Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 5. oktober 2023


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Der var afbud fra Ida Lynge (V).

At 1: Godkendt.

 

 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

2. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets mødekalender 2024 (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte den foreslåede mødekalender 2024. Udvalget får på november-mødet præsenteret en kalender med overblik over udvalgets samlede aktiviteter, herunder ordinære møder og konferencer.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal træffe beslutning om egne møder i 2024. 

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter politisk mødekalender for udvalgets ordinære møder i 2024.


Sagens indhold

Byrådet vedtog den 25. september 2023 den overordnede mødekalender for 2024.

Jævnfør Styrelseslovens § 20 skal fagudvalgene for hvert regnskabsår beslutte, hvornår udvalget skal mødes, og hvor møderne skal holdes. De enkelte fagudvalg skal derfor beslutte fagudvalgets mødekalender endeligt for 2024.

Fagudvalget kan med afsæt i den vedtagne politiske mødekalender for 2024, beslutte mødedato, tidspunkt, længde, og hvor socialudvalgsmøderne skal holdes.

Administrationen anbefaler, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget fastholder at have ordinære møder som i 2023, dvs. fra kl. 13.30-16.00 på datoerne angivet i den politiske mødekalender 2024 (bilag 1). Skulle der være behov for at afvige fra den besluttede mødestruktur, anbefales det, at møderne rykkes tættere på Økonomiudvalgets møde af hensyn til flow for tværgående sager.

Administrationen anbefaler ligeledes, at møder som udgangspunkt holdes, hvor det er muligt at gennemføre mødet både med hensyn til forplejning, mødefaciliteter og det tekniske udstyr, der skal være til rådighed.

Retligt grundlag

Styrelseslovens §20 fastslår, at stående udvalg for hvert regnskabsår træffer beslutning om, hvornår og hvor udvalgets møder skal afholdes.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte politisk mødekalender for udvalgets ordinære møder i 2024.

 

Vurdering

Ingen bemærkninger.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

3. Planlægning af mødeaktivitet 2024 (B)

Beslutning

At 1: Ift. tema- og dialogmøder besluttede udvalget, at administrationen arbejder videre med de foreslåede temaer (outdoor, nicheidrætter, flere-skal-med-indsatser)

 

 

At 2: Udvalget besluttede samlet deltagelse i Idrætsmødet i Aalborg i 2024.

 

 

At 3: Udvalget besluttede, at administrationen arbejder videre med en studietur med fokus på turisme. Administrationen undersøger muligheden for en studietur til Silkeborg Kommune.

 

 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte rammerne for udvalgets tema- og dialogmøder i 2024 samt oplægget til udvalgets konferencedeltagelse og studieture i 2024. 

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter mødestruktur og rammer for tema- og dialogmøder i 2024

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter, hvilke konferencer i 2024 de ønsker at prioritere deltagelse i i 2024.

3. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuel prioritering af udvalgets midler til afholdelse af en studietur.

 

Sagens indhold

På udvalgsmødet den 1. juni drøftede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønskerne til tema- og dialogmøder samt deltagelse i konferencer og planlægning af eventuel studietur. På baggrund af udvalgets drøftelser har administrationen udarbejdet oplæg til datoer for tema- og dialogmøder i 2024. Den foreslåede politiske mødekalender for 2024 behandles i anden sag på dagsordenen.

Omkostninger til konferencer, studietur, forplejning mm. afholdes af udvalgets eget budget. Hertil indgår forplejning til udvalgsmøder, dialogmøder og temamøder. 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets egen pulje:

Budget 2023

Overført fra 2022

Korrigeret budget 2023

Budget 2024

123.720

65.123

188.843

123.720

Udgifter til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets drift er forplejning til udvalgsmøder, dialogmøder og temamøder. Gennemsnitligt er der i 2022 brugt ca. 1.100 kr. til forplejning pr. møde inkl. dialogmøder og temamøder.

Udvalget kan selv disponere over de til udvalget afsatte midler. Anvender udvalget ikke alle midlerne i 2024, kan midlerne overføres til 2025. Udvalget har således mulighed for at spare op til mere omkostningstunge aktiviteter i 2025, hvis udvalget ønsker dette. 

 

Temamøder og dialogmøder

Der lægges op til at afholde temadrøftelser i udvalget fast hver 3. måned. 

Temamøderne kan enten lægges på samme dag som udvalgsmøderne, eller de kan lægges på andre datoer, afhængigt af udvalgets ønsker. 

Har udvalget ikke allerede ønsker til konkrete emner, besluttes disse løbende af udvalget i god tid inden temadrøftelsen. På mødet den 1. juni drøftede udvalget muligheden for et fælles temamøde med flere andre fagudvalg vedrørende Flere skal med-puljen.

På samme måde kan udvalget allerede nu komme med ønsker til konkrete dialogmøder. Det er også muligt at komme med sådanne ønsker senere. På mødet den 1. juni drøftede udvalget muligheden for at planlægge en besøgsrække i foreninger, fx i regi af Flere skal med-puljen. 

Administrationens forslag:

  • Foreningsbesøgstur med fokus på nicheidrætter (under planlægning)
  • Foreningsbesøgstur med fokus på outdoor (afventer planlægning)
  • Fælles temamøde med EBU om kulturstrategi, turismeperspektiver på kulturområdet samt synergi på tværs af udvalgsområder (foreløbigt planlagt til 24. januar 2024)
  • Rundtur til flere-skal-med-indsatser
  • Rundtur til kulturinstitutioner (tidligere besluttet og under planlægning)


Konferencedeltagelse i 2024

Udvalget har drøftet følgende konferencer:

  • Bibliotekspolitisk topmøde den 11.-12. april
  • Idrætsmødet 2024 den 23.-25. april
  • Børnekulturtopmødet Children need arts
    Dato: Afventer, maj måned
  • KL's Kultur- og Fritidskonference
    Dato: Afventer, maj måned
  • Kulturmødet Mors 22.-24. august
  • Idrættens branchedage i Vejen
    Dato: Afventer, ultimo oktober/primo november måned

På mødet den 1. juni drøftede udvalget muligheden for, at der på hvert udvalgsmøde under 'Gensidig orientering' afsættes et kort tidsrum til orientering og refleksion på baggrund af nyligt afholdte konferencer etc. Der indføres i forlængelse deraf en kort tekst i protokollen.

Økonomiestimat: Deltagelse i KL-konference med 2 overnatninger forventes at koste ca. 10.000 kr. pr deltager (deltagergebyr, 2 middage, transport). Deltagelse i KL-konference af 1 dags varighed forventes at koste ca. 2.500 kr. pr. deltager. 

 

Studieture

På mødet den 1. juni drøftede udvalget muligheden for en studietur til en kommune, der fx har løftet sundhedsprofilen. 

Administrationens foreslår, at udvalget drøfter konkret indhold og fokus for en eventuel studietur, hvorefter administrationen kan udarbejde konkret oplæg.

Til inspiration kan eks. nævnes:

  • Syddjurs Kommune – Maltfabrikken.

    Syddjurs har ligesom, bla. Svendborg, siden 2015 oplevet en støt stigning i befolkningstilvæksten og er en kommune, som børnefamilier flytter til. I Ebeltoft i Syddjurs Kommune ligger Maltfabrikken, som er et sted for kunst, kultur, erhverv og iværksætteri. Maltfabrikken er også et samlingssted med bibliotek, museum og arkiv og er blevet til på ildsjæle-initiativ og i et stærkt samarbejde mellem fonde, erhvervsliv og private lokale bidragydere, samt et stærkt partnerskab med Syddjurs Kommune. Der vil således også være en kobling til ressortområdet under EBU.
  • Aalborg Kommune - Kulturvitaminer 
    Kulturvitaminer er et program, der er udarbejdet af Sundheds- og Kulturforvaltningen og forankret i Center for Mental Sundhed i Aalborg. Lokale kulturinstitutioner/aktører medvirkede i at levere aktiviteterne. Projektet løber over ti uger med to til tre ugentlige mødegange med en varighed af mellem to til tre timer. Der er udarbejdet en forskningsrapport med positive resultater indenfor mental sundhed, fysisk sundhed og sociale relationer. 
  • Silkeborg - vision Danmarks outdoor hovedstad
    Fokus på naturen og trailcenter som samlingspunkt for bevægelse, sundhed og trivsel. 
  • Skanderborg - Kulturhuset Skanderborg
    Huset ejes af kommunen men styres af 200 frivillige og tre ansatte uden kommunal indblanding. Kommunen sagde i sin tid: Vi bygger det – hvis I driver det! Huset der i disse dage fejrer 25 år, indeholder biograf, mødelokaler, café, lille og stor sal og Kulturtorv. Besøgstallet ligger på 350.000 gæster årligt.

 

Retligt grundlag

Den kommunale styrelseslov.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte, hvordan de vil disponere i forhold til tema- og dialogmøder, konferencedeltagelse, og eventuelle studieture i 2024. 

 

Vurdering

Ingen bemærkninger. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

     

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger.

     

    4. Kommissorium for nyt tværgående turismeråd (B)

    Beslutning

    At 1-2: Udvalget drøftede udkast til kommissorium og gav input til den videre proces, herunder inddragende dialog med interessenter mhp. kvalificering af udkastet.

    Sagen genoptages på december-mødet.

     

    Fritidskoordinator Casper Skov Andersen deltog under oplysningen af punktet.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte kommissorium for nyt tværgående turismeråd. 

    Derudover skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i forlængelse heraf beslutte, hvilke 2 medlemmer der skal repræsentere udvalget i følgegruppen i det nye turismeråd. 

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender administrationens oplæg til kommissorium for nyt tværgående turismeråd. 

    2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vælger, hvilke 2 medlemmer fra udvalget der skal sidde med i følgegruppen i det nye turismeråd. 

    Sagens indhold

    Turistforeningerne i Slagelse, Korsør og Skælskør får i dag tildelt en økonomisk ramme til hver by, som de kan indstille til udbetaling til aktiviteter, som foregår i lokalområdet. Administrationen udbetaler herefter tilskuddet direkte til aktørerne.

    Der har også været afprøvet en model, hvor foreningerne har fået et dedikeret beløb til fælles disponering.

