Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 29. november 2016


1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-673732                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Formanden foreslog at rådet tog punkt 4 først, således da oplægsholderen var forsinket. Dagsordenen blev herefter godkendt.

2. Status vedr. handleplaner (O)

2.      Status vedr. handleplaner (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-659156                                          Åbent
Kompetence: Handicap og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Handicaprådet har ønsket en status omkring arbejdet med handleplaner efter servicelovens § 141. Myndighedschef Tine Aavang Jensen deltager under punktet.
Baggrund
Udarbejdelsen af handleplaner vil til enhver tid være et samarbejde mellem myndighed og borger. Kommunen skal tilbyde borgeren en handleplan når borgeren ønsker dette og når det er relevant i forhold til karakteren og omfanget af indsatsen. Borgeren kan således takke nej til en handleplan.
Udarbejdelsen og opdateringen af handleplaner har haft og vil fortsat have et særligt fokus i Center for Handicap og Psykiatri.
Der har i 2015-2016 i et samarbejde med vores udfører været et øget fokus på opfølgning og handleplaner i sagerne i Center for Handicap og Psykiatri. Denne intensive indsats har muliggjort, at mange sager kunne lukkes, da borgerne ikke længere havde behov for støtte idet målene i handleplanerne var opnået.
Dette arbejde fortsættes ind i 2017 og der vil være fokus på høj kvalitet i dialogen med borgerne, således at der i alle relevante sager er udarbejdet en handleplan.
Der er udarbejdet en opfølgningskadence og arbejdsgangsbeskrivelser som vil blive anvendt i sagsbehandlingen fremadrettet. På denne måde sikres en hyppig opfølgning af sagerne og opdatering af handleplanerne.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at give et retvisende billede af, hvor mange sager der har eller ikke har en handleplan. Dette skyldes, at det ikke er muligt at lave et træk over antallet af handleplaner. Det vurderes, at det vil være et unødigt stort ressourceforbrug at tælle 1200 sager manuelt. I stedet anvendes ressourcerne mere optimalt ved en kvalitetssikring og gennemgang af alle sager.
Center for Handicap og Psykiatri arbejder på udbygning af det eksisterende fagsystem således, at vi fremover kan trække statistik blandt andet over antallet af handleplaner.
Center for Handicap og Psykiatri har iværksat nye tiltag i forhold til behandlingen sager. Sagsbehandlerne bliver mere fagspecifikke i deres tilgang, således at borgerne oplever at møde sagsbehandlere, der har konkret faglig viden specifikt i forhold til den enkelte borgers funktionsnedsættelse mv. Relationen mellem borger og sagsbehandler vil tillægges stor vægt da dette er med til at sikre, at borgeren får oplevelsen af, at der er særligt fokus på deres individuelle situation.
Regler og rammer herunder lovgivning vil ligeledes fremadrettet have ekstra fokus, for på denne måde at sikre, at borgerne oplever en god sagsbehandling i forvaltningen.
Retligt grundlag
Servicelovens § 141
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 11. oktober 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Merete Pedersen
Udsat til næste møde.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Myndighedschef Tine Aavang Jensen orienterede om, at myndighedsafdelingen er i gang med gennemgå alle sager og derfor vil Handicaprådet først kunne få en tilbagemelding på status vedr. handleplaner i det nye år.
Tine Aavang Jensen orienterede om myndighedsafdelingen er i en udviklingsproces med fokus på øget kvalitet i sagsbehandlingen, øget specialisering af sagsbehandlerne samt på at der skal være gode relationer mellem borger og sagsbehandler.
Rådet ønsker i forbindelse med behandlingen af status vedr. handleplaner i det nye år at drøfte hvordan Rådet kan bidrage med rådgivning om eventuelle særlige tiltag i forhold til gruppen som ikke har en handleplan.

