, dialogmøder, en workshop samt Børne- og Ungekonferencen.
Baggrund
For at skabe overblik over udvalgets møder uden for den ordinære mødeplan i 2019 kan udvalget træffe beslutning om at fastlægge en plan over tema- og dialogmøder. Derudover skal udvalget også fastlægge en dato for afholdelse af Børne- og Ungekonferencen.
I vedhæftede bilag findes administrationens forslag til en plan over Børne- og Ungeudvalgets møder uden for den ordinære mødeplan. Med undtagelse af temamødet i juni måned er de foreslåede datoer for tema- og dialogmøder alle mandage.
Workshoppen med fokus på Børne- og Ungepolitikken ligger en onsdag, mens den foreslåede dato for Børne- og Ungekonferencen er en lørdag.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan godkende administrationens forslag til plan over møder uden for den ordinære mødeplan eller fastlægge en anden plan - eventuelt med udgangspunkt i administrationens oplæg.
Vurdering
Administrationen vurderer, at forslagene til datoer for tema- og dialogmøder er dækkende for de reelle muligheder, hvis de som udgangspunkt ønskes afholdt på mandage. Der er taget hensyn til udvalgets øvrige forpligtelser i form af udvalgsmøder, økonomiudvalgsmøder og byrådsmøder.
Workshoppen med fokus på Børne- og Ungepolitikken ligger på en hverdag, idet en weekenddag ikke umiddelbart er mulig, hvis børn og unge forventes at kunne deltage.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender administrationens forslag til plan over møder uden for den ordinære mødeplan.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Godkendt med den ændring, at Børne- og Ungekonferencen bliver den 23. november 2019.

207. Sagsoversigt 2019 (B)

207. Sagsoversigt 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-6642                 Dok.nr.: 330-2019-148573                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget godkender løbende sagsoversigt 2019 med punkter til behandling i kommende år.
Baggrund
Administrationen udarbejder og opdaterer løbende sagsoversigten til Børne- og Ungeudvalgets møder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:
a)    Udvalget godkender sagsoversigten, som den foreligger.
b)    Udvalget ændrer i sagsoversigten.
Vurdering
Administrationen vurderer, at sagsoversigten er et vigtigt planlægningsredskab.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender sagsoversigten.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Helle Blak (F) fremsatte forslag om Høring vedrørende dagtilbudsområdet, herunder antallet af pædagoger, i forlængelse af spørgsmål fra borger på seneste byrådsmøde. Kommer efterfølgende med initiativsag.
Godkendt.

208. Pressemeddelelser (B)

208. Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2017-92251               Dok.nr.: 330-2019-148612                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde.
Baggrund
I Børne- og Ungeudvalgets Forretningsorden §8 er anført, at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Der ønskes udarbejdet pressemeddelelse vedrørende valg af lokalitet til nyt dagtilbud.

209. Status på aktiviteter inden for Børne- og Ungeudvalgets område (O)

209. Status på aktiviteter inden for Børne- og Ungeudvalgets område (O)

Sagsnr.: 330-2019-5049                 Dok.nr.: 330-2019-149431                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om status på aktiviteter inden for udvalgets område. En samlet oversigt over aktiviteter inden for udvalgets område danner grundlag for denne orientering.
Baggrund
På mødet den 4. marts 2019 blev Børne- og Ungeudvalget præsenteret for en samlet oversigt over aktiviteter inden for udvalgets område. Denne oversigt indeholder en sammenskrivning af aftalepunkterne i Budget 2019-2022 og de øvrige store opgaver inden for Børne- og Ungeudvalgets område. Oversigten danner grundlag for en månedlig orientering om status på de samlede aktiviteter inden for udvalgets område. Den bliver løbende opdateret, så status for aktiviteterne er retvisende.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan tage orienteringen til orientering.
Vurdering
Administrationen vurderer, at orienteringen er dækkende for den aktuelle status over aktiviteter inden for Børne- og Ungeudvalgets område.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til orientering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
Sag vedrørende tilbagemeldinger på anlægsprojekter bør tilføjes listen.

210. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

210. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-90127               Dok.nr.: 330-2019-148620                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
1.    Orientering fra formand
2.    Orientering fra medlemmer
3.    Orientering om henvendelser fra borgere
4.    Orientering fra direktøren/centerchefen
a.    Vejledning fra KL om implementering af lovforslag vedrørende justering af fagrækken og den understøttende undervisning i folkeskolen
b.    Årsrapport 2018 vedrørende En fælles indsats
c.    Administrationens behandling af henvendelse fra B73 vedrørende muligheden for daginstitution i forbindelse med B73’s klubhus
d.    Børne- og ungekulturprojekt i Kulturregion Midt- og Vestsjælland
e.    Åben Dagtilbud-idrætspartnerskab med FC Storebælt
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget orienteres.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Taget til efterretning.
Udvalget blev supplerende orienteret om personaleforbrug i dagtilbuddene.
Hyrdebrev om fulde fagrækker m.v. i specialskoler udsendt fra Undervisningsministeriet. Alle de skoler, Slagelse Kommune har tilsyn med, lever op til kravene.
Per Kensø oplyste om ansøgning fra UngSlagelse om opnormering af ledelse forelægges til beslutning i juni. Mail herom rundsendes.
Årets skolepatrulje udnævnes den 10.5. Invitation sendes til udvalget.
Unnie Oldenburg ønskede nærmere udredning vedrørende støtte til unge ordblinde. Der kommer sag på udvalgets dagsorden vedrørende tilbud til ordblinde m.v. Også en opfølgning på besøg på efterskole for ordblinde.
Pjece vedrørende "Børn og trådløs teknologi" omdelt. Oversendes til Økonomi og Digitalisering til overvejelse.
11. juni 2019 indbydes til arrangement vedrørende Retsplejeloves § 115 om udveksling af oplysninger. Indbydelse udsendes.

