Ø-udvalget – Referat – 20. januar 2020



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-5573                                              Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

2.     Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-12952                                            Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Ø-udvalget har på møde den 27. februar 2018 godkendt kommissorium og forretningsorden for drøftelse af færgerelaterede emner.
På dette møde drøftes:
Tilbagemelding på forespørgsel om mulighed for ændrede telefontider, så der er åbent på kontoret fra kl. 8.15-10 og fra 12-14.
Udmelding om dato for ændring af takst for øbo erhvervsdrivende (personbilletten), som skal have erhvervskøretøj med til fastlandet. 
Status på arbejdet med at udarbejde årshjul for opfølgning på anvendelsen af tilskuddet til nedsættelse af færgetakster (drøftet på møde den 27. november 2019).
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at de færgerelaterede emner drøftes.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Rederichef Michael Due deltog i behandlingen af dette punkt.
Udvalget gennemgik en beregning af takstnedsættelser, der viser hvilke beløb der budgetteres med i 2020 (vedhæftes som bilag).
Ø-udvalget efterspørger et bedre redskab til regnskabsstyring.
Udvalget blev orienteret om, at man undersøger mulighederne for et bedre billetsystem.
Ad status på arbejdet med årshjul:
Opgaven med at udarbejde et årshjul forestår. Der blev uddelt et eksempel på årshjul fra Lollandsfærgen. Der anmodes om et oplæg til årshjul, der er tilpasset Agersø Omø Færgerne.
Ad. Ændrede telefontider:
Det blev oplyst, at telefontiderne ikke ændres, ud fra en vurdering af, at der ikke er behov for det. Ø-udvalget er ikke enig i denne vurdering. Ø-udvalget udtrykte ønske om, at der bliver udarbejdet dokumentation, der kan belyse behovet, og som kan fremlægges på næste møde i udvalget.
Ad. Takst for øbo erhvervsdrivende (personbilletten):
Udmelding om dato for ændring af taksten er sendt til besætningen den 6. januar 2020 og er efterfælgende lagt ud på færgernes infoskærme og vil blive ændret på hjemmesiden.
Det blev pointeret, at indstillingen fra Ministeriet skal efterfølges.
Administrationen blev opfordret til at arbejde med løsninger, der forhindrer misbrug. Der blev stillet forslag om takstforhøjelser for erhvervskøretøjer, hvis der er behov for det.
Ø-udvalget blev orienteret om, at ombygningen af havnebygningen på Stigsnæs Færgehavn er begyndt.
Der blev spurgt til status på kaffeautomaten på Omøfærgen.
Der afventes udspil fra Frellsen.

3. Planlægning af 12-12 møde den 28.-29. maj på Agersø (D)

3.     Planlægning af 12-12 møde den 28.-29. maj på Agersø (D)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-6192                                              Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
På møde den 27. november 2019 nedsatte Ø-udvalget en arbejdsgruppe, der skulle udarbejdet et oplæg til 12-12 mødet. Arbejdsgruppen fremlægger oplægget.
Foreslåede temaer:
·         Fremtidens færgedrift
·         Erhvervs-og turismeudvikling
·         Bolig og bosætning (fokus på udbud af lejeboliger)
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at oplægget til 12-12 mødets program drøftes med henblik på den videre planlægning.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Der blev uddelt et papir med forslag til spørgsmål om potentielle økonomiske besparelser, som ønskes besvaret inden 12-12 mødets afholdelse. Papiret vedhæftes som bilag til Punkt 2: 'Drøftelse af færgerelaterede emner' på dagens dagsorden.
Ø-udvalgets forslag og kommentarer til oplæget:
Forslag om at sætte Ø-handlingsplanen på programmet: Hvordan omsætter vi vores intentioner til handling (dog under forudsætning af at Ø-politikken er godkendt inden 12-12-mødet).
Forslag om tema om FNs Verdensmål set i et Ø-perspektiv.
I forhold til temaet om lejeboliger blev det foreslået, at man undersøgte muligheden for at invitere andre relevante aktører som eksempelvis OK-Fonden og HJ Huse. Det blev også foreslået, at man inddrog anvendelsen af byfornyelsesmidler og tilflytterbolig jævnfør Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets behandling af disse punkter på udvalgsmøde den 13. januar 2020.
Drøftelse af konkrete forslag til økonomiske besparelser på færgedriften kunne drøftes fra 13.15-15.00 eventuelt med Jens Olsen fra Endelave (videokonference).
Forslag om at invitere formanden for Småøernes Færgeselskaber, Søren Adsersen, til en drøftelse af fremtidens færgedrift i forhold til bæredygtigtighed og miljø.
Forslag om at overveje Jan Fritz Hansens deltagelse i forhold til programmet.
Forslag om at invitere den nye købmand på Agersø til at deltage torsdag aften, eventuelt i stedet for tangprojektet.
Forslag om at justere tidsplanen - herunder fremrykning af morgenmad om fredagen fra 7.30-7.45.
Arbejdsgruppen blev givet mandat til at fortsætte planlægningen.