3. Movia Handicapkørselsordning (O)

3.      Movia Handicapkørselsordning (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-674099                                          Åbent
Kompetence: Handicap og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Efter anmodning fra Handicaprådet orienteres om ændring af handicapkørselsordningen således, at handicapkørsel nu kan anvendes til alle kørselsformål, hvor det tidligere ikke var muligt at anvende ordningen til behandlingstilbud mv. Myndighedschef Tine Aavang Jensen deltager under punktet. Punktet er et udsat punkt fra sidste møde.
Baggrund
Movias bestyrelse har på sit bestyrelsesmøde den 25. februar 2016 besluttet, at kunder tilmeldt den individuelle handicapkørselsordning pr. 1. marts 2016 kan benytte deres handicapkørselsordning til alle kørselsformål.
Ændringen sker på baggrund af, at Transport- og Bygningsministeriet har ændret sin tolkning af lovgivningen, idet ministeriet lægger op til, at handicapkørselsordningen også skal kunne anvendes til kørsel til behandlingstilbud som for eksempel tandlæge, læge m.fl.
Siden 2007 har Movia administrereret ordningen i henhold til lovens formulering, hvorefter handicapkørselsordningen udelukkende blev betragtet som værende en kørselsordning til fritidsformål.
Kunder som ønskede kørsel til for eksempel behandling, terapi og lignende blev afvist og i stedet henvist til kommune, hospital eller sygehus for herigennem at få arrangeret kørslen.
Fremover vil Movia ikke tage stilling til kørselsformålet og vil lade kunderne køre til det formål, kunderne ønsker.
På baggrund af ovenstående er der således mulighed for, at kunderne/borgerne kan søge om at få bevilget flere ture end de nuværende 104 ture årligt. Der er således ingen øvre grænse for antallet af bevilgede ture. Vurderingen om ekstra ture vil altid ske ud fra en konkret og individuel vurdering.
Der er udsendt et orienteringsbrev til alle Movias handicapkunder således, at de er orienteret om ændringen i ordningen.
Der vil gælde en vejledningsforpligtelse både for Movia, Regionen og Kommunen for at sikre, at udgifterne afholdes af de korrekte instanser.
Retligt grundlag
Lov om trafikselskaber § 11.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der kan forventes merudgifter for Myndighed, såfremt borgerne ansøger om ekstra bevillinger, der ligger udover de 104 ture. Der kan ligeledes forventes en merudgift idet, der ikke længere tages stilling til kørselsformålet er der risiko for, at udgifter, der skulle være afholdt af Regionen i stedet afholdes af Kommunen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 11. oktober 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Merete Pedersen
Udsat til næste møde.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Myndighedschef Tine Aavang Jensen orienterede om konsekvenserne af ændringen af handicapkørselsordningen således, at handicapkørsel nu kan anvendes til alle kørselsformål.
Rådet fremhævede at mange borgere er bekymret for hvad der sker når det på forhånd fastlagte antal ture på 104 blev nået.
Tine Aavang Jensen oplyste at hver gang nogen nåede de 104 ture, så vil myndighedsafdelingen foretage en konkret individuel vurdering af behovet for handicapkørsel og herefter ville myndighedsafdelingen kunne bevillige ekstra ture hvor borgeren opfylder betingelserne derfor.
Rådet anbefalede, at borgerne får udsendt information om muligheden for at få ekstra ture.
Rådet anbefalede, at det gøres nemt for borgerne at få et overblik over de forskellige alternative muligheder for at få kørsel bevilliget, således at borgerne i højere grad vejledes til at bruge de rette ordninger til de rette formål.
På baggrund her af vil Handicap og Psykiatrichefen bede administrationen undersøge adgangen til et overblik over kørselsordningerne og give Rådet en tilbagemelding.

