Byrådet – Dagsorden – 18. december 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-5316                 Dok.nr.: 330-2017-748564                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.

2. Styrelsesvedtægt 2018 (B)

2.     Styrelsesvedtægt 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2017-87973               Dok.nr.: 330-2017-757981                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal i december 2017 1. og 2. behandle og godkende Styrelsesvedtægt 2018, så den kan danne rammen for den politiske organisering fra 1. januar 2018.
Baggrund
Styrelsesvedtægten er den overordnede ramme for styrelsen af Slagelse Kommune og beskriver den politiske orga­nisation, herunder opgavefordeling og vederlag til Byrådets medlemmer.
Styrelsesvedtægten skal ændres når ønskerne til konstitueringen efter et kommunevalg giver anledning til ændringer i forhold til tidligere politiske organisering. Dette er tilfældet efter valget den 21. november 2017. Derfor fremlægges forslag til Styrelsesvedtægt 2018.
Styrelsesvedtægt 2018 beskriver Byrådets, Borgmesterens, Økonomiudvalgets og de stående udvalgs opgaver, ansvarsområder og sammensætning. Beskrivelsen af opgaverne for de enkelte udvalg er opdelt i umiddelbar forvaltning, ansvar for politikker og strategier samt ansvar for borgerdialog.
Opgaverne oplistet under umiddelbar forvaltning er de kommunale opgaver, som udvalget har ansvaret for at administrere på vegne af Byrådet. Styrelses­vedtægten suppleres af kompetenceplanen, som angiver udstrækningen af udvalgets ansvar. Kompetenceplanen fremlægges efterfølgende til behandling.
Politikker og strategier er den umiddelbare forvaltning udmøntet i konkrete visioner, handlepla­ner og retningslinjer, herunder tiltag, som endnu ikke er en realitet, men som udvalget forventes at tage ansvar for at udarbejde.
Under alle udvalg er som opsamling anført ” tilsynet med institutioner, tilbud og eksterne under udvalgets område”. Det vil sige, at udvalget har ansvaret for tilsynet med de kommunale enheder, indenfor udvalgets område, ligesom udvalget har ansvaret for tilsynet med eksterne enheder, hvor dette tilsyn er en kommunal opgave.
Ændringerne i forhold til den gældende Styrelsesvedtægt er primært begrundet i udvidelsen af antal stående udvalg og den deraf følgende opgave- og ansvarsfordeling mellem udvalgene. Der er tillige foreslået mindre justeringer af vederlagssatserne.
Forslaget til til ændring af Styrelsesvedtægten skal behandles to gange af Byrådet, med mindst seks dages mellem. Det er det samme Byråd, der skal beslutte ændringen. Ved 1. behandlingen skal Byrådet behandle forslaget og oversende det til 2. behandling. Mellem 1. og 2. behandling kan der fremlægges ændringsforslag.
Der er lagt op til 1. behandling af forslag til ændring af Styrelsesvedtægten på ekstrordinært møde i Byrådet den 11. december 2017 og 2. behandling på ordinært møde i Byrådet den 18. december 2018.
Retligt grundlag
Styrelsesloven § 9 og Vederlagsbekendtgørelsen.
Handlemuligheder
Byrådet kan godkende forslag til Styrelsesvedtægt 2018 med fremsatte ændringsforslag eller afvise ændring af den gældende Styrelsesvedtægt 2014.
Vurdering
Konstitueret kommunaldirektør anbefaler, at Byrådet vedtager at ændre Styrelsesvedtægten med 1. behandling den 11. december 2017 og 2. behandling den 18. december 2018, således at den ønskede konstituering afspejles i Styrelsesvedtægten.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1.    at Byrådet den 11. december 2017 behandler og oversender forslag til Styrelsesvedtægt 2018 til Byrådes 2. behandling den 18. december 2017 og
2.    at Byrådet den 18. december 2017 godkender forslag til Styrelsesvedtægt 2018 med godkendte ændringsforslag.
Beslutning i Byrådet den 11. december 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (Udenfor partierne), Jørn Melchior Nielsen (Ø), Niels O. Pedersen (A), Thomas Clausen (Ø), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
At 1 godkendt og forslaget til Styrelsesvedtægt oversendes til byrådets 2. behandling den 18. december 2017.

3. Kommunalvalg 2017 - valgstyrere og tilforordnede (B)

3.     Kommunalvalg 2017 - valgstyrere og tilforordnede (B)

Sagsnr.: 330-2017-9002                 Dok.nr.: 330-2017-750492                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal beslutte, hvordan den nødvendige vælgerinddragelse i forbindelse med afholdelsen af kommunalvalget 2017 sikres.
Baggrund
Det følger af valglovgivningen, at det er vælgerne i kommunen, der styrer og kontrollerer de offentlige valg, der afholdes i Slagelse Kommune. Der skal derfor for hvert afstemningsområde udpeges minimum 5 valgstyrere, herunder en formand samt et antal tilforordnede. Herudover vil der også være behov for et antal tællere til om aftenen.
Det er valgstyrernes opgave at føre afstemningsbogen for afstemningsstedet. De tilforordnede skal bistå ved valget.
Det fremgår af valgloven, at udpegningen sker ved forholdstalsvalg, med mindre der er enighed om andet. Forholdstallet beregnes i givet fald ud fra den seneste anmeldte gruppedeling i Byrådet. Ved de seneste valg har udpegningen i praksis været håndteret således, at hvert af de partier, der har medlemmer i Byrådet, er blevet bedt om at indstille et antal tilforordnede, valgstyrere og valgformænd til de enkelte afstemningssteder ud fra nedenstående fordelingsnøgle. Herefter har administrationen bekræftet udpegningen overfor den enkelte vælger.
Forslag til behandlingsbehov ud fra forholdsfordelingen i Byrådet
Af bilag fremgår forslag til fordelingsnøgler baseret på forholdsfordelingen i Byrådet ved seneste anmeldte gruppedeling. Begge forslag indebærer at der benyttes tilforordnede som ekstra tællere, frem for kommunal ansatte jf. Økonomiudvalget beslutning af 17. august 2015.
Forslag 1 baserer sig på, at tidligere praksis videreføres, så det er de samme personer, som er der hele dagen, fra ca. 7.30 til optællingen er afsluttet. Vælges denne løsning er der behov for 247 personer, jf. bilag 1.
Ved forslag 2 deles valgdagen op i 2, i en såkaldt dagvagt og aftenvagt. Dagvagten løber fra ca. 7.30 til 16.30 og aftenvagten løber fra 16.30 til optællingen er afsluttet. Vælges denne løsning er der behov for 422 personer under forudsætning af at alle bliver udskiftet, jf. bilag 2.
Honorering
Hvis forslag 1 vælges og ovenstående fastholdes, vil udgiften til valgstyrere, valgstyrerformand, tilforordnede samt tællere være på kr. 171.000, hvilket er indenfor nuværende budget.
Hvis forslag 2 vælges, skal der tages stilling til om honoreringen skal deles op. Der kan vælges mellem:
A. at både dagvagt og aftenvagt skal have 1 gang mødediæt,
B. at en dagvagt får 1 gang mødediæt og en aftenvagt 1½ gang mødediæt.
C. at både dagvagt og aftenvagt skal have 2 gange mødediæt (Byrådet besluttede ved sidste valg at alle formænd, valgstyrer og tilforordnede skulle have 2 diæter).
En tæller der møder kl. 19.30 vil også her modtage 1 gange mødediæt.
Hvis forslag A vælges og der gives 1 mødediæt til både dagvagt og aftenvagt vil udgiften være på kr. 171.000, inklusiv tællere Hvis forslag B vælges og der gives 1 mødediæt til dagvagt og 1½ til en aftenvagt vil udgiften være på kr. 206.500, inklusiv tællere. Hvis forslag C vælges og både dagvagt og aftenvagt skal have 2 gangemødediæter vil udgiften være på kr. 312.600, inklusiv tællere.
Hvis forsalg B eller C vælges vil der skulle tilføres yderligere henholdsvis kr. 105.000 og kr. 140.000 til det kommunale valgbudget.
Der kan også besluttes en anden fordeling, dog kan diæten max udgøre 5 gange mødediæt pr. person.
Proces omkring tilmeldingen
Primo september vil Ledelsessekretariatet bede partierne udpege personer til valgformænd, valgstyrer, tilforordnede og tællere. Senest den 1. oktober skal partierne have indsendt listen til Ledelsessekretariatet.
Muligheden for at give vælgere udenfor partierne mulighed for at forestå valg
Ved de seneste valg har flere kommuner benyttet muligheden for digital tilmelding via kommunens hjemmeside til at tilbyde kommunens vælgere bredt at melde sig som interesserede valgstyrere og tilforordnede. Forvaltningen modtager op til et valg en del henvendelser fra borgere udenfor partierne, som ønsker at være med til at forestå valget.
Der kan via kommunens hjemmeside åbnes for mulighed for, at interesserede borgere også kan melde sig. Hvis Økonomiudvalget beslutter at overlade indstillingen til partierne, vil en oversigt over de interesserede udenfor partierne kunne tilgå partierne.
En andet mulighed er, at det på kommunens hjemmeside kan beskrives, hvordan proceduren for udpegning finder sted, hvorefter interesserede borgere har mulighed for at henvende sig til partierne.
Økonomiudvalget skal beslutte hvilken proces der ønskes.
Retligt grundlag
Lovbekendtgørelse nr. 363 af 2. april 2014 om kommunale og regionale valg.
I den gældende kompetenceplan, opdateret den 1. juni 2016, har Byrådet udpeget Økonomiudvalget som ansvarlig for afviklingen af valg i Slagelse Kommune. Byrådet har kompetencen i forhold til klager over valget.
Handlemuligheder
Bemanding
Økonomiudvalget kan vælge om mellem forslag 1 eller 2.
Hvis forslag 2 vælges, skal der tages stilling til om honoreringen skal foregå efter forslag A, B eller C.
Proces for interesserede vælgere
Økonomiudvalget kan vælge at, der via kommunens hjemmeside åbnes for mulighed for, at interesserede borgere også kan melde sig og en oversigt over de interesserede vil kunne tilgå partierne.
Økonomiudvalget kan også vælge, at det på kommunens hjemmeside kan beskrives, hvordan proceduren for udpegning finder sted, hvorefter interesserede borgere har mulighed for at henvende sig til partierne.
Vurdering
Bemanding
Forvaltningen anbefaler, at forslag 2 vælges. Baggrunden for forslaget om opdelt valgdag er et forslag fra partierne, da det efter deres erfaring, så vil være lettere at rekruttere tilforordnede, da det kan være en lang dag. Forvaltningen bakker op om, at det kan være en lang dag, og den bliver denne gang kun længere, nu hvor valgstederne åbner 1 time tidligere. Det giver også folk mulighed for at varetage deres arbejde, skole eller lignende og stadig have mulighed for at deltage i afholdelsen af valget.
Forvaltningen foreslår, at der vælges enten forslag A eller B til honoreringen, idet forslag C vil betyde en væsentlig merudgift.
Proces for interesserede vælgere
Forvaltningen anbefaler, at interesserede vælgere udenfor partierne vejledes på kommunens hjemmeside om muligheden for at kontakte partierne, idet partierne herved får mulighed for en tidlig direkte dialog med interesserede.
Partierne gives mulighed for at navngive valgformændene ud fra fordelingsnøglen. Fordelingen af tilforordnede i øvrigt sker ud fra fordelingsnøglen og visse geografiske hensyn.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Økonomiudvalget beslutter, at forslag 2 bruges som fordelingsnøgle til udpegningen af valgstyrere, tilforordnede samt tællere, og partierne gives indstillingsmulighed og mulighed for at navngive valgformændene.
2.    at Økonomiudvalget beslutter, model for honoreringen og det tilsvarende behov for finansiering.
3.    at Interesserede borgere vejledes om udpegningsproceduren og muligheden for at kontakte et parti.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20. marts 2017:
Fraværende:  Niels O. Pedersen (A)
1. at) Godkendt.
2. at) Både dag- og aftenvagter fastsættes til 1 1/2 mødediæt. Udgiften finansieres inden for økonomiudvalgets ramme. Valgstyreformænd skal udpeges for hele dagen.
3. at) Godkendt.
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Administrationens bemærkninger til Byrådsmøde den 18. december 2017:
Administrationen er blevet opmærksom på, at det alene er Byrådet som har kompetencen til at beslutte honoreringen af de tilforordnede.
Som udgangspunkt, vil honoreringen af tilforordnede følge de almindelige regler i Styrelsesloven, dvs. 1 diæt for op til 4 timers arbejde og 2 gange diæt for alt over 4 timer.
Valgloven åbner dog op for at der er mulighed for Byrådet selv at fastsætte honoreringen.
Administrationen er i øjeblikket i gang med at udbetale diæter efter Økonomiudvalgets beslutning af 20. marts 2017. Dvs. at en dag- og aftenvagt hver får udbetalt 1½ gange diæt, en heldagsvagt får 3 gange diæt og en tæller modtager 1 gange diæt.
Hvis Byrådet vælger at følge reglerne i Styrelsesloven eller sætte diæten op for de tilforordnede, vil administrationen hurtigst muligt udbetale differencen.
Det kan oplyses, at der i budgettet var afsat et beløb på kr. 220.000 til aflønning af de tilforordnede. En foreløbig beregning viser, at beløbet vil være ca. 260.000 kr. ud fra de vedtagne principper i Økonomiudvalget, som dog kan holdes inden for nuværende budget.

