Ø-udvalget – Referat – 12. september 2023



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt. 

Kompetence

Ø-udvalget

Beslutningstema

Ø-udvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Det indstilles,

  1. at Ø-udvalget godkender dagsordenen.

 

 

 

 

2. Drøftelse af færgerelaterede emner (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ad 1) Ø-udvalget påpeger, at møderne blev holdt med kort varsel.

Agersø Omø Færgerne orienterede om gældende praksis, hvor der bliver holdt 4 årlige personalemøder, hvoraf 3 af dem holdes adskilt på henholdsvis Agersø- og Omøfærgen samt ét fælles møde. Der arbejdes på at ændre praksis for personalemøder, som holdes i perioden fra maj og september, så de afholdes uden at færgerne ligger stille. 

Det blev aftalt at personalemøderne annonceres på infoskærmene på færgerne for et år ad gangen.

Ad 2) Der er udarbejdet forslag til Budget 2024-27 om at afsætte yderligere 6 mio kr. til formålet. Byrådets godkendelse af Budget 2024-27 afventes. 

Ad 3) Der er ikke taget stilling til placeringer af elladekapacitet på Agersø og Omø, da de afhænger af den videre udvikling af projektet om standardfærgen og retrofit af Agersøfærgen.

Kortbilag over placering af elladestandere for biler på Agersø og Omø eftersendes.

Ad 4) Kommunens IT-afdelingen har opgraderet access points på færgerne.

Der er konstateret problemer med opkobling til internettet på Agersøfærgen, og der er iværksat tiltag for at løse problemet.

Ad 5) Ø-udvalget blev informeret om at kommunen ikke har søgt uforbrugte midler fra puljen til grøn omstilling af kommunalt drevne færger til en eldreven standardfærge for Omø.

Ad 6) Der arbejdes med praksis for udbedring af mindre reparationer på færgerne. Agersø Omø Færgerne har desuden spurgt om mulighed for at opsætte nye bænke på Agersøfærgen.

Ø-udvalget bemærker, at det ønsker en løsning, som ikke går ud over antallet af det tilladte passagerer på Agersøfærgen.

Ad 7) Spørgsmålet er rejst overfor Beredskabet. Beredskabet vil forsøge at rekvirere assistance gennem sit netværk, hvis situationen opstår.  

Ad 8) De nye tidsfrister er ajourført i det digitale system, men ikke på hjemmesiden.

Ø-udvalget opfodrer Agersø Omø Færgerne til at informere om de nye tidsfrister for bookning af bestillingsture samt at oplyse om, hvornår de gælder fra.

Øvrige forhold som blev drøftet under dette punkt:

Agersø Omø Færgerne er udfordret på langtidssygemeldinger blandt personalet. Man forsøger at imødekomme udfordringerne gennem midlertidige ansættelser. Man har desuden slået en ny stilling op.  

Ø-udvalget opfordrer Agersø Omø Færgerne til at forsøge at rekvirere elever til færgenavigatøruddannelsen blandt borgere på øerne.

Ø-udvalget bemærkede, at døren til det offentlige toilet på Stigsnæs ikke kan lukkes.

Ø-udvalget forespurgte om mulighed for at venterummet på Stignæs først bliver lukket efter sidste færge er sejlet kl. 23.

 

Kompetence

 

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget skal drøfte færgerelaterede emner.

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter færgerelaterede emner. 

 

Sagens indhold

 

Ø-udvalget har på møde den 15. februar 2022 godkendt kommissorium for drøftelse af færgerelaterede emner. 

På dette møde drøftes: 

1. Aflysninger af færger på grund af personalemøder:

  • den 20. juni 2023 (Omøfærgen i perioden fra kl. 10-15)
  • den 4. juli 2023 (Agersøfærgen i perioden fra kl. 10-12)

2. Status på retrofit af Agersøfærgen

3. Placering af elladekapacitet på Omø. 

4. Internet til billetering. 

5. Afklaring af hvorvidt Slagelse Kommune har søgt uforbrugte midler fra den statslige pulje til grøn omstilling af kommunalt drevne indenrigsfærger til en eldreven standardfærge for Omø.

6. Status på make-over af Agersøfærgen.

7. Opfølgning på tidligere stillet forespørgsel om beredskab ved nødsejllads i tilfælde af, at der er nedbrud af færgen og der opstår brand på én af øerne.

