Kompetence
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte fremtidig tildelingsmodel gældende fra 2025 for Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde og fordeling af det afsatte budget til garderne i 2024-2026.
Indstilling
Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter fremtidig tildelingsmodel for Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde gældende fra 2025.
2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter fordelingen af det afsatte budget for 2024-2026 mellem Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde.
Sagens indhold
På Byrådsmøde den 25. januar 2021 godkendte Byrådet, at der skulle igangsættes en dialog med Slagelse Garden og Skælskør Marinegarden og Kultur og Fritidsforvaltningen. Dette med henblik på at udarbejde en fremtidig tildelingsmodel, der sikrer forsat udvikling for de to garderforeninger.
Denne dialog er genoptaget i januar 2024, hvor administrationen har været i enkeltvis dialog med Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde i forhold til deres behov for kommunal økonomisk støtte for at kunne drive og udvikle garderne.
På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 12. januar 2021 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget en tildelingsmodel for garderne, hvor der ydes et tilskud på 2.700 kr. pr. medlem. Tildelingsmodellen er kun blevet benyttet i 2021, hvor Slagelse Garden blev bevilliget tilskud ud fra tildelingsmodellen. Skælskør Marinegarden modtog tilskud ud fra tildelingsmodellen og yderligere et ekstraordinært tilskud på 25.000 kr.
Begge garder har tidligere søgt om driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål, der er blevet behandlet af det politiske udvalg.
Derudover har administrationen været i skriftlig kontakt med Nyborg Kommune, Lolland Kommune, Vordingborg Kommune, Vejen Kommune, Guldborgsund Kommune og Holbæk Kommune for at undersøge størrelsen på det kommunale økonomiske tilskud, antal medlemmer i foreningen og andre relevante forhold.
Nyborg Kommune: Garden har 55 medlemmer. Der er indgået en samarbejdsaftale 1. marts 2023. Garden får et årligt grundtilskud på 412.002 kr. (p/l reguleres), og et tilskud pr. medlem på 3.434 kr. I 2023 er tilskuddet 600.900 kr. Danehofgarden uden for placering ved DM i 2022.
Lolland Kommune: Garden har 9 medlemmer. Garden modtog i 2022 et aktivitetstilskud på 2.115 kr. Nakskov Garden uden for placering ved DM i 2022.
Vordingborg Kommune: Garden har 30-40 medlemmer. Garden modtager et årligt tilskud på 69.000 kr. Prins Jørgens Garden deltog ikke i DM i 2022.
Vejen Kommune: Garden har 80 medlemmer. Garden får stillet lokaler til rådighed (svarende til 26.000 kr. i 2022). Derudover kan de søge ekstra midler til udvikling af shows (75.000 kr. i 2018 og 2020). Yderligere får garden et tilskud på 42.000 kr. for at optræde vederlagsfrit (max 7 gange årligt) for andre foreninger i kommunen. Vejen Garden deltog ikke i DM i 2022.
Guldborgsund Kommune: Guldborgsund Kommune har to garder. Sakskøbing Tambourkorps & Brass Band. Garden har 74 medlemmer. Nykøbing F. Garden. Garden har 12 medlemmer. Begge garder søger aktivitetstilskud. Garderne deltog ikke i DM i 2022.
Holbæk Kommune: Garden har 51 medlemmer. Garden modtager et årligt tilskud via en samarbejdsaftale på 371.000 kr. Holbæk Garden blev nr. 1 ved DM i 2022.
Slagelse Garden blev nr. 2 og Skælskør Marinegarde uden for placering ved DM i 2022.
Placeringer for garderne ved DM i 2022 er hentet på Landsgardeforeningens hjemmeside. Data omkring antal medlemmer og kommunalt tilskud er modtaget på mail fra de respektive kommuner i august/september 2023.
Administrationen kan på baggrund af ovenstående tilbagemeldinger konkludere, at tilskudsmodeller og tilskudsstørrelser ser meget forskellige ud i de adspurgte kommuner.
Ramme for dialogmøderne med Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde:
I dialogen med Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde har der været fokus på udgifterne for garderne uanset antal medlemmer (faste udgifter), og hvad hvert medlem genererer af omkostninger.
Nedenstående opsummerer dialogmødet med Skælskør Marinegarde:
Udgifter, Foreningsudvikling, indtægter mv.
På mødet var der fokus på, hvor stor en fast udgift Skælskør Marinegarde årligt har uanset antal medlemmer, og den årlige udgift pr. medlem.
På nuværende tidspunkt har Skælskør Marinegarde 17 medlemmer i alderen 5 – 28 år.