    Nogle af de udfordringer, som har været rejst i forbindelse med den måde, som tildelingen af midler er sket på hidtil, er:

    • Der er relativt små beløb til rådighed, men de antager en stor administrativ arbejdsbyrde for såvel kommune som de frivillige.
    • Tildelingen af midler er baseret på, hvad bestyrelsen i de tre turistforeninger indstiller. Men der findes hverken et klart defineret tildelingsgrundlag eller fælles principper for, hvordan aktiviteter udvælges og vurderes.
    • Den lokale forankring er meget forskellig.
    • Hvordan spiller turistforeningernes midler sammen med / adskiller sig fra puljer i kommunen, fx Puljen til kulturelle formål?
    • Hvorfor er der ikke et tættere samarbejde/relation mellem Destination Sjælland og turistforeningerne?
    • Hvordan skal turistforeningernes samarbejde og samspil være med erhvervsforeninger og Bykontorer, og hvordan adskiller de forskellige aktører sig fra hinanden.

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede derfor på mødet den 2. juni 2022, at der på forsøgsbasis skulle nedsættes et tværgående turismeråd bl.a. mhp. at afprøve en helt ny måde at tilgå samarbejdet med aktørerne på turismeområdet.

    Kommissorium for det tværgående turismeråd

    På baggrund af den politiske beslutning og inputs fra Destination Sjælland har administrationen udarbejdet et udkast til kommissorium for det nye turismeråd (bilag 1). 

    Der er i kommissoriet lagt op til, at turismerådet skal være en instans i stil med Eliteboardet i Slagelse Talent & Elite. Det vil sige en længerevarende instans, som fagudvalget kan nedsætte, og som er funktionsdygtig, indtil det politisk besluttes, at rådet skal nedlægges. 

    Dette står i modsætning til et § 17.4-udvalg, der nedsættes af Byrådet, og som har en afgrænset funktionsperiode (til udgangen af en Byrådsperiode). 

    Derudover er der lagt op til, at turismerådet skal have en mere uformel karakter end et § 17.4-udvalg. 

    Formål

    Det tværgående turismeråd skal, jf. udkast til kommissorium, bl.a. medvirke til at skabe et udvidet og mere struktureret og optimeret samarbejde mellem aktørerne på turismeområdet og skabe øget sammenhæng, samspil og synergi.

    Turismerådet skal desuden bidrage til at skabe innovation, udvikling og stærke partnerskaber på turismeområdet.

    Turismerådet skal desuden sikre, at både de lokale, professionelle og politisk/administrative perspektiver bliver inddraget i forbindelse med prioritering/udmøntning af de til
    turistforeningerne afsatte turismemidler.

    Samt at der kommer øget synlighed omkring bl.a. muligheden for at søge turismemidler, og hvilke principper/retningslinjer ansøgningerne bliver behandlet/prioriteret på baggrund af.

    Sammensætning og organisering

    Turismerådet er sammensat med udgangspunkt i beslutningen på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde den 2. juni 2022.

    Det vil sige, at både Destination Sjælland, turistforeninger, bykontorer, erhvervsforeninger/Business Slagelse, Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og administrationen er tænkt ind i det nye råd. 

    Der er i kommissoriet lagt op til, at det nye turismeråd får en todelt organisering:

    En operationel og beslutningsdygtig styregruppe bestående af:

    • 1-2 ledelsesrepræsentanter for turismeområdet i Slagelse Kommune
    • 1 ledelsesrepræsentant fra Destination Sjælland
    • 1 konsulent fra Slagelse Kommune (gruppens sekretær)

    En bredt sammensat følgegruppe med repræsentanter for turistforeninger, bykontorer, erhvervsforeninger/Business Slagelse og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (samt styregruppen). 

    Hovedopgaver:

    Turismerådet skal udarbejde et forslag til fælles, offentligt tilgængelige principper/retningslinjer for udmøntningen af turismemidler, som styregruppen for turismeområdet herefter efterbehandler og indstiller til godkendelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

    Turistforeningerne vil ligesom i dag indstille fordelingen af turismemidlerne. Men det skal fremover ske på baggrund af de nye fælles, offentligt tilgængelige principper/retningslinjer.

    Turistforeningerne indstiller fordelingen af turismemidlerne til godkendelse i turismerådets styregruppe. Hvis der indstilles over 50.000 kr. til en konkret ansøgning, er det Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, der skal godkende den pågældende indstilling, jf. det administrative loft for ansøgninger.

    Derudover skal turismerådet være sparringspartner for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og administrationen i forbindelse med tiltag, planer, projekter, strategier mv. på turismeområdet.

    Ligesom turismerådet skal danne ramme for drøftelser om turisme og turismepotentiale i kommunen samt udveksling af viden og erfaringer. Derudover skal drøftelserne i rådet gerne give inspiration til nye aktiviteter/tiltag og samarbejder og samskabelse.

    Mødefrekvens

    Der er lagt op til, at rådet som helhed (både styregruppe og følgegruppe) skal mødes cirka 2 gange om året, mens styregruppen vil have en højere mødefrekvens, da der er tale om en operationel styregruppe på det samlede turismeområde.

    Evaluering

    Da der er tale om en forsøgsordning, er der i kommissoriet lagt op til, at der foretages en evaluering af rådet efter udmøntningen af turismemidler for 2024. Evalueringen forventes at finde sted i efteråret 2024.

    Retligt grundlag

    Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver.

    Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver, der har til formål generelt at fremme den lokale turismeudvikling.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. Godkende udkastet til kommissorium for nyt tværgående turismeråd, med eller uden konkrete ændringer/tilføjelser
    2. Vælge, hvilke 2 medlemmer der skal repræsentere Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i følgegruppen i det nye turismeråd.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at det tværgående turismeråd vil bidrage til at udvide og strukturere samarbejdet og synergien på turismeområdet og styrke dialogen om, hvordan Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget med deres midler på bedste vis kan understøtte turismeudviklingen fremadrettet mhp. at udvikle og forløse turismepotentialet i kommunen til gavn for borgere og besøgende.

    Administrationen vurderer endvidere, at drøftelserne i turismerådet kan inspirere til udvikling af nye tiltag og samarbejder på turismeområdet samt vidensdeling og erfaringsudveksling. 

    Det er desuden administrationens vurdering, at udarbejdelse af nye fælles, offentligt tilgængelige principper/retningslinjer for turistforeningernes fordeling af turismemidler vil bidrage til at ensrette og kvalificere tildelingen af turismemidler, herunder, at både lokale, professionelle og administrative/faglige perspektiver samt relevante strategier, planer, visioner, erfaringer mv. inddrages i forbindelse med behandling og prioritering af ansøgninger.  

    Dermed vil udmøntningen af turismemidler også i højere grad komme til ske efter samme proces mv. som de øvrige puljer på kultur- og fritidsområdet. 

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Der vil være udgifter i tilknytning til turismerådets arbejde, fx til afholdelse af møder. Disse udgifter finansieres inden for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets ramme.

    Der er i dag afsat 262.500 kr. til turistforeningerne og 113.500 kr. til posten "øvrigt".

    Prioriteringsforslaget på turismeområdet til Budget 2024 indeholder dog en rammebesparelse på 122.000 kr. på turismeområdet. 

    Det vil således først være efter 2. behandling af budgettet, at den fremadrettet økonomi omkring turistforeninger og turismeråd kan præciseres.

    Tværgående konsekvenser

    Andre relevante fagudvalg, fx Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget vil blive orienteret om turismerådets arbejde efter behov.

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger.

    5. Korsør Ro- og Kajakklub - tilskud til udskiftning af vinduer (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

     

    At 2: Udvalget besluttede, at tilskuddet ydes under forudsætning af, at Korsør Ro- og Kajakklub selv skaffer det resterende beløb gennem egenfinansiering og/eller ekstern finansiering.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om der skal ydes tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til Korsør Ro- og Kajakklub til udskiftning af vinduer i klubhus. 

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 37.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til Korsør Ro- og Kajakklub til udskiftning af vinduer i klubhus.

    2. at Tilskuddet ydes under forudsætning af, at Korsør Ro- og Kajakklub selv skaffer det resterende beløb gennem egenfinansiering og/eller ekstern finansiering

    Sagens indhold

    Administrationen har modtaget en ansøgning fra Korsør Ro- og Kajakklub, der søger om tilskud på 60.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af vinduer i deres klubhus. 

    Klubben ejer selv bygningen, men den ligger på lejet grund. 

    Korsør Ro- og Kajakklub ønsker at nedsætte klubbens energiforbrug og CO2-udledning. Dette skal ske ved at udskifte vinduerne i klubbens klubhus til nye, energibesparende vinduer. De nuværende vinduer er fra begyndelsen af 1990'erne. 

    Beregninger på ENERGIBEREGNER viser ifølge Korsør Ro- og Kajakklub, at klubbens projekt vil reducere energiforbruget med 4072 Kwh/årligt og nedsætte CO2-udledningen med 835 kg/årligt. Ifølge beregningen vil besparelsen på varmeregningen være 242.930 kr. i vinduernes levetid. 

    Der er i beregningen anvendt en levetid på 25 år, en pris på 125 øre pr. Kwh og en rente på 5 %. 

    Korsør Ro- og Kajakklub samarbejder med ledelse og elever/studerende på FGU Syd- og Vestsjælland Korsør om projektet. Eleverne på FGU Syd- og Vestsjælland Korsør står for udskiftningen af vinduerne. Unge elever fra lokalområdet vil således gennem projektet få mulighed for at bruge de ting, som de lærer på uddannelsen og dermed få vigtig praktisk erfaring med håndværket/faget. FGU Syd- og Vestsjælland Korsør har afgivet et tilbud på opgaven, som Korsør Ro- og Kajakklub har accepteret. 

    Korsør Ro- og Kajakklub har indhentet flere tilbud på de nye vinduer. 

    Det billigste tilbud, der også er det, som klubben ønsker at gå videre med, beløber sig til 57.336,48 kr.

    Derudover skal klubben betale 14.310 kr. til FGU Syd- og Vestsjælland Korsør for selve udskiftningen af vinduerne. 

    Den samlede udgift vil derfor være 71.646,48 kr. 

    Klubbens arbejdshold, der består af frivillige fra foreningen, vil bidrage med praktisk arbejde til projektet. 

    Korsør Ro- og Kajakklubs økonomi:
    Korsør Ro- og Kajakklub kom ud af 2023 med et overskud på 16.483,38 kr.