8. Ajourføring af tidligere besluttet frist for at booke en bestillingstur (½ time på Agersø og 1 time på Omø).

 

3. Orientering om budgetopfølgning 2, havne- og færgedrift (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Orientering blev taget til efterretning.

Der er udarbejdet en handleplan for at indhente underskuddet fra 2022 i regnskabet for færgedriften i 2023. Brændstoftillægget indgår i denne handleplanen.

Ø-udvalget ønsker gennemskuelighed om brændstoftillæggets anvendelse i forhold til færgernes budget, og ønsker at en eventuel ophævelse af brændstoftillaget tages op til drøftelse i Ø-udvalget på næste møde.

Der bruges mindre brændstof på begge færger - især på Omøfærgen. På Agersøfærgen brugte man i 2022 i årets første 8 måneder 160.000 liter diesel, mens man i årets første 8 måneder i 2023 har brugt 148.000 liter diesel.

På Omøfærgen brugte man i 2022 i årets første 8 måneder 337.000 liter diesel, mens man i årets første 8 måneder i 2023 har brugt 304.000 liter diesel.

Der er lavet følgende opgørelse over hvad det koster Slagelse Kommune at drive færgerne (faktisk forbrug):

2020: 8 mio. kr.

2021: 13,7 mio. kr.

2022: 19 mio kr. 

2023: Forventet regnskab, knapt 14 mio. kr.

Kompetence

 

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget orienteres om budgetopfølgning 2 i forhold til havne og færgedrift.

 

Indstilling

Teknik, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Sagens indhold

 

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 7. august 2023 behandlet budgetopfølgning 2 - forventet regnskab for 2023. 

I sagen blev der blandt andet oplyst om følgende forhold:  

Politikområde Havne og Færgedrift

På havneområdet forventes et mindreforbrug på 0,8 mio. kr., som skyldes tilbageholdenhed eller udskydning af projekter. Derfor forventes det, at et mindreforbrug fra 2022 ikke vil blive anvendt fuldt ud i 2023, og at det som følge heraf vil kunne omprioriteres til eksempelvis færgedrift. 

På færgedriften forventes et merforbrug på 0,5 mio. kr. Færgernes økonomi er presset på grund af prisstigninger, indarbejdede besparelser samt overført merforbrug fra 2022. Dertil kommer planlagte vedligeholdelsesprojekter, som ikke kan udskydes, og som derfor skal gennemføres i indeværende år. Brændstofpriserne er lavere end ved sidste budgetopfølgning, og hvis denne tendes fortsætter, vil det have en positiv effekt på årets resultat. 

Da færgedriften i første omgang forventede et merforbrug på ca. 2 mio. kr. er der i forbindelse med  budgetopfølgning 2 udarbejdet en handleplan for området. 

 

4. Drøftelse af status på anvendelse af statsligt tilskud til nedsættelse af færgetakster (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen og Tine Meyer fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Oversigtsarkene blev gennemgået og drøftet.

Ø-udvalget besluttede at fastholde allerede vedtagne beslutninger om takstnedsættelser til og med uge 42. For øboere fastholdes takstnedsættelserne til og med udgangen af oktober.

Punktet genoptages på næste møde den 21. november 2023, hvor Ø-udvalget vil tage stilling til nedsættelse af takster i december i forbindelse med jul og nytår.

Kompetence

 

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget orienteres om status for anvendelse af statslige tilskud til nedsættelse af takster på gods- og passagerområdet i skuldersæsonen.

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter status for anvendelse af statslige tilskud til nedsættelse af færgetakter på gods- og passagerområdet i skuldersæsonen.

Sagens indhold

 

Byrådet har på møde den 28. oktober 2019 givet Ø-udvalget kompetence til at beslutte placeringen af skulderperioden samt til at beslutte fordelingen af statstilskuddet til nedsættelse af færgernes billettakster på passager- og godsområdet i perioden.

Beslutning på møde den 15. november 2022:

Ad 1: Drøftet. Ø-udvalget fastholder tidligere beslutning om at nedsætte taksterne fra fredag den 16. december til og med den 31. december 2022.

Ad 2: Ø-udvalget besluttede at nedsætte taksterne for øboerne fra 1. januar 2023 til 28. februar 2023, så de svarer til de takster, der var gældende fra 1. juli til 31. oktober 2022.