Skælskør Marinegarde har igennem de sidste år været igennem en proces med at definere sig selv. Det har været en proces, hvor prioriteringer har gjort, at fokus ikke på nuværende tidspunkt er på konkurrencer, men på at skabe en fritidsinteresse med musik motion og dannelse af børn og unge med fokus på musik, personlige og sociale udviklingsmuligheder og ansvar for sin egen fritidsinteresse og udviklingen af denne. Dette har til hverdag den betydning for planlægningen, at medlemmerne selv er med til at skabe aktiviteterne i foreningen, og bestyrelsen sætter rammerne.
Skælskør Marinegarde har på nuværende tidspunkt 1 professionel instruktør og 1 amatør instruktør til at varetage undervisningen fast. Derudover kan der ved behov betales udefrakommende instruktører til for eksempel march- og majortræning samt weekender med fordybelse i undervisningen.
Hvis medlemmer i Skælskør Marinegarde har et ønske om at udvikle sig yderligere med musikken, er det muligt at benytte Slagelse musikskole eller andre amatør brassbands i omegnen af Skælskør og her er bestyrelsen behjælpelig med at etablere kontakt. Dette kan også være et samarbejde i at fastholde medlemmerne, fordi de netop fortsat er i udvikling.
Skælskør Marinegarde har årlige udgifter på 144.000 kr. til undervisning uanset antal medlemmer.
Den årlige udgift pr. medlem er på 13.753 kr. ex. medlemskontingent og medlemstilskud.
Medlemskontingent er på 3.360 kr. og medlemstilskud er i 2023 350 kr. (0-18 år) og 175 kr. (19-24 år). For alle foreninger gælder det, at man kun kan modtage medlemstilskud til medlemmer, der bor i Slagelse Kommune. Foreningen har dermed en udgift på 10.000 kr. årligt pr. medlem. Foreningen dækker denne udgift ved indtægter fra arbejde ved forskellige arrangementer og sponsorater.
Foreningen opnår indtægt ved at etablere muligheder for at arbejde til forskellige arrangementer herunder f.eks. Slagelse Festuge, Sørby Marked og Drengerøvsaften. For disse arrangementer, kender ingen deres indtægt før arrangementet er afholdt, da indtægten er afhængig af omsætningen og hvor mange mandetimer det er muligt at byde ind med.
Medlemsantal og alderssammensætningen har stor betydning for Skælskør Marinegarde i forhold til, hvor store indtjeningsmuligheder foreningen har. Flere opgaver ved arrangementer kræver f.eks. at man er over 18 år.
I 2022 modtog Skælskør Marinegarde sponsorater og indtægter ved at arbejde til arrangementer på i alt 130.000 kr. Det er dette niveau Skælskør Marinegarde årligt i 2019-2022 har modtaget indtægter og sponsorater på. Men det er ikke noget Skælskør Marinegarde kan forvente. F.eks. var indtægten kun på knap 44.000 kr. i 2018. Dette skyldes blandt andet at indtægten for at arbejde ved Sørby Marked er omsætningsbestemt.
Ved at være så afhængig af at sikre indtægter kan der hurtigt mistes fokus på det som det virkelig handler om - nemlig at skabe en spændende, udviklende og motiverende fritidsinteresse for det enkelte medlem, hvor der er fokus på musikken og fællesskabet.
Ovenstående er godkendt af Skælskør Marinegarde.
Administrationens opsummering
Skælskør Marinegarde har basisudgifter på 144.000 kr. årligt for at drive foreningen uanset antal medlemmer og yderligere udgifter på 10.000 kr. pr. medlem årligt.
Skælskør Marinegarde havde i 2018 indtægter ved sponsorater og ved at arbejde til arrangementer på 44.000 kr. I 2019-2022 var denne indtægt hvert år på 130.000 kr.
Med udgangspunkt i Skælskør Marinegardes årlige basisudgifter på 144.000 kr. og udgifter på 10.000 kr. om året pr. medlem mangler Skælskør Marinegarde yderligere 184.000 kr. årligt beregnet ud fra 17 medlemmer og en egenindtægt på 130.000 kr.
Nedenstående opsummerer dialogmødet med Slagelse Garden:
Udgifter, Foreningsudvikling, indtægter mv.
På mødet var der fokus på, hvor stor en fast udgift Slagelse Garden årligt har uanset antal medlemmer, og den årlige udgift pr. medlem.
På nuværende tidspunkt har Slagelse Garden 51 medlemmer i alderen 7-26 år.
Slagelse Garden tilbyder både harmoniorkester og Tambourkorps. Det gør, at det kræver en bred lærerstab for at dække alle instrumentgrupper. Slagelse Garden består både af messing- og træblæsere i harmoniorkesteret og marchtromme og marchfløjter i tambourkorpset.
Slagelse Garden deltager i flere forskellige arrangementer og konkurrencer hen over året, da det er det medlemmerne, gerne vil.