    Korsør Ro- og Kajakklub havde pr. 31.12.2022 i alt 429.882,24 kr. i likvide beholdninger. 

    Tidligere modtagne tilskud:
    Korsør Ro- og Kajakklub har flere gange inden for de senere år modtaget tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen. Der har dog primært været tale om mindre beløb. 

    2022: 10.000 kr. til renovering af container til opbevaring af følgebåd

    2020: 8.000 kr. til hejsesystem til kajakker samt reoler til svømmeveste

    2019: 20.000 til adgangskontrol og videoovervågning

    2017: 52.800 kr. til parkeringsareal, renovering af facader på klubhus og nye terrassebrædder til terrasse 

    Retligt grundlag

    Kommunen kan understøtte borgernes aktive fritidsliv, jf. kommunalfuldmagten.

    Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. Bevilge de ansøgte 60.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af vinduer i klubhus.
    2. Bevilge de indstillede 37.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af vinduer i klubhus.
    3. Bevilge et andet beløb fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af vinduer i klubhus.
    4. Give afslag på ansøgningen.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at Idræts- og Fritidspuljen kan støtte projektet, idet puljen bl.a. giver tilskud til renovering af eksisterende faciliteter. Puljen har ved flere lejligheder støttet netop udskiftning af vinduer og andre energibesparende tiltag i faciliteter på idræts- og fritidsområdet.

    Derudover vurderer administrationen, at ansøgningen lever op til følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:

    • Børn og unge (elever på FGU Syd- og Vestsjælland Korsør hjælper med udskiftningen af vinduerne og får derigennem værdifuld praktisk erfaring med håndværket)
    • Omfang (alle klubbens medlemmer får gavn af de nye vinduer)
    • Idrætspolitik (fx målet om optimering af faciliteter)
    • Medfinansiering + Inddragelse af borgere (klubbens medlemmer bidrager med arbejdskraft til projektet)

    Endelig vil udskiftning af vinduerne give en stor besparelse på energiforbruget og dermed både være miljøvenlig og bidrage til den grønne omstilling og nedbringelse af CO2-udledning. 

    Administrationen vurderer dog, at der i tråd med de politisk vedtagne bærende principper for ansøgninger bør indlægges en væsentlig økonomisk medfinansiering af projektet.

    Dette skal også ses i sammenhæng med, at Korsør Ro- og Kajakklub, jf. seneste årsregnskab, har 429.882,24 kr. i likvide beholdninger, og at klubben flere gange i de senere år har fået tilskud fra puljen.

    Derudover vurderer administrationen, at der vil være gode muligheder for, at klubben kan opnå tilskud til projektet fra fonde/eksterne puljer, da flere fonde/puljer har fokus på netop energirenovering samt fysisk aktivitet og fællesskab.

    Administrationen vurderer derfor på baggrund af ovennævnte, at der maksimalt bør ydes et tilskud på 37.000 kr. til projektet.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Der er pt. 235.259 kr. tilbage i årets Idræts- og Fritidspulje.

    Der er tre ansøgninger på dagsordenen til dette udvalgsmøde. De tre ansøgninger er på tilsammen 297.125 kr., og administrationen indstiller et samlet tilskud på 77.000 kr. i de tre ansøgninger. 

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger. 

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger. 

    6. B73 - tilskud til indkøb og etablering af to spillerbokse (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om der skal ydes tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til B73 til indkøb og etablering af to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver. 

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget udsætter stillingtagen til ansøgningen, indtil DBU evt. beslutter, at to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver bliver et ufravigeligt krav for at kunne spille i 2. division for kvinder.

    Sagens indhold

    Administrationen har modtaget en ansøgning fra B73, der søger om tilskud på 112.125 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til indkøb og etablering af to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver.

    Baggrunden for ansøgningen er, at B73's kvindesenior-hold er rykket op i 2. division (3. bedste række), og det stiller ifølge klubben helt andre krav til faciliteterne omkring holdet.

    Ifølge B73 har klubben lige nu en midlertidig dispensation fra DBU, så klubben ikke skal leve op til det hele. Et af de steder, hvor faciliteterne ikke lever op til kravene, er størrelsen på spillerboksene. Der er ifølge klubben et krav om, at de skal kunne rumme minimum otte personer i hver.

    Derfor ønsker B73 at etablere to nye spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver på bane 1 på Stadion Vest, så klubben kan leve op til kravene og sikre optimale forhold for det ny-oprykkede divisionshold. De større spillerbokse vil også kunne bruges og øge komforten for resten af de hold i klubben, der spiller kampe på opvisningsbanen. 

    B73 stiler benhårdt efter at fortsætte udviklingen af kvindefodbold, blive den førende klub på Vestsjælland og udvikle spillere i alle aldre, så klubben indenfor en årrække kan være med i Sjællands højeste fællesrækker. Derfor ønsker B73 at sikre optimale forhold for kampafvikling.

    B73 har indhentet 2 tilbud på indkøb og etablering af spillerbokse. 

    Det tilbud, som B73 ønsker at gå videre med, lyder på 118.125 kr. inklusiv moms. 

    Klubben vil selv bidrage med 6.000 kr. og søger Idræts- og Fritidspuljen om restbeløbet (112.125 kr.). B73 har ikke søgt tilskud til projektet hos fonde, sponsorer eller eksterne puljer. 

    B73's økonomi:
    B73 kom ud af 2022 med et overskud på 53.239,95 kr.

    B73 havde pr. 31.12.2022 i alt 537.376,75 kr. i likvide beholdninger. 

    Tidligere modtagne tilskud:

    Idræts- og Fritidspuljen har to gange i år støttet facilitetsprojekter ude hos B73:

    • 62.000 kr. til etablering af 4 petanquebaner (bevilget på KFT-mødet den 10/8 2023)
    • 40.000 kr. til ny og større overdækning (bevilget administrativt i september 2023)

    Derudover har kommunen i de senere år støttet følgende store facilitetsprojekter i klubben:

    • Ny kunstgræsbane (Budget 2020)
    • Udvidelse af klubhus (Budget 2021)

    Dialog med DBU om krav til spillerbokse

    Administrationen har til brug for behandlingen af ansøgningen været i dialog med turneringskoordinatoren hos DBU.

    Han har i en mail til administrationen oplyst, at matchmanualen for 2. division for kvinder, og dermed også kravene om to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver, kun er vejledende på nuværende tidspunkt.

    Det skyldes, at matchmanualen er ny, og at DBU ønsker at give klubberne tid til at få setup på plads. 

    Turneringskoordinatoren ved ikke, hvornår kravene bliver obligatoriske/ufravigelige, da det skal besluttes politisk i DBU. Men han vurderer, at det tidligst bliver fra sæsonen 2024-2025.

    Retligt grundlag

    Kommunen kan understøtte borgernes aktive fritidsliv, jf. kommunalfuldmagten.

    Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. Bevilge de ansøgte 112.125 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til indkøb og etablering af to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver.
    2. Bevilge et andet beløb fra Idræts- og Fritidspuljen til indkøb og etablering af to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver.
    3. Give afslag på ansøgningen.
    4. Udsætte stillingtagen til ansøgningen, indtil DBU evt. beslutter, at to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver bliver et ufravigeligt krav for at kunne spille i 2. division for kvinder. 

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at Idræts- og Fritidspuljen vil kunne støtte projektet, idet puljen bl.a. giver tilskud til etablering af nye faciliteter.

    Puljen har ved flere lejligheder støttet netop indkøb og etablering af spillerbokse. Fx blev der 2021 administrativt bevilget 20.000 kr. fra puljen til indkøb af fire spillerbokse til banerne i Sørby. 

    Derudover vurderer administrationen, at ansøgningen lever op til følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:

    • Nytænkning (der er tale om en opgradering af faciliteterne på kampbanen)
    • Omfang (alle hold i klubben, der bruger opvisningsbanen, vil få glæde af nye og større spillerbokse)
    • Idrætspolitik (udvikle faciliteter til talentudvikling og understøtte moderne idrætsanlæg)

    Administrationen har stor forståelse for B73's ønske om opgradering af stadionfaciliteter.

    Administrationen vurderer dog, at der ikke skal ydes tilskud til projektet i denne omgang. 

    Dette skal ses i sammenhæng med:

    • At kravet om to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver ifølge DBU kun er vejledende på nuværende tidspunkt og tidligst fra næste sæson bliver et obligatorisk/ufravigeligt krav.
      B73's kvindehold kan derfor godt spille i 2. division uden at have de pågældende spillerbokse, og der er derfor ikke et akut behov for de nye og større spillerbokse. 
    • At B73's kvindehold er nyoprykkere. Det kan tale for, at man afventer, om holdet etablerer sig i 2. division, før der investeres i nye og større spillerbokse.
    • At Idræts- og Fritidspuljen allerede har støttet to andre facilitetsprojekter ude hos B73 i år til i alt 102.000 kr.
    • At administrationen vurderer, at det kan sende et uheldigt signal til andre foreninger/ansøgere, hvis samme forening/område modtager mange tilskud fra puljen i et kalenderår eller modtager en stor andel af de samlede midler i puljen i et kalenderår. 

    Administrationen anbefaler derfor, at udvalget udsætter beslutningen om ansøgningen, indtil DBU evt. beslutter, at kravet om to spillerbokse med plads til minimum otte personer i hver bliver ufravigeligt for at kunne spille i 2. division for kvinder. 

    Administrationen vil i dialog med klubben bringe sagen op igen, når/hvis kravet fra DBU bliver obligatorisk.

    Såfremt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønsker at støtte projektet allerede nu, anbefaler administrationen, at der i tråd med de bærende principper bliver indlagt en væsentlig økonomisk medfinansiering af projektet, således at der maksimalt ydes 55.000 kr. i tilskud. 

    Dette skal ses i sammenhæng med:

    • At B73, jf. seneste årsregnskab, har 537.376,75 kr. i likvide beholdninger
    • At kommunen i de senere år har støttet flere store facilitetsprojekter ude hos B73
    • At B73/B73's støtteforening allerede har modtaget to tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen i 2023 på tilsammen 102.000 kr.
    • Hvad der tidligere er bevilget til lignende ansøgninger (der blev i 2021 bevilget 20.000 kr. til etablering af fire spillerbokse i Sørby, som dog kun havde plads til seks personer i hver). 

