Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (2014-2017) – Referat – 4. september 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-106364             Dok.nr.: 330-2016-672223                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Dagsordenen godkendes
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

2. Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

2.     Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

Sagsnr.: 330-2013-106407             Dok.nr.: 330-2016-672234                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Orientering fra formanden og udvalgets øvrige medlemmer samt inspirationsopsamling fra deltagelse i konferencer mv.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.
Troels Christensen har åbnet en udstilling på Slagelse Museum om det vestsjællandske vejr. Udstillingen er en vandreudstilling med en kombination af lokale og nationale kunstnere.
Jens Jørgensen informerede om proces om fremtidssikring af Kongegaarden.

3. Centerets orientering til Udvalget (O)

3.     Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-106411             Dok.nr.: 330-2016-672246                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur-, fritids- og turismeområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål
2.458.605
2.293.049
165.556
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
673.458
668.219
5.239
Markedsføringspuljen
1.011.269
1.010.000
1.296
Puljen til selvorganiserede
152.754
31.258
121.496
Gadeidrætspuljen
75.000
44.096
30.904
Udviklingspuljen (FOU)
104.165
50.125
54.040
TURISME:
 
 
 
Pulje til Korsør Fæstning
400.000
130.000
270.000
Turismepulje
1.214.000
943.000
271.000
Kulturområdet:
Kulturstrategi
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkendte på udvalgets møde d. 5. december 2016 Kulturstrategi 2017. Kulturafdelingen har i løbet af foråret arbejdet med formidling af kulturstrategien både i form af folder til udlevering og oprettelse af indhold på kommunens hjemmeside. Derudover blev kommunens kulturaktører indbudt til stort kulturtopmøde i maj for at lancere og fejre den nye strategi.
Kulturafdelingen har sammen med Slagelse Kulturråd evalueret på det første halvår med den nye strategi. En handleplan, der skitserer arbejdet med strategien fremadrettet, er vedlagt som bilag til denne orientering. Dokumentet opdateres løbende, og indsatsejere kan skifte alt efter indsatsernes udvikling.
Omø Kulturdage
Omø Kulturdage blev i år afholdt d. 27. - 29. juli. Temaet for årets kulturdage var ø-fællesskaber med fokus på de mange formelle og uformelle fællesskaber, foreninger og ”klubber” som øen er så rig på.
Deltagerantal var på omkring 300, hvilket er maksimum, ift. hvad faciliteter (især forsamlingshuset) kan rumme. I år blev der allerede meldt udsolgt på netsalg af billetter om onsdagen før kulturdagene.
Omø Kulturdage har i 2017 modtaget samlet 20.000 kr. i tilskud fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – 10.000 fra Puljen til kulturelle formål og 10.000 kr. fra Turismepuljen.
Derudover har Omø Kulturdage modtaget 20.000 kr. i tilskud fra Landdistriktsmidlerne.
Musikfolder
For at synliggøre musiktilbud til unge i Slagelse Kommune har Kultur, Fritid og Borgerservice i samarbejde med Slagelse Musikskole og Slagelse Musikhus udarbejdet en folder, som samler en lang række musiktilbud til unge.
I folderen nævnes bl.a. Kulturcyklen, Ny Strøm for upcoming bands, Badeanstalten og Mix Tour, som er et samarbejde med studerende fra Slagelse Gymnasium.
Folderen ligger tilgængelig på slagelse.dk og vil blive uddelt til Study Start i september, hvor 600 nye studerende bydes velkommen til studiebyen Slagelse og får en goodiebag, hvor folderen vil være i. Musikskolen og Musikhuset har naturligvis også modtaget eksemplarer af folderen, så den kan deles ud til deres arrangementer. Det planlægges desuden, at folderen skal uddeles til velkomstarrangementer på Slagelse Rådhus, når tilflyttere bydes velkommen.
Cafeen i Kulturhuset
VASAC har valgt ikke at forlænge aftalen med Kulturhuset om drift af caféen pr. 31. december 2017. I samarbejde med Kulturhusets brugerråd vil Kulturhuset drøfte muligheder for en fremtidig drift, der baserer sig mere på partnerskaber med byens virksomheder og frivillige. Målet er stadig at have en aktiv café og at kunne servicere foreningerne i huset samt afholde større arrangementer.
Børneteaterfestival
Slagelse Musikhus afholder i dagene 11.-13. september børneteaterfestival i Musikhuset og Badeanstalten for børn til og med ca. 3. klasse. Der er gratis adgang til alle koncerter takket være samarbejde med Jan Irhøj, musikorganisationen DPA (Danske Populær Autorer) og støtte fra Slagelse Kommunes Center for Børn og Familie.
Program for dagene kan ses på Musikhusets hjemmeside HER – tilmelding efter først-til-mølle princippet.