211. Unge i uddannelse eller beskæftigelse - tilrettelæggelse af den Kommunale UngeIndsats (B)

211. Unge i uddannelse eller beskæftigelse - tilrettelæggelse af den Kommunale UngeIndsats (B)

Sagsnr.: 330-2017-77212               Dok.nr.: 330-2019-154532                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende grundlæggende principper for tilrettelæggelse af den Kommunale UngeIndsats der sættes i værk 1. august 2019 (KUI).
Baggrund
Regeringen og en række partier indgik i efteråret 2017 ’Aftalen om bedre veje til uddannelse og job’. I maj 2018 blev lovgrundlaget vedtaget. Aftalen sigter mod et målrettet løft af de unge, som hverken har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet. Samtidig sigter aftalen mod, at unge så vidt muligt skal have en uddannelse, mens de er unge.
Den nye lovgivning indebærer, at kommunerne skal etablere en sammenhængende ungeindsats.
Formålet med den kommunale ungeindsatsen er:
·         at alle unge bliver parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
·         at den unge oplever sammenhæng i de kommunale tilbud.
·         at den unge får ejerskab til uddannelsesplanen, der bliver omdrejningspunktet for indsatsen og samarbejdet mellem den unge og de forskellige aktører.
I lovgrundlaget er målgruppen for den kommunale ungeindsats defineret som unge under 25 år.
I Slagelse Kommune har Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget i juni 2018 vedtaget at udvide målgruppen, så den omfatter unge fra 7. klasse til 30 år. Fastlæggelse af målgruppen nedadtil er udtryk for et ønske om at sætte fokus på en forebyggende tidlig indsats i grundskolen og på overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Udvidelsen opadtil er et udtryk for, at afgrænsningen i beskæftigelseslovgivningen er uddannelse og beskæftigelse for unge op til 30 år.
De nye nationale uddannelsespolitiske målsætninger for unge er følgende:
·         Alle 25-årige skal have gennemført en uddannelse, være i uddannelse eller være i beskæftigelse.
·         Mindst 85% af alle 25-årige skal have en ungdomsuddannelse i 2025 og 90% i 2030.
·         Andelen af op til 25-årige uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked skal være reduceret med minimum 20% i 2025 og halveret i 2030.
I Slagelse Kommune har Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget i juni 2018 vedtaget at supplere de nationale målsætninger med en lokalpolitisk målsætning, med følgende:
·         Andelen af unge, der ikke er startet på ungdomsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, er højst 6 % i 2025 og 5 % i 2030. 
Kommunernes ansvar og opgaver i den sammenhængende ungeindsats omfatter jfr. lovgivningen bl.a. nedenstående:
·         Udarbejdelse af uddannelsesplan i samarbejde med den unge
·         Etablering af kontaktpersonordning for unge, som har behov herfor
·         Uddannelses- og erhvervsvejledning i grundskolen og 10. klasse, herunder introduktionskurser i 8. klasse, uddannelsesparathedsvurderinger og brobygning
·         Vejledning om 15-17-åriges pligt til at være i uddannelse, beskæftigelse m.v.
·         Beskrivelse af kendt behov for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, socialindsats og misbrugsindsats i den unges uddannelsesplan
·         Målgruppevurdering med henblik på FGU
·         Tilvejebringelse af praktikpladser til virksomhedspraktik for unge i uddannelsessporet erhvervsgrunduddannelse på FGU
·         Koordinering af opsøgende funktioner i forhold til virksomhedspraktik
·         Opsøgende og opfølgende indsats til unge under 25 år, som hverken er i gang med eller har fuldført mindst en ungdomsuddannelse
·         Jobcentrenes opgaver i forhold til unge under 25 år, jf. lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.
Det er op til den enkelte kommune at tage stilling til, hvordan den kommunale ungeindsats skal tilrettelægges. Tilrettelæggelsen skal understøtte koordination på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialindsatsen.
Den lokale proces
Der er i 2018 afviklet en række aktiviteter, hvor interessenter i forhold til ungeindsatsen, unge, uddannelsesinstitutioner, erhvervsrepræsentanter, fagudvalg og medarbejdere har haft mulighed for at komme med input til den fremtidige kommunale ungeindsats.
På baggrund af interessenternes input og nye formelle rammer blev forslag til grundlæggende principper for ungeindsatsen og principper for organisering af ungeindsatsen præsenteret for Byrådet den 26. januar 2019 og efterfølgende sendt i høring i MED-organisationen, hos eksterne råd, UU og UngSlagelse. Oplæg til principper og høringssvar fremgår af bilag 2 til 6. I bilag 2 følger en opsamling på de indkomne høringssvar.
Byrådets medlemmer har den 30. april 2019 haft lejlighed til at kommentere på hovedprincipperne i oplægget.
Med afsæt heri er udarbejdet forslag til ”Unge i uddannelse eller beskæftigelse - tilrettelæggelse af den Kommunale UngeIndsats Slagelse Kommune”, bilag 1.
Forslag i hovedtræk
Forslaget, jfr. bilag 1 tager overordnet afsæt i den unge, og at planen for den unge som omdrejningspunkt for udvikling og progression. Det er den nuværende basisorganisationen, der har ansvaret for driftsopgaverne. Dette suppleres med koordinerende tiltag såsom tværgående teams, hvor uddannelsesplanen aftales med den unge, én koordinerende sagsbehandler for den unge og Ungehuset som èn indgang for de 15-30-årige, der ikke er i uddannelse eller job. Hertil kommer et fælles mindset for medarbejderne i arbejdet med de unge.