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Der er pt. 235.259 kr. tilbage i årets Idræts- og Fritidspulje.

    Der er tre ansøgninger på dagsordenen til dette udvalgsmøde. De tre ansøgninger er på tilsammen 297.125 kr., og administrationen indstiller et samlet tilskud på 77.000 kr. i de tre ansøgninger. 

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger. 

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger. 

    7. Team Ljungquist / RngSde Promotions - Ansøgning om tilskud til afholdelse af boksestævne (B)

    Beslutning

    At 1-2: Sagens udsættes til november-mødet.

    Administrationen går i dialog med ansøger mhp. en uddybning af ansøgningen.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om der skal ydes tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til Team Ljungquist til afvikling af boksestævne i Slagelse/Korsør. 

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at yde 40.000 kr. i tilskud til Team Ljungquist fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævne. Tilskuddet øremærkes leje af boksering, lyd og lys samt markedsføring. 
    2. at Tilskuddet ydes under forudsætning af, at Team Ljungquist selv skaffer det resterende beløb til afvikling af stævnet gennem egenfinansiering og/eller ekstern finansiering.

    Sagens indhold

    Team Ljungquist søger om et tilskud på 125.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til afholdelse af et boksestævne i Slagelse eller Korsør.

    Team Ljungquist er et promotorselskab indenfor boksning. Team Ljungquist startede med at arrangere professionelle boksestævner med bokseren Kem Ljungquist som hovedkamp, men har fået andre boksere ind i deres selskab, bl.a. Emil Lindebjerg Kot fra Korsør. Team Ljungquist har tidligere arrangeret 3 stævner på Sydsjælland og er ét af 5 promotorselskaber i Danmark. 

    Team Ljungquist vil afholde et arrangement med en lokal professionel bokser, Emil Lindebjerg Kot, som tidligere har bokset i Korsør Amatør Bokseklub. Arrangementet skal samtidig være med til at gøre opmærksom på "gamle dage", hvor boksning var stort i Slagelse Kommune, især i Korsør. 

    Team Ljungquist ønsker at øge interessen for boksning og forhåbentlig skaffe flere medlemmer til bokseklubberne i kommunen. Team Ljungquist har set medlemsforøgelser på op til 20% i de lokale bokseklubber efter lignende stævner i andre kommuner.

    Boksestævnet vil have minimum 5 professionelle kampe, både med danske og internationale boksere. Derudover vil der værre 3-6 amatørkampe med lokale boksere i det ene ringhjørne.

    Stævnet vil blive streamet på online boksekanal. Team Ljungquist har allerede kontakt til lokalaviser. 

    Arrangementet vil foregå en lørdag i december (datoen er endnu ikke fastlagt, da den afhænger af, hvilke haller der er ledige). Der vil blive solgt billetter til stævnet. Billetterne vil koste 195-345 kr., og Team Ljungquist forventer at sælge 800-1200 billetter. 

    Budgettet for arrangementet er på 683.000 kr. 

    Budgetterede udgifter ved stævnet:

    Produkt

    Beløb 

    Personale 

    375.000 kr.

    Kost, logi & transport

    110.000 kr.

    Leje af ring, lys og lyd

     70.000 kr.

    Produktion af Canvas-ring 50.000 kr. 

    TV og Markedsføring

     60.000 kr.

    Dansk Professionel Bokseforbund 

     18.000 kr. 

    I budgettet er ikke indregnet udgifter til leje af hal, hvilket vil beløbe sig til mellem 24.639 kr. - 36.873 kr., alt efter hvilken hal arrangementet bliver afholdt i. 

    Team Ljungquist søger om 125.000 kr. og forventer, at sponsorater, sammen med billetindtægter (200.000 kr.) og barsalg (75.000 kr.), skal dække de resterende udgifter ved stævnet. Team Ljungquist forventer ikke at få et overskud på stævnet.

    Team Ljungquist afholder og har afholdt lignende arrangementer i andre kommuner. Fritidsafdelingen er bekendt med, at andre kommuner har ydet tilskud på henholdsvis 10.000 kr. og 50.000 kr. til markedsføring af stævnerne. Erfaringen fra en kommune, hvor der har været afholdt et lignende stævne, har været positive og tilfredsstillende. 

    Team Ljungquist har et samarbejde med Korsør Amatør Bokseklub. Korsør Amatør Bokseklub vil stå for organisering af amatørkampene og generel arbejdskraft i forbindelse med arrangementet. Bokseklubben vil få omtale og mulig medlemsfremgang ud af arrangementet, men ikke anden økonomi.

    Retligt grundlag

    Kommunen kan understøtte borgernes aktive fritidsliv, jf. kommunalfuldmagten.

    Retningslinjer for Idræts- og Fritidspuljen.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. Bevilge de ansøgte 125.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævnet.

    2. Bevilge de indstillede 40.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævnet.

    3. Bevilge et andet beløb fra Idræts- og Fritidspuljen til afvikling af boksestævnet.

    4. Give afslag på ansøgningen til Idræts- og Fritidspuljen.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at Idræts- og Fritidspuljen kan støtte arrangementet, idet puljen bl.a. giver tilskud til afholdelse af arrangementer samt til aktiviteter/tiltag, der understøtter arrangementer, fx markedsføring og leje af nødvendigt udstyr.

    Derudover vurderer administrationen, at ansøgningen lever op til følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:

    • Inddragelse af borgere (Samarbejder med bokseklub i Korsør om afvikling af stævnet)
    • Omfang (Erfaringsmæssigt samler boksestævner mange forskellige slags borgere)
    • Nytænkning (Der er ikke afholdt lignende stævner i kommunen de seneste mange år)
    • Idrætspolitik (Stævnet understøtter kapitlet "Idrætten sætter kommunen på landkortet", herunder målet om at tiltrække store sportsevents til kommunen. Der vil komme omtale både før og efter arrangementet)

    Administrationen vurderer, at der i tråd med retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen kun kan bevilges midler til følgende poster i budgettet:

    • Leje af boksering
    • Lyd og lys
    • Markedsføring

    Idræts- og Fritidspuljen kan, jf. retningslinjerne for puljen, ikke støtte ophold, præmier samt mad og drikke, hvilket dækker over resten af posterne i budgettet.

    Administrationen gør opmærksom på, at dele af arrangementet er professionelt og derfor ikke kan støttes 100%. Da cirka halvdelen af kampene vil være amatørkampe, kan der ydes tilskud til 50% af udgifterne til leje af ring samt lyd og lys (35.000 kr.). Administrationen vurderer, at der desuden kan ydes et tilskud på 5.000 kr. øremærket markedsføringen af amatørkampene.

    Idræts- og Fritidspuljen kan, jf. retningslinjerne for puljen, ikke støtte kommercielle arrangementer. Administrationen har ved behandlingen af ansøgningen lagt til grund, at ansøger ikke forventer et overskud på stævnet, og at der, jf. ovenstående, kun ydes tilskud til den andel af udgifterne, der vedrører amatørkampene ved stævnet (som godt kan støttes af puljen). Administrationen vurderer derfor, at ansøgningen kan holdes inden for rammerne af Idræts- og Fritidspuljen. 

    Idræts- og Fritidspuljen har ved andre lejligheder støttet arrangementer. Det typiske tilskudsniveau har været 15.000-50.000 kr.

    I 2018 støttede Idræts- og Fritidspuljen Korsør Amatør Bokseklub med 13.000 kr. til afvikling af Sjællandsmesterskabet i boksning. Her var 8.000 kr. øremærket leje af boksering og 5.000 kr. øremærket markedsføring. 

    Administrationen vurderer derfor på baggrund af ovennævnte, at der maksimalt bør ydes et tilskud på 40.000 kr. til afvikling af boksestævnet.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Der er pt. 235.259 kr. tilbage i årets Idræts- og Fritidspulje.

    Der er tre ansøgninger på dagsordenen til dette udvalgsmøde. De tre ansøgninger er på tilsammen 297.125 kr., og administrationen indstiller et samlet tilskud på 77.000 kr. i de tre ansøgninger. 

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger.

    8. Videre drøftelse af mulig Eliteidrætspulje (D)

    Beslutning

    At 1: Udvalget drøftede de tre scenarier.

    Administrationen går i dialog med foreninger, der tidligere har modtaget støtte fra markedsføringspuljen mhp. en belysning af deres perspektiver ved en eventuel ændring af markedsføringspuljen. Der planlægges et dialogmøde med relevante foreninger omkring foreningernes behov og udvikling i samspillet med de politiske prioriteringer og støttemuligheder.

     

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal have 2. drøftelse af en mulig ny Eliteidrætspulje.

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter scenarier og retning for en evt. ny Eliteidrætspulje.

    Sagens indhold

    På baggrund af udvalgets drøftelser på udvalgsmødet d. 10. august 2023 har administrationen arbejdet videre med udvalgets perspektiver og tilkendegivelser. Nærværende sag udgør dermed udvalgets 2. drøftelse af perspektiver på en evt. ny Eliteidrætspulje

    På baggrund af drøftelserne d. 10. august 2023 har administrationen opstillet tre scenarier for oprettelsen af en evt. ny Eliteidrætspulje. 

    Scenarie 1: Eliteidræt

    I scenarie 1 oprettes der en Eliteidrætspulje, som udelukkende fokuserer på eliten, både individuelle udøvere og foreninger. Elite er af Team Danmark delt op i tre kategorier, udøver skal i nedenstående kontekst forstås som både klub og individuelle udøvere;

    • Klub Elite (Udøver, der deltager på højeste niveau i den nationale konkurrencestruktur).
    • National Elite (Udøver, som repræsenterer Danmark eller klub ved internationale seniorkonkurrencer, samt de mest talentfulde udøvere, der har et ekstraordinært potentiale for at nå den internationale seniorelite.)
    • International Elite (Udøver med resultatperspektiv på højeste niveau til EM, VM og OL).

    I en fokuseret Eliteidrætspulje vil disse kategorier blive brugt som rettesnor, og der vil ud fra disse blive opstillet nogle klare objektive kriterier. Dette vil bevirke, at ansøgerfeltet til puljen givetvis vil blive smallere end ved den eksisterende Markedsføringspulje og nogle af de øvrige beskrevne scenarier.