4. Styrelsesvedtægt for skoleområdet (B)

4.     Styrelsesvedtægt for skoleområdet (B)

Sagsnr.: 330-2017-63648               Dok.nr.: 330-2017-703653                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Styrelsesvedtægten blev behandlet på Uddannelsesudvalgets møde den 6. november. På dette møde godkendte Udvalget den reviderede styrelsesvedtægt med undtagelse af afsnit 5.3. Udvalget besluttede at udskyde behandling af punkt 5.3 til mødet i december og anbefalede, at der her fremlægges en afklaring af lovligheden og beskrivelse af "særlige tilfælde" relateret til punktet. Administrationen har vedlagt et notat, som har været drøftet i skoleledergruppen den 21. november 2017
Baggrund
Styrelsesvedtægt for skoleområdet beskriver udmøntningen af rammebestemmelser i folkeskoleloven. Det er Byrådet der har kompetencen til at vedtage styrelsesvedtægten.
Inden folkeskolereformen trådte i kraft, blev styrelsesvedtægten revideret og vedtaget af byrådet den 28. april 2014 efter høring i MED-regi, skolebestyrelser og faglige organisationer.
I de efterfølgende år er styrelsesvedtægten blevet administrativt opdateret, da der ikke har været behov for at foretage ændringer som krævede politisk behandling, jf. folkeskolelovens § 41.
Center for Skole har vurderet, at der nu er behov for en opdatering, der kræver politisk behandling.
Som Uddannelsesudvalget blev orienteret om i august 2017, har administrationen haft udkast til styrelsesvedtægt i høring i MED-regi, skolebestyrelser og faglige organisationer i perioden 18. august til 6. oktober 2017.
Styrelsesvedtægten er opdateret i forhold til nye bekendtgørelser, budgettal, links samt tidligere politiske og administrative beslutninger. Herudover har administrationen sendt styrelsesvedtægten i høring med følgende forslag til ændringer:
1. Kap. 2.1. (Sammensætning af skolebestyrelsen), §1, stk.4: “Stedfortrædere for repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner eller lokale foreninger skal være personlige stedfortrædere”. Administrationen anbefaler at teksten udgår, så det bliver en decentral beslutning, hvorvidt det skal være personlige stedfortrædere.
2. Kap. 2.1. (Sammensætning af skolebestyrelsen), §1, stk.5: ”SFO-leder deltager uden stemmeret i punkter af relevans for hans/hendes arbejdsområde” ændres til ”SFO- eller indskolingsleder deltager uden stemmeret i punkter der er særlig relevante for skolepædagogerne”. Administrationen anbefaler, at intentionen bliver tydeligere, hvormed der sikres en tråd mellem skolepædagogerne og skolebestyrelsen.
3. Kap. 2.1. (Sammensætning af skolebestyrelsen), §3, stk.2: ”Kandidatforslag (medarbejderrepræsentanter) afleveres til skolelederen, der senest 8 dage før valgets afholdelse offentliggør kandidaternes navne. Ved valghandlingen, der afholdes som en skriftlig afstemning, tildeles hver medarbejder én stemme. Alle medarbejdere kan stemme på alle kandidater. De medarbejdere der har opnået flest stemmer er valgt”. Administrationen anbefaler at teksten udgår, så flere detaljer omkring valghandlingen bliver en decentral beslutning. I øvrigt er det en gentagelse, at alle medarbejdere har hver én stemme, da det står to gange i §3. 
4. Kap. 2.3 (Skolebestyrelsens mødevirksomhed), §7: Administrationen foreslår at ”Byrådet yder fast vederlag til…” ændret til ”Byrådet yder diæter til…”. Det fremgår af Regelsæt for vederlag, diæter og godtgørelser til byrådsmedlemmer mfl., at forældre- og elevrepræsentanter i skolebestyrelser modtager diæter. Administrationen er blevet opmærksom på, at dette regelsæt er blevet fulgt og anbefaler, at teksten i styrelsesvedtægten er i overensstemmelse med praksis.
5. Kap 2.5 (Elevråd): Administrationen anbefaler, at der indsættes et afsnit om elevråd, herunder det nyoprettede fælles elevråd. Administrationen anbefaler desuden, at Slagelse Kommunale Elevråd (SKE) har høringsret på beslutninger der vedrører skoleområdet.
6. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter) punkt 1: ”Valgbestyrelsen består af skolens leder som formand for valgbestyrelsen, formanden for den afgående skolebestyrelse og et forældrevalgt medlem af den afgående skolebestyrelse”. Administrationen foreslår, at det ændres til ”Valgbestyrelsen består af skolens leder samt en eller flere forældrerepræsentanter fra den afgående skolebestyrelse”. Hermed bliver der et større decentralt råderum i forhold til nedsættelse af valgbestyrelse. Se i øvrigt punkt 14.
7. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter) punkt. 6: Administrationen anbefaler, at ”Tvivlsspørgsmål vedr. valget afgøres af Uddannelsesudvalget” ændres til ”Tvivlsspørgsmål vedr. valget afgøres af Center for Skole”. Desuden at ”Omvalg kan ske efter regler fastsat af Uddannelsesudvalget” ændres til ”Omvalg kan ske efter regler fastsat af Center for Skole”. Hermed delegere kompetencen til at afgøre tvivlsspørgsmål ved valg, samt regler ved evt. omvalg fra Uddannelsesudvalget til Center for Skole.
8. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter) punkt 7: Administrationen anbefaler at tekst om mulighed for udpegning af eksterne medlemmer udgår, da det er gentagelse af, hvad der allerede fremgår i §1, stk.2, §2, stk.3 og §7.
9. Kap. 5.3. (Frit skolevalg):”I Slagelse Kommune er det bestemt, at en skole ikke er forpligtet til at optage elever fra andre skoledistrikter, når elevtallet i en klasse er 25 eller derover”. Administrationen anbefaler, at det erstattes af ”Skolelederen skal afvise ansøgninger om indskrivning af elever der søger optagelse efter det frie skolevalg, hvis der gennemsnitligt er 25 eller flere elever i de etablerede klasser på det pågældende klassetrin. Center for Skole kan i særlige tilfælde træffe beslutning om at fravige dette krav”.
Det vil i højere grad sikre plads til distriktets tilflyttere i de etablerede klasser (Ved mere end 28 elever i en klasse vil det udløse ressourcer til to klasser). Desuden vil en bestemmelse om, at Center for Skole i særlige tilfælde kan beslutte at fravige kravet, give mulighed for at tage hensyn til elever, hvor særlige omstændigheder taler for, at eleven optages på en bestemt skole. Se i øvrigt punkt 16.   
10. Kap. 5.3. (Frit skolevalg): Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker ved frit skolevalg anbefaler administrationen, at der efter søskende-kriteriet indsættes følgende kriterie: ”Kommunens børn optages før børn fra andre kommuner”.
11. Kap. 5.3. (Frit skolevalg): Administrationen anbefaler, at følgende indsættes: ”Center for Skole kan i særlige tilfælde træffe beslutning om suspension af det frie skolevalg for at beskytte særligt sårbare klasser/klassetrin ud fra saglige kriterier. Suspensionen gives for en tidsbegrænset periode”. Dermed anbefales det, at Byrådet godkender, at bestemmelsen om suspension af det frie skolevalg for særlige sårbare klasser kan tages i anvendelse. Endvidere anbefales, at Byrådet delegerer kompetencen til Center for Skole, i forhold til at tage konkret stilling på baggrund af en skoles ansøgning.
12. Kap. 5.3. (Frit skolevalg): Administrationen anbefaler at følgende indsættes: ”Når en elev er påbegyndt sin skolegang, har eleven ret til at fortsætte på den samme skole, selvom eleven flytter uden for skoledistriktet eller kommunen”. Det er almindelig praksis, hvis forældre ønsker det, men ved at skrive det ind i styrelsesvedtægten bliver det en rettighed for forældrene.
13. Kap. 5.3. (Frit skolevalg):”Skoleskift sker den 1. eller 15. i en måned”.
Administrationen anbefaler at teksten udgår, så det bliver en decentral beslutning. Samtidig kan det undgås, at elever kan komme til at gå for mange dage uden et skoletilbud, hvis en skole har mulighed for at optage eleven med det samme. 
Høring
Center for Skole har modtaget 15 høringssvar. Ud over nogle mindre rettelser/præciseringer foreslår administrationen, at der på baggrund af høringssvarene suppleres med følgende ændringer:
14. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter): I forhold til ændringsforslag punkt 6 i denne sag, anbefaler administrationen at udelade ”fra den afgående”, så alle forældrerepræsentanter på skoler med forskudt valg har mulighed for at indgå i valgbestyrelsen.
15. Kap.5.3 (Frit skolevalg): Administrationen anbefaler, at bestemmelsen om et overleveringsmøde, såfremt et skoleskift bliver aktuelt, ændres til: ”Ved skoleskift vurderer den modtagne skole behovet for et overleveringsmøde, og kan tage initiativ til at invitere forældre og den afgivne skole”. Dermed bliver overleveringsmødet ikke længere et krav.
16. Kap.5.3 (Frit skolevalg): I forhold til ændringsforslag punkt 9 i denne sag anbefaler administrationen, at skoleledere og Center for Skole udarbejder en beskrivelse af, hvad ”særlige tilfælde” betyder. Dermed vil der komme en efterfølgende administrativ tilføjelse i styrelsesvedtægten.
En opsamling på høringssvarene med administrationens kommentarer er vedlagt som bilag 1. Høringssvarene i deres helhed er vedlagt som bilag 2. Det reviderede udkast til styrelsesvedtægt er vedlagt som bilag 3. De anbefalede ændringer er indarbejdet i udkast til styrelsesvedtægten og fremgår med farvede markeringer.
Det forventes, at Styrelsesvedtægten kan vedtages endeligt af Byrådet den 18. december 2017 og kan træde i kraft 1. januar 2018.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan indstille til Byrådet at godkende alle administrationens ændringsforslag eller indstille, at godkende nogle af ændringsforslagene.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udkast til revideret styrelsesvedtægt for skoleområdet godkendes med de indarbejdede forslag til ændringer. Administrationens vurderinger af de enkelte høringssvar fremgår af bilag 1.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for skole indstiller,
1.    at Udkast til revideret styrelsesvedtægt for skoleområdet godkendes med de anførte ændringsforslag.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. november 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Udvalget godkendte den reviderede styrelsesvedtægt med undtagelse af punkt 5.3.
Udvalget besluttede at udskyde behandling af punkt 5.3 til december mødet. Udvalget anbefalede, at der til mødet forelægger en afklaring af lovligheden og beskrivelse af "særlige tilfælde" relateret til punktet.
Niels Christian Nielsen (A) og Thomas Clausen (Ø) anbefalede, at Omø skole fortsætter med egen skolebestyrelse.
Udvalget besluttede, at sagen først forelægges for Byrådet, når punkt 5.3 er færdigbehandlet i udvalget.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Godkendt.
Bodil Knudsen (A) stemte imod med den bemærkning, at den opringelige formulering i kapitel 5,3 bliver fastholdt.

5. Udmøntning af besparelser på større puljer jf. budgetaftalen for 2018-2021 (B)

5.     Udmøntning af besparelser på større puljer jf. budgetaftalen for 2018-2021 (B)

Sagsnr.: 330-2017-80790               Dok.nr.: 330-2017-698441                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til forslag til udmøntning af besparelser på større puljer jf. budgetaftalen for 2018-2021
Baggrund
I forbindelse med budgetforligt for budget 2018-2021, blev det besluttet at reducere større puljer med 2,5 mio. kr. i 2018, 4 mio. kr. i 2019, 6 mio. kr. i 2020 og 7,5 mio. kr. i 2021.
Af hensyn til virksomhederne mv. og retvisende budgetter er det vigtigt, at Byrådet tager stilling til udmøntningen- og fordelingen af reduktionen på de enkelte puljer, således at de budgetansvarlige kan disponere efter det korrekte budgetbeløb i forhold til puljernes formål.
Direktionen forslår at puljerne reduceres i 2018 forholdsvis med ca. 15%-point i forhold til budgettet på de enkelte puljer. Dog således at puljen vedr. udviklingen af folkeskolen og lederudviklingen på tværs i hele kommunen alene reduceres med 10%-point i forhold til budgettet, idet disse puljer allerede er blevet reduceret med hver en mio. kr. i forbindelse med budgetforligt.
Der vil i forbindelse med budgettet for 2019-2022 blive udarbejdet et nyt oplæg med forslag til fordeling af reduktionen i 2019-2022, som kan indgå i budgetforhandlingerne.
Retligt grundlag
Jf. Lov om kommunernes styrelse §40 Stk. 2. står der at bevillingsmyndigheden er hos kommunalbestyrelsen. Foranstaltninger, der vil medføre indtægter eller udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, må ikke iværksættes, før kommunalbestyrelsen har meddelt den fornødne bevilling.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at følge direktionens indstilling om forslag til den procentvise fordeling eller vælge en anden fordelingen.
Vurdering
Direktionen vurderer at den forslåede fordeling er den mest hensigtsmæssige fordeling, hvor der også tages hensyn til puljer, som i forvejen er blevet reduceret ved budgetvedtagelsen for budget 2018-2021
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Fremgår af bilag.
Konsekvenser for andre udvalg
Af bilaget fremgår den foreslåede fordeling på puljer under de enkelte udvalg.
Indstilling
Den konstituerede kommunaldirektør stiller,
1.    at Jf. bilag større puljer reduceres med 14,79 %-point dog undtagen puljen til udvikling af folkeskolen og puljen til lederudvikling, som reduceres med 10%-point jf. bilaget til sagen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20. november 2017:
Fraværende: 
Sagen udsættes til kommende økonomiudvalgsmøde.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Nyt bilag med forslag til udmøntning af besparelserne udarbejdes og udsendes til Byrådets behandling den 18. december 2017.
Forslag i det reviderede fremsendte bilag godkendt.

6. FOB afd. 66/67 - lånoptagelse (B)

6.     FOB afd. 66/67 - lånoptagelse (B)

Sagsnr.: 330-2015-95896               Dok.nr.: 330-2017-745019                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal behandle ansøgning om lånoptagelse samt huslejestigninger til Kollektiv råderet. Byrådet skal godkende om eksisterende lån kan rykkes på prioritetsrækken.
Baggrund
FOB har indsendt ansøgning om lånoptagelse samt huslejestigninger for afdeling 66/67, Nordre Stationsvej 10D, 10E og 12, Mølletorvet 1-5 og 2-4, Møllevej 2-8, Hellig Anders Park 2-38 samt Nordre Stationsvej 20-42, 4200 Slagelse.
Afdelingen består af 129 lejligheder fordelt på 2- og 3-værelseslejligheder.
 
Nuværende husleje kr./år
Nuværende husleje kr./m2/år
Fremtidig husleje kr./år
Fremtidig husleje kr./m2/år
Huslejestigning kr./år (i %)
2 værelses på 58,8 m2
54.864 kr.
933 kr.
61.464 kr.
1045 kr.
112 kr.
(12 %)
2 værelses på 86,87 m2
78.420 kr.
902 kr.
85.020 kr.
978 kr.
76 kr.
(8,4 %)
3 værelses på 84 m2
71.688 kr.
853 kr.
78.288 kr.
932 kr.
79 kr.
(9,2 %)
2 værelses på 89,9 m2
81.936 kr.
911 kr.
88.536 kr.
984 kr.
73 kr.
(8 %)
Der ønskes gennemført renoveringer af køkken og badeværelse samt i nogle af lejlighederne isætning af vindue i badeværelset efter den kollektiv råderet. Dette giver den enkelte lejer mulighed for et vist individuelt valg inden for en ramme i forhold til køkkenets og badeværelsets udformning. Hver enkelt lejlighed kan maksimalt renovere for i alt 105.000 kr.
Der er i alt 26 som har ytret ønske om renovering på nuværende tidspunkt. Men det forventes at i alt 48 lejligheder ønsker at renovere.
Der ansøges derfor om lånoptagelse på kr. 5.000.000, der optages som et 20 årigt fastforrentet realkredit lån. Ydelsen på lånet vil maksimalt blive på 550 kr. pr. måned pr. lejlighed.
FOB oplyser, at der i gennemsnit er ca. 90-100 stk. ansøgninger til de ledige lejligheder. Lejlighederne er udover køkkener og badeværelser tidssvarende og renoveringerne vil kun gøre den endnu mere attraktive. FOB ser ingen problemer i ikke at kunne leje dem ud efter renoveringerne.
Beboerne godkendte arbejdet på afdelingsmøde den 26. november 2015.
Retligt grundlag
Kommunen skal godkende forbedringsarbejder jf. almenboliglovens § 28, stk. 1
Lejestigning som følge af forbedringsarbejder, skal godkendes af kommunen, når huslejen inden for 1 år overstiger 5 %, jf. den almene lejelovs § 10, stk. 3 samt driftsbekendtgørelsens § 76 stk. 4.
Det fremgår af gældende styrelsesvedtægt, vedtaget af Byrådet den 29. juni 2015, at kompetencen omkring godkendelse af lånoptagelse og huslejestigning ligger hos Økonomiudvalget.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge ikke at godkende lånoptagelse hvis det vurderes at det er en økonomisk uforsvarlig disposition for afdelingen.
Der er mulighed for at godkende det ansøgte som ramme i forhold til størrelsen på lånet og størrelsen på huslejestigningen. Det vil sige, at se bort fra, at der er ansøgt om 20 årigt lån. Boligorganisationen vil hermed kunne optage 30 årige lån inden for denne ramme, herunder eventuelt omprioritere på et senere tidspunkt uden ny politisk godkendelse, hvis det viser sig at være fordelagtigt for beboerne. At gå fra 20 årige til 30 årige lån har ikke selvstændig betydning i forhold til kommunens vurdering af boligorganisationens økonomiske solvens.
Vurdering
Det anbefales, at det ansøgte imødekommes, idet der sker en sikring af boligernes vedligeholdelsesstandard. Der er tale om fremtidssikring med baggrund i de nuværende politikker og den vedtagne strategi på det almene område.
I vurderingen om dette er en økonomisk forsvarlig disposition skal Økonomiudvalget blandt andet medtage overvejelser om udlejningsmuligheder samt om denne type lejligheder med den fremtidige husleje, kan betales af en slagelseborger med en gennemsnitlig indkomst. Det kan oplyses, at det gennemsnitlige lejeniveau for region Sjælland for denne type boliger er 822 kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
FOB anmoder ikke om kommunal garanti ved optagelse af lånene. I stedet anmodes der om at allerede optagne lån med kommunal garanti rykker i prioritetsstillingen for de nye lån. Dette betyder, at risikoen for de tidligere stillede garantier bliver større, hvis det ansøgte imødekommes. Realkreditinstitutterne har oplyst, at det drejer sig om kommunal garanti på kr. 25,6 mio. kr. svarende til 30,85 % af hele hovedstolen. Realkreditinstituttet har oplyst, at de vurderer at ejendommens værdi er 97 mio. kr. Selvom deres værdiansættelse ikke er den reelle markedsværdi ved et eventuel salg, giver det dog en indikation på risikoen for den kommunale garanti. Det vurderes at, det selvfølgelig er en forøgelse af den kommunale risiko, men at risikoen stadig er relativ lille.
Hvis kommunen ikke godkender at rykke prioritetsstillingen vil der fra realkreditinstituttet blive krævet en kommunal garanti for lånene. Skulle denne handlemulighed blive benyttet af Økonomiudvalget, anmodes det om at sagen sendes retur til administrationen som vil forholde sig til lovligheden af kommunal garanti og en ny vurdering af hensigtsmæssigheden af optagelse af lånene.
Sagen har ikke nogen direkte økonomisk konsekvens, men der kan som følge af stigningen i huslejen være afledte merudgifter til boligstøtte, herunder at den fulde huslejestigning skal dækkes af boligstøtte. Der er 50 % statslig refusion på boligstøtte.
Den maksimale stigning vil højst kunne beløbe sig til 316.800 kr. pr. år.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1. at Økonomiudvalget godkender lånoptagelse på 5 mio. kr. som en ramme inden for de næste 3 år.
2. at Økonomiudvalget godkender huslejestigninger på mellem 8 og 12%
3. at Byrådet godkender at eksisterende lån rykker for de nye lån og at kommunen vedstår tidligere stillede garantier.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

7. Renovering af Aktivitetscenter Midgård (B)

7.     Renovering af Aktivitetscenter Midgård (B)

Sagsnr.: 330-2017-82990               Dok.nr.: 330-2017-717425                                          Åbent
Kompetence: Byrådet.
Beslutningstema
Der søges om anlægsbevilling til renovering af Aktivitetscentret Midgård.
Baggrund
I budgetaftalen for 2018 er afsat rådighedsbeløb på 4 mio. kr. til renovering af Aktivitetscentret Midgård i 2018.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der skal søges anlægsbevilling til afsatte rådighedsbeløb.
Handlemuligheder
Sundheds- og Seniorudvalget har følgende alternativer for anbefaling overfor Økonomiudvalg og Byråd:
1. Anbefale, at Økonomiudvalg og Byråd godkender anlægsbevilling på 4 mio. kr. til renovering af Aktivitetscentret Midgård
2. Anbefale, at Økonomiudvalg og Byråd afviser ansøgning om anlægsbevilling til renovering af Aktivitetscentret Midgård. Et afslag vil betyde, at projektet ikke kan igangsættes.
Vurdering
Det anbefales, at der gives anlægsbevilling til renoveringen, under henvisning til Budgetaftalen 2018.
Der vil blive udarbejdet projektforslag, når anlægsbevilling er godkendt. I bilag 1 fremgår det første udkast til disponering af midlerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det indstilles, at der gives anlægsbevilling på 4 mio. kr., som finansieres af det afsatte rådighedsbeløb på 4 mio. kr. på sted nr. 529501 Aktivitetscentret Midgård, renovering.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
07.02
 
4.000
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
-4.000
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet, at der gives anlægsbevilling til renovering af Aktivitetscentret Midgård på 4 mio. kr.
2.    at Anlægsbevillingen finansieres af afsat rådighedsbeløb på 4 mio. kr. til renovering af Aktivitetscentret Midgård.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 6. december 2017:
Fraværende:  Kurt Rasmussen (A)
Indstillingerne tiltrædes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

8. Forslag til Lokalplan 1175, Blandet byområde ved Kalundborgvej i Slagelse samt Kommuneplantillæg nr 5 til Kommuneplan 2017 (B)