Slagelse Garden har årlige udgifter på 600.000 kr. til undervisning uanset antal medlemmer. Heraf er 350.000 kr. til undervisning, hvor garderne får instrumentalundervisning på sit instrument enten som enkeltundervisning eller 2 sammen.
Den årlige udgift pr. medlem er på 12.300 kr. ex. medlemskontingent og medlemstilskud.
Medlemskontingent er på 3.600 kr. og medlemstilskud er i 2023 350 kr. (0-18 år) og 175 kr. (19-24 år). For alle foreninger gælder det, at man kun kan modtage medlemstilskud til medlemmer, der bor i Slagelse Kommune. På nuværende tidspunkt har Slagelse Garden 5 medlemmer, der ikke bor i Slagelse Kommune. Foreningen har dermed en udgift på 8.350 kr. årligt pr. medlem.
Foreningen dækker denne udgift ved at tjene penge ved at optræde og så er der en stor egenbetaling for medlemmerne, når de deltager i arrangementer. Derudover hjælper støtteforeningen, Slagelse Gardens Venner også økonomisk, når garden skal til aktiviteter af enhver art.
Slagelse Garden optræder ca. 40 gange årligt, hvor af de ca. 15 er betalende arrangementer, mens de øvrige er deltagelse i byens kulturarrangementer, koncerter eller i forbindelse med et sponsorat.
I 2022 modtog Slagelse Garden sponsorater og indtægter ved arrangementer på i alt 91.000 kr. I 2021: 65.400 kr. I 2020: 7.500 kr. I 2019: 115.000 kr. og i 2018 55.400 kr.
Ovenstående er blevet godkendt af Slagelse Garden.
Administrationens opsummering
Slagelse Garden har basisudgifter på 600.000 kr. årligt for at drive foreningen uanset antal medlemmer og yderligere udgifter på 8.350 kr. pr. medlem årligt.
Slagelse Gardens indtægter ved sponsorater og arrangementer svinger mellem 7.500 kr. og 91.000 kr. årligt.
Med udgangspunkt i Slagelse Gardens årlige basisudgifter på 600.000 kr. og udgifter på 8.350 kr. om året pr. medlem mangler Slagelse Garden yderligere 958.990 kr. årligt beregnet ud fra 51 medlemmer og en egenindtægt på i gennemsnit på 66.860 kr.
Basisudgifter, kontingent, mv.
Slagelse Garden har i 2024 modtaget et tilskud i en samarbejdsaftale på 100.000 kr. Derudover har de modtaget driftstilskud på 245.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål.
Skælskør Marinegarde har i 2024 modtaget driftstilskud på 132.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål.
Foreningerne opkræver nogenlunde det samme i kontingent (Slagelse Garden: 3.600 kr. årligt og Skælskør Marinegarde 3.360 kr. årligt).
Et medlem koster Slagelse Garden 8.350 kr. efter kontingentindbetaling og medlemstilskud. I Skælskør Marinegarde er det beløb 10.000 kr.
Der er en stor egenbetaling for medlemmerne i Slagelse Garden, når de skal deltage i forskellige aktiviteter. I Skælskør Marinegarde er der en lille eller ingen egenbetaling, når medlemmerne skal deltage i aktiviteter.
2024 | Samarbejdsaftale | Driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål | Medlemskontingent årligt | Årlige udgifter pr. medlem |
Slagelse Garden | 100.000 kr. | 245.000 kr. | 3.600 kr. | 8.350 kr. |
Skælskør Marinegarde | X | 132.000 kr. | 3.360 kr. | 10.000 kr. |
HandlemulighederKultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte en fremtidig tildelingsmodel for garderne og, hvordan det afsatte budget til garderne i 2024-2026 skal fordeles.
Administrationens forslag til tildelingsmodel:
Model 1 - årligt grundtilskud på 90.000 kr. og 3.000 kr. pr. medlem: Hver garde modtager et årligt tilskud på 90.000 kr. og et tilskud pr. medlem optalt pr. 1. januar (i det år tilskuddet bevilges til) på 3.000 kr. Dette tilskud skal dække gardernes årlige udgifter til drift og aktiviteter og finansieres fra Puljen til kulturelle formål.
Ud fra de nuværende medlemstal (Slagelse Garden: 51 medlemmer. Skælskør Marinegarde: 17 medlemmer) vil det betyde, at Slagelse Garden er berettiget til et tilskud på 243.000 kr. og Skælskør Marinegarde vil være berettiget til et tilskud på 141.000 kr.
Denne model modsvarer nogenlunde niveauet for tilskuddet i 2024 og imødeser et stort grundtilskud. Administrationen har gennem dialogmøderne hørt, at garderne har behov for så stort et grundtilskud som muligt, da de faste udgifter uanset antal medlemmer er ens.