    Eliteidrætspuljen vil i scenarie 1 udelukkende have fokus på eliteidrætten. Det bør overvejes, hvorvidt Eliteidræt i Slagelse Kommune skal være kendetegnet ved, at lokale foreninger og udøvere støttes, herunder at et af målene for puljen kan være, at den kommer nuværende eller indfødte borgere fra Slagelse Kommune til gode. Derfor vil Eliteidrætspuljen i scenarie 1 indeholde retningslinjer for, i hvilken og hvor høj grad støttede foreninger kan gøre brug af udlandsprofessionelle. I tilfælde af støtte til professionelle idrætter kan dette kun ske på markedsvilkår, ligesom det kendes fra den nuværende Markedsføringspulje.

    Puljen vil kunne støtte foreninger og enkeltpersoner både indenfor parasport og alm. sport. 

    Hvis scenarie 1 vælges, vil der blive arbejdet videre med at konkretisere puljegrundlaget ud fra nedenstående kategorier samt de af Team Danmark opstillede definitioner af elite og de dertil hørende objektive kriterier. Kriterierne er inspireret af Roskilde Kommunes Elitesportsaftaler. Roskilde Kommune har gode erfaringer med deres Elitesportsaftaler, da disse skaber nogle klare kategorier for eliteidrætten, udvikler gode miljøer, skaber lokale talenter og sikrer, at de midler, der uddeles, er øremærket udviklingen af miljøerne. Roskilde Kommune har ligeledes gode erfaringer med, at deres aftaler er flerårige. Deres nuværende aftaler løber fra juli 2021 til og med juni 2024.

    • Foreningens sportslige niveau

      Foreningen skal være enten Klub Elite, National Elite eller International Elite jf. Team Danmarks definition af Elite.  
    • Foreningens bredde- og talentmiljø

      Foreningen skal beskrive dens bredde- og talentarbejde både for ungdom og senior.
      Foreningen skal beskrive, i hvor høj grad der benyttes udøvere fra Slagelse Kommune.
      Foreningen skal have en talentudviklingsstrategi, og foreningen skal ydermere dokumentere, hvordan den vil arbejde efter forbundets ATK (aldersrelateret træningskoncept).
    • Rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune

    Foreningen skal beskrive, hvordan den vil være rollemodel for Slagelse Kommunes borgere,     og hvordan den vil bidrage til lokalsamfundet

    • Aktiviteter rettet mod børn og unge, der ikke er medlem af foreningen

    Foreningen skal beskrive, hvordan den fremadrettet vil sikre rekruttering af børn og unge.

    • Foreningen skal sikre oplevelser for borgerne i Slagelse Kommune

    Foreningen skal beskrive, hvilke oplevelser den kan bidrage med i aftaleperioden

    • Eksponering - både internt og eksternt. 

    Foreningen skal beskrive, hvordan den vil sikre eksponering af Slagelse Kommune både internt i kommunen og eksternt.

    Med udgangspunkt i ovenstående bedømmelseskriterier er følgende kriterier opstillet for individuelle atleter, der ønsker at søge puljen:

    • Atletens sportslige niveau

      Atleten skal, jf. Team Danmarks elitedefinition, være enten National eller International Elite
    • Rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune

      Atleten skal redegøre for, hvordan denne agter at agere rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune.
    • Eksponering - både internt og eksternt

      Atleten skal beskrive, hvordan denne vil sikre eksponering af Slagelse Kommune både internt i kommunen og eksternt.


    Scenarie 2: Fokus på god foreningsdrift, udvikling af foreninger og vækst i ungdomsrækkerne

    I Scenarie 2 oprettes der en Klubudviklingspulje/breddeudviklingspulje med fokus på talentudvikling, vækst i ungdomsrækkerne og gode talentudviklingsmiljøer.

    I dette scenarie vil udvikling af talenter, herunder udviklingen af medlemstal i ungdomsafdelingen, være i fokus. Der vil derfor ikke i lige så høj grad være skelen til den enkelte klub/atlets niveau, men mere fokus på, hvordan foreningen bliver drevet og udviklet, og hvordan miljøet i klubben er.

    Her vil der bl.a. blive kigget på, hvilke strategiske udviklingstiltag foreningen har med fokus på at tiltrække og fastholde medlemmer i ungdomsafdelingen samt bidrage til trivsel, fællesskab og bevægelse.

    Dette scenarie vil kunne supplere "bobler"-arbejdet i Slagelse Talent & Elite.

    Dette arbejde er kendetegnet ved, at foreninger, som har udvist interesse i at blive prioriteret talentudviklingsmiljø indenfor Slagelse Talent & Elite, gennemgår et udviklingsforløb, som bliver lavet i et samarbejde mellem Slagelse Idræts Råd og Slagelse Talent & Elite. Det vil derfor være naturligt, at de foreninger, som er under bobler-forløbet, vil blive støttet fra denne evt. kommende pulje i deres arbejde hen mod at blive prioriteret talentudviklingsmiljø.

    I scenarie 2 vil puljen kunne understøtte drift og udvikling af alle foreninger med interesse i udvikling og vækst i ungdomsrækkerne, uanset om der er tale om elite, talent eller bredde. Denne udvikling forventes på sigt at bidrage til flere mulige bobler til Slagelse Talent & Elite og et bedre ungdomsudviklingsmiljø i Slagelse Kommune

    Hvis scenarie 2 vælges, vil der blive arbejdet videre med at konkretisere puljegrundlaget ud fra følgende kriterier.

    • Foreningens bredde- og talentmiljø

      Foreningen skal beskrive dennes bredde- og talentarbejde både for ungdom og senior.
      Foreningen skal fremvise en strategi for deres arbejde med ungdomsudvikling, trænernes kvalifikationer i form af trænerkurser, og foreningen skal ydermere dokumentere, hvordan denne vil arbejde efter forbundets ATK (aldersrelateret træningskoncept).

      Foreningen skal beskrive dennes strategi for tiltrækning og fastholdelse af medlemmer - med særligt fokus på ungdomsrækkerne.
      Foreningen skal beskrive, hvordan den ønsker at bidrage til mere fællesskab og bevægelse i Slagelse Kommune.
    • Rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune

    Foreningen skal beskrive, hvordan den vil være rollemodel for Slagelse Kommunes borgere, og hvordan den vil bidrage til lokalsamfundet.

    • Eksponering - både internt og eksternt. 

    Foreningen skal beskrive, hvordan den vil sikre eksponering af Slagelse Kommune både internt i kommunen og eksternt.


    Scenarie 3: Øge Slagelse Talent & Elites budget med fokus på udvikling af bobler-idrætterne

    I Scenarie 3 oprettes der ikke en pulje, men midlerne øremærket puljen overføres i stedet til Slagelse Talent & Elite. Her vil disse blive brugt i arbejdet med foreningsudvikling og støtte til eliteatleterne i Slagelse Talent & Elite. I Slagelse Talent & Elite kan de prioriterede talentudviklingsmiljøer søge STE-puljen og kan derudover få løbende sparring fra Slagelse Talent & Elite.
    I Slagelse Talent & Elite arbejdes der også med de ikke-prioriterede talentudviklingsmiljøer. Disse foreninger kaldes for bobler-miljøer. 6 miljøer indgår for nuværende i bobler-arbejdet, som består af et udviklingsforløb med Slagelse Talent & Elite med sigte på at løfte den enkelte klub for på sigt at blive en del af de prioriterede talentudviklingsmiljøer i Slagelse Talent & Elite.
    Ansøgningerne behandles i Eliteboardet, som indstiller til beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

    Jf. Team Danmark-aftalen er der hvert år afsat 250.000 kr. til STE-puljen og sammenlagt 2.275.000 kr. til alt arbejde i Slagelse Talent & Elite. Derudover er der afsat 325.000 kr. pr. år fra Slagelse Kommune til Sports Team Slagelses uddeling af støtte til prioriterede talentudviklingsmiljøer, fx til løft af trænerkompetencer.

    Her vil de rammer og krav, der er opstillet i samarbejdet med Team Danmark og relevante forbund, skulle iagttages.

    Der pågår i Slagelse Talent & Elite, indenfor de nuværende rammer, et arbejde med at skabe yderligere fokus på langsigtede mål og det samlede talentmiljø. Dette vil senere blive forelagt Eliteboardet samt udvalget. 

    Indstilling af klubber/atleter til puljer

    I tilfælde af scenarie 1 og 2 vil det være muligt for alle foreninger at søge puljen. Alle indkomne ansøgninger vil blive behandlet af administrationen, hvorfra der vil blive udvalgt og indstillet foreninger/udøvere til godkendelse i Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget. Puljerne vil dermed bero på administrationens faglige vurdering og med administrationens kendskab til det arbejde, som ellers udføres indenfor eliteidræt og talent- og klubudvikling i Slagelse Kommune.

    I scenarie 3 vil den øgede økonomi være afgrænset til at støtte de prioriterede talentudviklingsmiljøer samt de bobler-miljøer, som indgår i bobler-processen i samspil med Slagelse Idræts Råd.

    Aftalernes længde

    Der vil være fokus på at indgå flerårige aftaler, da dette erfaringsmæssigt giver mest ro til udvikling og desuden giver foreninger/atleter mulighed for at følge en mere langsigtet strategi. 

    Grundlaget for en evt. ny Eliteidrætspulje

    Grundlaget for en evt. ny Eliteidrætspulje er at gentænke den nuværende Markedsføringspulje for at skabe en pulje, som gør det muligt politisk at støtte op om lokale eliteidrætspartnerskaber, udvikling af gode, lokale talentmiljøer og subelite, branding af kommunen i mere bred forstand end køb af markedsføring, og at relevante klubber i højere grad har mulighed for at skabe et bedre fundament for eliteidrætten i kommunen. 

    Oprettelsen af en evt. ny Eliteidrætspulje vil skulle ske inden for den nuværende økonomi under Markedsføringspuljen (pt. 800.000 kr. om året) og vil betyde en nedlæggelse af Markedsføringspuljen i sin nuværende form.

    En nedlæggelse af Markedsføringspuljen har den konsekvens, at puljens helt store force, den eksterne vurdering, vil blive fjernet, og at tildeling af midler dermed vil foregå uden en objektiv, ekstern vurdering. En nedlæggelse af Markedsføringspuljen vil desuden gøre det sværere for kommunen at understøtte arrangementer, da det er gennem Markedsføringspuljen, at kommunen kan købe markedsføring ved kommercielle arrangementer og af professionelle klubber.