8.     Forslag til Lokalplan 1175, Blandet byområde ved Kalundborgvej i Slagelse samt Kommuneplantillæg nr 5 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2017-20773               Dok.nr.: 330-2017-583086                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1175, Blandet byområde ved Kalundborgvej samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 5 til Kommuneplan 2017 skal ændres inden endelig vedtagelse. Dette kræver en ny offentlig høring i 8 uger.
Baggrund
Byrådet besluttede den 26. juni 2017, at sende forslag til lokalplan 1175 og Kommuneplantillæg nr. 49 i 8 ugers offentlig høring.
Lokalplanens formål er at opdatere områdets plangrundlag. Eksempelvis er en mindre del af området udlagt til boligformål, som reelt i mange år har været anvendt til erhvervsformål (lager og mindre håndværksvirksomheder). Det gamle plejehjem er ligeledes nedlagt og huser i dag jobcentret, mens de beskyttede boliger udlejes til almindelig boligformål. Endelig ligger der en dagligvarebutik i det sydlige hjørne af området ved rundkørslen Kalundborgvej/Valbygårdsvej, som ønsker at udvide.
I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 3 høringssvar, 2 fra naboer til lokalplanområdet og 1 fra REMA 1000 Etablering A/S. Høringssvarene fremgår af vedlagte hvidbog.
Høringssvarene fra naboerne handler overordnet set om trafikale forhold og trafiksikkerhed på Kalundborgvej i relation til, at lokalplanen åbner op for en mulig ny adgangsvej fra Kalundborgvej til den eksisterende dagligvarebutik. Der opponeres mod at inddrage et grønt areal mellem dagligvarebutikken og Jobcenteret til hhv. butiksformål og parkering. Det ønskes præciseret i lokalplanens redegørelse, at der er en del eksisterende boliger i det tilstødende erhvervsområde på den modsatte side af Kalundborgvej.
Høringssvarene fra naboerne har givet anledning til en justering af redegørelsen i det nye lokalplanforslag, hvor det præciseres, at naboområdet udgør et kommuneplanlagt erhvervsområde der også indeholder eksisterende boliger.
Rema 1000 Etablering A/S har sent i processen fremsendt ønsker om en større udvidelse af deres aktiviteter end tidligere planlagt. Rema’s udvidelsesplaner forudsætter køb af kommunalt areal ved jobcenteret. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget besluttede den 6. november 2017, at godkende salg af areal når et endeligt projekt foreligger.
Rema’s udvidelsesplaner medfører en del væsentlige ændringer til det offentliggjorte lokalplanforslag: en ændring af kommuneplanens rammeområde, samt en udvidelse af lokalplanområdets afgrænsning og en ændring af lokalplanens afgrænsning mellem delområder. De er væsentlige ændringer, der kræver en ny offentlig høring af et lokalplanplanforslag og forslag til kommuneplantillæg.
Der er foretaget en miljøscreening af planforslaget, der konkluderer, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af planlægningen. Miljøscreeningen er vedlagt planforslaget som bilag.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingsscreeningen tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at godkende de foreslåede ændringer til lokalplanen, der fremgår af hvidbogen. Et revideret lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg bliver sendt i en ny 8 ugers høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan pege på andre ændringer til lokalplanen. Administrationen vil så vurdere, om ændringerne er så væsentlige, at lokalplanen skal sendes i ny høring.
Byrådet kan vælge ikke at godkende hvidbogen, hvormed Lokalplan 1175 sendes tilbage til administration. Dermed bliver plangrundlaget ikke opdateret så det svarer til de faktiske forhold og udfordringerne i forhold til byggesagsbehandlingen indenfor området bliver ikke løst. Det vil ligeledes ikke være muligt at udvide dagligvarebutikken.
Vurdering
Plan anbefaler, at lokalplanforslaget med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 5 revideres jf. hvidbogen og fremlægges igen i 8 ugers offentlig høring. Ændringen af lokalplanforslaget tager højde for naboernes høringssvar vedr. eksisterende forhold omkring naboerhvervsområdet på den modsatte side af Kalundborgvej og giver mulighed for den påtænkte udvidelse af Rema 1000.
En ny høringsproces giver alle interesserede parter mulighed for at drøfte- og komme med input til planlægningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Et evt. salg af del af ejendommen Kalundborgvej 59A i Slagelse samt del af vejareal ved rundkørslen Kalundborgvej/Valbygårdsvej (matr. nr. 7000b og 7000c Holmstrup, Slagelse Jorder) skal behandles af Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Revideret Forslag til lokalplan 1175 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 5 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at Borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 31. januar eller 1. februar 2018 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
4.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales med bemærkning om, at Udvalget ønsker fokus på parkeringsholdene.
Der afholdes borgermøde den 31. januar 2018.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

9. Forslag til lokalplan 1183, Etageboliger ved Danasvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 4 (B)

9.     Forslag til lokalplan 1183, Etageboliger ved Danasvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 4 (B)

Sagsnr.: 330-2016-45625               Dok.nr.: 330-2017-698234                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1183, Etageboliger ved Danasvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 4 og Miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 8. maj 2017 at igangsætte lokalplanlægningen for en ny etageboligbebyggelse på den gamle NV-OX erhvervsgrund mellem Ndr. Stationsvej og Danasvej i Slagelse. Udvalget besluttede, at planen skulle udarbejdes under hensyntagen til arkitektonisk kvalitet og til omgivelserne og ønskede variation i bebyggelsens udformning og højde, i stil med planlægning for området Slagelse Bypark.
Bebyggelsesforslaget er herefter, i samråd med ansøger, ændret, så der i stedet for 4- og 6- etagers boligblokke nu i forslaget indgår 3-5 etagers mere varieret bebyggelse, og der er foretaget visualiseringer af bebyggelsens fremtræden.
Forslag til lokalplan 1183 giver mulighed for opførelse af en boligbebyggelse, der indeholder ca. 180 boliger på den tidligere erhvervsgrund, beliggende nær Slagelse Station. Boligerne udformes som etageboliger i henholdsvis 3, 4 og 5 etager.
Bebyggelsesplanen er udformet, så bebyggelsen danner gårdrum, hvis opholdsarealer beskyttes mod støj fra Ndr. Stationsvej og jernbanen.
Lokalplanområdet vejbetjenes alene fra Ndr. Ringgade via Kvægtorvsvej. Ved en realisering af lokalplanen vil Danasvej blive lukket for ind- og udkørsel mod Kalundborgvej.
Der er udarbejdet et Kommuneplantillæg nr. 4, da kommuneplanrammens maksimale bygningshøjde på 4 etager overskrides. Lokalplanen indeholder varierende bygningshøjder mellem 3 og 5 etager i stedet for maks. 4 etager, mens den maksimale bebyggelsesprocent er reduceret fra Kommuneplanens 100% til 80%.
Der er gennemført en miljøscreening af planforslaget. På den baggrund konkluderes det, at lokalplanen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens §23c.
Lokalplanen ledsages af et tillæg til Kommuneplan 2017. Den offentlige høring af Forslag til lokalplan 1183 og Kommuneplantillæg nr. 4 forudsætter, at Kommuneplan 2017 er endeligt vedtaget og offentliggjort.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1183 og tilhørende Kommuneplantillæg nr. 4 og dermed sende forslaget i offentlig høring i 8 uger. Herved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. Konsekvensen er, at der ikke etableres en nyt plangrundlag, som giver mulighed for at der kan etableres boliger på arealet.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Det er hensigten at skabe et attraktivt boligområde på det centralt beliggende areal, som visuelt er væsentligt for sammenbindingen mellem campusområdet syd for banen og det nordfor liggende område Slagelse Bypark.
Administrationen anbefaler, at Forslag til Lokalplan 1183 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 4 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring. Det anbefales, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Forslag til Lokalplan 1183, Etageboliger ved Danasvej, Slagelse og tilhørende Kommuneplantillæg nr. 4 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at Borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 23.01.18 eller d. 25.01.18 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
4.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Der afholdes borgermøde 23. januar 2018.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

10. Forslag til Lokalplan 1187, Skoleidrætshal ved Sct. Pedersgade, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 2 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

10.   Forslag til Lokalplan 1187, Skoleidrætshal ved Sct. Pedersgade, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 2 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2017-29497               Dok.nr.: 330-2017-644741                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1187, Skoleidrætshal ved Sct. Pedersgade, Slagelse samt Forslag til tillæg nr. 2 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Dyhrs Skole ønsker at etablere en skoleidrætshal med tilhørende udendørsfaciliteter på en del af det grønne friareal bag ved Vestre Skole ved Sct. Pedersgade i Slagelse. Dyhrs Skole har i den forbindelse anmodet om udarbejdelse af en lokalplan til formålet.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 6. juni 2017, at igangsætte udarbejdelsen af en lokalplan for idrætshallen.
Lokalplanen giver mulighed for opførelse af en skoleidrætshal i op til 8,5 meters højde med tilhørende udendørs idrætsfaciliteter. Bebyggelseshøjden er højere end den oprindelige højde på 6 m i lokalplananmodningen; udvalget blev orienteret om ønsket om en større bygningshøjde på udvalgsmødet den 6. august 2017. Det resterende grønne areal skal forblive som et parkområde med randbeplantning. Der etableres vejtilslutning til hallen via den eksisterende adgangsvej til Vestre Skole fra Sct. Pedersgade. I tilknytning til skoleidrætshallen etableres minimum 20 nye parkeringspladser. Desuden sikres der adgang til parkområdet via arealet til den nye skoleidrætshal og den offentlige sti mellem Sct. Pedersgade og Holbergsgade.
Planlægningen kræver udarbejdelse af et tillæg til Kommuneplan 2017, idet der skal foretages en justering af afgrænsningen mellem kommuneplanrammerne til offentlige formål og boligformål. Derudover skal der udlægges en ny kommuneplanramme til rekreative formål.
Der har været afholdt en foroffentlighedsfase for kommuneplantillægget. I den forbindelse er der modtaget 5 høringssvar. Høringssvarene, som fremgår af vedlagte hvidbog, handler overordnet set om, hvorfor en idrætshal skal placeres i området, trafik og parkering, bevaring af de store træer, placering af bebyggelse, fortsat mulighed for aflåsning af området og fortsat adgang til det grønne område. Høringssvarene har bidraget til at fastholde fokus på etablering af parkering samt adgang til parkområdet.
Der er foretaget en miljøscreening med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planforslaget. Samlet set vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning af miljøet ved en realisering af lokalplanen. Administrationen har derfor afgjort, at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Miljøscreeningen er vedlagt planforslaget som bilag.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøscreeninger tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Lokalplanen ledsages af et tillæg til Kommuneplan 2017. Den offentlige høring af Forslag til lokalplan 1187 og Kommuneplantillæg nr. 2 forudsætter, at Kommuneplan 2017 er endeligt vedtaget og offentliggjort.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1187 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 2 og miljøscreening og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage planforslaget. Det vil betyde, at der ikke bliver etableret et plangrundlag for realisering af en skoleidrætshal. Det vil desuden betyde, at området fortsat vil være udlagt til offentlig formål, hvor den faktiske anvendelse af en del af området er rekreative formål.
Byrådet har mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i offentlig høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Forslag til Lokalplan 1187 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 2 og miljøvurderingsscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Planlægningen giver mulighed for at Dyhrs Skole kan etablere en skoleidrætshal med tilhørende udendørs faciliteter samtidig med at områdets grønne karakter fastholdes. Den nye skoleidrætshal forventes ikke at give anledning til væsentlige gener i forhold til naboejendommene og der vil fortsat være adgang til parkområdet. I forbindelse med udarbejdelsen af planforslaget har der været dialog med nuværende brugere af det grønne areal, Dansk Kennel Klub og Slagelse Garden, i forhold til evt. ønsker til planlægningen. Det er således hensigten, at nuværende brugere af det grønne friareal fortsat skal kunne benytte friarealet som efter opførelse af skoleidrætshallen vil udgøre ca. 6.400 m2.
Der etableres minimum 20 parkeringspladser i tilknytning til skoleidrætshallen. Såfremt der ved forskellige arrangementer opstår et større parkeringsbehov, skal arrangøren/Dyhrs Skole henvise til andre parkeringspladser eksempelvis H.P. Hansens Plads.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Forslag til Lokalplan 1187 samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 2 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at Borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek den 17. eller18. januar 2018 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
4.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales med bemærkning om, at der ønskes et oplæg til ændret arkitektonisk facadeløsning.
Der afholdes borgermøde den 17. januar 2018.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

11. Forslag til Lokalplan 1188, Boliger ved Akacievej, Vemmelev samt Kommuneplantillæg nr. 3 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

11.   Forslag til Lokalplan 1188, Boliger ved Akacievej, Vemmelev samt Kommuneplantillæg nr. 3 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2017-50681               Dok.nr.: 330-2017-646131                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1188, Boliger ved Akacievej, Vemmelev samt Forslag til tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 7. august 2017 at igangsætte lokalplanlægningen for den tidligere børneinstitution Akaciegården i Vemmelev til boliger.
Lokalplanen er igangsat på anmodning af ejer, der ønsker at ombygge den eksisterende bygning til ca. 6 lejligheder samt bygge dobbelthuse i op til 2 etager inden for lokalplanområdet.
Ejer ønsker at benytte lejlighederne til at huse unge mennesker, som har brug for lidt støtte i egen lejlighed.
Området er udlagt til offentlige formål i Kommuneplan 2017. En udnyttelse af området til boligformål kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der ændrer rammen.
Forslag til Lokalplan 1188 giver mulighed for at indrette boliger i den eksisterende bebyggelse samt at etablere nye boliger i den sydlige del af lokalplanområdet. Der er indtegnet et byggefelt sydvest for den eksisterende bebyggelse, hvor de nye boliger kan opføres i op til 2 etager. Lokalplanområdet disponeres med en fælles parkeringsplads øst for den eksisterende bebyggelse, hvorfra der er adgang til boligerne via en 3 m bred sti.
Der er i forbindelse med kommuneplantillægget gennemført en foroffentlighedsfase. Slagelse Kommune har i perioden modtaget 6 høringssvar omhandlende områdets anvendelse, bygningshøjder, privatliv for naboer, bebyggelsesprocent, aktindsigt, vejadgang, beboersammensætning, snerydning, udearealer og hegn.
Ideerne og kommentarerne har givet anledning til at trække byggefeltet længere ind i lokalplanområdet for at skabe afstand mellem ny bebyggelse og skel af hensyn til naboers privatliv.
Der er gennemført en miljøscreening af planforslaget. På den baggrund konkluderes det, at lokalplanen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens §23c.
Lokalplanen ledsages af et Kommuneplantillæg til Kommuneplan 2017. Den offentlige høring af Forslag til lokalplan 1188 og Kommuneplantillæg nr. 3 forudsætter, at Kommuneplan 2017 er endeligt vedtaget og offentliggjort.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1188 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 3 til Slagelse Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at den eksisterende bebyggelse i lokalplanområdet ikke kan anvendes til boligformål, og at der ikke kan etableres andre boliger inden for lokalplanområdet. Det vil desuden betyde, at området stadig er udlagt til offentlige formål og kan anvendes hertil.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at forslag til Lokalplan 1188 samt Kommuneplantillæg nr. 3 med tilhørende miljøscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring. Det anbefales, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
Lokalplanområdet vurderes velegnet til boligformål, da det ligger midt i et eksisterende boligområde. Der planlægges for nye tæt-lav boliger, der sammen med den eksisterende bebyggelse orienteres mod et fælles centrum. Med de udlagte byggefelter sikres afstand imellem bebyggelse inden for lokalplanområdet og naboer.
Slagelse Kommune har i forbindelse med foroffentlighedsfasen modtaget høringssvar fra borgere, som er bekymrede for, om området skal anvendes til institutionsformål. Med lokalplanen planlægges området til boligformål, hvilket ikke giver mulighed for anden anvendelse end boliger. Administrationen vurderer, at den offentlige høring af lokalplanforslaget vil kunne skabe klarhed om de aktuelle ønsker for området og danne grundlag for en debat omkring disponeringen af området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Forslag til Lokalplan 1188, Boliger ved Akacievej, Vemmelev med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 3 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes i Vemmelev forsamlingshus d. 16. eller 24. januar 2018 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Der afholdes borgermøde den 16. januar 2018.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

12. Forslag til Lokalplan 1189, Industriområde ved Kongstedvej og Rugvænget i Slagelse (B)

12.   Forslag til Lokalplan 1189, Industriområde ved Kongstedvej og Rugvænget i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2017-65215               Dok.nr.: 330-2017-688372                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om Forslag til Lokalplan 1189, Industriområde ved Kongstedvej og Rugvænget i Slagelse og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede den 6. juni 2017 at give afslag på en byggeansøgning fra Danish Pork Meat ved at nedlægge et § 14 forbud iht. Planloven. Som en del af beslutningen, skal der udarbejdes en lokalplan for hele industriområdet med henblik på at mindske fremtidige konflikter mellem områdets erhvervsaktiviteter og nærliggende boligområder.
Den 2. oktober 2017 behandlede og godkendte Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget et oplæg til regulering af bebyggelse og der er nu udarbejdet Forslag til Lokalplan 1189, Industriområde ved Kongstedvej og Rugvænget i Slagelse. Lokalplanen inddeler området i 2 delområder.
Delområde 1 ligger nærmest de tilstødende boligområder og må kun rumme virksomheder svarende til virksomhedsklasse 1-2 (det er typisk virksomheder som kontor og administration samt mindre virksomheder der ikke medfører væsentlige miljøgener som f.eks. støj). Bebyggelsesprocenten fastsættes til 50 og der må ikke bygges højere end 6 meter. Der fastsættes en byggelinje på 15 meter fra skel mod tilstødende boligområder. Indenfor de 15 meter fastsættes ligeledes bestemmelser om et 10 meter bredt beplantningsbælte i skel mod de tilstødende boligområder og ”Fodsporet”.
Delområde 2 udgør den centrale del af erhvervsområdet som støder op mod Korsørvej og Fodsporet og må kun rumme virksomheder svarende til virksomhedsklasse 1-4 (virksomheder i klasse 3-4 har typisk aktiviteter der i nogen grad påvirker omgivelserne i form af f.eks. støj, de har et større transport flow og kan have aktiviteter om natten). Bebyggelsesprocenten fastsættes til 50, dog 55 for et nærmere angivet område på hjørnet af Korsørvej og Kongstedvej. Der må ikke bygges højere end 8,5 meter. Der fastsættes en byggelinje på 15 meter fra skel mod ”Fodsporet”. Indenfor de 15 meter fastsættes ligeledes bestemmelser om et 10 meter bredt beplantningsbælte i skel mod ”Fodsporet”.
Lokalplanområdet vejbetjenes ad eksisterende veje hhv. Kongstedvej, Rugvænget og Kongstedparken. Der fastsættes en byggelinje på 5 meter fra skel mod vej.
Der er foretaget en miljøscreening med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planforslaget. Samlet set vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning af miljøet ved en realisering af lokalplanen. Administrationen har derfor afgjort, at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Miljøscreeningen er vedlagt planforslaget som bilag.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingsscreeningen tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1189 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver udarbejdet et nyt plangrundlag. Det vil betyde, at hovedparten af området fortsat er reguleret planlægningsmæssigt gennem en kommuneplanramme mens en mindre del af området fortsat vil være omfattet af lokalplan 199 – Lager og engroshandel på hjørnet af Korsørvej og Kongstedvej.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Forslag til Lokalplan 1189 med tilhørende miljøvurderingsscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Derved skabes mulighed for at vedtage et plangrundlag for det eksisterende erhvervsområde, der, gennem en zonering af erhvervsområdet, sikrer erhvervsområdets fremtidige udvikling under hensyntagen til de tilstødende boligområder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Forslag til Lokalplan 1189, Industriområde ved Kongstedvej og Rugvænget i Slagelse vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at Afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at Borgermødet afholdes på Slagelse Bibliotek den 25. eller 30. januar 2018 i tidsrummet mellem kl. 18.30 og 20.00.
4.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales, med bemærkninger om max. plantebæltehøjde reduceres til 5 m.
Der afholdes borgermøde den 25. januar 2018.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

13. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1144, Genbrugsbutik og haveaffaldsplads på genbrugsstationen i Skovsø, Slagelse (B)

13.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1144, Genbrugsbutik og haveaffaldsplads på genbrugsstationen i Skovsø, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2014-63052               Dok.nr.: 330-2017-705093                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Lokalplan 1144, Genbrugsbutik og haveaffaldsplads på genbrugsstationen i Skovsø, Slagelse, skal vedtages endeligt.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 5. januar 2015 anmodning om opstart af lokalplan for en genbrugsbutik samt udvidelse af eksisterende genbrugsplads i Skovsø i Slagelse Øst. Lokalplanprocessen har sidenhen været sat i bero af bygherre og er startet op igen i 2017.
Lokalplanen giver mulighed for en ny indretning af den eksisterende genbrugsplads ved Skovsøvej, således at det bliver nemmere og mere overskueligt for kunder på pladsen at bevæge sig rundt. Derudover giver lokalplanen mulighed for, at eksisterende haveaffaldsplads på Assensvej sammenlægges med genbrugspladsen i Skovsø, og at der etableres en genbrugsbutik i tilknytning til pladsen.
Lokalplanen fastholder den eksisterende anvendelse til erhverv og fastlægger rammer for byggefelter, parkering, vejadgang, højder og facadeløsninger. Vejadgangen til området sker fra Skovsøvej.
Lokalplanområdet er omfattet af eksisterende Lokalplan 212 og Lokalplan 104, der ikke længere er tidssvarende. Den nye lokalplan erstatter en del af Lokalplan 212 og en del af Lokalplan 104.
Lokalplanen blev vedtaget som forslag af byrådet den 28. august 2017 og sendt i offentlig høring fra den 1. september 2017 til den 27. oktober 2017. I forbindelse med offentlighedsfasen har Slagelse Kommune ikke modtaget høringssvar.
Lokalplanen fremsendes derfor til endelig vedtagelse uden væsentlige ændringer. Der er kun foretaget mindre sproglige og tekniske rettelser i lokalplanen. Disse har ingen betydning for lokalplanens bestemmelser.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kap. 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23 c.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af lokalplanen som en del af den endelige vedtagelse.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at vedtage Lokalplan 1144. Derved vil det blive muligt at give tilladelse til at opføre en genbrugsbutik i tilknytning til genbrugsstationen.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1144. Derved vil det ikke være muligt at give tilladelse til at opføre en genbrugsbutik på arealet. Lokalplan 104 og 212, der udlægger området til erhverv, vil fortsat være gældende.
Vurdering
Administration anbefaler, at Lokalplan 1144 vedtages endeligt. Herved skabes plangrundlaget for, at der kan etableres en genbrugsbutik i tilknytning til genbrugsstationen.
Området er allerede udlagt til erhverv og besøges dagligt af borgere, der skal ind på genbrugspladsen, og derfor vil en ny genbrugsbutik passe godt ind i området uden at virke generende for naboer. Tilgangen til området er fra Skovsøvej, hvilket gør, at Sorøvej ikke bliver påvirket af en eventuel mertrafik fra genbrugsbutikken.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Lokalplan 1144, Genbrugsbutik og haveaffaldsplads på genbrugsstationen i Skovsø, Slagelse, vedtages endeligt,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

14. Ændringsforslag inden endelig vedtagelse af Lokalplan 1181, Boligområde Bakketoften, Tidselbjerget, Slagelse (B)

14.   Ændringsforslag inden endelig vedtagelse af Lokalplan 1181, Boligområde Bakketoften, Tidselbjerget, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2017-29406               Dok.nr.: 330-2017-653989                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til ændringsforslag til Lokalplan 1181. Det væsentligste ændringsforslag skal sendes i 14 dages supplerende høring.
Lokalplan 1181 kan først derefter blive fremsendt til endelig vedtagelse.
Baggrund
Forslag til Lokalplan 1181 giver mulighed for at etablere et boligområde med op til 22 sokkelgrunde og 3 parcelhuse i den nye bydel Tidselbjerget. Det er Slagelse Kommune, der ejer arealet, der planlægges til sokkelgrunde. Arealet, der planlægges til parcelhuse, er privatejet.
Området er disponeret, så der dannes to boliggrupper af sokkelhuse med tilhørende fællesarealer, og de tre parcelhuse, der ligger i forbindelse med eksisterende parcelhusbebyggelse. Sokkelgrundene placeres i et rekreativt fælles friareal tilplantet som en lund. I fællesarealerne mellem husene er der mulighed for at etablere faciliteter som f.eks. legeplads, urtebede, opholdspladser, delestationer m.m. I den nordlige ende af lokalplanområdet anlægges et forsinkelsesbassin, der indgår i det overordnede LAR-anlæg for Tidselbjerget.
Lokalplanen blev vedtaget som forslag af byrådet d. 28. august 2017 og sendt i offentlig høring fra den 1. september til den 27. oktober 2017. I forbindelse med offentlighedsfasen har Slagelse Kommune modtaget 2 høringssvar omhandlende bygningshøjder, tagterrasser, håndtering af overfladevand og fælles grundejerforening. Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog. De har givet anledning til følgende ændringer af lokalplanen: bygningshøjden er justeret i forhold til nabobebyggelse, og den indtegnede grøft på kortbilag 2 er fjernet.
Administrationen foreslår desuden følgende ændringer/rettelser:
· Der planlægges et fortov langs stamvejen,
· Der planlægges fælles parkering,
· En bestemmelse om privat brug af fællesarealer er fjernet
· En bestemmelse om varmeforsyning er fjernet.
Bestemmelsen om varmeforsyning er fjernet idet området ikke er omfattet af tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning. Ændringen kræver en 14 dages supplerende høring hos Dansk Gas Distribution (DGD), da ændringen på væsentlig måde berører DGD. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1181 med de foreslåede ændringer kan ikke ske, før DGD har fået lejlighed til at udtale sig.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Efter planlovens § 27, stk. 2 kan der foretages ændring af planforslaget i forbindelse med planens endelige vedtagelse. Hvis ændringerne berører andre end dem, der er kommet med indsigelse, skal der foretages en supplerende høring.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at godkende de foreslåede ændringer til Lokalplan 1181, der fremgår af hvidbogen. Lokalplanen bliver sendt i 14 dages supplerende høring, inden den kan vedtages endeligt.
Byrådet kan vælge at pege på andre ændringer til Lokalplan 1181. Administrationen vil så vurdere, om ændringerne er så væsentlige, at de skal sendes i supplerende høring.
Byrådet kan vælge ikke at godkende hvidbogen, hvormed Lokalplan 1181 sendes tilbage til administrationen.
Vurdering
Visionen med lokalplanen er at skabe et attraktivt boligområde, hvor det er muligt at få en stor villa uden tilhørende have, der skal passes. Sokkelgrundene sikrer mere plads til naturen og lever dermed op til de bærende mål for Tidselbjerget. Med lokalplanen kan Slagelse Kommune tilbyde en ny type boliger, der forventes at kunne tiltrække et andet segment end det klassiske parcelhus.
Administrationen anbefaler derfor, at byrådet godkender hvidbogen med de foreslåede ændringer, og at Lokalplan 1181 sendes i 14 dages supplerende høring hos DGD.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
For at Slagelse Kommune kan sælge byggegrunde i lokalplanområdet, kræves at lokalplanen vedtages endeligt.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at hvidbogen godkendes med de foreslåede ændringer,
2.    at lokalplanen fremlægges i 14 dages supplerende høring,
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

15. Kommuneplan 17 - endelig vedtagelse af Kommuneplan 2017 - 2028 (B)

15.   Kommuneplan 17 - endelig vedtagelse af Kommuneplan 2017 - 2028 (B)

Sagsnr.: 330-2016-39609               Dok.nr.: 330-2017-711873                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Kommuneplan 2017 – 2028 skal vedtages endeligt.
Baggrund
Byrådet besluttede at vedtage Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 på mødet den 26. juni 2017, hvorfor kommuneplanforslaget har været i offentlig høring i 9 uger fra den 28. juni til den 30. august 2017.
Slagelse Kommune modtog 87 høringssvar til planforslaget. Disse fremgår af hvidbog I, der er vedhæftet som bilag 1. Høringssvarene og hvidbog I blev behandlet på byrådets møde den 30. oktober 2017.
Høringssvarene gav anledning til flere ændringer til kommuneplanforslaget. En del af ændringerne blev godkendt, som en del af hvidbog I, og er indarbejdet i den endelige Kommuneplan 2017 – 2028. Disse ændringer omfatter:
· I erhvervsrammerne 1.4E14 (Megacenter Vest), 1.4E15 (Kongevejen/Stop 39) (jf. aftale med Erhvervsstyrelsen) og 2.3E6 (Amerikakaj/Banegårdskaj) tilføjes bemærkninger omkring vej-, forsynings- og anvendelsesforhold
· Tilføjelse af afsnit om forhold omkring produktionsvirksomheder under redegørelsen til ”1.3 Erhverv” (jf. aftale med Erhvervsstyrelsen)
· Justeringer til masterplanerne for Skælskør og Slagelse
· Mindre justeringer og tilføjelser under hovedstrukturen (øernes udvikling) samt turisme-, kystnærhedszone-, sommerhusområde- og trafikafsnittet under retningslinjer
(jf. aftale med Erhvervsstyrelsen)
· Tilføjelse af to nye retningslinjer under ”9.6 Naturnetværk og Grønt Danmarkskort” samt ændringer til redegørelsen (jf. aftale med Erhvervsstyrelsen)
· Mindre rettelser til ”Turistpolitiske overvejelser” og ”Redegørelse for arealanvendelse i kystnærhedszone”
· Som følge af foreslåede rammeændringer rettes ”Tilpasning af rummelighed” samt ”Redegørelse for arealudlæg”
· Som følge af, at Slagelse Megacenter ikke udpeges som aflastningsområde, udgår afsnittet om ”Redegørelsen for aflastningsområdet” i ”1.4 Detailhandel”, og rammen udgår af tabel 1.4.1
· Nyt layout til tabel 1.4.1 og 1.4.2 (samles i én tabel) under ”1.4 Detailhandel”
· Stiplanen vedhæftes som bilag til ”3.5 Stier”
· Tekst om Energipark Korsør under hovedstrukturen justeres
· Maks. størrelse på udvalgsvarebutikker fastsættes i de rammer til butiksformål, der jf. planloven giver mulighed for ubegrænset areal, til at være 999.999 m2 (ved en fejl stod der 9.999 m2 i tidligere sagsfremstilling)
Byrådet besluttede i øvrigt, at:
· Forhold vedrørende maks. antal butikker pr. bygning i rammerne 1.4E14, 1.3C9 og 1.3C10 udgår
· Landsbyernes rummelighed skal undersøges med henblik på at sikre fremtidig udvikling, hvorfor følgende tilføjes under ”Landområder” under hovedstrukturen: ”I planperioden undersøges landsbyernes rummelighed, så det sikres, at der også i landsbyerne skabes mulighed for udvikling.”
Disse ændringer er også indarbejdet i den endelige Kommuneplan 2017 – 2028.
Det fremgår af beslutningen, at (F) tilsluttede sig forbehold fra (A) vedrørende det nye erhvervsudlæg ved Kongevejen/Stop 39 i Slagelse, ramme 1.4E15. (Ø) stemte imod godkendelse af hvidbog I.
Høringssvarene gav desuden anledning til en række ændringer, der medførte, at byrådet valgte at sende de væsentligste ændringsforslag til Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 i supplerende høring hos berørte borgere og indsigere.
Supplerende høring
Den supplerende høring omhandlede følgende emner:
· Boligområde ved Elmesvinget, Slagelse (maks. etageantal ændres fra 2 til 3 etager, maks. bygningshøjde ændres fra 8,5 m til 12 m og maks. bebyggelsesprocent ændres fra 40 til 50)
· Boligområde ved Roarsvejkvarteret, Slagelse (maks. etageantal ændres fra 1½ etage til 2 etager, og ud over parcelhuse gives der mulighed for rækkehuse med en bebyggelsesprocent på 40)
· Boligområde ved Stibjergvej, Korsør (maks. etageantal ændres fra 1½ etage til 2 etager)
· Erhvervsområde ved Elmesvinget, Slagelse (ændring af afgrænsning)
· Erhvervsområde ved Slagelse Megacenter (ændring af anvendelse fra centerområde til erhvervsområde)
Emnerne har været i supplerende høring fra den 3. november til den 17. november 2017.
Der er i høringsperioden indkommet 17 høringssvar, hvoraf 13 omhandler de konkrete emner i supplerende høring. Høringssvarene fremgår af hvidbog II, vedlagt som bilag 2.
Høringssvarene omhandler primært udvidelsen af Roarsvejkvarteret i Slagelse (9 høringssvar) og boligudlægget ved Stibjergvej i Korsør (3 høringssvar), hvor naboer til de foreslåede udpegninger er imod ny bebyggelse, grundet blandt andet tab af herlighedsværdi og mulig værdiforringelse. Der er modtaget et enkelt høringssvar vedrørende boligudlægget ved Elmesvinget i Slagelse, mens der ikke har været reaktioner vedrørende erhvervsområderne ved Elmesvinget og Slagelse Megacenter.
Administrationen vurderer, at høringssvarene ikke giver anledning til at forkaste eller revidere de foreslåede ændringer til kommuneplanen. Det bør dog præciseres, at maks. bygningshøjde i ramme 2.4B4 (Stibjergparken) Korsør og 1.5B22 (Marievangsvej) Slagelse er fastsat til 8,5 m.
Endvidere er der modtaget 4 høringssvar vedrørende emner, der ikke var i supplerende høring. Høringssvarene omhandler stier og de grønne områder, camping på Agersø og arealreservationer til omfartsveje i Slagelse og Skælskør. Høringssvaret vedrørende camping på Agersø giver anledning til, at ”Agersøgård Camping” rettes til ”Agersø Campinggård” alle steder i kommuneplanen.
Bilag 3 giver en oversigt over alle ændringer til Kommuneplan 2017 – 2028.
Ændringerne er indarbejdet i Forslag til kommuneplan 2017 – 2028, som findes digitalt på:
I tilknytning til Kommuneplan 2017 – 2028 fremlægges den ”sammenfattende redegørelse” for den miljøvurdering, der er foretaget af Kommuneplan 2017 – 2028. Der er ikke modtaget kommentarer til miljøvurderingen. ”Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af Kommuneplan 2017 – 2028” fremgår som bilag 4.
Der er blevet afholdt et velbesøgt orienteringsmøde vedrørende udpegning af naturpark i kommuneplanen. Her deltog 28 borgere, og administrationen gennemgik baggrunden for udpegningen, formålet med naturparken, kriterierne for naturparken samt lidt om den fremadrettede proces. Det gav anledning til en god og konstruktiv diskussion.   
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at godkende de foreslåede ændringer til Kommuneplan 2017 – 2028, der fremgår af hvidbog II for den supplerende høring, og dermed godkende Kommuneplan 2017 – 2028 endeligt.
Byrådet kan vælge at pege på andre ændringer til Kommuneplan 2017 – 2028. Administrationen vil så vurdere, om ændringerne er så væsentlige, at de skal sendes i supplerende høring.
Byrådet kan vælge ikke at godkende hvidbog II, hvormed Kommuneplan 2017 – 2028 sendes tilbage til administrationen.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at høringssvarene modtaget under den supplerende høring ikke giver anledning til at forkaste eller revidere de foreslåede ændringer til kommuneplanen.
· Udvidelse af boligområde ved Roarsvejkvarteret i Slagelse: Administrationen ønsker fortsat at skabe flere muligheder for boligbebyggelse i Slagelse Vest. En udvidelse af Roarsvejkvarteret, der indskrænker Den grønne ring med 100 m, er i tråd med lignende planlægning nord for området. Administrationen vurderer, at der i en nærmere planlægning for området kan tages højde for, hvordan ny bebyggelse indpasser sig i forhold til eksisterende bebyggelse
· Nyt boligudlæg ved Stibjergvej i Korsør: I forhold til at sikre, at der i kommende planperiode også er mulighed for at bygge nye boliger i Korsør, vurderer administrationen, at der ved Stibjergvej kan planlægges for ny bebyggelse i forlængelse af Stibjergvejs nuværende fortætning med parceller langs med vejen
· Boligudlæg ved Elmesvinget i Slagelse: I stil med Tidselbjerget, som på sigt kan tænkes sammen med boligområdet ved Elmesvinget, er det intentionen at skabe et attraktivt og moderne boligområde med flere forskellige typer af boliger
Kommuneplan 2017-2028 er i tråd med Planstrategiens emner og er udarbejdet med henblik på at sikre gode rammer for den videre udvikling af hele Slagelse Kommune ud fra de muligheder, den nye planlov og de statslige interesser giver.
Med Kommuneplan 2017-2028 er der grundlag for at kunne bygge videre på Slagelse Kommunes vækststrategi og visionen om at skabe et stærkere erhverv, gode uddannelsesmiljøer og attraktive oplevelser. Nye udpegninger til boliger og erhverv er i tråd med bosætningsstrategien og arealudviklingsstrategien. Udpegningen af naturpark fra Bisserup til Skælskør, inklusiv Agersø og Omø, vil kunne bidrage til at løfte kommunens iværksatte vækstinitiativ for kyst- og naturturisme, og arbejdet med kulturmiljøer vil kunne understøtte nye muligheder inden for turisme. Endvidere giver den nye kommuneplan mulighed for at styrke Slagelses position som Vestsjællands handelscentrum, hvorfor der er fokus på at løfte detailhandlen.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at byrådet vedtager Kommuneplan 2017 – 2028 med de foreslåede ændringer, der fremgår af hvidbog II for den supplerende høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Kommuneplan 2017 – 2028 vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbog II for den supplerende høring,
2.    at Den sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen af planforslaget vedtages,
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales med følgende bemærkninger:
- 2.4B4 nyt boligudlæg ved Stibjergvej, Korsør udgår.
- 1.5B22 nyt boligudlæg ved Marievangsvej, Slagelse: Flemming Erichsen (A), Ali Yavuz (A), Steen Olsen (A) og Frederik Pedersen (O) anbefaler at udlægget udgår.
- 1.4E15 nyt erhvervsudlæg ved Kongevejen/Stop 39, Slagelse: Flemming Erichsen (A), Ali Yavuz (A), Steen Olsen (A) fastholder tidligere anbefaling, at udlægget udgår.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Udvalgets indstilling anbefales med følgende bemærkninger:
- 2.4B4 nyt boligudlæg ved Stibjergvej, Korsør - Michael Gram anbefaler at forslaget ændrets fra 1 1/2 plan 1 plan.
- 1.5B22 nyt boligudlægved Marievangsvej, Slagelse anbefales. John Dyrby Paulsen (A), Lis Tribler (A) og Niels O. Pedersen (A) anbefaler at udlægget udgår.
- 1.4.E15 nyt erhvervsudlæg ved Kongevejen/Stop 39, Slagelse anbefales. John Dyrby Paulsen (A), Lis Tribler (A) og Niels O Pedersen (A) anbefaler at udlægget udgår.