Perioden for skuldersæsonen 2023 besluttes på Ø-udvalgets møde i januar 2023.

Beslutning på møde den 24. januar 2023:

Ø-udvalget besluttede, at skuldersæsonen overordnet set skal dække samme periode som i 2022, hvilket vil sige perioden fra 31. marts til 1. juli 2023. Fra 1. juli til 31. juli 2023 nedsættes takster for personer, cykler, campingvogne og autocampere. Skuldersæsonen fortsætter fra 1. august til 22. oktober 2023 (dvs. inklusiv efterårsferien i uge 42).

Ø-udvalget vil senere tage stilling til, om der er midler til at nedsætte takster i december.

Beslutning på møde den 21. marts 2023:

Oversigtsarkene blev gennemgået og drøftet. De er ajourført til og med februar 2023.

Beslutning på møde den 11. maj 2023:

Orienteringen taget til efterretning

Møde den 12. september 2023:

På baggrund af oversigtsark (bilag) opfordres Ø-udvalget til at drøfte anvendelsen af de statslige tilskud til nedsættelse af færgetakster i skuldersæsonen til og med august 2023.

 

Retligt grundlag

 

Der er kommet nye bekendtgørelser for området:

Bekendtgørelse nr. 991 af 28.06.2023 om nedsættelse af færgetakster for godstransport til og fra visse øer.

Bekendtgørelse nr. 992 af 28.06.2023 om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer.

Ifølge kapitel 2. stk. 3 i Bekendtgørelsen om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v.t til og fra visse øer, kan kommuner med små øer anvende tilskuddet til nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. hele året inden for en samlet tidsramme på maksimalt 46 uger opgjort på ugebasis i det pågældende kalenderår.

Der gøres desuden opmærksom på, at der i forbindelse med Finansloven for 2024 er stillet forslag om indføre et fuldt landevejsprincip, hvor prisen for at rejse med færge ligestilles med prisen for at rejse på vejene. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

Ifølge kommunens økonomicenter vil kommunen i 2023 modtage et tilskud på 1.260.000 kr. til nedsættelse af takster til godstransport og 1.428.000 kr. til nedsættelse af takster til passagerer m.v.

 

5. Udlæg og omplacering af sommerhusgrunde (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø Færgerne og Kristine Grue Understrup fra Planafdelingen deltog i behandlingen af dette punkt.

Dorthe Winther deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Omø Beboer- og Grundejerforening har holdt et borgermøde om sommerhusgrunde og flexboligtilladelser på Omø. Omø er indstillet på at se bort fra muligheden for at etablere sommerhuse på udstykningen S19, idet arealet, hvorpå udstykningen ligger, har flere ejere, og etableringen af flere sommerhuse forventes at være til gene for mange nuværende sommerhusejere i området. Omø ser meget gerne at  omplaceringen kan komme Agersø til gavn. 

Agersø vil indgive høringssvar vedrørende muligheden for en mindre udstykning til sommerhuse på øen.

Sagen forventes behandlet i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. november 2023.

 

Kompetence

Ø-udvalget.

 

Beslutningstema

Ø-udvalget kan drøfte, om der skal arbejdes på at ændre placeringen af ubebyggede sommerhusudlæg.

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter, om sommerhusudlæggene på Omø skal reduceres,

2. at Ø-udvalget drøfter muligheden for en mindre sommerhusudstykning på Agersø.

 

Sagens indhold

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget blev den 7. juni 2023 under pkt. 14 forelagt muligheden for at ændre placeringen af ubebyggede sommerhusudlæg i kommunen. Udvalget besluttede at forholdet skulle sendes i høring i Ø-udvalget. Høringen skal forholde sig til en mulig reduktion af sommerhusudlæggene på Omø, samt eventuelt en mindre sommerhusudstykning på Agersø. 

Slagelse Kommune råder over to ubebyggede sommerhusudlæg, som begge er placeret på den sydlige del af Omø i tilknytning til eksisterende sommerhusbebyggelse (S.1 og S.2 på kortbilag 1). Udlæggene har en attraktiv placering i første række til kysten og vurderes at kunne rumme i alt ca. 40 sommerhuse. De to sommerhusudlæg blev udlagt i 2010 men er dog endnu ikke blevet udviklet, da ejerne ikke har givet udtryk for ønske om at udvikle områderne.

