Kompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget og Økonomiudvalget beslutte den fremtidige organisering af veteranindsatsen.
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
- at Byrådet godkender administrationens anbefaling om, at den fremtidige organisering af veteranindsatsen tilpasses den nye opgavefordeling mellem kommunen, Forsvaret og Veterancentret.
Sagens indhold
Baggrund
I Slagelse Kommune bor der ca. 900 veteraner fra Forsvaret og Redningsberedskabet, der har været udsendt til krigszoner. De fleste vender styrkede hjem fra udsendelse med kompetencer, som er efterspurgt mange steder i samfundet. Nogle har dog brug for særlig støtte til at håndtere fx svære depressions- eller PTSD-symptomer.
Der har gennem årene været et politisk ønske i Slagelse Kommune om aktivt at understøtte den lokale udmøntning af den Nationale Politik For Veteraner (2016). Slagelse kommunens Veteranstrategi (2017) er det politiske signal om, hvordan man vil understøtte veteranerne i samarbejde med lokale og nationale veteranaktører og deres indsatser.
Slagelse Kommune var i 2011 den første kommune i Danmark, som ansatte en Veterankoordinator. Veterankoordinatoren har gjort en afgørende forskel, ikke kun for veteraner og pårørende i Slagelse Kommune, men også for udviklingen af Veterankoordinatorbegrebet i hele landet og samarbejdet om hele indsatsen. Det var også i Slagelse Kommune, der oprindeligt blev etableret et Veterandialogforum. Fra 2022 har Forsvaret etableret et tværgående dialogforum, tilpasset de regionale militærregioner, som regimentschefen fremadrettet vil stå i spidsen for, hvorfor Slagelses dialogforum nu er nedlagt.
Slagelse Kommunes Veterankoordinator
Veteranindsatsen er organiseret i Center for Arbejdsmarked og Integration, men dækker bredt over beskæftigelse, sundhed, familie og støtte til udsatte veteraner. Kommunen ønsker at understøtte veteranerne og deres pårørende efter udsendelse i internationale missioner, og indsatsen tager afsæt i veteranstrategien, der har følgende 5 strategispor:
- Anerkendelse (af veteranernes indsats)
- Information (og viden om veteranindsatsens centrale elementer)
- Pårørende
- Koordinering (hvor veterankoordinatoren agerer bindeled og tovholder for veteranerne)
- Udvikling af indsatser og samarbejder
Opgaver i veteranindsatsen
Veteranindsatsen varetages af flere medarbejdere på tværs af Center for Arbejdsmarked og Integration og Slagelse Kommune.
Veterankoordinatoren er en central funktion og fungerer som vidensperson, tillidsskaber, koordinator og bindeled mellem såvel veteraner, pårørende, interesseorganisationer, behandlere, kommunale og private aktører. Hermed udgør veterankoordinatoren en central aktør i kommunens samlede indsats overfor tidligere udsendte fra forsvar, politi, beredskab, osv., uanset om de er i beskæftigelse, er sygemeldt, på førtidspension eller andet.
Veterankoordinatoren kan vejlede og bringe viden i spil i forhold til de særlige forhold, som berører tidligere udsendte og deres pårørende.
Myndigheds- og beslutningskompetencen og arbejdet heromkring ligger ude i de enkelte kommunale enheder, eller hos samarbejdspartnere i region eller stat. Derfor er en del af jobbet at binde indsatsen sammen og at sikre, at nøglepersonerne i Kommunen er opdateret på relevant viden bl.a. via afholdelse af workshops og dialogmøder m.m.
Veterancentrets rolle skal styrkes
Forsvarsministeriet og Veterancentret gennemførte i 2019-2020 en omfattende evaluering af veteranindsatsen for at kunne løfte indsatsen. På baggrund af evalueringens resultater og anbefalinger indgik forligspartierne i november 2020 en aftale om en styrket veteranindsats og afsatte 50 mio. kr. til 15 konkrete initiativer, primært rettet mod de hårdest ramte veteraner og deres familier, til udmøntning i perioden 2021-2023.
Der er etableret et Veterancenter i Ringsted med filial i Slagelse, og det er herigennem kommunerne og de enkelte veteraner og pårørende fortsat skal understøttes.
Samspil mellem kommune, Forsvaret og Veterancentret
Efter dialog med forsvaret, vurderes det, at veterankoordinatorens rolle ændres fra at være opsøgende på særlige tilbud og etablering af tilbud til veteraner og pårørende i forhold til de meget sårbare soldater, til at være mere koordinerende og understøttende omkring synliggørelsen af Veterancentrets tilbud til veteraner og pårørende.