16. Slagelse Kommune - Endelig godkendelse af parkeringsstrategi(B)

16.   Slagelse Kommune -  Endelig godkendelse af parkeringsstrategi(B)

Sagsnr.: 330-2016-14283               Dok.nr.: 330-2017-712437                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal på baggrund af den offentlige høring af kommunens parkeringsstrategi overfor Byrådet anbefale ændringer og tilføjelser til strategien.
Baggrund
Med afsæt i Byrådets behandling af Slagelse Kommunes Parkeringsstrategi den 28. august 2017, blev det besluttet, at udsende strategien i offentlig høring, samt at der udarbejdes en parkerings-app for Slagelse Kommune. Høringen blev foretaget i perioden fra den 25. september 2017 til den 29. oktober 2017.
Høringen omkring parkeringsstrategien blev fremsendt direkte til Handicaprådet og Ældrerådet, derudover blev Korsør Erhvervsforening, Skælskør Erhvervsforening og Business Slagelse tilbudt et dialogmøde om strategien. Kun Business Slagelse tog imod tilbuddet om at deltage i et dialogmøde.
I høringsperioden indkom der 2 høringssvar:
1. Underskriftindsamling fra ”Butikkerne i City”, Slagelse.
2. Handicaprådet for Slagelse Kommune.
Ad 1:
Butikkerne i City, Slagelse har under temaet: ”Synes du ligesom os ”Butikkerne i City”, at vi har ALT for få parkeringspladser til vores kunder. Din underskrift kan forhåbentlig hjælpe”.
Der er i alt indsamlet 1.246 underskrifter.
Den samlede underskriftsindsamlingen er ikke vedlagt men kun det første underskriftsark af i alt 51.
Ad 2:
Handicaprådet meddeler, at rådet på det kraftigste anbefale Slagelse Kommune IKKE, at vedtage fremsendte udkast til parkeringsstrategi.
Nogle af de argumenter som fremføres er, at strategien ikke indeholder analyser i forhold til mængde, omfang og placering af handicapparkering, samt at den heller ikke forholder sig til sammenhængen mellem handicapparkering og tilgængelighed.
Det er Handicaprådets sammenfatning, at alle relevant forhold vedrørende handicapparkering bør indarbejdet i analysen og efterfølgende indgå i udkast til strategi.
Handicaprådet ser frem til, at få revidere udkast til parkeringsstrategi i Slagelse Kommune i høring.
Det fulde høringssvar er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Lov om offentlige veje, Lov om private fællesveje, Færdselsloven og Byggeloven.
Handlemuligheder
Landdistrikts- Teknik- og Ejendomsudvalget kan vælge at det overfor Byrådet anbefales;
at Parkeringsstrategien for Slagelse Kommune godkendes som den er fremlagt med mindre redaktionelle rettelser, og med krav om, at der i et samarbejde mellem Handicaprådet for Slagelse Kommune og Center for Teknik og Miljø udarbejdes en retningslinje for handicapparkering inden udgangen af 2018 eller,
at Parkeringsstrategien ikke fremsendes til godkendelse i Byrådet før der er udarbejdet en retningslinje for handicapparkering.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø har følgende kommentarer til de fremsendte høringssvar:
Ad 1
Vedrørende høringssvaret fra Butikkerne i City skal det bemærkes, at der med en godkendelsen af en parkeringsstrategi for kommunen og dennes tre købstæder, er der sat fokus på parkering, og at parkering er væsentlig for en aktiv bymidte.
Ad 2
Center for Teknik og Miljøs anerkender, at parkeringsstrategien ikke konkret forholder sig til problematikkerne vedrørende handicapparkering, det anbefales derfor, at parkeringsstrategien suppleres med en retningslinjer for handicapparkering, og at denne retningslinje udarbejdes i et samarbejde mellem Handicaprådet for Slagelse Kommune og Center for Teknik og Miljø. Retningslinjen foreslås udarbejdet inden udgangen af 2018.
Sammenfatning:
Slagelse Kommunes Parkeringsstrategi skal sætte rammerne for de kommende 10 års arbejde med parkering i kommunen. Det er afgørende for strategien, at synliggøre de udfordringer på parkeringsområdet som Slagelse Kommune vil komme til at stå overfor i den angivet periode.
Da parkeringsstrategien sætter rammen, er der parkeringselementer som ikke er beskrevet i detaljer, her kan der blandt andet peges på; parkeringspladser forbeholdt el-biler, handicapparkering, langtidsparkering for lastbiler og lignende.
Center for Teknik og Miljø vurdering, at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til at udsætte godkendelsen af strategien, og at parkeringsstrategien anbefales godkendt i udgaven som den har været i høring, dog med mindre redaktionelle rettelser. Det er også Center for Teknik og Miljøs anbefaling, at parkeringsstrategien suppleres med parkeringsrelevante retningslinjer der underbygger strategien.
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at der inden udgangen af 2018 er udarbejdet en retningslinje for handicapparkering, og at denne retningslinje indgår som en underbyggende retningslinje i den samlede strategi for parkering.
Med afsæt i Byrådets beslutning igangsættes undersøgelser vedrørende anskaffelse af en parkeringsapp, for Slagelse Kommune. Der tages her afsæt i de erfaringer som andre kommuner har erfaret.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Afhængigt af ambitionsniveauet for Slagelse Kommunes Parkeringsapp, kan dette medføre en endnu ukendt udgift til indkøb/udvikling samt eventuel implementering af overvågning af parkeringspladser, hvis appen skal kunne give svar om ”ledige pladser”.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalg over for Byrådet anbefaler, at Slagelse Kommunes Parkeringsstrategi godkendes som den har været fremlagt i offentlig høring, dog med mindre redaktionelle rettelser,
2.    at Center for Teknik og Miljø i et samarbejde med Handicaprådet for Slagelse Kommune inden udgangen af 2018 har udarbejdet en retningslinje for handicapparkering.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Jørn Melchior Nielsen (Ø)
Anbefales med bemærkning om at der i parkeringsstrategien tilføjes, at der skal tages hensyn til handicappolitikken og at der udarbejdes retningslinier for handicapparkering.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

17. Vandråd 2017, høringssvar afgrænsning af vandløb i vandplanerne (B)

17.   Vandråd 2017, høringssvar afgrænsning af vandløb i vandplanerne (B)

Sagsnr.: 330-2017-19841               Dok.nr.: 330-2017-704118                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs- Plan- og Miljøudvalget skal vælge, at indstille Vandsynsrådets anbefalinger vedrørende afgrænsning og udpegning af vandløb i vandområdeplanerne.
Baggrund
Som en del af Aftale om Fødevare- og Landbrugspakken skal der ske en afgrænsning af vandløb i vandområdeplanerne og udpegning af vandløb som kunstige og stærkt modificerede.
Vandområdeplanerne er en samlet plan for at forbedre det danske vandmiljø. De skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer, vandløb og grundvand i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv.
Kommuner og vandråd skal kvalificere afgrænsningen af de vandløb, der indgår i vandområdeplanerne 2015-2021, samt kvalificere udpegningen af vandløb som kunstige og stærkt modificerede.
Der er oprettet et vandråd for hvert hovedvandopland, der skal bistå kommunerne i arbejdet med at kvalificere afgrænsning og udpegning af vandløb i vandområdeplanerne. Vandrådene er sammensat af medlemmer der repræsenterer landsdækkende organisationer, der varetager erhvervsinteresser, eller som har til hovedformål at beskytte natur, miljø og/eller rekreation.
Vandrådet i område 2.5 Smålandsfarvandet dækker Slagelse Kommune og 7 andre kommuner. Næstved Kommune er sekretariatskommune. Vandrådet dækker et meget stort geografisk område og mange kilometer vandløb. Vandrådet har derfor lagt op til, at kommunerne arbejder lokalt og derefter præsenterer de lokale beslutninger.
Slagelse Kommune har, som ved vandrådsarbejdet i 2014, valgt at inddrage det lokale vandsynsråd, bestående af lokale medlemmer af grønne organisationer, landboforeninger og å-lag.
Opgaven består af tre delopgaver, som skal indberettes til Miljøstyrelsen inden d. 31. december 2017. Miljøstyrelsen udarbejder derefter i 2018 et nyt grundlag til vandområdeplanerne ud fra en vurdering af høringssvar fra Vandråd og andre indkomne høringssvar.
Vandsynsrådet har gennemgået opgave 1 og 2. Der er opnået enighed i vandsynsrådet om, at indstille en samlet anbefaling i begge opgaver. Der er endvidere opnået enighed om, ikke at indsende mindretalsudtalelser til opgaverne i Slagelse Kommune.
Opgave 1
Opgave 1 består i, at vurdere om vandløb med et opland under 10 km2 lever op til opdaterede kriterier, herunder krav til fald, slyngningsgrad og fysisk indeks. Gør de ikke det, skal de indstilles til vurdering hos Miljøstyrelsen. Der er i Slagelse Kommune 17 vandløb i vandplanerne, der har et opland under 10 km2. Se bilag 1.
Vandsynsrådet anbefaler, at Byrådet indberetter nedenstående til Miljøstyrelsen. Se bilag 2. 
Bækkerenden
Vandsynsrådet foreslår en yderligere segmentering af vandløbet. Vandsynsrådet foreslår, at vandløbet opdeles ved Slagelse Landevej. Vandsynsrådet tvivler på, at kriterierne er opfyldt på strækningen nedstrøms Slagelse Landevej.
Vestermose Å
Vandsynsrådet foreslår en ny segmentering af vandløbet: fra st. 0-316 (rørlagt), st. 316-1145 og st. 1145-2527. Vandsynsrådet tvivler på at kriterierne er opfyldt på strækningen fra st. 1145-2527.
Rokkemoserenden
Vandsynsrådet er enige om, at slyngningsgraden er misvisende og ikke opfylder kriteriet. Faldet bør rettes til 0,9.
Styrtrenden
Vandløbet bør deles op ved vandskellet. Vandsynsrådet tvivler på, at vandløbet øst for vandskellet opfylder kriterierne, da en del af vandløbet er rørlagt. Faldet øst for vandskellet bør rettes til 6,62 og faldet vest for vandskellet bør rettes til 5,33.
Derudover anbefaler Vandsynsrådet, at der laves et genslyngningsprojekt, der udligner faldet på Tranebækken st. 2016-2163 (udløb i Snogebækken) og 400 m syd for sammenløbet til Snogebækken. Vandsynsrådet har ingen yderligere bemærkninger.
Opgave 2
Opgave 2 består i at vurdere omvandløb er kunstige eller så stærkt modificerede, at det hindrer opnåelse af god økologisk tilstand. Samtidigt skal der gives et bud på hvilke indsatser, der er nødvendige for at vandløbet kan opnå god økologisk tilstand – og hvilke negative indvirkninger disse indsatser forventes at have på de vandløbsnære arealer. Miljøstyrelsen skal herefter analyserer det rumlige og økonomiske omfang af konsekvenserne af de indmeldte indsatser.
Der er i Slagelse Kommune 22 vandløbstrækninger i vandområdeplanen, der ifølge Miljøstyrelsen kan komme i betragtning. Se bilag 3.
Vandsynsrådets samlede anbefaling overfor byrådet er, at følgende vandløb indstilles til Miljøstyrelsen som stærk modificerede. Se bilag 4:
• Vestermose Å (o4553_b)
• Øllemose Rende (o8295_b)
• Øllemose Rende/Lungrende (o4070)
Vestermose Å´s øvre del er delvist rørlagt. For at opnå god økologisk tilstand, skal den rørlagte strækning åbnes. Øllemoserenden er uddybet og udrettet. For at opnå god økologisk tilstand skal bundmaterialet udskiftes. Øllemoserenden/Lungrenden er delvist rørlagt. For at opnå god økologisk tilstand, skal den rørlagte strækning åbnes.
Vandsynsrådet vurderer også, at en række vandløb aldrig vil kunne opfylde sine nuværende målsætning af naturlige årsager, samt at en række vandløb på sigt vil opnå målopfyldelse med igangværende tiltag, herunder ændret grødeskæringspraksis i de nye regulativer, forbedret spildevandsrensning mm.
Derudover anbefaler Vandsynsrådet, at der kigges på den tidligere genslyngning i Seerdrup Å ved Vankelmark, da der er problemer med afvandingen opstrøms.
Opgave 3
Byrådet kan kommenterer på vandløbsindsatser, der er videreført fra første vandplan (2009-2015) til vandområdeplanen (2015-2021). Slagelse Kommune har ikke videreførte vandløbsindsatser.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse nr. 217 af 2. marts 2017 om vandråd, vandråds samarbejde med kommunalbestyrelser og samarbejde mellem kommunalbestyrelser i et hovedvandopland om afgrænsning af vandløb og udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandløb.
Handlemuligheder
Udvalget kan indstille til byrådet, at Slagelse Kommune indstiller Vandsynsrådets forslag.
Udvalget kan indstille til byrådet, at Slagelse Kommune indstiller et andet forslag.
Vurdering
Vandsynsrådets anbefaling kan resultere i, at Rokkemoserenden udgår af vandområdeplanerne. En ny opdeling af vandløbstrækninger i vandområdeplanen kan give anledning til at delstrækninger af Styrtrenden, Bækkerenden, Vestermose Å, udgår af vandområdeplanen, da strækningerne ikke opfylder de opstillede kriterier.
Vandsynsrådets indstilling af Vestermose Å, Øllemose Rende og Øllemose Rende/Lungrende som stærkt modificerede, kan medføre at disse vandløb får ændret miljømålet til godt økologisk potentiale.
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at følge Vandsynsrådets indstillinger til vandrådsopgaverne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen konsekvenser.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen konsekvenser.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales overfor Byrådet,
1.    at Vandsynsrådet anbefalinger indstilles til Miljøstyrelsen.
2.    at Center for Teknik og Miljø kigger nærmere på de to foreslåede restaureringsprojekter i henholdsvis Tranebæksrenden/Snogebæk og Seerdrup Å.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