Opgavernes forankring i driftsorganisationen betyder bl.a. at varetagelse af uddannelses- og erhvervsvejledningsopgaver i den daglige drift fordeles mellem Børne- og Ungeområdet og Arbejdsmarkedsområdet.
Retligt grundlag
Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse og beskæftigelse m.v. af 29. maj 2018.
Aftale af 13. oktober 2017 om bedre veje til uddannelse og job.
Handlemuligheder
Fagudvalg og Byråd kan anbefale/godkende fremlagte forslag med suppleringer og ændringsforslag.
Vurdering
Administrationen har overvejet mulighederne for etablering af én samlet ungeenhed kontra den foreslåede placering af driftsopgaverne i den nuværende driftsorganisering med supplerende tiltag, der skal sikre den helhedsorienterede indsats i forhold til de unge.
Vurderingen er, at det med fastholdelse af den kendte driftsstuktur suppleret med helhedsorienterede indsatser er muligt at sætte den unge i centrum og skabe progression i udviklingen hos den unge samtidig med fastholdelse af et højt fagligt niveau og en sikker drift.
Der er store forskelle i de faglige paradigmer og kulturforståelser i de forskellige dele af den kommunale organisation, der arbejder med de unge. Det forudsættes, at der igangsættes et udviklingsforløb for alle, der kan føre frem til et fælles faglig viden og mindset for indsatsen sammen med og for de unge og deres vej til uddannelse og job.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den samlede økonomi til indsatser, der vedrører de kommunale ungeindsatser, er på baggrund af de gældende budgetter opgjort for perioden 2018 til 2022 til mellem 130 og 152 mio. kr. årligt jf. bilag 6.
Væksten i udgifterne skyldes primært estimerede udgifter til FGU. Der pågår særskilt analyse heraf, der først færdiggøres, når optaget pr. 1. august 2019 kendes. Oplæg herom forelægges i forbindelse med budget 2020-23.
I den kommende ungeindsats forudsættes alle unge med kontakt til flere kommunale instanser at få en koordinerende sagsbehandler. Her udover vil en mindre gruppe af unge have behov for en særlig kontaktperson, eksempelvis en kendt lærer, pædagog eller voksen fra et fritidstilbud, der via sin relation til den unge kan medvirke til, at den unge fastholdes i uddannelse eller job. Det er ikke muligt for indeværende at give en vurdering af behovet for supplerende ansættelse af kontaktpersoner, hvorfor udgiften i 2019 afholdes inden for Center for Børn og Unges og Center for Arbejdsmarkeds budgetter til indsatser, og der fremlægges konkret forslag i forbindelse med budget 2020-23.
Særligt for så vidt angår kontaktpersoner for FGU-elever er der via DUT-midler tilført kommunen 0,5 mio. kr. i 2021. Disse vil indgå i budgetoplægget.
I forhold til uddannelses- og erhvervsvejlederne er konsekvensen, at gruppen fortsat er en organisatorisk enhed under Børn og Unge, men at vejlederne opdeles i to grupper, henholdsvis grundskolevejledere og ungevejledere. De dedikeres til uddannelsesvejlednings- og erhvervsvejledningsopgaver i henholdsvis Center for Børn og Unge og Center For Arbejdsmarked, der har drifts- og ledelsesansvaret for vejledernes opgaver. Vejlederfagligheden opretholdes og udvikles på tværs af de to områder.
I principperne for den tværfaglige og helhedsorienterede ungeindsats lægges op til en omfattende kulturudvikling, nye samarbejdsformer og faglig omstilling. Når den endelige tilrettelæggelse af ungeindsatsen kendes, udarbejder områderne forslag til udviklings- og kompetenceudviklingsinitiativer, der gives første prioritet i de kommende to år. MED-organisationen inddrages heri.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren og Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller, at Børne- og Ungeudvalget, Social- og Beskæftigelsesudvalget og Udvalget for Specialiserede borgerindsatser anbefaler til Byrådets godkendelse:
1.    At den tværfaglige ungeindsats baseres på følgende overordnede principper:
a.    Fælles arbejdsmetoder og tilgang til de unge
b.    Tidlige forebyggende indsatser og mindsteindgrebsprincippet
c.    Stærk faglighed, forstået som såvel fagfaglighed som tværfaglighed
d.    Tværgående mål for ungeindsatsen i kombination med fagområdernes specifikke mål
e.    Sammenhæng og kontinuitet i indsatser på tværs af forskellige aktører, interne og eksterne – ”Kædeansvar”.
2.    At følgende principper lægges til grund for organisering at ungeindsatsen:
a.    Basisorganisationen har ansvaret for driftsopgaverne.
b.    Tværgående faglige teams, hvor uddannelsesplanen aftales.
c.    Decentral beslutningskompetence på medarbejderniveau.
d.    Ungehuset bliver ”en indgang” for alle unge i alderen 15 til 30 år, der ikke er i uddannelse eller job.
e.    Uddannelses- og erhvervsvejledningen forankres organisatorisk i Center for Børn og Unge med udlægning af opgaver for de 15–25-årige til Center for Arbejdsmarked
f.     Alle unge har en koordinerende sagsbehandler, der kan være suppleret med en kontaktperson.
g.    Virksomhedskontakten i forhold til tilbud til unge forstås samlet fra Center for Arbejdsmarked, Virksomhedsservice.
h.    Den ledelsesmæssige forankring af den koordinerede ungeindsats placeres i et tværgående lederteam samt en styregruppe.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 og 2 anbefales til Byrådets godkendelse.
Sten Knuth (V) ønsker sagen oversendt til Byrådets behandling.
Udvalget udtrykker bekymring for, om det er den rigtige konstruktion, og ønsker derfor, at kulturændringen og organiseringen følges politisk tæt med inddragelse af erfaringer fra berørte unge, samt at der løbende sker justeringer, når behovet opstår.