Fritidsområdet:
Uddannelse af streetambassadører
Gadeidrætspuljen har med 9.000 kr. støttet uddannelse af kommunens streetambassadører. De skal gennemgå første modul af DGI’s eventuddannelse, som i alt består af to moduler (det andet modul tages på et senere tidspunkt). Gennem uddannelsen tilegner ambassadørerne sig kompetencer inden for idéudvikling, planlægning og eksekvering af events. Ambassadørerne vil sætte disse kompetencer i spil i kommunen ved at arrangere kvalitetssikrede events, som inviterer børn og unge ind i gadeidrætsfællesskabet.
Gadeidræt for alle
Flere børn, unge og forældre har efterspurgt muligheden for at kunne dyrke gadeidræt i Godsbanebygningen oftere. Det har ført til, at streetambassadørerne fra september og frem til nedrivningen af bygningen arrangerer ugentlige streetaktiviteter hver tirsdag fra kl. 17.00-19.00. Alle er velkomne til at dyrke skateboard, løbehjul, parkour, streetbasket, streetfodbold, slackline og bordtennis eller til blot at møde op og være social. Ud over disse ugentlige aktiviteter vil der henover efteråret også blive afviklet andre events med fokus på at oplyse flere om samt involvere flere i gadeidrætsfællesskabet.
Udstyr til selvorganiseret idræt
Puljen til selvorganiseret idræt har støttet indkøb af skateboards, løbehjul, sikkerhedsudstyr og en transportabel musikhøjtaler med i alt 15.000 kr. Udstyret vil blive opbevaret i streetzonen i Godsbanebygningen, hvor det vil bidrage til at skabe opmærksomhed omkring gadeidrætten samt skabe forudsætninger for, at flere nye børn og unge kan prøve aktiviteterne. Udstyret vil være tilgængeligt for skoler og institutioner, som lejer Godsbanebygningen til undervisningsaktiviteter, og ligeledes vil det kunne benyttes til øvrige aktiviteter og events i kommunen.
Slagelse Talent & Elite
Eliteidrætsklasserne er startet op med i alt 75 elever fordelt på 3 årgange. Ordningen er således fuldt udrullet. Opstarten for både folkeskole og ungdomsuddannelsesniveau er gået rigtig godt.
Team Danmark arrangerer i samarbejde med Slagelse Talent & Elite et nyt netværk omkring fysisk træning, hvor fysiske trænere i elitekommuner fra hele landet forventes at deltage i november måned.
Tre eksterne sponsorer har valgt at sponsorere atleternes tøjpakker de næste 2 år. En af sponsorerne er ny.
Mentalkoncept og behandlernetværk i ordningen bliver rullet ud i denne sæson og får betydning for alle elever på alle 6 årgange.
Naturens Dag
Naturens Dag finder sted den 10. september 2017 og er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne, og årets tema er ”Mangfoldighed i naturen”. Fritidsafdelingen har været med til at koordinere dagen i Slagelse Kommune, hvor foreningen Aktiv Natur Velvære inviterer til naturfitness, yoga, gåtur og mulighed for kajakprøvning ved Bildsø Strand.
Udvikling af partnerskabsmodellen – Åben Dagtilbud
Fritidsafdelingen samarbejder med Center for Børn og Familie om en ny satsning på partnerskabsaftaler for børn i alderen 0-6 år. Center for Børn og Familie har givet 20.000 kr. til afprøvning af partnerskaber med idrætsforeninger, hvor fokus i begyndelsen særligt er på afvikling af forløb for før-skole-børn. Ud over det allerede eksisterende partnerskab med FC Storebælt i Korsør er Fritidsafdelingen i dialog med både Slagelse Gymnastikforening og Sørbymagle Hockeyklub om etablering af partnerskabsaftaler. For at kvalificere partnerskabsforløbene er der ligeledes etableret samarbejde med Danmarks Idrætsforbund i forhold til støtte via specialforbundene.
Etablering af dykkertavler
Puljen til selvorganiseret idræt har støttet opsætning af dykkertavler på strandene i samarbejde med projekt Kyst- og Naturturisme med i alt 3.964,96 kr.
E-sport
Administrationen afholder møder med idrætsorganisationer og relevante, lokale aktører mhp. at afsøge muligheder for et samarbejde om at udvikle E-sporten lokalt.
Opfølgning på sag vedr. øget brug af haller i dagtimer
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Uddannelsesudvalget blev den 6. juni 2017, efter ønske fra førstnævnte udvalg, orienteret om en redegørelse udarbejdet af administrationen. Redegørelsen beskrev muligheder for og udfordringer i at stille formiddagstimer i haller til rådighed for foreninger og selvorganiserede.
Begge udvalg tog orienteringen til efterretning. Orienteringen har medført, at skoler, der benytter haller med ledig tid, er blevet bedt om at indsende skemaer for skoleåret 2017/2018.
Der afventes svar fra enkelte skoler. Men på nuværende tidspunkt er der følgende ledige haltider i dagtimerne, som kan stilles til rådighed for foreninger og selvorganiserede grupper/borgere:
Hal/dag
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Tårnborghallen
Venter på svar
Venter på svar
Venter på svar
Venter på svar
Venter på svar
Søndermarkshallen
8:00 – 9:30
 
