Byrådet – Dagsorden – 17. december 2018



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-86763               Dok.nr.: 330-2018-626351                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.

2. 2. udkast til Beskæftigelsesplan 2019 (B)

2.     2. udkast til Beskæftigelsesplan 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-65263               Dok.nr.: 330-2018-586186                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Det er et lovkrav, at alle kommuner skal udarbejde en årlig Beskæftigelsesplan, som skal vedtages af Byrådet.
Beskæftigelsesplanen sætter retningen for kommunens strategiske prioriteringer på beskæftigelsesområdet. Planen skal medvirke til at sikre sammenhæng mellem beskæftigelsespolitiske udfordringer, politiske mål og resultatkrav på området, lokalt såvel som nationalt.
Første udkast til Beskæftigelsesplan 2019 blev udarbejdet med udgangspunkt i Lokalt Arbejdsmarkedsråd og Beskæftigelses- og Socialudvalgets input på det fælles seminar, der blev afholdt den 2. oktober 2018. Beskæftigelsesministerens mål for 2019, politisk aftale om en forenklet beskæftigelsesindsats, elementer fra nyt Handicapudspil samt kommunens kontrolindsats er desuden inddraget i udarbejdelsen.
Første udkast til Beskæftigelsesplan blev drøftet på udvalgets møde den 5. november 2018, hvor der kom enkelte ønsker til justeringer. Justeringerne er blevet indarbejdet i 2. udkast til Beskæftigelsesplan 2019.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal drøfte den justerede Beskæftigelsesplan 2019, som er blevet justeret med baggrund i udvalgets første drøftelser og tilbagemelding. Udvalget skal lave en indstilling til Byrådets godkendelse af planen. I referatet fra udvalgets møde, som går videre til Byrådets indstilling, kan tilføjes eventuelle ekstra justeringer. Disse kan dog først indarbejdes i selve planen efter godkendelse i Byråd.
Vurdering
Forslag til Beskæftigelsesplan 2019 følger Beskæftigelsesministerens retningslinjer for at udarbejde beskæftigelsesplanen.
Rådgivning & Udbetaling har udarbejdet et revideret afsnit med forslag til de særlige indsatsområder for kontrolindsatsen i 2019, som indgår under afsnittet ” Bekæmpelse af socialt bedrageri”. Forslaget er udarbejdet med baggrund i den halvårsrapportering for 2018, som er givet til Økonomiudvalg og Byråd.
I forhold til det første udkast til Beskæftigelsesplan 2019 er der foretaget følgende justeringer:
·         På side 10 i afsnit 2 er tilføjet ”givet lige vilkår” og ”når det handler”, så sætningen nu lyder: ”Byrådet erkender, at nogle målgrupper er blevet svigtet historisk ved, at der ikke tidligt er stillet tilstrækkelige krav og forventninger og givet lige vilkår, når det handler om at blive en del arbejdsmarkedet.
·         På side 10 i afsnit 2 er den sidste del af afsnittet fjernet. Det handler om sætningen: ”Byrådet ønsker ikke at prioritere ressourcer til at intensivere den aktive indsats for de langvarige sager, som berører indvandrerkvinderne. Vurderingen er, at den mest sandsynlige effekt ved en intensiveret indsats vil være, at familierne ender med at frasige sig forsørgelsen, uden at kvinderne kommer i beskæftigelse”. Udvalget havde en drøftelse af afsnittet, hvor dele af udvalget ønskede hele teksten fjernet, mens andre ønskede at bevare den første del af teksten. Administrationen foreslår, at afsnittet fjernes og samtidig flyttes ”nytilkomne” til 2. led af sætningen i den sætning, som kommer umiddelbart før det fjernede afsnit. Den nye sætning kommer hermed til at lyde: ”Byrådet vil investere i indsatser til flygtninge og indvandrere, herunder også kvinderne, så de nytilkomne ikke på samme vis ender i langvarig forsørgelse. Det skal ske ved en tidlig og håndholdt udplacering i virksomheder, der understøttes med sprogundervisning og arbejdskulturforståelse”. Udvalget har hermed allerede signaleret, at den nytilkomne gruppe har højest prioritet.
·         Indsatsen omkring småjob er tydeliggjort under kapitel 2 om Virksomhedsindsatsen, hvor der under afsnit 2.3 på side 5 er lavet en tilføjelse, så sætningen lyder: ”En udvidet rekrutteringsservice, som hurtigt sikrer den enkelte virksomhed et kvalificeret udbud af jobkandidater, herunder kandidater til småjob”. I det efterfølgende afsnit på side 7 er småjob desuden tilføjet i en parentes i sætningen ”Målet er over tid at få stadig flere ordinære timer (småjob) indarbejdet i disse pladser, indtil borgerne fuldt ud kan forsørge sig selv”. Under afsnit 2.4 på side 7 om kommunens ansvar som arbejdsgiver er de forskellige former for rekruttering fremhævet ved, at der nu står: ”Der skal bl.a. være fokus på rekruttering af fuldtids-, deltids- og småjob, etablering af elevpladser, tidlig opfølgning og fastholdelse i job ved sygdomsforløb, etablering af opkvalificeringspladser”. Under afsnit 5.3 på side 12 er i en parentes tilføjet småjob, så der står: ”Der skal være fokus på at udnytte borgernes muligheder for gradvist at opnå stadig flere ordinære løntimer (småjob) på vej mod fuld selvforsørgelse”.
I ”Beskæftigelsesplan 2019 – version 12. november 2018” en er justeringerne markeret med rødt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Økonomiudvalget er ansvarlig for kontrolindsatsen, som er beskrevet som en del af afsnittet om ”Bekæmpelse af socialt bedrageri.
Byrådet skal godkende Beskæftigelsesplan 2019 på Byrådsmødet den 17. december 2018.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget indstiller Beskæftigelsesplan 2019 til godkendelse i Byrådet med eventuelle justeringer.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Social- og Beskæftigelsesudvalget ønsker at pkt. 2.2, afsnit 3 "ligesom målet med mini-fleksjob også er flere timer over tid" slettes.
Social- og Beskæftigelsesudvalget anbefaler med ovenstående ændring Beskæftigelsesplan 2019 til byrådet
Thomas Clausen (Ø) ønsker bemærket, at det er en skarp socialfaglig analyse af den hidtidige beskæftigelsespolitik, desværre uden beskæftigelse eller plan.

3. Slagelse Boligselskab, Skovlunden, godkendelse af skema A og B (B)

3.     Slagelse Boligselskab, Skovlunden, godkendelse af skema A og B (B)

Sagsnr.: 330-2018-24197               Dok.nr.: 330-2018-612681                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende den formelle ansøgning om etablering af 22 seniorboliger på Skovlunden (skema A og B) fra Slagelse boligselskab.
Baggrund
Byrådet behandlede den 28. maj 2018 forhåndstilsagn fra Slagelse Boligselskab, Skovlunden (Skovbrynet). Byrådet godkendte et skema A med en anskaffelsessum på 48,1 mio. kr., for 22 boliger, med et gennemsnitlig huslejeniveau på 796 kr./m2/år. Den kommunale grundkapital udgør 4,8 mio. kr.
Slagelse Boligselskab har nu fremsendt sagen til kommunens formelle godkendelse. Projektets anskaffelsessum udgør 48,065 mio. kr. Den ny bebyggelse vil få navnet Skovlunden,
Der er blevet indsend både skema A og skema B til kommunens godkendelse på samme tid. At skemaerne, skal godkendes på samme tid betyder, at arbejdet allerede har været i udbud og der er indgået aftaler med leverandører og der kan indgås aftaler med entreprenører i umiddelbar forlængelse af Byrådets behandling af sagen. Byggeriet planlægges til opstart i juni/juli 2019 med forventet indflytning i april/maj 2020.
Projektet indeholder 22 rækkehuse i eet plan med små selvstændige havestykker til hver bolig. Alle boliger får indgang fra nord og med små private haver mod syd. Alle boliger er disponeret således, at de også får glæde af vestsolen. Alle boliger er indrettet niveaufrit og badeværelserne er indrettet til kørestolsbrugere. Der etableres 8 stk. gavlboliger på hver 108 m2 og 14 boliger med et nettoareal på 87,6 m2, hertil kommer et depot til hver bolig, så det samlede bruttoareal pr. bolig udgør 103 m2. Bebyggelsesprocenter er ca. 26%.
Projektets økonomi:
Skema A og B er identiske. Den samlede anskaffelsessum er kalkuleret til 48,065 mio. kr., hvilket svarer til 20.843 kr/m2. Maksimumsbeløbet der må bygges for i forhold til statens udmeldte satser udgør 20.860 kr/m2 incl. energitillæg.
Anskaffelsessummen på 48,068 mio. kr. finansieres på følgende måde:
Støttet lån/Realkreditlån
 42,297.200 kr.
 
 
 
 
Kommunal grundkapitallån (10%)
 4,806.500 kr.
 
 
 
 
Beboerindskud
 961.300 kr.
 
 
 
 
Lejeniveau:
Huslejen for boligerne vil beløbe sig til gennemsnitlig 796 kr. pr. m2 pr. år svarende til en månedlig leje på ca. 7.000 kr. excl. forbrug.
Grundarealet:
Grundarealet udgør 9.300 m2 og er ejet af private og der arbejdes med en model, hvor Slagelse boligselskab køber grunden udenom Slagelse Kommune. Der skal være tinglyst endelig adkomst på grunden inden byggeriet går i gang.
I sagen i maj måned var det oplyst, at der er overvejelser om køb af grunden til hel eller delvis finansiering af grundkapitalen. Der er nu endelig afklaret, at der hverken er økonomisk eller juridisk grundlag for en sådan løsning.
Grundkapital:
Grundkapitalen udgør 10% af anskaffelsessummen og udgør 4.806.500 kr. Grundkapitalen er lovbestemt og skal afholdes af Slagelse Kommune.
Fleksibel udlejning:
I almenlovens kategorisering, så opføres boligerne som familieboliger, men bebyggelsen ønskes målrettet mod seniorer over 60 år, der ønsker en bolig, der er egnet til ældre-/seniorlivet. Boligselskabet søger derfor om, at udlejningen vil komme til at ske ved en aftale om fleksibel udlejning med op til 90 % udlejning via nævnte kriterie. De resterende 10 % udlejes via boligselskabets egen venteliste.
Driftsform:
Boligselskabet vil bruge erfaringerne fra Engdraget og forsøge at forankre en stor del af driften hos beboerne selv, således, at der ikke skal ansættes ejendomsfunktionær til den daglige drift. Det sparer beboerne for omkostninger og giver et større ansvar og tilhørsforhold til deres bebyggelse.
Retligt grundlag
Behandling om tilsagn om støtte for opførelse af familieboliger er omfattet af lov om almene boliger:
·         Ydelsesstøtte givet på statens vegne sker jf. § 115 stk. 1.
·         Grundkapitalens størrelse fremgår af § 118 a
·         Kommunal garanti fremgår af § 98 og 127
·         En samlet vurdering af boligbehovet jf. § 104 stk. 1
Handlemuligheder
Byrådet har den 28. maj 2018 forhåndsgodkendt projektet, Byrådet har derfor forpligtet kommunen.
Vurdering
Børn- og Ungedirektøren anbefaler, at projektet godkendes da projektet kan fremme de ønsker som Byrådet allerede har fastsat for boligudviklingen i Slagelse kommune. Analyser viser, at den nutidige og fremtidige efterspørgsel er på tæt-lav-bebyggelse i stedet for etagebyggeri. Projektet er en mulighed for at udvikle bolgområdet Skovbrynet i den retning som Byrådet har godkendt ved lokalplan nr.  1194. Projektet er i god tråd med kommunens bosætningsstrategi og ønsket om at fremme området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den kommunale grundkapitallån beløber sig til 4,8 mio. kr. og som finansieres af kassen.
Lånoptagelsen forudsætter kommunal garanti. Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsen § 3, stk. 2, nr. 1 ikke omfattet af den kommunale lånoptagelse. Kommunens garanti ansættes, indtil det endelige garantikrav oplyses af realkreditinstituttet, til hele lånets beløb. Det vil sige at kommunen garanterer også for den del af lånet, der ikke har sikkerhed indenfor 60 % af ejendommens værdi. Det endelige beløb kan ikke oplyses førend boligselskabet har hjemtaget lånet. Garantibeløbet beregnes ud fra det færdige projektets belåningsværdi.
En garantistillelse vil kunne få økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune, såfremt lånet misligholdes. Dette sker dog yderst sjældent. Hvis der skulle opstå tab, skal tabet finansieres af kassen.
Kommunen forpligter sig ved godkendelse af anskaffelsessummen, at finansiere 10 % af anskaffelsessummen som et grundkapitallån på 4,8 mio. kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Finansiering, ØU
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.4
 
 
4.806,5
 
Kassen
1.4
 
 
-4.806,5
 
Herudover vil der komme en årlig udgift for kommunen til boligstøtte. Det præcise beløb kan ikke udregnes på nuværende tidspunkt, da det afhænger af antallet af boligens beboere, deres indkomst samt andre faktorer.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Skema A og Skema B, med en anskaffelsessum på kr. 48,065 mio. kr. godkendes
2.    at Der på staten vegne meddeles tilsagn om etablering af 22 familieboliger
3.    at Der godkendes huslejer på gennemsnitlig 796 kr. pr. m2 pr. år
4.    at Administrationen bemyndiges til, at indarbejde grundkapitalen på 4,8 mio. kr. i budgetgrundlaget for 2020.
5.    at ansøgningen om fleksibel udlejning imødekommes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 til 5 anbefales til Byrådets godkendelse.

4. Forslag til lokalplan 1197, Boliger ved Holbækvej, Tidselbjerget, Slagelse (B)

4.     Forslag til lokalplan 1197, Boliger ved Holbækvej, Tidselbjerget, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-353                   Dok.nr.: 330-2018-573960                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1197, Boliger ved Holbækvej, Tidselbjerget, med tilhørende miljøvurderingsscreening skal vedtages og fremlægges i offentlig høring.
Baggrund
Det daværende Miljø-, Plan- og Bæredygtighedsudvalg godkendte på møde den 5. februar 2018 en anmodning om lokalplan for en boligudstykning på ejendommen Holbækvej 59 i Slagelse. Anmodningen blev godkendt med bemærkning om, at en ny lokalplan skal sammentænkes med eksisterende visioner og planer for Tidselbjerget.
Planforslaget rummer to forskellige udstyknings- og bebyggelsesprincipper:
a)    Åben lav bebyggelse (parcelhuse, villaer) på hele arealet med udstykning af grunde på maks. 1200 m² og en bebyggelsesprocent på 15.
b)    Tæt lav bebyggelse (dobbelthuse, rækkehuse) på den øverst beliggende del af arealet og åben lav bebyggelse på den lavest beliggende del mod Holbækvej. Grunde til tæt lav bebyggelse kan udstykkes med en størrelse på mindst 400 m² og må bebygges med en bebyggelsesprocent på 50.
Områdets adgangsvej placeres centralt i området med mulighed for midlertidig tilslutning til Holbækvej. Når det bliver muligt, skal adgangsvejen kobles på Tidselbjergets interne vejforløb med Hvedevej som stamvej. På længere sigt skal der også etableres stier mellem Tidselbjergets boligområder, de rekreative områder og omgivelserne. Til det formål omfatter lokalplanområdet en mindre del af en tilstødende kommunalt ejet grund mod vest.
Adgangsveje etableres som privat fællesvej.
Der er gennemført en miljøvurderingsscreening af forslag til lokalplan 1197. Det vurderes, at de planlagte anvendelser og aktiviteter ikke vil medføre en væsentlig indvirkning på miljøet, og at der derfor ikke skal gennemføres en miljøvurdering af planforslaget.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1197, Boliger ved Holbækvej, Tidselbjerget, med tilhørende miljøvurderingsscreening og dermed sende det i offentlig høring. Offentlig høring opfylder planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget og er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage planforslaget. I så fald vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et plangrundlag for udstykning og opførelse af boliger i området.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i offentlig høring.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at forslaget til lokalplan 1197 med tilhørende miljøvurderingsscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Forslaget til lokalplan 1197 viser en disponering af arealet, som vurderes at leve op til den overordnede vision, men som på nogle punkter afviger fra den eksisterende, overordnede planlægning for Tidselbjerget, som omfatter rammelokalplan 1111 og byggemodningsplan (Strukturplanen):
Mulighed for åben lav bebyggelse i hele området
Muligheden for at opføre åben lav bebyggelse i hele området afviger fra planernes disponering med tættere og højere bebyggelse i bydelens indre. Det vurderes, at visionen for Tidselbjerget kan bære denne afvigelse, så længe princippet om bevaring af større, grønne arealer mellem husene fastholdes gennem en lav bebyggelsesprocent. Vurderingen understøttes af, at boligområdet ligger på en skråning, der vender væk fra Tidselbjergets centrale område.
Vejføring
Vejføringen i planforslaget afviger fra Strukturplanen. En adgangsvej som vist i planforslaget giver mulighed for midlertidig tilslutning til Holbækvej, hvilket er en forudsætning for, at der kan bygges boliger i området, så længe der ikke er etableret en intern trafikstruktur i Tidselbjergområdet.
Løsninger til afledning af regnvand
Området er i gældende spildevandsplan udlagt til spildevandskloakering, dvs. at overfladevand fra bl.a. tage og befæstede arealer skal håndteres lokalt (LAR). På grund af terrænforhold og beliggenheden i ”udkanten” af Tidselbjergområdet kan lokalplanområdet ikke umiddelbart kobles på et fælles LAR-anlæg som visualiseret i Strukturplanen, og der stilles derfor krav om, at overfladevand skal håndteres og holdes inden for lokalplanområdet (synligt og med rekreativt sigte). Det er bygherre, der skal kunne dokumentere, at de valgte løsninger overholder lokalplanens krav, herunder håndtering af evt. overløb.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udlæg af friareal med hovedsti i lokalplanens delområde 3 medfører udgifter til etablering af sti samt drift. Realisering forudsætter dog en vis udbygning af de tilstødende arealer, eller at der etableres midlertidige løsninger.
Det anbefales, at der etableres en midlertidig stiforbindelse fra lokalplanområdet til Hvedevej, når de første huse i området er opført, så de bløde trafikanter har et alternativ til Holbækvej.
SK Forsyning har under udarbejdelsen af planforslaget gjort opmærksom på, at der vil være væsentlige udgifter forbundet med kloakering af området, som ligger yderligt i forhold til den faktiske udbygning af Tidselbjerget, og at det derfor evt. vil være nødvendigt at etablere en midlertidig løsning, indtil der er etableret infrastruktur for hele området.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at forslag til lokalplan 1197, Boliger ved Holbækvej, Tidselbjerget, vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at der afholdes borgermøde den 9. eller 10. januar 2019 kl. 18.30-20.00 på Slagelse Bibliotek.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes borgermøde d. 9. januar 2019.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 til 2 anbefales til Byrådets godkendelse.
At 3 - anbefales at der afholdes borgermøde den 9. januar 2019 kl. 18.30-20.00 på Slagelse Bibliotek.