Kommunen har fået mulighed for at ansøge om at tilbageføre begge sommerhusudlæg eller en mindre del af sommerhusudlæggene for at udlægge nye et andet sted i kommunen i forholdet 1:1. Nye sommerhusområder skal placeres i tilknytning til eksisterende eller planlagte bysamfund, feriecentre eller sommerhusområder og kan ikke udlægges i områder med særlige landskabsinteresser eller beskyttelsesinteresser som f.eks. inden for strandbeskyttelseslinjen.

Der er tidligere gennemført to ansøgningsrunder og udstedt landsplandirektiver for udlæg og omplacering af sommerhusgrunde i 2019 og 2021. Slagelse Kommune har ikke ansøgt om omplacering af sommerhusgrunde i disse år. 

For at kunne ansøge er det en forudsætning, at kommunens udviklingsstrategi aktivt har forholdt sig til, hvordan de nye sommerhusgrunde kan understøtte vækst og udvikling lokalt. Udviklingsstrategi 2022 forholder sig ikke til sommerhusudvikling, hvorfor en ansøgning kræver, at der udarbejdes et tillæg til udviklingsstrategien.

 

Retligt grundlag

Planlovens § 5b, stk. 4.

 

Handlemuligheder

Ø-udvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan anbefale, at nuværende sommerhusudlæg fastholdes,

  2. Udvalget kan anbefale, at sommerhusudlæggene på Omø reduceres og omplaceres et andet sted i kommunen,

  3. Udvalget kan anbefale, at muligheden for udlæg af et nyt sommerhusudlæg på Agersø undersøges, mod at der tilbageføres et tilsvarende areal på Omø.

 

Vurdering

Slagelse Kommune har før haft mulighed for at omplacere de ubebyggede sommerhusudlæg på Omø, men har hidtil ikke valgt at gøre brug af denne mulighed, da øvrige placeringer vurderes mindre attraktive pga. den større afstand til kysten.

Udlæggene på Omø ligger attraktivt i første række til kysten og inden for strandbeskyttelseslinjen. Nye sommerhusudlæg kan ikke placeres inden for strandbeskyttelseslinjen, hvorfor der er stor chance for, at en omplacering vil være en forringelse af kommunens udbud af sommerhusgrunde. Omø er desuden netop blevet kåret som Årets Ø, hvorfor det vurderes som et uheldigt tidspunkt at tilbageføre sommerhusudlæggene på Omø.

Slagelses kystlinje er allerede fuldt udviklet med sommerhusområder, hvilket betyder, at evt. nye udlæg til sommerhuse vil blive placeret omtrent 500 m fra kysten bag eksisterende sommerhuse. Administrationen vurderer, at det vil være muligt at udlægge nye sommerhuse ved Bildsø Strand, Kongsmark Strand, Kelstrup og Næsby Strand, Knivkær nord og Kobæk Strand.

Slagelse Kommune ansøgte tilbage i 2010 om at udlægge nye sommerhusområder på både Omø og Agersø. Kommunen fik dog afslag på at udlægge sommerhusområder på Agersø af hensyn til naturinteresser. Slagelse Kommune har ikke foretaget nye vurderinger af de fysiske forhold på Agersø herunder om der er sket ændringer siden sidste ansøgning i 2010.

Slagelse Kommune har i foråret 2023 deltaget som casekommune i et projekt igangsat af Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme. Formålet med projektet var at give kommuner inspiration til bæredygtig udvikling af sommerhusområder. Slagelse Kommune har bidraget til arbejdet med Omø som case for at få input og idéer til, hvordan de ubenyttede sommerhusudlæg kan udvikles på en bæredygtig måde, der taler ind i tidsånden. Projektteamet, der bestod af forskere og arkitekter, peger på natur og fællesskab som omdrejningspunkt for udviklingen. Da de to sommerhusudlæg i dag anvendes til agerbrug, foreslår projektgruppen at starte med at øge arealernes attraktivitet ved en indledende landskabsmodning, hvor naturen inviteres tilbage i områderne. Arealerne vil på den måde appellere mere til den travle borger, der ønsker at søge mod naturen, ro og nærhed. Rapporten er vedhæftet som bilag.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Omplacering af sommerhusudlæg kræver, at der laves et tillæg til Udviklingsstrategi 2022, hvori kommunens strategiske indsats i forhold til sommerhuse præciseres.