Model 2 - årligt grundtilskud på 50.000 kr. og 3.000 kr. pr. medlem: Hver garde modtager et årligt tilskud på 50.000 kr. og et tilskud pr. medlem optalt pr. 1. januar (i det år tilskuddet bevilges til) på 3.000 kr. Dette tilskud skal dække gardernes årlige udgifter til drift og aktiviteter og finansieres fra Puljen til kulturelle formål.
Ud fra de nuværende medlemstal (Slagelse Garden: 51 medlemmer. Skælskør Marinegarde: 17 medlemmer) vil det betyde, at Slagelse Garden er berettiget til et tilskud på 203.000 kr. og Skælskør Marinegarde vil være berettiget til et tilskud på 101.000 kr.
Grundtilskuddet i denne model er mindre end model 1. Da driftstilskuddet til garderne finansieres fra Puljen til kulturelle formål, er denne model foreslået ud fra en betragtning om at påvirke den samlede pulje mindre.
Model 3 - intet grundtilskud, men et tilskud på 5.000 kr. pr. medlem: Hver garde modtager et årligt tilskud på 5.000 kr. pr. medlem optalt pr. 1. januar (i det år tilskuddet bevilges til). Dette tilskud skal dække gardernes årlige udgifter til drift og aktiviteter og finansieres fra Puljen til kulturelle formål.
Ud fra de nuværende medlemstal (Slagelse Garden: 51 medlemmer. Skælskør Marinegarde: 17 medlemmer) vil det betyde, at Slagelse Garden er berettiget til et tilskud på 255.000 kr. og Skælskør Marinegarde vil være berettiget til et tilskud på 85.000 kr.
I denne model modtager garderne alene et tilskud pr. medlem og ikke et årligt grundtilskud. Denne model imødekommer ikke gardernes faste udgifter uanset antal medlemmer, men sikrer et større tilskud pr. medlem og dermed imødeser gardernes faste udgifter pr. medlem i højere grad end model 1 og 2.
Eller Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte en anden tildelingsmodel.
Administrationen anbefaler model 1. Denne model give et driftstilskud på niveau med det udbetalte driftstilskud i 2024 og sikrer garderne et højt grundtilskud.
Administrationen faglige anbefaling er baseret på dialogen med garderne samt erfaringer og økonomiske rammer.
Budget 2024-2026
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har i Budget 2024-2026 afsat henholdsvis 150.000 kr. i 2024, 150.000 kr. i 2025 og 100.000 kr. i 2026 til Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde.
Administrationens forslag til fordeling af budget:
Model 1 - Budgettet fordeles ligeligt: Budgettet for 2024-2026 fordeles ligeligt mellem de to garder.
I 2024 vil det betyde at det afsatte budget på 150.000 kr. fordeles med 75.000 kr. til Slagelse Garden og 75.000 kr. til Skælskør Marinegarde.
Model 2 - Budgettet fordeles med et tilskud på 40.000 kr. og restbeløbet forholdsmæssigt efter antal medlemmer: Budgettet for 2024-2026 fordeles med 40.000 kr. til hver garden og restbeløbet fordeles forholdsmæssigt efter antal medlemmer optalt pr. 1. januar (i det år tilskuddet bevilges til).
I 2024 vil det betyde at det afsatte budget på 150.000 kr. fordeles med 92.500 kr. til Slagelse Garden og 57.500 kr. til Skælskør Marinegarde.
Model 3 Budgettet fordeles forholdsmæssigt efter antal medlemmer: Budgettet for 2024-2026 fordeles forholdsmæssigt ud fra antal medlemmer optalt pr. 1. januar (i det år tilskuddet bevilges til).
I 2024 vil det betyde at det afsatte budget på 150.000 kr. fordeles med 112.500 kr. til Slagelse Garden og 37.500 kr. til Skælskør Marinegarde.
Eller Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte en anden fordelingsnøgle af budgettet for de enkelte år.
Administrationen anbefaler model 1 hvis det afsatte budget skal sidestilles med et driftstilskud, og model 3 hvis det afsatte budget skal sidestilles med et medlemstilskud. Det afsatte budget skal betragtes som et supplerende tilskud i en årerække (2024-2026) og, at det forventes at garderne arbejder til mere selvfinansiering i de kommende år.
Vurdering
Kulturafdelingen vurderer ikke, at garderne kan sammenlignes en til en, da der er stor forskel på antal medlemmer, hvad de tilbyder af aktiviteter og hvordan, men foreningerne har samme formål - at tilbyde en fritidsaktivitet, hvor man kan være en del af en garde. Garderne har høje basisudgifter til undervisning, instrumenter og uniformer.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Slagelse Kommune kan lovligt efter kommunalfuldmagten understøtte og fremme borgernes fritidsaktiviteter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Ingen bemærkninger.