5. Forslag til lokalplan 1198, Butiksområde Idagårdsvej/Sdr. Ringgade i Slagelse (B)

5.     Forslag til lokalplan 1198, Butiksområde Idagårdsvej/Sdr. Ringgade i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2017-92268               Dok.nr.: 330-2018-543872                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1198, Butiksområde Idagårdsvej/Sdr. Ringgade i Slagelse, samt Forslag til tillæg nr. 13 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Det daværende Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget besluttede på mødet den 5. februar 2018 at sætte gang i ny lokalplan for Bilka-området i Slagelse syd. Området er placeret mellem Vestmotorvejen og Sdr. Ringgade og består i dag af Bilka, Hotel Frederik d. II og en større parkeringsplads. Bygherre, Dansk Supermarked A/S, ønsker at nedrive hotellet for at give plads til udvalgsvarebutikker i forlængelse af Bilka.
Forslag til lokalplan 1198 giver mulighed for, at der kan opføres op til 7.800 m2 nyt butiksareal med selvstændige butikker på minimum 800 m2. Lokalplanen udlægger et byggefelt i forlængelse af Bilka, og der anlægges en større parkeringsplads med plads til 155 parkeringspladser mellem nye butikker og Bilka. Der anlægges gangzone mellem nye butikker og parkeringsplads.
Lokalplanen giver mulighed for byggeri i op til 2 etager med en maks. bygningshøjde på 8,5 m. Nyt byggeri skal opføres i beton i kombination med glaspartier og facadeplader, og der stilles krav om, at facadestrækningen mod Vestmotorvejen skal beklædes med perforerede stålplader i et sammenhængende mønster, så der skabes en variation i facaden. Mod Vestmotorvejen respekteres eksisterende byggelinje, og der skabes synlighed ved at friholde grønt areal med lav bevoksning og græsarealer.
Vejadgang til området sker via eksisterende tilkørsel fra Idagårdsvej, og efter dialog med Vejdirektoratet åbner lokalplanen mulighed for en ny vejadgang fra Sdr. Ringgade. Den nye vejadgang vil være en højresvingsbane ind i lokalplanområdet fra Sdr. Ringgade. Der etableres ikke udkørsel til Sdr. Ringgade, og varelevering vil kun ske fra Idagårdsvej.   
For at skabe synlighed for Bilka og øvrige butikker giver lokalplanen mulighed for, at der opsættes et større Bilka-skilt på taget af nye butikker samt i alt to pyloner i lokalplanområdet. Skiltning på facade skal opføres i ensartet størrelse, og der må placeres op til tre øer med flagstænger.      
Lokalplanen forudsætter, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der muliggør en udvidelse af rammen til udvalgsvarebutikker på op til 7.800 m2.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning tilvejebringes gennem planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1198, Butiksområde Idagårdsvej/Sdr. Ringgade med tilhørende tillæg nr. 13 til Slagelse Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke kan opføres butikker i forlængelse af Bilka i Slagelse syd. Byplanvedtægt nr. 13 vil dermed stadig være gældende. 
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Området er placeret i Slagelse syd mellem Vestmotorvejen og Sdr. Ringgade med god synlighed og nem tilgængelighed, hvilket er optimalt i forhold til at tiltrække butikskunder. Med Bilkas ønske om fortsat udvikling er det oplagt at tænke på en omdannelse af det eksisterende hotel med henblik på at inddrage arealet til detailhandel, så den samlede shoppingoplevelse styrkes.
Slagelse bymidte forventes ikke at blive påvirket i væsentlig grad, da bymidten tilbyder en bred vifte af andre kundeorienterede servicefunktioner, herunder spisesteder og kulturelle institutioner. For at sikre, at det kun er de større butikker, der ikke er plads til i bymidten, der placerer sig i området, er der tilføjet en minimumsstørrelse på butikker på 800 m2.
Til gengæld vurderes det, at en udvidelse af Bilka-området med udvalgsvarebutikker vil øge konkurrencen i forhold til etablerede udvalgsvarebutikker i Slagelse Megacenter.
I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen er der lavet en trafikanalyse for at vurdere på mulige trafikale påvirkninger ved udvidelse af området. Trafikanalysen er vedhæftet som bilag 1. Områdets udvikling vil generere mere trafik til og fra butiksområdet, hvilket vil give anledning til et større pres på eksisterende vejadgang til området fra Idagårdsvej. Vejdirektoratet har givet tilladelse til en ny højresvingsbane ind i området fra Sdr. Ringgade. Det vil være med til at fordele trafikken mellem de to indgange. Desuden anbefales, at der kigges nærmere på programmeringen af signalanlæggene på Idagårdsvej, så der sikres en optimal afvikling af trafikken i begge signalanlæg.  
Lokalplanen ændrer også på forholdene for de bløde trafikanter. Den eksisterende cykeltunnel inden for lokalplanområdet sløjfes, og i stedet kobles en ny cykelsti på den eksisterende cykelsti på Idagårdsvej. I projekteringen af ny højresvingsbane på Sdr. Ringgade skal trafiksikkerhedsrevisorens anbefalinger, som fremgår af trafikanalysen, tænkes ind i vejprojektet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Bygherre skal betale alle vejudgifter til omlægning af den trafikale infrastruktur i forbindelse med realiseringen af lokalplanen, herunder ny cykelsti fra Idagårdsvej, forlægning af eksisterende cykelsti på Sdr. Ringgade, programmering af signalanlæg, ny højresvingsbane på Sdr. Ringgade og en vurdering af den trafikale afvikling af området når det er udviklet. Der er i den forbindelse indgået en frivillig udbygningsaftale med bygherren. Udkastet til udbygningsaftalen offentliggøres som et særskilt dokument sammen med lokalplanforslaget.
Konsekvenser for andre udvalg
Vejprojekter forelægges Erhvervs- og Teknikudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at forslag til lokalplan 1198, Butiksområde Idagårdsvej/Sdr. Ringgade i Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 13 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermødet afholdes tirsdag den 15. januar eller tirsdag den 22. januar i tidsrummet kl. 18.30 – 20.00 på Slagelse Bibliotek
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget ser positiv på yderligere udvikling af Slagelse, men med behørigt hensyntagen til vores unikke bymidte. Udvalget anser forslaget om et minimumskrav på 800 kvm og egen indgang til de enkelte butikker for at opfylde begge ønsker.
Steen Olsen (A) henledte opmærksomheden på en redegørelse for overfladevandsproblematikken.
Steen Olsen (A) hendledte opmærksomheden på placering og højde på pyloner i forhold omgivelserne.
Der afholdes borgermøde 15. januar 2019.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 til 2 anbefales til Byrådets godkendelse.
At 3 - anbefales at der afholdes borgermøde den 15. januar 2019 i tidsrummet kl. 18.30-20.00 på Slagelse Bibliotek.
Økonomiudvalget anbefaler fagudvalgets bemærkning vedrørende butikkernes minimumsstørelse. Opmærksomheden henledes på de trafiksikkerhedsmæssige forhold i relation til de "bløde trafikanter".
Thomas Clausen(Ø) kunne ikke anbefale indstillingen.

6. Forslag til Lokalplan 1202, Boligområde ved Jonslunden (B)

6.     Forslag til Lokalplan 1202, Boligområde ved Jonslunden (B)

Sagsnr.: 330-2018-30954               Dok.nr.: 330-2018-575141                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1202, Boligområde ved Jonslunden og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på sit møde den 4. juni 2018 at igangsætte lokalplanlægningen for et nyt boligområde ved Jonslunden i den nordlige del af Slagelse by.
Lokalplanen er igangsat på anmodning fra ejer NCD Holding ApS i forlængelse af et kommunalt udbud af arealet, hvor køber ønsker udarbejdet en lokalplan med henblik på opførelse af en boligbebyggelse. Den resterende del af lokalplanområdet er fortsat ejet af Slagelse Kommune og kan rumme en daginstitution.
Forslag til Lokalplan 1202 giver mulighed for at etablere op mod 18 parcelhuse. Boligområdet er disponeret som åben lav bebyggelse med grunde udstykket på mindst 800 m², således at boligområdet bliver en forlængelse af de eksisterende boligbebyggelser, Jonshaven og Jonsvangen, der ligger syd for lokalplanområdet. Den nordligste del vil kunne rumme en daginstitution med plads til 120 børn. Større dele af lokalplanområdet er udlagt som grønne områder. Det grønne område, der ligger vestligst, høre under den rekreative grønne ring omkring Slagelse by. Der holdes en afstand på 100 meter fra Omfartsvejen til bebyggelsen, da de grønne områder skal friholdes for bebyggelse.
Lokalplanområdet vejbetjenes via en ny overkørsel fra Kalundborgvej.
Indenfor lokalplanområdet er der planlagt separatkloakering. I den forbindelse skal afledning af regnvand ske til offentlig regnvandsledning. Dog skal regnvandet reduceres så meget som muligt, men minimum til 2 l/s/ha. Lokalplanens grønne områder er oplagte til at etablere søer, vandhuller og lignende for en tilbageholdelse af regnvandet. Endvidere er der mulighed for etablering af vandrender eller lignende i forbindelse med anlæg af veje.
Der er gennemført en miljøscreening af lokalplanforslaget, hvor det konkluderes, at lokalplanlægningen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1202 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage lokalplanen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke kan etableres boliger og en daginstitution på arealet som lokalplanforslaget beskriver.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Slagelse Kommuneplan 2017, ramme 1.2B 35, der udlægger området som boligområde og med mulighed for at placerer en daginstitution med vuggestue og børnehave. Derudover sikres den grønne ring, der markerer Slagelse mod det åbne land.
Den grønne ring er sammen med lokalplanens øvrige grønne områder med til at skabe mulighed for, at der kan etableres vådområder, og at vand indgår som et rekreativt element i godt samspil og med en udformning der passer til de grønne områder. Desuden kan opsamling integreres i bygningerne, da lokalplanen tillader grønne tage (såsom sedum), der er kendt for at kunne opsamle ca. 60 - 80 % af en tagetages overfladevand. De store grunde og forholdsvis mange muligheder for udformning af bebyggelsen vurderes at kunne øge den potentielle målgruppe for området som helhed.
Børn- og Ungeudvalget har den 5. november 2018 besluttet, at placering af daginstitutionen ved Jonslunden ikke er aktuel. Planlægning af den nordlige del af området til daginstitution foreslås fastholdt idet, der kan være behov i fremtiden.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen. Salget af ejendommen er gjort betinget af, at den private bygherre finansiere og anlægger vejarealer, herunder også den fælles overkørsel og indkørsel fra Kalundborgvej.
Konsekvenser for andre udvalg
Børn- og Ungeudvalget skal orienteres om sagen.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at forslag til Lokalplan 1202, Boligområde ved Jonslunden vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 14. eller 21. januar 2019 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes borgermøde d. 14. januar 2019.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 til 2 anbefales til Byrådets godkendelse.
At 3 anbefales til byrådets godkendelse med borgermøde den 14. januar 2019 i tidsrummet 18.30 til 20.00 på Slagelse Bibliotek.

7. Endelig vedtagelse af lokalplan 1196, Havnearkaderne, Korsør (B)

7.     Endelig vedtagelse af lokalplan 1196, Havnearkaderne, Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2018-48826               Dok.nr.: 330-2018-592409                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1196 skal vedtages endeligt, under hensyntagen til den konklusion, der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Havnearkaderne i Korsør er et butikscenter i 5 etager, hvor stueetagen siden indvielsen i 2000 har rummet butikker, bank, restaurant/café, tidligere posthus og nu et fitnesscenter. De øvrige 4 etager består af lejligheder. Det har generelt været svært for ejerne at få lejet alle erhvervslejemålene ud. Senest er Sparekassen Sjælland fraflyttet, og det er endnu ikke lykkedes at finde en ny lejer.
Ejerkredsen har derfor foreslået, at en del af stueetagen ombygges til lejligheder. De mener, at den gældende lokalplan 100 giver mulighed for det. Ved nærlæsning af planen må man konkludere, at det ikke er éntydigt, at erhvervsarealerne ligger i stueetagen, og boligerne på de øvrige etager. Administrationen vil dog fastholde, at det har været en klar intention med lokalplan 100, at stueetagen skulle være publikumsorienteret med offentlig adgang. Det har formodentlig været så åbenlyst, da projektet i sin tid blev fremlagt, at det ved en fejl ikke er tydeliggjort i bestemmelserne.
Administrationen anbefalede derfor over for daværende Miljø-, Plan- og Bæredygtighedsudvalget, at der skulle nedlægges et § 14-forbud, der hindrer etableringen af boliger midlertidigt i ét år. Hvis man ønsker at fastholde forbuddet, skal det stadfæstes i en lokalplan inden for de 12 måneder. Udvalget besluttede den 8. januar 2018 at nedlægge et sådant § 14-forbud.
På den baggrund udarbejdede administrationen forslag til lokalplan nr. 1196, der fastsætter anvendelsen af stueetagen til erhvervsformål og øvre etager til boliger. På den måde kan lokalplanen ses som en tydeliggørelse af bestemmelserne om anvendelse i lokalplan nr. 100, der som helhed fortsat gældende. Lokalplanforslaget blev vedtaget af et flertal i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. september 2018 (pkt. nr. 5).
I den efterfølgende offentlighedsfase har Slagelse Kommune modtaget to henvendelser fra borgere. Disse fremgår af hvidbogen, der er vedlagt som bilag til sagen. De to henvendelser kommer fra henholdsvis en repræsentant for ejerkredsen og en fra ejerforeningen (beboerne) i Havnearkaderne.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1196, som den foreligger – altså uden egentlige ændringer. Derved skabes plangrundlag for at fastholde anvendelsen af Havnearkaderne til erhvervsformål, mens de øvrige etager anvendes til boliger.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1196 endeligt. Det vil betyde, at Lokalplan 100, der ikke éntydigt forhindrer anvendelse af stueetagen til boligformål, fortsat danner eneste plangrundlag for området.
Vurdering
Administrationen har forholdt sig til de indkomne bemærkninger, der kortfattet kan beskrives således:
Ejerkredsen argumenterer som forventet imod lokalplanen. Det begrundes primært med de ugunstige markedsforhold, der gør det vanskeligt at udleje erhvervslejemål i Korsør. De ønsker således, at den oprindelige lokalplan bevares – med sin indbyggede mulighed for at etablere boliger i stueetagen. Ejerkredsen fremfører desuden den påstand, at en vedtagelse af lokalplanen kan sidestilles med ekspropriation. Administrationen har undersøgt påstanden og har modtaget et juridisk responsum, der konkluderer, at ”… de i indsigelsen anførte forhold ikke er til hinder for, at Slagelse Kommune gyldigt kan vedtage lokalplanforslaget endeligt”.
Beboeren argumenterer, modsat ejerkredsen, for lokalplanen og understreger, at han ikke ønsker etablering af lejligheder i stueetagen.
Administrationen vurderer på den baggrund – understøttet af det juridiske responsum
– at de to bemærkninger til lokalplanen ikke giver anledning til ændringer i lokalplanens indhold, der derfor fremlægges uændret til vedtagelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at lokalplan 1196 vedtages endeligt uden egentlige ændringer.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Knud Vincents (V) og Pernille Ivalo Frandsen (V) fastholder muligheden for at aktivisere området til boliger.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 - Økonomiudvalget kunne ikke anbefale indstillingen overfor Byrådet.
For indstillingen fra Miljø,- Plan og Landistriktsudvalget stemte 3 (A), (F), og (Ø).
Imod stemte 5 (V), (I), (B) og (O).

8. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1205, Korsør Erhvervspark (B)

8.     Endelig vedtagelse af Lokalplan 1205, Korsør Erhvervspark (B)

Sagsnr.: 330-2018-25572               Dok.nr.: 330-2018-584077                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1205, Korsør Erhvervspark skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen og de administrative ændringer der fremgår af sagsfremstillingen.
Baggrund
Byrådet besluttede den 27. august 2018 at sende Lokalplan 1205, Korsør Erhvervspark i offentlig høring. Lokalplanen har været i offentlig høring i perioden fra den 31. august 2018 til den 26. oktober 2018.
Lokalplan 1205 inddeler erhvervsområdet i 3 delområder:
·         Delområde 1 udgør randen af området mod nord, syd og øst, og må rumme mindre miljøbelastende virksomheder samt butikker med særligt pladskrævende varegrupper; delområdet udgør ca. 100.000 m2,
·         Delområde 2 udgør den centrale del af lokalplanområdet, og må rumme tungere virksomheder som kan have en vis påvirkning på sine omgivelser særligt i form af støj; delområdet udgør ca. 56.000 m2,
·         Delområde 3 udgør et grønt areal i den vestlige del af lokalplanområdet. Området må anvendes til opstilling af tekniske installationer til produktion af bæredygtig og vedvarende energi (f.eks. solenergi), samt indretning af regnvandsbassin. Området rummer den nord-sydgående stiforbindelse. Desuden rummer området friarealer, herunder de beskyttede områder omkring to fortidsminder, samt fælles anlæg (et regnvandsbassin og regnvandsledning mod vest) der skal vedligeholdes af grundejerforeningen; delområdet udgør ca. 112.000 m2.
I forbindelse med den offentlige høring af Lokalplan 1205 er der modtaget 4 høringssvar fra hhv. Vejdirektoratet, Newsec Advisory A/S, Slagelse Erhvervscenter A/S og Grundejerforeningen Musholmparken. Et medlem af grundejerforeningen har udtrykt ikke at være enig i grundejerforeningens bemærkninger.
Høringssvarene handler om:
·         Vejbyggelinjen mod Vestmotorvejen, og vejdirektoratets myndighedskompetence i forhold til skiltning langs statsveje.
·         Mulighed for restaurant og tankstation med kiosk og vaskehal i delområde 1, samt mulighed for at facader kan orientere sig mod Tårnborgvej (så butikker ikke vender ”ryggen” mod Tårnborgvej).
·         Erhvervsområdets påvirkning af omgivende naturområder.
·         Støj i forhold til boligområder.
·         Valg af facadefarver, samt at reflekterende facader skal undgås.
·         Begrænsning af belysning af skilte i forhold til lysudstråling og lysvinkel, og at for høje lyskilder vil kunne virke blændende, og ikke må kunne ses fra øst og nord.
·         Skiltepyloner ved indgangen til området - at de skal udtages af planen.
·         Håndtering og afledning af overfladevand, samt byggeri i områder beliggende under kote 3.
·         Påvirkning af spredningskorridoren langs Vestmotorvejen.
·         Miljøvurderingsscreeningens vurdering af visuel påvirkning.
Høringssvarene samt administrationens behandling af høringssvarene fremgår af vedlagte hvidbog.
Høringssvarene giver anledning til følgende ændringer af lokalplanen:
·         § 3.1 er præciseret, så restaurant og tankstation med kiosk og vaskehal fremgår for delområde 1.
·         § 7.1 er justeret så det fremgår, at facader mod Tårnborgvej skal placeres i eller parallelt med byggelinje B-C.
·         Der er indsat en ny § 7.4 om vejbyggelinje på 35 meter fra Vestmotorvejens vejmidte. Vejbyggelinjen er indtegnet på kortbilag 2.
·         I § 8.4 er tilføjet, at facader ikke må være stærkt skinnende/reflekterende.
·         Redegørelsen er tilrettet mht. hhv. tilladelser fra Vejdirektoratet og Vejdirektoratets myndighedsrolle i forhold til skiltning mod Vestmotorvejen.
Udover de justeringer der fremgår af hvidbogen, er der foretaget tre administrative justeringer i lokalplanen:
I § 5.4 udgår ”cyklende” i det cyklister vurderes at kunne færdes på Energivej/Servicevej.
I § 8.11 foretages en præcisering, så bestemmelsen får følgende ordlyd:
”Der må kun placeres ét fritstående skilt på hver ejendom. Skiltet skal placeres ved indkørslen til den enkelte virksomhed og må ikke være højere end 2 meter målt fra naturligt terræn og må ikke være bredere end 1,5 meter. Der må kun skiltes for egen virksomhed.”
I § 11.2 udgår ”fællesarealer” så bestemmelsen udelukkende bruger betegnelsen ”friarealer” hvilket svarer til benævnelsen på kortbilag 2.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage lokalplanen endeligt. Det vil skabe et opdateret plangrundlag i forhold til den eksisterende adgangsvejs placering ind i området og delområdernes afgrænsning.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage lokalplanen endeligt. Det vil betyde, at Lokalplan 1158 Energipark Korsør fortsat vil være gældende. Dermed bliver udfordringerne i forhold til adgangsvejens placering i forhold til lokalplanens delområdeafgrænsning ikke løst, herunder udfordringerne omkring udstykning og salg af arealer i erhvervsområdet.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet vedtager lokalplan 1205 endeligt med de ændringer der er foretaget på baggrund af den offentlige høring. Dermed bliver plangrundlaget for erhvervsparken opdateret i forhold til den eksisterende adgangsvej, hvor delområdeafgrænsningerne er afstemt i forhold til adgangsvejens placering. Derved skabes en hensigtsmæssig inddeling af lokalplanområdets delområder med hensyn til salg og udstykning af ejendomme i erhvervsparken.
Ændringerne i lokalplanen som følge af de modtagne høringssvar bidrager til at præcisere lokalplanens anvendelsesbestemmelse for delområde 1 (§ 3.1). Kravet om, at facader mod Tårnborgvej skal placeres i byggelinje B-C er lempet, så facader kan placeres parallelt med byggelinjen og dermed kan trækkes tilbage fra Tårnborgvej. Ændringerne har derudover bidraget til at tydeliggøre forholdet til vejbyggelinjen for Vestmotorvejen gennem en ny bestemmelse og i redegørelsen. Endelig har høringssvarene bidraget til at facadematerialer ikke må være stærkt skinnende/reflekterende.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forhold til det økonomiske stade for Korsør Erhvervspark oplyser Center for Kommunale Ejendomme, at der samlet er givet anlægsbevillinger på 17.5 mio. kr. til byggemodning af Korsør Erhvervspark. Der er på nuværende tidspunkt forbrugt 11 mio. kr. af de samlede afgivne anlægsmidler. Der har i løbet af 2018 været udført afsluttende udskudte arbejder med asfaltslidlag.
Det forventes at de resterende arbejder i henhold til Lokalplan 1205 udgør 2,5 mio. kr. Ændringen i forbindelse med Lokalplan 1205 vil medføre et forventet mindreforbrug i de samlede bevillinger på 4 mio. kr. når alle arbejderne i forbindelse med Lokalplan 1205 er færdigprojekteret og udført. Mindreforbruget forventes ført tilbage i kassen.
Samtidig er der budgetteret med en samlet salgsindtægt på 17.5 mio. kr. når det samlede salgbare areal i Korsør Erhvervspark er solgt.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1205, Korsør Erhvervspark vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen og sagsfremstillingen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

9. Endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 11 - Erhvervsområde ved Sdr. Ringgade i Slagelse (B)

9.     Endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg nr. 11 - Erhvervsområde ved Sdr. Ringgade i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-28880               Dok.nr.: 330-2018-569176                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Kommuneplantillæg nr. 11 skal vedtages med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Det daværende Erhvervs- og Turismeudvalget besluttede på mødet den 5. januar 2018 at igangsætte kommuneplantillæg for et nyt erhvervsområde ved Sdr. Ringgade i Slagelse. Området udgør et areal på omkring 65.000 m2 og er beliggende sydøst for Hunsballe-grunden indkapslet mellem Sdr. Ringgade, Vestmotorvejen og Kongevejen i den sydlige del af Slagelse.
Formålet med tillægget er at udpege området som et område til butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper. Området er i dag landområde.
Udpegningen giver i sig selv ikke mulighed for bebyggelse; det vil forudsætte udarbejdelse af en lokalplan.
Der har været afholdt en foroffentlighedsfase i januar-februar for kommuneplantillægget. I den forbindelse modtog kommunen to høringssvar, hvoraf det ene var på vegne af 45 husstande. Høringssvarene omhandlede bekymring om mertrafik, støjforhold og skiltning. Høringssvarene gav en indikation af nogle af de problemstillinger, der skal håndteres under lokalplanlægningen samt gav ideer til, hvordan området kan disponeres i forhold til adskillelse mellem erhvervsområde og boligområde. Høringssvarene gav anledning til, at der under øvrige bestemmelser blev tilføjet, at der under lokalplanlægningen skal sikres, at der friholdes et ubebygget areal mellem ny bebyggelse og omkringliggende boligområde.
På mødet den 4. juni 2018 anbefalede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget overfor Byrådet at vedtage forslag til kommuneplantillæg til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring. Økonomiudvalget besluttede den 18. juni 2018 at sende sagen retur til administrationen med ønske om at få belyst, hvorvidt der kan laves et kommuneplantillæg med et bredere anvendelsesgrundlag samt krav til æstetik/arkitektur.
Administrationen reviderede kommuneplantillægget således, at området også kan anvendes til virksomheder inden for liberalt erhverv, kontorer, småværksteder og visse servicevirksomheder. Der blev også tilføjet forhold omkring krav til æstetik/arkitektur.
Byrådet valgte den 27. august 2018 at sende det reviderede forslag til kommuneplantillæg nr. 11 i 8 ugers offentlig høring.
I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget to høringssvar. Det ene høringssvar er fra Vejdirektoratet, der gør opmærksom på forhold vedrørende trafikintensitet, vejbyggelinjer og skiltning. Det andet høringssvar er fra 45 husstande i naboområdet, der kommer med en række forslag til øvrige bestemmelser i kommuneplantillægget og til ønsker til en eventuel ny lokalplan. Høringssvarene har givet anledning til mindre ændringer, som fremgår af hvidbogen, som er vedhæftet som bilag 1. Administrationen har foretaget en enkelt teknisk rettelse.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Kommuneplantillæg nr. 11 endeligt. Derved ændres området fra landområde til erhvervsområde i Kommuneplan 2017.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Kommuneplantillæg nr. 11 endeligt. I dette tilfælde vil plangrundlaget ikke blive ændret. Det vil betyde, at området fastholdes som landområde.
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen som en del af den endelige vedtagelse.
Vurdering
Administrationen vurderer, at området ud til Sdr. Ringgade, som indfaldsvej til Slagelse fra syd, er hensigtsmæssigt at anvende til butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper. Områdets synlighed, gode tilgængelighed, nære afstand til det eksisterende Bilka og sammenhæng med trafik- og transportcentret ved Stop 39 kan ses som optimal til detailhandel med pladskrævende varegrupper. Endvidere vil der i området også kunne indpasses virksomheder inden for kontor- og serviceerhverv samt grossister og håndværksprægede virksomheder. Virksomheder af disse typer forudsætter en afstand mellem virksomhed og boligområde på op til 75 m.
Administrationen vurderer, at der i en lokalplan for området er mulighed for at disponere arealet således, at der sikres en hensigtsmæssig adskillelse mellem erhvervsområdet og boligområdet, både hvad angår afstand og eventuel afskærmning i form af eksempelvis beplantning. Hensynet til adskillelsen mellem erhverv og bolig fremgår af kommuneplantillægget, men er, på baggrund af høringssvaret fra de 45 omkringliggende husstande, blevet yderligere præciseret. Det er tilføjet, at ny bebyggelse som udgangspunkt skal placeres i den sydvestlige del af området og indpasses bedst muligt i terrænet, så ny bebyggelse er mindst mulig synlig fra boligbebyggelse på Kongevejen. Bebyggelsesprocenten ændres fra 50 til 40 for området som helhed. Afsnittet om afskærmning mellem erhverv og bolig ændres, så det nu hedder, at der i lokalplanlægningen skal kigges nærmere på en hensigtsmæssig afskærmning mellem erhverv og boliger i form af eksempelvis beplantningsbælte og andre støjdæmpende foranstaltninger.
Vejdirektoratet forudsætter, at en eventuel ny adgang til området fra Sdr. Ringgade anlægges i passende afstand fra den eksisterede rundkørslen ved Sdr. Ringgade/Trafikcenter Alle/Vestmotorvejen. Dette fremgår af kommuneplanrammen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er ingen økonomiske og personalemæssige konsekvenser ved selve kommuneplantillægget.
En realisering af et projekt kræver udarbejdelse af en lokalplan og en ny vejtilkørsel fra Sdr. Ringgade. En ny vejtilkørsel fra Sdr. Ringgade og ændringer i infrastrukturen kan være behæftet med en kommunal finansiering.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger efter vejlovens bestemmelser ligger inden for Erhvervs- og Teknikudvalgets kompetenceområde.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Kommuneplantillæg nr. 11 vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget ønsker en sag op i ETU om lukning af Kongevejen.
Udvalget har en forventning om, at investor betaler de nødvendige trafikale investeringer som følge af den efterfølgende lokalplan.
Udvalget er særlig opmærksom på bemærkningerne i hvidbogen.
Steen Olsen (A) kunne ikke tilslutte sig indstillingen.
Anne Bjergvang (A) tog forbehold.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse med udvalgets bemærkninger,
* at sag ønskes op i Erhvervs- og Teknikudvalget om lukning af Kongevejen
* at der er en forventning om, at investor betaler de nødvendige trafikale investeringer som følge af den efterfølgende lokalplan og
* at der er særlig opmærksomhed på bemærkningerne i hvidbogen.
Thomas Clausen (Ø) kunne ikke anbefale godkendelse overfor Byrådet.