18. Høring af forslag til justering af Natura 2000-områdegrænser

18.   Høring af forslag til justering af  Natura 2000-områdegrænser

Sagsnr.: 330-2017-69857               Dok.nr.: 330-2017-696399                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om høringssvar til Miljø– og Fødevareministeriets forslag til justering af Natura 2000-områdernes grænser kan sendes til godkendelse i Byrådet.
Baggrund
Staten ønsker med regeringens Naturpakke (maj 2016) at undersøge, om det er muligt at mindske andelen af byarealer og intensive jordbrugsarealer i Natura 2000-områderne. Det skal være arealer, der ikke bidrager til beskyttelsen af habitatarter og –naturtyper.
Man ønsker også at se på behovet for at udvide områder med mere værdifuld natur, hvor det understøtter direktivformål.
Miljøstyrelsen har udarbejdet et landsdækkende forslag til justering af Natura 2000-områdernes grænser. Miljøstyrelsens forslag er i offentlig høring i perioden 28. september 2017 til 3. januar 2018. Der er efterfølgende en procedure for godkendelse af statens forslag i EU.
Natura 2000 omfatter habitat- og fuglebeskyttelsesområder i Europa. De udgør et netværk af arealer, der er udpeget for at bevare og beskytte en række truede arter og naturtyper.
Årsagen til, at der ikke kun indgår naturarealer, men også intensive jordbrugsarealer i Natura 2000-områderne er, at sådanne kan have betydning for rastende fugle især gæs og svaner.
To Natura 2000-områder berører Slagelse Kommune (kortbilag 1):
· N116 ”Centrale Storebælt og Vresen”. I dette indgår habitatområde H100 og fuglebeskyttelsesområde F98.
· N162 ”Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø”. I dette indgår habitatområde H143 og fuglebeskyttelsesområderne F95 og F96.
For F95 og F96 er sangsvane, knopsvane, grågås, bramgås og sædgås udpegede arter. Disse fem arter benytter blandt andet markarealer som rasteområder.
Miljøstyrelsens forslag omfatter følgende ændringer (se kortbilag 2 og 3):
N116 (H100 og F98)
· Små justeringer af habitatområde (H100) på Sprogø (primært omkring Østrevet).
· Mindre udvidelse af habitatområde (H100) og fuglebeskyttelsesområde (F98) ved inddragelse af strandarealer fra sydspidsen af Lejsø til Halsskov Odde.
· Reduktion af fuglebeskyttelsesområde (F98) med 67 ha på søterritoriet ud for Korsør Havn.
· Små reduktioner af habitatområde (H100) og fuglebeskyttelsesområde (F98) på bynær strand langs sydkysten af Korsør.
N162 (H143, F95 og F96)
· Reduktion af fuglebeskyttelsesområde med 2.550 ha på landarealer omkring Borreby (F95) og på Omø, Agersø og på kyststrækningen mellem Stigsnæs og Bisserup (F96). Af disse vil 1.460 ha fortsat være habitatområde (H143) og dermed en del af Natura 2000-området.
· Reduktion af fuglebeskyttelsesområde (F95) og habitatområde (H143) med 4 ha ved Skælskør Havn
· Udvidelse af fuglebeskyttelsesområde (F95) og habitatområde (H143) med 4 ha på søterritoriet i Skælskør Yderfjord ved Vasebro.
· Udvidelse af habitatområde (H143) med 6 ha ved Sylten og 1 ha ved Flasken, begge nær Stigsnæs industriområde.
Herudover er der mindre tekniske justeringer.
Center for Teknik og Miljø har spurgt Miljøstyrelsen om tilgængeligheden af faglige vurderinger især for udtagningen af 2.550 ha fuglebeskyttelsesområde i N162 (F95 og F96). Miljøstyrelsen har svaret, at man konkret har vurderet, at udtagningen ikke er af væsentlig betydning for udpegningsgrundlaget. Der er ikke modtaget en uddybende faglig vurdering fra Miljøstyrelsen.
Reduktionen af de to fuglebeskyttelsesområder kan for nogle lodsejere betyde en lempelse, idet der ikke længere vil være krav om konsekvensvurderinger, hvis man ønsker at plante læhegn eller vildtbeplantninger, opføre bebyggelse eller forskellige former for virksomhed. Samme lempelse vil gælde i forhold til en eventuel kommunal planlægning i de udtagne områder.
For nogle lodsejere kan ændringerne betyde en reduceret mulighed for tilskud til naturvenlig drift rettet mod fuglelivet. Langt størstedelen af de arealer, der foreslås udtaget af fuglebeskyttelsesområderne F95 og F96, er p.t. ikke udpeget som støtteberettiget til naturpleje. Enkelte steder er det dog tilfældet, for eksempel på Agersø. Her vil en lodsejer aktuelt kunne miste EU-støtte til vigtige græsningsarealer, hvor både kommunen og EU har investeret i naturpleje for fuglene. På arealer, der udtages af fuglebeskyttelsesområderne, vil det i fremtiden ikke være muligt at udpege nye støtteberettigede arealer. En sådan støtte ville kunne være attraktivt for nogle lodsejere. Eksempelvis omkring Stigsnæs, hvor der er foretaget naturpleje og lagt agerjord ud til fuglevenlig drift på arealer, som p.t. ikke er støtteberettiget. 
Slagelse Kommunes Natursamråd og Ø-udvalget har haft mulighed for at komme med bemærkninger. Der er indkommet bemærkninger fra to medlemmer fra Natursamrådet. Herudover er der uopfordret indkommet bemærkninger fra et lodsejerpar på Agersø. Alle bemærkninger fremgår af bilag 4.
Private og organisationer kan indgive høringssvar direkte til Miljøstyrelsen.
Slagelse Kommune kan foreslå en udvidelse af Natura 2000-områderne, hvor dette kan understøtte direktivformål.
I den forbindelse er det undersøgt, om der kunne være et potentiale i at foreslå en udpegning af naturarealer omkring Kobæk Sø som habitat- og fuglebeskyttelsesområde (se kortbilag 5). Området indeholder vigtig habitatnatur (blandt andet ”surt overdrev”), og det er yngleområde for vigtige fuglearter.
Retligt grundlag
Natura 2000-områderne er udpeget af staten i medfør af EF-habitatdirektivet og EF-fuglebeskyttelsesdirektivet.
Handlemuligheder
Byrådet kan i høringssvaret til Miljøstyrelsen vælge:
· at der ikke er bemærkninger til Miljøstyrelsens forslag
· at forslaget godkendes under forudsætning af, at Miljøstyrelsen dokumenterer konsekvenser for naturværdierne
· at Miljøstyrelsen bør overveje at medtage naturarealer omkring Kobæk Sø som habitat- og fuglebeskyttelsesområde
· at komme med yderligere bemærkninger.
Vurdering
Idet Slagelse Kommune ikke har modtaget de vurderinger, der ligger til grund for Miljøstyrelsens forslag til reduktion af fuglebeskyttelsesområderne F95 og F96, er det ikke muligt at vurdere konkrete konsekvenser af forslaget.
Center for Teknik og Miljø vurderer dog
· at der umiddelbart er risiko for, at lodsejere aktuelt eller fremtidigt mister muligheden for tilskud til naturpleje, som er vigtig af hensyn til udpegede fuglearter. Pt. er tilskuddet ca. 2.600 kr. pr. ha.
· at den reducerede beskyttelse eventuelt vil kunne medføre negative konsekvenser for udpegede fuglearter, idet der ikke længere er krav om konsekvensvurderinger. For eksempel vil etablering af læhegn og vildtbeplantninger i visse situationer kunne mindske egnetheden som rasteområder for gæs og svaner.
En godkendelse af forslaget bør forudsætte, at konsekvenserne dokumenteres.
Endvidere bør en udpegning af naturarealer omkring Kobæk Sø (bilag 5) som nyt habitat- og fuglebeskyttelsesområde overvejes af Miljøstyrelsen. Området indeholder blandt andet en for EU særligt prioriteret naturtype ”surt overdrev”. Området er ligeledes yngleområde for vigtige fuglearter. Udpegningen vil kunne gøre naturpleje i området tilskudsberettiget og dermed bidrage til bevarelsen og styrkelsen af områdets naturværdier. Center for Teknik og Miljø har aktuelt fremskredne forhandlinger i gang med lodsejere om et naturprojekt. En forudsætning for udpegningen bør være, at konsekvenser for alle områdets lodsejere vurderes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslaget godkendes under forudsætning af, at Miljøstyrelsen dokumenterer konsekvenserne for naturværdierne
2.    at det bemærkes, at Miljøstyrelsen bør overveje at medtage naturarealer omkring Kobæk Sø som nyt habitat- og fuglebeskyttelsesområde.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Udvalget ønsker en nærmere redegørelse fra Miljøstyrelsen om konsekvenser før der tages stilling til udtagelse.
Udvalget tilsluttede sig andet "at", idet konsekvenser for områdets lodsejere vurderes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

19. Godkendelse af takster for vand 2018, SK-Vand A/S

19.   Godkendelse af takster for vand 2018, SK-Vand A/S

Sagsnr.: 330-2017-83801               Dok.nr.: 330-2017-728209                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om 2018 taksterne for SK-vand A/S kan godkendes
Baggrund
Den 8. november 2017 godkendte bestyrelsen i SK Vand A/S taksterne for 2018, som herefter er sendt til godkendelse af Byrådet.
Byrådet skal i vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:
· at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionelt store formuer.
· at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.
· at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrencestyrelsen.
Taksterne for SK-vand stiger med 1 kr./m3 samt 0,12 kr./m3 mht. statsafgiften.
Konkurrencestyrelsens indtægtsramme for 2018 overskrides med ½ mio. kr.; men til gengæld forventes indtægten i 2017 at ligge 4,5 mio. kr. under den udmeldte indtægtsramme for 2017. Forsyningerne har mulighed for at overføre en uforbrugt indtægtsramme til de følgende kalenderår i en kontrolperiode, som her omfatter årene 2017-2019. Samlet set overholdes den udmeldte indtægtsramme derfor.
SK-vand A/S ønsker en jævn takstregulering i årene 2018 og 2019, samtidig med at effektiviseringskrav ventes at udhule de kommende års indtægtsramme fra Konkurrencestyrelsen. Den samlede indtægtsramme i kontrolperioden 2017-2019 forventes derfor, at blive udnyttet ved kontrolperiodens udløb.
Retligt grundlag
Vandforsyningslovens § 53
Handlemuligheder
Byrådet kan enten godkende eller ikke godkende taksterne.
Hvis taksterne ikke godkendes, skal det begrundes, og kommune og forsyning må herefter indgå en forhandling, så der kan blive godkendt et takstblad. Byrådet kan ikke selv fastsætte andre takster, end de der er foreslået af SK-Vand A/S
Vurdering
Det vurderes, at takstbladet kan godkendes, da SK-Vand A/S overholder ovenstående principper, som kommunen skal tilse i forbindelse med godkendelse af takstbladet.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at takstbladet 2018 for SK-Vand A/S godkendes
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

20. Godkendelse af takster for spildevand 2018

20.   Godkendelse af takster for spildevand 2018

Sagsnr.: 330-2017-83801               Dok.nr.: 330-2017-724506                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, om 2018 taksterne for SK-Spildevand A/S kan godkendes
Baggrund
Den 8. november 2017 godkendte bestyrelsen i SK Forsyning A/S taksterne for 2018, som herefter er sendt til godkendelse af Byrådet.
Byrådet skal i vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:
· at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionelt store formuer.
· at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.
· at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrencestyrelsen.
Takster for spildevand
Spildevandstaksten for 2018 er hævet 1,2% i forhold til 2017. For den normale forbruger svarer det til 0,50 kr./m3. Det faste bidrag er uændret, mens tilslutningsbidraget alene pristalsreguleres.
Særbidrag (opkræves for særligt forurenet spildevand) opkræves a conto og fastsættes ud fra realiserede omkostninger i 2017. Beløbet opkræves kun en gang i slutningen af året. Taksterne vil derfor være tilrettet før næste opkrævning.
Vejbidraget for kommune- og statsveje opkræves iht. Betalingsvedtægten. Den forventede omsætning afhænger her af de realiserede anlæg. Særligt for vejbidraget til de kommunale veje er der taget højde for en verserende afklaring af afregningsgrundlaget for vejbidraget. Dette spørgsmål forventes afklaret i løbet af 2018.
Takster for Tømningsordningen
Tømningsordningen gælder for ejendomme i det åbne land og sommerhusområder, som ikke er kloakeret. Disse ejendomme skal én gang om året have tømt deres samletank eller bundfældningstank. Endvidere gælder tømningsordningen for fedtudskillere. På tømningsordningen er det alene prisen for tømning af fedtudskiller, der er ændret, så der tages 100 kroner mere for en tømning end i 2017.
SK Spildevand A/S opkræver med de nye takster i 2018 ca. 5,2 mio. kr. mere end den indtægtsramme, Konkurrencestyrelsen har fastsat i prisloftet. I 2017 forventes til gengæld, at der opkræves ca. 6 mio. kr. mindre end prisloftet for 2017. Den uudnyttede indtægtsramme fra 2017 kan overføres til 2018, hvorefter der kan beregnes en uudnyttet ramme på 0,8 mio. kr. svarende til ca. 0,26 kr./m³ afhængig af fordelingen af m³ på afgiftstrin 1-3.
Med den fastsatte takst ønskes det, at komme så tæt på Forsyningssekretariatets udmeldte indtægtsrammen som muligt, samtidig med at der tages højde for de usikkerheder, der kan ligge frem til regnskab for 2017, samt forbrugsmønstrene for 2018, som hurtigt kan minimere den beregnede uudnyttede ramme op 0,8 mio. kr.
Retligt grundlag
Den 1. juli 2009 trådte Vandsektorloven i kraft (Lov nr. 469 af 12. juni 2009). Med loven blev Forsyningssekretariat under Konkurrencestyrelsen oprettet. Forsyningssekretariatet fastsætter hvert år en indtægtsramme for, hvor mange penge SK Spildevand A/S må opkræve fra forbrugerne.
Kommunens godkendelse af kubikmetertakst og faste bidrag for spildevand sker efter betalingslovens § 3 (LBK nr. 633 af 7. juni 2010). Kubikmetertakster og faste bidrag skal godkendes hvert år.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende, eller ikke at godkende 2018 taksterne for anlægs- og driftsbidragene for spildevand og tømningsordningen.
Hvis Byrådet ikke kan godkende taksterne, skal beslutningen begrundes. Slagelse Kommune skal herefter indgå i en forhandling med SK-Forsyning A/S om at nå til enighed om taksterne.
Byrådet kan ikke selv fastsætte taksterne.
Vurdering
De fremlagte takster vurderes ikke at stride imod de ovenfor anførte principper, som Byrådet skal tilse i forbindelse med godkendelsen af takstbladet.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at det takstblad 2018 for SK-Spildevand A/S godkendes
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

21. Godkendelse af takster vedr. Budget 2018-2021 - Sundhed og Omsorg

21.   Godkendelse af takster vedr. Budget 2018-2021 - Sundhed og Omsorg

Sagsnr.: 330-2017-80590               Dok.nr.: 330-2017-744203                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Takster godkendes af Byrådet.
Baggrund
Ved 2. behandlingen af Budget 2018-2021 den 9. oktober 2017 godkendte Byrådet en række takster for kommunale ydelser. Imidlertid var ikke alle takster færdigberegnet på dette tidspunkt, og takster for sundheds- og omsorgsområdet forelægges til godkendelse (Bilag 1).
Taksterne vedrører ydelser til borgerne i hjemmepleje, på plejecentre samt forskellige ydelser og aktiviteter vedr. ældre. Desuden indeholder bilaget takster for mellemkommunale betalinger samt betaling til private leverandører.
Taksterne er beregnet på grundlag af uændrede beregningsprincipper, og er dermed en tilpasning til de vedtagne budgetter.
Takster vedr. mellemkommunal afregning for genoptræningsydelser og takster vedr. omsorgstandplejen baserer sig på takstudmelding fra Sundheds- og Ældreministeriet, som endnu ikke er udkommet. Disse takster foreslås uændret, indtil nye takster er udmeldt af ministeriet. De takster, som udmeldes af ministeriet, vil derefter være gældende.
Retligt grundlag
Serviceloven
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte andre takster under hensyntagen til lovgivningen på området. Ændring af de angivne takster kan indebære behov for ændring af budget 2018.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Taksterne er i overensstemmelse med det godkendte budget 2018-2021
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at takster godkendes i henhold til bilag 1, herunder at takster vedr. mellemkommunal afregning for genoptræningsydelser og takster vedr. omsorgstandpleje reguleres i henhold til senere udmelding fra Sundheds- og Ældreministeriet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

22. Godkendelse af takster 2018 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

22.   Godkendelse af takster 2018 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

Sagsnr.: 330-2017-62592               Dok.nr.: 330-2017-706655                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Takster 2018
Handicap- og Psykiatriudvalget fremsender indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet om godkendelse af takster for budget 2018 for institutioner og tilbud under Center for Handicap og Psykiatri.
Takster servicebetalinger 2018
Hvert år beregnes priser for serviceydelser (kost, rengøringsartikler, vaskemidler) på botilbud under Center for Handicap og Psykiatri, som beboerne kan tilvælge. Byrådet skal godkende disse priser.
Tilsynstakst 2018
Baggrund
Takster 2018
På baggrund af Byrådets godkendelse af 2. behandlingen af Budget 2018-2021 er der beregnet takster for budget 2018.
Virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri er primært takstfinansieret. Virksomhederne skal løbende tilpasse deres kapacitet i forhold til efterspørgslen fra køber-kommunerne, herunder Slagelse kommune. Dette har til formål at sikre bedst muligt grundlag for virksomhedernes styring og budgetopfølgning i det kommende år. Denne regulering sker én gang årligt i forbindelse med budgetlægningen og takstberegningen for det kommende budgetår. Reguleringerne er indregnet i taksterne for 2018.
Taksterne fremgår af bilag 1 og 2.
Takster servicebetalinger 2018
Servicebetalinger består af de obligatoriske ydelser, boligbetaling, varme og el i botilbud efter § 108 og frivillige ydelser som kost, tøjvask og rengøringsmidler i alle typer botilbud. Boligbetalingen i botilbud efter § 108 fastsættes efter en individuel personlig beregning jfr. bekendtgørelsens § 5-7. Betaling for varme og el fastsættes ud fra de faktiske omkostninger og boligens areal. Betalingerne for varme, el og de frivillige ydelser skal fastsættes på baggrund af de faktiske forventede udgifter til de respektive ydelser. Priserne fremgår af bilag 3.
Tilsynstakst 2018
I 2014 overgik kommunernes godkendelse af og tilsyn med private og kommunale opholdssteder og botilbud ved Lov om socialtilsyn til 5 tilsynskommuner. Socialtilsyn Øst Holbæk Kommune fører tilsyn med såvel de kommunale og private døgntilbud beliggende i Slagelse Kommune. Slagelse Kommune fører fortsat tilsyn med de kommunale og private tilbud efter Servicelovens § 103 beskyttet beskæftigelse og § 104 aktivitets-og samværstilbud.
Timetaksten for tilsyn i 2018 er beregnet til 393,00 kr. (Bilag 4)
Retligt grundlag
Takster 2018
Taksterne for 2018 er beregnet efter følgende aftaler:
· Takstaftale 2018 om omkostningsberegning og betalingsmodeller på social- og kommunikationsområdet mellem kommunerne i Region Sjælland og Region Sjælland.
· Bekendtgørelse nr. 9 af 12/01/2015 om beregning af takster og betaling for visse ydelser og tilbud efter serviceloven.
Takster servicebetalinger 2018
Bekendtgørelse nr. 1387 af 12/12/2006 om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytte ret i forbindelse med botilbud efter § 108
Tilsynstakster 2018
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Det anbefales at taksterne godkendes og videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Takster 2018
Følgende forudsætninger indgår i takstberegningen for virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri.
· Virksomhedernes budget 2018
· En vurderet belægningsprocent med udgangspunkt i kendte forhold
· Forrentning og afskrivninger
· Feriepengeforpligtelse
· Andel af central ledelse og administration
· Udvendig bygningsvedligeholdelse
· Tilsyn
· Den integrerede egenbetaling i tilbuddet.
6 nye takster på ACV
Ved Autisme Center Vestsjælland (ACV) ydes bo- og dagtilbud til borgere hvor de direkte tilknyttede personaleudgifter i 2017 ikke har kunnet dækkes af den højeste godkendte takst i 2017. Personaleudgifterne har ikke kunnet dækkes som følge af 2 forhold:
· Skærpede krav vedr. personaledækning og tilrettelæggelse af tilbuddet fra Social Tilsyn Øst omkring beboere med adfærdsmæssige problemer herunder i forhold til medbeboerne.
· Krav vedr. personaledækning fra Arbejdstilsynet omkring beboere med udadrettet adfærdsproblemer i forhold til sikkerhed for personalet.
For at kunne prisfastsætte en takst i de beskrevne situationer, inden for de tilbud ACV udbyder stilles forslag om, at der fra 1.1.2018 fastsættes en takst 5 og 6 for begge typer botilbud ved ACV og to tilsvarende højere takster end stor støtte vedr. aktivitets- og samværstilbud.
Ændring i belægningsprocenten på Specialcenter Slagelse
Efter sammenlægning af Specialcenter Øst og Vest fra 1. januar 2017 har nu Specialcenter Slagelse i alt 240 botilbud. I samtlige 240 botilbud anvendes en såkaldt belægningsprocent på 98% ved beregning af takster. Den anvendte belægningsprocent på 98% betyder, at der i takstberegningerne senest for 2017 er taget højde for op til 4,8 ledige boliger inden for de 240 botilbud i løbet af et kalenderår. Dette er relativt lavt i forhold til antallet af boliger.
For at imødekomme denne problemstilling er belægningsprocenten justeret til 95 pct. i taksterne i 2018. Ved anvendelse af en belægningsprocent på 95 i taksterne i 2018 i de tilsammen 240 botilbud vil der være mulighed for 12 ledige boliger løbende.
Takster servicebetalinger 2018
Ingen bemærkninger.
Tilsynstakst 2018
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Takster 2018
Ingen bemærkninger
Takster servicebetalinger 2018
Ingen bemærkninger
Tilsynstakst 2018
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at takster 2018 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
2.    at takster for serviceydelser 2018 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
3.    at tilsynstaksten for 2018 fastsættes til 393,00 kr.
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 4. december 2017:
Fraværende: 
Udvalget besluttede at godkende taksterne.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