4. Drøftelse af analyse af borgere og sagsbehandleres forskellige opfatteler af sagsbehandlingen i kommunerne(D)

4.      Drøftelse af analyse af borgere og sagsbehandleres forskellige opfatteler af sagsbehandlingen i kommunerne(D)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-676748                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal drøfte en analyse af borgere og sagsbehandleres forskellige opfattelser af sagsbehandlingen i kommunerne på tværs af landet. Det er det Central Handicapråd som står bag analysen. I forlængelse af analysen skal Handicaprådet drøfte de to modeller - klagedrevet innovation og styrket borgerkontakt.
Baggrund
Den 29. april 2016 var udvalgsmedlemmer og direktører fra de 17 kommuner i region Sjælland og Regionsråd indenfor områderne Børn og Unge samt voksne handicappede samlet til et temamøde om rammeaftalen på det specialiserede social– og undervisningsområde. Brugerorganisationerne fra det regionale dialogforum var ligeledes repræsenteret.
På mødet var der oplæg fra Det Centrale Handicapråd om oplevelser af sagsbehandlingen på handicapområdet – GAP analysen.
Det Centrale Handicapråd ønsker med denne undersøgelse at dokumentere, hvorledes kontakten mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning opfattes af henholdsvis borgere med handicap, borgernes pårørende, sagsbehandlere og ledere. Det Centrale Handicapråd ønsker, at undersøgelsen skal bruges til at styrke brugerindflydelse og tillid mellem borger og kommune.
Nogle af hovedkonklusioner i rapporten er:
1. Borgerne vurderer sagsbehandlingen lavt på alle parametre, og der er store gaps mellem hhv. borgernes og sagsbehandlerne og ledernes vurderinger. F.eks. er der et stort gap mellem oplevelsen af om sagsbehandlerne har nok viden om specifikke handicap, om borgeren bliver hørt i kontakten med sine sagsbehandlere og om borgeren har tillid til, at sagsbehandlerne træffer korrekte afgørelser i behandlingen af sager.
2. Borgere, sagsbehandlere og ledere er enige om, at gensidig tillid, god forberedelse og solidt kendskab til lovgivningen er blandt de vigtigste parametre for en god kontakt i sagsbehandlingen.
3. Borgere, som oplever, at sagsbehandlingen er fokuseret på deres individuelle situation, har generelt et mere positivt syn på sagsbehandlingen.
4. Der er store forskelle mellem borgernes og de professionelles oplevelse af stemningen i mødet mellem borger og sagsbehandler – her er der både en stor andel med meget positive og negative oplevelser.
5. Borgere, som opleversagsbehandlere med en højere grad af viden om tilbud og deres specifikke handicap, oplever også at de får en mere skræddersyet rådgivning.
Analysen har været drøftet på temamøde om rammeaftale 2017 af udvalgsmedlemmer og direktører fra de 17 kommuner.
Ved temamødet blev efterspurgte et bud fra styregruppen for rammeaftalen if. til hvad der evt. kan iværksættes i fællesskab.
Rammeaftalesekretariatet har på den baggrund undersøgt to modeller: Klagedrevet Innovation – ABC modellen og Styrket borgerkontakt, og udarbejdet vedhæftede notat om de to modeller. Begge modeller ligger stor vægt på hurtig og direkte kontakt med borgeren, og tager oprindelig udgangspunkt i klagesagsbehandling – færre klager, kortere sagsbehandlingstid, og større borgertilfredshed er nogle af de parametre, der arbejdes med.
Selvom begge modeller har deres udgangspunkt i klager, kan modellerne bruges på andre områder og sammenhænge i forhold til borgerne.
Efterfølgende har analysen været behandlet i styregruppen for Rammeaftale Sjælland, hvor det blev besluttet:
· At opfordre alle kommuner til at overveje at anvende de to modeller om henholdsvis klagedrevet innovation og styrket borgerkontakt
· At opfordre alle kommuner til at tage det op i deres handicapråd
· At der gives en tilbagemelding til KKR dialogforum på deres næste møde
Ud over analyse vedlægges notat om de to modeller klagedrevet innovation og styrket borgerkontakt.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Handicaprådet kan drøfte analysen og de to modeller klagedrevet innovation og styrket borgerkontakt.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter analysen og de to modeller klagedrevet innovation og styrket borgerkontakt.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Rådet valgte at antage at selvom Slagelse Kommune ikke fremgik særskilt, så var det rimeligt at konkludere at analysens konklusioner var gældende for Slagelse Kommune. Rådet fremhævede at analysen dækker sagsbehandlingen i forskellige fagcentre på tværs af kommunen | Skole, Børn og Familie, Handicap og Psykiatri og Jobcenter.
Der var enighed i Rådet om at det på ingen måde er tilfredsstillende, at der en så stor forskel mellem borgernes og sagsbehandlernes opfattelse af sagsbehandlingen.
Rådet fremhævede at analysen mangler at sætte fokus på betydningen af ledelsen i forhold til at der anvendes metoder/modeller, som mindsker forskellene i opfattelsen af sagsbehandlingen mellem borger og sagsbehandler.
Rådet anbefalede at der laves en opfølgning på analysen ved dels at afdække om der bag analysen er data specifikt for Slagelse og at der udarbejdes en status på initiativer omkring kvalitet i sagsbehandlingen fra alle relevante fagcentre | herunder initiativer om den brugeroplevede kvalitet i sagsbehandlingen.
Rådet stillede sig til rådighed i forhold til at give input/rådgivning i forhold til en udvikling af god sagsbehandling, som også tager højde for den brugeroplevede kvalitet.