8:00 – 9:30
14:00 – 15:30
10:00 – 13:30
 
Boeslundehallen
8:00 – 9:30
Efter 12:00
8:00 – 9:30
Efter 12:00
8:00 – 11.:30
Hele dagen
8:00 – 11.:30
Kirkeskovhallen
Efter 13:15
8:00 – 13:15
Efter 14:45
8:00 – 10:15
Efter 12:05
9:00 – 13:15
Efter 14:45
Hele dagen
De ledige tider vil kunne bookes gennem KommuneBook. Administrationen vil gøre foreninger m.fl. opmærksom på muligheden gennem Fritidsafdelingens nyhedsbrev, infoskærme mv.
Turismeområdet:
Projekt Kyst- og Naturturisme
- Dykkertavler er opsat på 8 destinationer.
- Pegeskilte opsættes i efteråret i Skælskør, Korsør og Slagelse
- Bookbare ture er nu afsluttet med succes, og arbejdsgruppen er i gang med efterevaluering for at sikre stærkere ture fremadrettet.
Som led i projektet er der over sommeren lavet en undersøgelse af Stillinge Strand. Undersøgelsen er udført både ved at spørge udvalgte erhvervsdrivende samt strandens gæster. De indkomne svar skal være grundlag for et interessant møde, der forventes afholdt i efteråret som en del af projektet.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Taget til efterretning.
Centerchefen orienterede om de handlemuligheder i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets driftsramme, som administrationen har indgivet til budget 2018.