10. Dispensationsansøgning for Motalavej og Ringparken (B)

10.   Dispensationsansøgning for Motalavej og Ringparken (B)

Sagsnr.: 330-2018-68374               Dok.nr.: 330-2018-573062                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om der skal søges dispensation fra kravet om nedbringelse af almene familieboliger til 40 % på Motalavej i Korsør og i Ringparken i Slagelse i senest 2030.
Baggrund
Ringparken i Slagelse er et større, alment boligområde 1 km nord for Slagelse bymidte bestående af 24 boligblokke med i alt omkring 1.900 beboere. Motalavej i Korsør er et større, alment boligområde 2 km nord for Korsør bymidte bestående af 28 boligblokke med i alt omkring 1.800 beboere.   
Den 1. december 2018 trådte ny lov om almene boliger i kraft. Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør opfylder lovens § 61 a, stk. 2, hvorfor Ringparken og Motalavej defineres som ghettoområder. Da Ringparken og Motalavej har optrådt på ghettolisten fire år i træk, defineres de som hårde ghettoområder. Ghettolisten opdateres én gang årligt og baseres på 5 kriterier, der vedrører andel af ikke-vestlige indvandrere, uddannelsesniveau, indkomst, beskæftigelse og kriminalitet. Et område optages på ghettolisten, hvis andelen af ikke-vestlige indvandrere overstiger 50 %, og to af de fire øvrige kriterier er opfyldt.
For hårde ghettoområder skal boligorganisationen og kommunalbestyrelsen, jf. § 168 a i lov om almene boliger udarbejde en udviklingsplan, der som sit mål har at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 % af alle boliger i det pågældende hårde ghettoområde senest i 2030. På nuværende tidspunkt er mellem 90 - 100 % af alle boligerne på Motalavej og i Ringparken almene familieboliger. Der skal udarbejdes en udviklingsplan for Ringparken og en udviklingsplan for Motalavej.
I udviklingsplanerne skal Slagelse Kommune i samråd med boligorganisationerne (FOB og SAB i Ringparken og BoligKorsør på Motalavej) beskrive, hvilke tiltag der skal gennemføres for at opfylde kravene om de 40 %. Udviklingsplanerne skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. juni 2019. Udviklingsplanerne skal være besluttet af boligorganisationernes øverste myndighed og af kommunalbestyrelsen, inden de sendes til styrelsen. 
Loven muliggør, at hårde ghettoområder kan søge om dispensation til en andel, der er højere end 40 %. En dispensation kan gives, hvis
1)    boligorganisationen og kommunalbestyrelsen fyldestgørende redegør for, hvilke andre skridt, der vil blive taget for at sikre, at boligområdet inden 2030 ikke længere befinder sig på ghettolisten,
2)    andelen af almene familieboliger i ghettoområder overstiger 12 % af de almene familieboliger i kommunen,
3)    nybyggeri ikke i væsentligt omfang kan bidrage til at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 %, og
4)    salg af boliger efter en statsautoriseret og uafhængig ejendomsmæglers aktuelle markedsvurdering kun kan ske med tab.
Der kan endvidere gives dispensation, uden om de fire ovenstående kriterier, når der er tale om hårde ghettoområder, som har færre end 2.100 beboere, og som ikke opfylder kriteriet vedrørende andelen af dømte beboere.
Ansøgningen kan indsendes af boligorganisationerne og kommunalbestyrelsen i forening eller af kommunalbestyrelsen alene. Ansøgningen om dispensation skal indeholde begrundede oplysning om, hvilken procentsats der søges dispensation til. Ansøgning om dispensation skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. februar 2019. 
Slagelse Kommune har modtaget formel anmodning fra FOB og BoligKorsør med ønske om at søge dispensation fra de 40 %. Anmodningen er begrundet med, at det på nuværende tidspunkt ikke vurderes at være realistisk at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 % i Ringparken og Motalavej med mindre man kun foretager nedrivning.
Retligt grundlag
Lov om almene boliger.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte, at der skal søges om dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 % på Motalavej og i Ringparken.
Byrådet kan beslutte, at der ikke skal søges om dispensation. Det vil betyde, at udviklingsplanen skal beskrive en strategi for, hvordan andelen af almene familieboliger er maks. 40 % i 2030 på Motalavej og i Ringparken.
Vurdering
Motalavej og Ringparken har begge færre end 2.100 beboere. I henhold til ghettolisten fra 1. december 2017 opfylder Motalavej og Ringparken ikke kriteriet vedrørende andelen af dømte beboere. Begge områder opfylder derfor, som udgangspunkt, kriterierne for at søge om dispensation uden om de fire øvrige kriterier.
Den nye ghettoliste offentliggøres 1. december 2018. I tilfælde af, at Motalavej og/eller Ringparken, på den nye liste, opfylder kriteriet om andelen af dømte beboere, skal der søges om dispensation i henhold til de fire øvrige kriterier.     
For at kunne søge denne dispensation fra procentsatsen på de 40, skal de fire oplistede kriterier være opfyldt. Med udgangspunkt i den boligsociale helhedsplan har FOB og BoligKorsør fået til opgave at redegøre for, hvilke tiltag der vil blive taget for at sikre, at områderne i 2030 ikke længere er at finde ghettolisten.
Der er i alt 8.441 almene familieboliger i Slagelse Kommune. I Ringparken er der 868 almene familieboliger, og på Motalavej er der 803 almene familieboliger. Det vil sige, at de to området tilsammen rummer 1671 almene familieboliger, hvilket udgør 19,8 % af alle almene familieboliger i kommunen. Kravet om 12 % er dermed opfyldt.
Nybyggeri alene vurderes ikke at kunne nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 %, da begge områder har en forholdsvis høj bebyggelsesprocent. Endvidere ligger prisen på nybyggeri væsentligt højere end den aktuelle salgspris pr. m2, hvorfor det vurderes, at der skal arbejdes med flere forskellige tiltag for at nedbringe andelen af almene familieboliger.
Colliers International har for BL lavet en analyse af alle hårde ghettoområder for at vurdere de respektive boligmarkeder. Colliers International har status af at være statsautoriseret og uafhængig ejendomsmægler. De har foretaget en screening af Motalavej og Ringparken med henblik på at vurdere en business case for omdannelse. For begge områder konkluderer Colliers International, at der ikke er grundlag for udbygning af områderne, da nye boliger ikke vil være omsættelige. Der er ikke foretaget en vurdering af, hvor vidt salg af ejendomme kun kan ske med tab. Denne vurdering skal foretages, før en eventuel ansøgningen fremsendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
På baggrund af ovenstående, og efter ønske fra boligorganisationerne, anbefaler administrationen, at der indsendes en ansøgning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med henblik på at opnå en dispensation fra reglen om nedbringelse af andelen af almene familieboliger til 40 %. I ansøgningen vil det blive præciseret til hvilken højere andel af almene familieboliger, der søges dispensation til.  
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der træffes beslutning, om der skal udarbejdes dispensationsansøgning for Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales under hensyntagen til bemærkningerne pkt. 14. og 15.
Pernille Ivalo Frandsen (V) og Knud Vincents (V) afventer redegørelse for områdernes klassifikation.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender dispensationsansøgningen.
Palle Kristiansen (O) kan ikke tilslutte sig dispensationsansøgningen.
Venstre (V) ønsker at udsætte afgørelse for ansøgning om dispensation til vi får forelagt planer og bilag, der retfærdiggører en dispensation fra boligselskaberne.
Venstre (V) kan derfor heller ikke tilslutte sig dispensationsansøgningen med det nuværende beslutningsgrundlag.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 - Økonomiudvalget besluttede, at administrationen arbejder videre med forslag til dispensationsansøgninger, der forelægges på Økonomiudvalgets og Byrådets møde i januar 2019.
Der er hermed ikke truffet beslutning om dispensationsansøgninger.

11. Korsør - Byen møder vandet - Halsskov Færgehavn (B)

11.   Korsør - Byen møder vandet - Halsskov Færgehavn (B)

Sagsnr.: 330-2018-32713               Dok.nr.: 330-2018-611859                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs og Teknikudvalget orienteres om status for fremdriften for de besluttede delprojekter og øvrige tiltag.
Udvalget bedes træffe beslutning om til Økonomiudvalg og Byråd at anbefale at der meddeles anlægsbevilling på kr. 500.000 til projektering, myndighedsbehandling og udarbejdelse af projekt.
Baggrund
Halsskov Færgehavn er et af Slagelse Kommunes strategiske udviklingsprojekter som over tid skal udvikles fra en nedlagt færgehavn og til et sports- og aktivitetsområde med udgangspunkt i vandsport.
I fortsættelse af Erhvervs- og Teknikudvalgets møde den 3. september 2018, hvor der senest blev givet en status for videreudviklingen af Halsskov Færgehavn og truffet beslutning om prioritering af indsatser, følger hermed en status for de igangværende delprojekter som følger:
·         Undersøgelse vedrørende nedbrydning af moler i det gamle kajanlæg
·         Etablering af et mini-havnebad
·         Et projekt som omhandler mindesmærker og broklap
Status vedrørende udstykning og igangsætning af boligbyggeri over for Granskoven i henhold til lokalplan 131 fremgår af særskilt dagsordenspunkt.
Nærværende sagsfremstilling omhandler tillige en orientering om øvrige tiltag som følger:
·         Oprydning i området og sikret tilgængelighed
·         Højvandssikring
·         Salg af azobétræ
·         Forsikringssagen vedrørende brand i udspringstårnet
·         Brugerinddragelse
·         Skiltning ved havneindsejlingen
Om undersøgelse vedrørende nedbrydning af moler i det gamle kajanlæg:
På udvalgets møde den 3. september 2018 fik udvalget forelagt den vurdering af fremtidig renovering og vedligehold som vores rådgiver NIRAS har udarbejdet (jf. bilag 1).
I undersøgelsens pkt. 6 er der en gennemgang af renoveringsmodellerne med detaljerede prisoverslag. Sammenfatningen af renoveringsforslagene fremgår at tabel 7.1 i undersøgelsen med følgende anlægsoverslag:
·         Forstøbning og anoder ca. 20.000.000 kr.
·         Delvis opfyldning og stenkastning ca. 18.290.000 kr.
·         Delvis opfyldning og stålspuns ca. 18.040.000 kr.
Det er NIRAS vurdering, at løsningen med delvis opfyldning og stenkastning samlet set vil være den mest fordelagtige at arbejde videre med. Løsningen rummer flere muligheder for at reducere omkostningerne væsentligt, som anført i afsnit 6.3.1.2, hvilket i kombination med vurderingen af risiko, drift og vedligehold samlet set gør, at denne renoveringsmodel anbefales.
På baggrund af det forelagte blev det besluttet, at der skal arbejdes videre med det forslag som omhandler delvis opfyldning af de tre færgelejer og stenkastning, herunder en vurdering af mulighed for at afvente med stenkastningen fra punkt A mod B (forløbet langs campingpladsen) såfremt en etapeopdeling er mere økonomisk fordelagtig (se tillige bilag 2).
For at tilvejebringe et mere sikkert beslutningsgrundlag blev det desuden besluttet, at iværksætte nogle supplerende forundersøgelser som har omhandlet følgende:
·         Prøvegravninger
·         Pejlinger
·         Dykkerundersøgelser
De supplerende undersøgelser er tilendebragt, og NIRAS har fremsendt deres endelige rapport ”Halsskov Færgehavn–Udviklingsplaner-Opdatering af anlægsoverslag” (jf. bilag 3).
I rapportens afsnit 3, er der foretaget en opdatering af anlægsoverslaget som viser, at den samlede udgift estimeres til 18.260.000 kr. Denne sum vil kunne reduceres med ca. 1 mio. kr. dersom vi benytter vores eget jord til opfyld.
I rapportens afsnit 3.2, er der udarbejdet anlægsoverslag som viser, at dersom stenkastningen langs campingpladsen først udføres i en etape 2, vil udgiften til opfyldning af de tre færgelejer m.m. blive i alt ca. 14.055.000 kr.
Det er NIRAS vurdering, at stenkastningen langs campingpladsen kan udskydes nogle få år.
Med udgangspunkt i det foreliggende undersøgelsesresultat er der tilvejebragt tilstrækkeligt med oplysninger til, at der kan iværksættes en projektering af den ønskede løsning om delvis opfyldning af de tre færgelejer og stenkastning, hvor der tillige tages højde for muligheden for en etapeopdeling. 
Med den nuværende anlægsøkonomi, hvor der er afsat 16,5 mio. kr., kan det være hensigtsmæssigt, at iværksætte en etape 1 som omhandler de tre færgelejer.
Der vil blive udarbejdet et samlet udbudsmateriale, hvor en etape 2 er medtaget som en option således, at prisen for dette arbejde bliver kendt.
Når der er genereret indtægter fra henholdsvis salg af azobétræ og areal til boligbyggeri kan en etape 2 iværksættes.
Hvis der er et ønske om, at Halsskov Færgehavn skal være klar til brug i sommeren 2019, er det nødvendigt at iværksætte projektering og myndighedsbehandlingen så hurtigt som muligt. Gerne i december 2018, og senest primo januar 2019.
Det er afgørende, at projekteringen kommer i gang idet der forestår en myndighedsbehandling om tilladelse fra Kystdirektoratet/Trafikstyrelsen, hvor sagsbehandlingstiden ligger på 12-16 uger efter modtagelse af ansøgning/projekt.
Vores rådgiver har skitseret en overordnet tidsplan frem til opstart af anlægsarbejdet som følger:
·         December 2018 – Januar 2019:   Projekteringsfase
·         Primo februar 2019:                    Projektet sendes i udbud (under forudsætning af
                                                            endelig politisk godkendelse)
·         Medio marts 2019:                      Tilbud modtages og evalueres
·         Primo april 2019:                        Politisk godkendelse
·         Ultimo april 2019:                       Kontraktindgåelse og opstart af anlægsentreprise
·         Maj og juni 2019:                        Udførelse
Det er en intens tidsplan, hvor forudsætningen er at alt forløber planmæssigt.
Om udstykning og igangsætning af boligbyggeri: 
Status for dette punkt beskrives i et særskilt dagsordenpunkt på dagens møde.
Om etablering af et mini-havnebad:
I sagsfremstillingen til udvalgets møde den 3. september 2018, blev der redegjort for mulighederne for etablering af et mini-havnebad specielt problematik vedrørende vind og bølgeforhold i havnen, på baggrund af et rådgivernotat udarbejder af firmaet NIRAS (bilag 4).
Før der arbejdes videre på et mini-havnebadsprojekt, anbefaler administrationen, at der sker en endelig afklaring på nødvendigheden af en supplerende dækmole/bølgebryder. Samtidig bør der også fokuseres på, hvem de kommende brugere af havnebassinet er, og hvilke ønsker og krav de måtte have til vind- og bølgeforhold.
Om mindesmærker og broklap:
Der er for nærværende opsat informationstavler som beskriver dele af havnens historie m.m. De er placeret tæt ved den nærliggende parkeringsplads og den gamle broklap.
Det er oplagt, at arbejde mere bevidst med formidlingen af mindesmærker og historien m.v., og der er nu aftalt et indledende møde med projektgruppen som arbejder med Isbådsmuseet. Formålet med mødet er at drøfte mulighederne for en fælles samlet historisk formidling.
Om oprydning i området og sikret tilgængelighed:
Den ønskede oprydning er tilendebragt, og der er foretaget en grundig forbedring af den sti som forbinder parkeringspladsen ved Halsskov Færgehavn og frem til campingpladsen. På det seneste udvalgsmøde blev der rundsendt en fotodokumentation herfor.
Om højvandssikring:
Administrationen har igangsat det indledende arbejde med at beskrive en løsning med en ca. 130 meter lang højvandsbeskyttelse fra færgelejet mod syd til Granskoven. Diget udføres som et stitracé med en integreret gangsti i diget. I stiløsningen bliver der anvendt azobetræ, som en 85 meter lang væg ud mod boldbanerne. Dette vil, ud over at være støttemur for den bagvedliggende sti, også kunne benyttes som siddeområde m.m. i forbindelse med de mange aktiviteter. De resterende ca. 45 meter etableres som et jorddige.
Denne løsning er at foretrække, fordi den sikre den mest optimale forbindelse for gående og cyklende til og fra færgehavnen. Gangstien vil være hovedadgangsvejen for alle ikke kørende brugere af færgehavnen.
Om salg af azobétræ:
Der er for nærværende indgået aftale om salg af azobétræ for lidt over 860.000 kr. Der er 1 måneds betalingsfrist, og indbetalingen vil tilgå Halsskovs Færgehavns projektet.
Om forsikringssagen vedrørende brand i udspringstårnet:
Den øverste container har været demonteret for genopbygning på stedet, og der foretages tillige en udbedring af gulv i den midterste container samt fornyelse af elinstallationer m.m.
Den øverste container er genmonteret, og udspringstårnet er klar til brug.
Om brugerinddragelse:
Administrationen blev primo juli 2018 kontaktet af aktørerne bag Korsør Aqtive Days som bad om kommunens opbakning til en ansøgning til Nordea Fondens Kystpulje, som de er initiativtagere bag. Kommunen har tilkendegivet opbakning, og indgået en partnerskabsaftale med aktørerne.
I ansøgningen blev der søgt om midler til at udvikle det spirende fællesskab, der er mellem foreninger og selvorganiserede på Halsskov Færgehavn. Der søges bl.a. om tilskud til etablering af nye opholdsfaciliteter, bænke, læ muligheder etc. samt støtte til afholdelse af pop-up events, der kan styrke fællesskabet og det lokale engagement.
Nordea Fonden har meldt tilbage, at der ikke kan forventes støtte til det ansøgte projekt.
Der er fortsat stor lokal interesse for at arbejde videre med planerne for hvorledes Halsskov Færgehavn kan udvikles, og der vil i de kommende måneder blive afholdt afklarende møder med deltagelse af lokale aktører.
Om skiltning ved havneindsejlingen:
I fortsættelse af tidligere drøftelser, er der nu foretaget en skiltning ved indsejlingen til havnen, således at den maksimale tilladte hastighed vil være 5 knob.
Handlemuligheder
Udvalget har mulighed for, at anbefale overfor økonomiudvalget, at der frigives midler til projektering, myndighedsbehandling og udarbejdelse af et samlet projekt for delvis opfyldning af de tre færgelejer og stenkastning.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at projekteringen m.v. bør iværksættes snarest såfremt der er et ønske om at gøre Halsskov Færgehavn klar til sommeren 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der søges frigivet 0,5 mio. kr. til projektering, ud af det afsatte rådighedsbeløb på 6,5 mio. kr. i 2018 under Økonomiudvalget, politikområde 1.3 Tværgående områder og Initiativer. Der er afsat yderligere 10,0 mio. kr. i 2019 til projektet – i alt 16,5 mio. kr. (jf. tillige bilag 5).
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
1.3 Tværgående
500
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
1.3 Tværgående
-500
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Erhvervs- og Teknikudvalget tager orienteringen til efterretning,
2.    at Erhvervs- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der meddeles anlægsbevilling på kr. 500.000 til projektering, myndighedsbehandling og udarbejdelse af projekt for delvis opfyldning af de tre færgelejer og stenkastning, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb i 2018.
3.    at Økonomiudvalget anbefaler og Byrådet godkender frigivelse af 500.000 kr. af det afsatte rådighedsbeløb.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Ad 1.: Taget til efterretning.
Ad 2.: Anbefales.
Ad 3.: Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 2 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