 

Sagens videre forløb

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget vil på baggrund af Ø-udvalgets udtalelse tage stilling til, om der skal arbejdes på at ændre placeringen af ubebyggede sommerhusudlæg.

Det vil ikke være muligt at nå at vedtage et tillæg til Udviklingsstrategi 2022 inden udløb af ansøgningsfristen fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Et evt. ønske om omplacering af sommerhusområder vil derfor indgå i kommunens fremadrettede strategiske arbejde indtil der åbnes op for en ny ansøgningsrunde til omplacering af sommerhusudlæg fra staten.

6. Drøftelse af flexboligtilladelser (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget opfordrer kommunen til at være opmærksom på problemstillinger omkring bosætning på øerne samt Ø-politikkens målsætning om at understøtte Agersø og Omø som aktive helårssamfund. Ø-udvalget opfordrer desuden til at flexboligordningen ses i forhold til indholdet i lokalplaner for Agersø og Omø.

Ø-udvalget anbefaler, at flexboligtilladelsen gives til personer og ikke til boligen, og foreslår at der arbejdes med andre kriterier, som eksempelvis liggetid. 

Ø-udvalget efterspørger en opgørelse over, hvor mange tomme huse der er på øerne uden flexboligtilladelse og uden registreret folkeregisteradresse.  

Kompetence

 

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget drøfter erfaringer med flexboligtilladelser på Agersø og Omø og kommer med input til en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget, som kan indgå i den videre behandling af flexboligordningen og dens administrationsgrundlag for Slagelse Kommune. 

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter erfaringer med flexboligtilladelser på Agersø og Omø.

2. at Ø-udvalget - på baggrund af drøftelsen - udarbejder en udtalelse til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget, som kan ingå i den politiske behandling af flexboligordningen og dens administrationsgrundlag. 


Sagens indhold

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 7. august 2023 drøftet fleksboligtilladelser. 

På mødet besluttede udvalget, at det ønskede et oplæg til en fremtidig administrationspraksis, og at der i forbindelse med denne særligt blev set på beliggendheder ved vandet. 

 

Om flexboligordningen

Flexboligordningen blev implementeret i 2013 med det formål om at imødekomme forfald af boliger i landdistrikterne. Ordningen gør det muligt for boligejerne at få tilladelse til at benytet en bolig til fritidsformål eller som helårsbolig. Boligen ændrer ikke status, men ejeren undgår at skulle leve op til bopælspligten. 

Hensigten var at det skulle være attraktivt at købe boliger i landdistrikterne, som ellers ville være vanskelige at sælge, og bringe liv og aktiviteter i landområderne. Ordningen blev ændret i 2016 for at gøre den mere fleksibel og for i højere grad at fremme omsætningen af boliger.

Flexboligordningen er blevet administreret på baggrund af et administrationsgrundlag (bilag). Som udgangspunkt har alle helårsboliger i kommunen kunne opnå en flexboligtilladelse uanset om de ligger i byzone eller landzone. 

Der er givet 225 flexboligtilladelser. Der er 8 afslag/annulleringer og 67 sager med positiv om tilkendegivelser, men hvor der ikke er søgt om endelig tilladelse. 

50 % af alle flexboligtilladelr er givet til boliger beliggende indenfor 300 meter fra kysten. De fleste af disse tilladelser er givet til boliger i Korsør, Skælskør og Bisserup. På Agersø er der givet 20 tilladelser og på Omø 15 (bilag).  

Flere kommuner har siden 2016 ændret på deres administrationspraksis og tilføjet forskellige begrænsninger for at undgå udvikling i bestemte retninger. Eksempelvis giver Guldborgsund, Holbæk og Kalundborg Kommuner kun personlige tilladelser, dvs. at de gælder indtil ejerskifte.

Med udgangspunkt i de givne flexboligtilladelser på øerne opfordres Ø-udvalget til at drøfte: 

  1. Erfaringer med hvordan at flexboligordningen har påvirket udviklingen på henholdsvis Agersø og Omø som lokalsamfund? Hvilke fordele og ulemper ses i forhold til flexboligtilladelser på de to øer?
  2. Om udvalget - med udgangspunkt i ovennævnte erfaringer - har holdninger til om flexboligtilladelsen gives til boliger eller til personer?
  3. Om udvalget - med udgangspunkt i ovennævnte erfaringer - har kommentarer til det faktum at ca. halvdelen af flexboligtilladerlserne (113 ud af 225 tilladelser) er givet til boliger, der ligger mindre end 300 meter fra kysten.