4. Udvidelse af administrationsgrundlag ift. udlån af faciliteter (B)

4.     Udvidelse af administrationsgrundlag ift. udlån af faciliteter (B)

Sagsnr.: 330-2016-79349               Dok.nr.: 330-2017-525699                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til, om der skal ske en udvidelse af administrationsgrundlaget ift. udlån af faciliteter og i givet fald vælge en konkret model, der skal sendes i høring.
Baggrund
Udvalget har den 9/1 2017 og den 3/4 2017 vedtaget nye retningslinjer for henholdsvis udleje og udlån af kommunens lokaler, baner og anlæg. De nye retningslinjer er udarbejdet med udgangspunkt i eksisterende praksis og indtægtsbudgettet på 800.000 kr. om året.
Med de gældende retningslinjer er det kun godkendte folkeoplysende foreninger og aftenskoler hjemmehørende i kommunen, der kan låne faciliteter gratis, mens andre typer af foreninger, fx sociale foreninger, humanitære foreninger, lokalråd, osv. skal betale leje.
Administrationen har modtaget henvendelser fra bl.a. lokalråd, Ventilen og Ældre Sagen, som har spurgt til, hvorfor de nu skal betale leje.
Administrationen har derfor undersøgt praksis i 21 andre kommuner. Undersøgelsen viser, at størstedelen af kommunerne i større eller mindre grad giver andre end godkendte folkeoplysende foreninger mulighed for at låne faciliteter gratis. Der er dog forskelle kommunerne imellem, men der kan udledes følgende overordnede modeller, som uddybes i Bilag 1:
Model A: Alle typer af hjemmehørende foreninger/foreningslignende grupper kan som udgangspunkt låne faciliteter gratis i det omfang, det er muligt, hvis de har et folkeoplysende, almennyttigt, kulturelt, socialt, sundhedsmæssigt eller velgørende formål/aktiviteter, og hverken foreningen eller aktiviteten er kommerciel. I denne model vil fx sociale foreninger, humanitære foreninger, lokalråd mv. kunne låne gratis, hvis de lever op til ovennævnte. Det samme vil mere private/lukkede foreninger som fx grundejerforeninger, boligforeninger osv.
Model B: Her er der foretaget den begrænsning ift. Model A, at de mere private/lukkede foreninger med begrænset medlemstilgang, fx grundejerforeninger, antenneforeninger, boligforeninger og vandværksforeninger mv., skal betale leje. Det samme skal interesseorganisationer/brancheforeninger, fx arbejdsgiverorganisationer. Andre typer af foreninger/foreningslignende grupper, fx sociale foreninger, humanitære foreninger, lokalråd mv. kan låne gratis i det omgang, det er muligt, hvis de opfylder kravene.
Model C: Registrerede/lokalelånsberettigede foreninger og grupper kan låne faciliteter gratis. Det vil sige foreninger mv., der i store træk ligner folkeoplysende foreninger uden at være det. Foreningen skal være hjemmehørende i kommunen, demokratisk opbygget og åben for alle eller en sagligt afgrænset målgruppe og have et almennyttigt formål. Foreningen skal desuden aflevere vedtægter, regnskaber, erklæring på indhentning af børneattester osv.
Model D: Kun sociale foreninger under §18, frivillige sociale foreninger og lokalråd kan låne.
Model E: Kun godkendte folkeoplysende foreninger kan låne (ligesom i Slagelse Kommune)
Generelle fællestræk/forudsætninger i modellerne:
I alle modeller prioriteres godkendte folkeoplysende foreninger før andre foreninger i lokaleanvisningen. Der skal betales leje, hvis foreningen/gruppen eller dens aktivitet er kommerciel/erhvervsmæssig. Det skal der også, hvis der opkræves entré, eller hvis der ikke er tale om foreningen/gruppens kerneaktivitet. Derudover er det en forudsætning for gratis brug, at foreningen/gruppen er åben for alle eller en sagligt afgrænset kreds og udøver en aktivitet, som kommunen lovligt kan varetage/støtte, fx folkeoplysningsaktivitet, frivillige kultur- og fritidsaktiviteter, eller frivillige aktiviteter i forbindelse med humanitært, socialt eller sundhedsmæssigt arbejde. Foreninger fra andre kommuner skal betale leje. Det samme skal virksomheder, professionelle klubber, privatpersoner mv.
Retligt grundlag
Kommunen kan jf. Folkeoplysningsloven stille faciliteter gratis til rådighed for godkendte folkeoplysende foreninger. Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten også låne faciliteter gratis ud til andre foreninger mv., som kommunen lovligt kan støtte, dvs. de skal være åbne for alle eller en sagligt afgrænset kreds og udøve en aktivitet, som kommunen lovligt kan støtte. 
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) Vælge en af de opstillede modeller og sende den i høring i LTE-udvalget og FOU
b) Beslutte, at der ikke skal foretages ændringer i administrationsgrundlaget.
Vurdering
Administrationen vurderer, at en udvidelse af administrationsgrundlaget vil gøre det muligt for kommunen gennem anvisning af lokaler at understøtte et langt bredere udvalg af frivillige aktiviteter end folkeoplysende foreningsaktiviteter og dermed opmuntre til lokalt engagement. Kommunen vil desuden komme på linje med de fleste øvrige kommuner, ift. hvem der udlånes faciliteter til gratis. Endelig vurderes en udvidelse at være i god tråd med Ejendomsstrategiens mål om optimal udnyttelse af faciliteter (og ressourcer). Især hvis der er tale om lokaler, der ellers ville stå tomme, og som alligevel opvarmes og rengøres.
En udvidelse af administrationsgrundlaget kan dog få betydning for både indtægtsbudgettet på 800.000 kr. og driftsudgifterne (flere får faciliteter gratis og vil måske derfor bruge dem mere). Fritidsafdelingens bookingkontor vurderer dog, at konsekvenserne for de eksisterende indtægter ved fx model B vil være relativt begrænsede, da de fleste af de pågældende typer af foreninger ikke blev opkrævet for lokalebrug/ikke fik tildelt lokaler i 2016. Lejeindtægterne i 2016 kom primært fra udstillinger, messer, arrangementer osv. Det vil derfor være de potentielle fremtidige indtægter, der berøres og ikke de eksisterende. For eksempel vil kommunen miste 22.500 kr. om året i potentielle indtægter, hvis Ældre Sagen Skælskør ikke skal betale for deres brug af Skælskør Skole i 4,5 time om ugen. Men de er ikke tidligere blevet opkrævet for brugen, og derfor mistes der ikke eksisterende indtægter. Det samme vil gøre sig gældende for andre typer af foreninger.
Bookingafdelingen vurderer, at en udvidelse af administrationsgrundlaget vil føre til lidt øget brug af lokalerne, men at det ikke vil få stor betydning for driftsudgifterne, da der i de fleste tilfælde vil være tale om lokaler, som alligevel bruges af andre i løbet af dagen og således i forvejen skal opvarmes, rengøres mv. Derudover vil der være tale om udlån af lokaler i det omfang, det er muligt. Der kan derfor siges nej eller anvises et mere hensigtsmæssigt lokale.
Administrationen anbefaler derfor, at der foretages en udvidelse af administrationsgrundlaget på grundlag af Model B, da denne model dels åbner op for, at en række andre typer af foreninger end folkeoplysende kan låne kommunens faciliteter gratis og samtidig er mindre administrationstung end fx Model C. Det bør indbygges i modellen, at foreningen/gruppen skal leve op til bestemte kriterier, før lånet kan finde sted.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En udvidelse af administrationsgrundlaget påvirker som nævnt ovenfor de potentielle lejeindtægter samt kan øge driftsudgifterne. Midlerne hertil kan fx findes i Folkeoplysningsudvalgets puljer eller puljerne på fritidsområdet, fx Idræts- og Fritidspuljen.
Konsekvenser for andre udvalg
Den evt. valgte model bør sendes i høring i LTE-udvalget, da en udvidelse kan medføre højere driftsudgifter. Derudover skal Folkeoplysningsudvalget jf. kompetenceplanen høres, da ændringen vedrører lokaleanvisning/retningslinjer for fritidsområdet. 
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget vælger Model B og sender denne i høring i LTE-udvalget samt i FOU.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  ingen
Godkendt.
Genoptagelse af sag
Den af KFT-udvalget valgte Model B har været i høring i henholdsvis Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget og Folkeoplysningsudvalget.
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget godkendte den 7/8 2017 modellen uden bemærkninger.
Folkeoplysningsudvalget drøftede modellen på mødet den 21/8 og pointerede, ”at det er vigtigt, at lokaler og anlæg som udgangspunkt anvises først til de folkeoplysende foreninger inden anvisning til andre brugere”. Dette ønske var i forvejen indarbejdet i Model B.
På baggrund af de modtagne høringssvar, der viser tilslutning til den valgte Model B, anbefaler administrationen, at udvalget vedtager modellen, og at denne træder i kraft med umiddelbar virkning. Retningslinjerne for henholdsvis udlån og udleje af faciliteter vil snarest blive revideret i overensstemmelse med den valgte model.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
2.    at Udvalget vedtager en udvidelse af administrationsgrundlaget på baggrund af Model B, og at ændringen træder i kraft med umiddelbar virkning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