4. Genbehandling af forslag til Ø-politik (B)

4.     Genbehandling af forslag til Ø-politik (B)

Sagsnr.: 330-2018-18254               Dok.nr.: 330-2020-19882                                            Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 13. januar 2020 behandlet forslag til den reviderede Ø-politik. På mødet besluttede udvalget: ”Udvalget ønsker, at forslaget sendes tilbage til Ø-udvalget med ønske om at oplægget justeres med fokus på en Ø-politik, hvor visionerne er tydeligere suppleret med de mere konkrete handlinger (forpligtigelser)”.
På baggrund af ovenstående beslutning skal Ø-udvalget beslutte, hvordan forslaget til Ø-politikken justeres med henblik på den videre politiske behandling. 
Administrationen har følgende forslag til justeringer, som vurderes at ville kunne imødekomme Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets ønsker:
·         En tydeliggørelse af ø-politikkens formål som arbejdsredskab i indsatsen for udviklingen af øerne
·         Ændring af Ø-politikkens struktur, så indsatsområder der har karakter af konkrete handlinger, som kan gennemføres for at understøtte politikkens målsætninger, indgår som bilag,
·         Tilføjelse af et afsnit om forventningsafstemning i forhold til implementeringen af politikken – herunder rollefordeling mellem politikere og lokalsamfund
Konsekvenser for andre udvalg
Ø-politikken er tværgående og vedrører flere fagudvalgs ressortområder.
Indstilling
Centerchef for Miljø-, Teknik- og Landdistriktsudvikling indstiller,
1.    at Ø-udvalget drøfter justeringer af Ø-politikken.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Udvalget blev orienteret om, at projektgruppen har holdt skype-møde den 17. januar 2020.  Projektgruppen vil gerne arbejde videre på baggrund af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets anvisninger til justering af forslaget Ø-politikken. Projektgruppen har udarbejdet forslag, som blev drøftet i Ø-udvalget - herunder en omskrivning af forordet og opbrydning af den eksisterende struktur.
Ø-udvalget takkede projektgruppen for den store indsats.
Det blev besluttet, at administrationen skal lave et nyt forslag til Ø-poitikken på baggrund af de forelagte anvisninger, hvor forordet ændres og indsatsområderne sættes i et bilag, og vendingen om at 'kommunen skal sikre' erstattes af 'kommunen kan sikre'.
Når det nye forslag forelægger, skal der indkaldes til ekstraordinært møde i Ø-udvalget.
Der laves en evaluering af processen med fokus på anvendelsen af borgerdreven innovation i politikudvikling, når arbejdet er færdigt.

5. Orientering til udvalget (O)

5.     Orientering til udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-6225                                              Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
1. Ophævelse af strandbeskyttelseslinjerne ved Agersø og Omø Havne
På baggrund af Slagelse Kommunes ansøgning af den 31. maj 2018 om ophævelse af strandbeskyttelseslinjerne omkring havnelokaliteterne ved Agersø, Bisserup og Omø Havne samt Halsskov Færgehavn, har Kystdirektoratet truffet afgørelse om ophævelse af strandbeskyttelseslinjerne ved Agersø og Omø Havne. Kommunen ansøgte om ophævelserne i forbindelse med en lovændring, som blandt andet skulle skabe mulighed for at planlægge for faciliteter til overnatning, butiksliv og turismeformål. Ansøgningerne er indsendt uden, at der foreligger konkrete planer for anvendelse af de arealer, hvor strandbeskyttelseslinjen nu er ophævet. Ansøgningen på Agersø er imødekommet, mens den på Omø er delvist imødekommet. I afgørelsen er der vedhæftet kortmateriale, der viser ændringerne (se bilag).
Det er kommunens vurdering, at ændringerne hovedsageligt får betydning for sagsbehandlingstiden i sager, der vedrører de arealer, hvor strandbeskyttelseslinjen er blevet ophævet, idet det nu er kommunen, der er myndighed, og sagerne derfor ikke skal sendes til Kystdirektoratet.
2. Bedre mobiltelefoni
I forbindelse med kommunens indsats for bedre mobiltelefoni er der planlagt borgermøde den 6. februar 2020 i forsamlingshuset på Omø, hvor kommunens administration vil informere om planen om opstilling en mobilmast på øen. 
3. Dialog om løsninger på behov for hjemmepleje på øerne
Som led i udmøntningen af Budget 2020-2023 (punkt 3 i Supplement til Budgetaftale (AFIØ)) indleder Center for Sundhed og Ældre en dialog med Beboerforeningerne på Agersø og Omø for at afdække og finde løsninger på behovet for pleje på øerne.
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
Udvalgets bemærkninger:
Ad 2: Bedre Mobiltelefoni:
Ø-udvalget vil gerne deltage i en briefing forud for borgermødet den 6. februar på Omø.
Ad 3: Dialog om løsninger på behov for hjemmepleje på øerne:
Ø-udvalget udtrykte ønske om at deltage i møderne med Beboerforeninger i drøftelser af hjemmeplejen på øerne.
Anne Bjergvang og Steen Olsen oplyste, at man på sidste møde i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 13. januar 2020 drøftede anvendelsen af byfornyelsesmidler samt tilflytterbolig. I forhold til sagen om tilflytterbolig besluttede udvalget, at man vil arbejde videre med en anpartsejet tilflytterbolig-model. Konkrete forslag til tilflytterbolig skal forelægges Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