Drøftelserne kan tage udgangspunkt i visionen for kommunens Ø-politik, som lyder: "med respekt for de to øers forskellighed skal Agersø og Omø være naturmæssigt og socialt bæredygtige helårsbeboede lokalsamfund."

Retligt grundlag

 

Planlovens § 41a.

Vurdering

 

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har drøftet administrationspraksis i 2021. Her besluttede udvalget at bibeholde den eksisterende praksis. Siden er antallet af flexboligtilladelser steget fra med 41 fra 184 til 225. 

Ifølge den nuværende administrationspraksis er det muligt at få den mest fleksible flexboligtilladelse uanset, hvor man bor i kommunen. Det betyder, at ud af de 225 flexboligtilladelser er der kun givet 3 personlige tilladelser, mens resten er givet til boligerne. 

 

 

 

7. Opfølgning på Ø-politikken (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø Færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget foreslog, at der bliver lavet et borgermøde i Magleby Forsamlingshus om eventuelle muligheder for fælles varme- og  energianlæg på øerne set i hold til planmæssige problemstillinger. 

Kommunen har etableret en pulje om fælles nærvarme eller energiprojekter, som grupper af borgere og foreninger kan søge til rådgivning, udarbejdelse af tekniske analyser, økonomisk udredning m.m. Puljen åbner snarest og har deadline for anøgninger den 1. december 2023.

Kompetence

 

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget drøfter tiltag til opfølgning på Ø-politikken.

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalget drøfter tiltag til opfølgning af Ø-politikken. 

 

Sagens indhold

Kommunens Ø-politik rummer følgende målsætninger: 

  • at langtidssikre en stabil og hyppig færgedrift til øerne.
  • at understøtte og sikre Agersø og Omø som aktive helårssamfund med fysisk og digital infrastruktur.
  • at fremme mulighederne for øget bosætning og et varieret udbud af boligmuligheder på øerne, samt tilstræbe at nybyggeri bliver energirigtigt.
  • at sikre et trygt liv for øboere i alle aldre og udvikle løsninger, der er tilpasset øerne uden at der af den grund gås på kompromis med kvaliteten.
  • at fremme nytænkning indenfor økonomisk og bæredygtig erhvervsudvikling på øerne. Der arbejdes for at understøtte etablering og drift af håndværksvirksomheder, kreative og liberale erhverv, turisme samt landbrug og fiskeri.
  • at genoprette og sikre øernes naturmæssige livsgrundlag for mennesker og dyr.
  • at sikre rammer for varierede tilbud indenfor kultur, idræt og aftenskole.
  • at sikre øboerne indflydelse bl.a. via det kommunale ø-udvalg og sikre, at ø-udvalget bliver hørt i alle sager vedrørende øerne.

 

Mindre fælles varmeløsninger eller fælles energiprojekter

Onsdag den 16. august 2023 holdt kommunen et inspirationsmøde for lokalrådene om mindre fælles varmeløsninger og fælles energiprojekter. På mødet deltog oplægsholdere med konkrete erfaringer samt personer med specifik viden indenfor området. 

Ø-udvalget opfordres til at drøfte muligheden for at iværksætte tiltag, der kan understøtte etableringen af fællesvaremløsninger eller energiprojekter på Agersø og Omø.

 

 

 

8. Sager til udtalelse i Ø-udvalget (D)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Ø-udvalget har indgivet høringssvar om busdrift og kollektiv trafik.

Ø-udvalget drøftede input til høringssvar om projektet om standardfærgen, herunder at man fortsat bakker op om projektet indtil næste udtrædelsesmulighed. Høringssvar eftersendes.

Kompetence

 

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget skal drøfte input til udtalelse om standardfærgen for Omøfærgen.

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og erhvervschefen indstiller,

1. at Ø-udvalger drøfter input til udtalelse om standardfærgen for Omøfærgen til videre politisk behandling. 

 

Sagens indhold

 

Slagelse Kommune har indgået en købsaftale om en standardfærge for Omøfærgen i december 2022.

I perioden herefter er der udarbejdet en overfartsanalyse, som har dannet baggrund for videreudviklingen af design, udarbejdelse af tegninger for den nye færge m.m. 