    Retligt grundlag

    Lov om eliteidræt foreskriver, at kommunen kan yde økonomisk støtte til eliteidræt, medmindre der er tale om erhvervsvirksomhed. Derudover kan kommunen efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritidsliv.

    Kommunen skal handle økonomisk forsvarligt og indkøb af markedsføringsydelser og andre ydelser skal afspejle markedsprisen.

    Handlemuligheder

    Ingen bemærkninger.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at hvis der oprettes en ny Eliteidrætspulje ud fra scenarie 1, så bør denne erstatte den nuværende Markedsføringspulje og dermed fokusere på eliteidrætten i Slagelse Kommune. Under Eliteidrætspuljen vil der ligge en grad af markedsføring/eksponering, og ved at uddele evt. støtte via Eliteidrætspuljen sikres det, at foreninger/atleter lever op til flere krav end blot markedsføring af Slagelse Kommune. 

    Det er administrationens vurdering, at hvis der oprettes en ny Eliteidrætspulje, så kan det være gavnligt at involvere Team Danmark og Slagelse Talent & Elite i udviklingen af puljens retningslinjer, kriterier mv., da der vil være en naturlig sammenhæng mellem en ny Eliteidrætspulje og Slagelse Kommunes status og arbejde som Team Danmark Elitekommune. 

    Hvis det i højere grad politisk ønskes at støtte udvikling af bredden og de gode klub- og talentudviklingsmiljøer, så er det administrationens vurdering, at der er to løsninger på dette som redegjort for under scenarie 2 og 3. 

    Administrationen vurderer, at der ved oprettelsen af en evt. pulje, jf. scenarie 2, fortsat skal være en opmærksomhed på, hvad og hvem der kan støttes her og i kobling til Slagelse Talent & Elites bobler-program, samt hvilke udøvere og foreninger som Sports Team Slagelse støtter for dermed at skabe en opmærksomhed på, at foreningerne ikke skal kunne søge tilskud til samme udvikling to forskellige steder.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger.


    9. Opfølgning på dialogmøde med DGI (D)

    Beslutning

    At 1: Drøftet.

     

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

     

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte perspektiver efter dialogmødet med DGI.

     

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter perspektiver efter dialogmødet med DGI.

     

    Sagens indhold

    Den 7. september afholdte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget et dialogmøde med to repræsentanter fra DGI Midt- og Vestsjælland. Mødet med overskriften "Mere bevægelse og flere broer til foreningslivet i Slagelse Kommune" havde fokus på mulighederne for at styrke samarbejdet mellem foreningslivet, Slagelse Kommune og DGI. DGI's oplæg er vedhæftet som bilag 1.

     

    Retligt grundlag

    Ingen bemærkninger.

     

    Handlemuligheder

    Ingen bemærkninger.

     

    Vurdering

    Ingen bemærkninger.

     

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger.

    10. Lukket: Orientering om tilbudsindhentning og valg af forpagter til Slagelse Teater 2024 (O)
    Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

    11. Status på projekt 'Levende Legekultur' (O)

    Beslutning

    At 1: Taget til orientering.


    Kompetence

    Børne- og Ungeudvalget, Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget 

     

    Beslutningstema

    Børne- og Ungeudvalget og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om status på projekt 'Levende Legekultur'.

     

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice samt Chefen for Skole og Dagtilbud indstiller,

    1. at Børne- og Ungeudvalget og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering.

     

    Sagens indhold

    Levende Legekultur er et treårigt projekt i fem danske kommuner, herunder Slagelse Kommune.

    Formålet med projektet var at skabe en levende legekultur på tværs af institutioner, skoler, boligområder og kommunale afdelinger.

    Projektet har udformet sig forskelligt i de fem kommuner, hvor der i Slagelse Kommune har været særligt fokus på overgangen mellem dagtilbud og skole, og hvor målet har været at motivere, understøtte og forankre en levende legekultur til gavn for lærer, pædagoger og familier.

    I Slagelse Kommune har tre dagtilbud og tre skoler deltaget i projektet. De er følgende:

    • Børnehuset Strandloppen (Dagtilbud)
    • Antvorskov Børnegård (Dagtilbud)
    • Hesselgården (Dagtilbud)
    • Broskolen (Skole)
    • Antvorskov Skole (Skole)
    • Eggeslevmagle Skole - nu Solskinsskolen (Skole)

    Projektet blev igangsat august 2020 og var planlagt til at skulle afsluttes i juni 2023. Projektet blev forsinket og dermed forlænget, men forventes at afsluttes med udgangen af 2023. Dette betyder, at Levende Legekultur nu arbejder på at forankre projektet bedst muligt i de seks dagtilbud/skoler, så den levende legekultur kan leve videre i bedste forstand.

    Levende Legekultur har været forankret og drevet af Gerlev Idrætshøjskole. Kultur- og Fritidsafdelingen i Slagelse Kommune har bidraget med en idrætskonsulent i med henblik på sparring samt for at sikre, at der gennem projektperioden blev bundet meningsfulde  sløjfer over til kommunens bevægelsesramme samt andre bevægelsesprojekter- og indsatser. 

    Gennem projektperioden har Gerlevs arbejdsgruppe bag Levende Legekultur besøgt de deltagende dagtilbud og skoler for at undervise og lære fra sig i henhold til følgende temaer:

    1. Legekultur i daginstitutioner
    2. Legekultur for indskoling
    3. Legeambassadører
    4. Leg i idræt
    5. Ungevisionsforløb
    6. Rådet for Legekultur

    Ud over undervisningsgangene har der været løbende sparring på tværs af de deltagende dagtilbud, skoler, sparringspartnere mm., både lokalt og nationalt.

    Sideløbende med forløbene i dagtilbud og skole har der årligt været besøg af Legeskibet, som lagde til i hhv. Korsør og Skælskør havn. Dette har været for at skabe en kobling til en levende legekultur i det generelle bybillede. 

    Onsdag d. 13. september 2023 afholdte Levende Legekultur en mini-konference, hvor blandt andet de tre skoler og tre dagtilbud var inviteret med, og her delte alle ud af deres oplevelser og læring fra deltagelse i projektet.

    De deltagende dagtilbud og skoler italesatte projektet positivt, og der var generelt en oplevelse af, at projektet havde bidraget til en mere levende legekultur og understøttet en kulturændring. To af de deltagende dagtilbud/skoler udtalte ydermere, at de gerne ville være med i Levende Legekultur som projekt igen, hvis der bliver mulighed for det.

    Levende Legekultur taler positivt ind i bevægelsesrammen for dagtilbuds- og skoleområdet, som har til formål at skabe endnu mere opmærksomhed på at integrere bevægelse som en naturlig og meningsfuld del af børn og unges hverdag.

     

    Retligt grundlag

    Ingen bemærkninger.

     

    Handlemuligheder

    Ingen bemærkninger.

     

    Vurdering

    Ingen bemærkninger.

     

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Sagens videre forløb

    Projektet afsluttes med udgangen af 2023 ud fra de i sagen beskrevne forhold. Der vil således ikke være yderligere nye forhold at orientere om.

     

    Sagens forløb

    03-10-2023 Børne- og Ungeudvalget

    At 1: Taget til orientering.


    12. Gensidig orientering (O)

    Beslutning

    At 1: Taget til orientering.

     

    På mødet blev der desuden orienteret om følgende:

    • Jubilæum i frimærkeklubben i Korsør
    • Talentklasser


    Kompetence

    Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget

     

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

     

    Indstilling

    Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

    1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

     

    Sagens indhold

    1. Orientering fra udvalgsformanden

    2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

    3. Orientering fra administrationen

     

    Puljer på Kultur- og Fritidsområdet

    Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

    PuljeForbrugRestbudget
    KULTUR:
    Puljen til kulturelle formål1.967.5471.924.15043.397
    Børn og unges møde med kunsten100.000100.0000
    FRITID:
    Idræts- og Fritidspuljen612.678377.419235.259
    Markedsføringspuljen830.946834.500- 3.554
    Flere skal med-puljen640.000559.750
    80.250

     

    Fritidsområdet:

    BiDS-puljemidlerne 2023 er blevet uddelt
    I foråret blev midlerne til puljeansøgningerne på skole-, dagtilbuds-, og idræts- og fritidsområdet for 2023 uddelt. I alt modtog 17 aktører, institutioner og skoler midler til nye initiativer med henblik på at øge og implementere mere bevægelse i hverdagen. Allerede nu er mange af bevægelses-initiativerne igangsat og vil i løbet af de næste par måneder blive gennemført og evalueret.  

    Åben Dagtilbud Idrætspartnerskab med Slagelse Wolfpack
    Fritidsafdelingen har indgået et nyt Åben Dagtilbud Partnerskab med Slagelse Wolfpack, som i løbet af efteråret 2023 vil bidrage med forløb med fokus på amerikansk fodbold. Foreningens fokus på dagtilbuds-målgruppen udspringer af et ønske om at skabe et aktivt fællesskab for de mindste og derigennem få flere børn tidligt ind i det idrætslige fællesskab.

    BiDS - Idrætscertificering af Skovbrynet
    Der er for nyligt indgået en aftale med daginstitutionen Skovbrynet om idrætscertificering. Certificeringen varetages af VIA University. Certificeringen starter december 2023 og vil forløbe ind i 2024.  

    BiDS - Bevægelsesnetværk på skole- og dagtilbudsområdet
    Et af de mange spor i BiDS - Bevægelse i Dagtilbud og Skole er, at vi bredt på hhv. skole- og dagtilbudsområdet inviterer til at deltage på bevægelsesnetværksmøder. 
    D. 23. august havde vi skoleårets første møde på skoleområdet, og d. 20. september ser vi frem til det første møde på dagtilbudsområdet.
    På begge møder var/er dagsordenen at få belyst, hvilke planer skolerne og dagtilbuddene har på bevægelsesfronten samt give dem mulighed for at inspirere og spare med hinanden om selv samme. Fra nu og indtil sommerferien er der planlagt fire bevægelsesnetværksmøder for hhv. Skole og Dagtilbud.

    Nye Get2Sport-samarbejdsforeninger
    I løbet af sommeren har Get2Sport haft to nye samarbejdsforeninger i en prøveperiode; SVØM Slagelse Korsør og Slagelse Wolfpack.