Hermed bliver kommunens Veterankoordinator indgang for Veterancentret i forhold til de af kommunens medarbejdere, som skal have viden om veteraner og pårørende, herunder viften af tilbud hertil. Konkret betyder det, at kommunen ikke længere selv behøver at etablere tilbud.
Da det ikke er alle veteraner, der ønsker at tage imod Forsvarets tilbud, er det afgørende, at Veterankoordinatoren fortsat kender til og kan vejlede veteranerne om kommunens og relevante eksterne aktørers tilbud til veteraner.
Samlet set betyder den styrkede statslige veteranindsats, at kommunen får et endnu tættere samarbejde med Veterancentret. For den fremadrettede varetagelse af rollen som veterankoordinator vil nøgleordene derfor være koordinering, understøtning, sammenhæng, struktur og overblik, så kommunen fortsat har en fagligt velfunderet veteranindsats.
Fremtidig veterankoordinatorfunktion i Slagelse kommune
Siden Slagelse Kommunes Veterankoordinator stoppede i november 2022 har fokus været på at se på den samlede varetagelse af veteranindsatsen i kommunen, herunder veterankoordinatorens rolle, for at sikre den videre drift og service i relation til opgavefordelingen mellem kommunen og Veterancentret. Af sagens bilag fremgår det, hvilke opgaver der er blevet varetaget i perioden fra november 2022 til nu.
I perioden har der været tæt dialog med Forsvaret og Veterancentret om deres ønsker for det fremtidige samarbejde med Veterankoordinator og kommunens veteranindsats. På den baggrund kan den fremtidige veterankoordinatorfunktion med afsæt i Slagelse Kommunes Veteranstrategi defineres i tre hovedtemaer:
- Veterankoordinatoren er fortsat én indgang for veteraner, pårørende og samarbejdspartnere.
Der er et team omkring veterankoordinatoren, der er med til at understøtte veterankoordinatorens muligheder for at prioritere den direkte kontakt med veteranerne, i det fx mailhenvendelser o. lign. kan håndteres af flere medarbejdere.
- Veterankoordinatoren fokuserer på den interne opkvalificering i kommunen
Der er et øget fokus på koordinering af viden og opkvalificering af interne nøglepersoner i kommunen. I forbindelse hermed vil der være et særskilt fokus på veteraner i beskæftigelsesindsatsen.
- Veterankoordinatoren medvirker til at etablere fællesskaber
Fokus i forhold til indsatser og aktiviteter vil være på de aktiviteter, der er med til at etablere fællesskaber for veteranerne, fx Safe Zone, dykning, veteran- og pårørendecafe. Generelt fokuseres der på de allerede eksisterende kommunale tilbud og en øgning i anvendelsen af veterancentrets tilbud.
Veterankoordinatoren arrangerer som hidtil flagdag i samarbejde med interessenterne, og deltager ved før- og efterudsendelsesarrangementer mm.
Økonomi til indsatsen
I 2023 er der samlet afsat 1.100.000 kr. til veteranindsatsen, heraf 450.000 kr. til indsatser og aktiviteter.
I forbindelse med tilpasningen af den kommunale organisering af veteranindsatsen, herunder opgavebortfald som følge af veterancentrets styrkede rolle, vil administrationen i 2023 vurdere den samlede økonomi på området med henblik på at afdække mulighederne for at tilpasse udgiftsniveauet.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Byrådet har følgende handlemuligheder:
- At godkende administrationens anbefaling om, at den fremtidige organisering af veteranindsatsen tilpasses den nye opgavefordeling mellem kommunen, Forsvaret og Veterancentret. Dette gøres ved at den fremtidige organisering bygges op omkring de erfaringer, der er oparbejdet i perioden efter veterankoordinatorens ophør fra november 2022 til i dag.
- At Veteranindsatsen organiseres på anden vis.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at der i forbindelse med den midlertidige håndtering af veterankoordinatorfunktionen fra november 2022 og frem til nu, er oparbejdet gode erfaringer i forhold til den fremtidige organisering af veterankoordinatorfunktionen i Slagelse Kommune.
Administrationen anbefaler på den baggrund, at Byrådet beslutter at følge handlemulighed A, hvormed det sikres, at veteranindsatsen fortsat bygger på et fundament, der:
- Fastholder én indgang for veteraner, pårørende, Forsvaret og øvrige samarbejdspartnere.
- Sikrer løbende videndeling og opkvalificering af relevante nøglepersoner i kommunen.
- Understøtter tæt personlig kontakt mellem veterankoordinatoren og veteranerne og pårørende.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.