212. Godkendelse af Sundhedsaftale 2019-2023 (B)

212. Godkendelse af Sundhedsaftale 2019-2023 (B)

Sagsnr.: 330-2018-8126                 Dok.nr.: 330-2019-171687                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019-2023 for Region Sjælland og de 17 kommuner i regionen.
Baggrund
Der skal indgås en sundhedsaftale for perioden 2019-2023 mellem regionsrådet og de enkelte kommunalbestyrelser i Region Sjælland. Sundhedsaftalen udgør den overordnede strategiske, politiske ramme for det tværsektorielle sundhedssamarbejde, og den udarbejdes af Sundhedskoordinationsudvalget.
Regionsrådet indsender sundhedsaftalen til Sundhedsstyrelsen. Aftalen skal være godkendt af både regionsrådet og alle kommunalbestyrelser i regionen inden indsendelsen. Sundhedsaftalen 2019-2023 træder i kraft 1. juli 2019.
Sundhedsaftalen er en aftale, som indgås mellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen, hvori der fastsættes rammer og målsætninger for samarbejdet mellem parterne inden for de områder eller de målgrupper, der indgås aftale om. Udkast til sundhedsaftale udarbejdes af sundhedskoordinationsudvalget, mens regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen godkender indholdet af aftalen.
KKR Sjælland har følgende repræsentanter i Sundhedskoordinationsudvalget og Praksisplanudvalget:
      Borgmester Pernille Beckmann (V), Greve (næstformand)
      Borgmester Anette Mortensen (V), Stevns
      Kommunalbestyrelsesmedlem Camilla Meyer (A), Faxe
      Kommunalbestyrelsesmedlem Bente Borreskov (O), Lolland
      Kommunalbestyrelsesmedlem Eric Steffensen (O), Lolland
Formål med sundhedsaftalen
Sundhedsaftalen udgør den overordnede, generelle ramme for samarbejdet på sundhedsområdet mellem kommuner og regioner, herunder almen praksis. Sundhedsaftalen omfatter både somatik og psykiatri.
Formålet med sundhedsaftalen er at bidrage til sammenhæng og koordinering af de forløb, der går på tværs af regioner og kommuner, med fokus på kvalitet, effekt og patienttilfredshed. Målet er, at den enkelte borger tilbydes en indsats af høj og ensartet kvalitet, uanset antallet af kontakter eller karakteren af den indsats, der er behov for. Herudover er sigtet med sundhedsaftalen at understøtte lighed i sundhed, som blandt andet opnås gennem et fokus på at tilrettelægge differentierede indsatser, som svarer til borgerens behov, ressourcer og præferencer. Endvidere skal sundhedsaftalen understøtte, at parterne inddrager borgere og pårørende i beslutninger om egen sundhed og behandling, ligesom borgernes og pårørendes perspektiv inddrages i udvikling af samarbejdet om indsatser i sundhedsaftalen. Endelig skal sundhedsaftalen understøtte en effektiv og bæredygtig anvendelse af ressourcer i sundhedsvæsenet.
Sundhedsaftale 2029-2023 for Region Sjælland.
Proces
Sundhedsaftalen 2019-2023 er den 9. april 2019 godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget i Region Sjælland, jf. bilag 1.
Sundhedsaftalen er udarbejdet af Sundhedskoordinationsudvalget i Region Sjælland. Arbejdet tog afsæt i en sundhedspolitisk konference den 20. marts 2018, som gav input til arbejdet fra de deltagende politikere fra de 17 kommunalbestyrelser og regionsrådet.
Udkast til sundhedsaftale har løbende været drøftet på møder i KKR Sjælland.
Indhold
Sundhedsaftalen tager afsæt i den overordnede vision: "Fælles med borgeren om bedre sundhed" og er fokuseret på opfyldelse af fire fælles kommunale-regionale mål:
1.    Fælles om borgerens livsudfordringer