5. Afregning af tilskud til undervisning for 2016 - aftenskolerne (B)

5.     Afregning af tilskud til undervisning for 2016 - aftenskolerne (B)

Sagsnr.: 330-2017-10117               Dok.nr.: 330-2017-550312                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Folkeoplysningsudvalget skal godkende aflæggelse af regnskab for tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning for 2016.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal træffe beslutning om, hvordan de tilbagebetalte uforbrugte midler skal anvendes.
Baggrund
Aftenskolerne har aflagt regnskab for tilskud til undervisning, som de har modtaget i 2016.
Tilskuddet ydes til aftenskolerne til aflønning af lærere og ledere inden for den folkeoplysende voksenundervisning. Af det samlede tilskud skal der afsættes 10% til debatskabende aktiviteter, der kan afregnes på andre udgiftstyper end leder- og lærerløn.
Ved aflæggelse af regnskab for tilskuddet skal der ske en tilbagebetaling af ikke forbrugte midler.
Af de udarbejdede bilag fremgår det, at der skal ske tilbagebetaling på 187.440,94 kr. af ikke forbrugte tilskud til aflønning af lærere og ledere samt 14.562,15 kr. af ikke forbrugte tilskud til debatskabende aktiviteter (10%-puljen).
Folkeoplysningsudvalget skal alene sikre, at pengene er anvendt efter lovens bestemmelser, mens Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal træffe beslutning om, hvordan de tilbagebetalte midler skal anvendes.
Folkeoplysningsudvalget indstillede på sit møde den 4. januar 2017 i pkt. 6 til KFT-udvalget at ”Såfremt der senere sker en tilbagebetaling af tilskud på voksenundervisningsområdet for 2016 indstilles det at dette beløb omplaceres til lokaletilskudskontoen.”
Retligt grundlag
Folkeoplysningslovens § 8.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A. Folkeoplysningsudvalget godkender aflæggelsen af modtagne regnskaber fra aftenskolerne for 2016.
B. Folkeoplysningsudvalget videresender sagen til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, som træffer beslutning om, hvorledes de uforbrugte midler for 2016 skal anvendes.
C. Folkeoplysningsudvalget indstiller til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, at FOU træffer beslutning om, hvorledes mindreforbruget skal anvendes.
D. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte, at tilbagebetalingen for 2016 på 202.003,09 kr. tilføres det folkeoplysende område. Folkeoplysningsudvalget får kompetencen til at beslutte, hvordan pengene skal anvendes.
E. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte, at tilbagebetalingen anvendes til f.eks.
· Evt. merforbrug på lokaletilskudskontoen.
Vurdering
Administrationen vurderer, at ikke alle aflagte indberetninger af regnskaber er korrekt udfyldt. Enkelte regnskaber er opgivet med forkert ydet tilskud hvorfor afregningen ikke er korrekt. De omtalte aftenskoler er kontaktet og regnskabet er korrigeret i forhold til det ydede tilskud.
Administrationen anbefaler, at mindreforbruget anvendes på lokaletilskudsområder hvor det vurderes at der vil være et merforbrug, og da udvalget skal dække merforbrug inden for eget område.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Folkeoplysningsudvalget godkender aflæggelsen af modtagne regnskaber for 2016.
2.    at  Folkeoplysningsudvalget videresender sagen til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget med anbefaling om, at mindreforbruget går til dækning af merforbrug på lokaletilskudskontoen.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalget den 21. august 2017:
Fraværende:  Anni Vilsgaard, Christopher Trung Paulsen, Lene Wibroe, Vera Cruze Nielsen
Ad 1: Godkendt
Ad 2: Godkendt. Som besluttet på Folkeoplysningsudvalgets møde den 4. januar 2017 overføres til evt. merforbrug på lokaletilskudskontoen. På grund af en regnefejl er et tilbagebetalingsbeløb medtaget to gange, hvilket gør, at det tilbagebetalte beløb retteligt skal være 195.397,09 kr.
Det skal tilføjes, at aftenskolernes samlede regnskab 2016 viser, at regnskabet for 7 af aftenskolerne har et merforbrug på 257.585,51 kr. i tilskud til løn og for 6 aftenskoler et merforbrug på i alt 35.631,68 kr. til 10 %-puljen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede, at mindreforbruget går til dækning af merforbrug på lokaletilskudskontoen.