5. Drøftelse af input til mål og temaer for Handicaprådets arbejde i 2017 (D)

5.      Drøftelse af input til mål og temaer for Handicaprådets arbejde i 2017 (D)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-674127                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal drøfte input til mål og temaer for Handicaprådets arbejdet i 2017.
Baggrund
I forbindelse med tilrettelæggelsen af årets mødeaktivitet er der behov for at drøfte hvilke mål og temaer, som Handicaprådet skal sætte fokus på i det kommende år.
Det kan oplyses at Handicaprådet 19. januar prioriterede følgende temaer til Handicaprådsmøderne i 2016:
  1. Tema om tilgængelighed – herunder tilgængelighedsvurdering, byggetilladelser og dispensation i forhold til handicaptilgængelighed
  1. Indsatsen på Misbrugsområdet
  1. Hjælpemidler – herunder besøg på Hjælpemiddeldepotet og den velfærdsteknologiske lejlighed
  1. Tema omkring udfordringer i Serviceloven? Ændringer i serviceloven. Landsdækkende tendenser.
  1. Et handicapråd der gør en forskel
Temaet 1-3 har Handicaprådet behandlet, medens 4 og 5 ikke er blevet behandlet.
Rådet drøftede på Handicaprådsmødet den 23. august, at der i forbindelse med rådet planlægning af temamødet ”Et Handicapråd der gør en forskel” vil der være et naturligt afsæt for, at skabe en ny ramme for tilrettelæggelsen af rådets fremtidige arbejde. Rådet ønskede derfor, at der udarbejdes en beskrivelse af denne proces frem til 2017, hvor der i forbindelse med kommunalvalget igen skal udpeges medlemmer til Handicaprådet.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område nr. 1020 af 28/06/2016 kapitel 8.
Handlemuligheder
Handicaprådet skal drøfte, hvilke mål og temaer som Handicaprådet skal sætte fokus på i det kommende år.
Vurdering
Administrationen kan oplyse, at der den 21. november 2017 er der Kommunalvalg.  Administrationen vil derfor anbefale, at Handicaprådet i første halvår 2017 får sat særlig fokus på temaet: Et Handicapråd der gør en forskel.
Indstilling
Handicap- og psykiatrichefen indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter input til mål og temaer for Handicaprådets arbejdet i 2017.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Rådets besluttede at der skal være et fokus på at løfte Handicaprådet synlighed i forhold til de overordnede politiske temaer i forhold til målgrupper Rådet repræsenterer.
Rådet besluttede at der i første halvdel af 2017 skal være en proces som sætter fokus på "Et Handicapråd som gør en forskel". Processen skal komme rundt om såvel struktur, indhold som sammensætning, således at der dannes stærkt arbejdsfundament for den næste valgperiode.

6. Mødekalender 2017(B)

6.      Mødekalender 2017(B)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-676314                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal fastlægge mødedatoer og mødetidspunkter gældende for Handicaprådets møder i 2017.
Baggrund
Handicaprådet skal have fastlagt en mødekalender for 2017. Handicaprådet har i 2016 fortrinsvist holdt møder på tirsdage fra k. 16:00 til 18:00.
Organisationsrepræsentanterne har holdt formøde fra kl. 15:00 til 16:00.
Center for Handicap og Psykiatri foreslår følgende mødedatoer i 2017:
Tirsdag den 31. januar
Tirsdag den 28. marts
Tirsdag den 25. april
Tirsdag den 30. maj
Tirsdag den 29. august(budget)
Tirsdag den 31. oktober
Tirsdag den 28. november
Kommunevalget afholdes den 21. november. Kommunalbestyrelsen retter senest 1 måned efter kommunalvalget henvendelse til Danske Handicaporganisationers afdeling i kommunen med henblik på udpegning af medlemmer til rådet.
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at Rådet drøfter forslag til mødedatoer gældende for 2017.
2.    at Rådet drøfter mødetidspunkt og varighed af rådets møder i 2017.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Rådet godkendte mødekalenderen og fastholdt samme tidspunkt og varighed som i 2016.
7. Lukket: Høring vedr. udbud af ortopædisk fodtøj
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

8. Meddelelser (O)

8.      Meddelelser (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-677120                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
1: Orientering om forslag om forlængelse af politikker.
Handicap og Psykiatrichef Thomas Knudsen orienterer kort om forslag om en forlængelse af blandt andet Handicappolitikken, således at den følger den kommunale 4 årige valgperiode. Forslaget behandles på Handicap og Psykiatriudvalgets på mødet den 5. december.
2: Orientering om beboernes kørsel i botilbuddenes køretøjer.
Handicap og Psykiatrichef Thomas Knudsen giver en kort status vedrørende sagen i forhold til botilbuddenes drift.
3: Orientering vedr. Handicapprisen
Sekretariatet for Handicaprådet orienterer omkring den praktiske planlægning af uddelingen af Handicapprisen 2016.
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orientering tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Rådet tager orienteringen til efterretning.

9. Eventuelt - herunder punkter til næste møde (O)

9.      Eventuelt - herunder punkter til næste møde (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-680236                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Eventuelt - herunder omkring forslag til emner/punkter til næste møde.
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orientering om emner under eventuelt tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 29. november 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Flemming Kortsen, Merete Pedersen
Sekretariatet orienterede om at der Det Centrale Handicapråd holder Årsmøde 7. februar 2017. Invitation mv. forventes udsendt i december.