2.    Tryghed og mestring i eget hjem
3.    Effektiv forebyggelse – sunde borgere
4.    Mental sundhed og psykisk trivsel
Opfyldelse af målene skal medvirke til at løse de største sundhedsudfordringer i Region Sjælland, som særligt vedrører specifikke målgrupper:
      Sårbare ældre
      Borgere med kroniske eller langvarige sygdomme
      Voksne med psykisk sygdom
      Børn og unge med trivselsudfordringer
Med afsæt i de overordnede mål er der i sundhedsaftalen beskrevet en række principper som retningsgivende for det tværsektorielle samarbejde.
De kommunale repræsentanter i Sundhedskoordinationsudvalget har gennem hele processen fastholdt et fokus på at sikre tydelige ansvars- og arbejdsgange gennem klare aftaler og rammer i forbindelse med overgange mellem sektorerne, fx ved udskrivning af borgere fra sygehus til kommunale sundheds- og plejetilbud.
Udmøntning af Sundhedsaftale 2019-2023
Det videre arbejde med at realisere vision og mål i sundhedsaftalen ligger i det daglige samarbejde mellem bl.a. kommunernes sundheds- og omsorgspersonale, regionens sygehuse og almen praksis.
En del af grundlaget for samarbejdet ligger i sundhedsaftalens Værktøjskasse, som omfatter en række konkrete værktøjer, forløbsbeskrivelser og samarbejdsaftaler. Det er en klar ambition for de kommunale repræsentanter i Sundhedskoordinationsudvalget at styrke Værktøjskassen og sikre, at der på centrale områder er implementeret aftaler og værktøjer af høj kvalitet, som skaber bedre sammenhængende borger- og patientforløb i sektorovergangene.
En anden ambition er, at arbejdet med at nå sundhedsaftalens mål skal følges på grundlag af valide og retvisende data for de indikatorer, der er beskrevet i sundhedsaftalen.
Dette implementeringsarbejde er under forberedelse, så der i de kommende måneder vil blive arbejdet med at udvikle Værktøjskassen og indikatorer.
Realisering af mål og ambitioner afhænger af det daglige arbejde, som laves i kommunernes sundhedstilbud, på sygehusafdelingerne og hos de praktiserende læger.
Ved høringen af Sundhedsaftalen afgav Slagelse Kommune høringssvar til Sundhedskoordinationsudvalget i Region Sjælland med bemærkninger fra henholdsvis Forebyggelses- og Seniorudvalget, Børne- og Ungeudvalget og Udvalget for specialiserede borgerindsatser samt Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte. 
Såfremt kommunalbestyrelsen kan tiltræde aftalen, skal dette meddeles Region Sjælland med oplysning om godkendelsesdato senest den 19. juni 2019.
Retligt grundlag
Sundhedslovens §§ 203-205 samt Bekendtgørelse nr. 1569 af 16. dec. 2013 om Sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler.
Handlemuligheder
Forebyggelses- og Seniorudvalget kan vælge at godkende Sundhedsaftalen fra 2019-2023 og sende den videre til beslutning i Byrådet.
Forebyggelses- og Seniorudvalget kan vælge ikke at godkende Sundhedsaftalen.
Vurdering
Der er administrationens vurdering, at Sundhedsaftalen er et godt udgangspunkt for tværsektorielle samarbejder af høj kvalitet, hvor borgerne er centrale i samarbejdet om at løse eller afhjælpe deres problemstillinger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Sundhedsaftalen er også sendt til beslutning i Børne- og Ungeudvalget og Udvalget for specialiserede borgerindsatser.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Sundhedsaftale 2019-2023 for Region Sjælland drøftes, og at det besluttes, om aftalen kan anbefales til godkendelse overfor Byrådet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