6. Markedsføringspuljen - indgåelse af tillægsaftale med TSS (B)

6.     Markedsføringspuljen - indgåelse af tillægsaftale med TSS (B)

Sagsnr.: 330-2016-90101               Dok.nr.: 330-2017-529948                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om der skal ske en omfordeling af midler fra andre puljer til Markedsføringspuljen for at imødekomme Team Skælskør Slagelses (TSS) ønske om indgåelse af en tillægsaftale til en værdi af 30.000 kr. for ekstraordinær markedsføringsindsats.
TSS har netop indgået kontrakt med den spanske topspiller Carolina Marin, der er både olympisk mester og dobbelt verdensmester i badminton.
Baggrund
Team Skælskør Slagelse har en markedsføringsaftale med Slagelse Kommune til en værdi af 300.000 kr. i sæson 2017/2018, hvor ligaholdet blandt andet spiller med kommunens logo på kamptøjets front.
Hvert år forhandler og indgår klubben nye kontrakter med både nationale og internationale spillere for at sammensætte et team, som man vurderer kan vinde guld. TSS vandt senest guld i 2012, mens det blev til sølvmedaljer i den forgangne sæson.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten – herunder udvalgets mulighed for at omfordele midler i afsatte puljer.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) Meddele TSS afslag, med henvisning til at Markedsføringspuljen er opbrugt
b) Indgå en tillægsaftale med TSS til en værdi af 30.000 kr. jf. Sport Ones vurdering med finansiering fra en anden pulje med uforbrugte midler.
c) Indgå en tillægsaftale til en mindre værdi end Sport Ones vurdering med finansiering fra en anden pulje med uforbrugte midler.
Vurdering
Sport One har vurderet den konkrete markedsføringsværdi af en tillægsaftale på 30.000 kr. set i forhold til, hvad Slagelse Kommune i forvejen får ud af den indgåede kontrakt. Her er deres vurdering:
”Carolina er den højst profilerede damesingle-spiller i verden. På trods af at hun har fået sin opvækst i Spanien, hvor badminton har en meget begrænset udbredelse, er det lykkedes hende at vinde olympisk guld, blive verdensmester og nr. 1 på verdensranglisten. Det er en god historie i sig selv og er med til at profilere hende, uanset hvor hun spiller.
Det må også forventes at være tilfældet, når hun skal repræsentere TSS. Det gælder ikke mindst i udekampene, som er særligt relevante, eftersom det vil markedsføre Slagelse Kommune rundt om i Danmark.
Det er endvidere blevet oplyst, at Slagelse Kommune i forbindelse med ligakampene vil blive eksponeret på hendes bluse (ryg).
På den baggrund skal vi hermed bekræfte, at det ansøgte beløb er rimeligt set i forhold til den profilering, som Slagelse Kommune vil opnå”.
Markedsføringspuljen indeholder på nuværende tidspunkt 1.269 kr., hvorfor der i første omgang er givet administrativt afslag. Der er i samme periode af samme årsag givet afslag til DM i Rally (som skal afholdes her i kommunen) på indgåelse af en aftale til 25.000 kr.
Da Slagelse Kommune allerede har en markedsføringsaftale med TSS, vil kommunen i kraft af denne i forvejen få eksponering gennem den nyankomne spiller. Ligaholdet spiller fx som nævnt med kommunens logo på fronten af kamptøjet.  
Derfor vurderes det, at der skal en særlig personlig indsats til, for at man i forhold til Markedsføringspuljens formål kan indgå en tillægsaftale.
Da der er givet afslag til andre ansøgere, grundet at puljen var opbrugt, og at mulighederne for finansiering ligger i puljer (Gadeidrætspuljen og Puljen til selvorganiseret idræt), som udvalget for nyligt har prioriteret som særlige indsatsområder, kan det ikke anbefales, at man trods rimelig eksponering, set i forhold til vurderingen, bruger yderligere midler på denne ansøgning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget afviser ansøgningen, med henvisning til at puljen er opbrugt.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget afviser ansøgningen, idet puljen er opbrugt.