6. Genoptaget: Drøftelse af skelnen mellem orientering og høring (D)

6.     Genoptaget: Drøftelse af skelnen mellem orientering og høring (D)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-12988                                            Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Ø-udvalget har ønsket viden om, hvornår det skal høres, og hvornår det skal orienteres.
Administrationen foreslår at der tages en drøftelse af dette anliggende set i forhold til Ø-udvalgets opdrag, dets forventninger til inddragelse og kommunens administrative ressourcer.
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at sagen drøftes.
Beslutning i Ø-udvalget den 27. november 2019:
Fraværende:  Annette Holst Due
Sagen genoptages på møde den 20. januar 2020 og ønskes belyst med konkrete eksempler, der kan danne grundlag for drøftelsen.
GENOPTAGET:
Følgende eksempler kan danne baggrund for drøftelsen:
·         Senior- og Forebyggelsesudvalgets behandling af sag om dækningen af døgnplejen på Agersø og Omø på møde den 13. august 2019. Her blev Ø-udvalget orienteret på møde den 21. august 2019 om de forskellige scenarier som Senior- og Forebyggelsesudvalgets havde forholdt sig til, og Ø-udvalget sendte sine kommentarer til dette udvalg.
·         Kommunens ansøgning om ophævelse af strandbeskyttelseslinjen ved havne på Agersø og Omø på baggrund af ændring i Naturbeskyttelsesloven. Her blev Ø-udvalget orienteret om kommunens ansøgning på møde den 15. maj 2018, inden den blev sendt til Kystdirektoratet.
·         Under rundvisning på Omø havn i forbindelse med 12-12-mødet i 2019 blev Ø-udvalget orienteret om kommunens behandling af sag om takster for leje af arealer på kommunens havne.
·         Eventuelle planer om at ændringer i færgedriften.
·         Initiativ for bedre mobildækning på Omø. Ø-udvalget orienteres på møde den 20. januar 2020 om indsatsen og om afholdelse af borgermøde på Omø den 6. februar på Omø. 
Vurdering
Administrationen finder det vanskeligt på et generelt niveau at forholde sig til, hvorvidt Ø-udvalget skal orienteres eller høres, idet det vil bero på den enkelte sags karakter, omfang og timingen i det hele taget. Administrationen bestræber sig dog på i videst muligt omfang at sørge for, at Ø-udvalget bliver orienteret eller hørt jævnfør Ø-udvalgets kommissorium, hvoraf det fremgår, at Ø-udvalget skal høres i alle sager af relevans for borgerne på Agersø og Omø.
Man kan orientere sig om planer/politikker i høring på slagelse.dk: https://www.slagelse.dk/tag-del/hoeringer/i-hoering-nu
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at sagen drøftes.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Annette Holst Due deltog ikke i behandlingen af dette sagspunkt.
Punktet drøftet.
Det skal undersøges, om der er mulighed for at man automatisk kan modtage en mail, når nye emner lægges ind i høringsportalen. Hvis muligheden ikke forelægger, blev det foreslået, at der etableres en ordning, hvor et medlem af Ø-udvalget holder øje med nye emner, der lægges ind i høringsportalen.
Der blev stillet forslag om, at Ø-udvalget fik et årligt budget på 100.000 kr. til konkrete aktiviteter i lighed med andre råd som eksempelvis Naturforum.
Det skal undersøges, om Ø-udvalget kan blive hørt i forhold til kvalitetsstandarder.

7. Eventuelt (O)

7.     Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2020-1188                 Dok.nr.: 330-2020-6089                                              Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
Annette Holst Due deltog ikke i drøftelsen af dette punkt.
Der blev forespurgt om mulighed for hjælp til bekæmpelse af at mosegrise på øerne, da det eksempelvis erfares, at diget på Omø er hårdt plaget. Svar på forespørgslen formidles til udvalget via mail.