På møde den 23. august 2023 blev Ø-udvalget orienteret om status på projektet, og hvordan det udvikler sig. 

Det forventes at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal behandle sagen om standardfærgen den 2. oktober 2023, og at sagen videresendes til Byrådet, som skal tage stilling til, om kommunen fortsat ønsker at være med i projektet. 

Til den videre politiske behandling af sagen anmodes Ø-udvalget om at udarbejde en udtalelse om projektet. 

Høringssvar

Ø-udvalget har desuden afgivet høringssvar til forslag om justeringer af den kollektive trafik (28. august 2023) samt til forslag til Budget 2024-27 (1. september 2023). 

9. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Entreprenør- og Rederichef Peter Johansen fra Agersø Omø færgerne deltog i behandlingen af dette punkt.

Orienteringen blev taget til efterretning. 

Der blev orienteret om følgende: 

Ad 1) Byrådet har førstebehandlet bugettet den 11. september 2023. Der arbejdes videre med det adminitrative budget og de mange høringssvar, der indkommet i høringsperioden.

Ad 2) Lokalsamfundet på Omø, repræsenteret af en arbejdsgruppe, har kontaktet kommunen fordi den ønsker at lave en forprojekt, der beskriver mulighederne for at skabe et projekt med udgangspunkt i den pågældende ejendom, og som vil kunne bidrage til udviklingen af Omø. Salget af ejendommen er midlertidigt sat i bero. Lokalsamfundet er ved at organisere sig, og man har aktuelt fundraiset 315.000 kr. til forprojektet. 

Sagen forventes behandlet i Økonomiudvalget i efteråret.

Ad 3) Udsat til næste møde.

Ad 4) Svar udarbejdet af Sundhed og Ældre er sendt til udvalget - vedhæftes som bilag.

Ad 5) Ø-udvalget opfordrede Agersø og Omø Færgerne til at annoncere på pylonerne om muligheden for at besøge Agersø og Omø.

Ad 6) Ø-udvalget tilkendegav at studieturen var en god oplevelse med mulighed for at tale med folketingspolitikerne. Programmet var dog stramt. 

På Omø har man lavet en opsamling med opfølgende spørgsmål, som er sendt til Folketingets Udvalg for Småøer.  

Kompetence

 

Ø-udvalget

 

Beslutningstema

 

Ø-udvalget orienteres om emner og forhold med særlig interesse for øerne. 

 

Indstilling

Teknik-, Plan- og Erhvervchefen indstiller,

1. at Ø-udvalget tager orienteringen til efterretning. 

 

Sagens indhold

 

På dette møde orienteres udvalget følgende emner:

1. Opfølgning på processen om Budget 2024-2027

2. Lindegården, Gadekærsvej 15, Omø

3. Regler for pop-up caféer på havne og i byer på Agersø og Omø

4. Forhold omkring genoptræning for borgere på Agersø og Omø

5. Formidling af lokale aktiviteter på pyloner, slagelse.dk og kommunens intranet: 

Foreninger og virksomheder kan annoncere deres arrangementer og begivenheder på kommunens pyloner, hvis aktiviterne har almen interesse, og der er offentlig adgang til dem. Annonceringen foregår på ugesbasis mod betaling jævnfør takster godkendt i Byrådet. Man lægger selv annoncerne ind via link på slagelse.dk under digitale infotavler, hvor man også kan læse mere om retningslinjerne.

Kulturelle arrangementer, som oprettes på Kulturnaut, vises automatisk på slagelse.dk

Annoncering af sociale aktiviteter/begivenheder kan vises på kommunens intranet under forudsætning af, at arrangementet er særlig relevant eller målrettet kommunens medarbejdere. 

6. Refleksioner over studieturen for Folketingets Udvalg for Småøer til Agersø og Omø den 31. august 2023.

10. Eventuelt (O)

Beslutning

Forslag til emner til næste møde i Ø-udvalget den 21. november 2023: Dialog med skolelederen fra Solskinsskolen, takstnedsættelser og brændstoftillæg.

Kompetence

Ø-udvalget.

Beslutningstema

Under dette punkt kan Ø-udvalgets medlemmer fremsætte kommentarer og forslag til punkter til drøftelse på næste møde.

Indstilling

Det indstilles, 

  1. at orienteringen tages til efterretning.