    SVØM Slagelse Korsør har fokus på børn/unge fra Motalavej, Korsør, hvor de i sommeren har afprøvet "Klar til strand"-aktiviteter og "Get2Stranden". Get2Sport og SVØM Slagelse Korsør arbejder tæt med Helhedsplanens boligsociale medarbejdere om et nyt Get2Svøm-familiehold.

    Slagelse Wolfpack har fokus på børn/unge fra Ringparken, Slagelse, hvor de i sommeren har været til stede i området med satellittræninger. Forældre og børn i området har vist stor interesse for Wolfpack. Get2Sport og Wolfpack arbejder tæt med Helhedsplanens boligsociale medarbejdere om et decideret Get2Wolfpack-hold.

    DBU Get2Fodboldskole med B73
    I starten af august afholdt Get2Sport "DBU's Get2Fodboldskole" i samarbejde med B73.
    Med 66 tilmeldte børn var fodboldskolen helt udsolgt. Get2Sport var aktive i både planlægning og afvikling af de tre dage, så trænerne kunne fokusere på at give børnene gode oplevelser med fodbold.

    HEL Fritid giver støtte til tøj/udstyr
    HEL Fritid har indgået en samarbejdsaftale med Intersport i Slagelse. Ved behov kan HEL Fritid bevilge tøj/udstyr til barnet/den unge. HEL Fritid har ud fra dialog med henvisere og familier erfaret, at det at have det nødvendige tøj og sportsudstyr har stor betydning for, hvorvidt barnet/den unge får en positiv oplevelse med deres fritidsaktivitet. 
    Indtil videre har otte børn/unge gjort brug af aftalen. 

    Ansættelse af en børn- og ungeansvarlig i lokale idrætsforeninger

    Danmarks Idrætsforbunds nye satsning, Fremtidens Idræt for Børn og Unge, er støttet af A.P. Møller Fonden med 85 mio. kr. og skal bidrage til at styrke børn- og ungeindsatsen i Slagelse Kommune. Danmarks Idrætsforbund støtter med en fuldtidsstilling på tværs af idrætsforeningerne Slagelse Håndboldklub, Slagelse Gymnastikforening og Slagelse Hockeyklub. Foreningerne er udvalgt på baggrund af indstillinger fra kommune, idrætsråd og specialforbund. Den nye børn- og ungeansvarlige skal sammen med foreningerne, være med til at realisere foreningernes ambitioner og være en drivkraft på udviklingsarbejdet om at styrke børn og unges idrætsdeltagelse og trivsel. Den nye ansættelse er for en 2-årig periode med mulighed for forlængelse og med tiltrædelse hurtigst muligt. Danmarks Idrætsforbund står for ansættelsesprocessen med involvering af de udvalgte foreninger hvor ansættelsen er i. Den nye børne- og ungeansvarlige vil have sin daglige gang i foreningerne, men vil være i sparring med bl.a. fritidsafdelingen for bedre at kunne lykkes sit arbejde.

    Forsat arbejde om styrkelse af talentudviklingen i flere idrætsmiljøer

    Fritidsafdelingen samarbejder med Slagelse Idræts Råd om fortsat at styrke talentudviklingen i flere idrætsmiljøer i kommunen. Følgende miljøer samarbejdes der med om denne udvikling: SSK vandpoloafdelingen, Slagelse Håndboldklub, Slagelse Gymnastikforening Team Gym afdelingen, AK Atlas og B73 herre- og kvindeafdeling.

    Der arbejdes ud fra de lokale forudsætninger, miljø, sportslige resultater, økonomi, breddeindsats og samarbejde, faciliteter, organisation og kompetencer. Hvert miljø har hver deres tilgang og behov, for at styrke deres talentudviklingsarbejde på de forskellige områder. Et miljø skal for at blive et prioriteret talentudviklingsmiljø, opfylde hver forudsætning eller have en klar plan, hvor de på kort sigt opfylder forudsætningerne og skal have sit forbund til at godkende og anerkende miljøet som et prioriteret talentudviklingsmiljø, hvorefter at eliteboardet indstiller talentudviklingsmiljøet til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget om godkendelse som prioriteret talentudviklingsmiljø.

    Samarbejdsaftale med Dansk Håndbold

    Slagelse Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Dansk håndbold på baggrund af en fælles ambition om at styrke talentarbejdet i Slagelse. Aftalen er indgået efter dialog mellem Slagelse Håndboldklub, Dansk Håndbold og Fritidsafdelingen. Aftalen er i tråd med Team Danmark aftalen og den særlige indsats om at udvikle og styrke indsatsen om at skabe bedre talentudviklingsmiljøer i idrætter som på nuværende tidspunkt ikke er prioriterede talentudviklingsmiljøer. Som en del af aftalen, vil Dansk Håndbold øge deres indsats om at understøtte udviklingen i Slagelse Håndboldklub.

    Forløb om talentudvikling og sportspsykologi

    STE-puljen har støttet et kompetence forløb om talentudvikling og sportspsykologi. Her deltager 3 prioriterede talentudviklingsmiljøer: SSK, SBI og VKV. Desuden deltager 3 klubber, der ønsker at udvikle sit arbejde inden for talentudvikling: Slagelse Håndboldklub, B73 og Slagelse Gymnastikforening. Forløbet indeholder 2 fællesworkshops der er afholdt med stor deltagelse fra de deltagende foreninger. Nu går næste fase i gang, hvor en sportspsykologisk konsulent kommer ud til hvert miljø for at understøtte og bidrage til deres udviklingsarbejde om styrkelse af talentudviklingen og den sportspsykologiske indsats.

    Kulturområdet:

    Kumult – kulturregionens børnekulturprojekt
    Slagelse Kommune er i 2023 og 2024 en del af børnekulturprojektet Kumult med 0.–6. klasse. Lige som tidligere har Slagelse Kommune ikke obligatorisk deltagelse for skolerne, og derfor sigter Slagelse Kommune efter 50 % deltagelse. Økonomien for dette er politisk vedtaget.

    I indeværende skoleår er 10 skoler tilmeldt med 74 klasser. Det svarer til 33% deltagelse til de syv forløb med tilhørende forberedende lærerworkshops. Forløbene varetages bl.a. af kulturaktører, der har til huse i Slagelse Kommune, fx Slagelse Museum, Kunsthal Kongegaarden, Sjællands Teater og Slagelse Musikskole. 

    Tilbagemeldingerne fra det foregående skoleår har været særdeles positive, hvor de deltagende skoler fastholder deres interesse og tilmelding til diverse forløb. Dog er tilmeldingen stadig meget påvirket af, at forløbene ikke er obligatoriske. 
    De tilmeldte skoler fordeler sig over hele Slagelse Kommune.

    Kumult indgår i et forskningssamarbejde med Designskolen Kolding og rektor Lene Tanggaard med fokus på, hvilke muligheder og begrænsninger der opstår i børn og unges møde med kunst og kultur, og er baseret på både kvantitative evalueringer i form af spørgeskemaer samt årlige effektmålinger og kvalitativ følgeforskning med fokusgruppeinterviews og observationer.

    13. Input til kommende møder (B)

    Beslutning

    Ingen bemærkninger.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

    Indstilling

    Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

    1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

    14. Kommunikation (B)

    Beslutning

    Ingen bemærkninger.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

    Indstilling

    Kultur og Fritid  indstiller,

    1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

     

     

    15. Godkendelse af referat (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

    Indstilling

    Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

    1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet

    16. Budget 2024, Takster (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

    Kompetence

    Byrådet.

    Beslutningstema

     

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende udvalgets takster for budget 2024, inden de indarbejdes i den samlede takstsag til Byrådet.

     

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender taksterne for budget 2024, som indarbejdes i den samlede takstsag, der godkendes af Byrådet.

     

    Sagens indhold

    Kultur, Fritid og Musikskolen har takster vedr. Idrætsfaciliteter, Svømmehallerne, Kulturhuset, Bibliotekerne mv. Taksterne omfatter kommercielle såvel som ikke-kommercielle brugere. 

    Taksterne fastsættes ud fra en vurdering af markedsvilkår og PL-fremskrives årligt med enkelte undtagelser.

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har d. 1. juni 2023 anbefalet at billetprisen i svømmehallerne øges til 49 kr. (Se bilag 1.)

    Der er generelt sket en harmonisering af taksterne med henblik på at skabe bedre sammenhæng mellem de forskellige takster samt sikre, at taksterne, hvor nødvendigt er på markedsvilkår.

    Musikskolens takster på solo- og instrumental undervisning på henholdsvis 25 minutter og 50 minutter forslås nedsat med 25% i forhold til PL reguleret takster fra 2023 til 2024 med henblik på at øge muligheden for adgang til Musikskolens tilbud for en udvidet målgruppe af børn og unge. Nedjustering af taksterne gøres med en samtidig vurdering af, at Musikskolen samlede aktivitetsniveau opretholdes. De nedsatte takster forventes realiseret via omprioritering af midler fra forberedelse af holdundervisning, således Musikskolen samlede økonomi og aktivitetsniveau forventes opretholdt.

    Administrationen anbefaler, at der indføres søskenderabat på 25% på musikundervisning med henblik på at tiltrække flere elever. Indførelsen af søskenderabat forventes at være udgiftsneutral.

    Undtagelser:

    Taksterne vedrørende gebyrer ved for sen aflevering af materialer på bibliotekerne er bestemt i Bibliotekslovens §21, hvorfor disse takster ikke PL-fremskrives.

    Taksterne for nyt lånerkort, fotokopier/print og telefax på bibliotekerne PL-fremskrives ikke pga. taksternes størrelse. Det skal bemærkes, at den teknologiske udvikling har presset ”produktionsprisen” nedad vedrørende nogle takster, hvilket også taler imod en PL-regulering for fotokopi/print. Telefax er under udfasning. 

     

    Retligt grundlag

    Kommunalfuldmagten, herunder at kommunen har forpligtelse til at handle økonomisk forsvarligt og ikke handle konkurrenceforvridende. Bibliotekslovens §21 i henhold til takster for opkrævning af gebyrer ved for sen aflevering af materialer

     

    Handlemuligheder

    A. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende taksterne og indstille dem til Økonomiudvalget og Byrådet.