12. Bedre strande og toiletter 2019 (B)

12.   Bedre strande og toiletter 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-74931               Dok.nr.: 330-2018-595348                                          Åbent
Kompetence: Byrådet.
Beslutningstema
På budget 2019 er afsat et rådighedsbeløb på 1,5 mio. kr. til Strande, broer og toiletter. Det skal besluttes hvordan anlægsbevillingen i 2019 finder anvendelse, med fokus på blandt andet at understøtte kystturismen i kommunen.
Erhvervs- og Teknikudvalget skal anbefale overfor Byrådet, at der gives anlægsbevillinger således, at arbejderne kan igangsættes.
Baggrund
I Budget 2017 blev der for første gang afsat et årligt beløb på 1,5 mio. kr. til Strande, broer og toiletter, med fokus på blandt andet at understøtte kystturismen i kommunen. På baggrund af dette er der i 2017 opført helårsbadebro ved Kobæk Strand og i 2018 er midlerne primært anvendt til, at forbedre og udvide toiletfaciliteterne ved hhv. Bisserup og Kobæk Strand. Der er planlagt mindre istandsættelser af offentlige toiletter ved strandene i vinteren 2018/2019 så bygninger og inventar vil fremstå indbydende til sæsonen 2019.
Med henblik på at understøtte projektet med forskønnelse af Stillinge Strand området, og på at gøre et besøg på kommunens øvrige strande attraktivt, anbefaler Center for Miljø, Plan og Teknik, Entreprenørservice nedenstående anvendelse af de afsatte midler i 2019:
Toiletter ved Stillinge Strand (1,25 mio. kr.)
Ved Stillinge Strand findes to ældre toiletbygninger med hver tre toiletter, der alle må vinterlukkes for at undgå frostsprængninger. Adgangsforholdene til specielt handicaptoilettet er meget ringe.
For at understøtte brugen af Stillinge Strand og helhedsplanen ”Forskønnelse af Stillinge Strand”, og dermed understrege indsatsen i området, besluttede Erhvervs- og Teknikudvalget den 6.august 2018, at udvalget ønskede et oplæg til renovering af toiletter ved Stillinge Strand.
Opførelsen af ny toilet/servicebygning ved Stillinge strand skal i videst muligt omfang muliggøre:
-      flere toiletter
-      bedre tilgængelighed i.f.t. handicaptoilet
-      helårsåben toiletmulighed
-      samt bedre og mere indbydende udenomsarealer
Ovenstående forudsætter en konkret projektansøgning til Kystdirektoratet, der varsler sagsbehandlingstid på op til ca. 6 måneder, hvis der ikke udvides med flere kvadratmeter end nuværende løsning. En udvidelse i antal kvadratmeter eller ændret placering kan betyde længere sagsbehandlingstid.
Toiletbygningen kan etableres ved brug af præfabrikeret containerløsning som eksemplet i Halsskov Færgehavn eller ved et byggeprojekt på stedet.
En containerløsning forventes, at kunne etableres for 8-900.000 kr. og vil kunne tilpasses det omgivende miljø ved farvevalg og yderbeklædning m.v.
En bygning der bygges på stedet vil i udgangspunktet have væsentligt flere variationsmuligheder. Ved tilvalg af en løsning der bygges på stedet foreslås det at byde projektet ud i omvendt licitation.
Samtidig med at der etableres ny toiletbygning, tænkes der ændret på faciliteterne omkring toiletbygningen. Det være sig belægning, beplantning og inventar, der kan være med til at gøre brugen og opholdet ved toiletterne mere indbydende end i dag.
Placeringen af ny toiletbygning er beliggende indenfor strandbeskyttelses-linjen. Der skal derfor ansøges om dispensation til opførelsen af ny bygning hos Kystdirektoratet. Kystdirektoratet oplyser, at sagsbehandlingstiden kan være op til 6 måneder og, at en ansøgning om at bygge flere m2 end de eksisterende toiletbygninger er, vil kræve yderligere sagsbehandling.
Mindre istandsættelser af toiletter ved kommunens strande (250.000 kr.)
Der vil være tale om opfriskning af toiletter ved hjælp af maling, belysning og anden indretning af interiør. Dette kan både være udendørs og indendørs. Dette arbejde pågår for en stor andel i første kvartal. Prioriteringen af hvilke toiletter der istandsættes er endnu ikke foretaget.
Center for Miljø, Plan og Teknik søger frigivelse af rådighedsbeløb til:
010580 Strand, broer og toiletter
Der er afsat 1,5 mio. kr. årligt til at forbedre faciliteterne langs kysten, herunder ved de kommunale badestrande. 
Retligt grundlag
Byggeloven og Naturbeskyttelsesloven.
Handlemuligheder
·         Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge helt eller delvis at anbefale den forelagte prioritering af indsatsen på toiletter og/ eller komme med andre forslag til prioritering af midlerne. 
·         Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale enten at opføre ny toiletbygning som byggeprojekt eller som indkøb af en præfabrikeret bygning.
·         Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale overfor Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne.
·         Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge ikke at anbefale overfor Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne og arbejderne sættes således ikke i gang.
Vurdering
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at arbejderne påbegyndes.
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at der gives anlægsbevilling til udførelse af projekterne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det forventes en forøget afledt drift ved en udvidelse af antallet af toiletter. Den afledte drift vil imidlertid neutraliseres som følge af en nemmere og hurtigere rengøring på de nye toiletter samt det forhold, at toiletterne tilsluttes offentlig kloak.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
6.2 Drift og Teknik
 
1.500
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
6.2 Drift og Teknik
 
-1.500
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.       at udvalget godkender den forelagte prioritering af indsats i 2019.
2.       at udvalget vælger enten at bygningen skal opføres som byggeprojekt eller som præfabrikeret bygning
3.       at der meddeles anlægsbevilling 1.500.000 kr. til det på stednr. 010580 Strand, broer og toiletter afsatte rådighedsbeløb i 2019.
4.       at arbejderne igangsættes pr. 1.januar 2019.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Ad 1.: Godkendt.
Ad 2.: Udvalget besluttede at toilettet opføres som et byggeprojekt.
Ad 3.: Anbefales.
Ad 4.: Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 3 - anbefales til Byrådets godkendelse.

13. Uheldsanalyse 2019, halvvejsevaluering af handleplanen i Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 (B)

13.   Uheldsanalyse 2019, halvvejsevaluering af handleplanen i Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 (B)

Sagsnr.: 330-2015-7807                 Dok.nr.: 330-2018-600055                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs- og Teknikudvalget skal beslutte, om det overfor Byrådet skal anbefales, at er udarbejdes en halvvejsevaluering af Trafiksikkerhedsplanens handleplan på baggrund af Uheldsanalyse 2019.
Baggrund
Handleplanen i Slagelse Kommunes Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 bygger på politiregistreret færdselsuheld i en 5-årig periode (2010 til 2014). Uheldsbilledet har løbende været forelagt kommunens Trafiksikkerhedsudvalg, og ved mødet i udvalget den 15. november 2018 blev der forelagt en status på uheldsbilledet, som også indeholdte tal for de seneste 5 år.
Med udgangspunkt i det opdaterede uheldsbillede, blev en opdatering af Trafiksikkerhedsplanens handleplan drøftet.
Retligt grundlag
Ingen.
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale Byrådet;
-      at gennemføre en af halvvejsevaluering og en opdatering af handleplanen i kommunens Trafiksikkerhedsplan 2016-2020, eller
-      at fortsættelse med den nuværende handleplan.
Vurdering
Trafiksikkerhedsudvalget besluttede på mødet den 15. november 2018, at anbefale Erhvervs- og Teknikudvalget, at der udføres en halvvejsevaluering af handleplanen i kommunens Trafiksikkerhedsplan, for at sikre at handleplanen tager højde for, at det kan være ændrede prioriteter i forhold til uheldsbelastede kryds og strækninger, og at handleplanen dermed er målrettet et eventuelt ændret uheldsbillede. Halvvejsevalueringen bør udføres primo 2019.
Anbefalingen er begrundet i at trafikmønstret er under konstant udvikling i takt med ud- og ombygninger af: boligområder, infrastruktur, placering af offentlige institutioner sygehus, uddannelsesinstitutioner m.fl., samt den kendsgerning at trafikken generelt er stigende, det gælder både på landsplan og i Slagelse Kommune.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller på baggrund af Trafiksikkerhedsudvalgets anbefaling, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at  der udføres en halvvejsevaluering på Trafiksikkerhedsplanens handleplan primo 2019.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 - anbefales til Byrådets godkendelse.

14. Drift og Teknik - Frigivelse af anlægsbevillinger Entreprenørservice 2019 (B)

14.   Drift og Teknik - Frigivelse af anlægsbevillinger Entreprenørservice 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-75856               Dok.nr.: 330-2018-601119                                          Åbent
Kompetence: Byrådet.
Beslutningstema
På budget 2019 er der afsat rådighedsbeløb indenfor reparation og vedligehold af broer og belægninger samt indkøb af vintermateriel. Erhvervs- og Teknikudvalget skal anbefale overfor byrådet, at der gives anlægsbevillinger således, at arbejderne kan igangsættes fra årets start.
Baggrund
Center for Miljø, Plan og Teknik søger anlægsbevilling og frigivelse af rådighedsbeløb til følgende projekter:
211500 Istandsættelse af fortovsbelægninger
Der er afsat 3 mio. kr. årligt til renovering af fortovsbelægninger. Indsatsen tilrettelægges på baggrund af tilsyn og heraf udvælgelse af delstrækninger i forhold til bedst mulige kapitalbevarelse, ”farlighed” ved færdsel samt belægningens generelle tilstand. Det årlige budget kan ikke følge nedslidningen og udvælgelsen af delstrækinger sker derfor på baggrund af en konkret prioritering.
En væsentlig andel bruges hvert år i projekter, hvor eksempelvis ledningsejere med betydning for kantsten og fortovsbelægning.
Projekterne løses i såvel egenproduktion, udbudte delopgaver og bidrag til en bedre og mere helhedsorienteret afslutning ved ledningsarbejder i fortovene.
212500 Asfalt- og øvrige belægninger
I 2019 og 2020 er der afsat 25,4 mio. kr. årligt til området asfalt- og øvrige belægninger. Funktionskontrakterne er alle udløbet med udgangen af 2018 og budgettet er reduceret med 5 mio. kr. fra 30,4 mio. kr. i henholdsvis 2019 og 2020.
Arbejdet indenfor det afsatte rådighedsbeløb går til at overvåge tilstanden på vejnettet (hovedeftersyn, særeftersyn og databearbejdning, udbud af forstærknings- og genopretningsarbejder på udvalgte strækninger samt slidlagsarbejder udvalgt på baggrund af hovedeftersynet. Endvidere aktiviteter med afmærkning på kørebaner, rabatregulering og kantfyld m.v.
En del af det afsatte beløb benyttes endvidere i forbindelse med større ledningsarbejder, hvor der med fordel kan laves bedre løsninger på større flader slidlagsarbejder end ledningsaktørerne er forpligtet til.
222510 Hovedistandsættelse af broer
Der er afsat 1 mio. kr. årligt til at dække de årlige driftstiltag, der skal beskytte og vedligeholde kommunens broer og bygværker. Indsatsen består for en stor dels vedkommende i at overvåge tilstanden på broer og bygværker gennem hovedeftersyn og særeftersyn. Her vurderes tilstand og tilvejebringer overblik for indsatsbehovet, som herefter prioriteres og igangsættes. Særeftersyn m.v. danner typisk baggrund for større projekters projektering, indgivelse af anlægsønske på det konkrete projekt m.v.
Størstedelen af budgettet går til den årlige drift af Halsskovbroen.
Området skubber en række større brorenoveringer foran sig som kræver særskilte anlægsbevillinger.
214500 Vintermateriel
I 2018 er der gennemført udbud på vintermateriel med option på en række leverancer i 2019.
I 2019 er der afsat 2,3 mio. kr. som skal sikre optionerne fra udbuddet udnyttet og herved sikre en yderligere udskiftning og opdatering af udtjent vintermateriel.
Retligt grundlag
Jævnfør regler for økonomistyring og ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling før arbejderne igangsættes.
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne kan sættes i gang.
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge ikke at anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne sættes således ikke i gang.
Vurdering
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at der gives anlægsbevillinger til udførelse af projekterne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
Drift og Teknik
31.700
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
Drift og Teknik
-31.700
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Der meddeles anlægsbevilling på 3 mio. kr. til det på sted 211500 Istandsættelse af fortovsbelægninger, afsatte rådighedsbeløb.
2.    at Der meddeles anlægsbevilling på 25,4 mio. kr. til det på sted 212500 Asfalt- og øvrige belægninger, afsatte rådighedsbeløb.
3.    at Der meddeles anlægsbevilling på 1 mio. kr. til det på sted 222510 Hovedistandsættelse af broer, afsatte rådighedsbeløb.
4.    at Der meddeles anlægsbevilling på 2,3 mio. kr. til det på sted 214500 Vintermateriel, afsatte rådighedsbeløb.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 til 4 anbefales til Byrådets godkendelse.

15. Godkendelse af anlægs- og driftsbidrag for private vandværker 2019 (B)

15.   Godkendelse af anlægs- og driftsbidrag for private vandværker 2019 (B)

Sagsnr.:                                           Dok.nr.: 330-2018-595646                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal en gang årligt godkende anlægs- og driftsbidrag (takster) for almene vandværker i Slagelse Kommune. Der er takstændringer for 7 private almene vandværker samt uændrede takster for de øvrige private almene vandværker og private forsyningsselskaber i Slagelse Kommune. Alle vandforsyninger har fremsendt oplysninger om anlægs- og driftsbidrag for 2019.
Baggrund
Almene vandforsyninger skal fastsætte takster en gang årligt. Taksterne skal godkendes af Byrådet. Der har fra både administrationens og fra vandforsyningernes side været et stort ønske om, at taksterne godkendes samlet og i december med henblik på ikrafttrædelse d. 1. januar det følgende år.
Taksterne består af et anlægs- og driftsbidrag. Anlægsbidraget er et engangsbidrag, der opkræves, når en ejendom tilsluttes til vandforsyningen. Driftsbidraget opkræves hvert år og består af en fast afgift samt en kubikmeterpris. Vandforsyningen fastsætter taksterne i et takstblad, der gælder for levering af drikkevand i hele vandforsyningens forsyningsområde.
Ved godkendelsen skal kommunen foretage en legalitetskontrol, dvs. en kontrol at, at taksterne er fastsat i overensstemmelse med vandforsyningsloven. Byrådet skal sikre, at de fremlagte takster er i overensstemmelse med følgende principper:
·      at taksterne opfylder ”Hvile i sig selv princippet” – Pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og vandforsyningen må ikke opsamle uforholdsmæssig stor formue.
·      at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.
Seks vandforsyninger har fremsendt regnskaber og budgetter, som er godkendt af kommunen. Kommunen vil i den nærmeste fremtid rekvirere og gennemgå regnskaber og budgetter for de resterende vandforsyninger med henblik på at sikre, at de fastsatte takster afspejler de faktiske udgifter på vandforsyningerne.
De vandforsyninger, som har sendt ændrede takster til godkendelse for 2019, er markeret med gult i bilag 1. Bilaget viser også de vandforsyninger, som har sendt uændrede takster for 2019 til godkendelse. Der er, for hver vandforsyning, beregnet, hvor meget drikkevand koster for en husstand med et årligt forbrug på 100 m3 inkl. afgifter og moms.
Taksterne skal afspejle de nødvendige udgifter, som et alment vandværk kan indregne i taksterne for vandet, jf. Vandforsyningslovens § 52 a. Derfor kan man ikke harmonisere taksterne.
Taksterne for SK Vand (forsyningsselskabet) for 2019 vil blive behandlet separat og vil blive indstillet til politisk behandling på et af de kommende Byrådsmøder.
Retligt grundlag
Kommunens godkendelse af vandforsyningernes takster sker i henhold til vandforsyningslovens § 53. Taksterne skal godkendes hvert år.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende taksterne for anlægs- og driftsbidragene for 2019 eller vælge ikke at godkende dem. Byrådet kan som hovedregel ikke fastsætte andre takster end dem, der er foreslået af vandforsyningerne.
Hvis Byrådet ikke kan godkende taksterne, skal beslutningen begrundes. Slagelse Kommune skal herefter indgå i en forhandling om at nå til enighed om taksterne.
Vurdering
Center for Miljø, Plan og Teknik vurderer, at vandforsyningerne overholder gældende lovgivning og tidligere nævnte principper, og anbefaler derfor, at taksterne godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at anlægs- og driftsbidrag godkendes for de private vandværker i Slagelse Kommune.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)
Knud Vincents (V) blev, som formand for Bisserup Vandværk, erklæret inhabil af udvalget.
Anbefales.
Der ønskes en redegørelse for stigningen i anlægsbidraget for Bjergby Marks Vandværk. Redegørelsen eftersendes behandlingen i ØK og BY.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
Knud Vincent (V) blev som formand for Bisserup Vandværk erklæret inhabil af Økonomiudvalget.
At 1 - anbefales til Byrådets godkendelse, bortset fra stigningen i anlægsbidraget for Bjergby Marks Vandværk.
Der eftersendes redegørelse for stigningen i anlægsbidraget for Bjergby Marks Vandværk til Byrådet.