7. Slagelse Talent og Elite - 1 års evaluering

7.     Slagelse Talent og Elite - 1 års evaluering

Sagsnr.: 330-2015-70733               Dok.nr.: 330-2017-532429                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om 1-års evaluering af talent- og elitesatsningen på ungdomsuddannelserne (Slagelse Talent & Elite).
Baggrund
Den 30. september 2016 blev Slagelse Kommune Team Danmark Elitekommune nr. 22 i Danmark.
Dette blev opnået på baggrund af idrætspolitikkens kapitel 2 (Vi udvikler talenter og eliteidrætsudøvere), og en dertil udarbejdet Talent- og Elitestrategi, hvor det nye Sportscollege og mulighederne i dette er indarbejdet.
Tilbuddet omfatter opbakning til unge under uddannelse på 3 niveauer:
1. i folkeskole gennem Eliteidrætsklasserne på Nymarkskolen
2. på en ungdomsuddannelse (STX, HHX, HTX, Erhvervsuddannelse) i Slagelse
3. på en videregående uddannelse (SDU og EASJ)
Tilbuddet koordineres i den kommunale enhed Slagelse Talent & Elite, som har til huse på Sportscollege.
Slagelse Talent & Elite har pr. d.d.:
· 50 tilknyttede atleter fordelt på
· 20 atleter i 1.g, 16 atleter i 2.g, 9 atleter i 3.g og 5 på videregående uddannelser
· Atleterne repræsenterer 14 foreninger, hvor volleyball, svømning, fodbold, atletik og badminton er de største.
I ordningens første år er morgentræningen blevet veletableret, og der er således, på tværs af folkeskoleniveau og ungdomsuddannelsesniveau, på nuværende tidspunkt 105 atleter, der træner tirsdag og torsdag morgen. Ligeledes er en behandlerordning oprettet med visitationstid en gang ugentligt. Samarbejdsaftaler med ni lokale behandlere med særlig ekspertise indenfor elitesport er blevet underskrevet, og dette netværk kan anvendes ved yderligere udredning og behandling af skader. Til skoleåret 17/18 lanceres et mentalkoncept, hvor der på flere plan arbejdes med at skabe gode udviklingsmiljøer både i sporten og på skolerne.
I arbejdet med særligt de seks prioriterede sportsgrene er mange i særdeles positive udviklinger i samarbejde med de respektive forbund. Et omfattende kursus- og uddannelsesprogram for foreningerne i kommunen lanceres i efteråret 2017. Disse kurser er forankret i Slagelse Talent & Elite.
I samarbejde med Slagelse Gymnasium oprettes der Masterclass i Idræt, hvor elever fra folkeskolen, via 2-3 besøg på gymnasiet, kan prøve kræfter med den videnskabelige tilgang til idræt og bevægelse. Masterclass skal være med til at udbrede kendskabet til den unikke Idræt A-studieretning, som kun findes på Slagelse Gymnasium og Brøndby Gymnasium.
I sommeren 2017 arrangerede Slagelse Talent & Elite i samarbejde med de 6 prioriterede idrætter STE Camp, som var et sommerferietilbud til børn i alderen 9-12 år. 22 børn deltog i ugens program. Trænerne var alle frivillige. Den efterfølgende evaluering var yderst positiv, og Camp’en forventes gentaget i 2018.
De kommunale arealer på Sportscollege er blevet taget vel imod af foreningerne. Således benyttes mødelokaler, café og træningslokalet flittigt. Foreningerne er yderst positive omkring de multifunktionelle muligheder i de nye faciliteter, som bruges til møder, træningssamlinger, arrangementer og lign. På boligdelen logerer Sportscollege på nuværende tidspunkt 11 atleter.
Retligt grundlag
Loven om eliteidræt giver mulighed for, at kommunerne kan iværksætte særlige tiltag for atleter på særligt højt niveau.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) tage orienteringen til efterretning
Vurdering
Slagelse Talent & Elite har fået en fantastisk opbakning fra alle interessenter. Team Danmark har gentagne gange fremhævet indsatsen som yderst innovativ og interessant. Dette ses både ved, at de allerede har haft en officiel finsk delegation med til kommunen på heldagstur, samt ved at der i november gennemføres et landsdækkende fysisk træner-seminar for første gang på opfordring fra og i samarbejde med Slagelse Kommune.
Vores ungdomsuddannelser har i hele perioden vist, at de vil projektet, og at de også bruger økonomi på tiltaget. Både i form af lærer-/netværkstimer og i forhold til at strukturere hele skemaet op om morgentræningen. Det er store systemer på Slagelse Kommunes 5 store uddannelser, der anerkender vigtigheden i at udvikle den enkeltes potentiale i sporten.
Der er et stort potentiale i vores område – den første sæson er brugt på at bygge et stærkt tilbud op med et attraktivt indhold. Det er klar nu, og nu kan vi fokusere på at reklamere udadtil for at få endnu flere til at søge tilbuddet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Taget til efterretning.