    B. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan komme med ændringsforslag til taksterne og indstille dem til Økonomiudvalget og Byrådet med ændringer.

     

    Vurdering

    Administrationen anbefaler, at taksterne godkendes og indstilles til Byrådet.

     

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Sagens videre forløb

    Fagudvalgenes behandling af takster for 2024 indgår i samlet sag til behandling Byrådet mandag d. 9. oktober 2023. 

    17. Slagelse Kommune som medunderskriver på EU-fondsansøgning (O)

    Beslutning

    At 1: Taget til orientering.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget 

     

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om Slagelse Kommunes rolle som medunderskriver på EU-fondsansøgning til et projekt under overskriften ’Sport Supports – emergency sport actions for youth’.

     

    Indstilling

    Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice 

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager sagen til orientering.

     

    Sagens indhold

    Med afsæt i perspektiverne i Troels Brandts inititativsag ’Etablering og nedsættelse af et tværfagligt advisory board Reach out for Ukraine’ fra april 2023, har der været afholdt dialogmøder mellem Cross Cultures og Slagelse Kommune. Cross Cultures er en nonprofit organisation som arbejder med idræt og bevægelse som middel til trivsel og fællesskaber i områder i verden, som er ramt af krig eller konflikter.

    Efter det indledende dialogmøde har yderligere mulige samarbejdspartnere været inviteret ind således der, til et evt. fremtidigt samarbejde, er bred opbakning hos eks. DBU Sjælland og Gerlev Idrætshøjskole

    Møderne har frembragt konturerne og fokus for et muligt fælles projekt og som et element i dialogmøderne har Cross Cultures bragt muligheden for en fælles ansøgning til EU-fonden. Fonden har på nuværende tidspunkt et ’open call for proposals’ med overskriften ’Sport Supports – emergency sport actions for youth’. I beskrivelsen af EU-fonden er der lagt vægt på især integration af Ukrainske flygtninge gennem sport i EU-landene.  Ansøgningsfristen er 17. oktober 2023.

    Projektet er tiltænkt at skulle bygge på tre bærende principper:

    1. Alliance, hvilket betyder, at alle der på sigt bliver involveret i projektet sætter deres kompetencer og viden i spil, så vi gør hinanden bedre.
    2. Brobygning, hvilket betyder, at dét vi laver i Danmark, laver vi tilsvarende i Ukraine, og evt. andre lande, og omvendt, samt at vi skaber dialog imellem de ukrainske unge i Danmark og Ukraine
    3. Kompetent givende, hvilket betyder, at den kompetence de unge får i projektet i videst muligt omfang er kompetencegivende og anerkendes i både Ukraine og Danmark.

    Projektets målgruppe er unge mellem 14-25 år. Projekts grundform tager afsæt i 2 grundpiller og broen imellem dem. Den ene grundpille er i Slagelse Kommune og den anden grundpille er i Ukraine, begge steder vil projektindsatser tage afsæt i et fritidsperspektiv, bevægelse og idræt. På tværs af de to grundpiller vil viden, faglige perspektiver og idéer flyde og berige indsatser på tværs af landegrænser og kulturer.

     

    Projektet skal stå på skuldrene af mange af de tiltag vi allerede gør, såsom samarbejdet med Danmarks Idrætsforbund omkring indsatsen Get2Sport, samarbejdet med DBU Sjælland, samarbejdet med Center for Ungdomsstudier (CUR) omkring valgfagene UngTræner+ i folkeskolen mm. På den måde skal projektet motivere, at vi kan bygge videre på det vi allerede gør, samt understøtte, at vi kan gøre, det vil allerede har sat i gang, i endnu større omfang.

    Både DBU Sjælland, DIF Get2Sport og CUR har tilkendegivet, at de synes det ville være spændende at være associeret samarbejdspartner i et kommende projekt.

    Ansøgningsfristen til EU-fonden er d. 17. oktober og der forventes at være nærmere afklaring omkring marts 2024.

    De overordnede linjer for projektet ses visualiseret i bilaget. Muligvis kan andre/flere elementer blive indtænkt senere hen hvis EU fondsansøgningen imødekommes.

     

    Retligt grundlag

    Ingen bemærkninger.

     

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage sagen til orienteringen.

     

    Vurdering

    Ingen bemærkninger

     

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

     

    Tværgående konsekvenser

    Hvis Cross Cultures og Slagelse Kommune får positivt tilsagn på fondsansøgningen til EU, orienteres og involveres Børne- og Ungeudvalget og Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget, da projektet også berører deres kompetenceområder

     

    Sagens videre forløb

    Hvis EU fondsansøgningen imødekommes, vil udvalget blive involveret i konkretisering og realisering af det faktiske projekt. Koblingen til Andre relevante fag- og udvalgsområder vil blive afklaret og tydeliggjort yderligere i tilfælde af positivt tilsagn.

    18. Initiativsag - Etablering og nedsættelse af et tværfagligt advisory board "Reach out for Ukraine" (B)

    Beslutning

    Udvalget bakker op om det administrative forslag til videreførelse af initiativsagens perspektiver jf. sag nr. 17 om EU-fondsansøgning. 


    Kompetence

    Byrådet

     

    Beslutningstema

    Byrådsmedlem, Troels Brandt, De Radikale, har d. 17.04.23 via sin initiativret udtrykt ønske om, at byrådet tager stilling til et etablering og nedsættelse af et tværfagligt advisory board  “Reach out for Ukraine” til støtte for hjælpearbejdet i Ukraine og senere med hjælp til genopbygning i et konkret område, i solidaritet med borgerne i Ukraine.

    Der er altså tale om et ekstraordinært initiativ og situationen i Ukraine kalder på solidaritet, men også på handling på vegne af civilbefolkningen. Vores kommunale midler, er som bekendt ganske beskedne.

    De Radikale i Slagelse Kommune foreslår alligevel, med dette initiativ, at tanken bag venskabsby samarbejdet i denne særlige sag genoptages. netop med henblik på, at dyrke netværk , indsamlinger, relationer, viden, og know how i en kommende hjælp til kompetenceudvikling og uddannelse, som kan hjælpe ukrainerne også til at hjælpe sig selv med opbygning af et civilsamfund i nærområdet, i en udvalgt geografisk egn eller kommune i Ukraine. Eksempelvis er vores viden om foreningsdannelse indenfor eksempelvis velfærdsområdet af stor værdi. Her til kommer vores forenings og kulturliv, der også kunne bringe hverdagen tilbage i et krigsramt område for nu bare at komme med et par nedslag. 

    Slagelse kommune rækker ud og bygger bro - også selv om vi befinder os i en økonomisk vanskelig, men ikke uløselig situation. 

     

    Indstilling

    Byrådsmedlem Troels Brandt, De Radikale indstiller,

    1. at der til et kommende byrådsmøde udarbejdes et kommissorium for et kommende Reach Out advisory boards arbejde. Efterfølgende besættes det relevante board med interesserede politikere og embedsfolk, der leverer sekretariatsbistand. Også frivillige nøglepersoner udenfor den kommunale forvaltning inviteres med i arbejdet via open call. Arbejdet initieres under økonomiudvalget. Første opgave bliver udvælgelsen af en egn/ kommune i Ukraine. Måske har vi allerede kontakter, som vi kan tage i brug? Denne screening og afsøgning af allerede eksisterende netværk skal indledningsvis undersøges.

     

    Sagens indhold

    Kommunalpolitisk Topmøde 2023 blev afholdt den 16.-17. marts i Aalborg Kongres & Kultur Center. Inden formanden gik på talerstolen til Kommunalpolitisk Topmøde, hørte de omkring 1500 fremmødte Kyivs borgmester, Vitalij Klitsjko, fortælle om situationen i Ukraine. Krigen i Ukraine har sendt millioner på flugt, og omkring 30.000 af dem bor nu i Danmark. Det fik torsdag borgmesteren i landets hovedstad til, at sende en tak til danskerne:

    - Tak for at tage imod vores folk i jeres land, for at sende humanitær bistand og udstyr til de ukrainske kommuner og for alle jeres andre indsatser, lød det i borgmesterens videotale på Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg

    Kl´s formand Martin Damm fulgte op med et løfte og en direkte appel fra talerstolen.

    ”Det er så uendeligt trist, at der er krig i Europa. Krig rimer på frygt og menneskelig tragedie. Og på usikkerhed. Vores del af verden er helt åbenlyst i bakgear for tiden. Det kalder på politisk lederskab. Det tager vi gerne på os,” sagde Martin Damm.

     

    Retligt grundlag

    Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.

     

    Handlemuligheder

    Der er ingen tid at spilde. Arbejdet går i gang nu. Det tydelige politiske signal er også en klar anerkendelse af de frivillige og det erhvervsliv, som hver dag arbejder for, at de fordrevne ukrainere som har taget ophold her i kommunen, har et positivt møde med vores kommune i masser af lokale sammenhænge udenfor den kommunalpolitiske, eller de lokale myndighedernes radar. 

     

    Vurdering

    Ingen bemærkninger.

     

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Træk på sekretariatsbistand fra embedsfolk, der i forvejen kender til de fordrevne ukrainere i Slagelse kommune i forbindelse med genhusningen via særloven. Medarbejdere der understøtter flygtningenes møde med vores kommune, men også repræsentanter fra frivillige organisationer, der hver dag hjælper de ukrainske flygtninge i vores kommune skal inviteres med i arbejdet.

     

    Tværgående konsekvenser

    Mulighed for politisk repræsentation af enkelte politikere med interesse for opgaven

     

    Sagens videre forløb

    Ingen bemærkninger.

    Sagens forløb

    24-04-2023 Byrådet

    At 1: Oversendes til behandling i Økonomiudvalget.


    15-05-2023 Økonomiudvalget

    (V), (C), (F), (B) stillede følgende ændringsforslag:

    Der skal udarbejdes et notat som beskriver mulighederne inden for kommunalfuldmagten for at understøtte frivillige foreninger og andre borgeres initiativer vedrørende Ukraine. Finansieringen skal ligeledes beskrives.

    Sagen, med notat, sendes over i Kultur- Fritid og Turismeudvalget med henblik på drøftelse om nedsættelse af advisory board og involvering af de frivillige foreninger.

    Forslaget blev enstemmigt vedtaget.

    Thomas Vesth var fraværende og resten af mødet.