23. Teknik og Miljø - Frigivelse af anlægsbevillinger 2018 (B)

23.   Teknik og Miljø - Frigivelse af anlægsbevillinger 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2017-82577               Dok.nr.: 330-2017-713258                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
På budget 2018 er afsat rådighedsbeløb til projekter, som skal udføres af Teknik og Miljø, Entreprenørservice. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevillinger, således at arbejderne kan igangsættes.
Baggrund
Center for Teknik og Miljø søger anlægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb til følgende projekter.
010580 Strand, broer og toiletter
Der er afsat 1,5 mio. kr. årligt til at forbedre faciliteterne langs kysten herunder ved de kommunale badestrande. Dette for at understøtte turisme/kystturisme samt oplevelsesmulighederne i almindelighed. Endvidere er der i beløbet afsat 2-400.000 kr. til mindre istandsættelser og renoveringer af de offentlige toiletter jf. beslutning på LTE-udvalget d. 9/1 2017.
Frigivelsen nu sikre mulighed for at igangsætte arbejdet med toiletterne. Der vil primo 2018 blive fremlagt beslutningssag vedr. disponeringen om øvrige aktiviteter/anlæg indenfor anlægsrammen.
211500 Istandsættelse af fortovsbelægninger
Der er afsat 3 mio. kr. årligt til fornyelse af fortovsbelægninger. Det sker typisk ved omlægning af sammenhængende del-strækninger. En væsentlig andel bruges hvert år i projekter, hvor eksempelvis forsyningsselskaber graver i vejarealet med betydning for kantsten og fortovsbelægninger.
Budget til udskiftning af fortovsbelægninger kan ikke følge nedslidningen, og den årlige indsats sker derfor ud fra en prioritering i forhold til bedst mulige kapitalbevarelse, farlighed ved færdsel, nedslidning og krakelering m.v. samt hvor der kan sikres mest værdi i forhold til indsats.
212500 Asfalt- og samt øvrige belægninger
I 2018 er der afsat 25,8 mio. kr. I de følgende år er beløbet 25,4 mio. kr. årligt.
Funktionskontrakterne udløber med udgangen af 2018. Hvorefter der er besluttet en besparelse på 5 millioner årligt. Området dækker hovedeftersyn af vejnettet samt udgifter til funktionskontrakterne indenfor asfaltområdet.
Herudover dækker anlægsbudgettet over arbejder, som ligger uden for funktionskontrakternes indhold, (den gamle rute 22 gennem Slagelse by, cykelstier etableret de seneste år m.v.). Desuden afholdes udgifter i forbindelse med større opgravninger fra f.eks. SK Forsyning, efter konkret vurdering, i forhold til at få mere slidlag med end det graveprojektet ellers vil give. Dette for at øge komfort, bedre m2-pris og mindre gene for borgerne.
Der udestår aktuelt en udfordring i 2018, hvor der mangler 5 millioner grundet kontrakterne ikke er udløbet.
214500 Vintermateriel
I 2018 er afsat 4,6 mio. kr. I de følgende år er beløbet 2,3 mio. kr. årligt. Det materiel, som der rådes over er nedslidt og der har igennem flere år været behov for en væsentlig udskiftning i materiellet.
Der er udarbejdet investerings- /udskiftningsplan og kravsspecifikation med henblik på udbud i 2018.
Dette vil blive iværksat hurtigst muligt.
222510 Hovedistandsættelse af broer
Der er afsat 1 mio. kr. årligt til at dække udgifter til de årlige driftstiltag, der skal beskytte og vedligeholde kommunens broer og bygværker.
Beløbet går til drift af Halsskovbroen og herudover til gennemførsel af general- og hovedeftersyn på en andel af kommunens broer og bygværker. Her vurderes tilstand og et eventuelt indsatsbehov klarlægges. Indsatser prioriteres og igangsættes på baggrund heraf.
240605 Renovering af Halsskovbroen, Korsør Havn
Der er afsat 3,5 mio. kr. i 2018 til renovering af Halsskovbroen. Sagen blev drøftet og tiltag besluttet ved sag på LTE-udvalget d. 7/8 2017. Her blev indstilling om udskiftning af belægning samt udskiftning af cylindre ved ”model 3” valgt og videregivet til budgetproces vedr. 2018-2021.
Der er iværksat projektering og teknisk beskrivelse, som pågår aktuelt som forløber til tilbudsindhentning og effektuering ind over 2018.
Retligt grundlag
Jf. kommunens Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling, før arbejderne igangsættes.
Handlemuligheder
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne sættes således i gang.
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan vælge ikke at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne sættes således ikke i gang.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at der gives anlægsbevillinger til udførelse af projekterne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.06
3.500
 
 
 
Anlæg
06.02
35.891
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
39.391
 
 
 
Kassen
 
0
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Byrådet
1.    at der meddeles anlægsbevilling 3.500.000 kr. til det på sted 240605 Renovering af Halsskovbroen, Korsør Havn afsatte rådighedsbeløb i 2018,
2.    at der meddeles anlægsbevilling 1.500.000 kr. til det på sted 010580 Strand, broer og toiletter afsatte rådighedsbeløb i 2018,
3.    at der meddeles anlægsbevilling 3.000.000 kr. til det på sted 211500 Istandsættelse af fortovsbelægninger afsatte rådighedsbeløb i 2018,
4.    at der meddeles anlægsbevilling 25.791.000 kr. til det på sted 212500 Asfalt- samt øvrige belægninger afsatte rådighedsbeløb i 2018,
5.    at der meddeles anlægsbevilling 4.600.000 kr. til det på sted 214500 Vintermateriel afsatte rådighedsbeløb i 2018,
6.    at der meddeles anlægsbevilling 1.000.000 kr. til det på sted 222510 Hovedistandsættelse af broer afsatte rådighedsbeløb i 2018,
7.    at arbejderne igangsættes.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Jørn Melchior Nielsen (Ø)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

24. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab for udmøntning af regaranti byfornyelseslån (B)

24.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab for udmøntning af regaranti byfornyelseslån (B)

Sagsnr.: 330-2017-80323               Dok.nr.: 330-2017-695010                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal bevilge et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling i forbindelse med udmøntning af regarantier stillet overfor Staten i forbindelse med byfornyelseslån i to ejendomme, en driftsbevilling ved sparede ydelsesstøtte, tage stilling til finansieringen af rådighedsbeløbet samt godkende anlægsregnskabet.
Baggrund
Slagelse Kommune har stillet garanti og regaranti for byfornyelseslån i ejendommene Tårnborgvej 6 og 8, Korsør.  Ejendommene er solgt på tvangsauktion den 13. maj 2015 hvor Staten har 4 lån, der lå udenfor budsummen, hvilket har udmøntet en samlet omkostning på 7,6 mio. kr. Slagelse kommune har stillet regaranti for de 4 lån og medfører en udgift på 3,8 mio. kr. Fordelt således:
Tårnborgvej 6, Korsør er solgt for 3,9 mio. kr. Den samlede gæld til Staten, der ikke opnåede dækning ved auktionen udgør 3,8 mio. kr., og hvor Slagelse kommune hæfter for halvdelen 1,9 mio. kr.
Tårnborgvej 8, Korsør er solgt for 3,3 mio. kr. Den samlede gæld til Staten, der ikke opnåede dækning ved auktionen udgør 3,8 mio. kr., og hvor Slagelse kommune hæfter for halvdelen 1,9 mio. kr.
En indfrielse af en regaranti ved Byfornyelse er omfattet af kommunens automatiske låneadgang, men det kræver, at omkostningen afholdes som en anlægsudgift. Lånebekendtgørelsen rummer mulighed for, at der enten kan optages lån svarende til indfrielsesbeløbet på 3,8 mio. kr., eller kommunens deponerede midler nedbringes med 3,8 mio. kr.
Anlægsudgiften og anlægsregnskabet svarer til den afholdte udgift til Staten, hvorfor Byrådet samtidig med anlægsbevillingen bedes godkende anlægsregnskabet på 3,8 mio. kr. Anlægsregnskabet er specificeret i bilag 1 – Anlægsregnskab for regaranti byfornyelseslån Tårnborgvej 6 og 8, Korsør.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. § 1 bilag 1 om ”Budget- og regnskabssystem for kommuner” kapitel 4, afsnit 4.0 side 5.
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. § 2 stk. 1 nr. 8 og § 6 stk. 3.
Handlemuligheder
At udgiften til Staten på 3,8 mio. kr. finansieres ved optagelse af et lån eller
At de deponerede midler frigives med 3,8 mio. kr.
Finansiering via lån vil betyde en årlig merudgift på 0,210 mio. kr. i renter og afdrag. Ydelserne på et nyt lån kan delvis finansieres ved sparede ydelser på 0,181 mio. kr., det vil dog betyde en merudgift på 29.000 kr. i år 2. Lån vil ifølge kommunens finansielle strategi blive optaget næste gang i april 2018, hvilket vil betyde en likviditetsforskydning på 5 måneder.
Finansiering via frigivelse af deponerede midler vil betyde et mindre afkast af depotet med ca. 0,114 mio. kr. og vil på den korte bane betyde en mindreudgift på udgift på 0,67 mio. kr.
Vurdering
Center for Økonomi anbefaler, at det indfriede beløb til Staten finansieres ved optagelse af lån, da de deponerede midler primært er øremærket tilbagekøb af skolerne i Skælskør og gadelys.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ejendommen er solgt på tvangsauktion den 13. maj 2015
Ved lånoptagelse med maksimal løbetid og optaget i fastforrentet serielån ved Kommunekredit:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Renter
01.04
 
30
59
58
Anlæg
06.01
3.800
 
 
 
Afledt drift
06.01
-91
-181
-182
-183
Finansiering
01.04
 
-3.800
 
 
Afdrag på lån
01.04
 
76
152
152
Kassen
01.04
-3.709
3.875
-29
-27
Konsekvenser for andre udvalg
Afsættelse af rådighedsbeløb og anlægsbevilling vil betyde, at Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalgets anlægsramme på politikområde 06.01 vil blive opskrevet med 3,8 mio. kr. i 2017, og at byfornyelseskontoen for ydelsesstøtte reduceres med 0,181 mio. kr. (årligt).
Indstilling
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1.    at der bevilges et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på 3,8 mio. kr.
2.    at omkostningen til Staten finansieres ved lånoptagelse med 3,8 mio. kr. i 2018
3.    at anlægsregnskab på 3,8 mio. kr. godkendes
4.    at budget på konto 0.25.15 Byfornyelse reduceres med 0,091 mio. kr. i 2017 og jf. økonomiskema for overslagsårene.
5.    at Der til afvikling af lånet bevilges renteudgifter på 0,03 mio. kr. og afdrag med 0,076 mio. kr. for 2018 og jf. økonomiskema for overslagsårene.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Jørn Melchior Nielsen (Ø)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

25. Rådighedsbeløb og anlægsbevillinger vedr. salg af mindre arealer i 2017

25.   Rådighedsbeløb og anlægsbevillinger vedr. salg af mindre arealer i 2017

Sagsnr.: 330-2017-9179                 Dok.nr.: 330-2017-730197                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,139 mio. kr. vedr. salg af mindre arealer. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Baggrund
Salg af erhvervsareal Møllevangen 40, Korsør
Økonomiudvalget vedtog den 22. maj 2017 at sælge et erhvervsareal på ca. 600 m2, Møllevangen 40, Korsør for højeste bud over en fastsat mindstepris på 150 kr. pr. m2 + moms.
Erhvervsarealet blev solgt pr. 1. december 2017 for ca. 0,090 mio. kr. + moms.
Indtægtsbevilling .. 0,090 mio. kr.
Udgiftsbevilling ..... 0,004 mio. kr.
Salg af del af matr. nr. 98 ved Valmuevej 60A, Slagelse
Økonomiudvalget vedtog den 19. juni 2017 at sælge et areal på 28m2 beliggende op til Valmuevej 60A, Slagelse for 0,007 mio. kr. inkl. moms. Efterfølgende vedtog Økonomiudvalget den 21. august 2017 at sælge yderligere ca. 25 m2 beliggende op til Valmuevej 60A, Slagelse for ca. 0,006 mio. kr. inkl. moms.
Arealerne blev solgt for ca. 0,013 mio. kr.
Indtægtsbevilling .. 0,013 mio. kr.
Udgiftsbevilling ........... 0 mio. kr.
Salg af matr. nr. 17br Flakkebjerg by, Fredskov
Økonomiudvalget vedtog den 22. maj 2017 at sælge fredskoven på 5.720 m2 ved Flakkebjerg. Forvaltningen bemyndiges til at sælge fredskoven for højeste bud over en fastsat mindstepris på 0,035 mio. kr.
Fredskoven blev solgt for 0,038 mio. kr.
Indtægtsbevilling .. 0,038 mio. kr.
Udgiftsbevilling ..... 0,020 mio. kr.
Salg af matr. nr. 13ch ved Blomstervænget 3A, Dalmose
Økonomiudvalget vedtog den 23. oktober 2017 at sælge et areal på ca. 270 m2 beliggende op til Blomstervænget 3A, Dalmose for ca. 0,022 mio. kr. inkl. moms.
Indtægtsbevilling .. 0,022 mio. kr.
Udgiftsbevilling ........... 0 mio. kr.
Der skal derfor godkendes rådighedsbeløb og anlægsbevilling på salgssummer og de udgifter der er forbundet med handlerne som Slagelse Kommune skal betale.
De ansøgte indtægts- og udgiftsbevillinger er specificeret i vedlagte bilag.
Når alle udgifter er modtaget, vil anlægsprojekterne kunne afsluttes, og der vil blive aflagt anlægsregnskaber.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevillinger.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevillinger, hvor nettoindtægterne indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevillinger, men foreslå at tilføre nettoindtægterne til andet anlægsprojekt eller kassen.
 Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevillinger gives og at nettoindtægterne indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Nettoindtægterne på 0,139 mio. kr. indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-163
 
 
 
Anlæg
01.05
   24
 
 
 
Anlæg
01.05
 139
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives rådighedsbeløb og anlægsbevillinger på indtægterne –0,163 mio. kr. og på udgifterne 0,024 mio. kr. til afholdelse af indtægter og udgifter ved salget,
2.    at nettobevillingen vedr. salget af de mindre arealer indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

26. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af udstykningen Vejsgårdtoften 70, Vemmelev (B)

26.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af udstykningen Vejsgårdtoften 70, Vemmelev (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-598229                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 1,28 mio. kr. vedrørende salg af udstykningen Vejsgårdtoften 70, Vemmelev. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten vedrørende Vejsgårdtoften 70.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af udstykningen Vejsgårdtoften Område IIIB (stednr. 002566)
Økonomiudvalget vedtog den 20. juni 2016 at udbyde udstykningen Vejsgårdtoften 70, Vemmelev til salg for højeste bud over mindsteprisen på 1,2 mio. kr. + moms.
Efter vurdering af arealet besluttede Økonomiudvalget den 21. november 2016 at fastholde salgsprisen til 1,2 mio. kr. + moms. Endvidere gav Økonomiudvalget bemyndigelse til at sælge til en pris som ligger op til 5% under vurderingsprisen, såfremt denne ikke kan opnås.
Udstykningen blev solgt pr. 1. maj 2017 for 1,28 mio. kr. + moms.
Der har været afholdt udgifter til ejendomsmægler og Grundejerforening.
Der er i december 2014 givet en anlægsbevilling på 0,145 mio. kr. til salgsomkostninger.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ......... -145
Nettoindtægter ................ 1.174
Merindtægt...................... 1.319
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Vejsgårdtoften 70.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-1.319
 
 
 
Anlæg
01.05
 1.319
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 1,28 mio. kr. i 2017,
2.    at indtægten og mindreforbruget på udgifterne indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

27. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af ejendommen Nordvej 9, Slagelse (B)

27.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af ejendommen Nordvej 9, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-687119                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,973 mio. kr. vedrørende salg af ejendommen Nordvej 9, Slagelse. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten og udgiften vedrørende Nordvej 9.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af ejendommen Nordvej 9, Slagelse (stednr. 013553)
Økonomiudvalget vedtog den 20. marts 2017 at sælge ejendommen Nordvej 9, Slagelse til den af ejendomsmægleren fastsatte markedspris på 1,0 mio. kr.
Ejendommen blev solgt pr. 16. oktober 2017 for 1,0 mio. kr.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter ................ 1.000
Nettoudgifter........................ 27
Merindtægt......................... 973
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Nordvej 9.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-973
 
 
 
Anlæg
01.05
 973
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 1,0 mio. kr. og på udgiften på 0,027 mio. kr. i 2017,
2.    at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

28. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - Willemoesvej 2C i Slagelse (B)

28.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - Willemoesvej 2C i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-723739                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoudgift 0,038 mio. kr. vedr. undersøgelse af muligheder for salg af erhvervsejendommen Willemoesvej 2C i Slagelse. Udgiften foreslås finansieret af salgsindtægterne for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på udgiften vedrørende Willemoesvej 2C.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af Willemoesvej 2C i Slagelse (stednr. 013382)
I forbindelse med budget 2016-2019 blev det vedtaget at sælge ejendommen Willemoesvej 2C, idet nettoprovenuet skulle finansiere ombygningen af det tidligere posthus i Slagelse. Et frasalg kræver imidlertid en udstykning af ejendommen samt brandsikringsmæssige foranstaltninger ind mod X-Class Willemoesvej 2D, ligesom der skal foretages adskilles af varmeforsyning mv. mellem de 2 ejendomme.
Økonomiudvalget vedtog på den baggrund den 11. september 2017 i stedet at anvende ejendommen Willemoesvej 2C til at samle kommunale enheder, der er placeret i eksterne lejemål.
Der har været afholdt udgifter til landinspektør.
(1.000 kr.)
Nettoudgiftsbevilling ............... 0
Nettoudgifter........................ 38
Merudgifter.......................... 38
Nettoudgifterne indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Willemoesvej 2C.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoudgiften indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at finansiere nettoudgiften af et andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoudgiften indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
 38
 