213. Status for UU Slagelse

213. Status for UU Slagelse

Sagsnr.: 330-2017-77212               Dok.nr.: 330-2019-191231                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om status for UU Slagelse.
Baggrund
I forlængelse af ”Aftale om bedre veje til uddannelse og job” og efterfølgende lovgivning om den kommunale ungeindsats blev samarbejdet om UU mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner, UU Vestsjælland, opsagt pr. 1 januar 2019. Børne- og Ungeudvalget traf beslutning herom den 4. juni 2019.
Fra 1. januar 2019 har uddannelses- og erhvervsvejledningen, UU Slagelse, været en del af Center for Børn og Unge med de opgaver det tidligere UU Vestsjælland har varetaget. For medarbejderne i UU Slagelse er der ikke sket ændringer i ansættelsesforholdet, da Slagelse kommune i forvejen var ansættelsesmyndighed for alle medarbejdere i UU Vestsjælland.
Fra starten af drøftelserne om den kommunale ungeindsats har UU Slagelse været involveret. Her kan nævnes både workshops, ved personalearrangementer, afdelingsledermøder og i arbejdsgrupper vedrørende tilrettelæggelse og implementering af den nye lovgivning.
I processen hen imod oplæg til politisk beslutning om den kommunale ungeindsats var oplægget i oktober 2018, at den endelige beslutning skulle foreligge i marts 2019. Fra ultimo januar 2019 har tidsplanen været, at endeligt oplæg skulle fremlægges til beslutning i maj 2019 bl.a. af hensyn til forestående høring.
UU Slagelse har haft et ønske om at forblive en samlet driftsenhed med fælles ledelse. Dette fremgår at høringssvar til principoplægget, der har været i høring i marts måned. Høringssvaret er bilag til sag om den kommunale ungeindsats, der forelægges fagudvalg og Byråd i maj 2019.
Den 25. april 2019 er udkast til oplæg til politisk behandling af den kommunale ungeindsats udsendt til alle afdelinger omfattet af de kommende ændringer, herunder UU Slagelse, med opfordring til at orientere medarbejderne.
UU-vejlederne har over for Byrådet ved mail af 26. april 2019 tilkendegivet utilfredshed vedrørende processen omkring forandring af UU-centeret i Slagelse kommune. Denne mail er vedhæftet som Bilag 1.
Retligt grundlag
Aftale om bedre veje til uddannelse og job samt Lov om kommunal indsats for unge under 25 år ungeindsats.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til orientering.
Vurdering
Administrationen vurderer, at statussen er dækkende for processen vedrørende UU Slagelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til orientering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2019:
Fraværende: 
At 1 - Taget til efterretning.
Udvalget har forståelse for medarbejdernes oplevelse af utryghed, og at det har taget lang tid at få en afklaring af de fremtidige rammer for vejledningsarbejdet.
214. Lukket: Genoptaget - besvarelse af spørgsmål vedrørende beslutning om grund til opførelse af ny daginstitution (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.