8. Ansøgning om støtte til ny udstillingsbygning på Guldagergaard (B)

8.     Ansøgning om støtte til ny udstillingsbygning på Guldagergaard (B)

Sagsnr.: 330-2015-36632               Dok.nr.: 330-2017-539744                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (KFT) skal beslutte, om det vil bevilge 300.000 kr. af turismemidlerne til et skitseprojekt til en ny udstillingsbygning på Guldagergaard.
Baggrund
På Guldagergaards grund ligger det kommunalt ejede Æblehuset. Æblehuset fungerer som Guldagergaards udstillingsbygning og tæller mere end 1.000 keramiske genstande. Genstande, som er af unik og høj kvalitet, og som er med til at sætte Guldagergaard på verdenskortet.
Guldagergaard har været i dialog med Kommunale Ejendomme (KE) omkring Æblehusets nuværende stand. Guldagergaard tog kontakten, fordi bygningens tag er sunket midt på, hvilket nu er meget synligt. KE har haft uvildig ingeniør på bygningen, som erklærer, at bygningen er slap i sin konstruktion, og at den ikke bør benyttes til opbevaring af en kunstsamling, da der er fare for sammenstyrtning, hvis der eksempelvis ligger sne på taget. Guldagergaard anser det derfor som meget presserende, at der findes en løsning på opbevaring af den store keramiske samling inden vinter. Guldagergaard er af den opfattelse, at det vil være en formsag at benytte forsikring til denne del af projektet. Men for at sikre den unikke samling for fremtiden, er det Guldagergaards opfattelse, at der behøves en ny og mere tidssvarende udstillingsbygning.
På denne baggrund ansøger Guldagergaard KFT-udvalget om 300.000 kr. til et skitseprojekt til en ny udstillingsbygning som erstatning for Æblehuset. Guldagergaard vurderer, at et skitseprojekt er afgørende i den videre ansøgningsproces om eksterne midler til bygningens opførelse.
En ny udstillingsbygning vil åbne op for nye muligheder og udstillingssamarbejder med internationale og danske samarbejdspartnere og derved give Guldagergaard mulighed for en øget publikumsaktivitet. Samtidig vil den store, enestående samling blive eksponeret og synlig.
Det er Guldagergaards vision, at denne nye udstillingsbygning skal være et fyrtårn for Slagelse Kommune samt være en markant aktør indenfor samtidskunsten qua unikke internationale samarbejdspartnere.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten – der giver kommuner adgang til at varetage opgaver, der har til formål generelt at fremme den lokale turistudvikling.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder
1. Imødekomme Guldagergaards ansøgning og bevilge 300.000 kr. af turismemidlerne til et skitseprojekt til en ny udstillingsbygning.
2. Afvise Guldagergaards ansøgning. 
Vurdering
Administrationen vurderer, at Guldagergaards ansøgning bør imødekommes.
Administrationen deler Guldagergaards opfattelse af, at et skitseprojekt vil have stor positiv betydning for muligheden for at opnå eksterne støttemidler.
Verdens bedste keramikere kender til Skælskør og bærer med stolthed denne viden med sig til verdens udstillings – og kunstnermiljøer. Dette store potentiale kan med fordel styrkes. En udstillingsbygning vil gøre Guldagergaards samling tilgængelig for mange, give mulighed for udvidelse af genstande, udvide stedets internationale brand, styrke indgåelse af partnerskaber med internationale udstillingssteder og kunsthaller samt tiltrække gæster både lokalt, nationalt og internationalt.
En udstillingsbygning med en café/aktivitetslokaler kan dels fungere som en ny indtægtskilde for Guldagergaard, dels udbygge turismen i Skælskør ved at bygge bro til resten af byen, fx med mulighed for at afholde kunstdebatter, workshops o. lign.
En ny bygning vil derfor være til gavn både for Guldagergaard, Skælskør By og hele Slagelse Kommune samt gæster udefra.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Den nye bygning bør være katalysator for flere kommercielle aktiviteter og dermed være selvfinansierende ift. drift. Det tilstræbes, at kommunen ikke får yderligere driftsudgifter ved en ny bygning.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget imødekommer Guldagergaards ansøgning og bevilger 300.000 kr. af turismemidlerne til et skitseprojekt til en ny udstillingsbygning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget er positivt indstillet, men vil bede bestyrelsen for Guldagergaard fremsende et oplæg til fornyet behandling, der beskriver et samlet investeringsbudget, et fremtidigt driftsbudget, sammenhæng til Guldagergaards øvrige strategi samt giver et overblik over, hvilke fonde der kan søges.

9. Emner til pressen (B)

9.     Emner til pressen (B)

Sagsnr.: 330-2014-34250               Dok.nr.: 330-2016-672299                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte hvilket/hvilke af mødets punkter, der skal laves presseomtale på.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Drøftet.
10. Lukket: Salg af navn på idrætsfacilitet (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.