 
 
Anlæg
01.05
-38
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på udgiften 0,038 mio. kr. i 2017,
2.    at nettoudgiften indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

29. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af areal ved Pilegårdsvej, Slagelse (B)

29.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af areal ved Pilegårdsvej, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-726291                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,040 mio. kr. vedrørende salg af areal ved Pilegårdsvej, Slagelse. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten vedrørende arealet.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af areal ved Pilegårdsvej, Slagelse (stednr. 005602)
Økonomiudvalget vedtog den 11. august 2014 at sælge et areal på ca. 250 m2 ved Pilegårdsvej, Slagelse for 40.000 kr. + moms.
Arealet blev solgt pr. 1. august 2017.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter .................... 40
Merindtægt.......................... 40
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab areal Pilegårdsvej.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-40
 
 
 
Anlæg
01.05
 40
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 0,040 mio. kr. i 2017,
2.    at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

30. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af areal ved Sericol-grunden, Slagelse (B)

30.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af areal ved Sericol-grunden, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-732267                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,714 mio. kr. vedrørende salg af rekreativt areal ved Sericol-grunden, Slagelse. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten og udgiften vedrørende arealet ved Sericol-grunden.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af areal ved Sericol-grunden, Slagelse (stednr. 004503)
Økonomiudvalget vedtog den 26. juni 2017 at udbyde et ca. 1.900 m2 stort rekreativt areal beliggende mellem Sct. Pedersgade og Holbergsgade til salg for en mindstepris på 0,737 mio. kr. + moms.
Arealet blev solgt pr. 1. oktober 2017 for 0,737 mio. kr. + moms.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter ................... 737
Nettoudgifter ....................... 23
Merindtægt......................... 714
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab areal ved Sericol-grunden.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-714
 
 
 
Anlæg
01.05
 714
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten på 0,737 mio. kr. og på udgiften på 0,023 mio. kr. i 2017,
2.    at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

31. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af areal bag industrigrunde, Vemmelev (B)

31.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af areal bag industrigrunde, Vemmelev (B)

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-735062                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,014 mio. kr. vedrørende salg af areal bag industrigrunde i Vemmelev. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten vedrørende arealet.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af areal bag industrigrunde i Vemmelev (stednr. 005675)
Økonomiudvalget vedtog den 24. juni 2014 at sætte areal bag industrigrunde i Vemmelev til salg. Efterfølgende blev der i januar 2016 solgt et areal på 1.531 m2 for 0,002 mio. kr. + moms samt i maj 2016 solgt et areal på 7.673 m2 for 0,012 mio. kr. + moms.
Salgsindtægt i alt 0,014 mio. kr. + moms.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter .................... 14
Merindtægt.......................... 14
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab areal bag industrigrunde i Vemmelev.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-14
 
 
 
Anlæg
01.05
 14
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 0,014 mio. kr. i 2017,
2.    at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

32. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og del-anlægsregnskab under 2 mio. kr. - Køb og Salg

32.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og del-anlægsregnskab under 2 mio. kr. - Køb og Salg

Sagsnr.: 330-2016-88462               Dok.nr.: 330-2017-735812                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoudgift 0,061 mio. kr. vedrørende kontoen for fællesomkostninger for Køb og Salg. Udgiften foreslås finansieret af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet del-anlægsregnskab for perioden 1. januar 2017 – 1. december 2017 som søges godkendt.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på udgiften og der aflægges samtidig afsluttende del-anlægsregnskab.
Fællesomkostninger ved køb og salg (stednr. 005690)
Køb og Salg har i 2017 efter aftale med Center for Økonomi, oprettet et stednr. til brug for fællesomkostninger ved køb og salg, bl.a. til afholdelse af udgifter i sager som ikke bliver til noget, f.eks. betaling af ejendomsskatter og indtægter vedr. refusionsopgørelser eller hvor en afslutning af sagen kan strække sig i op til 1-2 år.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter ...................... 9
Nettoudgifter........................ 70
Merudgift............................. 61
Merudgiften afholdes af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede del-anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – del-anlægsregnskab – fællesomkostninger køb og salg.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende del-anlægsregnskab samt finansieringen af udgiften af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende del-anlægsregnskab, men foreslå en anden finansiering af udgiften.
Vurdering
Det anbefales, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende del-anlægsregnskab godkendes og at udgiften finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
 61
 
 
 
Anlæg
01.05
-61
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten på 0,009 mio. kr. og på udgiften på 0,070 mio. kr. i 2017,
2.    at merudgiften finansieres af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at del-anlægsregnskabet godkendes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Anbefales.

33. Opfølgning på bygningsdrift - november 2017 (E)

33.   Opfølgning på bygningsdrift - november 2017 (E)

Sagsnr.: 330-2016-74406               Dok.nr.: 330-2017-752703                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der orienteres om 4. opfølgning på omlægning af bygningsdriften og etablering af Ejendomsservice.
Baggrund
I forbindelse med omlægning af bygningsdriften og etablering af Ejendomsservice besluttede Byrådet, at der skulle laves 3 opfølgninger. De blev forelagt udvalget i juni 2016, november 2016 og forår 2017. Ved opfølgning i foråret 2017, besluttede Byrådet, at der skal foretages endnu en evaluering i 2017. Dette er således den 4. og foreløbigt sidste evaluering.
Opfølgning har, som den forrige opfølgning, haft fokus på de decentrale virksomhedslederes oplevelse af Ejendomsservice.
Undersøgelse af serviceoplevelsen i de decentrale virksomheder
Der er endnu engang lavet en spørgeskemaundersøgelse, der er sendt elektronisk ud til alle decentrale virksomhedsledere i Slagelse Kommune. Spørgeskemaundersøgelsen er identisk med den forrige undersøgelse, så der kan foretages sammenligninger mellem svar i april og svar i november.
Ud fra svarene på undersøgelsen er der udarbejdet en samlet rapport med alle svarprocenter, samt rapporter for de enkelte fagområder. Disse er vedhæftet sagen som bilag.  
Der er igen fokuseret på 3 emner: Indberetninger af opgaver til Ejendomsservice, oplevelsen af servicemedarbejderne og oplevelsen af dialogen med ledelsen i Ejendomsservice. Derudover er der spurgt til, om den enkelte har indberettet en opgave via den digitale portal indenfor de sidste 3 måneder. Der har været en svarprocent på 76.
Virksomhedernes oplevelse af servicemedarbejderne:
· 87% af virksomhederne er tilfredse eller meget tilfredse med medarbejdernes imødekommenhed. 4% er utilfredse.
· 89% af virksomhederne er tilfredse eller meget tilfredse med medarbejderes faglighed. 4% er utilfredse.
· 84% af virksomhederne føler (tilfreds eller meget tilfreds), at de bliver mødt med forståelse af medarbejderne. 3% er utilfredse.
Set i forhold til undersøgelsen i april, er der kun mindre variation i besvarelsen på parametre på disse spørgsmål. Variationen er på +/-2 % i diverse spørgsmål, så det kan ikke siges at være signifikant.
Konklusionen må derfor være, at virksomhederne er altovervejende tilfredse med samarbejdet med servicemedarbejderne.
Virksomhedernes oplevelse af dialogen med ledelsen i Ejendomsservice:
· 78% af virksomhederne er tilfredse eller meget tilfredse med ledelsens imødekommenhed. 9% er utilfredse.
· 85% af virksomhederne er tilfredse eller meget tilfredse med ledelsens faglighed.
6% er utilfredse.
· 78% af virksomhederne føler (tilfreds eller meget tilfreds), at de bliver mødt med forståelse af ledelsen. 9% er utilfredse.
Igen er der i forhold til undersøgelsen i april, kun meget små ikke-signifikante forskydninger på +/- 2-3 procentpoint. 
Konklusionen må derfor være, at virksomhederne stadig er ganske tilfredse med samarbejdet med ledelsen i Ejendomsservice.
Hvor mange har indberettet en opgave via den digitale portal indenfor de sidste 3 måneder:
· 54% svarer, at det har de.
· 46% svarer, at det har de ikke.
Samme procentfordeling som i sidste undersøgelse.
Generelt viser undersøgelse i november sammen billede som undersøgelsen i april. Der er stadig stor tilfredshed med servicemedarbejderen og med ledelsen af Ejendomsservice.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Byrådet kan med udgangspunkt i denne 4. opfølgning pege på tilpasninger i forhold til Ejendomsservice eller på fokuspunkter til det fremadrettede arbejde.
Vurdering
De første 2 år med en samlet bygningsdrift er nu gået, og det overordnede indtryk er, at organisationen i høj grad har tilpasset sig til de nye forhold. Det har været en lang proces, men stille og roligt er der ved at indfinde sig en hverdag for alle berørte medarbejdere.
Erfaringerne indtil nu viser, at den elektroniske indberetning stille og roligt er blevet godt implementeret. For nogen typer opgaver virker det stadig som en meget omstændig og bureaukratisk proces, men for andre, der tidligere kunne tage en del tid, ses det som en klar forbedring. Der er stadig løbende tilretninger.
Dialog er også stadig et nøgleord. Det er fortsat et område, hvor der er stor fokus på, og et område hvor der er plads til forbedringer, men der er ingen tvivl om, at den indsats, der indtil nu er lagt i at få forbedret dialogen mellem Ejendomsservice og den enkelte virksomhed, både med konkrete opgaver, men også med en generel forventningsafstemning - det har virket, og det vil være et område, der vil være fokus på at forbedre fremadrettet også.
Der er også stadig mindre tvister mellem Ejendomsservice og de enkelte virksomheder, men disse er nu i et fornuftigt leje, hvor der samarbejdes om at finde en løsning. At der kun er mindre tvister, ses som et tegn på, at alle har vænnet sig til de niveauer, der er lagt i SLA’erne.
Tvisterne løses almindeligvis i en god dialog parterne imellem.
SLA’erne er i november 2017 blevet opdateret i dialog med referencegrupperne. På baggrund af det første års erfaringer, og de rettelser og justeringer, der er lavet undervejs, er SLA’erne nu blevet opdateret, og tilpasset endnu engang. Dette sker i samarbejde med brugerne, så begge siders synspunkter bliver tilgodeset, og dermed sikrer, at fremtidige tvister forbliver minimale samt, at begge parter kender retningslinjerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er ved etableringen af Ejendomsservice indlagt en besparelse på 10 mio. kr. fra 2019 på omlægning af bygningsdriften. Hertil kommer den netop vedtagne yderligere besparelse på bygningsvedligehold på 1,5 mio. kr., samt en besparelse på 0,75 mio. til administration, fra og med 2018. I alt en besparelse på 12,25 mio. kr. fra og med 2019.
Konsekvenser for andre udvalg
Omlægning af bygningsdriften har betydning for stort set alle fagudvalg. Opfølgningen har derfor også forsøgt at inddrage alle decentrale virksomheder og brugergrupper
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at opfølgningen tages til efterretning,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Jørn Melchior Nielsen (Ø)
Taget til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 11. december 2017:
Fraværende: 
Taget til efterretning og videresendes til behandling i Byrådet.

34. Initiativretssag (D)

34.   Initiativretssag (D)

Sagsnr.: 330-2017-75807               Dok.nr.: 330-2017-737117                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 22. oktober 2017 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen om underskuddet på handicap- og psykiatriområdet.
Baggrund
Der er opstået endnu et underskud på driften af handicap- og psykiatriområdet.
Det blev behandlet på udvalgets ordinære møde den 2. oktober 2017, hvor der blev givet en mundtlig orientering, som udvalget tog til efterretning med ønske om yderligere oplysninger.
På udvalgets ekstraordinære møde den 10. oktober finder udvalget en 18 sider lang redegørelse, inklusive bilag, fyldestgørende. I redegørelsen oplyses det, at underskuddet i 2017 formentlig vil vokse fra 31,3 millioner kroner til 40,8 millioner kroner, altså med 9,5 millioner kroner. (side 1)
Senere i redegørelsen omtales merudgifter hos Autisme Center Vestsjælland (ACV) på 12 millioner kroner ud af en årlig omsætning på 220-230 millioner kroner. (side 17)
Det fremgår imidlertid ikke tydeligt, om der er tale om et ekstra underskud hos ACV på 12 millioner kroner, eller om det blot er en del af de 12 millioner kroner, der er med til at generere det større underskud på 9,5 millioner kroner på udvalgets område. Det er noget roderi.
Der er fire uklare punkter, som udvalget ikke forholder sig til:
1.Underskuddet hos ACV på 12 millioner kroner stammer blandt andet fra lønreguleringer på 4 millioner kroner som følge af løntjek for 60 medarbejdere 5 år tilbage. Der redegøres ikke for, om disse lønreguleringer skyldes administrative fejl eller lønstrid mellem arbejdsgiver og medarbejdere. (side 15)
2. Underskuddet hos ACV på 12 millioner kroner stammer fra ændrede personalenormeringer som følge afgørelser fra Arbejdstilsynet og Socialtilsynet samt øvrige ændringer, i alt 7-8 millioner kroner. Der redegøres ikke for fordelingen mellem tilsynsafgørelser og øvrige ændringer. Der redegøres ikke for indholdet af afgørelserne fra Arbejdstilsynet og Socialtilsynet. (side 17)
3. Handleplan for Specialcenter Slagelse går blandt andet ud på ”afløserforbrug og bedre organisering af personaleressourcer” med besparelser på 1,4 million kroner på afløsere og på 2,5 millioner kroner på teammedarbejdere. (side 13)
Vil det føre til serviceforringelse?
4. Handleplan for ACV rummer blandt andet massiv omlægning af kørsel, hvorved der i 2018 skal spares 3,6 millioner kroner på lønninger og en kvart million kroner på bildrift. (side 15)
Baggrunden er manglende egenbetaling fra borgerne. Er der i budget 2018 afsat penge til tilbagebetaling til borgerne for den betaling, der er opkrævet uretmæssigt før 1. september 2016? Eller vil pengene allerede blive udbetalt i 2017?
Ved behandlingen af forslag fra Enhedslisten vedrørende den uretmæssige opkrævning for kørsel udtalte udvalgsformand Anders Kofoed på byrådsmødet den 19. september 2016, at en redegørelse allerede var på vej.
I beslutningsreferatet fra udvalgsmødet den 10. oktober 2016 står der imidlertid:  ”Status vedr. transport: Det forventes, at Kommunernes Landsforening udmelder en anbefaling medio oktober 2017, hvorefter byrådet kan træffe en beslutning.”
Nu er vi nået frem til medio oktober 2017 - godt og vel.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at Handicap- og Psykiatriudvalget drøfter de rejste spørgsmål. Forelægges efterfølgende for Byrådet.
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 4. december 2017:
Fraværende: 
Udvalget drøftede initiativretssagen med følgende bemærkninger:
1.|Det har været svært at afdække alle faktorer omkring dette, da fejlene er sket fra medio 2015 og bagudrettet. Der er indgået en nærmere aftale mellem Slagelse Kommune og de faglige organisationer.
2.|Udvalget har forholdt sig til forholdet mellem Arbejdstilsynet og Socialtilsynet gennem borgersagsafgørelser.
3.|Der vil fremadrettet være en udjævning af serviceniveauet.
4.|Kommunernes Landsforening har endnu ikke udmeldt en anbefaling, hvorfor der ikke kan tages stilling til forhold omkring tilbagebetaling.

35. Initiativretssag - Pesticider i drikkevandsboringer (B)

35.   Initiativretssag - Pesticider i drikkevandsboringer (B)

Sagsnr.: 330-2017-75800               Dok.nr.: 330-2017-722080                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 22. oktober 2017 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen om forurening af drikkevandsboring.
Baggrund
Enhedslisten har som politik, at Slagelse Kommune skal arbejde aktivt for at sikre rent drikke rent drikkevand og for at beskytte drikkevandet imod forurening fra ukrudtsmidler/pesticider.
Kommunen og SK Forsyning har i sommeren 2017 gennemført en analyse af drikkevandsboringerne, hvorved det er kommet frem, at en kildeplads ved Nordre Vandværk ved Eggeslevmagle i Skælskør kun er beskyttet af et tyndt lerlag, som betyder, at grundvandet her er mere udsat i forhold til forurening med nitrat og pesticider.
En kommunal medarbejder udtalte til Sjællandske: ”Det er her, vi har fundet spor af et nedbrydningsprodukt af desphenyl-chloridazon i fem ud af de syv boringer på kildepladsen.” (Sjællandske, 24. august 2017)
Af avisartiklen fremgår det også, at der også er fundet spor af stoffet på Agersø og Omø vandværker.
Ukrudtsmidlet chloridazon har været brugt i landbruget fra 1964 til 1996, hvor det blev forbudt. Det blev primært anvendt som ukrudtsmiddel til roer og kartofler.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har holdt møde den 4. september og den 2. oktober 2017 uden, at fundet af et pesticid i drikkevandsboringer har været et punkt på dagsordenen.
Det fremgår af maillisten til orienteringspunktet (punkt 2) til de to møder i udvalget, at centerchefen den 17. august har fremsendt orientering om, at SK Forsyning har fundet pesticid i drikkevandsboring.
Det fremgår også, at centerchefen den 30. august har fremsendt anbefaling om undersøgelse af desphenyl-chloridazon i private almene vandforsyninger.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til et indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at Byrådet på førstkommende møde behandler sagen om fundet af pesticid i drikkevandsboringer med fremlæggelse af mails af 17. august og 30. august 2017 fra centerchefen til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget samt øvrige relevante dokumenter i sagen.
Beslutning i Byrådet den 30. oktober 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (Udenfor partierne), Troels Christensen (I), Villum Christensen (I)
Sagen oversendes til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget med henblik på efterfølgende forelæggelse for Byrådet.
Administrationens bemærkninger
Der er udarbejdet en kort status over fund af pesticider i drikkevandsboringer og i det drikkevand, der leveres fra vandværkerne i Slagelse Kommune, se vedhæftet notat samt kortbilag.
Mails af 22. august (ikke 17. august) og 30. august 2017 fra Centerchefen for Teknik og Miljø til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget er vedhæftet sammen med mail af 26. oktober 2017 fra Center for teknik og miljø til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Center for Teknik og Miljø arbejder med at forberede en Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget forventes på møde den 4. december 2017 bl.a. at beslutte, om, og i givet fald i hvilket omfang, planen skal begrænse anvendelsen af pesticider i mindre dele af kommunen.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1. at orientering tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Taget til efterretning.