16. Godkendelse af takster 2019 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

16.   Godkendelse af takster 2019 på virksomheder under Center for Handicap og Psykiatri (B)

Sagsnr.: 330-2018-64752               Dok.nr.: 330-2018-550276                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Takster 2019
Handicap- og Psykiatriudvalget fremsender indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet om godkendelse af takster for budget 2019 for institutioner og tilbud under Center for Handicap og Psykiatri.
Takster servicebetalinger 2019
Hvert år beregnes priser for serviceydelser (kost, rengøringsartikler, vaskemidler) på botilbud under Center for Handicap og Psykiatri, som beboerne kan tilvælge. Byrådet skal godkende disse priser.
Tilsynstakst 2019
Baggrund
Takster 2019
På baggrund af Byrådets godkendelse af 2. behandlingen af Budget 2019-2022 er der beregnet takster for budget 2019.
Virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri er primært takstfinansieret. Virksomhederne skal løbende tilpasse deres kapacitet i forhold til efterspørgslen fra køber-kommunerne, herunder Slagelse kommune. Dette har til formål at sikre bedst muligt grundlag for virksomhedernes styring og budgetopfølgning i det kommende år. Denne regulering sker én gang årligt i forbindelse med budgetlægningen og takstberegningen for det kommende budgetår. Reguleringerne er indregnet i taksterne for 2019.
Taksterne fremgår af bilag 1 og 2.
Takster servicebetalinger 2019
Servicebetalinger består af de obligatoriske ydelser, boligbetaling, varme og el i botilbud efter § 108 og frivillige ydelser som kost, tøjvask og rengøringsmidler i alle typer botilbud. Boligbetalingen i botilbud efter § 108 fastsættes efter en individuel personlig beregning jfr. bekendtgørelsens § 5-7. Betaling for varme og el fastsættes ud fra de faktiske omkostninger og boligens areal. Betalingerne for varme, el og de frivillige ydelser skal fastsættes på baggrund af de faktiske forventede udgifter til de respektive ydelser. Priserne fremgår af bilag 3.
Tilsynstakst 2019
I 2014 overgik kommunernes godkendelse af og tilsyn med private og kommunale opholdssteder og botilbud ved Lov om socialtilsyn til 5 tilsynskommuner. Socialtilsyn Øst Holbæk Kommune fører tilsyn med såvel de kommunale og private døgntilbud beliggende i Slagelse Kommune. Slagelse Kommune fører fortsat tilsyn med de kommunale og private tilbud efter Servicelovens § 103 beskyttet beskæftigelse og § 104 aktivitets-og samværstilbud.
Timetaksten for tilsyn i 2019 er beregnet til 398,00 kr. (Bilag 4)
Retligt grundlag
Takster 2019
Taksterne for 2019 er beregnet efter følgende aftaler:
·        Takstaftale 2019 om omkostningsberegning og betalingsmodeller på social- og kommunikationsområdet mellem kommunerne i Region Sjælland og Region Sjælland.
·        Bekendtgørelse nr. 9 af 12/01/2015 om beregning af takster og betaling for visse ydelser og tilbud efter serviceloven.
Takster servicebetalinger 2019
Bekendtgørelse nr. 1387 af 12/12/2006 om betaling for botilbud m.v. efter servicelovens kapitel 20 samt om flytte ret i forbindelse med botilbud efter § 108
Tilsynstakster 2019
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Det anbefales at taksterne godkendes og videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Takster 2019
Følgende forudsætninger indgår i takstberegningen for virksomhederne under Center for Handicap og Psykiatri.
·         Virksomhedernes budget 2019
·         En vurderet belægningsprocent med udgangspunkt i kendte forhold
·         Forrentning og afskrivninger
·         Feriepengeforpligtelse
·         Andel af central ledelse og administration
·         Udvendig bygningsvedligeholdelse
·         Tilsyn
·         Den integrerede egenbetaling i tilbuddet.
Takster servicebetalinger 2019
Ingen bemærkninger.
Tilsynstakst 2019
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Takster 2019
Ingen bemærkninger
Takster servicebetalinger 2019
Ingen bemærkninger
Tilsynstakst 2019
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at takster 2019 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
2.    at takster for serviceydelser 2019 godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
3.    at tilsynstaksten for 2019 fastsættes til 398,00 kr.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 5. december 2018:
Fraværende:  Jørgen Andersen (A)
Udvalget besluttede at følge indstillingen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

17. Godkendelse af takster vedr. Budget 2019-2022 vedr. Sundhed og Omsorg (B)

17.   Godkendelse af takster vedr. Budget 2019-2022 vedr. Sundhed og Omsorg (B)

Sagsnr.: 330-2018-70744               Dok.nr.: 330-2018-621546                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Takster godkendes af Byrådet.
Baggrund
Ved 2. behandlingen af Budget 2019-2022 den 8. oktober 2018 godkendte Byrådet en række takster for kommunale ydelser. Imidlertid var ikke alle takster færdigberegnet på dette tidspunkt, og takster for sundheds- og omsorgsområdet forelægges til godkendelse (Bilag 1).
Taksterne vedrører ydelser til borgerne i hjemmepleje, på plejecentre samt forskellige ydelser og aktiviteter vedr. ældre. Desuden indeholder bilaget takster for mellemkommunale betalinger samt betaling til private leverandører.
Taksterne er beregnet på grundlag af uændrede beregningsprincipper, og er dermed en tilpasning til de vedtagne budgetter.
Retligt grundlag
Serviceloven
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Teknikdirektøren indstiller,
1.    at Takster for 2019 som angivet i Bilag 1 anbefales til Byrådets godkendelse
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 - anbefales til Byrådets godkendelse.

18. Nye timetakster for afregning af ydelser efter Servicelovens §83 til hjemmeplejen og private leverandører 2019 (B)

18.   Nye timetakster for afregning af ydelser efter Servicelovens §83 til hjemmeplejen og private leverandører 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2017-21232               Dok.nr.: 330-2018-595216                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Forebyggelses- og Seniorudvalget skal beslutte takster for afregning af visiterede ydelser efter Servicelovens §83 til hjemmeplejen og private leverandører.
Baggrund
Analysen i hjemmeplejen gennem 2018 har omfattet gennemgang af design af ny model for afregning af visiterede ydelser efter Servicelovens §83, som afregnes mellem visitation og hjemmeplejen samt til private leverandører.
I marts 2018 besluttede Seniorudvalget ny model for afregning af visiterede ydelser efter Servicelovens §83. Modellen er nu evalueret, hvorefter der nu foreligger en ny model samt takster for 2019 til udvalgets godkendelse.
Målet for den nye afregningsmodel er, at taksterne skal afspejle virkeligheden samt understøtte styringen i såvel hjemmeplejen som visitationen. Implicit heri ligger, at afregningen skal være gennemskuelig og give mening.
Retligt grundlag
Servicelovens §83.
Handlemuligheder
Den nye afregningsmodel for ydelser efter Servicelovens §83 består af takster, som afregnes til de private leverandører. Disse består af takster for personlig pleje og praktisk bistand.
De kommunale leverandører takster tager udgangspunkt i taksterne for personlig pleje til de private leverandører. Disse tilpasses dog forskellighederne i hjemmeplejens geografiske områder i forhold til faktisk vej tid.
Taksterne til de private leverandører er inklusiv overhead til faste og indirekte omkostninger.
De kommunale leverandører har en fast budgetramme til faste omkostninger.
Alle øvrige parametre i modellen er ens. Det sikres herved, at hjemmeplejens områder modtager afregning, som tager afsæt i virkeligheden. Der afregnes ikke takst for praktisk bistand til kommunale leverandører, da det er de samme medarbejdere som udfører personlig pleje og praktisk bistand.
Det skal bemærkes, at alle parametre i den nye model er gennemarbejdet og drøftet i forbindelse med analysen fra Valcon. Der har i hjemmeplejen været registreret faktisk tidsanvendelse i en 14-dages periode i efteråret 2018. Disse data danner grundlag for vej tid mm. Der er defineret tydelige rammer for sygefravær, mødeaktivitet, uddannelse mm.
Timetaksterne er opdelt på: Dag, aften, nat og weekend. I forhold til de private leverandører er der også en timetakst for praktisk hjælp, da vi har leverandører, der kun udfører praktisk hjælp.
Timetaksterne har følgende grundlæggende udgangspunkt ved beregning af, hvilken andel af en medarbejders arbejdstid, der går til direkte borgertid; betegnet brugertidsprocent (BTP) – opgjort pr. fuldtidsnormering:
·         6 ugers ferie årligt
·         Gennemsnitligt fravær; Sygefravær 5,5% og Omsorgs-/Seniordage 0,5%
·         Løn er beregnet ud fra løntrin 22. Der er herudfra beregnet en vægtet gennemsnitsløn for 2019 med lønsats pr. 1.10.2018. Der er tillagt pris- og lønfremskrivning på 1,72% til 2019-niveau. Vægtningen er i forhold til ændringer i SOSU overenskomsten. Pr. 1.4.19 stiger pensionstillæg og enkelte særydelsestillæg
·         Frokost 30 min. dagligt
·         Vej tid i intervallet 16,08%-22,83% afhængig af geografi samt tidspunkt på døgnet. Der er i denne vejtids-% indregnet en forventning om en effektivisering på ca. 1,25%. Dette er den estimerede effekt, som implementeringen af de - i analysen - afdækkede og re-designede tiltag; hvilke er under implementering pt.
·         Aftalte møder i form af triagemøder 30 min. ugentligt, holdmøder 30 min. ugentligt, tavlemøder 15 min. ugentligt samt personalemøde 40 min. månedligt.  Der afholdes ikke triage-, hold- og tavlemøder i nattevagten, aftenvagten og weekend.
·         Tid til intern undervisning er indregnet med 1 dag årligt til medarbejdere i dagvagt, projektdeltagelse til 1,5 timer årligt til medarbejdere i dagvagt samt uddannelse til 1,5 dag årligt i alle vagtlag (hertil kommer uddannelse med refusion)
·         Planlægning og administration er indregnet med 10 min. til medarbejdere i dagvagt samt 15 min. til medarbejdere i øvrige vagtlag.
·         Der er indregnet tid til tillids- og sikkerhedsrepræsentanthverv.
Fast budgetramme
Det anbefales, at Området Nat inkl. Antvorskov Nat samt Omø og Agersø fortsat budgetlægges ud fra normering samt diverse personalerelaterede omkostninger. Det betyder, at nat ikke afregnes med en timetakst, men fortsat får en fast budgetramme.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender den nye afregningsmodel samt takster for 2019 vedrørende afregning for visiterede ydelser efter Servicelovens §83 hjemmehjælp. Det er vurderingen, at timetaksterne for 2019 er realistiske.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Modellen og derved de nye takster for 2019 svarer overens med det afsatte budget 2019 på Myndighedsområdet under Frit Valg for afregning til kommunale og private leverandører. Forudsætningen er uændret serviceniveau, samt at niveauet for antal visiterede timer svarer overens med de visiterede timer i ugerne 14-39 i 2018, hvilke er brugt som estimat for 2019. Der er etableret 11 midlertidige boliger på Bjergbyparken finansieret af myndighedens visitationsbudget for servicelovens §83. I 2019 tilpasser vi myndighedens omkostninger til de midlertidige boliger på Bjergbyparken så myndighedsbudgettet svarer overens med den nye takstmodel.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender den nye model for afregning af ydelser efter Servicelovens §83 til hjemmeplejen samt private leverandører.
2.    at  Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender takster gældende for 2019 vedrørende afregning af ydelser efter Servicelovens § 83 til hjemmeplejen samt private leverandører.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 6. december 2018:
Fraværende: 
At 1: Udvalget godkender.
At 2: Udvalget bemærker, at kompetencen ligger i Byrådet. Udvalget anbefaler godkendelse overfor Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 2 - anbefales til Byrådets godkendelse.

19. Anlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Salg af landbrugsarealer, øvrige arealer og ejendomme (B)

19.   Anlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Salg af landbrugsarealer, øvrige arealer og ejendomme  (B)

Sagsnr.: 330-2018-15184               Dok.nr.: 330-2018-598096                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Anlægsregnskabet for salg af landbrugsarealer, øvrige arealer og ejendomme søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der skal aflægges afsluttende anlægsregnskab for alle anlægsprojekter.
Salg af landbrugsarealer, øvrige arealer og ejendomme (stednr. 005645, 005650 og 013485)
I forbindelse med budget 2016-2019 vedtog Byrådet, at der skulle sælges landbrugsarealer, øvrige arealer og ejendomme for i alt 32 mio. kr. i årene 2016 og 2017.
Forskellige arealer og ejendomme er blevet solgt i årene 2016-2018, og derved er de budgetterede indtægter realiseret.
(1.000 kr.)
Budgetterede indtægter             32.000
Solgte arealer og ejendomme    32.046
Merindtægt                                     46
Merindtægten foreslås tilført til de budgetterede salgsindtægter på 8 mio. kr., som blev vedtaget i forbindelse med budget 2018. Disse indtægter er ikke fuldt indhentet endnu.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab for salg af landbrugsarealer, øvrige arealer og ejendomme.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende anlægsregnskaber over 2 mio. kr.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende anlægsregnskabet samt lade merindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter på 8 mio. kr.
2.    Godkende anlægsregnskabet, men foreslå at tilføre merindtægten til et andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes og at merindtægten indgår som den del af de budgetterede salgsindtægter på 8 mio.kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
Det indstilles, at i stedet for at merindtægten tilføres kassen, så tilføres merindtægten de budgetterede salgsindtægter på 8 mio. kr., som blev afsat i forbindelse med budget 2018, og som endnu ikke er fuldt indhentet endnu.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
-46
 
 
 
Anlæg
01.05
 46
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Anlægsregnskabet godkendes
2.    at Merindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter på 8 mio. kr.
3.    at Anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber over 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

20. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Naturrastepladsen (B)

20.   Anlægsregnskab over 2 mio. kr.  - Naturrastepladsen (B)

Sagsnr.: 330-2018-74627               Dok.nr.: 330-2018-592920                                          Åbent
Kompetence: Byrådet.
Beslutningstema
Der aflægges endeligt anlægsregnskab for etablering af Naturrastepladsen, ved motorvejstilslutning 43.
Der peges på en omplacering af de resterende 209.000 kr., til synliggørelse af Naturrastepladsen og en generel forbedring af faciliteterne.
Baggrund
Nær motorvejstilslutning 43 indviede Slagelse Kommune tilbage i 2011 en ny naturrasteplads. Anlægsregnskabet for naturrastepladsen er endnu ikke afsluttet, fordi der efterfølgende skulle etableres en udstillingsbygning om storebæltstunnellen og –broen. Restbeløbet blev reserveret til etablering af grønne og rekreative elementer omkring udstillingsbygningen.
Udstillingsbygningen har aldrig fundet finansiering. Ved afslutning af anlægsregnskabet peger Center for Miljø, Plan og Teknik på omplacering af de resterende 209.000 kr. til synliggørelse af Naturrastepladsen og en generel forbedring af faciliteterne.
Anlægsregnskabet ser således ud:
020600 Naturrasteplads
Bevilling                                                  2.318.000 kr.
Afholdt udgift 2009-2014                         2.099.895 kr.
Afvigelse (mindreudgift)                             218.105 kr.
Der er tilført kassen 9.000 kr. i 2012. Ved aflæggelse af del-anlægsregnskab 30.11.2015 blev restbeløbet på 209.000 kr. reserveret til etablering af grønne og rekreative elementer omkring den forventede udstillingsbygning. Disse midler er endnu uforbrugte.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for anlægsstyring.
Handlemuligheder
Det resterende beløb på 209.000 kr. kan omplaceres til:
-      Synliggørelse af Naturrastepladsen, samt en forbedring af faciliteterne.
 eller
-      Opfriskning af udearealer i forbindelse med etablering af en ”storebæltsudstilling” i Isbådsmuseet,
eller
-      Det resterende beløb føres tilbage til kommunekassen.
Vurdering
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
Det indstilles, at mindreforbrug på 209.000 kr. omplaceres til driften for synliggørelse af Naturrastepladsen og en forbedring af faciliteterne.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
6.2 Drift og Teknik
209
 
 
 
Anlæg
6.2 Drift og Teknik
-209
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at anlægsregnskabet godkendes.
2.    at restbeløbet på 209.000 kr. omplaceres til synliggørelse af Naturrastepladsen og en forbedring af faciliteterne.
3.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber over 2. mio. kr.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Ad 1.: Anbefales.
Ad 2.: Godkendt.
Restbeløbet ønskes benyttet til skiltning og "åbning" ved indkørsel.
Ad 3.: Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 og 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

21. Anlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Broskolen - Ventilation (AT-påbud) (B)

21.   Anlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Broskolen - Ventilation (AT-påbud) (B)

Sagsnr.: 330-2015-3473                 Dok.nr.: 330-2018-589440                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at de godkender aflagt anlægsregnskab for AT-påbud vedr. ventilation på Broskolen.
Baggrund
For anlægsprojekter, hvor bruttoudgift er mere end 2 mio. kr., skal der udfærdiges anlægsregnskab til Byrådets godkendelse. Regnskabet indgår herefter i en samlet anlægsoversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd i forbindelse med regnskabsafslutningen.
Broskolen modtog i 2013 et påbud om bedre ventilation fra Arbejdstilsynet.
Dette påbud er imødekommet ved anlægsbevilling på 5 mio. kr. i 2015.
Anlægsarbejdet er afsluttet og der aflægges derfor regnskab for de brugte midler
Center for Kommunale Ejendomme har udarbejdet anlægsregnskab for 301600 Broskolen – Ventilation (AT-påbud):
(1000 kr.)
Bevilling
5.000
Afholdt udgift
4.915
Afvigelse
-85
En specifikation af de afholdte udgifter er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der aflægges anlægsregnskab.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes, og mindreudgiften lægges i kassen. Anlægsregnskabet skal videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2015
2016
2017
2018
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg, 310600
06.03
 
 
 
-85
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
85
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Anlægsregnskabet for 301600 Ventilation (AT-påbud) godkendes.
2.    at Mindreudgiften på 85.000 kr. lægges i kassen.
3.    at Sagen videresendes til økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 til 2 - anbefales til Byrådets godkendelse.
At 3 - godkendt.

22. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Marievangsskolen - AT-påbud og renovering af tag (B)

22.   Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Marievangsskolen - AT-påbud og renovering af tag (B)

Sagsnr.: 330-2015-3473                 Dok.nr.: 330-2018-589712                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at godkender aflagt anlægsregnskab for AT-påbud vedr. ventilation og renovering af tag på fløj A og B.
Baggrund
For anlægsprojekter, hvor bruttoudgift er mere end 2 mio. kr., skal der udfærdiges anlægsregnskab til Byrådets godkendelse. Regnskabet indgår herefter i en samlet anlægsoversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd i forbindelse med regnskabsafslutningen.
I forbindelse med modtaget AT-påbud omkring ventilation i Marievangsskolen fløj A og B og samtidige renoveringsarbejder på taget af samme fløje skal der aflægges anlægsregnskab for bevillingen.
Center for Kommunale Ejendomme har udarbejdet anlægsregnskab for 301640 Marievangsskolen – AT-påbud og renovering af tag:
(1000 kr.)
Bevilling
6.500
Afholdt udgift
6.335
Afvigelse
-165
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der aflægges anlægsregnskab.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes, og mindreudgiften lægges i kassen. Anlægsregnskabet skal videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg, 310640
06.03
 
 
-163
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
163
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Anlægsregnskabet for 30164 0 Marievangsskolen - AT-påbud og renovering af tag
2.    at Mindreudgiften på 163.000 kr. lægges i kassen.
3.    at Sagen videresendes til økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 3 - Godkendt.

23. Muligheder for Rytterstaldstræde 8, Slagelse (B)

23.   Muligheder for Rytterstaldstræde 8, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-6389                 Dok.nr.: 330-2018-632141                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Udvalget har udbedt sig en planmæssig redegørelse vedrørende ejendommen Rytterstaldstræde 8, Slagelse, med henblik på at træffe beslutning om frasalg eller videre proces for kommunal anvendelse af ejendommen.
Baggrund
Slagelse Brand & Redning er medio 2018 fraflyttet Brandstationen på Rytterstaldstræde 8, Slagelse til et lejemål i Falckstationen på Antvorskov Alle 135, efter anbefaling af Byrådet den 26. februar 2018.
Nedenfor ses redegørelsens konklusioner, mens kortbilag og fotos kan ses i Bilag 1.
Brandstationen – fremtidig anvendelse
Plan er blevet bedt om en redegørelse for planforholdene og synspunkter omkring fremtidig udvikling af det kommunalt ejede areal, hvor Slagelses tidligere brandstation ligger – med adressen Rytterstaldstræde 8, Slagelse.
Det matrikulerede areal (Slagelse Bygrunde, matr. 8a samt vejarealet 7000e) udgør 9.429 m2 beregnet areal, fordelt på to kommuneplanrammer:
Gældende planforhold
Den vestlige del udgør ca. 2.400 m2, der i dag rummer 4 kolonihaver, der er registreret som ’ikke varige’. Disse er opsagt pr. 31. december 2018. På grund af kolonihaverne er området registreret som rekreativt areal med bebyggelsesmulighed på op til 1 etage. Plan ser ikke umiddelbart en planfaglig begrundelse for at fastholde anvendelsen i fremtiden, hvis et konkret projektforslag betinger en ændring til f.eks. centerområde.
Den østlige del udgør ca. 7.050 m2, der i dag anvendes til hhv. selve brandstationens bygning, til et grønt område og til parkering (inkl. Ridehuspladsen). Området er i kommuneplanen defineret som centerområde med en bebyggelsesmulighed på op til 3 etager og en bebyggelsesgrad på 60.
Brandstationen er ikke registreret som bevaringsværdig iht. Kulturstyrelsens fortegnelser. Hovedbygningen er opført i 1940 med efterfølgende til- og ombygninger frem til 2011. Ejendommen har en kulturhistorisk værdi, og dele af bygningen bærer bevaringsværdige træk, blandt andet slangetårnet. Brandstationen bør derfor overvejes bevaret.
Området er i øvrigt omfattet af lokalplan nr. 160, der primært må opfattes som en ’skilte- og facadelokalplan’, der ikke som sådan indeholder hverken anvendelsesmæssige eller bebyggelsesregulerende bestemmelser med særlig relevans for området. Den kan der som helhed ses bort fra i denne del af processen, hvor det alene er den fremtidige anvendelse, der søges afdækket. Ny bebyggelse i området vil som udgangspunkt kræve en ny lokalplan og, for så vidt angår ændring af rammen med kolonihaverne, også et kommuneplantillæg.
Strategi - boliger
Plan foreslår en strategi, hvor det grønne område, inklusiv kolonihaverne, syd for brandstationen udmatrikuleres og sættes til salg. Området sælges til privat boligudvikling, hvilket vil sige ca. 4.200 m2 med en byggeret på ca. 2.520 m2 ved en bebyggelsesprocent på 60. Det giver mulighed for at etablere cirka 50 ungdoms-/studieboliger á 50 m2 bruttoareal (inkl. fællesarealer). Bebyggelse tættest på Priorgade kan etableres i 3 etager, mens det vestlige område skal overvejes begrænset til 2 etager af hensyn til en fastholdelse af den nuværende grønne karakter og de omkringliggende villaers bygningsvolumener. Alternativt kan bebyggelsen blandes, så der etableres f.eks. ca. 1.500 m2 ungdoms/studieboliger (ca. 30 enheder) tættest på Priorgade og brandstationen, mens det mere fredelige område mod vest anvendes til større lejligheder, f.eks. senioregnede boliger eller seniorbofællesskab (10 boliger á gnsn. ca. 100 m2). Dette kan dog give nogle utilsigtede konflikter mellem seniorernes behov for ro og de unges behov for liv, men det kan til en vis grad løses gennem bebyggelsesplanlægningen.
Brandstationen bevares
Brandstationen bevares indtil videre, som den er – men klargøres til anden anvendelse i nødvendigt omfang. Herefter bruges den til ungekulturhus, primært drevet af de unge selv. Center for Kultur, Fritid og Borgerservice oplyser, at der er opstået et akut behov, efter ’Godset’ blev revet ned; der findes i dag ikke rammer for ungekultur og ungedrevne aktiviteter, og det vurderes, at Brandstationen vil kunne udgøre en sådan facilitet, centralt beliggende i byen – endda for relativt små midler. Udearealerne mod syd tilpasses de unges behov med f.eks. inventar til boldspil og bevægelse og selvfølgelig udeophold. Den nuværende pavillon til undervisning er angiveligt kun opstillet på midlertidig godkendelse og nedtages derfor. Udearealerne deles med ungdomsboligerne, hvorved der er mulighed for at skabe et ganske særligt miljø for de unge. Arealet, hvor der i dag er overdækning og garage (vest for det offentlige vejareal nord for brandstationen), har Slagelse Kommune lejet af Bygningsstyrelsen. De fremtidige ejer- og brugsforhold skal afklares. Det nuværende offentlige vejareal sammenlægges med ny matrikel for brandstationen samt et grønt areal øst for brandstationen. Det kommer til at udgøre i alt ca. 2.650 m2, der anvendes dels til indkørsel og udeopholdsareal for et eventuelt ungekulturhus i brandstationen og som udvidelse af den eksisterende parkeringsplads på Ridehuspladsen.
Parkering
I henhold til Slagelse Kommunes Parkeringsstrategi er der et stigende behov for parkeringspladser i Slagelse bymidte. Det skyldes dels, at antallet af biler er øget de seneste år – og forventes at øges yderligere i en periode. Desuden vil fortætningen af boliger i bymidten øge behovet, lige som enkelte steder forventes at få reduceret antallet af parkeringspladser over tid som følge af forskønnelsesprojekter. Plan foreslår derfor, at der reserveres et areal til udvidelse af Ridehuspladsens parkeringsplads – med anslået 25-30 p-båse, svarende til en tilvækst på 25-30%. Vi er klar over, at man i teorien kunne foreslå hele arealet udlagt til en ny, stor parkeringsplads for at imødekomme det stigende behov. Erfaringer viser bare, at man ikke ønsker at gå længere end 300 meter fra indkøbssted til bil, når man handler – det vil sige op til Gammeltorv. Og i dette område og på denne strækning, viser en aktuel analyse, at der er relativt få butikker/erhverv, og tendensen er, at antallet er faldende, og at stueetagerne gradvist konverteres til boliger. Pladsen har primært funktion som lokal parkeringsplads for de omkringliggende få virksomheder, for de omkringboende og som aflastningsparkering i forbindelse med større events i byen. Selv om den nordligste del af Slotsgade i mindre og mindre grad kan betragtes som en handelsgade, bør man i forbindelse med masterplanen for Slagelse Bymidte, De 12 Torve, alligevel se på muligheden for forskønnelse af byrummet/gaderummet. Det bør sikres, at forbindelsen mellem bymidten og et eventuelt nyt ungekultur- og boligområde og parkeringspladsen på Ridehuspladsen, gives bedre forhold for fodgængere og cyklister, der i dag har det svært i det meget snævre gaderum.
Hvis man tilfører flere boliger til området, skal der etableres et passende antal parkeringspladser. Det præcise antal må vurderes i forhold til det faktiske projekt og beslutningen skal træffes politisk. Men Plan foreslår, at man tager parkeringsnormen for centralt beliggende studieboliger op til revision, så man reducerer kravet. Den vedhæftede dispositionsskitse for område antyder, at der uden problemer kan anlægges 25-30 p-pladser på egen grund, svarende til en norm på 0,5-0,6 per boligenhed. Her kan man endvidere begrunde reduktionen med, at den nuværende og eventuelt udvidede parkeringsplads med i alt op til ca. 130 pladser eventuelt kan betragtes som flexparkeringsmulighed, afhængig af den faktiske belægning.
En udvidelse af Ridehuspladsens p-rummelighed, som beskrevet ovenfor, vil på ingen måde
dække bymidtens voksende behov for p-pladser, hvorfor der allerede nu skal ses på andre løsninger, f.eks. i parkeringshuse på Østerbro og/eller H.P. Hansens Plads.
Alternativer
Daginstitution
Center for Kommunale Ejendomme udtrykker, at der er behov for at opføre 1.500-1.800 m2 ny daginstitution i Slagelse. Plan har i anden sammenhæng noteret sig, at den bør være i ét plan. Hvis vi fastholder, at selve brandstationen udstykkes til andet formål, resterer et grundareal på ca. 4.200 m2. Med kravet om en maksimal bebyggelsesprocent på 60 betyder det, at der kan bygges ca. 2.500 m2 – altså væsentligt mere end behovet. Det betyder, at der er god mulighed for at skabe et passende af- og pålæsningsområde mod Priorgade og et fredeligt lege/opholdsområde bagest på grunden. I praksis vil grundens bebyggelsesgrad være 40-45%, hvilket er acceptabelt. Plan kan ikke som sådan vurdere behovet for daginstitutioner, men vi kan dog forholde os til det faktum, at bymidten allerede betjenes af tre daginstitutioner (Oehlenschlägergade, Kongelyset og Fredensgade), og at bymidten er det område i byen, hvor der bor færrest børnefamilier. De bor primært i villaområderne i randen af byen og i de store blokbebyggelser. Hvis vi alene ser på tætheden af børnefamilier i forhold til den nuværende placering af daginstitutioner, er behovet for en ny daginstitution størst i byens nordvestlige hjørne, i området Kalundborgvej-Landsgravvej-Holmstrupvej eller i området nord for stationen. På den baggrund synes bymidten ikke at være et oplagt valg – hvis man ser bort fra det faktum, at kommunen tilfældigvis ejer et areal, der kan anvendes. En placering her må forventes at skabe mere biltrafik mellem hjem og institution end ved en mere perifær placering eller en placering tæt på pendler-knudepunkterne. Og endeligt betyder det, at der ikke opnås indtægter fra salg af en ellers attraktivt beliggende byggegrund. Plan anbefaler således ikke grunden anvendt til daginstitution.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge:
A)   At anbefale overfor Økonomiudvalget at Ridehuspladsen Parkeringsplads udmatrikuleres og hele den resterende ejendom, inklusive matr.nr. 7000E frasælges. Pris og salgsvilkår fastsættes af Økonomiudvalget.
B)   At oversende Planafdelingens notat og anbefalinger til drøftelse i Kultur- og Fritidsudvalget. Anbefalinger og de økonomiske konsekvenser heraf oversendes til samlet beslutning i Økonomiudvalget og Byrådet.
C)   At bibeholde ejendommen på kommunale hænder, enten i tomgang eller ved korttidsudlejning, indtil der er fundet anden kommunal anvendelse for ejendommen.
Vurdering
Center for Kommunale Ejendomme vil understrege, at bygningerne fra årsskiftet ikke længere har et driftsbudget og, at såfremt de skal anvendes i en periode udover 2 år, vil det medføre væsentlige renoveringsomkostninger.
Ejendommen har i november 2018 været drøftet i Børne- og Ungeudvalget, som en mulig placering for et dagtilbud, placeringen blev dog ikke anbefalet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt ejendommen frasælges, forventes der et væsentligt provenu.
Da Landdistrikts- Teknik- og Erhvervsudvalget primo 2018 vedtog flytningen af Brandstationen, var det forudsat at flytte- og investeringsudgifterne skulle finansieres via et frasalg af ejendommen Rytterstaldsstræde 8. Ligeledes skulle ejendommens driftsbudget (198.000 kr. årligt) bruges til at betale den højere husleje på den nye adresse.
Såfremt det besluttes, at ejendommen ikke sælges, skal der tildeles et nyt driftsbudget til ejendommen. Derudover er der afholdt flytteomkostninger for 590.000 kr. der skulle dækkes via salgsindtægten. Endelig må det forventes at Kommunale Ejendomme skal prioritere op imod 1,0 mio. kr. de kommende år til renoveringer af bygningen, hvis den skal holdes i drift udover 2-3 år.
Konsekvenser for andre udvalg
I vedlagte notat fra Planafdelingen behandles en række muligheder, herunder muligheden for at anvende ejendommen til Ungekulturhus, Daginstitution og/eller udvidelse af parkeringskapaciteten i bymidten. Ligeledes beskrives muligheden for at frasælge en del af arealet til fx opførsel af studieboliger.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Udvalget tager redegørelsen til efterretning.
2.    at Udvalgets anbefalinger oversendes til Økonomiudvalget.
3.    at Udvalget oversender Planafdelingens notat og anbefalinger til drøftelse i Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Ad 1.: Redegørelsen taget til efterretning.
Ad 2.: Udvalget anbefaler salg med henblik på etablering af boliger.
Ad 3.: Blev ikke godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 1 - taget til efterretning.
At 2:
(B), (F) og (Ø) fremlagde ændringsforslag om at Økonomiudvalget beslutter at oversende Planafdelingens notat og anbefalinger til drøftelse i Kultur- og Fritidsudvalget jfr. model B.
For stemte 3, (B), (F) og (Ø) , imod stemte 6 (A), (I), (O) og (V).
Forslaget bortfaldt.
At 2 - udvalgets indstilling om salg med henblik på etablering af boliger blev godkendt.
At 3 - Ikke godkendt.
Thomas Clausen (Ø) løftede sagen til Byrådet jfr. Styrelseslovens § 23.

24. Etablering og finansiering af tværkommunale erhvervshuse (B)

24.   Etablering og finansiering af tværkommunale erhvervshuse (B)

Sagsnr.: 330-2018-74545               Dok.nr.: 330-2018-640585                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs- og Teknikudvalget skal beslutte fremtidig prioritering af den økonomiske ramme for erhvervsfremmeområdet i forbindelse med etablering af tværkommunale erhvervshuse i 2019, samt rammen for overgangsfasen for så vidt angår opgaver.
Baggrund
Erhvervs- og Teknikudvalget drøftede aftalen om etablering af tværkommunale erhvervshuse som følge af forenkling af erhvervsfremmestrukturen, som den er fremlagt i forslag til lov om erhvervsfremme på udvalgets møde d. 5. november 2018. I forlængelse af den sag fremlægges hermed oplæg til prioritering af den økonomiske ramme for erhvervsfremmeområdet i Slagelse Kommune. Endvidere forventningen om tidshorisonten for endelig aftale om opgaveløsningen for hhv. Erhvervshusene og Slagelse Erhvervscenter (SEC).
Den nye lov om erhvervsfremme betyder en større ændring af hele erhvervsfremmestrukturen, bl.a. at der etableres nogle tværkommunale erhvervshuse mens Væksthusene nedlægges. Etableringsaftalen beskriver samarbejde og rollefordelingen mellem den lokale kommunale erhvervsservice og de tværkommunale erhvervshuse. Ligeledes er opgaverne overordnet beskrevet i etableringsaftalen. KKR forventes på mødet i februar 2019 at godkende en resultatkontrakt gældende for Erhvervshuset i Sorø og filialen i Vordingborg.
Etableringsaftalen og resultatkontrakten sætter sammen med Samhandelsaftalen for SEC rammen for roller og opgaveløsning indenfor erhvervsfremmeområdet i Slagelse Kommune.
I den gældende samhandelsaftale er indskrevet at den skal revurderes, når der var viden om erhvervshusenes rolle og opgaver. Set i lyset af ovennævnte proces, foreslås det derfor at der fremlægges revideret oplæg til Samhandelsaftale for udvalget ved mødet marts 2019.
Ændringen medfører en øget omkostning for Slagelse Kommune set for forhold til omkostningen ved medfinansiering af Væksthus Sjælland. Den øgede omkostning forventes at udgøre 811.000 kr. årligt. Her ud over reduceres bloktilskuddet med 360.000 kr. fra 2019 og frem.
Udvalget besluttede på mødet d. 5. november 2018 at etableringen af erhvervshusene skal være udgiftsneutralt for Slagelse Kommune. I dette oplæg foreslås derfor alene en model, hvor der prioriteres indenfor den samlede økonomiske ramme til erhvervsfremme.
Retligt grundlag
Lov om erhvervsfremme.
Handlemuligheder
For at sikre at etableringen af erhvervshusene er udgiftsneutralt for Slagelse Kommune kan udvalget beslutte at reducere den årlige ramme til Slagelse Erhvervscenter (SEC), svarende til den øgede medfinansiering til erhvervshusene på 811.000 kr. årligt.
Der foreslås følgende overgangsmodel:
·         I 2019 er erhvervshusene under etablering og der må derfor forventes en indkøringsperiode før husene til fulde kan løfte deres opgaver. SEC varetager de opgaver, som er beskrevet i samhandelsaftalen mellem Slagelse Kommune og SEC, så der kan sikres kvalitet i opgaveløsningen i overgangsperioden. Den øgede medfinansiering til erhvervshusene finansieres ved kassetræk. Denne model betyder dog at det politisk ønske om udgiftsneutralitet ikke imødekommes i 2019.
·         Alternativt kan den økonomiske ramme til SEC reduceres med 400.000 kr. i 2019, hvorved kassetrækket halveres.
·         Fra 2020 og frem, finansieres den øgede medfinansiering til erhvervshusene ved en tilsvarende reduktion i driftstilskuddet til SEC.
·         Samhandelsaftalen mellem SEC og Slagelse Kommune skal under alle omstændigheder revurderes i forhold til de opgaver, der skal løses af Erhvervshuset. Oplæg til ny samhandelsaftale udarbejdes på baggrund af drøftelse mellem SEC og Slagelse Kommune.

Vurdering
Administrationen anbefaler den skitserede løsningsmodel med reduktion i rammen for SEC fra 2020. Etableringen af erhvervshusene er fra 2020 dermed udgiftsneutralt for Slagelse Kommune og samtidig sikres muligheden for hensigtsmæssig proces for afklaring af rollefordelingen mellem erhvervshuset og SEC.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt løsningen vælges, vil det medføre et kassetræk på 811.000 i 2019 og fra 2020 vil medfinansiering af det nye erhvervshus være udgiftsneutralt.
Konsekvenser for andre udvalg
Økonomiudvalget har beslutningskompetencen i forhold til at godkende et kassetræk på 811.000 i 2019.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Erhvervs- og Teknikudvalget beslutter at den øgede medfinansiering af erhvervshusene på 811.000 kr. finansieres ved en tilsvarende reduktion at driftstilskuddet til Slagelse Erhvervscenter fra 2020 og frem.
2.    at Erhvervs- og Teknikudvalget anbefaler til Økonomiudvalget, at den øgede medfinansiering af erhvervshusene på 811.000 kr. i 2019 finansieres ved kassetræk.
3.    at Erhvervs- og Teknikudvalget får forelagt en revurderet Samhandelsaftale marts 2019.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Ad 1.: Godkendt.
Ad 2.: Anbefales.
Ad 3.: Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
At 2 - Anbefales til byrådets godkendelse.
(O), (Ø) og (B) anbefalede at den øgede medfinansiering på 811.000 kr. i 2019 finansieres indenfor Erhvervscenterets ramme i 2019.
Administrative bemærkninger:
Efter godkendelsen af økonomiudvalgets referat den 10. december 2018 er der opdaget en fejl, idet der i beslutningen blev byttet om på B og F, hvorfor beslutningen rettelig er følgende:
At 2 – Anbefales til byrådets godkendelse
(O), (Ø) og (F) anbefalede at den øgede medfinansiering på 811.000 kr. i 2019 finansieres indenfor Erhvervscenterets ramme i 2019.

25. Ansættelsesstop i administrationen (D)

25.   Ansættelsesstop i administrationen (D)

Sagsnr.: 330-2016-55190               Dok.nr.: 330-2018-614779                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal drøfte ophævelse af ansættelsesstoppet på konto 6 området, som blev vedtaget af Byrådet den 23. marts 2017.
Baggrund
I foråret 2017 i forbindelse med behandling af det foreløbige for regnskab 2016 besluttede Byrådet bl.a. at indføre et midlertidigt ansættelsesstop indenfor konto 06 for at imødegå presset på økonomien.
For at kunne opretholde og sikre en fortsat effektiv administration blev aftalt en mulighed for at dispensere for ansættelsesstoppet, således at centercheferne i ganske særlige tilfælde kan anmode direktionen om tilladelse til at genbesætte ledige stillinger.
Økonomiudvalget er siden foråret 2017 månedligt blevet orienteret om de givne dispensationer.
Med budget 2019-2022 er der sat nye rammer for styring og arbejdet med effektiviseringer i hele organisationen, hvor der bl.a. skal gennemføres en reduktion på 0,7 % i alle enheder fra 2020.
I forlængelse af ovenstående har Økonomiudvalget ønsket at drøfte det nuværende ansættelsesstop for konto 6-området på udvalgets møde i december. Der opleves et øget behov i centrene for tidligere stillingtagen til dispensationer i forbindelse med ledige stillinger, for at kunne sikre en optimal drift af administrationen. 
Retligt grundlag
Jf. Styrelseslovens §17, stk. 7, drager Kommunalbestyrelsen omsorg for indretning af kommunens administration og fastsætter regler om ansættelse og afskedigelse af kommunalt personale.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan beslutte at ophæve det midlertidige ansættelsesstop indenfor konto 06 eller opretholde det.
Vurdering
Administrationen anbefaler at ophæve ansættelsesstoppet på konto 06.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ophæves ansættelsesstoppet vil det være muligt for centrene at opretholde en effektiv administration indenfor den reducerede budgetramme, som Byrådet har besluttet i forbindelse med budget 2018-2021.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget drøfter ansættelsesstop.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende: 
Økonomiudvalget anbefaler til Byrådet, der har kompetencen, at ophæve ansættelsesstoppet.

26. Værdighedspolitik for Ældreplejen (B)

26.   Værdighedspolitik for Ældreplejen (B)

Sagsnr.: 330-2017-69998               Dok.nr.: 330-2018-594769                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Endelig godkendelse af Værdighedspolitik for Ældreplejen.
Baggrund
Byrådet skal, inden for det første år i valgperioden, vedtage en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Byrådet skal således i 2018 vedtage en Værdighedspolitik for kommunens ældrepleje gældende for indeværende valgperiode.
Forebyggelses- og Seniorudvalget behandlede på mødet i november sagen og kom med input til ændringer i Værdighedspolitikken i forhold til høringssvaret fra Ældrerådet.
Værdighedspolitikken blev - efter tilretning - sendt til høring i Handicaprådet, Rådet for Social Udsatte og Ældre Sagen. Disse høringssvar foreligger nu og ses i bilag.
Retligt grundlag
Finansloven.
Handlemuligheder
Krav og rammer for Værdighedspolitik
Reglerne om Værdighedspolitik for Ældreplejen beskriver, at de nye Værdighedspolitikker, som vedtages i 2018, som minimum skal beskrive, hvordan ældreplejen kan understøtte følgende områder i forhold til plejen og omsorgen af den enkelte ældre:
1) Livskvalitet
2) Selvbestemmelse
3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) Mad og ernæring
5) En værdig død
6) Pårørende.
Området ”pårørende” er ny fra 2018. Øvrige områder er identisk med kravene til Værdighedspolitik i 2016.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Forebyggelses- og Seniorudvalget anbefaler Byrådet at godkende Værdighedspolitikken, efterfulgt af offentliggørelse jf. lovens bestemmelser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Igen.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, hvorvidt høringssvar giver anledning til ændringer i Værdighedspolitikken
2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget anbefaler overfor Byrådet at Værdighedspolitik for 2019 godkendes.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 6. december 2018:
Fraværende: 
At 1: Udvalget anbefaler værdighedspolitikken overfor Byrådet med følgende bemærkninger: Afsnittet med værdighedsuret skal slettes. Værdighedspolitikken gennemarbejdes endvidere sprogligt.
Under værdighedspolitikken arbejdes der med oplæg til udvalget omkring pejlemærker inspireret af høringssvarene.
At 2: Administrationen laver rettelser med udvalgets bemærkninger.

27. Ændring af Vedtægt for borgerrådgiveren (B)

27.   Ændring af Vedtægt for borgerrådgiveren (B)

Sagsnr.: 330-2018-79904               Dok.nr.: 330-2018-632806                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
I forlængelse af Økonomiudvalgets beslutning den 19. november 2018 om at fortsætte whistleblowerordningen som permanent ordning forelægges ændring af Vedtægt for borgerrådgiveren til Byrådets godkendelse.
Baggrund
Økonomiudvalget besluttede den 19. november 2018 at fortsætte whistleblowerordningen som en permanent ordning, efter at whistleblowerordningen havde fungeret i en 1-årig forsøgsperiode. Økonomiudvalget besluttede, at borgerrådgiveren mindst én gang årligt skal afrapportere om ordningen.
Byrådet godkendte den 18. september 2017 ændringer af Vedtægt for borgerrådgiveren, således at whistleblowerfunktionen blev omfattet af borgerrådgiverens opgaver, ligesom whistleblowerfunktionen blev beskrevet nærmere. Det fremgår dog af vedtægtens § 23, stk. 2, at whistleblowerfunktionen etableres som en forsøgsordning i 1 år. Denne bestemmelse kan ikke længere fremgå af vedtægten som følge af Økonomiudvalgets beslutning om at permanentgøre whistleblowerfunktionen
Retligt grundlag
Byrådet besluttede den 18. september 2017, at whistleblowerfunktionen er omfattet af borgerrådgiverens opgaver. Det er Byrådets kompetence at ændre Vedtægt for borgerrådgiveren.
Justitsministeriets betænkning nr. 1553 om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller,
1.    at Byrådet godkender ændring til Vedtægt for borgerrådgiveren

28. Initiativsag - Enhedslistens dagsordensforslag om tvangsfjernelsessager (B)

28.   Initiativsag - Enhedslistens dagsordensforslag om tvangsfjernelsessager (B)

Sagsnr.: 330-2018-80577               Dok.nr.: 330-2018-634569                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 9.12.2018 via sin initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til sagen om tvangsfjernelsessager.
Baggrund
Børn skal have den bedste støtte i barndommen. Når kommunen griber ind over for deres familier, skal det ske med de mindst indgribende foranstaltninger og på det mest kvalificerede grundlag. Det er en høj ambition, men det er værd at arbejde for.
Enhedslisten rejste i 2016 sagen om kommunens brug af opholdsstedet Holmegaardshuset i Fensmark. Det gjorde vi på baggrund af, at familier til de børn, som kommunen havde anbragt på Holmegaardshuset, i skarpe vendinger kritiserede behandlingen af børnene og deres forældre.
Sagen blev behandlet på byrådsmødet i november 2016 og på efterfølgende udvalgsmøder i det daværende Uddannelsesudvalg i januar, februar, marts og april 2017.
Aktuelt var børne- og ungeområdet til diskussion på byrådsmødet den 26. november 2018 i forbindelse med en budgetopfølgning, hvor der for 2018 forventes et merforbrug på et tocifret millionbeløb.
Der er tale om underfinansiering, når der nu iværksættes flere forebyggende foranstaltninger, og der er stigende priser på de institutioner, hvor man anbringer børn og unge. Det hele sker på baggrund af flere underretninger om børn, der mistrives. Man bliver dog også nødt til at erkende, at der er sket unødvendige tvangsanbringelser, som ikke bare belaster familierne, men også kommunens økonomi.
På Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. december 2018 orienterede en embedsmand om ”problematikker i forhold til aktuel børnesag, der har været omtalt i pressen. Udvalget opfordrede til, at der sker en indberetning til Psykolognævnet.”
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at Slagelse Byråd pålægger administrationen at sørge for, at byrådet orienteres om de ”problematikker i forhold til aktuel børnesag, der har været omtalt i pressen.”

29. Initiativsag - Enhedslistens dagsordensforslag om arbejdsvilkår for de ansatte på Agersø- og Omøfærgerne (B)

29.   Initiativsag - Enhedslistens dagsordensforslag om arbejdsvilkår for de ansatte på Agersø- og Omøfærgerne (B)

Sagsnr.: 330-2018-80590               Dok.nr.: 330-2018-634677                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 9.12.2018 via sin initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til sagen om arbejdsvilkår for personalet på Agersø- og Omøfærgerne.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på sit møde den 3.12.2018 vedtaget, at der skal arbejdes videre for at ændre arbejdsplanerne (tørnplan) for de ansatte på færgerne, så der fremover skal være en fælles vagtplan (tørnplan) for de to færger i stedet for separate vagtplaner (tørnplan) for personalet på hver sin færge.
Hele processen har indtil den 9. december 2018 ført til, at Fagforbundet FOA har opsagt den lokale arbejdstidsaftale, at der blandt personalet ikke er enighed om de forskellige forslag til fælles vagtplan (tørnplan), at der er usikkerhed om det fremtidige nødberedskab, og at der er uenighed om den besparelse, som der angiveligt skulle kunne opnås ved en fælles vagtplan (tørnplan).
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at Slagelse Byråd får forelagt sagen om arbejdsvilkårene for de ansatte på Agersø- og Omøfærgerne med blandt andet inddragelse af referater fra Ø-udvalgets møder, en redegørelse for FOAs opsigelse af den lokale arbejdstidsaftale, det fremtidige ambulanceberedskab/akutberedskab på de to færger samt dokumentation for en eventuel besparelse ved fælles vagtplan (tørnplan).

30. Initiativsag - Enhedslistens dagsordensforslag om kommunens information af borgerne (B)

30.   Initiativsag - Enhedslistens dagsordensforslag om kommunens information af borgerne (B)

Sagsnr.: 330-2018-81307               Dok.nr.: 330-2018-640089                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 9.12.2018 via sin initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til sagen om betydningen af kommunens telefoniske vejledning af borgerne i forhold til en skriftlig vejledning.
Baggrund
Er en telefonisk vejledning fra en kommunal instans lige så bindende som en skriftlig vejledning?
Hvis det er sådan, hvem har så ansvaret for vejledningen og dens konsekvenser?
En borger henvendte sig til byrådet i februar 2018 på baggrund af en revalideringssag, hvor vedkommende havde fået telefonisk vejledning fra en medarbejder i Jobcentret. Vejledningen viste sig at være vildledende, hvilket førte til, at borgeren mistede sin uddannelsesmulighed.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, enhedslisten, indstiller,
1.    at Slagelse Byråd anmoder administrationen om at udarbejde retningslinjer for kommunens telefoniske vejledning af borgerne i forbindelse med sagsbehandling, også med hensyn til ansvar og konsekvenser. De udarbejdede retningslinjer forelægges efterfølgende for byrådet.